Dodaj do ulubionych

Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia]

23.06.12, 15:43
Śląsk nie tyle stał się Polską, co powstańcy wywalczyli autonomię brutalnie zlikwidowaną kilka lat później przez rządy, które są współodpowiedzialne za II WŚ. Korfanty jak i inni Ślązacy w latach 30. mieli już serdecznie dość Polaków. Grażyński zwalniał z pracy urzędników, którzy poszli na pogrzeb Korfantego. Ba! Wcześniej Polacy nawet nie chcieli pomóc powstańcom a niektórzy zza Przemszy nawet się dziwili dlaczego Ślązacy chcą się oderwać od Niemiec.
Obserwuj wątek
    • Gość: gReg Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: 91.222.72.* 23.06.12, 15:53
      Racja . Nie wiem, ale chyba nie ma czego świętować.
      A odnośnie bramy to warto wspomnieć że brama w była postawiona na ul Powstańców
      • palec1 Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 23.06.12, 18:08
        1) Byly 2 bramy - jedna na Kaizerce (Wolce), druga nie wiem, ale chyba na Kattowitzer (Katowickiej).

2) A ul.Powstanców tak naparwde nie dotyczy tzw.powstan tzw.slaskich.
        Pelna, choc nie uzywana, nazwa brzmi: ul.Powtanców Warszawy (!).

Malo kto wie i wiem, ze mi tu malo kto uwierzy, bo to tak absurdalne, bezczelne i komiczne.
        Mozecie sprawdzic, hehe (na mapie tylko krótka forma).
    • Gość: iwaszko Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: 78.104.133.* 23.06.12, 15:55
      A jakieś źródła historyczne możesz podać na poparcie swoich wywodów? Nawet jeśli coś w tym jest to wynika to z tego, że Ślązacy to zdradziecki i podstępny ludek, pokazali to w czasie II wojny światowej. Niestety, swojej winy nigdy nie odkupili, część zdrajców uciekła, część się przebrała, pozmieniała nazwiska na polskie, pochowała. Może jednak się znajdzie ktoś tam w Warszawie, kto ich uczciwie rozliczy ze zdradzieckich postępków. Niech Ślązacy sami na siebie zapracują, a nie wyciągają tylko rękę do Polski, żeby im dać więcej i więcej.
      • Gość: autor Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.welnowiec.net 23.06.12, 16:14
        Gdyby nie slaski wegiel, to byscie przyjacielskiej armii czerwonej musieli tylkami swoimi a i swoich kobiet placic za wyzwolenie, a tak sprawe zalatwil slaski wegiel, ktory grabiezczo byl wydobywany
        nastepnym razem doeudukuj sie znaffco (:
        • Gość: ten tam Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: 194.50.118.* 23.06.12, 16:34
          @globalneocieplenie

czy moglbys podac linki do tych niezaleznych prac historycznych ktore poruszaja te kwestie o ktorych piszesz, chcialbyl sobie szczerze na ten temat poczytac.
          Czy moze po prostu wyssales sobie z palca, te historyjki.
          Bede czekal z niecierpliwoscia na linki do tych niezaleznych zrodel
          @iwaszko
          a ty kolega pewnie jestes jednym z tych RASistow i piszesz te artykuly zeby sklucic dalej Polakow z innych regionow Polski z Polakami ze Slaska.
          Przeciez nikt kto ma choc troche oleju w glowie nie wypisywal by takich bzdetow wyssanych z palca.
          Kibol Gorzelik wydal rozkaz ci sie wcielic w takiego "zlego , narzekajacego Polaka"?
          Autonomia byla przyznana Slaskowi jako ze po I-szej WS duzo mieszkalo Niemcow na terenia Gornego Slaska, i autonomia miala im umilic przylaczenie Slaska do Polski.
          Po II-giej WS problem ten zostal rozwiazany przez Armie Czerwona i decyzje czterech mocarstw na roznych konferencjach wiec autonomia byla zbedna.
          Nie zapominajmy ze Polska po I-szej WS zostala zklecona z wielu roznych regionow, ktore przynajmniej przez ponad 100 w czasie zaborow nie byly w jednym panstwie, byly robite pomiedzy rozne zabory i historycy mowia ze najwiekszym sukcesem Polski, jako calosci roznych reginow, bylo to ze te regiony byly w stanie zlaczyc sie z jedno panstwo.
          Ja jestem z tego powodu dumny , ze jako Slazak od dziada pradziada, Slask byl w stanie dolaczyc do kraju gdzie mowi sie w moim ojczystym jezyku polskim
          • Gość: iwaszko Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: 78.104.133.* 23.06.12, 16:54
            Ślązaku, miałem okazję spotkać kilku twoich ziomków, którzy uważali się za Polaków. Przyjeżdżają turystycznie na Lubelszczyznę. Ale po kilku głębszych, języki im się rozwiązywały, i sprawy już nie były takie oczywiste. Bo tutaj wujek, albo siostra, albo brat w Niemczech, albo zaczyna gadać, że niemieckie lepsze np. samochody, albo coś tam mamrota, że Warszawa to i tamto itd. Potem się jeszcze okazuje, że jego dziadek, babka podpisali niemiecką listę ludnościową i klops. Powiem ci, dla mnie każdy Ślązak jest podejrzany, i dopóty będzie, dopóki w jakiś sposób nie udowodni, że jest inaczej. Pokaż rodakom, że jesteś godzien nazywać się Polakiem, że zasługujesz na ten zaszczyt, zmyj winy swoich przodków, przykładną pracą na rzecz kraju, jest ku temu wiele okazji. Zachowuj się jak Polak, myśl jak Polak, wtedy uznamy cię za Polaka.

Co do pana Gorzelika to uważam, że jest zdrajcą ojczyzny i jako tako powinien zostać osądzony, pozbawiony praw obywatelskich. Kiedyś był taki dobry zwyczaj, że zdrajców wieszało się na pobliskiej gałęzi.
            • Gość: ten tam Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: 194.50.118.* 23.06.12, 17:30
              @iwaszko

to moze byc dla ciebie nowoscia, ale rozne regiony dzisiejszej Polski w przeszlosci przez dlugie lata zyly pod roznymi zaborami i skoro jak piszesz Ty jestes z lubelszczyzny, to moze nam udowodnisz ze twoi przodkowie nie sluzyli z ruskiej armii i nie zabijali Polakow z innych regionow Polski bedacych pod inna okupacja i sluzacych w armiach innych okupantow, czekamy.
              to moze byc dla ciebie nowoscia , ale nawet Pilsudski sluzyl w armii zaborczej - austryjackiej, a i inni oficerowie Polskiej armii okresu przedwojennego byli zolnierzami w innych armiach zaborczych, czasami walczyli przeciwko sobie ludzie mowiacy tym samym jezykiem - polskim.
              wiec moze zaczniemy od tego ze ty nam udowodnisz ze jestes Polakiem godnym zaufania.
              O Slazakow sie nie martw.
              naprawda bardzo marna prowokacja, sproboj na zebraniu RASistowskim, tam sa ludzie twojego pokroju, wiec znajdziecie wspolny jezyk, buc moze nawet do bijatykii dojdzie to sobie troche pary upuscicie
              tak glosno bnylo o dzidku Tuska z wermahtu, i co z tego wyszlo?
              ano to ze Polacy sa zmeczeni takimi tanimi chwytami ponizej pasa.
              kto glosowal na Tuska? tylko Kaszubi? tak domysliles prawidlowo, Polacy z calej Polski na niego glosowali, bo tanie historyjki z dziadkiem z wermahtu juz nawet na elektorach Kaczynskiego nie dzialaja.
              • Gość: iwaszko Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: 78.104.133.* 23.06.12, 19:59
                Proszę, nie powołuj się na osoby o wątpliwej reputacji. Tusk po raz kolejny dał wyraz swojego przywiązania i troski o Rzeczypospolitą zasiadając na jednej trybunie z kanclerz Merkel. Powiem ci, Tusk to wstyd dla Kaszubów, tak jak ten wasz Gorzalik to wstyd dla Ślązaków. Jednocześnie nie wycieraj sobie gęby panem Kaczyńskim i jego elektoratem bo następne wybory już za 3 lata i wtedy się będzie pamiętało, kto co powiedział, napisał, i kim się zadeklarował w spisie powszechnym.
                Ja nie muszę niczego udowadniać. Moja rodzina nigdy nie kolaborowała z okupantem a służba w armii carskiej, rosyjskiej czy radzieckiej to żadna ujma. Rosjanie to nasi bracia, to tak jak my wschodni Słowianie. Szkoda tylko, że niektórzy nasi mężowie stanu tego nie potrafią tego dostrzec. Nie mówię tutaj o aktualnym rządzie, bo to są marionetki, nie warte uwagi.
                Jeszcze raz podkreślę. Odkup swoje winy Ślązaku, zachowuj się jak prawdziwy Polak, nie chwal się swoimi śląskimi tzn. wątpliwie polskimi korzeniami, bo chwały ci to nie przynosi. Żeby mówić o sobie: jestem dumnym Polakiem to trzeba na to najpierw zasłużyć. W ostatnim spisie prawie milion twoich ziomków zrzekło się tego zaszczytu, ale to będzie zapamiętane i w swoim czasie przypomniane.
                • Gość: Juzek Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.12, 00:13
                  Iwaszko, ty jestes jebnietym pisowcem!!!
                  Jakie winy wg. ciebie ponosza Slazacy, za ktore maja przepraszac? Napisz list do GW pod swoim nazwiskiem to podyskutujemy ty lachmyto...
                  • noducks Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 24.06.12, 10:33
                    jak tak czytam niektore komentarze to sie zastanawiam: dlaczego tam nie byliscie i wyrazaliscie tam swoich pogladow? czyzby zabraklo czegos w portkach?
            • Gość: POlka Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.12, 20:25
              Spieprzaj dziadu !!!!
            • Gość: olo Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.12, 20:59
              . Pokaż rodakom, że jesteś godzien nazywać się Polakiem,<<<<chyba cie pogielo gosciu wbij sobie raz na zawsze w ciasny umysl!! Ja nie musze niczego nikomu udowadniac ja jestem SLAZAKIEM i blizej mi do Czecha niz do Polaka!!! Jestem Europejczykiem tak jak moi dziadkowie i pradziadkowie a ty NIE! W Komgresowce mieszkali i mieszkaja ludki o mentalnosci Ruskiej tak bylo i jest.
              • Gość: ten tam Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: 194.50.118.* 24.06.12, 09:43
                ludzie, niepotrzebnie sie tymi jego wpisami przejmujecie, przeciez tyo zwykla prowokacja, zeby ludzi troche tu podbuzowac. Wcale bym sie nie zdziwil gdyby sie okazalo ze to jeden z RASistow chce ludzi przeciw sobie podburzyc, to w ich stylu.
                W kazdym regionie Polski czy to na Slasku czy na Lubelszczyznie jest jakis procent baranow do potegi n-tej, i i co may sie nimi przejmowac? To jest maly procent ogolu, ja sobie z tego zdaje sprawe i pozwalam im sie wykrzyczec, niech sie poczuje choc przez chwile troche dowartosciowany
            • Gość: Cygön Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.cust.tele2.de 24.06.12, 17:53
              Czys ty chopie zdurnial, slazok mo udowodnc ze jest polakiem????????.Cos ci sie popie...lo.
              • Gość: z Katowic Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 18:27
                Spokojnie, pisząc z niemieckiego IP, nikt na pewno nie udowodni, ani że jest Ślązakiem.
          • Gość: schlesien Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.polnet.tv 23.06.12, 16:58
            Czytaj ze zrozumieniem publikacje historyczne na temat sytuacji śląska na początku xx wieku aż do początku lat 50-tych, a dużo znajdziesz. Podkreślam słowo ze zrozumieniem nie przeskakując niewygodnych linijek. Nie polecam też zagłębiać się w "publikacje" na poziomie szkoły średniej skąd większość ludzi czerpie wiedzę na omawiany temat tylko te na poziomie akademickim.
            W swojej wypowiedzi sam stawiasz tezę dlaczego śląsk mial autonomię której nie udowadniasz (podaj źródła). Logicznie rzecz biorąc mniejszość niemiecka ciągle jest na śląsku i liczy kilkaset tysięcy ludzi. W latach 70-tych była jeszcze większa leczy kilkaset tysięcy kolejnych ludzi wyjechalo wtedy do niemiec. Autonomia przedwojenna była jedyną możliwością połączenia z Polską na jaką ślązacy mogli sie zgodzić i jak pokazal plebiscyt nieiwelka część się zgodziła - strona propolska plebiscyt przegrała! W latach 20-tych w wyborach samorządowych ślązacy wyraźnie pokazali jak oceniają współpracę z Polską. Przypomnę że znaczną większość zdobyły partie mniejszości niemieckiej i partie narodowości śląskiej (tak były takie partie!) polacy byli na tyle przerażenie wynikami, że wybory zablokowali i unieważnili (nie zgodnie z prawem).
            • Gość: ten tam Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: 194.50.118.* 23.06.12, 17:47
              @globalne ocieplenie i @ sch....n ( czyli Slask) po prostu
              ja juz te historyjki wiele racy czytalem , ale nigdy nikt z was RASissci nie byl w stanie dolaczyc linkow do tych waszych opowiesci, jak to nigdzie to nie jest oficjalnie opublikowane na internecie? skoro to taka prawda oczywista to chyba gdzies to na necie musi byc ( oczywiscie pisze tu o niezaleznej historycznmej publikacji)
              jezeli chodzi o to co ja napisalem na temat autonomii, to bylo to kilka tygodni temu 9czy nawet juz moze miesiecy) przytaczane tu na gazeta.pl pod jednym z artykulow.
              Pamietam rozgorzala tu ostra wymiana opinii na temat autonimii Slaska pomiedzy jednym Slazakiem i wami RASistami, was bylo kilku, on jeden i ten czlowiek podawal linki w obronie zwoich komentarzy na temat autonomii, RASissci zadnego linka nie byli w stanie podac, i musze powiedziec ze ten gosc klasycznie tych RASistow wypunktowal, wlasnie linkami.
              Rasisci zamilkli, bo nie mieli nic do swojej obrony, jak mogliscie to przegapic, skoro tak uwaznie wszystkie artykuly i komentarze sledzicie?
              Tak, Polska jako calosc nie byla idealnym panstwem w okresie miedzywojennym, to nie byla demokracja, ale zwazywszy na to ze kraj zostal sklecony z wielu roznych regionow, ktore prawde mowiac jako mianownik wspolny po ponad 100 latach okupacji mialy tylko wspolna mowe, jako ze kulturowo powaznie sie juz roznily, (nawet do dzsiaj te roznice widac) to ja uwazam i na pewno to samo powiedza historycy ze Powstanie Polski jako jednego panstwa bylo niesamowitym sukcesem.
              Nawet jezeli Korfanty nie byl z Polski zadowolony, to to samo mozna by powiedziec o politykach wielu frakcjii ktore w okresie miedzywojennym w Polsce dzialaly, niektore z nich byly otwarcie wrogie sobie.
              Jeden z Polskich prezydentow zostal zastrzelony przez jakiegos szalenca i jakos ten region Polski z ktorego ten prezydent pochodzil nie chcial sie od Polski odlaczac ani o autonomie wnosic.
              a teraz wyobrazcie sobie co by sie stalo gdyby Korfanty byl prezydentem Polski i zostal zastrzelony. Do dzisiaj byscie Polsce jako calosci tego nie wybaczyli i chcieli jeszcze szybciej autonomii.
              a co by sie stalo gyby jakis szaleniec dzis zabil na jakims wiecu kibola Gorzelika w Warszawie?
              to by dopiero byla wielka awantura wsrod RASistow i oczywscie "Polska ( czyli nie my w zalozeniu RASistow) bylaby temu winna.
              Ja jestem niesamowicie dumny z tego ze jako Slazak mowiacy po Polsku jadac za granice moge powiedzec ze Polakiem jestem, bo szanuje bardzo trudna historie tych ziem gdzie ludzie mowili po Polsku
              • Gość: ten tam Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: 194.50.118.* 23.06.12, 17:55
                nie wyobrazam sobie jak paskudnie musialbym sie czuc, gdybym ja , jako Slowianin, Slazak, Polak, zyl w granicach Niemiec i kiedy ktos zza granica spytalby mnie skad jestem, i musialbym tlumaczyc ze z Niemiec, ale nie jestem Niemce tylko Slowianinem, Polakiem, Slazakiem, tak jak to teraz jest w wypadku Serbow Luzyckich, sa Slowianami, ale zyja w Kraju ktory ich podbij, wcielil w swoje granice i ktorego kultura jest im calkowicie obca.
                Chociaz trzeba przyznac Sebom Luzyckim ze i tak dobrze kultywuja swoje tradycje, moze, choc nigdy nie byli odrebnym panstwem i praktycznie od zawsze byli w granicach Niemiec
            • Gość: z Bielska-Bialej Re: Polacy wkroczyli do chorzowa IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.12, 18:32
              Autonomie mial tylko malutki skrawek ziem GS i SCI bedacy przy Polsce po 1922 r.Ponad 70 % ziem zostalo przy Rzeszy.Zupelnie nie ma to najmniejszego przelozenia do sytuacji dnia dzisiejszego.
              Autonomia byla potrzeba chwili (tamtego czasu).Pozniej z biegiem lat autonomia stracila zupelnie swoj sens gdyz zmienila powaznie sie sytuacja spol-polit.Nawiasem mowiac autonomie zniosl Adolf Hitler w 1939 roku po wkroczeniu Wehrmachtu.Zas po 1945 byla juz diametralnie inna sytuacja tak wewnetrzna jak i zewnetrzna.Wtedy w bloku panstw pod sowiecka okupacja slowo autonomia bylo wykreslone.

Zreszta sami Slazacy nie specjalnie cenili autonomie.W plebiscycie ok 60 % opowiedzialo sie za pozostaniem ziem przy Rzeszy a tylko ok.40 % za Polska i oferowana autonomia.Pierwotnie w/g wynikow Plebiscytu Polska miala otrzymac malenki skrawk ziem.Z tego powodu wybuchaly kolejne powstania.Nawet jednak po 3 powstaniach slaskich i zajeciu wiekszego obszaru byla to tylko mniej 1/3 ziem slaskich.
              Co prawda jak pisal w wspomnieniach niemiecki general dowodzacy jednostkami walczacymi przeciw powstancam tylko sciagniecie sil z glebi Rzeszy (i niemieckich ochotnikow z Europy wschodniej)uchronilo to od zajecia calego Slaska przez sily powstancow.

Niemcy natomiast juz po podziale ziem i przylaczeniu tego malego skrawka do Polski przeprowadzili u siebie na pozostalej czesci ziem ale obejmujacej ok. 70% obszaru -REFERENDUM,bedace realizacja wczesniejszych przedplebiscytowych obietnic.
              Referendum (Abtrennung der Provinz Oberschlesien von Preussen und Bildung eines selbststaendigen, dem Reich eingegliederten Landes Oberschlesien )odbylo sie 3 wrzesnia 1922 .Ponad 91 % ludnosci opowiedzialo sie w referendum PRZECIWKO utworzeniu odrebnej samodzielnej prowincji Gorny Slask !

Sama autonomia natomiast egzystowala tylko dzieki ogromnemu wysilkowi finansowemu Panstwa Polskiego.Panstwo Polskie musialo ponosic ciezary wielkiego kryzysu lat 20/30-tych,wojny celnej z Rzesza czy przygotowan obronnych wobec militaryzacji Niemiec i ich parcia do wojny.

Dzisiaj znaczenie autonomii lat 20 i 30 -tych XXw. jest wyolbrzymiane i falszywie przedstawia sie niekiedy jakoby autonomia ,,utrzymywala cala owczesna Polske".Realnie bylo jednak odwrotnie.Autonomia miala pokazac,ze Polska umie gospodarzyc na nie do konca przychylnym jej terytorium .
      • Gość: gość chwała Bohaterom IP: *.mikolow.multimetro.pl 23.06.12, 16:44
        ....
        • Gość: szyderca a gdzie oni? IP: *.play-internet.pl 23.06.12, 22:26
          bo chyba nie chodzi o tę al-Kaidę z początku XX wieku?
        • Gość: klod Re: chwała Bohaterom IP: *.versanet.de 24.06.12, 09:54

Chwala powstancom co potem wyjechala do niemiec. Wot taki patriotyzm.
      • globalneocipienie Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 23.06.12, 16:46
        Przeczytaj pierwszą lepszą książkę historyczną zamiast cytować podręczniki szkolne. Korfanty siedział w pie***dlu zamknięty przez Piłsudczyków za rzekomą współpracę z Niemcami (sic!). Ostatnie słowa Korfantego to: I tak mi Polska zapłaciła.
        Autonomia została przerwana nielegalnie i dzisiaj teoretycnie powinna być przywrócona - praktycznie to jest niemożliwe, ponieważ Śląsk został skolonizowany po II WŚ.
        Mój dziadek brał udział w bitwie pod Górą św. Anny, później już tak zdecydowanie nie był za Polakami po tym co zaczęli wyprawiać z powstańcami i inteligencją na Śląsku (wyrzucanie nauczycieli ze szkół i sprowadzanie "czystych i znających ortografię" zza Przemszy). Zresztą mojego dziadka Niemcom wydał Polak podczas II WŚ. Drugi dziadek został wzięty do Wehrmachtu i to jest właśnie tragedia Śląska, której ty nigdy nie zrozumiesz - bracia, dziadkowie musie do siebie strzelać.

P.S. Nie słuchaj tego co ci mówi pani na lekcjach historii, bo ona tak musi.
      • Gość: olo Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.12, 20:53
        A jakieś źródła historyczne możesz podać na poparcie swoich wywodów? Nawet jeśli coś w tym jest to wynika to z tego, że Ślązacy to zdradziecki i podstępny ludek, pokazali to w czasie II wojny światowej. Niestety, swojej winy nigdy nie odkupili, część zdrajców uciekła, część się przebrała, pozmieniała nazwiska na polskie, pochowała. Może jednak się znajdzie ktoś tam w Warszawie, kto ich uczciwie rozliczy ze zdradzieckich postępków. Niech Ślązacy sami na siebie zapracują, a nie wyciągają tylko rękę do Polski, żeby im dać więcej i więcej. >>>>no wlasnie chcemy na siebie sami zapracowac i ulzyc w cierpieniu polactwu ktore do nas'doplaca" dlatego chcemy autonomi!! ...... Mozemy wam wystawic rachunek od 1945r oddacie z odsetkami a wasze wnuki i pra pra wnuki beda go spalcac dalej! Ta twoja Polska do 1945 r byla krajem biedy,nedzy i rozpaczy pelna dziadow i analfabetow.
        • Gość: z Katowic Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.12, 22:02
          Za to Śląsk był krainą mlekiem i miodem płynącą dla miejscowych, hehe.
          Huty i kopanie należały przecież do niemieckich spółek,których akcjonariusze i członkowie zarządu zwykle ani razu w swoim życiu na Śląsku nie bywali , a nie do Ślązaków (jakkolwiek to pojęcie rozumieć).
          Średnią kadrę techniczną tworzyli głównie przybysze z głębi Rzeszy.
          Miejscowi stanowili wyłącznie siłę roboczą, na stanowiskach robotników wykwalifikowanych i niewykwalifikowanych. A w okresie wojen - mięso armatnie niemieckiej armii.
          Oto sztandarowe osiągnięcia "narodu ślunskiego".
          Ci, którzy nigdy nie mieli własnego państwa, a w przemyśle pełnili rolę najemnej siły roboczej, chcą wystawiać komuś rachunki?
          • Gość: olo Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.12, 09:46
            Za to Śląsk był krainą mlekiem i miodem płynącą dla miejscowych, hehe.
            Huty i kopanie należały przecież do niemieckich spółek,których akcjonariusze i członkowie zarządu zwykle ani razu w swoim życiu na Śląsku nie bywali , a nie do Ślązaków (jakkolwiek to pojęcie rozumieć).<<<<< i znowu zle piszesz to co ci sie wydaje ! Na Slasku wlasciciele tych zakladow mieszkali to po pierwsze,po drugie istnial system emerytalny ktorego w uwczesnej polsce nie bylo po trzecie byl; to najbardziej rozwiniety region przemyslowy po zaglebiu Ruhry w europie.
            • Gość: z Katowic Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 11:40
              "właściciele tych zakładów mieszkali" - człowieku, przecież właścicielami hut czy kopalni były SPÓŁKI (jednostki organizacyjne), a nie osoby fizyczne. W jakim sensie spółka gdzieś "mieszka"?
              Z akcjonariusze spółek to podmioty rozsiane nawet nie po Niemczech, a po całej Europie, którzy w życiu tych zakładów na oczy nie widzieli - bo akcjonariusz nie zajmuje się zarządzaniem spółką, tylko inwestuje kapitał, pobierając w zamian dywidendę.
              Czy ty masz jakiekolwiek pojęcie o czym piszesz?
              • Gość: Pozer Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.xdsl.centertel.pl 24.06.12, 12:25
                Piszesz z Katowic ? anty Ślązaku , nie podoba ci się śląskość to wypad do twojej super polski , pewno zajmujesz mieszkanie po wysiedlonych Ślązakach z centrum Katowic bo tak robiło Polactwo w owych czasach zawsze kładło łapsko na cudzym to taka uczciwa polska mentalność okraść kogoś.
      • Gość: gorol Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.12, 17:26
        Iwaszko ! Aleś ty głupi ! żyj w spokoju
    • Gość: tenTegoTemu uwaga! asystent liturgiczny abortuje ...riposty! IP: *.play-internet.pl 23.06.12, 16:59
      Kasuje....jak w Bielsku.Cóz....z flanelci zrobiła się ....szmata! Baj baj, chorągiewko.
    • palec1 Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 23.06.12, 18:05
      Tak jest: POLACY wkroczyli, przyniesli ze soba swoja propagande i agitacje, wtedy i dzisiaj.

Zalosny spektaktl, Pln.Korea mogla by sie jeszcze czegos nauczyc.
    • romarrio smutny spektakl 23.06.12, 18:23
      smutny spektakl

jak mowi Ewangelia
      "drzewo poznaje sie po owocach"
      (Łk 6,43-44)

w ciagu pierwszych 10 lat
      w przylaczonej do Polski czesci Gornego Slaska
      wydobycie i produkcja spadly o ponad 50%
      (zwlaszcza po 26 r. kiedy Grazynski przejal wladze)
      i to mimo usilnych staran, zeby je zwiekszyc,
      obsadzanie kolesiami, deletantyzm i rugowanie doswiadczonych
      slaskich/niemieckich kadr zrobilo swoje...

W tym sam czasie, za miedza, w niemieckiej czesci O/S
      produkcja i wydobycie wzrosly do ponad 200%

fakty nie potrzebuja komentarza...
      • Gość: ten tam Re: smutny spektakl IP: 194.50.118.* 23.06.12, 18:41
        czy moglbys te fakty czyms bardziej wiarygodnym poprzec anizeli tylko swoim wpisem?
        Link do niezaleznego zrodla bylby bardzo wskazany.
        Chyba nie chcesz byc posadzony przez rosadnych ludzi o bujanie w oblokach?
        ja chetnie czegos nowego sie dowiem i poczytam o tym temacie
        Czekam z niecierpliwoscia
      • Gość: katowiczanin a słyszałeś o wojnie celnej, którą Niemcy IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.12, 19:43
        rozpoczęli,żeby wykończyć śląski przemysł?dlatego powstała
        Gdynia
        • Gość: romarrio Re: a słyszałeś o wojnie celnej, którą Niemcy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.06.12, 22:46
          tak byla wojna celna - rozpoczeta przez Polske w 1924,

zeby chronic lokalny przemysl Polacy podniesli cla o 100%,
          Niemcy odpowiedzieli tym samym w 1925 r.
          kiedy przestala obowiazywac Genewa

books.google.ca/books?id=siuV-6dosWwC&printsec=frontcover&hl=en#v=snippet&q=zollgesetzes&f=false
          • Gość: katowiczanin tak, Polacy są winni także II wojnie światowej IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 01:00
            bo po co było wku...ać miłującego pokój Hitlera?a polska napaść na radiostację gliwicką to już szczyt bezczelności !
            • Gość: romarrio Re: tak, Polacy są winni także II wojnie światowe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.06.12, 19:24
              wojna celna trwala miedzy 1924/5 a 1934 r.
              a wiec zaczela sie na dlugo przed Hitlerem,
              za czasow Reoubliki Weimarskiej
              teoretycznie to wlasnie Nazistowskie Niemcy zakonczyly ja w '34 r.
              (dla przyponienia Hitler doszedl do wladzy w 1933)

generalnie polityka byla zdominowana przez emocje po obu stronach
              i to uniemozliwialo dojscie do kompromisu
              niemniej to Polacy pierwsi podniesli cla
          • Gość: ko-R-ektor Re: a słyszałeś o wojnie celnej, którą Niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.12, 14:23
            > Niemcy odpowiedzieli tym samym w 1925 r.
            > kiedy przestala obowiazywac Genewa
            Prawdopodobnie chciales napisac: 1935.
            • Gość: romarrio Re: a słyszałeś o wojnie celnej, którą Niemcy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.06.12, 18:56
              Konwencja Genewska otwierala Niemcy na import (glownie wegla) z Polski, zapis obowiazywal do 1925 r. w tym roku (kiedy mieli juz wolna reke) Niemcy podniesli swoje cla w odpowiedzi na wczesniejsze podniesienie cel przez Polske
              • Gość: abcdefgh-hahaha Re: a słyszałeś o wojnie celnej, którą Niemcy IP: 213.139.155.* 25.06.12, 14:03
                Ale sama Konwencja Genewska miala przeciez waznosc do 1935, tak myslalem, no nie ?
    • adam81w Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 23.06.12, 20:02
      Pięknie, patriotycznie to wygląda. Wspaniale obchodzili chorzowianie rocznicę powrotu Śląska do Polski.
      • Gość: Gnoje polskie Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.opera-mini.net 24.06.12, 07:56
        Jaki powrót? Śląsk nigdy nie był polski. polska kończyła się na zamku Będzinśkim. polska to podły kraj a polak to zwykle polactwo. polacy nic nie potrafią tyle kasy na Euro i polactwo ostatnie miejsce. A tak Śląsk żył by w bogatym kraju Niemieckim zamiast w polskiej nędzy
        • Gość: katowiczanin ostatnie miejsce zajęła Holandia IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 08:44
          mistrz świata-zero punktów. Polacy zyskali dwa...a poza tym pie...się
          • Gość: lukka Re: ostatnie miejsce zajęła Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.12, 11:07
            Mistrz świata wczoraj awansował do półfinału. To Hiszpania. Holandia to wicemistrz świata.
            • artjomka Re: ostatnie miejsce zajęła Holandia 24.06.12, 11:16
              Autor: Gość: lukka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.12, 11:07

Mistrz świata wczoraj awansował do półfinału. To Hiszpania. Holandia to wicemistrz świata.

Te - kameleon spod neoplusa - pomylouy ci sie fora!
              Pozdro!
              Polcka Kargulym silno!
        • Gość: z Katowic Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 11:30
          Szlezjer to taki folksdojcz, którym gardzą i Niemcy i Polacy. Taki żałosny półprodukt historii, rodzaj mieszańca zamieszkującego te tereny, obecnie na szczęście w niewielkiej mniejszości.
          Bez narodu, do którego należałby i bez własnego państwa. Szlezjer zawsze pokornie znosił to, co z nim robiła władza (w wilhelmińskich Niemczech, w międzywojennej Polsce, w III Rzeszy,w PRL) i najwyżej cichutko dławił się ze złości. Nic się nie zmieniło, różnica jest tylko taka, że dziś jest internet i można do woli śmiać się z tego, jak szlezjery zalewają się własną śliną.
          • Gość: rehabeam Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.252.48.38.internetia.net.pl 24.06.12, 15:00
            wracaj do domu, na Ukrainę i wyprowadź się w końcu z mieszkania, które ukradłeś prawowitym właścicielom
    • rojberek Okupanci się cieszą... 23.06.12, 21:48
      ... i co z tego.
      • Gość: uber Śląsk jest Polski IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.12, 21:52
        Tak było i tak będzie. Na przekór politycznym dorobkiewiczom.
        Nic tego nie zmieni.
        • Gość: szyderca Nic nie jest wieczne IP: *.play-internet.pl 23.06.12, 22:25
          Związek Sowiecki też uważał, że jest wieczny. Imperium Carów - Królów Polski także. A jednak.... A co dopiero jedna z ich prowincji jaką jest Priwislinskij Kraj zwany też Kongresówką.
      • Gość: z Katowic Re: Okupanci się cieszą... IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.12, 22:04
        ...folksdojcze płaczą, wpadają we wściekłość lub zgrzytają zębami.
        • Gość: jo Re: Okupanci się cieszą... IP: *.silesiamultimedia.com.pl 23.06.12, 23:00
          nie płaczą, czekają na swoją kolej by znów polaczkom dokopać jak w 39 ;-P
          • Gość: mente captus a potem będą płakać IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 00:55
            że ich na Zgodzie trzymają...wredne nasienie
            • Gość: Ślązaczka Re: To jednak były polskie obozy ?????!!! IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.12, 06:12
              Trudno ukrywać prawdę przed Światem !!!
              • Gość: mente captus to jednak było hajlowanie przed teatrem ? IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 08:02
                orgazm na widok wkraczających hitlerowców? trudno ukryć prawdę przed światem!
                • Gość: jo polaczki to największe mendy świata IP: *.silesiamultimedia.com.pl 24.06.12, 10:08
                  i każdy ci to powie - poszukaj chociaż jedną nację, która lubi polaczków - wszędzie o polaczkach mówią, że to pijacy, złodzieje i połgłówki.
                  • Gość: z Katowic Re: polaczki to największe mendy świata IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 11:48
                    A ty jesteś pod władzą polskiego państwa :DD
                    I co na to "poradzysz"? :DD
                    Jest taka grupka ludzików , nazywanych szlezjerkami co nigdy nie mieli i nie mają własnego państwa, Niemcy nimi gardzą, Polacy nimi gardzą - bo też jak historia potwierdziła, te ludziki były tylko bycia mięsem armatnim albo siłą roboczą w przemyśle. Taki półprodukt historii, hehe
                    • Gość: szyderca ale jak się pewnego dnia wkurzą i odwiną IP: *.ksi-system.net 24.06.12, 14:27
                      to zębów szukać będziecie na Syberii (nie pierwszy raz zresztą).
                      • Gość: prześmiewca Re: Jak się niemieccy muzułmanie wkurzą i odwiną IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 17:27
                        Jak się Turcy , Arabowie i inni muzułmanie mieszkający w Niemczech wkurzą i odwiną, to zamiast Bundesrepublik będzie Kalifat Renu i Łaby. Biorąc pod uwagę aktualne trendy demograficzne w Niemczech, nastąpi to nie później niż za kilkadziesiąt lat.
                        W końcu nic nie jest wieczne :)
                        • artjomka Re: Jak się niemieccy muzułmanie wkurzą i odwiną 24.06.12, 18:33
                          Autor: Gość: prześmiewca IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 17:27

Jak się Turcy , Arabowie i inni muzułmanie mieszkający w Niemczech wkurzą i odwiną, to zamiast Bundesrepublik będzie Kalifat Renu i Łaby. Biorąc pod uwagę aktualne trendy demograficzne w Niemczech, nastąpi to nie później niż za kilkadziesiąt lat.
                          W końcu nic nie jest wieczne :)

A pojyc mi che(r)llok, co tyn twoj kolyjny wytrysk yntelektualy mo do czyniynio ze tymi polckimi fajeronkami okupacji Gornego Sloncka?
                          Pozdro!
                          Polcka Kargulym i debilym silno!
                    • Gość: rehabeam Re: polaczki to największe mendy świata IP: *.252.48.38.internetia.net.pl 24.06.12, 15:01
                      ale "szlezjerzy" przynajmniej mieszkają u siebie - nie przywieziono ich tutaj setki kilometrów bydlęcymi wagonami, jak twoich przodków. Jakie to uczucie mieszkać na cudzej ziemi i w cudzym domu?
                      • Gość: ten tam Re: polaczki to największe mendy świata IP: 194.50.118.* 24.06.12, 16:17
                        zadales to samo pytanie, niemcom ktorych tu przywiezli w "bydlecych wagonach"?
                        Popytaj ludzi ktorzy przyjachali z europy i azji i osiedlili sie w ameryce polnocnej, poludniowej, australii, i daj nam znac jakie odpowiedzi uslyszales.
                        W koncu zapytaj twoich przodkow co na te tereny z Azji przyjechali
              • Gość: ten tam Re: To jednak były polskie obozy ?????!!! IP: 194.50.118.* 24.06.12, 11:56
                czy moge prosic o link do niezaleznego opracowania historycznego na tren temat, bo inaczej pomysle ze historyjki z palca sobie wyssalas.
                Dziekuje, bede czekal z niecierpliwoscia
                • Gość: Ślązaczka Re: To jednak były polskie obozy ?????!!! IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.12, 14:28
                  Poszukaj ,bo czytać i pisać umiesz . Mimo cenzury znajdziesz nietylko źródła pisane ,obrazy ,ale i świadków,którzy pamiętają !!! Skończ z tymi rozbrajająco -głupkowato -naiwnymi pytaniam . Robisz wrażenienie jakbyś sęe z 100letniej spiączki wybudził ...o szlachetny polaku !!!
                  • Gość: ten tam Re: To jednak były polskie obozy ?????!!! IP: 194.50.118.* 24.06.12, 16:14
                    zapomnialas dodac Slazaku - Polaku.
                    Ja nie moge na ten temat nic znalezc, wiec skoro ty juz te wszystkie materialy tak dokladnie przestudiowalas, to wiesz gdzie szukac i na pewno chetnie podasz mi ten link azebym sie podedukowal, chyba nie wyssalas sobie tego z palca ani nie uslyszalas na ostatniej zbiorce RASistow?
                    Nie ma czego ukrywac, odkryj w koncu karty, podaj link do tych niezaleznych historycznych opracowan, zawstydzimy Polakow.
                    Jezeli linku z laski swojej nie podasz, tak jak twoi koledzy z RASiu nie byli w stanie do tej pory podac mimo ze ich o to grzecznie prosze od tygodni, to nie bede mial innego wyjscia tylko pomyslec sobie, ze klamiesz jak bura suka
                    Ja jestm bardzo cierpliwy, bede czekal
    • czarodziejka_z_florencji Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 23.06.12, 21:54
      Impreza dla TV żeby pan Kotala się mógł pokazać. PO zorganizowała w Katowicach uroczystości to wiceprezydent Michalik wymyślił że w Chorzowie też trzeba. Bramę 90 lat temu potrafili zbudować a dzisiaj wyszła jakaś farsa a nie brama. Dzieci 90 lat temu miały chorągiewki czerwone z białym orłem a nie żółto niebieskie. Na Wolce w pierwszym rzędzie podlizują się dyrektorzy instytucji podległych urzędowi. To marnowanie publicznych pieniędzy i nic więcej. Tak się nie nauczy społeczeństwa historii. To tylko marketing polityczny dla władzy, która się wyżywi. Przy liceum Curie stał duży samochód CATERING. Raczej nie dla mieszkańców miasta.
    • arnold7 Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 23.06.12, 23:18
      jacgg napisał:

> Ślonzakowskie psy szczekają, polska karawana jedzie dalej.

Karawany trza sie dorobic, na razie piechty, nazot.

Pies
      • Gość: jokel Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.plastcom.pl 24.06.12, 08:48
        Inscenizacji obrazującej małpę psującą zegarek mi potrzeba!
        Reszta dopowiy sie sama i może nareszcie co mondrzejszy gorol przestanie szczekać...?
        • artjomka Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 24.06.12, 10:59
          Jak na to pacza, to niy wjym, ale mom slimtac, eli mo mie trefic szlag!
          Poloki wycykali nos Slonzokow na rowno, a teroski jeszcze nom bomboniom, co my tego chcieli.
          Tych poprzeblykanych kasprow "witajoncych" polckigo okupanta pod szmacianom bramom we Krolewskich Hucie, bolo teroski wjyncy, jak tych, kerzy wtedy ino jeszcze wierzyli w ta krowa, co im Korfanty za sprzedanie sie Polsce obiecou.
          A do tego taki pacan Hrabia BUl Komorowski fandzoli o lamusie. Nostympny znafca Sloska po ekspercie ot zakamuflowanych opcji.
          Jakby niy tymn lamus Autonomiom zwany, to by familio bUla ciynko przyndua. To by we rybacki wiosce Gdynia do dzis cztyry lodki rybackie sledzie uoiwjyuy, w bes te lata Poloki krowjym g..wnym w piecach polyli. I dali tajojkowali we ukrainskich wioskach okupowanych bes stulecia.
          Ale co je nojgorsze przitym - modo generacja mysli, co tak jak im to do uebow wciskajom - to bouo naprowda!
          Pozdro!
          Polcka Kargulym silno! a maupy popsuly jusz wszyjstko, co bouo do popsucio - ino nos Slonzokow jeszcze niy dali rady!
          • Gość: z Katowic Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 11:43
            I tak sobie to tłumacz!
            Dzięki temu może nawet choć na chwilę zapomnisz, że Śląsk należy do Polski :DD
            • cirano Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 24.06.12, 12:20
              Na razie nadynty baloniku z Katowic, ino jeszcze na razie
              • Gość: mente captus zapowiadasz oderwanie Śląska od Polski? IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 12:44
                może trochę szczegółów twojej przepowiedni...chętnie je poznamy
              • Gość: z Katowic Re: Od 67 lat to powtarzacie IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.12, 18:30
                Od 67 lat to powtarzacie, no i?
                Oczywiście, możecie sobie tak mamrotać przez kolejne 67 lat, macie takie prawo :D
    • amoremio Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 24.06.12, 14:54
      Calkiem niezly artykul Dziadula (niezly jak na Dziadula) :
      www.polityka.pl/historia/1527717,1,gra-o-gorny-slask---1922-r.read
    • buraczak To była agresja z pogwałceniem wszelkich praw. 24.06.12, 18:28
      Powstanie było hańbą, pogwałceniem prawa międzynarodowego i wyników plebiscytu!
    • jacgg Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 24.06.12, 23:37
      Możecie sobie bezsilnie szczekać, skomleć i wyć, RAŚ-istowskie psy. Śląsk jest i pozostanie POLSKI. Zobaczycie, jaka feta będzie w STULECIE POWROTU Śląska do Macierzy. To już za dziesięć lat.
      • artjomka Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 25.06.12, 05:58
        jacgg napisał:

> Możecie sobie bezsilnie szczekać, skomleć i wyć, RAŚ-istowskie psy. Śląsk jest
        > i pozostanie POLSKI. Zobaczycie, jaka feta będzie w STULECIE POWROTU Śląska do
        > Macierzy. To już za dziesięć lat.

Do tego czasu to ty jusz bydziesz trowa grys - a my na wolnym Slonsku bydymy spjywac: niy bydzie Polok plul nom w pysk i dzieci nom ogupiou!
        Pozdro!
        Polcka Kargulym silno!
        • Gość: bryl Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: *.zone7.bethere.co.uk 25.06.12, 08:19
          wy tacy jestescie glupi ze nawet nie potraficie wlasnej piosenki ulozyc tylko wszystko kopiowac z jezyka polskiego, nawet slowa tej piesni:
          Nie bedzie niemiec (szlejzer) bil nas w twarz , ni dzieci nam germanil

Nie dziwne ze Gorzelikowi tak latwo tym bezmyslnym bydlem sterowac
          • janonet4-4 Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 25.06.12, 12:39
            90 lat dojenia ŚLĄSKA i nic w zamian -TYLKO POZOSTAŁ syf .fałsz i obłuda lepiej jak Śląsk wróci di Niemiec !!!!!!!!!!!
      • Gość: RRRR! Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] IP: 213.139.155.* 25.06.12, 14:07
        Ale przeciez to nie szczekaja jacys tam "slazakowcy", tylko ta "feta" to propagandowe szczekanie. Gdy sie cos tak "hucznie" i szmalcowato podkresla i potwierdza - to przewaznie sie nie zgadza, hehe, przykladów cala masa "Grazynski"-Bierut-Gierek-Kaczynscy .....
        • Gość: rajnhold mo recht, slonsoki to wysoko kultura! IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.12, 20:16
          tak godo Janosch :
          Picie. Życie górnika składało się z pracy, spania i chlania. Stary Świętek co kilka tygodni miał pijackie dni. Brał w piątek wypłatę i szedł „w cug”. Znajdowano go po trzech dniach na łące lub przy drodze, ładowano na furmankę i wieziono do domu. Zalewanie się przynajmniej raz w tygodniu było tradycją. Jeśli ktoś nie miał pieniędzy na dobrą wódkę, pił byle co, choćby i denaturat.
          • artjomka Re: mo recht, slonsoki to wysoko kultura! 25.06.12, 21:49
            Ty mosz che(r)llok pojyncie!
            Tak to mozno twoj fater - werbus ze wsi kielecki sie zachowywou.
            I bes tosz takigo gupigo synka jak ty spuodziou.
            Pozdro!
            Polcka Kargulym silno!
            • Gość: rajnhold ty ciulu zasrany!Cholonka nie znosz! IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.12, 22:13
              musisz być ze Stubienka!
              • artjomka Re: Oj Che(r)llok - tys je burak! 26.06.12, 10:36
                ty ciulu zasrany!Cholonka nie znosz!
                Autor: Gość: rajnhold IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.12, 22:13
                Odpowiedz musisz być ze Stubienka

Che(r)llok - juzajs pokazujesz tfoja prawdziwo plebejsko natura. Egal pod jakim nickiym sie kryjesz!
                Typowo gorolski burak!
                Pyrsk!
                Polcka Kargulym silno
                • Gość: rajnhold ty ciulu zbolały! cholonka nie znosz IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.12, 12:30
                  a slonsoka udawosz! won nazot do Stubienka
                  • artjomka Re: ty ciulu zbolały! cholonka nie znosz 26.06.12, 12:35
                    Autor: Gość: rajnhold IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.12, 12:30

Ja che(r)llok!
                    Noprzod wyczyzwjyj. Potym naucz sie po sloncku, potym oducz sie goroskigo soronstwa.
                    No a potym mogymy podyskutowac (jak wjysz co to znaczy)!
                    Pyrsk!
                    Polcka Kargulym silno!
                    • Gość: rajnhold z ciulami nie dyskutuja! IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.12, 12:46
                      Cholonka nie znosz, wypie...j do Stubienka!
                      Bohaterowie Janoscha są prymitywni, zachłanni i biedni. Jednocześnie aspirują do bycia poważanymi we własnej wspólnocie, jakoby poziom majętności świadczył o poziomie człowieka. Wszechobecny alkoholizm, brud, brak perspektyw tworzą autentyczną opowieść, w której za bardzo nie wiemy, czy bohaterowie wzbudzają w nas politowanie czy uśmieszek na ustach. A może jedno i drugie?
    • Gość: bryl Re: Gymbalski !!! IP: *.zone7.bethere.co.uk 25.06.12, 23:55
      to nowa odmiana gwary Slaskiej czy moze tak szybko jezyk ukrainski, ze stron rodzinnych Gorzelika, przenika srodowiska RASistowskie?
      na pewno i jedno i drugie, za niedlugo to RASissci i jezyk ukrainski beda uznawali za swoj i domagali sie dofinansowania od panstwa polskiego
      • artjomka Re: Wielko pjyniawa! 26.06.12, 10:40
        Autor: Gość: bryl IP: *.zone7.bethere.co.uk 25.06.12, 23:55

Dej pozor pjynioczu, coby ci sie zmywok niy przelou!
        Pyrsk!
        Polcka Kargulym silno!
    • amoremio Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 26.06.12, 17:21
      Kto ma jeszcze za malo polskich klamstw ?
      Prosze - tu wiecej polakowskiej propagandy - "ogólnopolskiej" :
      www.rp.pl/artykul/898059-Slask-fetowany--i-doceniony.html
      • Gość: katowiczanin bardzo dobry artykuł .RASizm no pasaran ! IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.12, 17:51
        RASizm nie przejdzie !
        • artjomka Re: bardzo dobry artykuł .RASizm no pasaran ! 26.06.12, 20:58
          Autor: Gość: katowiczanin IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.12, 17:51

RASizm nie przejdzie !

Che(r)llok! Jak ejs je gorol ze Sosnofca - to czamu podpisujesz sie tym razym "katowiczanin". Jest ejs na goscinnych wystympach po katowickich hasiokach?
          Pozdro!
          Polcka Kargulym silno!
          • Gość: katowiczanin czy RASiści nie dysponujecie IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.12, 21:22
            nikim mądrzejszym? przecież nawet jak na standardy RAŚ ten facet to kompletny debil
            "Pluskwy. Prawdziwą zmorą familoków było robactwo, a szczególnie pluskwy, zwane wanckami. Najczęściej stosowanym sposobem na pluskwy było wstawienie nóg łóżka do puszek wypełnionych benzolem lub naftą. Pluskwy wpadały do puszek i truły się naftą. Ale sprytne owady szybko się uczyły i zamiast wchodzić na łóżko po nogach, wspinały się po ścianach i z sufitu spadały na śpiących ludzi. Aby się pozbyć pluskiew, zalewano szpary w podłodze farbą. Natrętne owady zawsze jednak znalazły sposób, by się dostać do mieszkania. "
            • Gość: olo Re: czy RASiści nie dysponujecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.12, 22:18
              nikim mądrzejszym? przecież nawet jak na standardy RAŚ ten facet to kompletny debil
              "Pluskwy. Prawdziwą zmorą familoków było robactwo, a szczególnie pluskwy, zwane wanckami. Najczęściej stosowanym sposobem na pluskwy było wstawienie nóg łóżka do puszek wypełnionych benzolem lub naftą. Pluskwy wpadały do puszek i truły się naftą. Ale sprytne owady szybko się uczyły i zamiast wchodzić na łóżko po nogach, wspinały się po ścianach i z sufitu spadały na śpiących ludzi. Aby się pozbyć pluskiew, zalewano szpary w podłodze farbą. Natrętne owady zawsze jednak znalazły sposób, by się dostać do mieszkania. " <<<<NOOO bardzo obrazowo opisywal to .Waldorf Jerzy tylko nie jestem przekonany czy byl Slazakiem i mowil o Slasku. :):):) wasza kulture zobaczylismy w slawetnych Hotelach robotniczych:):):) Po prostu Azjaci i nic wiecej! I nie zapomne jak "polskie damy" sie oburzaly ze trzeba myc klatke schodowa w kamienicy i ze okna powinny byc czyste!:):) Od Slazaczek sie uczyly gotowac bo umialy tylko gotowac "kartofle bryzgane" FUUUJJJJ. Skoro twoi przodkowie spali na piecu a w hacie bylo klepisko i splodzili cie w tak nie higienicznych warunkach to jak ty mozesz byc normalny??? Pech!:)
              • Gość: katowiczanin o jakiego Waldorfa ci chodzi? IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.12, 22:48
                to są opisy Janoscha, który na Śląsku się urodzi łi wychował, ale w odróżnieniu od ciebie i twoich kumpli nie jest RASistą i pisze prawdę; a przy okazji chata pisze się przez CH; czyżbyś był tak słabo spolonizowany przez ciemiężycieli z kongresówki?
                • Gość: olo Re: o jakiego Waldorfa ci chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.12, 23:28
                  W dupie to mam jak sie pisze hata!
                  • Gość: katowiczanin a ja mam w dupie ciebie i tfuj RAŚ IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.12, 04:28
                    "Nie, nie, dajcie mi spokój z tym czytaniem. To człowieka ogłupia. Zapomina on całkowicie o bojaźni bożej. Potem wie jeszcze mniej niż przedtem. Zawsze to mówię: Lepiej nich moje dziouchy idą na zabawę do kawiarni Kochmanna, niż żeby miały czytać! Wszystkie te powieści są pełne głupot." Świętkowa
                • artjomka Re: o jakiego Waldorfa ci chodzi? 27.06.12, 08:32
                  Gość portalu: katowiczanin napisał(a):

> to są opisy Janoscha, który na Śląsku się urodzi łi wychował, ale w odróżnieniu
                  > od ciebie i twoich kumpli nie jest RASistą i pisze prawdę;

Che(r)llok, debilu! A w jakich to "palacach-zjemljankach" mieszkauy twoje protoplasty we wsi Sosnowiec i prisjulkach guberni nadwislnej?
                  Pozdro!
                  Polcka Kargulym silno!
                  • Gość: katowiczanin to już nie jest debil, sorry! IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.12, 09:19
                    bełkot tego osobnika nie kwalifikuje go jako debila...przepraszam osoby zaliczane do tej kategorii
                    • artjomka Re: to już nie jest debil, sorry! 27.06.12, 12:31
                      Che(r)llok!
                      Njy mondruj sie tak. W dzisiejszych czasach dziynki ACTA i prawu przeciwterrorystycznymu niy ma problymu zaszeregowania adresof takich burakow jak ty!
                      Niy zapomnij tego, co niy wszyjscy som take gupki jak ty!
                      Pozdro!
                      Polcka Kargulym silno!
                      • Gość: katowiczanin notorycznie łamiesz polski kodeks karny IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.12, 19:13
                        Art. 257.
                        Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowościowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
                        i poniesiesz za to karę.
                        • artjomka Re: notorycznie łamiesz polski kodeks karny 27.06.12, 20:54
                          Che(r)llok - to debile - jak ty - zaliczajom sie tysz do ty kategorii? A mozno myslisz o tfojym prowokacyjnym zniewazaniu nos Slonzokow?
                          Pozdro!
                          Polcka Kargulym silno!
                          • Gość: katowiczanin MyŚlązacy stanowczo odcinamy się od twego bełkotu! IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.12, 08:18
                            reprezentujesz wyłącznie samego siebie i za swoje czyny odpowiesz!
                      • pit-zeolit Gymbalski !!! 28.06.12, 08:37
                        Wiżu szto snowa pociskosch gupoty, patomu mosch kara ciuliku. Siewodnia nocziu k tibia w Recklinghausen budiet zwanit ciełaja ukraińska siemia Jerzego Ździsława Gorzelika spod Stubienki. Budiet ze sorok tielifonow ili i bolsche. Pamni, niy zawracej rzici giermanskoj palicji Marian. Pazdrawliaj swajego brudera Julka musikanta co rehtoorym jest we Uoberschlysien. Bud gatow herr dohtoor.
                        Parsk !
    • angrusz1 Najwazniejsze , że Polacy wkroczyli do Chorzowa 27.06.12, 21:36
      i są nadal .
      • Gość: RRRR! Re: Najwazniejsze , że Polacy wkroczyli do Chorzo IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.06.12, 21:41
        Tak - nadal agresywni, patetyczni, zaklamani. DD
    • kapitan.kirk Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 28.06.12, 15:48
      globalneocipienie napisał:

> Śląsk nie tyle stał się Polską, co powstańcy wywalczyli autonomię brutalnie zli
      > kwidowaną kilka lat później przez rządy, które są współodpowiedzialne za II WŚ.

Po raz pierwszy chyba widzę, że Ci się sama prawda napisała - rzeczywiście, rząd hitlerowski który był niewątpliwie współodpowiedzialny za wojnę (skoro sam ją rozpoczął) brutalnie zlikwidował autonomię Śląska, podbijając go we wrześniu 1939. Może tyle bym poprawił, że nie było to w "kilka lat" po powstaniach, ale w 18 lat po ostatnim z nich.

> W
      > cześniej Polacy nawet nie chcieli pomóc powstańcom a niektórzy zza Przemszy naw
      > et się dziwili dlaczego Ślązacy chcą się oderwać od Niemiec.

Ciekawe, bo podstawową tezą większości tutejszych forumowych raśofilów było jak dotąd, że powstanie całkiem sami zorganizowali, sfinansowali, uzbroili i przeprowadzili poloki zza Brynicy właśnie, a na Śląsku wszyscy w ogóle byli temu przeciw. Uzgodnijcie więc może wersje, bo wszak zgoda buduje, a niezgoda rujnuje (czyli, że przetłumaczę dla lepszego zrozumienia: Eintracht ernährt, Zwietracht verehrt, drei und viere - Oberschlesier).

Pzdr
    • fyrlok Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 29.06.12, 02:55
      silesiaconnect.wordpress.com/
      Klose has said of his identity that it’s better
      to describe him as a European rather than a German or a Pole.

Podolski has said that he has ‘two hearts beating’ in his chest.

Silesians are still viewed with suspicion .......
      • artjomka Re: Polacy wkroczyli do chorzowa [zdjęcia] 29.06.12, 05:18
        fyrlok napisał:

> silesiaconnect.wordpress.com/
        > Klose has said of his identity that it’s better
        > to describe him as a European rather than a German or a Pole.
        >
        > Podolski has said that he has ‘two hearts beating’ in his chest.

Fyrlok - wiela lot ejs sie tych zacow uczou? Bo ciepiesz je na kozdym forum. Cjhcec sie pokfolic?
        Ino w nich je tyla fyjlerow, co niy ma sie czym kfolic!
        Pozdro!
        Polcka Kargulym silno!
        • pit-zeolit [...] 29.06.12, 07:56
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • Gość: mente captus verfluchte Makaronifresser ! IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.12, 08:43
            naszych slonskich synków wyciepli na aus !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka