tl6 28.09.12, 19:43 Te "wspaniałe" kielichy, o których krucjatę toczyła GW, wyglądają po prostu ohydnie. Perony wyglądają jak przydrożne tanie z plastiku przystanki autobusowe. Stolica województwa i taki syf za grube miliony. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuccheropl Co do kielichów się zgodzę 28.09.12, 20:10 O ile co do kielichów się zgodzę, to byłem osobiście na dworcu i przyglądałem się zadaszeniu - na zdjęciach wygląda tak sobie, ale na żywo wygląda świetnie :) Jedna udana rzecz, naprawdę udana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: Co do kielichów się zgodzę IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.12, 22:34 poprzednie kielichy mimo że kontrowersyjne, były przynajmniej proporcjonalne i tworzyły spójny szkielet dworca. A te to jakaś żałosna parodia poprzednich. Myślałam, że stare kielichy zostaną odtworzone w takich samych wymiarach, jak były poprzednie, ale na pierwszy rzut oka widać, że z tymi nowymi jest coś nie tak. Nie znam się, więc nie wiem co, ale wyglądają przeokropnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Co do kielichów się zgodzę IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.12, 10:38 Halo! Budzimy się! Stare kielichy były przedzielone stropem, nowe po wschodniej stronie są widoczne w całej okazałości. Wymiary są takie same. Na zdjęciach z budowy pierwotnych kielichów, gdy jeszcze nie były przedzielone, wyglądają one identycznie jak obecne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc serio?! IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.12, 15:38 Nauka i okulary, to to, co ci jest najbardziej potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Co do kielichów się zgodzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 23:06 Udana? Może na pierwszy rzut oka. Z funkcjonalnością gorzej. Przykład: jakiś idiota wymyślił metalowe ławki na zewnątrz; już teraz nie da się na nich siedzieć dłużej, niż kilka minut, bo tyłek odmarza. Zimą na pociągi wszyscy czekać będą na baczność. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Czy katowicki dworzec spełni nasze oczekiwani 28.09.12, 20:23 Nie nie będę. No dobra. A nie mówiłem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
heritage nie 28.09.12, 20:54 dawno nie byłem na Śląsku - kiedyś codziennie przechodziłem przez dworzec - wspomnienia z wyjazdów z dzieciństwa zabił smród gnijących owoców sprzedawanych z budek i co tu ukrywać brudnych ciał i odzieży bezdomnych a to wszystko doprawione brudem niemytych powierzchni poziomych i pionowych korytarzy i hallu ... no i zobaczyłem nową narośl z ulicy 3 Maja łączącą XIX wieczne kamienice z dzielnicą katowickiej moderny. G..., które nieprzystoi temu miastu - łuczek od strony ulicy Stawowej jak w najgorszym wydaniu gargamelowatych pałacyków, zaj...biste zamknięcie perspektywiczne ulicy Młyńskiej a to wszystko pewnie będzie upstrzone jakimś pięknym szkłem lub aluminium (patrz Galeria Krakowska) - ciekawe czy mieszkańcy kamienic położonych naprzeciw galerii będą mogli przeglądać się i podglądać swoich sąsiadów w tej okładzinie ? Zadaszenia peronów widziałem z daleka - nie wiem czy w upalne dni znajdzie się pod nimi odrobinę chłodu - wątpię. Z obserwacji krakowsko-śląskich współczesne pojęcie nowoczesności polega na tradycyjnym, tanim budowaniu, bez wyrafinowanych konstrukcji i zasłanianie bloczków betonowych aluminium . Z pozytywów - po stronie południowej pięknie zagospodarowano uliczki, nowa zieleń, zatoczki, "leżący policjanci", to mi się podoba : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej ... pani profesor myśli...!!! IP: *.opera-mini.net 28.09.12, 21:28 "Myślę, że dworcowa galeria handlowa nie będzie wielką konkurencją dla sklepów przy ul. 3 Maja. Ona po prostu odbierze klientów Silesia City Center........" Pani profesor,kiedy pani ostatnio odwiedziła ul.3-go Maja ????...Co to za opowiadanie o konkurencji skoro , remont dworca spowodował totalną agonię sklepów przy ul.3Maja.....co tam zostało i jak wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
szela81 Re: ... pani profesor myśli...!!! 28.09.12, 23:01 kurcze tak jest warszawską zabił remont kanalizacji, kiedyś robiło się tam zakupy teraz nic nie ma 3 maja i słowackiego odcięta od świata na 2 lata, teraz już nie pozostanie nic tylko do katowickiej iść, komu to pomogło? od najemców z ww ulic miasto miało kasę, teraz będzie miał inwestor, życie Odpowiedz Link Zgłoś
hannes_k "Dworzec" jest ohydny. 28.09.12, 21:44 Dworzec, a właściwie blaszak, jest ohydny. Perony są wyjątkowo tandetnie zrobione, po najniższych kosztach. Kostka na peronach uzupełnia żałosną całość. Wiaty miały być przejrzyste - teraz wyglądają jak zadaszenie przystanku PKS w Bzinach Dolnych. Olbrzymi, ciężki kloc zajął plac w Centrum miasta, który - gdyby go tylko dobrze zagospodarować - mógłby być naprawdę rewelacyjną wizytówką miasta. A tak - powstał kojeny market, zupełnie nie pasujący do otoczenia, w żaden sposób do niego nie nawiązujący, o architektonicznym poziomie odpowiadającym chyba tylko tipsiarom i dresom. Gratulacje dla Katowic: kiedyś stolica polskiej moderny staje się stolicą polskiej tandety i estetycznego prostactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: "Dworzec" jest ohydny. IP: *.internetia.net.pl 29.09.12, 05:08 "gdyby go tylko dobrze zagospodarować", haha, nie udalo się to przez dziesięciolecia i straszył on masakrycznie, horrory można tam było kręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: "Dworzec" jest ohydny. 29.09.12, 10:28 "Olbrzymi, ciężki kloc zajął plac w Centrum miasta" a jak wobec tego opiszesz stary dworzec - szczyt komuszego urynobrutalizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMacko Re: "Dworzec" jest ohydny. IP: *.mmj.pl 29.09.12, 12:46 Kiedy czyta się wypociny tak sfrustrowanych nieudaczników wylewających swoje frustracje na forach to trudno powstrzymać się od nazwania takich osób jak Ty po imieniu. Proponuje przeprowadzić się do "Bzdzin Dolnych" i tam kontynuować swoje narzekanie na za głośno chrapiącego sołtysa, GS-y zamykane już o 14.00 czy inne bzdury, które do głowy Ci wpadną. W tej wypowiedzi nie ma żadnych konstruktywnych uwag. A ja jako osoba, która była na dworcu zarówno w środku jak i na samym kielichu mam kompletnie inne zdanie, choć też parę rzeczy mi nie pasuje. Całokształt tej inwestycji jest jednak powalający. W środku dworca pachnie Europą! Nie będzie mi wstyd kiedy turyści z całego świata będą zwiedzać katowice. Na dworcu nie ma się czego wstydzić. A wiaty pomimo, że blaszane to dają przestrzeń. Odpowiednie dobranie ilosci paneli przeźroczystych daje odpowiednią ilość światła. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: "Dworzec" jest ohydny. 29.09.12, 14:53 Łubu dubu, łubu dubu niech żyje nam prezes klubu, niech żyje nam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Ale z ciebie burak... IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.12, 15:41 wiele ci do szczescia nie potrzeba - kilka świcidełek, tablic świetlnych i już ci wieje europą... ...i tacy mają decydować o kształcire miasta...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mio Re: Czy katowicki dworzec spełni nasze oczekiwani IP: *.play-internet.pl 28.09.12, 23:17 marudzenie, wieczne marudzenie.to takie polskie. kielichy za wysokie, hala za szklana, perony zbyt blaszane. a przeciez bylo tak pieknie i super wygodnie. byl cudny dworzec szkaradek na ktorym podrozny nie chcial przebywac ale za to bezdomni i paru nawiedzonych go uwielbiali. byla przecudna estakada ktora mogla zostac porownana wylacznie do mostu golden gate. byl dworzec autobusowy na ktorym zawsze ktos cie zaczepil o 2 zlote a gołąb obsrał. Było tak wspaniale a oni to zniszczyli. to straszne. aha i jeszcze wyburzyli barbarzyncy jedni ósmy cud swiata czyli pałac ślubów. oby tylko udało się uratowac hale supersamu bo jest tak unikatowa jak taj mahal. nie robmy niczego a potem marudzmy ze nic nie robimy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAt Re: Czy katowicki dworzec spełni nasze oczekiwani IP: *.welnowiec.net 28.09.12, 23:33 Nie buduje się marketów w centrum miasta, chyba, że miasto ma super rozwiniętą komunikację i infrastrukturę. Że da się dojechać szybko metrem, czy samochodem, który łatwo można zaparkować. Porównywanie SC do dworca z marketem to nieporozumienie. To tak jakby ktoś jeździł specjalnie na zakupy na lotnisko. Rzeczywiście popularnie nazywana wagina, będzie jak to ktoś napisał wcześniej - miejscem spotkań dresów, półświatka i łatwych panienek. Jeżeli inwestor nastawił się na klientele z grubszym portfelem to strzelił sobie w stopę. A Katowice - cóż ani to miasto ogrodów, ani wielkich wydarzeń, ani muzyki - po prostu jakoś takie byle jakie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Czy katowicki dworzec spełni nasze oczekiwani IP: *.183.152.49.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.09.12, 02:49 A co się buduje w centrum miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Czy katowicki dworzec spełni nasze oczekiwani IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.12, 10:47 Bzdury gadasz. Właśnie przez budowę marketów na peryferiach Śródmieście obumarło. GK wraz z remontem okolicznych ulic i placów spowoduje powrót ludzi w te miejsce. W Śródmieściu przez lata brakowało funkcji, które da GK, nie mówiąc o kulejącej estetyce, która stopniowo wychodzi na prostą. Całe to pitolenie będzie się miało nijak do rzeczywistyosci w perspektywie powiedzmy trzech lat, gdy ruszy i okrzepnie GK, zostaną zakończone przebudowy 3 Maja i Rynku, a okoliczne lokale h-u - część po zmianie najemcy - uzupełnią ofertę Galerii (w której nie każy będzie chciał/mógł znaleźć miejsce). Śródmieście Katowic codziennie przyjmuje ogromną liczbę pieszych (po Warszawie Katowice to miasto, do którego zjeżdża się każdego dnia najwięcej ludzi) i to dla nich w głównej mierze powstaje GK. Nie będzie tam wielkopowierzchniowego marketu spożywczego, a jak ktoś ma dupę zrośnietą z samochodem i oczekuje przy tym darmowych parkingów, to Silesia czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von kitsch Re: Czy katowicki dworzec spełni nasze oczekiwani IP: *.rudcom.pl 29.09.12, 23:47 Oczywiście, robol i student zapieprzający z pociągu do autobusu i z powrotem, albo emeryt idąc do lekarza, po drodze nie omieszka odwiedzić paru luksusowych sklepów z markowymi ciuchami i perfumami, i zrobić tam codziennych zakupów, tak za połowę swojej wypłaty. HEHE. A kierowca mercedesa ze szrotu, którego może byłoby stać, jak se raz godzinę postoi w korkach przy wjeździe czy wyjeździe, to już więcej nie przyjedzie. Dobra wiadomość jest taka: TO ZUPEŁNIE NIE NASZ PROBLEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o kielichy są plusem tej galerii IP: *.welnowiec.pl 30.09.12, 16:57 kto widział na żywo, to wie o czym mowa. Bez nich powstałby market jakich wiele a w nim parę kas biletowych. Dzięki tym kilku kielichom, które nie są zakryte marketem, ten budynek coś sobą reprezentuje i choć trochę odróżnia się od zwyczajnej galerii handlowej. Dla mnie kielichy są "in plus" jesłi chodzi o architekturę tego budynku i żałuję, że są widoczne w tak niewielkiej części. Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Czy katowicki dworzec spełni nasze oczekiwania? 29.09.12, 06:02 tytuł na indexie: "Specjaliści o nowym katowickim dworcu. "Wykończy ulicę 3 Maja'' " Co prawda "specjalista" Robert Konieczny: "Galeria dorżnie sklepy i usługi, które jeszcze tam się ostały" , ale Maciej Borsa: "Co do ul. 3 Maja, to raczej nie mam obaw. Taka inwestycja ją tylko ożywi" prof. Irma Kozina: "Myślę, że dworcowa galeria handlowa nie będzie wielką konkurencją dla sklepów przy ul. 3 Maja", czyli, ze tytuł jest głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisio Re: Czy katowicki dworzec spełni nasze oczekiwani IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.12, 07:23 Podobne obawy pojawiły sie przecież w Rybniku, kiedy pojawił sie, co tu ukrywać, mocno kontrowersyjny pomysł wybudowania dwuch galerii po 100m po przeciwnyh stronach rynku. Też mi sie wydawało ze pomysł jest co najmniej ekstrawagancki a obawy kupców uzasadnione. Rzecz w tym że po otwarciu dwoch galerii w bezposrednim sasiedztwie ruch na rybnickim rynku zwiększył sie zamiast umrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prowincjonalny Chyba Paruszowiec tak to rozruszał... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.12, 09:36 Bardzo chętnie oddamy wam kilka supermarketów, abyście mieli lepsze powietrze (od umfali przepalających olej) i tłumy wiesniaków zauroczonych szpetnymi blaszakami. Będziecie czuli się jak "światowcy"-cały świat u waszych stóp. Za kilka lat przejrzycie na oczy-po co nam to wszystko, te niby promocje (dziadostwa albo przeterminowanego towaru, laptopów ze starymi płytami i prockami, telewizorów"'ready hd"itp chińską tandetą). Weźcie sobie "Sklep nie dla idiotów" i "żer dla skner" - ceny kosmiczne. Życzymy miłego weekendu w sklepach. To takie swiatowe. Wszyscy jesteśmy pod wrażeniem waszej głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
pucerka Psy szczekają... 29.09.12, 10:36 ... karawana idzie dalej. Bardzo poważna dyskusja o niczym. Im bliżej do zakończenia budowy tym więcej artykułów o tym, że mieszkańcy widzą i myślą nie to co widzą i myślą że widzą to co widzą, ale powinni widzieć i myśleć to co widzą i myślą inni. Karkołomne. Podobna była sytuacja gdy oddawano SCC. W Katowicach oddanie tej galerii to była prawdziwa klęska i katastrofa. W tym samym czasie oddawano w Warszawie "Złote Tarasy" (o mocno kontrowersyjnej achitekturze) w centrum stolicy, obok dworca Centalnego. W Warszawie był to jednak ogromny sukces (medialny) ogłoszony nawet w mediach ogólnopolskich bo czymś takim należało się chwalić, bo to przecież dowód na to jaka W-wa jest nowoczesna i jaką wspaniałą jest metropolią. Dokładnie pamiętam warszawski zachwyt na temat "Złotych Tarasów", które są skazane na powodzenie (zupełnie tak samo jak teraz Galeria Katowicka). Porównanie sytuacji w W-wie i w Katowicach dawało co najmniej dziwne odczucia. Szanujmy się. Jeśli sami siebie nie będziemy szanować to inni też nas nie będą szanować . Co do śródmieścia i całej reszty miasta. Prawa rynku są brutalne, a natura nie znosi próżni. Wygrają ci, którzy pierwsi zorientują się jak istnienie Galerii Katowickiej obrócić na swoją korzyść czyli jak UZUPEŁNIĆ jej działalność i wykorzystać tamtejszy węzeł komunikacyjny. "kiedyś stolica polskiej moderny..." Należy się domyślać, że to zachwyt nad moderną. Tyle, że ona nie zawsze i nie we wszystkich budziła zachwyt. Modernie, gdy powstawała, też sporo zarzucano. Przede wszystkim niskie sufity, które powodowały, że mieszkania były przytłaczające. Teraz jesteśmy już przyzwyczajeni do mieszkań o modernistycznej wysokości. Wszystko jest względne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antidotum To Silesia City Center wykańczała ulice 3 Maja IP: 213.172.178.* 29.09.12, 10:51 i całe centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julek Re: Czy katowicki dworzec spełni nasze oczekiwani IP: *.opera-mini.net 29.09.12, 11:04 @tl6 Może jesteś za głupi by to rozumieć, ale spróbuję: GW była za nieburzeniem starych kielichów a nie stawianiem nowych Odpowiedz Link Zgłoś
tl6 Re: Czy katowicki dworzec spełni nasze oczekiwani 29.09.12, 11:43 Gość portalu: Julek napisał(a): > @tl6 Może jesteś za głupi by to rozumieć, ale spróbuję: GW była za nieburzeniem > starych kielichów a nie stawianiem nowych Julek. Głupkiem proszę siebie nazywaj. Doskonale wiem, za czym była GW bo śledziłem ich głupie artykuły od samego początku. W początkowych planach nowego dworca nie było już żadnych kielichów, ale oczywiście GW podniosła larum, że szpetne kielichy są arcydziełem na skalę światową. No i inwestor musiał zmienić plany. I w ten sposób mamy znowu kielichy. Poprzednie były szpetne, te są też szpetne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Kocham takich ignorantów! IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.12, 15:47 Gówno wie, gó... widział, ale wie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Zdjęcie nr 9 IP: *.183.130.72.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.09.12, 11:51 Ciekawią mnie na tym zdjęciu schodki. Szerokie, wygodne schodki. Cholera wie po co. Pasażerowie zasuwają z bagażami, często ciężkimi, niejednokrotnie są to walizki na kółkach. A tu na środku wyrastają schodki. Mam nadzieję, że zdjęcie jest mylące i jest to tylko fragment całości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zdjęcie nr 9 IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.12, 15:44 Na środku to nie schodki wyrasatają, ale słup:)))) Świetny projekt, heheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!! ..ależ miasto ma dworzec w dupie... IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.12, 15:52 Przestańcie gadać o tym, ze brutala trzeba by ło zburzyc, bo to czy siamto. Uszok potrzebował więcej placu na waginę, i to jedyny powód wyburzenia brutala. A swołocz rycząca, ze tyrzeba wyburzyc, bo brudny, była jak balsam na stetyczałe ciało sołtysa.... Odpowiedz Link Zgłoś