Dodaj do ulubionych

Znów winna "stolyca"

22.05.11, 20:07
goole sa wredni i uciskają Slonsoków
jeżeli gorole nie są wredni i nie uciskają Slonsoków, patrz punkt pierwszy
Obserwuj wątek
    • Gość: Gargamel Re: Znów winna "stolyca" IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.11, 20:39
      Ja wohl Michau gorole cegly niy kradli ale smolorz napisz jakie oni PRZEPISY , USTAWY porobili i co potym nastapilo
      • firiduri Re: Znów winna "stolyca" 22.05.11, 22:29
        Gość portalu: Gargamel napisał(a):

> Ja wohl Michau gorole cegly niy kradli ale smolorz napisz jakie oni PRZEPISY
        > , USTAWY porobili i co potem nastąpiło

Rzeczywiście! Była taka ustawa. Każdy Ślązak musi sprzedać cegłę do Warszawy po preferencyjnych cenach. Dlatego w w Warszawie mają powiedzenie "kup pan cegłę"
    • Gość: nikita cegiełka dla Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 21:02
      hm a moja babcia nadal wspomina akcje pod piękną nazwą "cegiełka dla Warszawy"
      • franzin1 Szanowny Panie Michale 22.05.11, 21:22
        Tym razem walnął Pan jak dzik w sosnę. Proszę zapytać mieszkańców Wrocławia, oczywiście tych, którzy tuż po wojnie i w kolejnych kilku latach przybyli do miasta. Gdzie trafiała cegła między innymi z okolic Placu Grunwaldzkiego. W czynie społecznym czyszczono rozbiórkową cegłę po czym ładowano na wagony. I jak Pan myśli w którym kierunku odchodziły pociągi?
        • veneziano a w którym kierunku nieco wcześniej 22.05.11, 21:41
          odchodziły pociągi załadowane mieszkańcami Wrocławia ubranymi w mundury feldgrau?
          • franzin1 Re: a w którym kierunku nieco wcześniej 22.05.11, 21:53
            Nieco wcześniej? Hm..... do Drezna? A jeszcze wcześniej do Polanicy Zdrój? A jeszcze, jeszcze wcześniej do Świdnicy?
            Jak znajdę rozkład jazdy pociągów z tamtego okresu dam znać.
            • veneziano udawanie durnia to typowo ślaska cecha 22.05.11, 22:46
              i to od bardzo dawna
        • Gość: koszęcinianin;) Re: Szanowny Panie Michale IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 22:55
          jak to gdzie: na działkę smolorza;)
      • firiduri Re: cegiełka dla Warszawy 22.05.11, 22:22
        Gość portalu: nikita napisał(a):

> hm a moja babcia nadal wspomina akcje pod piękną nazwą "cegiełka dla Warszawy"

Babcia myli sobie fizyczny obiekt "cegła" z różnymi dodatkami, najczęściej do wódki (Fundusz Odbudowy Warszawy). Natomiast ty powtarzasz za babcią, chociaż powinieneś już samodzielnie myśleć.
        • Gość: SFOS Re: cegiełka dla Warszawy IP: *.pools.arcor-ip.net 11.06.11, 11:59
          Babcia myli sobie fizyczny obiekt "cegła" z różnymi dodatkami, najczęściej do wódki (Fundusz Odbudowy Warszawy). Natomiast ty powtarzasz za babcią, chociaż powinieneś już samodzielnie myśleć.

Nie Fundusz Odbudowy Warszawy a SFOS, czyli Spoleczny Fundusz Odbudowy Stolicy. Na znaczki pocztowe czy zapalki tez byl ten narzut.
          • Gość: śląski Polak Re: cegiełka dla Warszawy IP: 80.50.134.* 19.06.11, 08:31
            ...i zadną hańbą dla Polaka to było,że własną stolicę z ruin dżwigał a zaszczyt wielki.
            Nazwa i sposób zbierania istotne nie były a cel tego zbierania,młodym to ciężko dzisiaj zrozumieć i całe szczęście to dla nich oby nigdy nie mieli okazji podobnej w życiu swoim aby z ruin nie tylko stolicę ale kraj cały dżwigać musieli.
    • Gość: eccolada Znów winna "stolyca" IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 21:55
      Znowu pan Smolorz wie wszystko najlepiej, aż mnie zatrzęsło ze złości.
      Im dalej w las tym gorzej, te marne wypociny na podstawie plotek to już lepiej niech pan sobie daruje. I dotyczy to wszystkich pana tekstów z ostatnichh kilku lat.
    • Gość: Rybnik Bo kradli Warszawiaki, tak że rzeczywiście 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 22:11
      Warszawy by mogły powstać, złodzieja nie oduczysz, do dziś im to pozostało.
    • rojberek Niy ino baksztajny ale i Leosia z Bytomia... 22.05.11, 22:13
      ... nom tysz gwizdnyli i dopiero teroz my go dostali curik!
      • Gość: sw Re: Niy ino baksztajny ale i Leosia z Bytomia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 07:50
        jo sie ino pytom
    • Gość: slonzokausRatibor Znów winna "stolyca" IP: *.adsl.alicedsl.de 22.05.11, 22:31
      Nie wiem co sie stalo z ceglami, ale niezaprzeczalnym faktem jest ze jak gorole przyjechaly do Raciborza to zamiast odbudowac miasto to go jeszcze bardziej zniszczyli. Stare, piekne kamienice zostaly burzone, slady kilkusetletniej slasko-niemieckiej histori Raciborza zostaly zatarte....za to mamy teraz skansen PRL i nawiedzonych goroli ciagle klamiacych o rzekomym "wyzwoleniu" Raciborza w 1945.....Tak tylko potrafia Polacy, dostac cos pieknego i zniszczyc to kompletnie!!!!!!!!!
      • veneziano pomnik Eichendorffa uważasz za skansen PRL ? 22.05.11, 22:49
        no, jak trzymasz dupę w Rajchu to pewnie ci się we łbie ze szczęścia pop....o...
      • Gość: kak Re: Znów winna "stolyca" IP: *.v-net.com.pl 23.05.11, 05:42

Wchodzisz na polskie fora i obrażasz kłamstwami Polaków. Jaki to ma mieć cel? Co to za przyjemność obrażać innych?

Gość portalu: slonzokausRatibor napisał(a):

> Nie wiem co sie stalo z ceglami, ale niezaprzeczalnym faktem jest ze jak gorole
        > przyjechaly do Raciborza to zamiast odbudowac miasto to go jeszcze bardziej zn
        > iszczyli. Stare, piekne kamienice zostaly burzone, slady kilkusetletniej slasko
        > -niemieckiej histori Raciborza zostaly zatarte....za to mamy teraz skansen PRL
        > i nawiedzonych goroli ciagle klamiacych o rzekomym "wyzwoleniu" Raciborza w 194
        > 5.....Tak tylko potrafia Polacy, dostac cos pieknego i zniszczyc to kompletnie!
        > !!!!!!!!

• Gość: koszęcinianin;) Znów winna "stolyca" IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 22:54
      starczyłoby na Mińsk Mazowiecki... i może Smolarzowice. Cegła była wyworzona jako gruz do wyrównywania między innymi stolicy. Nie jako budulec do budowy domów. Gruzów z Gdańska nie wywożono na wysypiska tylko właśnie do stolicy. Rozumiem, że jaśnie pan oświecony redaktor nie rozumie co znaczą ogłoszenia na tablicach przy drogach: przyjmę gruz.
      • bartoszcze Re: Znów winna "stolyca" 22.05.11, 23:59
        Gość portalu: koszęcinianin;) napisał(a):

> , że jaśnie pan oświecony redaktor nie rozumie co znaczą ogłoszenia na tablicac
        > h przy drogach: przyjmę gruz.

Kruszywa się nie wozi na taką odległość, a co dopiero gruzu. Gruzu zresztą akurat w Warszawie nie brakowało...
        • Gość: mk Re: Znów winna "stolyca" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.11, 06:49
          no właśnie, wały stadionu Dziesięciolecia były usypane z warszawskiego gruzu, bano się teraz tego ruszać (bo mogą być jakieś niewybuchy, szczątki ludzie) i zostało pod nowym stadionem.
        • rico-chorzow I dla Ciebie Bart 27.05.11, 21:30
          bartoszcze napisał:

> Gość portalu: koszęcinianin;) napisał(a):
          >
          > > , że jaśnie pan oświecony redaktor nie rozumie co znaczą ogłoszenia na ta
          > blicac
          > > h przy drogach: przyjmę gruz.
          >
          > Kruszywa się nie wozi na taką odległość, a co dopiero gruzu. Gruzu zresztą akur
          > at w Warszawie nie brakowało...
          >
          i dla wszystkich Polakow wiecznie zgruzowanych:

www.youtube.com/watch?v=gKhFs7e5KLI
    • wilhelm4 Znów winna "stolyca" 22.05.11, 23:20
      Respekt dla red.Smolorza, ale ja w jego wersje nie wierze.

Wiem tez, ze akurat Raciborz (centrum) zostal zniszczony w walkach nie rosyjsko/niemieckich, a w polsko-czeskich (a Ruski potem dali R. Polokom). Zrekonstuowane w latach 1970tych kamienice przy rnku, to, jesli chodzi o gorne czesci fasad i dachy, poprostu kopia....Zamoscia !
      • bartoszcze Re: Znów winna "stolyca" 22.05.11, 23:54
        wilhelm4 napisał:

> Wiem tez, ze akurat Raciborz (centrum) zostal zniszczony w walkach nie rosyjsko
        > /niemieckich, a w polsko-czeskich (a Ruski potem dali R. Polokom).

Wilhelm mundry, bo bou w 1945 w Raciborzu:)))
        Niy bou? No niy bou, bo fleki dupcy.
        Walki polsko-czeskie? Coś słyszał, tylko nie wie o czym. Racibórz leżał w gruzach zanim Polacy i Czesi pomyśleli o kłóceniu się o granicę.
        • Gość: je Re: Znów winna "stolyca" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.11, 06:54
          a co nie leżało na gruzach po przejsciu ruskich? Tylko Pszczyna. Potem mamy - Żory - ruina, Wodzisław, Rybnik, Racibórz, Nysa itd. Cały front szedł południem Śląska, zeby otoczyć (i nie zniszczyć) GOPu, zwłaszcza fabryk, żeby było co potem szabrować. Trochę tylko popodpalali dla zabawy w GOP (Bytom - rynek, Katowice, też rynek), ale to już było po fakcie.
      • Gość: o Re: Znów winna "stolyca" IP: *.v-net.com.pl 23.05.11, 05:34
        Ty nie masz wierzyć, tylko się uczyć.
      • Gość: saner Re: Znów winna "stolyca" IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.11, 15:30
        Autorytet sekretarza Grudnia jest równy zeru. Smolorz nie ma pojęcia, że w maju 1945 na rynku w Raciborzu stał czołg czechosłowacki. Takich rzeczy na nardach partyjnych PZPR nie uczono. Natomiast wywożenie całych fabryk jest faktem udokumentowanym. Budynki również rozbierano. Niektóre wywożono do ZSRR, a niektóre do Warszawy
        • Gość: śląski Polak Re: Znów winna "stolyca" IP: 80.50.134.* 30.05.11, 08:05
          No cóż zastosowano prawo wojny i prawo zwycięzcy czyli prawo do łupów wojennych,stara tradycja i nic nowego nie wymyślono,przynajmniej tyle by mieli ci zwycięzcy po tej wojnie co wywieżli bo w czasie owczesnym pewności pewnej nie było,że ten biedny poniemiecki Śląsk przy Polsce pozostanie,wszak nie od Polaków zależało komu on zostanie przypisany bo Wielka Trójka,która świat składała do kupy jeszcze całkiem nie była zdecydowana co gdzie postawić a więc skoro była okazja na łupy to należało szybko je zbierać,normalka a normalki tej by nie było,gdyby Niemcy sobie siedzieli spokojnie na przysłowiowej doopie.
    • Gość: h5 cegły cegłami, a bruk?!?!?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.11, 09:23
      piekny wywieziony
    • staryhanys1 Znów winna "stolyca" 23.05.11, 11:12
      Panie Smolorz jak sie ino zno histotir z ksiazek perelowskich to tak to wyglada jak Pan opisuje - jo stary breslauer (ur.1939) in Breslau cos niecos o historii teraz Wroclawia cos niecos moglbym Panu opowiedziec, moze jak sie kiedys wybiera do Podlesio na Msza Sw. w niedziela to podejde do Pana i opowiem Panu jak to bylo we Wroclawiu i na tzw. Ziemiach Odzyskanych i kaj wiszom zyrandole i obrazy wyszabrowane z tamtych okolic, a wiszom niedaleko od Panskich Katowic-Podlesia bo we Tychach a raczej Wilkowyjach w domu powojennego milicjanta co to lotol po Tychach z opaskom bialo-czerwonom. Tak ze jak sie cos pisze o historii tamtych stron to pozor Panoczku bo my jeszcze nie wszyscy poumierali co tam zyli. Z saczuneczkiem i pozdrowieniami od Slazako cosniecos przezyl.
      • Gość: harc mistrz =----> Re: Znów winna "stolyca" IP: *.1000lecie.pl 23.05.11, 12:06
        Przy odbudowywaniu "stolycy" ze zniszczeń wojennych, dokonanych przez faszystowskich niemieckich najeźdźców, warszawskim trójkom murarskim "robota się w rękach paliła":
        - Antek, podaj cegłę!!!...
        (HKP)
        ...
        Bito rekordy wydajności w układaniu cegieł, "kradzionych dla W-wy w całej Polsce":
        www.youtube.com/watch?v=YsH-EcV1Mdo&feature=related
        Kręcono o tych "polskich stachanowcach murarskich" propagandowe filmy pokazowe...:
        www.youtube.com/watch?v=sCLftNOecnI&feature=related
        ...Aż w 4:07 minucie filmowego pokazu... trafiła się GORĄCA "cegła z wypalonej kamienicy śląskiej", podsunięta przez wraże odbudowie "stolycy" i całego kraju siły...:
        www.youtube.com/watch?v=EXQh8Mzw-vk&feature=related
      • Gość: śląski Polak Re: Znów winna "stolyca" IP: 80.50.134.* 26.05.11, 19:27
        staryhanys1 napisał:
        kaj wiszom zyrandole i obrazy wyszabrowane z tamtych okolic

A co wspólnego ma żyrandol z gruzem,moim zdaniem gruz to nie żyrandol,bezpańsko wiszący żyrandol to bym sobie może i wziął ale,żeby wozić gruz taki kawał świata no to chyba musiałbym być idiotą,no i jeszcze tam,gdzie gruzu było wokół pod dostatkiem,wszak Warszawa wówczas to był jeden gruz.
        Więc nie zmieniaj tematu bo o gruzie mowa a nie bezpańskim żyrandolu,mogli siedzieć na doopie ci niemieccy właściciele i żyrandola pilnować a nie wiać z tego Breslała ze swym miłościwie panującym adolfem.
        No skoro już jesteśmy przy tym zmienionym temacie to ci coś powiem.
        U mojej matki też stały poniemieckie meble w mieszkaniu i jak jej pytałem już sporo lat po wojnie skąd ma takie ładne meble to mówiła,że jak zjechała na Śląsk z pięcioletnich wczasów przymusowych w pięknych austriackich Alpach i otrzymała z tego polskiego PUR-u mieszkanko to one tam sobie stały no to ona sobie je zagarnęła i używała bardzo długo,bo meble były porżądne i trwałe,wszak przecie meble to były niemieckie,o żyrandolu nic nie mówiła ale też jakiś pamiętam,może już polski.
        Pytałem jej czy nie wstyd jej takie obce rzeczy używać a ona mi na to,że tyle jej satysfakcji za te jej wczasy w Alpach austriackich ponad pięcioletnie,które uzyskała nieodpłatnie i z wyżywieniem także no bo jakżeby mogła wypoczywać bez jedzenia.
        • rico-chorzow Re: Znów winna "stolyca" 26.05.11, 22:34
          Michus specjalnie dls Ciebie:

• Gość: śląski Polak Re: a czemu Michus ? IP: 80.50.134.* 27.05.11, 07:58
            Piosenka mi się podoba ale jakoś związku z cegłą śląsko-warszawską nie zauważyłem.
            A tak na marginesie sprawy ciekaw jestem czy dziś potrafiłbyś się zmotywować do dobrowolnego podawania tej warszawskiej cegły za przysłowiową miskę zupy,wszak takie były wówczas realia,ciekawe ile Ty byś tych cegieł dziś podał za miskę zupy,powiedziałbyś do tego co ci taką propozycję złożył : spadaj,bier ją sam.
            No,ale wówczas młodzi cieszyli się,że przeżyli i mogą tę cegłę podawać i patrzeć jak te mury pną się do góry,a że jacyś idiotyczni ideolodzy do tego dorabiali swoją ideologię no to świadczy tylko o idiotyzmie tych ideologów,dzisiaj także po każdej stronie braku ich nie zauważam.
            p.s.
            domniemam,że jesteś względnie młodym człowiekiem więc spytam dyskretnie jaki jest Twój cel przewodni w życiu czyli t.zw. idea co nie jest równoznaczne z ideologią.
            • rico-chorzow Re: a czemu Michus ? 27.05.11, 08:16
              Gość portalu: śląski Polak napisał(a):

> Piosenka mi się podoba ale jakoś związku z cegłą śląsko-warszawską nie zauważył
              > em.
              > A tak na marginesie sprawy ciekaw jestem czy dziś potrafiłbyś się zmotywować do
              > dobrowolnego podawania tej warszawskiej cegły za przysłowiową miskę zupy,wszak
              > takie były wówczas realia,ciekawe ile Ty byś tych cegieł dziś podał za miskę z
              > upy,powiedziałbyś do tego co ci taką propozycję złożył : spadaj,bier ją sam.
              > No,ale wówczas młodzi cieszyli się,że przeżyli i mogą tę cegłę podawać i patrze
              > ć jak te mury pną się do góry,a że jacyś idiotyczni ideolodzy do tego dorabiali
              > swoją ideologię no to świadczy tylko o idiotyzmie tych ideologów,dzisiaj także
              > po każdej stronie braku ich nie zauważam.
              > p.s.
              > domniemam,że jesteś względnie młodym człowiekiem więc spytam dyskretnie jaki je
              > st Twój cel przewodni w życiu czyli t.zw. idea co nie jest równoznaczne z ideol
              > ogią.

Prosze nie obslugiwac samochodu,do zauwazenia drogi.
              • Gość: śląski Polak Re: a czemu Michus ? IP: 80.50.134.* 27.05.11, 10:22
                No,widzę,że języka zabrakło i argumentów także.
                • staryhanys1 Re: a czemu Michus ? 27.05.11, 11:16
                  śląski Polaku - pozwolisz ze na tak ograniczone umysłowo wypociny ci nie odpowiem ostrzej bo to i tak to nie ma sensu gdyż twój rozum jest przeżarty gorzolom. pyrsk! i to by było na tyla
                  p.s. - nie wysilaj się z komentarzem ten temat jest w tym miejscu dlo mnie skończony!!!
                  • erka-4 Re: a czemu Michus ? 28.05.11, 07:30
                    No,widzę,że niektórym nie podoba się iż Polacy z ruin zdołali dżwignąć swoją stolicę,czyżby było to polską hańbą,stolica to stolica a system idologiczny z nią nie ma nic wspólnego.
                    Polacy patrzyli na te ruiny a nie na system,który ich przytłaczał ale do pracy chęci mieli potężne.
                    Cieszyliby się postgebelsi gdyby tam dzisiaj było jedynie pole golfowe.
                    • staryhanys1 Re: a czemu Michus ? 28.05.11, 15:52
                      ale ci walnęło w łeb - widać ze ze czytasz uważnie co napisałem ale nie będę się powtarzał bo inteligentni ludzie wiedza jak się czyta komentarze i umiom rozróżnić wrogów i przyjaciół POLSKI ale prawda historyczna czy bolesna czy nie musi być powiedziana czy napisana
                      • erka-4 Re: a czemu Michus ? 31.05.11, 07:26
                        No to mój drogi i staryhanysie opowiem to co opowiadał mi stary polski zabużański wojak,który szedł w armii kościuszkowskiej od Lenino do Berlina i był tam saperem,i doszedł do tego Berlina a po drodze dużo widział miedzy innymi i to jak to bywało ,gdy akurat tym zabużańskim wojakom na tej ich drodze do Berlina udało się samodzielnie zdobyć jakąś miejscowość lub miasteczko to natychmiast po tym bohaterskim akcie byli kierowani w miejsce ustronne poza tą miejscowość a tam wkraczały specjalne oddziały armii radzieckiej wyspecjalizowane w demontarzu i wywózce wszystkiego co do tego się nadawało i wartość swoją miało a powodu do niewiary temu polskiemu wojakowi nie mam bo to był człowiek poczciwy i co opowiadał to tak od serca a wspominał,że chłopaki polskie to prawie płakali jak na to patrzyli bo już znali wówczas obiecanki,że tenże Śląsk do Polski ma wrócić ale dopiero otworzyły im się oczy jaki to będzie ten Śląsk po przejściu tej armii rozbiórkowej.
                        A to,że potem działo się różnie i bardzo boleśnie za sprawą także tych ale jednak innych Polaków na tymże Ślasku to wiem i mam tego pełną świadomość ale to nie byli tacy jak ten wojak o,którym Ci wspominam,ci co to robili póżniej to byli Polacy z piekła rodem a każdy naród trochę ich posiada no ale w końcu udało nam się ich wepchnąć tam gdzie ich miejsce i oby nigdy nie udało im się z tego miejsca wychynąć na powierzchnię.
                        • staryhanys1 Re: a czemu Michus ? 31.05.11, 09:30
                          no widzisz idzie inaczej, my przeca o jedno walczymy tak (przynojmniej jo tak myśla) - by nie było nigdy więcej wojny a LUMPY i NIEPRAWE ludziska czy to polskie, niemieckie czy nawet śląskie były pokazane palcem, ale też jako chrześcijanin trzeba im wyboczyć. A Górny Slask zaznoczom Górny był i zostanie kotłem narodowościowym polsko, czesko, niemiecko czy się to komuś podoba czy nie, to som fakty i takie je trzeba zaakceptować i pomyśleć co zrobić by przyszłość Hanysow była trocha spokojniejsza a oszołomy som wszędy. Pyrsk
                          • erka-4 Re: a czemu Michus ? 31.05.11, 12:29
                            O to chodzi,zgoda buduje a niezgoda do ruiny doprowadza a róznorakość także jeżeli tylko tego pragnie zgodę tę budować może a w naszym przypadku nie tylko może ale MUSI.
                            Łączę pozdrowienia.
    • bergman1 to wina pislamu. 23.05.11, 12:31
      i tyle.
      • Gość: ht oczywiście, zawsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.11, 14:27
        bardziej sie postaraj bo Ci za wierszówke nie zapłacą:)))
    • Gość: ŁowcaKretynów veneziano->mosz głowa radziecka, dupa niemiecka ! IP: *.play-internet.pl 23.05.11, 12:43

re:+++++++++++Buchcuchchahahahahah ....dup!
      pomnik Eichendorffa uważasz za skansen PRL ?
      veneziano 22.05.11, 22:49 Odpowiedz
      no, jak trzymasz dupę w Rajchu to pewnie ci się we łbie ze szczęścia pop....o...
      • veneziano jak żeś jest ożarty 23.05.11, 15:01
        to nie zabieraj głosu na forum
        • Gość: ŁowcaKretynów Re: jak żeś jest ożarty IP: *.play-internet.pl 23.05.11, 16:55
          Wiesz, co prawisz, veneziano_gorolicku; pytanie ... to po jagdziance ci tak nie fest?
    • Gość: anty gorol spowodowana przez stolycę ruina Śląska IP: *.uoks.uj.edu.pl 23.05.11, 12:46
      nawet jeżeli nie polegała na bezpośrednim rabunku (co akurat jest w części prawdą, bo cegła cegle nierówna - dobra cegła przemysłowa z Breslau czy Kattowitz, to nie to samo co jakiś mały zakładzik pod Mławą) to wynikała z tradycyjnego dla stolycji I Kongresówki głupoty i złej organizacji skrzyżowanej z megalomanią i tzw. "patriotyzmem" polegającym na zaorywaniu spychaczem cmentarzy i innych pozostałości "nieprawidłowej i niesłusznej" przeszłości. Socjalizm socjalizmem ale kongresówkowa administracja czerpiąca z carskich tradycji była tak samo nieudolna i niewydolna jak wszystkie kolonialne administracje czerpiące z tamtych tradycji. Jakby socjalizm albo administrację z Kongresówki zaprowadzić na pustynii, brakło by piasku albo byłby nie do użytku.....
      • cirano Re: spowodowana przez stolycę ruina Śląska 23.05.11, 13:31
        "Gorole som wredni i ZAWSZE ino wykorzystywałi (doili) Ślonzokow" , żyli i żyjom na jejich koszt!
        Co dziwnego w tym zdaniu? Ta prowda znomy jusz od prawie 90 lot!
        Wytatuuja sie te zdanie kajś żeby zaiteresowani je czasym i czytali... może na rzici?
        • firiduri Re: spowodowana przez stolycę ruina Śląska 24.05.11, 07:36
          cirano napisał:

> "Gorole som wredni i ZAWSZE ino wykorzystywałi (doili) Ślonzokow" , żyli i żyjo
          > m na jejich koszt!
          > Co dziwnego w tym zdaniu? Ta prowda znomy jusz od prawie 90 lot!
          > Wytatuuja sie te zdanie kajś żeby zaiteresowani je czasym i czytali... może na
          > rzici?

Bardzo dobra myśl. Wydziargaj sobie na rzyci swoje prawdy...
          • veneziano gorole dupcą cię z litości 24.05.11, 08:14
            czy musisz im za to płacić, cirano?
      • veneziano na UJ studiuja osobnicy 23.05.11, 19:29
        o takich poglądach, ciekawe, ciekawe...a może to jakiś krajan Grażyńskiego ...albo Gorzelika
        • Gość: ŁowcaKretynów Re: na UJ studiuja osobnicy IP: *.play-internet.pl 23.05.11, 21:01
          W szatni UJ co tam jeszcze słychać, drogi veneziano?
          • veneziano masz rację, takiego debila na UJ 23.05.11, 21:28
            można znaleźć najwyżej w szatni,no może jeszcze w damskiej toalecie, jak wypisuje Nie lubię goroli...
            • Gość: ŁowcaKretynów Re: masz rację, takiego debila na UJ IP: *.play-internet.pl 24.05.11, 07:14
              To damskie klopy, gorolicku też ...podglądasz,? Aleś zboczek, nie tylko kretyn i pierdoła forumowy.
              • veneziano po prostu w męskiej balibyście sie 24.05.11, 08:17
                dostać po ryju, więc piszecie w damskiej...jakie to slonskie...
                • Gość: ŁowcaKretynów Re: po prostu w męskiej balibyście sie IP: *.play-internet.pl 24.05.11, 11:05
                  pedlo_cieciu veneziano, spojrzałeś w lustro i natchniony popełniłeś intelektualny akt strzelisty, jak typowy zągłąbiak, co to nażarł się kapusty z pola na łbie z gorola i ....fulo po forach.
                  Ach, jakież to gorolskie kołtuństwo!
                  • veneziano wiesz, co cię różni od cirano? 24.05.11, 14:38
                    ciebie gorole nie wydupcą nawet za pieniądze...o litości już nie wspominając
                    • Gość: ŁowcaKretynów Re: wiesz, co cię różni od cirano? IP: *.play-internet.pl 24.05.11, 16:09
                      Wystarczy, ze ciebie <venzeziano> dupcą, reklamacje zanoś na nieszpór; i pilnuj tej swojej ....rury, pedlu . Buchchchaaaahahaaaa....dup!
    • staryhanys1 Znów winna "stolyca" 23.05.11, 16:19

Szanowny PANIE Redaktorze Smolorz! – jak bych był złośliwy to bym napisoł że fansoli Pan gupoty ale żech taki nie jest powiem ino jo znom dziennikarstwo rzetelne albo tzw. dziennikarstwo „jedna Baba drugiej Babie powiedziała itd.“ I do do takiego bym zaliczył te Pana wypociny.
      Rzetelny dziennikarz by sprawdził w archiwach czy to wydawnictw prasowych czy Muzeum , Miejskie i Architektury w Wrocławiu czy raciborskiego w danym mieście o kierem sie pisze i już był rzetelny artykuł o tych nieszczęsnych cegłach. I tak po kolei;
      1.– patrz art. Jakuba Tyszkiewicza „Odra“ - „Jak rozbierano Wrocław“, 1999 str.17-21 i inne jego artykuly.
      2.-Patrz Gazeta Robotnicza - 29/30 Sierpien 1953 – „każdy Wrocławianin da 50 cegieł dla Warszawy“, ten co nazbiera najwięcej cegieł wygra 3 dniową wycieczkę do Warszawy. Szacunkowo wysyłano do W-wy i w głąb Polski ok. 165 milionów cegieł rocznie – tzw. „dobrowolnych zbieraczy cegieł“? organizowało Miejskie
      Przedsiębiorstwo Rozbiórkowe. Jak się bogacili urzędnicy wrocławscy i poznańscy można wyczytac z akt procesowych vice- dyra M.P.Rozb. Leopolda Mondszajna czy Stanislawa Wiczaka z Poznania itd.Tak ze na temat wywózki cegieł z Wrocławia do Warszawy nie ma tu potrzeby dalej co pisać to som fakty i prowda historyczna ale to majom Niemcy same sobie do podziękowania.
      Co się tyczy Raciborza to nie dałbym mojej reki do ognia ze tyz sie nie wywoziło cegły do Polski wschodniej.
      Można tez sięgnąć do obszernego zbioru książek o powojennym Wrocławiu np. autorstwa D. Normana,
      M. Kaczmarek, M.Ordylowski, G. Thum itd. Pyrsk i do następnego niewypału.
      • cirano Re: Znów winna "stolyca" 23.05.11, 18:23
        Smolorz czasem zadziwia swoją niewiedzą. Nie tak dawno temu pokazała któraś polska stacja telewizyjna reportaż z Wrocławia właśnie na temat rozbiórki domów i wywóz cegieł do Wszawy.
        Nie pamiętam dokładnie, ale padła tam liczba 5-ciu milionów tygodniowo (?).
        To żadna bajka, Panie Michale, to wyznania przesiedleńca zza Buga, który w tych robotach brał udział i ze skruchą przyznawał się do barbarzyństwa na reszcie miasta, "na rozkaz" komunistycznych władz
        • staryhanys1 Re: Znów winna "stolyca" 23.05.11, 19:13
          cirano napisał:

> Smolorz czasem zadziwia swoją niewiedzą. Nie tak dawno temu pokazała któraś pol
          > ska stacja telewizyjna reportaż z Wrocławia właśnie na temat rozbiórki domów i
          > wywóz cegieł do Wszawy.
          > Nie pamiętam dokładnie, ale padła tam liczba 5-ciu milionów tygodniowo (?).
          > To żadna bajka, Panie Michale, to wyznania przesiedleńca zza Buga, który w tych
          > robotach brał udział i ze skruchą przyznawał się do barbarzyństwa na reszcie m
          > iasta, "na rozkaz" komunistycznych władz

cirano pieronie to tys rozebrol moja willa na Schlossplatzu - fajne miasto byl Breslau nie
    • rico-chorzow Re: Znów winna "stolyca" 23.05.11, 22:56
      Michuś nie przejmuj się 22-26% przez dziesiątki dla Twojej zasranej Polski są ok.Walczymy o cegły i słomę dla Twojej Polski.
      • Gość: harc mistrz & HKP Mantra "Krzywdy Ślonzoków uod goroli i polokuf" IP: *.1000lecie.pl 24.05.11, 16:34
        ...której to krzywdy symbolem stała się CEGŁA BUDOWLANA DLA STOLYCY WARSZAWY... osiągnęła absurdalne a p o g e u m . ;-)))))))))))))))))
        Co zgrabnie i lekko ironicznie (i w swoim stylu) wyśmiał w felietonie GW red. M. Smolorz.

Nieważnym jest, czy tak było, czy nie było, CZY TAKIE PRZYPADKI Z CEGŁĄ MIAŁY W OGÓLE GDZIEŚ W POLSCE MIEJSCE. Temat jest małostkowy i... na wskroś idiotyczny.
        I bardzo dobrze, że stary kpiarz Smolorz okazjonalnie sobie z tego nieźle zakpił. ;-)))))
        (HKP)
        ...
        NAGRODA "CEGŁA Z GW" DLA MICHAŁA SMOLORZA !!!
        www.youtube.com/watch?v=esu5UYDFBew&feature=related
        • Gość: rozbawiony "Cegla" Janosha IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.11, 17:11
          Przeciez to ten Janosh (po naszymu Janosik) pod waszym czujnym okiem, cegly na lewo i prawo rozdaje.....ale nie biednym.Przeciez On dla slonskich dzieci bajki pisal.......to mu przeca wolno !
          Po slonsku ????
          Nieee po niemiecku .......wiadomo ...........ale nie o to chodzi......tylko tej cegly brak.
        • Gość: ŁowcaKretynów Re: Mantra "Krzywdy ...Orzysza..... IP: *.play-internet.pl 25.05.11, 07:20
          zwłaszcza tych, co tam robili za kapo...to dopiero zabawne ,legendarne hece, jak mantra szeregowego, co każdą rurę, lufę i nawet tatę kaprala przechowuje nabożnie pamięci, jak 50 letnia eks-dziewica pierwszy seks-owies. Buchchchahahahahahaaa----CZUWEJ-dup!
          • Gość: harc mistrz ;-)))) Re: Mantra "Krzywdy... Orzysza"... [O CEGLE film] IP: *.1000lecie.pl 25.05.11, 09:22
            - Kup pan cegłę!!!...
            - Odpalasz pan 100-kę - ocalasz pan główkę!
            - Cegła tańsza od kapoty, kup pan cegłę od sieroty!!!

W y k ł a d :
            I cóż widzieliśmy, proszę Szanownego Audytorium...
            [pomijając oczywiście bezczelne (post wyżej) inwektywy niejakiego "ŁowcyKretynów" o moim Orzyszu]
            CEGŁA BUDOWLANA, czy to cegła pełna, czy też tzw. cegła dziurawka, zawsze pełniła w polskiej historiografiii oraz w sztuce filmowej funkcję... f u n d a m e n t a l n ą . . .
            (HKP)
            ...
            A zaczęło się to wszystko od Ewy:
            www.youtube.com/watch?v=zFRBlP1p-Do
            www.youtube.com/watch?v=ccZaJt8pzns&feature=related
            Ja zaraz wracam...
            • Gość: ŁowcaKretynów Re: Mantra "Krzywdy... Orzysza"... [O CEGLE film] IP: *.play-internet.pl 25.05.11, 09:32
              Czuwaj, bo komuś cegła spadła na głowę już w ...Orzyszu i tak ma On .... do teraz!
              A to ceglane licho ponoć ....nie śpi, o widać w memuarach nieakiego pana <harcmeistra>.
    • Gość: brutalo-realista konkretny przyklad : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 09:08
      " W Kamiencu Zabkowickim musimy posluzyc sie wyobraznia, kiedy staniemy przed palacem spalonym w 1946(!) roku przez Rosjan(?).

Byla to letnia siedziba Hohenzollernow - wladcow pruskich.

Ufundowala ja w polowie ubieglego wieku Marianna Oranska, bratowa krola Prus.

Siedziba ta kosztowala trzy tony zlota i slynela z przepychu.

Szczegolne wrazenie robil spacer po parku z fontannami, z ktorych woda tryskala na wysokosc ponad 30 m.

Po wojnie marmury z Kamienca ozdobily Palac Kultury i Nauki w Warszawie. "

zrodlo:

"Polska - najpiekniejsze miejsca, 60 wycieczek." (str.223-224)
      autorzy: Tadeusz Glinka, Marek Piasecki
      wyd. Publicat (Poznan), rok wyd. niepodany
      ISBN 978-83-245-1023-8
    • firiduri Znów winna "stolyca" 26.05.11, 10:30
      No a skąd chorzowskie ZOO ma bramę?
      • Gość: tomek Re: Znów winna "stolyca" IP: *.siec2000.pl 26.05.11, 22:37
        Nie z Polski.
        • rico-chorzow Re: Znów winna "stolyca" 27.05.11, 06:48
          Gość portalu: tomek napisał(a):

> Nie z Polski.

jest postep kuluralny i gospodarczy.
          • firiduri Re: Znów winna "stolyca" 27.05.11, 08:40
            rico-chorzow napisał:

> Gość portalu: tomek napisał(a):
            >
            > > Nie z Polski.
            >
            Tak rico. Dla ciebie Świerklaniec to nie Polska.
            • rico-chorzow Re: Znów winna "stolyca" 27.05.11, 09:25
              firiduri napisał:

> rico-chorzow napisał:
              >
              > > Gość portalu: tomek napisał(a):
              > >
              > > > Nie z Polski.
              > >
              > Tak rico. Dla ciebie Świerklaniec to nie Polska.

Ja mam Polske - w -,i to bardzo,Swieklaniec zniszczyl - niestety - Slazak polski,Zietek,ktorego wy Polacy bardzo czcicie,wielka czesc i uszanowanie tej wielkiej kulturze polskiej.
              • firiduri Re: Znów winna "stolyca" 27.05.11, 14:21
                rico-chorzow napisał:
                >
                > Ja mam Polske - w -,i to bardzo,

Rico zastanów się, czy to aby nie są zwykłe hemoroidy? Kto ci stawiał diagnozę? Musiała go zmylić straszliwa bladość twojej rzyci...
                • rico-chorzow Re: Znów winna "stolyca" 27.05.11, 18:46
                  firiduri napisał:

> rico-chorzow napisał:
                  > >
                  > > Ja mam Polske - w -,i to bardzo,
                  >
                  > Rico zastanów się, czy to aby nie są zwykłe hemoroidy? Kto ci stawiał diagnozę?
                  > Musiała go zmylić straszliwa bladość twojej rzyci...

Przeciez wy Polacy i wasza historia mowicie o wiecznych korzeniach,nawet na Slasku.
                  • firiduri Re: Znów winna "stolyca" 27.05.11, 20:14
                    rico-chorzow napisał:

> firiduri napisał:
                    >
                    > > rico-chorzow napisał:
                    > > >
                    > > > Ja mam Polske - w -,i to bardzo,
                    > >
                    > > Rico zastanów się, czy to aby nie są zwykłe hemoroidy? Kto ci stawiał dia
                    > gnozę?
                    > > Musiała go zmylić straszliwa bladość twojej rzyci...
                    >
                    > Przeciez wy Polacy i wasza historia mowicie o wiecznych korzeniach,nawet na Sla
                    > sku.
                    >
                    >
                    Chłopie!!! Ale nie o taki korzeń chodzi! Wyjmij to natychmiast...
                    • rico-chorzow Re: Znów winna "stolyca" 27.05.11, 21:22
                      firiduri napisał:

> rico-chorzow napisał:
                      >
                      > > firiduri napisał:
                      > >
                      > > > rico-chorzow napisał:
                      > > > >
                      > > > > Ja mam Polske - w -,i to bardzo,
                      > > >
                      > > > Rico zastanów się, czy to aby nie są zwykłe hemoroidy? Kto ci stawi
                      > ał dia
                      > > gnozę?
                      > > > Musiała go zmylić straszliwa bladość twojej rzyci...
                      > >
                      > > Przeciez wy Polacy i wasza historia mowicie o wiecznych korzeniach,nawet
                      > na Sla
                      > > sku.
                      > >
                      > >
                      > Chłopie!!! Ale nie o taki korzeń chodzi! Wyjmij to natychmiast...

Przeciez pan pisal o waszych polskich hemoridach(korzeniach).
    • rico-chorzow Re: Znów winna "stolyca" 27.05.11, 09:30
      Michus,zebys sie zesral,nie chodzi o Raciborz:

• Gość: harc mistrz & HKP A uobejrzyjcie ino jak kradnom cegłe na Brynicy... IP: *.1000lecie.pl 27.05.11, 15:27
        ... dlo Zoguymbia, ze ślonskich familoków, gorole zabryniczne i wulce azjatyckie:
        www.youtube.com/watch?v=-93VSSQQ5yE&NR=1&feature=fvwp
        - Złodzieje! Złodzieje! Złodzieje!
        • firiduri Re: A uobejrzyjcie ino jak kradnom cegłe na Bryni 27.05.11, 20:11
          Gość portalu: harc mistrz & HKP napisał(a):

> ... dlo Zoguymbia, ze ślonskich familoków, gorole zabryniczne i wulce azjaty
          > ckie:

> www.youtube.com/watch?v=-93VSSQQ5yE&NR=1&feature=fvwp
          > - Złodzieje! Złodzieje! Złodzieje!
          Brawo!!! Postanowiłeś ujawnić jak zarabiasz na życie...
          • Gość: harc mistrz & HKP Re: Uobejrzyjcie ino jak kradnom cegłe za Brynice IP: *.1000lecie.pl 28.05.11, 16:45
            firiduri napisał:
            > Brawo!!! Postanowiłeś ujawnić jak zarabiasz na życie...

Postanowiłem teraz PRO-społecznie ujawniać krzywdy aspołeczne na umęczonej śląskiej ziemi.
            Robię to w ramach cyklu zdobywania "nowych sprawności harcerskich".
            Nie wiem czy się pomyliłem w liczeniu tych cegieł, ale ten mały wziął "na łeb"... 21 sztuk!!!

Czy znacie to słynne równanie "z 1 niewiadomą"?:
            Cegła pełna waży kilo i pół cegły (1 + 1/2 x = x).
            Ile kg waży cegła???...
            Oczywiście, że 2 kg. (!)
            A więc, ten mały sprytny złodziej wziął "na łeb"... aż 42 kg cegieł!!!
            Niesamowite!...
            (HKP)
            ...
            BĄDŹ ZAWSZE SPRAWNY I... CZUWAJ, FRIDURI!!!
            www.youtube.com/watch?v=Q2-uJvSd1II
            • rico-chorzow Re: Uobejrzyjcie ino jak kradnom cegłe za Brynice 28.05.11, 17:16
              Widze,zbulwesowalem......,wiecznie,honorowych,zlodzieji Polakow:)

• rico-chorzow Re: Uobejrzyjcie ino jak kradnom cegłe za Brynice 28.05.11, 17:24
                Zapomialem o kolorach:bialo-czerwonych;sa widoczne,bardzo.
                • Gość: harc mistrz =----> Re: Uobejrzyjcie ino jak kradnom cegłe za Brynice IP: *.1000lecie.pl 30.05.11, 13:35
                  rico-chorzow napisał:
                  > Zapomniałem o kolorach: biało-czerwonych; są widoczne, bardzo

Panie Rico z Ch., jak jest Pan tak dociekliwy, co do kolorów "kradzionej po śląskich familokach CEGŁY", to... DAM WAM PRZEPIS JAK ROZPOZNAWAĆ W W-WIE (LUB W INNYM MIEJSCU W POLSCE) CEGŁY POCHODZĄCE Z GÓRNEGO ŚLĄSKA.

Np. dana ŚLĄSKA CEGŁA, pochodząca z powojennej kradzieży i grabieży, tym różni się od normalnej każdej cegły budowlanej, że ma jeden bok ciemniejszy lub 2 boki ciemniejsze (o ile jest z narożnika murów familoków). Około 15 - 20 % "takiej" cegły może być w ten sposób zidentyfikowane. To już wystarczająca próba do badań...

Ten ciemniejszy odcień niektórych boków cegieł, pochodzi od sadzy przemysłowej z śląskich kominów i od "luftu", bogatego w minerały, którym oddychał przez wieki lud śląski.
                  Właśnie taką prostą "metodą" można PO LATACH... dociec historycznej prawdy.
                  Jak przy przestępstwach za pomocą analizy DNA.
                  (HKP)
                  ...
                  Można też sięgnąć do DNA:
                  www.youtube.com/watch?v=oLz-II0eZvk&feature=related
                  • rico-chorzow Re: Uobejrzyjcie ino jak kradnom cegłe za Brynice 30.05.11, 17:04
                    Właśnie po latach dochodzi się do wniosku,że wy Polacy,Polska zniszczyliście Sląsk,Harcy polski Dupku potrafi pan coś innego udowodnić?proszę,zasrany Polaku?,co takiego wy zasrani Polacy stworzyliście na Sląsk?,czekam na odpowiedź:)
                    • Gość: harc mistrz & HKP Re: Uobejrzyjcie ino jak kradnom cegłe za Brynice IP: *.1000lecie.pl 30.05.11, 17:28
                      WPKiW, "Spodek", gmach UW, Muzeum Śl., UŚ, Śl.AM, PŚ, A4, DTŚ, Stadion Śląski, Os. 1000-lecia + innne, Katedra a K-cach, rondo + Tunel + kopuła, "Superjednostka", Bibl. Śl., Al. Górnośląska, ul. Grundmanna itd. (Katowice i okolice).

- Panie Rico, nie sraj Pan tyle na Forum, bo Panu de... pęknie! ;-)))))))))
                      www.youtube.com/watch?v=1zx3puwpDTs
                      • rico-chorzow Re: Uobejrzyjcie ino jak kradnom cegłe za Brynice 30.05.11, 17:39
                        Przez 60 lat 22-26 % całego polskiego dochodu narodowegu,to bardzo dużo,pańska zasrana Polska się bardzo starała.
                      • pit-zeolit Re: Uobejrzyjcie ino jak kradnom cegłe za Brynice 30.05.11, 17:43
                        Harc-Mistrzu po co Ty z tym swchloonzackim gów..em co się chwaliło unklem SS-manem rozmawiasz.

PO-zdrawiam serrrrrrdecznie.

Pit
                        • rico-chorzow Re: Uobejrzyjcie ino jak kradnom cegłe za Brynice 30.05.11, 17:50

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka