Dodaj do ulubionych

Fotoreportaz z pogranicza

19.10.04, 20:48
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=16598995&wv.x=1&a=16850434
Obserwuj wątek
    • grba A potem 19.10.04, 20:56
      córcia wyjdzie za mąż...za Krakowianina,
      syn ożeni się... z Krakowianką,
      i frazeologię garnirującą zdjęcia szlag trafi.
      • arnold7 Re: A potem 19.10.04, 21:24
        Ta zajta robilech razym ze bajtlami:)

Moja baba jes ze Polski, a w zasadzie z ziym uzyskanych bez Polska i bez
        problymu ulegla czarowi Gornego Slonska.
        • grba Re: A potem 19.10.04, 22:19
          arnold7 napisał:

> Ta zajta robilech razym ze bajtlami:)
          >
          > Moja baba jes ze Polski, a w zasadzie z ziym uzyskanych bez Polska i bez
          > problymu ulegla czarowi Gornego Slonska.

To raczej ty uległeś czarowi Polek i jesteś jednym z wielu.
          A jak wygladają twoje kontakty z rodziną żony?

• arnold7 Re: A potem 19.10.04, 22:31
            grba napisał:

> arnold7 napisał:
            >
            > > Ta zajta robilech razym ze bajtlami:)
            > >
            > > Moja baba jes ze Polski, a w zasadzie z ziym uzyskanych bez Polska i bez
            > > problymu ulegla czarowi Gornego Slonska.
            >
            > To raczej ty uległeś czarowi Polek i jesteś jednym z wielu.
            > A jak wygladają twoje kontakty z rodziną żony?
            >
            Doskonale, ostatnio tesc jak zobaczyl u mnie "Sztuke Gornego Slaska", to na
            drugi dzien sam ja kupil. Przyzwoity Polak po prostu, zainteresowany dziejami
            ziemi, na ktora los go przygnal z Polski.
            Czlowieku, czy cos ci sie nie podoba w tresciach zamieszczonych na tej stronie,
            ktora jak na razie prubujesz skomentowac dryfujac w strone osobistych wyborow
            rodziny jej autora?

• arnold7 Re: A potem 19.10.04, 22:32
              "probujesz" oczywiscie ma byc.
              • grba Wybacz ale 19.10.04, 22:43
                zachowujesz się jak pewien senator, który ganił zakupy w hipermarketach
                należących do zagranicznych sieci, a potem został złapany przez dziennikarzy w
                Carrefourze.
                • arnold7 Re: Wybacz ale 19.10.04, 22:53
                  grba napisał:

> zachowujesz się jak pewien senator, który ganił zakupy w hipermarketach
                  > należących do zagranicznych sieci, a potem został złapany przez dziennikarzy
                  w
                  > Carrefourze.
                  >

Panie grba, pan nadal na sposob prymitywnego forumowego polactwa atakuje
                  personalnie, natomiast tresc zamieszczona na stronie brzmi tak:

Z Katowic/Kattowitz do Polski

19.09.2004 Podróż służbowa
                  Dzisiaj około 10.00 musiałem opuścić rodzinny Śląsk i udać się do nieodległej
                  od Katowic Polski. Katowic, o których
                  znany przedwojenny podróżnik Dr. Mieczyslaw Orlowicz pisał: "charakter miasta
                  nowoczesny, ulice czyste i ładnie zabudowane, dobre bruki, piękne wystawy
                  sklepowe, tramwaje, oświetlenie elektryczne, wodociągi, kanalizacja - pod
                  każdym względem jaskrawa antyteza do sąsiedniego Sosnowca. Na schludnym Rynku,
                  zwanym poprzednio pl. Fryderyka stoj gustowny modernistyczny teatr miejski,
                  zbud. w ostatnich czasach przedwojennych. Pryncypalną ulicą
                  miasta jest pięknie zabudowana ul. Trzeciego Maja (poprzednio Grundmanna),
                  posiadająca najelegantsze magazyny. Pięknie zabudowane są też plac Wolności
                  (poprzednio pl. Wilhelma) na którym stał od r. 1898 podwójny pomnik
                  Wilhelma I i Fryderyka III, obecnie usunięty, oraz obszerny plac Karola Miarki
                  (dawniej Blüchera) obydwa ze skwerami pośrodku, otoczone trzypiętrowemi
                  kamienicami".

Swego czasu, do lat 50-tych ubiegłego wieku, Katowice nie sąsiadowały
                  bezpośrednio z Polską, oddzielały je od granicy Szopienice, przyłączone
                  dekretem jakiegoś komunisty do Katowic. Przyjrzyjmy się zatem Szopienicom,
                  graniczącym z Polska, a własciwie z tą jej częścią, ktorą nazywamy Zagłębiem
                  Dąbrowskim. Zagłębie Dąbrowskie należało do 1939 roku do woj. kieleckiego,
                  wcześniej zaś do Cesarstwa Rosyjskiego jako część Kongresówki.
                  Obecnie, po kolejnej spartolonej reformie administracyjnej znjduje się w woj.
                  tzw. śląskim, ktorego połowa to ziemie rdzennie malopolskie.
                  Kiedy zrobiłem powyższe zdjęcie, przedtawiające wiodącą do Polski drogę,
                  poczułem bliskość granicy, wywołującą jakieś dziwne uczucie zbliżającej się
                  obcości, spotęgowane dość ponurym utworem Faith No More, który akurat się
                  zaczął i dziwną, niespotykaną gdzie indziej o tej porze pustką, brakiem ludzi,
                  zwierząt i samochodów, być może charakterystyczną dla tego pogranicza.
                  Do granicy coraz bliżej, za chwilę po lewej stronie drogi pojawi sie staw, za
                  którym jest już tylko przechodząca pod wiaduktem linia kolejowa i nieco dalej
                  rzeka graniczna. Niecodzienny nastrój towarzyszący opuszczaniu mojej śląskiej
                  Ojczyzny wzmaga się, chyba można go porównać do tego, który mieli pokonujący
                  już setki lat temu śląsko - polską granicę podróżnicy, o których pisał Norman
                  Davies w Mikrokosmosie na tr. 325: "Z kolei dialekt nazywany "śląskim"
                  przez Polaków, a "Wasserpolnisch" przez Niemców miał znaczną domieszkę
                  niemieckiego słownictwa i gramatyki. On również miał swoich obrońców, którzy
                  uważali siebie za prawdziwych "autochtonów", a Polaków z innych regionów - za
                  obcokrajowców. Kiedy mówili, że "jadą do Polski", mieli na myśli przekroczenie
                  granicy Śląska i wizytę w Poznaniu, Warszawie czy Krakowie"Davies Daviesem, a
                  tymczasem opisywani przez niego "autochtoni" po latach germnizacji i
                  polonizacji głośno zaznaczyli swoją obecność na na Śląsku jako Naród Śląski,
                  którego przestawcieli według oficjlnych danych ze Spisu Powszechnego jest na
                  Górnym Śląsku prawie 200 tysięcy. Tak sobie rozmyślając i pstrykając fotki na
                  tym odludziu, znalazłem się przed samą granicą, granicą, za ktorą zamiast
                  urodzin obchodzi sie imieniny, za którą nie zje się w restaurcji klusek, rolad
                  i modrej kausty, za którą głównym środkiem utrzymania wielu mieszkańców jest
                  praca w śląskich urzędach i nie tylko, za którą nie usłyszy się
                  śląskij godki i gdzie historia toczyła się przez kilkaset lat zupełnie
                  inaczej.A oto i sama rzeka graniczna. Żegnaj Górny Śląsku!

Arnold, 19.10.2004, po
                  szczęśliwym powrocie do
                  górnośląskiej Ojczyzny

Prosze przeczytac to jeszcze raz i odniesc sie do tekstu napisanego przez
                  Slazaka.
                  Moze pana corka (jesli pan ja ma) wyjdzie za ktoregos z nas, ale to na pewno
                  nie bedzie znieksztalcalo panskich argumentow.

• kc.kpzr Znów personalne wycieczki [..] A propos czystości! 19.10.04, 22:47
                W temacie wątku: nie wydaje mi się, że jakieś miasto z góry jest zaniedbane z
                winy mieszkańców, czy też władz...
                Wina leżeć może TYLKO pomiędzy ... Fakt, że miasta byłego zaboru pruskiego
                takowymi na ogół są, nie oznacza wszak od razu, że inne nimi być nie mogą; choć
                w Sosnowcu, co prawda, byłem parę razy tylko przejazdem a widziawszy same
                hipermarkety nie mogłem w pełni ocenić, czy jest tam czyściej czy też nie,
                aniżeli gdzie indziej ....
                Myślę, że lata "ujednolicania" polskich ziem doprowadziły również niejako do
                zaniżenia poziomu czystości jednych, zawyżając tym samym poziom drugich! ...
                "UROWNIŁOWKA"??? .... Chyba nie!

Własne "podwórko" świadczy TYLKO o nas samych, nie o regionie!
                POZDRAWIAM! ...
                • arnold7 Re: Znów personalne wycieczki [..] A propos czyst 19.10.04, 22:55
                  kc.kpzr napisał:

> W temacie wątku: nie wydaje mi się, że jakieś miasto z góry jest zaniedbane z
                  > winy mieszkańców, czy też władz...
                  > Wina leżeć może TYLKO pomiędzy ... Fakt, że miasta byłego zaboru pruskiego
                  > takowymi na ogół są, nie oznacza wszak od razu, że inne nimi być nie mogą;
                  choć
                  >
                  > w Sosnowcu, co prawda, byłem parę razy tylko przejazdem a widziawszy same
                  > hipermarkety nie mogłem w pełni ocenić, czy jest tam czyściej czy też nie,
                  > aniżeli gdzie indziej ....
                  > Myślę, że lata "ujednolicania" polskich ziem doprowadziły również niejako do
                  > zaniżenia poziomu czystości jednych, zawyżając tym samym poziom drugich! ...
                  > "UROWNIŁOWKA"??? .... Chyba nie!
                  >
                  > Własne "podwórko" świadczy TYLKO o nas samych, nie o regionie!
                  > POZDRAWIAM! ...

Sam widzisz, kto lubi personalne wycieczki.

• kc.kpzr Re: Znów personalne wycieczki [..] A propos czyst 19.10.04, 23:43
                    arnold7 napisał:

> Sam widzisz, kto lubi personalne wycieczki.

Nie mnie w to wnikać, ani tym bardziej brać w tym udział.
                    Rozumiem, że w temacie schludności, czystości i wizerunku miasta mamy consensus?

SPOKOJNEJ NOCY ŻYCZĘ ....
                    • arnold7 Re: Znów personalne wycieczki [..] A propos czyst 19.10.04, 23:48
                      kc.kpzr napisał:

> arnold7 napisał:
                      >
                      > > Sam widzisz, kto lubi personalne wycieczki.
                      >
                      > Nie mnie w to wnikać, ani tym bardziej brać w tym udział.

Zglosiles chec udzialu tamtym postem na ten temat, dlatego zapytalem.

> Rozumiem, że w temacie schludności, czystości i wizerunku miasta mamy
                      consensus

W zupelnosci w zasadzie.

> ?
                      >
                      > SPOKOJNEJ NOCY ŻYCZĘ ....

Pyrsk!
                • grba Mała konkluzja 19.10.04, 23:00
                  Znam pewnego polityka, który żyje z nadawania hipernarodowych tekstów. Ostatnio
                  wali ostro w Niemcy jako takie, bez rozróżnienia, kto przyjaciel, a kto wróg.
                  Prywatnie wiem, że jego córka jest na studiach doktoranckich w Niemczech i
                  korzysta z niemieckich stypendiów.
                  Z naszym bojownikami z polonizacją jest podobnie. Mają ładnie ugruntowaną
                  ideologię, którą sprzedają gdzie się da. A tymczasem w domowych pieleszach...
                  Ludzie, "luknijcie" czasem w lustro jak tokujecie.
                  • arnold7 Re: Mała konkluzja 19.10.04, 23:10
                    grba napisał:

> Znam pewnego polityka, który żyje z nadawania hipernarodowych tekstów.
                    Ostatnio
                    >
                    > wali ostro w Niemcy jako takie, bez rozróżnienia, kto przyjaciel, a kto wróg.
                    > Prywatnie wiem, że jego córka jest na studiach doktoranckich w Niemczech i
                    > korzysta z niemieckich stypendiów.
                    > Z naszym bojownikami z polonizacją jest podobnie. Mają ładnie ugruntowaną
                    > ideologię, którą sprzedają gdzie się da. A tymczasem w domowych pieleszach...
                    > Ludzie, "luknijcie" czasem w lustro jak tokujecie.

Czlowieku, co to ma wspolnego z tekstem na tej stronie? Boli pana jego
                    obiektywnosc, brak atakow w stylu Kazia Z. na Zaglebie, brak faszystowskich lub
                    komunistyczych symboli, czy brak personalnych atakow?

A moze pana boli, ze mimo podlej polityki kolejnych kolonizatorow Slazacy i tak
                    dobrze wiedza, gdzie jest ich kraj? Juz dawno wiedzieli, Davies o tym pisal nie
                    bez powodu...
    • grba Re: A potem trawa bedzie zielen`sza za plotem, 19.10.04, 23:22
      builder napisał:

> grba napisał:
      >
      > > arnold7 napisał:
      > >
      > > > Ta zajta robilech razym ze bajtlami:)
      > > >
      > > > Moja baba jes ze Polski, a w zasadzie z ziym uzyskanych bez Polska
      > i bez
      > > > problymu ulegla czarowi Gornego Slonska.
      > >
      > > To raczej ty uległeś czarowi Polek i jesteś jednym z wielu.
      > > A jak wygladają twoje kontakty z rodziną żony?
      > >
      >
      > zachowujesz sie jak patalach!,
      > co cie obchodzi jakie uon mo kontakty rodzinne?!,
      > Polska to taki nie stety kraj pojebany, z`e sasiad chce wiedziec` wiencej o
      > sonsiedzie niz` o samym sobie!,
      >
      > ludzie!,
      > pomys`l czlowieku zanim cus` piepszniesz!,

Ludzi oceniam nie po słowach, ale po czynach.

• arnold7 Re: A potem trawa bedzie zielen`sza za plotem, 19.10.04, 23:27
        grba napisał:

> Ludzi oceniam nie po słowach, ale po czynach.
        >

Hehhe:))
        Pan, panie grba, zadnego czynu nie popelnil, za to chce oceniac:))
      • builder Re: A potem trawa bedzie zielen`sza za plotem, 19.10.04, 23:30
        grba napisał:

> builder napisał:
        >
        > > grba napisał:
        > >
        > > > arnold7 napisał:
        > > >
        > > > > Ta zajta robilech razym ze bajtlami:)
        > > > >
        > > > > Moja baba jes ze Polski, a w zasadzie z ziym uzyskanych bez P
        > olska
        > > i bez
        > > > > problymu ulegla czarowi Gornego Slonska.
        > > >
        > > > To raczej ty uległeś czarowi Polek i jesteś jednym z wielu.
        > > > A jak wygladają twoje kontakty z rodziną żony?
        > > >
        > >
        > > zachowujesz sie jak patalach!,
        > > co cie obchodzi jakie uon mo kontakty rodzinne?!,
        > > Polska to taki nie stety kraj pojebany, z`e sasiad chce wiedziec` wiencej
        > o
        > > sonsiedzie niz` o samym sobie!,
        > >
        > > ludzie!,
        > > pomys`l czlowieku zanim cus` piepszniesz!,
        >
        >
        > Ludzi oceniam nie po słowach, ale po czynach.
        >
    • grba Rodzina Arnolda 19.10.04, 23:40
      Pytałem Arnolda o kontakty z rodziną jego żony, bo jestem ciekaw, czy im też
      sprzedaje swoje popisowe kawałki o Polakach.
      • arnold7 Re: Rodzina Arnolda 19.10.04, 23:42
        grba napisał:

> Pytałem Arnolda o kontakty z rodziną jego żony, bo jestem ciekaw, czy im też
        > sprzedaje swoje popisowe kawałki o Polakach.

Panie grba, prosze o przykald tych popisowych kawalkow, z linkami wlacznie.
        • Gość: grba Re: Rodzina Arnolda IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 23:45
          "wejsc brudnymi polackimi butami "
          kontynuować?
          • builder Re: Rodzina Arnolda 19.10.04, 23:52
            Gość portalu: grba napisał(a):

> "wejsc brudnymi polackimi butami "
            > kontynuować?

mam do ciebie pytanie; czy ty jestes` nacjonalistom polskim?,
            bo Arnoldowi o to chyba chodzi = on nie pisze o normalnych Polakach,
        • grba Re: Rodzina Arnolda 19.10.04, 23:46
          arnold7 napisał:

> grba napisał:
          >
          > > Pytałem Arnolda o kontakty z rodziną jego żony, bo jestem ciekaw, czy im
          > też
          > > sprzedaje swoje popisowe kawałki o Polakach.
          >
          > Panie grba, prosze o przykald tych popisowych kawalkow, z linkami wlacznie.
          >
          >

"wejsc brudnymi polackimi butami"
          kontynuować?
          • arnold7 Re: Rodzina Arnolda 19.10.04, 23:54
            grba napisał:

> arnold7 napisał:
            >
            > > grba napisał:
            > >
            > > > Pytałem Arnolda o kontakty z rodziną jego żony, bo jestem ciekaw, c
            > zy im
            > > też
            > > > sprzedaje swoje popisowe kawałki o Polakach.
            > >
            > > Panie grba, prosze o przykald tych popisowych kawalkow, z linkami wlaczni
            > e.
            > >
            > >
            >
            > "wejsc brudnymi polackimi butami"
            > kontynuować?

Oczywiscie, w odroznieniu do Polakow polakowski cham grba (za ktorym pewnie
            zaden Polak sie nie ujmie, bo to wyjatkowo obcej kultury i zachowania
            przedstawiciel dla Polaka ten pan grba) atakuje personalnie, a to z braku
            argumentow zapewne.

Z tego wynika jedno panie grba, pan nie potrafi dyskutowac, a to jest istota
            tego forum.
            • aqua Re: Rodzina Arnolda 21.10.04, 10:24
              arnold7 napisał:

> grba napisał:
              >
              > > arnold7 napisał:
              > >
              > > > grba napisał:
              > > >
              > > > > Pytałem Arnolda o kontakty z rodziną jego żony, bo jestem cie
              > kaw, c
              > > zy im
              > > > też
              > > > > sprzedaje swoje popisowe kawałki o Polakach.
              > > >
              > > > Panie grba, prosze o przykald tych popisowych kawalkow, z linkami w
              > laczni
              > > e.
              > > >
              > > >
              > >
              > > "wejsc brudnymi polackimi butami"
              > > kontynuować?
              >
              > Oczywiscie, w odroznieniu do Polakow polakowski cham grba (za ktorym pewnie
              > zaden Polak sie nie ujmie, bo to wyjatkowo obcej kultury i zachowania
              > przedstawiciel dla Polaka ten pan grba) atakuje personalnie, a to z braku
              > argumentow zapewne.
              >
              > Z tego wynika jedno panie grba, pan nie potrafi dyskutowac, a to jest istota
              > tego forum.

No, no, przeszedłeś dłuuugą drogę, arnoldzie 7. Powiedz raczej, że cierpisz na
              niestrawność. Tak mocne leki bierzesz, że przestałeś już kontaktować, czyli
              straciłeś kontakt z rzeczywistością. Straciłeś również pamięć?

pozdro.
              • arnold7 Re: Rodzina Arnolda 21.10.04, 11:44
                panie aqua, moze pan juz zauwazyl, ze to forum sie reformuje.
                • aqua Re: Rodzina Arnolda 21.10.04, 11:59
                  Sugerujesz, że pamięć też powinna się reformować. Najbardziej u Ciebie
                  zaskakuje wypieranie się treści które publikowałeś. Te sławetne: "podaj linki".
                  Ja właściwie mogę zapomnieć to co pisałeś, zostawić dla przyszłości białą
                  kartę. Ale Ty, panie Arnold7, tak jakby, nie pozwalasz zapomnieć.

pozdro.
                  • arnold7 Re: Rodzina Arnolda 21.10.04, 12:42
                    aqua napisał:

> Sugerujesz, że pamięć też powinna się reformować. Najbardziej u Ciebie
                    > zaskakuje wypieranie się treści które publikowałeś. Te sławetne: "podaj
                    linki".

Nie potrafi pan podac zadnego konkretnego linku, panie aqua, ja czekam dalej.

>
                    > Ja właściwie mogę zapomnieć to co pisałeś, zostawić dla przyszłości białą
                    > kartę.

Pana problem, panie aqua.

Ale Ty, panie Arnold7, tak jakby, nie pozwalasz zapomnieć.

Moze psychoanalityk pomoze panu wybrnac z tej sytuacji. Ja tu nie jestem od
                    pozwalania komus zapominania czegokolwiek.

I na temat moze pan sprobuje, panie aqua.

>
                    > pozdro.

Pyrsk!
                    • aqua Re: Rodzina Arnolda 21.10.04, 13:09
                      aqua napisał:

> Sugerujesz, że pamięć też powinna się reformować. Najbardziej u Ciebie
                      > zaskakuje wypieranie się treści które publikowałeś. Te sławetne: "podaj
                      linki".

Nie potrafi pan podac zadnego konkretnego linku, panie aqua, ja czekam dalej.

Twierdzisz zatem, panie Arnold7, że coś panu obiecałem? Zaskakujesz mnie pan.
                      Prawdę mówiąc to może pan czekać, nikt panu nie zabroni, ponoć kto czeka nie
                      błądzi.

>
                      > Ja właściwie mogę zapomnieć to co pisałeś, zostawić dla przyszłości białą
                      > kartę.

Pana problem, panie aqua.

Ale Ty, panie Arnold7, tak jakby, nie pozwalasz zapomnieć.

Moze psychoanalityk pomoze panu wybrnac z tej sytuacji. Ja tu nie jestem od
                      pozwalania komus zapominania czegokolwiek.

Wiem panie Arnol7, żeś jest człowiek wrażliwy i uczynny, lecz jest
                      nadinterpretacją jego, żem szukał porady. Zdanie jest jak najbardziej
                      twierdzące. Jeśli żeś panie Arnold7 zrozumiał inaczej, to jednak Ty panie
                      Arnold7 masz problemy.

I na temat moze pan sprobuje, panie aqua.

?

>
                      > pozdro.
                      • arnold7 Re: Rodzina Arnolda 21.10.04, 13:32
                        aqua napisał:

> aqua napisał:
                        >
                        > > Sugerujesz, że pamięć też powinna się reformować. Najbardziej u Ciebie
                        > > zaskakuje wypieranie się treści które publikowałeś. Te sławetne: "podaj
                        > linki".
                        >
                        > Nie potrafi pan podac zadnego konkretnego linku, panie aqua, ja czekam dalej.
                        >
                        > Twierdzisz zatem, panie Arnold7, że coś panu obiecałem? Zaskakujesz mnie pan.
                        > Prawdę mówiąc to może pan czekać, nikt panu nie zabroni, ponoć kto czeka nie
                        > błądzi.

To pan ma jakies nieuzasadnione zale panie aqua, mi to w sumie zwisa.

>
                        > >
                        > > Ja właściwie mogę zapomnieć to co pisałeś, zostawić dla przyszłości białą
                        >
                        > > kartę.
                        >
                        > Pana problem, panie aqua.
                        >
                        > Ale Ty, panie Arnold7, tak jakby, nie pozwalasz zapomnieć.
                        >
                        > Moze psychoanalityk pomoze panu wybrnac z tej sytuacji. Ja tu nie jestem od
                        > pozwalania komus zapominania czegokolwiek.
                        >
                        > Wiem panie Arnol7, żeś jest człowiek wrażliwy i uczynny, lecz jest
                        > nadinterpretacją jego, żem szukał porady. Zdanie jest jak najbardziej
                        > twierdzące. Jeśli żeś panie Arnold7 zrozumiał inaczej, to jednak Ty panie
                        > Arnold7 masz problemy.

Panie aqua, to pan pisze nie na temat i wylewa tu swoje problemy.

>
                        > I na temat moze pan sprobuje, panie aqua.
                        >
                        > ?
                        ??

>
                        > >
                        > > pozdro.

Pyrsk!

• aqua Re: Rodzina Arnolda 21.10.04, 13:40
                          arnold7 napisał:

> aqua napisał:
                          >
                          > > aqua napisał:
                          > >
                          > > > Sugerujesz, że pamięć też powinna się reformować. Najbardziej u Cie
                          > bie
                          > > > zaskakuje wypieranie się treści które publikowałeś. Te sławetne: "p
                          > odaj
                          > > linki".
                          > >
                          > > Nie potrafi pan podac zadnego konkretnego linku, panie aqua, ja czekam da
                          > lej.
                          > >
                          > > Twierdzisz zatem, panie Arnold7, że coś panu obiecałem? Zaskakujesz mnie
                          > pan.
                          > > Prawdę mówiąc to może pan czekać, nikt panu nie zabroni, ponoć kto czeka
                          > nie
                          > > błądzi.
                          >
                          > To pan ma jakies nieuzasadnione zale panie aqua, mi to w sumie zwisa.
                          >

zale, że pan czeka?
                          > >
                          > > >
                          > > > Ja właściwie mogę zapomnieć to co pisałeś, zostawić dla przyszłości
                          > białą
                          > >
                          > > > kartę.
                          > >
                          > > Pana problem, panie aqua.
                          > >
                          > > Ale Ty, panie Arnold7, tak jakby, nie pozwalasz zapomnieć.
                          > >
                          > > Moze psychoanalityk pomoze panu wybrnac z tej sytuacji. Ja tu nie jestem
                          > od
                          > > pozwalania komus zapominania czegokolwiek.
                          > >
                          > > Wiem panie Arnol7, żeś jest człowiek wrażliwy i uczynny, lecz jest
                          > > nadinterpretacją jego, żem szukał porady. Zdanie jest jak najbardziej
                          > > twierdzące. Jeśli żeś panie Arnold7 zrozumiał inaczej, to jednak Ty panie
                          >
                          > > Arnold7 masz problemy.
                          >
                          > Panie aqua, to pan pisze nie na temat i wylewa tu swoje problemy.

Niestety, panie Arnold7, widać przecie że na temat.
                          >
                          > >
                          > > I na temat moze pan sprobuje, panie aqua.
                          > >
                          > > ?
                          > ??
                          >

???
                          > >
                          > > >
                          > > > pozdro.
                          >
                          >
                          > Pyrsk!
                          >
                          pozdro.
                          • arnold7 Re: Rodzina Arnolda 21.10.04, 13:47
                            aqua napisał:

> arnold7 napisał:
                            >
                            > > aqua napisał:
                            > >
                            > > > aqua napisał:
                            > > >
                            > > > > Sugerujesz, że pamięć też powinna się reformować. Najbardziej
                            > u Cie
                            > > bie
                            > > > > zaskakuje wypieranie się treści które publikowałeś. Te sławet
                            > ne: "p
                            > > odaj
                            > > > linki".
                            > > >
                            > > > Nie potrafi pan podac zadnego konkretnego linku, panie aqua, ja cze
                            > kam da
                            > > lej.
                            > > >
                            > > > Twierdzisz zatem, panie Arnold7, że coś panu obiecałem? Zaskakujesz
                            > mnie
                            > > pan.
                            > > > Prawdę mówiąc to może pan czekać, nikt panu nie zabroni, ponoć kto
                            > czeka
                            > > nie
                            > > > błądzi.
                            > >
                            > > To pan ma jakies nieuzasadnione zale panie aqua, mi to w sumie zwisa.
                            > >
                            >
                            > zale, że pan czeka?

Panie aqua, pan tu wskoczyl do tego watku z jakimis nieuzasadnionymi problemami.

> > >
                            > > > >
                            > > > > Ja właściwie mogę zapomnieć to co pisałeś, zostawić dla przys
                            > złości
                            > > białą
                            > > >
                            > > > > kartę.
                            > > >
                            > > > Pana problem, panie aqua.
                            > > >
                            > > > Ale Ty, panie Arnold7, tak jakby, nie pozwalasz zapomnieć.
                            > > >
                            > > > Moze psychoanalityk pomoze panu wybrnac z tej sytuacji. Ja tu nie j
                            > estem
                            > > od
                            > > > pozwalania komus zapominania czegokolwiek.
                            > > >
                            > > > Wiem panie Arnol7, żeś jest człowiek wrażliwy i uczynny, lecz jest
                            > > > nadinterpretacją jego, żem szukał porady. Zdanie jest jak najbardzi
                            > ej
                            > > > twierdzące. Jeśli żeś panie Arnold7 zrozumiał inaczej, to jednak Ty
                            > panie
                            > >
                            > > > Arnold7 masz problemy.
                            > >
                            > > Panie aqua, to pan pisze nie na temat i wylewa tu swoje problemy.
                            >
                            > Niestety, panie Arnold7, widać przecie że na temat.
                            > >
                            > > >
                            > > > I na temat moze pan sprobuje, panie aqua.
                            > > >
                            > > > ?
                            > > ??
                            > >
                            >
                            > ???
                            ????
                            > > >
                            > > > >
                            > > > > pozdro.
                            > >
                            > >
                            > > Pyrsk!
                            > >
                            > pozdro.
                            • aqua Re: Rodzina Arnolda 21.10.04, 13:56
                              arnold7 napisał:

> aqua napisał:
                              >
                              > > arnold7 napisał:
                              > >
                              > > > aqua napisał:
                              > > >
                              > > > > aqua napisał:
                              > > > >
                              > > > > > Sugerujesz, że pamięć też powinna się reformować. Najba
                              > rdziej
                              > > u Cie
                              > > > bie
                              > > > > > zaskakuje wypieranie się treści które publikowałeś. Te
                              > sławet
                              > > ne: "p
                              > > > odaj
                              > > > > linki".
                              > > > >
                              > > > > Nie potrafi pan podac zadnego konkretnego linku, panie aqua,
                              > ja cze
                              > > kam da
                              > > > lej.
                              > > > >
                              > > > > Twierdzisz zatem, panie Arnold7, że coś panu obiecałem? Zaska
                              > kujesz
                              > > mnie
                              > > > pan.
                              > > > > Prawdę mówiąc to może pan czekać, nikt panu nie zabroni, pono
                              > ć kto
                              > > czeka
                              > > > nie
                              > > > > błądzi.
                              > > >
                              > > > To pan ma jakies nieuzasadnione zale panie aqua, mi to w sumie zwis
                              > a.
                              > > >
                              > >
                              > > zale, że pan czeka?
                              >
                              > Panie aqua, pan tu wskoczyl do tego watku z jakimis nieuzasadnionymi
                              problemami
                              > .
                              >

Panie Arnold7, czyżbym nie mógł wskoczyć do tego wątku, jak tak chciałem? I kto
                              tu ma problemy, panie Arnold7? Pan ma jak najbardziej uzasadnione problemy.

> > > >
                              > > > > >
                              > > > > > Ja właściwie mogę zapomnieć to co pisałeś, zostawić dla
                              > przys
                              > > złości
                              > > > białą
                              > > > >
                              > > > > > kartę.
                              > > > >
                              > > > > Pana problem, panie aqua.
                              > > > >
                              > > > > Ale Ty, panie Arnold7, tak jakby, nie pozwalasz zapomnieć.
                              > > > >
                              > > > > Moze psychoanalityk pomoze panu wybrnac z tej sytuacji. Ja tu
                              > nie j
                              > > estem
                              > > > od
                              > > > > pozwalania komus zapominania czegokolwiek.
                              > > > >
                              > > > > Wiem panie Arnol7, żeś jest człowiek wrażliwy i uczynny, lecz
                              > jest
                              > > > > nadinterpretacją jego, żem szukał porady. Zdanie jest jak naj
                              > bardzi
                              > > ej
                              > > > > twierdzące. Jeśli żeś panie Arnold7 zrozumiał inaczej, to jed
                              > nak Ty
                              > > panie
                              > > >
                              > > > > Arnold7 masz problemy.
                              > > >
                              > > > Panie aqua, to pan pisze nie na temat i wylewa tu swoje problemy.
                              > >
                              > > Niestety, panie Arnold7, widać przecie że na temat.
                              > > >
                              > > > >
                              > > > > I na temat moze pan sprobuje, panie aqua.
                              > > > >
                              > > > > ?
                              > > > ??
                              > > >
                              > >
                              > > ???
                              > ????
                              > > > >

?????
                              > > > > >
                              > > > > > pozdro.
                              > > >
                              > > >
                              > > > Pyrsk!
                              > > >
                              > > pozdro.
                              >
                              >
                              • arnold7 Re: Rodzina Arnolda 21.10.04, 14:26
                                aqua napisał:

> arnold7 napisał:
                                >
                                > > aqua napisał:
                                > >
                                > > > arnold7 napisał:
                                > > >
                                > > > > aqua napisał:
                                > > > >
                                > > > > > aqua napisał:
                                > > > > >
                                > > > > > > Sugerujesz, że pamięć też powinna się reformować.
                                > Najba
                                > > rdziej
                                > > > u Cie
                                > > > > bie
                                > > > > > > zaskakuje wypieranie się treści które publikowałe
                                > ś. Te
                                > > sławet
                                > > > ne: "p
                                > > > > odaj
                                > > > > > linki".
                                > > > > >
                                > > > > > Nie potrafi pan podac zadnego konkretnego linku, panie
                                > aqua,
                                > > ja cze
                                > > > kam da
                                > > > > lej.
                                > > > > >
                                > > > > > Twierdzisz zatem, panie Arnold7, że coś panu obiecałem?
                                > Zaska
                                > > kujesz
                                > > > mnie
                                > > > > pan.
                                > > > > > Prawdę mówiąc to może pan czekać, nikt panu nie zabroni
                                > , pono
                                > > ć kto
                                > > > czeka
                                > > > > nie
                                > > > > > błądzi.
                                > > > >
                                > > > > To pan ma jakies nieuzasadnione zale panie aqua, mi to w sumi
                                > e zwis
                                > > a.
                                > > > >
                                > > >
                                > > > zale, że pan czeka?
                                > >
                                > > Panie aqua, pan tu wskoczyl do tego watku z jakimis nieuzasadnionymi
                                > problemami
                                > > .
                                > >
                                >
                                > Panie Arnold7, czyżbym nie mógł wskoczyć do tego wątku, jak tak chciałem? I
                                kto
                                >
                                > tu ma problemy, panie Arnold7? Pan ma jak najbardziej uzasadnione problemy.

Panie aqua, a co pan mial do przekazania wskakujac w ten watek?

>
                                > > > > >
                                > > > > > >
                                > > > > > > Ja właściwie mogę zapomnieć to co pisałeś, zostaw
                                > ić dla
                                > > przys
                                > > > złości
                                > > > > białą
                                > > > > >
                                > > > > > > kartę.
                                > > > > >
                                > > > > > Pana problem, panie aqua.
                                > > > > >
                                > > > > > Ale Ty, panie Arnold7, tak jakby, nie pozwalasz zapomni
                                > eć.
                                > > > > >
                                > > > > > Moze psychoanalityk pomoze panu wybrnac z tej sytuacji.
                                > Ja tu
                                > > nie j
                                > > > estem
                                > > > > od
                                > > > > > pozwalania komus zapominania czegokolwiek.
                                > > > > >
                                > > > > > Wiem panie Arnol7, żeś jest człowiek wrażliwy i uczynny
                                > , lecz
                                > > jest
                                > > > > > nadinterpretacją jego, żem szukał porady. Zdanie jest j
                                > ak naj
                                > > bardzi
                                > > > ej
                                > > > > > twierdzące. Jeśli żeś panie Arnold7 zrozumiał inaczej,
                                > to jed
                                > > nak Ty
                                > > > panie
                                > > > >
                                > > > > > Arnold7 masz problemy.
                                > > > >
                                > > > > Panie aqua, to pan pisze nie na temat i wylewa tu swoje probl
                                > emy.
                                > > >
                                > > > Niestety, panie Arnold7, widać przecie że na temat.
                                > > > >
                                > > > > >
                                > > > > > I na temat moze pan sprobuje, panie aqua.
                                > > > > >
                                > > > > > ?
                                > > > > ??
                                > > > >
                                > > >
                                > > > ???
                                > > ????
                                > > > > >
                                >
                                > ?????
                                > > > > > >
                                > > > > > > pozdro.
                                > > > >
                                > > > >
                                > > > > Pyrsk!
                                > > > >
                                > > > pozdro.
                                > >
                                > >
                                • Gość: wizydlaschlesera echt niemiecka Rodzina Arnolda nieco pejsata IP: *.anonymizationservice.com 21.10.04, 19:19
                                  ''Już w dziewiętnastym wieku i później - po roku 1922, działała w Katowicach
                                  duża firma budowlana braci Gruenfeldów. Było to wielkie przedsiębiorstwo
                                  żydowskie, zajmujące się projektowaniem i wykonawstwem, którego prace w znacznej
                                  mierze przyczyniły się do ukształtowania obrazu miasta. Jeszcze w dziewiętnastym
                                  wieku Gruenfeldowie zbudowali synagogę, a później - siedzibę Sejmu Śląskiego .Tu
                                  znaleźliśmy się przy trzeciej grupie narodowościowej i religijnej żyjącej i
                                  współtworzącej Katowice. Z grupy tej pochodziła także noblistka Maria
                                  Goeppert-Mayer. Współobywatele żydowscy byli w życiu oraz w rozwoju Katowic
                                  widoczni od początku, na grubo przed powstaniem miasta. Większość z nich została
                                  wymordowana w czasach hitlerowskich. Niektórzy wyjechali po roku 1968 i obecnie
                                  została ich tylko garstka.''

To dlatego Arnold tak zawzięcie fotografuje Katowickie przedsiwzięcia budowlane;-)

''Żydzi czuli się pionierami niemieckiej kultury...W dzień urodzin cesarza Żydzi
                                  zasiadali przy jednym stole z oficerami rezerwy...pili razem piwo i wódkę oraz
                                  wznosili okrzyki na cześć cesarza Wilhelma." Tak opisał swoich ziomków przed
                                  1914 rokiem niemiecki pisarz żydowskiego pochodzenia, Ernst Toller. Po klęsce
                                  Niemiec w 1918 roku wielu Żydów poznańskich i górnośląskich walczyło w
                                  niemieckich oddziałach ochotniczych przeciwko powstańcom wielkopolskim i śląskim
                                  (m.in. na Górzec św. Anny). Konwencja Genewska o ochronie mniejszości z 1922
                                  roku uznała Żydów górnośląskich za mniejszość religijną. Czuli się przecież
                                  Niemcami wyznania mojżeszowego. Dlatego po oddziale Górnego Śląska znaczną ilość
                                  dawnej ludności żydowskiej opuściła jego polską część. Odtąd na ulicach Katowic
                                  i Królewskiej widywano, obok Żydów noszących się po "europejsku", także
                                  pejsatych ortodoksów w jarmułkach i chałatach. Byli to przyjezdni z Sosnowca i
                                  Będzina.''
                                  Arnold jest dumy z tego, że jest teraz wasserpolakiem, przez wymianę płynów z
                                  gorolką;-) kultywującym jak jego przodkowe kulturę niemiecką mimo tego, że byli
                                  wyznaia mojżeszowego;-)
                                  • arnold7 Re: echt niemiecka Rodzina Arnolda nieco pejsata 21.10.04, 22:59
                                    Gość portalu: wizydlaschlesera napisał(a):

> ''Już w dziewiętnastym wieku i później - po roku 1922, działała w Katowicach
                                    > duża firma budowlana braci Gruenfeldów. Było to wielkie przedsiębiorstwo
                                    > żydowskie, zajmujące się projektowaniem i wykonawstwem, którego prace w
                                    znaczne
                                    > j
                                    > mierze przyczyniły się do ukształtowania obrazu miasta. Jeszcze w
                                    dziewiętnasty
                                    > m
                                    > wieku Gruenfeldowie zbudowali synagogę, a później - siedzibę Sejmu
                                    Śląskiego .T
                                    > u
                                    > znaleźliśmy się przy trzeciej grupie narodowościowej i religijnej żyjącej i
                                    > współtworzącej Katowice. Z grupy tej pochodziła także noblistka Maria
                                    > Goeppert-Mayer. Współobywatele żydowscy byli w życiu oraz w rozwoju Katowic
                                    > widoczni od początku, na grubo przed powstaniem miasta. Większość z nich
                                    został
                                    > a
                                    > wymordowana w czasach hitlerowskich. Niektórzy wyjechali po roku 1968 i
                                    obecnie
                                    > została ich tylko garstka.''
                                    >
                                    > To dlatego Arnold tak zawzięcie fotografuje Katowickie przedsiwzięcia
                                    budowlane
                                    > ;-)
                                    >
                                    > ''Żydzi czuli się pionierami niemieckiej kultury...W dzień urodzin cesarza
                                    Żydz
                                    > i
                                    > zasiadali przy jednym stole z oficerami rezerwy...pili razem piwo i wódkę oraz
                                    > wznosili okrzyki na cześć cesarza Wilhelma." Tak opisał swoich ziomków przed
                                    > 1914 rokiem niemiecki pisarz żydowskiego pochodzenia, Ernst Toller. Po klęsce
                                    > Niemiec w 1918 roku wielu Żydów poznańskich i górnośląskich walczyło w
                                    > niemieckich oddziałach ochotniczych przeciwko powstańcom wielkopolskim i
                                    śląski
                                    > m
                                    > (m.in. na Górzec św. Anny). Konwencja Genewska o ochronie mniejszości z 1922
                                    > roku uznała Żydów górnośląskich za mniejszość religijną. Czuli się przecież
                                    > Niemcami wyznania mojżeszowego. Dlatego po oddziale Górnego Śląska znaczną
                                    iloś
                                    > ć
                                    > dawnej ludności żydowskiej opuściła jego polską część. Odtąd na ulicach
                                    Katowic
                                    > i Królewskiej widywano, obok Żydów noszących się po "europejsku", także
                                    > pejsatych ortodoksów w jarmułkach i chałatach. Byli to przyjezdni z Sosnowca i
                                    > Będzina.''
                                    > Arnold jest dumy z tego, że jest teraz wasserpolakiem, przez wymianę płynów z
                                    > gorolką;-) kultywującym jak jego przodkowe kulturę niemiecką mimo tego, że
                                    byli
                                    > wyznaia mojżeszowego;-)

Ano wlasnie:))))))))
                                    • Gość: wizydlaschlesera Re: echt niemiecka Rodzina Arnolda nieco pejsata IP: *.anonymizationservice.com 22.10.04, 12:00
                                      arnold7 napisał:

> Gość portalu: wizydlaschlesera napisał(a):
                                      > > Arnold jest dumy z tego, że jest teraz wasserpolakiem, przez wymianę płyn
                                      > > ów z gorolką;-) kultywującym jak jego przodkowe kulturę niemiecką mimo
                                      > > tego, że byli wyznaia mojżeszowego;-)

> Ano wlasnie:))))))))

No naroszecie wiomy dlaczogo Arni nie boł na górze św. Anny;) bo boł w
                                      synagodze;)))))))))
                                      • arnold7 Re: echt niemiecka Rodzina Arnolda nieco pejsata 22.10.04, 12:27

> arnold7 napisał:
                                        >
                                        > > Gość portalu: wizydlaschlesera napisał(a):
                                        > > > Arnold jest dumy z tego, że jest teraz wasserpolakiem, przez wymian
                                        > ę płyn
                                        > > > ów z gorolką;-) kultywującym jak jego przodkowe kulturę niemiecką m
                                        > imo
                                        > > > tego, że byli wyznaia mojżeszowego;-)
                                        >
                                        > > Ano wlasnie:))))))))
                                        >
                                        > No naroszecie wiomy dlaczogo Arni nie boł na górze św. Anny;) bo boł w
                                        > synagodze;)))))))))
                                        >

Pewnie ze tak:))
                                        • Gość: wizydlaschlesera Re: echt niemiecka Rodzina Arnolda nieco pejsata IP: *.anonymizationservice.com 22.10.04, 19:07
                                          arnold7 napisał:
                                          > > No naroszecie wiomy dlaczogo Arni nie boł na górze św. Anny;) bo boł w
                                          > > synagodze;)))))))))
                                          > >
                                          >
                                          > Pewnie ze tak:))

Pewne to jest to co niżej;)
                                          • arnold7 Re: echt niemiecka Rodzina Arnolda nieco pejsata 23.10.04, 18:00

> arnold7 napisał:
                                            > > > No naroszecie wiomy dlaczogo Arni nie boł na górze św. Anny;) bo bo
                                            > ł w
                                            > > > synagodze;)))))))))
                                            > > >
                                            > >
                                            > > Pewnie ze tak:))
                                            >
                                            > Pewne to jest to co niżej;)

Z tym sie rowniez zgadzam:
        • Gość: wizydlaschlesera Re: Rodzina Arnolda IP: *.anonymizationservice.com 21.10.04, 11:57
          arnold7 napisał:
          > Jedno jest pewne - Eichendorff byl Slazakiem, ktory pieknie prawil do ucha
          > po naszymu Slazaczkom podczas wymiany plynow, a taki Mickiewicz byl tylko
          > obcokrajowcem nie majacym ze Slaskiem nic wspolnego.

A jak to mawisz tu czesto, wymieniasz płyny z Gorolką, to nie przekraczasz
          granicy z Polską, już wiem czemu dla niemców jesteś wasserpolacken;-)
      • builder Re: Rodzina Arnolda 19.10.04, 23:49
        grba napisał:

> Pytałem Arnolda o kontakty z rodziną jego żony, bo jestem ciekaw, czy im też
        > sprzedaje swoje popisowe kawałki o Polakach.

widze, ze nie wiesz jak sie wywinac` z bledu,
        takie cos` nie powinno miec` miejsca na tym Forum,
        mam nadzieje, z`e Bartoszcze odpowiednio sie tym zajmie by nie stwaz`c` iluzi
        na przyszlos`c`,
        • grba Re: Rodzina Arnolda 19.10.04, 23:58
          builder napisał:

> grba napisał:
          >
          > > Pytałem Arnolda o kontakty z rodziną jego żony, bo jestem ciekaw, czy im
          > też
          > > sprzedaje swoje popisowe kawałki o Polakach.
          >
          > widze, ze nie wiesz jak sie wywinac` z bledu,
          > takie cos` nie powinno miec` miejsca na tym Forum,
          > mam nadzieje, z`e Bartoszcze odpowiednio sie tym zajmie by nie stwaz`c` iluzi
          > na przyszlos`c`,

builder, nie jest budujące, straszenie Panem Administratorem.
          • builder Re: Rodzina Arnolda 20.10.04, 00:02
            grba napisał:

> builder napisał:
            >
            > > grba napisał:
            > >
            > > > Pytałem Arnolda o kontakty z rodziną jego żony, bo jestem ciekaw, c
            > zy im
            > > też
            > > > sprzedaje swoje popisowe kawałki o Polakach.
            > >
            > > widze, ze nie wiesz jak sie wywinac` z bledu,
            > > takie cos` nie powinno miec` miejsca na tym Forum,
            > > mam nadzieje, z`e Bartoszcze odpowiednio sie tym zajmie by nie stwaz`c` i
            > luzi
            > > na przyszlos`c`,
            >
            >
            > builder, nie jest budujące, straszenie Panem Administratorem.

jo cie niy strasza = musioul bych na gowa upos`c` tak nisko jak ty z tym
            wontkiem o rodzinie Arnolda!,
            • Gość: wizydlaschlesera Arnold jesteś dumy z tego, że jest teraz wasserpol IP: *.anonymizationservice.com 21.10.04, 19:24
              akiem, przez wymianę płynów z gorolką;-) a noblistka Maria Goeppert-Mayer to nie
              jest przypadkiem twoja prawdziwa rodzina;-) a może jesteś po kondzieli z braci
              Gruenfeldów.
              • arnold7 Re: Arnold jesteś dumy z tego, że jest teraz wass 21.10.04, 23:04

> akiem, przez wymianę płynów z gorolką;-) a noblistka Maria Goeppert-Mayer to
                ni
                > e
                > jest przypadkiem twoja prawdziwa rodzina;-) a może jesteś po kondzieli z braci
                > Gruenfeldów.

Pewnie nawet nie mam napletka, ponoc kobiety to lubia:)) Szczegolnie na
                zielonym polu:)

Moja katowicka nolistka jest moja katowicka noblistka, tak jak wszystkich
                mieszkancow Katowic, czego ta prezydyntym miynionco sie jego bizantyjsko
                wysokosc Asfaltmann niy dostrzego:))

• Gość: Murzyn znad Renu Re: Arnold jesteś dumy z tego, że jest teraz wass IP: *.anonymizationservice.com 22.10.04, 19:04
                  arnold7 napisał:

> Gość portalu: wizydlaschlesera napisał(a):
                  > > jest przypadkiem twoja prawdziwa rodzina;-) a może jesteś po kondzieli z
                  > braci
                  > > Gruenfeldów.
                  >
                  > Pewnie nawet nie mam napletka, ponoc kobiety to lubia:)) Szczegolnie na
                  > zielonym polu:)
                  >
                  > Moja katowicka nolistka jest moja katowicka noblistka, tak jak wszystkich
                  > mieszkancow Katowic, czego ta prezydyntym miynionco sie jego bizantyjsko
                  > wysokosc Asfaltmann

To chyba do nas bo chyba nie do Prezesa RAŚ von Przemyśl;)))) Muerzyni znad Rena
                  begrisen Żydow z Katwize, tylko czyści rasowo Żydzi z rodu Abrahama nie mojom
                  napletka tyś zaiste z rodu Dawida, jednorodzony syn Ghhhoooldy Meier i Mehameme
                  Beginooo;)))
    • arnold7 Re: A potem trawa bedzie zielen`sza za plotem, 19.10.04, 23:40
      Pan grba po prostu chce wejsc brudnymi polackimi butami w cudze pojmowanie
      swiata, Ojczyzny, wrazen, w sprawy, ktorych pan grba nie pojmuje. Natomiast pan
      grba nie potrafi merytorycznie odniesc sie do faktow. Moze trzeba panu grba
      napisac duzymi literami, ze gentelmani z faktami nie dyskutuja?

Pyrsk!
      Arni
    • Gość: kochlowitz' er obie strony jakby Zwasnione ;-( IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.10.04, 00:45
      a idzta w pieroona wy wszyscy- jedyn cos o rodzinie fandzoli,drugi go na
      napyndza by osmieszyc, szkoda ze z tygo tymatu zrobila siy pogawyndka uo to
      kiery jes gupszy abo mondrzyjrzy uode drugiygo!!!, bo modyrator niy filowol bo
      myslol pewniy ze poprawnie ajnfach uo fotosach godojom a tu uo!, wyzwiska ino :(

pyrsk!,
      • arnold7 Re: obie strony jakby Zwasnione ;-( 20.10.04, 06:52
        Potrafi ktos zrozumiec, co wlasciwie zabolalo pana Grbe?
        • grba Re: obie strony jakby Zwasnione ;-( 20.10.04, 08:26
          Arni,

Jak przeczytam napisany przez ciebie kolejny antygorolski manifest, zapytam cię
          co na to twoja żona, teściowie i dzieci półkrwi gorole.

• arnold7 Re: obie strony jakby Zwasnione ;-( 20.10.04, 16:31
            grba napisał:

> Arni,
            >
            > Jak przeczytam napisany przez ciebie kolejny antygorolski manifest, zapytam
            cię
            >
            > co na to twoja żona, teściowie i dzieci półkrwi gorole.

Najpierw niech mi pan wykaze, ktory manifest jest antygorolski.
    • arcykr Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 08:33
      Dlaczego nie ma zdjec z Sosnowca?
      • Gość: madre Re: Fotoreportaz z pogranicza IP: 213.68.44.* 20.10.04, 09:22
        A to proste, Arniemu fotoaparat ukradli, ot i wszystko
        • arnold7 Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 09:27
          Nie ukradli, po prostu na tym forum piszemy na tematy zwiazane z miastem
          Katowice:)

• Gość: madre Re: Fotoreportaz z pogranicza IP: 213.68.44.* 20.10.04, 09:48
            No tos miol glück jak pieron.
          • kelo Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 09:51
            Arni przyznaj się, przekroczyłeś granicę i widok pięknych wysokich kamienic, na
            tle szopienickich familoków, tak Cię urzekł, że nie mogłeś odnaleźć przycisku
            migawki. Centrum Sosnowca dopełniło reszty.;)
            • arnold7 Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 10:14
              kelo napisał:

> Arni przyznaj się, przekroczyłeś granicę i widok pięknych wysokich kamienic,
              na
              >
              > tle szopienickich familoków, tak Cię urzekł, że nie mogłeś odnaleźć przycisku
              > migawki. Centrum Sosnowca dopełniło reszty.;)

Hehhe, musze sie wybrac na Modrzejowska i zrobic kilka zdjec.
              • Gość: OLO Re: Fotoreportaz z pogranicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 10:16
                Kilka kamienic jest odnowionych, Modrzejowska zaczyna nabierać blasku.
                • arnold7 Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 10:20
                  Gość portalu: OLO napisał(a):

> Kilka kamienic jest odnowionych, Modrzejowska zaczyna nabierać blasku.

Zapewne odnowiona kamienica nawet w Sosnowcu moze ladnie wygladac, jednak pod
                  wzgledem architektonicznym reprezentacyjne ulice slaskich miast sa o niebo
                  ladniejsze.

• arcykr Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 12:28
                    Zwlaszcza Wroclawia.
                    • kc.kpzr Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 15:00
                      Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób Wrocław ma się do kontekstu tematyki wątku i
                      co dokładnie ma wspólnego ze wspomnianym budownictwiem .... Wolność autora!
                      ...
                      Pozdrawiam! ...
                      • arnold7 Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 16:25
                        kc.kpzr napisał:

> Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób Wrocław ma się do kontekstu tematyki wątku
                        i
                        >
                        > co dokładnie ma wspólnego ze wspomnianym budownictwiem .... Wolność autora!
                        > ...
                        > Pozdrawiam! ...

Wroclaw rowniez jest slaskim miastem:)
                        To, co konczy sie na Brynicy, jesli chodzi o architekture, zaczyna sie o wiele
                        dalej na Zachod niz Wroclaw.

• builder Re: Fotoreportaz z pogranicza 21.10.04, 02:05
                          arnold7 napisał:

> kc.kpzr napisał:
                          >
                          > > Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób Wrocław ma się do kontekstu tematyki w
                          > ątku
                          > i
                          > >
                          > > co dokładnie ma wspólnego ze wspomnianym budownictwiem .... Wolność autor
                          > a!
                          > > ...
                          > > Pozdrawiam! ...
                          >
                          > Wroclaw rowniez jest slaskim miastem:)
                          > To, co konczy sie na Brynicy, jesli chodzi o architekture, zaczyna sie o
                          wiele
                          > dalej na Zachod niz Wroclaw.
                          >

masz racje Arnold,
                          a konczy sie w Londynie))),
                      • arcykr Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 16:44
                        kc.kpzr napisał:

> Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób Wrocław ma się do kontekstu tematyki wątku
                        To arnold zaczal pisac o slaskich miastach w ogolnosci.
            • arcykr Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 12:27
              Przeciez glownym kontrastem sa szopienickie familoki i sosnowieckie bloki.
          • arcykr Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 12:25
            arnold7 napisał:

> Nie ukradli, po prostu na tym forum piszemy na tematy zwiazane z miastem
            > Katowice:)
            Sosnowiec jest bardzo mocno zwiazany z Katowicacmi. :-)
            Mogles dac ten watek na "Silesiana".
          • arcykr Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 12:26
            arnold7 napisał:

> Nie ukradli, po prostu na tym forum piszemy na tematy zwiazane z miastem
            > Katowice:)
            Sosnowiec jest bardzo mocno zwiazany z Katowicami. :-)
            Mogles dac ten watek na forum "Silesiana".
            • Gość: madre Re: Fotoreportaz z pogranicza IP: 213.68.44.* 20.10.04, 12:36
              Tak jest zwiazany, granica
              • arcykr Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 16:46
                Zobacz sobie mapke "agregacja ruchu" stad:
                www.gddkia.gov.pl/html/pomiar_ruchu.htm
                • arnold7 Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 17:10
                  arcykr napisał:

> Zobacz sobie mapke "agregacja ruchu" stad:
                  > www.gddkia.gov.pl/html/pomiar_ruchu.htm

W jaki sposob to sie wiaze z fortoreportazem z dojazdu do slasko-polskiej
                  granicy?

• arnold7 Re: Fotoreportaz z pogranicza 20.10.04, 21:34
                    Szersze spojrzenie na granice m.in. slasko-polska:

www.xlo.pl/2003/konkursy/cku-bytom/2004/bartek/mapy_img/16.jpg
                    • Gość: Legniczanin Niemiecko-śląska żona IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 20.10.04, 22:02
                      Słabo Arnold7 się postarał.Jego dzieci półgorolami ?
                      Kiedyś niejaki Das Modell napisał na tym forum,że chce,aby jego żona pochodziła
                      z kręgu kultury niemiecko-śląskiej,czy jakoś takoś,ale równie głupio.Prawdziwie
                      patriotyczna postawa !
                      • arcykr Re: Niemiecko-śląska żona 21.10.04, 07:25
                        Gość portalu: Legniczanin napisał(a):

> Słabo Arnold7 się postarał.Jego dzieci półgorolami ?
                        Najwazniejsze jest wychowanie.
                    • kelo Re: Fotoreportaz z pogranicza 21.10.04, 06:23
                      Wyslij mi tą mapę albo link do niej na maila. O ile dobrze widzę to pod
                      Siewierzem jest GOŁONÓG. Nie do wiary.
                      • kelo Re: Fotoreportaz z pogranicza 21.10.04, 06:25
                        Katowic jakoś nie mogę się doszukać. A mój Gołonóg jest
                      • arnold7 Re: Fotoreportaz z pogranicza 21.10.04, 16:15
                        kelo napisał:

> Wyslij mi tą mapę albo link do niej na maila.
                        Wystarczy, jak ja zapiszesz, klikajac prawym przyciskiem myszy.

O ile dobrze widzę to pod
                        > Siewierzem jest GOŁONÓG. Nie do wiary.

• kc.kpzr Na temat bym prosił ... 21.10.04, 19:14
                          Ech! Ciężko wyłapać to, co rzeczywiście jest na temat (gdzie ta mapa?),
                          poza tym mam prośbę: jeżeli już cytujecie czyjekolwiek wypowiedzi (tej opcji
                          już jakiś czas nie mam), to róbcie to bardziej selektywnie, wybiórczo, bo
                          cytowanie wypowiedzi oponenta, który też jego wypowiedź przytoczy robi wielki
                          tłok sztucznie wydłużając treść wypowiedzi "wzbogaconej" multipersonalnym
                          cytatem .....

Szkoda tylko, że z opcji: "odpowiedz cytując" korzysta się na ogół do
                          personalnie uwertykalnionych docinek i złośliwości. A tak w zamierzeniu nie
                          miało chyba być?...
                          ...
                          Pozdrawiam!...
                          CZEŚĆ!
                          • arnold7 Re: Na temat bym prosił ... 21.10.04, 22:58
                            kc.kpzr napisał:

> Ech! Ciężko wyłapać to, co rzeczywiście jest na temat (gdzie ta mapa?),
                            > poza tym mam prośbę: jeżeli już cytujecie czyjekolwiek wypowiedzi (tej opcji
                            > już jakiś czas nie mam), to róbcie to bardziej selektywnie, wybiórczo, bo
                            > cytowanie wypowiedzi oponenta, który też jego wypowiedź przytoczy robi wielki
                            > tłok sztucznie wydłużając treść wypowiedzi "wzbogaconej" multipersonalnym
                            > cytatem .....
                            >
                            > Szkoda tylko, że z opcji: "odpowiedz cytując" korzysta się na ogół do
                            > personalnie uwertykalnionych docinek i złośliwości. A tak w zamierzeniu nie
                            > miało chyba być?...
                            > ...
                            > Pozdrawiam!...
                            > CZEŚĆ!

Moze zauwazyles, przyjacielu z Dolnego Slaska o wyjatkowo szpetnym nicku, ze
                            szanowny pan aqua wymiekl w temacie definicji pogranicza.

Pyrsk!
                            • aqua Re: Na temat bym prosił ... 22.10.04, 11:27
                              arnold7 napisał:

>
                              > Moze zauwazyles, przyjacielu z Dolnego Slaska o wyjatkowo szpetnym nicku, ze
                              > szanowny pan aqua wymiekl w temacie definicji pogranicza.

Kapuś!
                              • arnold7 Re: Na temat bym prosił ... 22.10.04, 11:38
                                aqua napisał:

> arnold7 napisał:
                                >
                                > >
                                > > Moze zauwazyles, przyjacielu z Dolnego Slaska o wyjatkowo szpetnym nicku,
                                > ze
                                > > szanowny pan aqua wymiekl w temacie definicji pogranicza.
                                >
                                > Kapuś!

Pan nie zna znaczenia slowa kapus?
                                • aqua Re: Na temat bym prosił ... 22.10.04, 13:04
                                  arnold7 napisał:

> aqua napisał:
                                  >
                                  > > arnold7 napisał:
                                  > >
                                  > > >
                                  > > > Moze zauwazyles, przyjacielu z Dolnego Slaska o wyjatkowo szpetnym
                                  > nicku,
                                  > > ze
                                  > > > szanowny pan aqua wymiekl w temacie definicji pogranicza.
                                  > >
                                  > > Kapuś!
                                  >
                                  > Pan nie zna znaczenia slowa kapus?

Ma pan racje, panie arnold7, nie znam słowa <kapus>. Może pan wyszuka w
                                  słowniku języka polskiego jego znaczenie? Jeśli to nie sprawi, oczywiście,
                                  zbtniej trudności.
                                  • arnold7 Re: Na temat bym prosił ... 22.10.04, 14:48
                                    aqua napisał:

> arnold7 napisał:
                                    >
                                    > > aqua napisał:
                                    > >
                                    > > > arnold7 napisał:
                                    > > >
                                    > > > >
                                    > > > > Moze zauwazyles, przyjacielu z Dolnego Slaska o wyjatkowo szp
                                    > etnym
                                    > > nicku,
                                    > > > ze
                                    > > > > szanowny pan aqua wymiekl w temacie definicji pogranicza.
                                    > > >
                                    > > > Kapuś!
                                    > >
                                    > > Pan nie zna znaczenia slowa kapus?
                                    >
                                    > Ma pan racje, panie arnold7, nie znam słowa <kapus>. Może pan wyszuka
                                    > w
                                    > słowniku języka polskiego jego znaczenie? Jeśli to nie sprawi, oczywiście,
                                    > zbtniej trudności.

Przeciez to pan, panie aqua, uzyl dzisiaj tego slowa, nie rozumie pan znaczenia
                                    slow, ktorych pan uzywa?
                                    • aqua Re: Na temat bym prosił ... 22.10.04, 15:28
                                      arnold7 napisał:

> aqua napisał:
                                      >
                                      > > arnold7 napisał:
                                      > >
                                      > > > aqua napisał:
                                      > > >
                                      > > > > arnold7 napisał:
                                      > > > >
                                      > > > > >
                                      > > > > > Moze zauwazyles, przyjacielu z Dolnego Slaska o wyjatko
                                      > wo szp
                                      > > etnym
                                      > > > nicku,
                                      > > > > ze
                                      > > > > > szanowny pan aqua wymiekl w temacie definicji pogranicz
                                      > a.
                                      > > > >
                                      > > > > Kapuś!
                                      > > >
                                      > > > Pan nie zna znaczenia slowa kapus?
                                      > >
                                      > > Ma pan racje, panie arnold7, nie znam słowa <kapus>. Może pan wy
                                      > szuka
                                      > > w
                                      > > słowniku języka polskiego jego znaczenie? Jeśli to nie sprawi, oczywiście
                                      > ,
                                      > > zbtniej trudności.
                                      >
                                      > Przeciez to pan, panie aqua, uzyl dzisiaj tego slowa, nie rozumie pan
                                      znaczenia
                                      >
                                      > slow, ktorych pan uzywa?

Naucz się panie arnold7 pisać słowa tak żeby można zrozumieć o co ci chodzi.
                                      Słowo <kapus> jest mi obce. Może to skrót od kapusty, albo kapsułki. Nie jestem
                                      pewien. Jest pan w błędzie, że ja używam słowa <kapus>.

Wpierw wymaga pan, abym dał jakieś linki, potem że forum się reformuje, potem
                                      że panu to zwisa, a teraz chce pan definicji słowa <kapus>, którego niby
                                      używam. Panie arnold7, zastanów się pan poważnie nad sobą.

pozdro.

PS. Przy okazji chciałbym pozdrowić pana Rico z Chorzowa. Dawno nie mieliśmy
                                      okazji wymienić swoich interesujących zapewne spostrzeżeń.
                                      • arnold7 Re: Na temat bym prosił ... 22.10.04, 16:46
                                        aqua napisał:

> arnold7 napisał:
                                        >
                                        > > aqua napisał:
                                        > >
                                        > > > arnold7 napisał:
                                        > > >
                                        > > > > aqua napisał:
                                        > > > >
                                        > > > > > arnold7 napisał:
                                        > > > > >
                                        > > > > > >
                                        > > > > > > Moze zauwazyles, przyjacielu z Dolnego Slaska o w
                                        > yjatko
                                        > > wo szp
                                        > > > etnym
                                        > > > > nicku,
                                        > > > > > ze
                                        > > > > > > szanowny pan aqua wymiekl w temacie definicji pog
                                        > ranicz
                                        > > a.
                                        > > > > >
                                        > > > > > Kapuś!
                                        > > > >
                                        > > > > Pan nie zna znaczenia slowa kapus?
                                        > > >
                                        > > > Ma pan racje, panie arnold7, nie znam słowa <kapus>. Może p
                                        > an wy
                                        > > szuka
                                        > > > w
                                        > > > słowniku języka polskiego jego znaczenie? Jeśli to nie sprawi, oczy
                                        > wiście
                                        > > ,
                                        > > > zbtniej trudności.
                                        > >
                                        > > Przeciez to pan, panie aqua, uzyl dzisiaj tego slowa, nie rozumie pan
                                        > znaczenia
                                        > >
                                        > > slow, ktorych pan uzywa?
                                        >
                                        > Naucz się panie arnold7 pisać słowa tak żeby można zrozumieć o co ci chodzi.

Skoro pan nie rozumie o co chodzi, to po polemizuje z niezrozumialymi kwestiami?

> Słowo <kapus> jest mi obce. Może to skrót od kapusty, albo kapsułki. Ni
                                        > e jestem
                                        > pewien. Jest pan w błędzie, że ja używam słowa <kapus>.

Przeciez pan uzy slowa kapus, co pan mi tu za kit wciska.
                                        >
                                        > Wpierw wymaga pan, abym dał jakieś linki,
                                        Pan mi cos zdaje sie zarzucil, powinien pan potrafic uzasadnic te zarzuty.

potem że forum się reformuje,

A nie zauwazyl pan tego?

potem
                                        > że panu to zwisa,

Ja panu nie stawiam nieuzasadnianych zarzutow, panie aqua, a panskie wobec mnie
                                        mi zwisaja, bo nie potrafi ich pan rzeczowo uzasadnic.

a teraz chce pan definicji słowa <kapus>, którego nib
                                        > y
                                        > używam. Panie arnold7, zastanów się pan poważnie nad sobą.

Panie aqua, to ze pan jest zupelnie nieprzekonujacy, moze byc powodem do
                                        zastanawiania sie, ale tylko w panskim przypadku.

>
                                        > pozdro.

Pyrsk!

>
                                        > PS. Przy okazji chciałbym pozdrowić pana Rico z Chorzowa. Dawno nie mieliśmy
                                        > okazji wymienić swoich interesujących zapewne spostrzeżeń.

Jo tysz Cia pozdrawiom Rico przi tyj uokazji:))

• arnold7 Re: Na temat bym prosił ... 22.10.04, 16:52
                                          mialo byc:

"Panie aqua, to, ze pan jest zupelnie nieprzekonujacy, moze byc powodem do
                                          zastanawiania sie nad soba, ale tylko w panskim przypadku."

Poza tymi kilkoma nieuzasadnionymi uwagami, ktore pan wymienil, sam reportaz
                                          byl w porzadku? Tak wywnioskowalem z panskiej wypowiedzi:)

• arcykr Re: Fotoreportaz z pogranicza 21.10.04, 07:24
                    W taki, ze wiekszosc ludzi przejezdza ta granice trasa S86.
                    ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=26430
                    ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=6975
                  • Gość: WielkiPolskiSlask Re: Fotoreportaz z pogranicza IP: *.anonymizationservice.com 21.10.04, 11:10
                    arnold7 napisał:

> arcykr napisał:
                    >
                    > > Zobacz sobie mapke "agregacja ruchu" stad:
                    > > www.gddkia.gov.pl/html/pomiar_ruchu.htm
                    >
                    > W jaki sposob to sie wiaze z fortoreportazem z dojazdu do slasko-polskiej
                    > granicy?
                    Proszę bez kłamstw granica Śląska i Małopolski jest jak niżej na wschód od
                    Gliwic i 2/3 tzw. Woj Śląskiego to Małopolska.

www.wielkascytia.republika.pl/wojkatowickie.jpg
                    • arcykr Re: Fotoreportaz z pogranicza 22.10.04, 12:12
                      Tak bylo kiedys.
    • aqua Re: Fotoreportaz z pogranicza 21.10.04, 13:27
      Autor tego wątku zarzucił mi, żem mu coś napisał nie na temat. Przyznaje,
      chciałem mu zaoszczędzić upokorzenia. Przedstawia ładne fotki z bardziej
      zaniedbanych dzielnic Katowic, a w nagłówku pisze o pograniczu. Może kolega
      Arnold7 nie wie co to znaczy słowo: „pogranicze”. Ta ten raz tylko jedna rada,
      zajrzyj pan do słownika.

Panie Arnold7, jak będzie pan częściej korzystał ze słownika języka polskiego,
      mniej będzie nieporozumień.

pozdro.
      • arnold7 Re: Fotoreportaz z pogranicza 21.10.04, 13:36
        aqua napisał:

> Autor tego wątku zarzucił mi, żem mu coś napisał nie na temat. Przyznaje,
        > chciałem mu zaoszczędzić upokorzenia. Przedstawia ładne fotki z bardziej
        > zaniedbanych dzielnic Katowic, a w nagłówku pisze o pograniczu. Może kolega
        > Arnold7 nie wie co to znaczy słowo: „pogranicze”. Ta ten raz tylko
        > jedna rada,
        > zajrzyj pan do słownika.
        >
        > Panie Arnold7, jak będzie pan częściej korzystał ze słownika języka
        polskiego,
        > mniej będzie nieporozumień.
        >
        > pozdro.

Panie aqua, pan ma ciagle jakies problemy, nawet z odbiorem krotkiego
        fotoreportazu. To o czyms swiadczy.
        • arnold7 Re: Fotoreportaz z pogranicza 21.10.04, 13:45
          Pogranicze - teren wzdłuż granicy obszarów wyodrębniających się naturalnie,
          historycznie, kulturowo itp. lub wyodrębnionych administracyjnie.

• aqua Re: Fotoreportaz z pogranicza 21.10.04, 13:47
          Zajrzał pan do słownika jak poradziłem? Nie sądzę. Upiera się pan dalej w
          swoich błędach?

Smutne to jest, jaki mały jest popyt na naukę, samodokształcenie.
          (dla słabo znających język polski: to zdanie jest twierdzące)
          • aqua Re: Fotoreportaz z pogranicza 22.10.04, 16:12
            <i udać się do nieodległej od Katowic Polski>

<Przyjrzyjmy się zatem Szopienicom, graniczącym z Polska,>

<A oto i sama rzeka graniczna> a na zdjęciu tabliczka z napisem „Brynica”.

Ten wybór sformułowań wyjętych z ładnie skądinąd opracowanego reportażu, panie
            arnold7, a nie zmieniają one treści wypowiedzi, świadczy o błędnie rozumianym
            przez pana słowie granica, chociaż, przyznaje, poświęcił pan trochę czasu na
            przeglądnięcie słownika języka polskiego i znalazł pan słowo ”pogranicze”.
            Szczególnie zabawna jest fraza o Szopienicach graniczących z Polską. Znałem
            zawsze pana jako znawcę map, ale w tym wypadku bardzo się pan ośmieszył.
            Przypuszczam więc, że i ta znajomość map jest tylko werbalna, a faktycznie to
            szkoda gadać. Nie chcę nic panu sugerować, pana wiedza, czy niewiedza, jest
            pana sprawą osobistą. Pragnę tylko ostrzec młodzież kończącą podstawówki, żeby
            nie korzystali z lekcji udzielanej przez pana arnolda7 w zakresie geografii,
            gdyż droga do gimnazjum zostanie im zamknięta.

Pozdrowienia dla młodzieży uczącej się !
            • arnold7 Re: Fotoreportaz z pogranicza 22.10.04, 16:40
              aqua napisał:

> <i udać się do nieodległej od Katowic Polski>
              >
              > <Przyjrzyjmy się zatem Szopienicom, graniczącym z Polska,>
              >
              > <A oto i sama rzeka graniczna> a na zdjęciu tabliczka z napisem „
              > Brynica”.
              >
              > Ten wybór sformułowań wyjętych z ładnie skądinąd opracowanego reportażu,
              panie
              > arnold7, a nie zmieniają one treści wypowiedzi, świadczy o błędnie rozumianym
              > przez pana słowie granica, chociaż, przyznaje, poświęcił pan trochę czasu na
              > przeglądnięcie słownika języka polskiego i znalazł pan słowo ”pogranicze&
              > #8221;.
              > Szczególnie zabawna jest fraza o Szopienicach graniczących z Polską. Znałem
              > zawsze pana jako znawcę map, ale w tym wypadku bardzo się pan ośmieszył.
              > Przypuszczam więc, że i ta znajomość map jest tylko werbalna, a faktycznie to
              > szkoda gadać. Nie chcę nic panu sugerować, pana wiedza, czy niewiedza, jest
              > pana sprawą osobistą. Pragnę tylko ostrzec młodzież kończącą podstawówki,
              żeby
              > nie korzystali z lekcji udzielanej przez pana arnolda7 w zakresie geografii,
              > gdyż droga do gimnazjum zostanie im zamknięta.
              >
              > Pozdrowienia dla młodzieży uczącej się !

Pan jest przezabawny panie aqua, czy pan nie pojmuje, ze to wlasnie w pana
              przypadku zachodzi absolutnie bledne pojmowamie slowa granica? Prawie kazdy
              wie, ze wprawdzie od wescia do UE nikt juz nie sprawdza paszportow na granicy
              slasko - polskiej, jednak granica jako taka miedzy tymi krajami pozostala, i
              bedzie istniala tak dlugo, jak dlugo beda ludzie uznajacy tylko Slask za swoja
              Ojczyzne.
              Jednak ja pana rozumie panie aqua, pan jest Polakiem, i pewnie dlatego dla pana
              Polska jest tam, gdzie akurat sie znajduje na mapie panstwo polskie, ktore
              zreszta od czasu do czasu znika z mapy calkowicie. Pewnie Polacy wtedy rowniez
              znikaja:))
              Pana problem, nie mam czasu ani ochoty zajmowac sie struktura panskiej
              tozsamosci narodowej, ale pobiezne ogledziny wskazuja, ze jest ona dla mnie
              czyms absolutnie innym i obcym. Ciekawe, ze znam innych Polakow, ktorzy calkiem
              rozsadnie pojmuja swoja polskosc.

A mlodziezy uczacej sie niech pan nie narzuca swojego swiatopogladu, mlodziez
              moze pic z wielu zrodel, czasy komuny, falszowania historii i lansowania
              jedynej, bo polskiej, slusznej "prawdy" mamy juz za soba.

Pyrsk!
              Arni, narodowosci slaskiej.

• Gość: miamore Re: Fotoreportaz z pogranicza IP: *.arcor-ip.net 21.10.04, 13:47
        Bedac ostatnio w Polsce ucieszylem sie ze powstala nowa droga prowadzaca do
        lotniska w Pyrzowicach,ta stara byla ciekawsza, mozna bylo czasem cos ciekawego
        zobaczyc ale chluby polskiej architekturze nie przynosila, i stad ta uciecha.
      • rico-chorzow Re: Fotoreportaz z pogranicza 21.10.04, 21:20
        aqua napisał:

> Autor tego wątku zarzucił mi, żem mu coś napisał nie na temat. Przyznaje,
        > chciałem mu zaoszczędzić upokorzenia. Przedstawia ładne fotki z bardziej
        > zaniedbanych dzielnic Katowic, a w nagłówku pisze o pograniczu. Może kolega
        > Arnold7 nie wie co to znaczy słowo: „pogranicze”. Ta ten raz tylko
        > jedna rada,
        > zajrzyj pan do słownika.
        >
        > Panie Arnold7, jak będzie pan częściej korzystał ze słownika języka
        polskiego,
        > mniej będzie nieporozumień.
        >
        > pozdro.

Musi Slązak dobrze znać polski?
        • arcykr Re: Fotoreportaz z pogranicza 22.10.04, 08:03
          Jezeli mieszka w Republice Czeskiej, to niekoniecznie. :-)
          • rico-chorzow Re: Fotoreportaz z pogranicza 22.10.04, 08:34
            arcykr napisał:

> Jezeli mieszka w Republice Czeskiej, to niekoniecznie. :-)

Koniecznie w granicach państwa polskiego na Sląsku?
            • arcykr Re: Fotoreportaz z pogranicza 22.10.04, 12:10
              Znajomosc jezyka urzedowego bardzo sie przydaje.
        • arnold7 Re: Fotoreportaz z pogranicza 27.10.04, 16:45
          Ksiazka gosci na tej stronie zaczyna przypominac forum Katowice sprzed reformy.
          • arnold7 Re: Fotoreportaz z pogranicza 02.11.04, 18:53
            Dzisioj zas rzech bou we Polsce, chwila przed przekroczyniym granicy:
            republika.pl/silesia21/images/kattowitz90.jpg
            A w Polsce jak to w Polsce:
            republika.pl/silesia21/images/kongresowa1.jpg

• arnold7 Reden -Dziynki:)) 26.10.04, 17:25
      www.ruch.chorzow.pl/forum/viewtopic.php?t=4106

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka