Dodaj do ulubionych

Stan wojenny - ktoś pamięta?

11.12.01, 13:37
Za dwa dni minie 20 lat od wprowadzenia stanu wojennego, a w niedzielę 20.
rocznica pacyfikacji kopalni Wujek. Pamiętacie co się wtedy działo w
Katowicach? Jak wyglądały ulice?
Obserwuj wątek
    • Gość: zet Re: Stan wojenny - kto� pamięta? IP: *.garr.pl 11.12.01, 14:00
      Tak, tego sie nie da zapomnieć. Miałem wtedy 19 lat. W nocy przestało grać radio, pomy�lałm, że jaka� awaria i zaczšłem słuchać magnetofonu.
      Rano, po 10 obudziła mnie mama i powiedziała, że jest "stan wojenny". Zaspany powiedziałem, że ma się nie wygłupiać, i że jeżeli już to jest "stan wyjštkowy".
      Potem wysłuchałem przemówienia Jaruzelskiego i poczułem strach. Nie byłem w żadnych strukturach, byłem kontestujšcym hipisem. Ale tego strachu nie zapomnę. W telewizji zielone kukiełki o gębach (nie twarzach) tryglodytów. A potem to rozpasane zomo, ormo, inspekcje robotniczo-chłopskie. Mam więcej takich wspomnien. Człowiek nie działajšcy politycznie. Ubek spotkany w autobusie, pijany milicjant, który o mały włos nie rozjechał mnie nyskš, gdzy nie chciałem się cofnšć sprzed maski (przypuszczam,że żyję jeszcze dlatego, że dziewczyna (moja żona) szarneła mnie na chodnik)
      Powtarzam, byłem zwykłym chłopakiem. Jaruzelski i jego junta odebrali mi młodo�ć.
    • Gość: ober Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: 193.194.145.* 11.12.01, 14:32
      w przeddzien ogloszenia stanu wojennego nakupilismy z kumplami jaboli, piwska i
      gorzaly (jeden z nich mial chate wolna) i urzadzilismy bal na ktorym
      zrownalismy komune z ziemia i gnojem spilismy sie jak wieprzki do
      upadlego....wiecej grzechow nie pamietam......a co sie pozniej dowiedzialem to
      ze: rodzice jego przyszli niespodziewanie okolo 4 rano do domu a my zamiast
      furtka sobie wyjsc przeskakiwalismy przez nia. dzieki komunie ze po tej wilkiej
      popijawie kilkanascie dni na zabicie kaca nam dala (a zapasow mielismy co
      niemiara) amen
    • Gość: andy Re: Stan wojenny - ja jo pymiyntom pancry na drodz IP: *.stg.tli.de 11.12.01, 20:08
      pamiyntom pamiyntom, i wtedy zech polozyl laga na tym komunistyczno -polskym
      bagnie i widzicie dzisij mom domyna .de .Komuny jus niy ma, komunisty majom
      rynty i fabryki a Polska jak okradala Slonsk tak lokrodo.... i lepi na Slosku
      niy bydzie dopuki W-wa bydzie czimac kasa.

PYRSK
      • hanys_hans Re: Stan wojenny - ja jo pymiyntom pancry na drodz 11.12.01, 20:19
        Niy byuo to nic do smiychu Pamiyntoom jeszcze jak Rusy jechali pancrami na
        Czechosuowacja drogi to wygloondauy jak po wojnie tak je te pieroony
        schacharzyli. Pisza o tym bo jak oguosiyli stan wojynny toch zaroski padou co
        te pieroony juzajs´ pszidoom! Jak potym pod gruboom te pancry stouy i my sie
        tych wojokoow cojs´ pytali, to tak jakbys´ do sciany godou. Jo mys´la do dzisio
        co to byuy Rusy we polskich uniformach. Jo fedrowouech w tym czasie na Kopalni
        Borynia. Bramy wjazdowe to byuy tak zaminowane ze niywiym czy by cojs´ze takigo
        pancra zostauo kery by chciou wjechac rajn. Dynamit, butle acetylynowe i
        tlynowe, cysterny z bynzynom, siedzieli my jak na beczce ze prochym. jak by to
        poszuo do luftu to moogua byc´ duzo wiynkszo tragedia jak na kopalni "WUJEK".

GLÜCK AUF!
        hanys_hans
        • Gość: ober Re: Stan wojenny - ja jo pymiyntom pancry na drodz IP: 193.194.145.* 12.12.01, 09:16
          co na wujku bolo widziala moja ciotka...robiola wtedy we biurowcu i wszystko z
          gory widziala
    • ozetec Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? 11.12.01, 21:03
      jasne ze pamietam, bylem w brzuchu swojej Matki i gdy zaczelo sie "to" dziac,
      15stego grudnia zapragnalem wyjrzec na zewnątrz, i pomóc ojczyznie ;p i
      wyjrzalem.. tak ze kilka godzin pozniej pod "Wujkiem" dzialo sie to wszystko...
      a nic zrobic nie moglem... choc teraz moge powiedziec ze zylem wtedy... a
      raczej rodzilem sie wtedy...
      a potem? a potem to tylko z opowiadan wiem jak bylo, a i po mnie widac jak
      zadzialaly na mnie czasy "stanu wojennego" kto mnie zna ten widzi:)
      jestem polskim pojebem - no i obowiazki mam polskie...
    • tolo1 Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? 12.12.01, 08:36
      Byłem wtedy trochę za mały, mam 21 lat. Ale przez całą podstawówkę chodziłem do
      szkoły z synem plutonowego Romualda Cieślaka i w dalszym ciągu mam z nim
      kontakt.
      ToLo
    • jane-007 Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? 12.12.01, 14:07
      O stanie wojenym dowiedziałem po wydadzeniach w bygoszczy ,a niestety uczyłem w
      szkole w siemianowiach ślaskich przy fabudzie ,aze mna do klasy chodzi syn
      komndanta policji w siemianowicach,o spawie wprawodzieniastanu wojennego
      napewno wiedziałem wcześniej.
      W dniu 12.12.1981 w godzinach wiernych wracałem z kina "zorza w siemianowicach
      to kolega przyniósł mi wiadomośc o wprowadzieniu stanu wojennego-była godzina
      20.00 dnia 12.12.1981-tak że mnie to niezdzieło człogi na ulicach,i te
      patrijotyczne msze,a w szczególnośc ""BOŻE COŚ POLSKĘ"-w naszej parafi p.w ŚW
      michała w miałkowicach-przeciez już wtedy pachnioło "wojną domową""-czy to
      wtedy było poczebne nie wiem ,i do dnia dziszejszego zadazje sobie
      pytanie,przecież tą wojująca solidarnośc wtedy zginęłoby conajmniej wielu
      obywateli naszego kraju ,jakby to weszło wojska radzieckiego?
      • Gość: OFIARY Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.01, 20:02
        Po zakonczeniu strajkow (grudniowych) (...) do ostrych starc doszlo (...) 3 V
        (1982), kiedy w Warszawie i innych miastach zginelo kilka osob. Kolejna fala
        demonstracji przeszla przez kraj 13 V. Do najostrzejszych zajsc doszlo w
        Krakowie, gdzie byli ciezko pobici, a jedna osoba zmarla. (...) Po kazdej
        manifestacji, tlumionej brutalnie przez ZOMO, rosla liczba osob aresztowanych.
        (...) 31 VIII, w druga rocznice porozumienia gdanskiego, odbyly sie w 66
        miastach najpotezniejsze manifestacje organizowane przez "Solidarnosc" w
        okresie stanu wojennego. Najwieksze demonstracje odbyly sie w Gdansku,
        Wroclawiu i Krakowie. W Lubinie doszlo do walk ulicznych. W wyniku niezwykle
        brutalnej akcji ZOMO zginelo pare osob.

....OGOLNA LICZBE OFIAR (poza osobami, ktore zginely w wyniku bezposrednich
        akcji ZOMO i wojska) odciecia telefonow, zablokowania transportu i balaganu
        wywolanego przez komisarzy wojskowych OCENIA SIE NA KILKASET OSOB....

Wojciech Roszkowski, HISTORIA POLSKI 1914 - 1990, Warszawa 1992.

"Anonim"
        Synku, kto Cie zastrzelil?
        Jak to sie wszystko stalo?
        W kopalni nie powiedzieli,
        chociaz chodzilam, pytalam...

Sasiadki wpadna na chwile,
        posiedza, troche poplacza -
        Synku, gdybym tam byla...
        ZA CO?
        • Gość: Hermann OFIARY IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.01, 20:03
          Po zakonczeniu strajkow (grudniowych) (...) do ostrych starc doszlo (...) 3 V
          (1982), kiedy w Warszawie i innych miastach zginelo kilka osob. Kolejna fala
          demonstracji przeszla przez kraj 13 V. Do najostrzejszych zajsc doszlo w
          Krakowie, gdzie byli ciezko pobici, a jedna osoba zmarla. (...) Po kazdej
          manifestacji, tlumionej brutalnie przez ZOMO, rosla liczba osob aresztowanych.
          (...) 31 VIII, w druga rocznice porozumienia gdanskiego, odbyly sie w 66
          miastach najpotezniejsze manifestacje organizowane przez "Solidarnosc" w
          okresie stanu wojennego. Najwieksze demonstracje odbyly sie w Gdansku,
          Wroclawiu i Krakowie. W Lubinie doszlo do walk ulicznych. W wyniku niezwykle
          brutalnej akcji ZOMO zginelo pare osob.

....OGOLNA LICZBE OFIAR (poza osobami, ktore zginely w wyniku bezposrednich
          akcji ZOMO i wojska) odciecia telefonow, zablokowania transportu i balaganu
          wywolanego przez komisarzy wojskowych OCENIA SIE NA KILKASET OSOB....

Wojciech Roszkowski, HISTORIA POLSKI 1914 - 1990, Warszawa 1992.

"Anonim"
          Synku, kto Cie zastrzelil?
          Jak to sie wszystko stalo?
          W kopalni nie powiedzieli,
          chociaz chodzilam, pytalam...

Sasiadki wpadna na chwile,
          posiedza, troche poplacza -
          Synku, gdybym tam byla...
          ZA CO?
          • Gość: Hermann LISTA SMIERTELNYCH OFIAR KOMUNISTYCZNEGO APARATU IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.01, 20:07
            LISTA SMIERTELNYCH OFIAR KOMUNISTYCZNEGO APARATU REPRESJI W LATACH 1981 - 1989.

1.CZEKALSKI JOZEF, l.48. Zamordowany w dniu 16 grudnia 1981 r. podczas
            pacyfikacji strajku w KWK Wujek, postrzal klatki piersiowej i brzucha, ponadto
            postrzal lewej stopy;
            2.GIZA JOZEF, l.28. Zamordowany w dniu 16 grudnia 1981 r. podczas pacyfikacji
            strajku w KWK Wujek, postrzal boczny szyi;
            3.GNIDA JOACHIM, l.28. Zmarl w dniu 25 stycznia 1982 r. w wyniku ran
            odniesionych w dniu 16 grudnia 1981 r. podczas pacyfikacji strajku w KWK Wujek,
            postrzal przeszywajacy glowe;
            4.GZIK RYSZARD, l 35. Zamordowany w dniu 16 grudnia 1981 r. podczas pacyfikacji
            strajku w KWK Wujek, postrzal przeszywajacy glowe;
            5.KUPCZAK BOGUMIL, l.28. Zamordowany w dniu 16 grudnia 1981 r. podczas
            pacyfikacji strajku w KWK Wujek, postrzal brzucha;
            6.PELKA ANDRZEJ, l 20. Zamordowany w dniu 16 grudnia 1981 r. podczas
            pacyfikacji w KWK Wujek, postrzal przeszywajacy glowe;
            7.STAWISINSKI JAN, l.22. Zmarl w dniu 25 stycznia 1982 r. w wyniku ran
            odniesionych w dniu 16 grudnia 1981 r. podczas pacyfikacji strajku w KWK Wujek,
            postrzal przwszywajacy glowe;
            8.WILK ZBIGNIEW, l.20. Zamordowany w dniu 16 grudnia 1981 r. podczas
            pacyfikacji strajku w KWK Wujek, postrzal w plecy i postrzal od tylu w okolicy
            ledzwiowej;
            9.ZAJAC ZENON, l.22. Zamordowany w dniu 16 grudnia 1981 r. podczas pacyfikacji
            strajku w KWK Wujek, postrzal przeszywajacy klatke piersiowa;
            10.BROWARCZYK ANTONI, l.23. Zamordowany strzalem w glowe podczas rozpedzania
            demonstracji w Gdansku, w dniu 17 grudnia 1981 r.;
            11.KOSECKI TADEUSZ. Zmarl na zawal serca pobity przez ZOMO w czasie pacyfikacji
            strajku na Politechnice Wroclawskiej w dniu 17 grudnia 1981 r.;
            12.ADAMOWICZ MICHAL, l.28. Zmarl w dniu 5 wrzesnia 1982 r. w wyniku ran
            postrzalowych odniesionych w czasie demonstracji w dniu 31 sierpnia w Lubinie;
            13.POZNIAK MIECZYSLAW, l.26. Zmarl w dniu 31 sierpnia w Lubinie, w wyniku rany
            postrzalowej brzucha odniesionej w czasie demonstracji w Lubinie;
            14.TRAJKOWSKI ANDRZEJ, l.32. Zmarl w dniu 31 sierpnia w Lubinie, w wyniku rany
            postrzalowej glowy odniesionej w czasie demonstracji w Lubinie;
            15.BARCHANSKI EMIL, l.17. Uczen, wiezien polityczny. Zaginal w dniu 16 czerwca
            1982 r. Cialo wylowiono z Wisly. W trakcie sledztwa byl bity, mial byc
            swiadkiem na rozprawie kolegow;
            16.CIELECKI WOJCIECH, l.19. Zastrzelony przez (...) zolnierza LWP w dniu 2
            kwietnia 1982 r., w Bialej Podlaskiej;
            17.CIESLEWICZ WOJCIECH, l.29. Zmarl w dniu 2 marca 1982 r. w wyniku pobicia
            przez ZOMO podczas demonstracji w Poznaniu, w dniu 13 lutego 1982 r.;
            18.DURDA WLADYSLAW, zmarl w nocy z 3 na 4 maja 1982 r. zatruty gazami
            lzawiacymi uzytymi do rozpedzania demonstracji w dniu 3 maja 1982 r., w
            Szczecinie. Milicja odmowila wezwania pogotowia;
            19.GRUDZINSKI ADAM, l.36. Zmarl na serce po pobiciu w obozie internowania w
            Zalezu, w pazdzierniku 1982 r.;
            20.JURGIELEWICZ ZDZISLAW, l.29. Zmarl w dniu 21 wrzesnia 1982 r. po pobiciu w
            dniu 12 wrzesnia 1982 r. w KM MO, w Gizycku;
            21.KAMINSKI WACLAW, l.32. Zmarl w dniu 28 listopada 1982 r., trafiony petarda w
            czasie demonstracji w dniu 11 listopada 1982 r., w Gdansku;
            22.KOLODZIEJCZYK WANDA, l.59. Przewieziona do szpitala w stanie agonalnym ze
            sladami pobicia z aresztu sledczego na ul. Rakowieckiej w Warszawie, zmarla w
            dniu 4 stycznia 1982 r.;
            23.KOT STANISLAW. Po pobiciu przez patrol ZOMO w dniu 31 marca 1982 r. zmarl w
            dniu 3 kwietnia 1982 r. w Rzeszowie;
            24.KROLIK STANISLAW, l.39. Pobity w czasie demonstracji w dniu 10 listopada
            1982 r. w Warszawie, zmarl w dniu 16 listopada 1982 r.;
            25.LENARTOWICZ JOANNA, l.19. Zmarla w dniu 5 maja 1982 r. po pobiciu w czasie
            rozpedzania demonstracji w dniu 3 maja 1982 r. w Warszawie;
            26.LISOWSKI WLODZIMIERZ, l.67. Zmarl w dniu 13 lipca 1982 r. po pobiciu podczas
            demonstracji w dniu 13 maja 1982 r. w Krakowie;
            27.MAJCHRZAK PIOTR, l.19. Zmarl w dniu 18 maja 1982 r. po pobiciu pezez ZOMO
            podczas demonstracji w dniu 13 maja 1982 r. w Poznaniu;
            28.MAJEWSKI KAZIMIERZ, l.46. Na skutek nagonki, inwigilacji, grozb i
            naklaniania do wspolpracy z SB popelnil samobojstwo w dniu 29 pazdziernika 1982
            r. w Jeleniej Gorze;
            29.MICHALCZYK KAZIMIERZ, l.27. Zmarl w dniu 2 wrzesnia 1982 r. w wyniku obrazen
            poniesionych w czasie rozpedzania demonstracji we Wroclawiu w dniu 31 sierpnia
            1982 r.;
            30.RACZEK STANISLAW, l.35. Zmarl w dniu 7 wrzesnia 1982 r. po pobiciu w czasie
            demonstracji w Kielcach w dniu 31 sierpnia 1982 r.;
            31.RADOMSKI MIECZYSLAW, l.56. Zmarl w dniu 3 maja 1992 r. w czasie zajsc
            ulicznych w Warszawie;
            32.ROKITOWSKI MIECZYSLAW, l.47. Zmarl w dniu 3 kwietnia 1982 r. po pobiciu w
            areszcie sledczym w Zalezu;
            33.SADOWSKI PIOTR, l.32. Zmarl w dniu 31 sierpnia 1982 r. trafiony petarda
            podczas demonstracji w Gdansku;
            34.SZULECKI ADAM, l.32. Zmarl w dniu 9 maja 1982 r. po pobiciu w czasie
            demonstracji w dniu 3 maja 1982 r. w Warszawie;
            35.WILKOMIRSKI EUGENIUSZ, l.52. Zmarl w dniu 3 wrzesnia 1982 r. po pobiciu
            przez ZOMO w czasie demonstracji w Czestochowie w dniu 1 wrzesnia 1982 r.;
            36.WLOSIK BOGDAN, l.30. Zamordowany z broni palnej przez funkcjonariusza SB w
            czasie demonstracji w Nowej Hucie w dniu 13 pazdziernika 1982 r.;
            37.WOZNIAK TADEUSZ, l.49. Zmarl w dniu 1 wrzesnia 1982 r. po pobiciu przez ZOMO
            podczas demonstracji w dniu 31 sierpnia 1982 r. we Wroclawiu;
            38.ZDUNEK FRANCISZEK, l.49. Przewodniczacy Komitetu Budowy Kaplicy w Sobolewie
            w woj. lubelskim. Zastrzelony przez sierzanta MO (...);
            39.BLESZCZYNSKI ZENON, l.24. Zmarl w nocy z 13 na 14 stycznia 1983 r. po
            pobiciu w areszcie sledczym w dniu 28 grudnia 1982 r.;
            40.DRABOWSKA JANINA, l.63. Zmarla we wrzesniu 1983 r. na skutek obrzeku pluc
            spowodowanego dzialaniem gazow lzawiacych uzytych do rozpedzania demonstracji w
            Nowej Hucie w dniu 31 sierpnia 1983 r.;
            41.GRZYWNA ANDRZEJ, l.62. Zmarl w nocy z 29 na 30 sierpnia 1983 r. po pobiciu
            palka po glowie w milicyjnym areszcie;
            42.KOWALSKI RYSZARD, l.44. Przewodniczacy KZ NSZZ "Solidarnosc" w Hucie
            Katowice, dwukrotny wiezien polityczny. Zaginal w dniu 7 lutego 1983 r. Cialo
            wylowiono z rzeki w dniu 31 marca 1983 r.;
            43.LARYSZ JOZEF, l.41. Przewodniczacy Komisji Zakladowej NSZZ "Solidarnosc" w
            zakladach ELWRO. Internowany, zwolniony z pracy. Zmarl w dniu 7 marca 1983 r.
            po kolejnym przesluchaniu w KW MO;
            44.LYSKAWA BERNARD, l.56. Zmarl na zawal serca uciekajac przed ZOMO po
            demonstracji w Krakowie w dniu 1 maja 1983 r.;
            45.MIASKO ZDZISLAW, l.29. Zmarl w dniu 3 czerwca 1983 r. po pobiciu na
            posterunku MO w Nowej MIlosnej;
            46.MARZEC JERZY, l.21. Zaginal w dniu 21 czerwca 1983 r. po uroczystosciach
            powitania Papieza. Cialo znaleziono nad Odra w dniu 22 czerwca 1983 r. Powodem
            smierci bylo zachlysniecie sie krwia;
            47.PODBORACZYNSKI BOGUSLAW, l.21. Dzialacz NSZZ "Solidarnosc". Prawdopodobnie
            zatrzymany przez funkcjonariuszy MO, cialo wydobyto z rzeki w dniu 30 kwietnia
            1983 r.;
            48.PRZEMYK GRZEGORZ, l.19. Zmarl w dniu 14 maja 1983 r. w wyniku obrazen po
            pobiciu przez milicjantow na Komisariacie MO przy ul. Jezuickiej w Warszawie w
            dniu 12 maja 1983 r.;
            49.STEFANSKI JACEK, l.25. Zmarl w dniu 9 wrzesnia 1983 r. Pobity w dniu 2
            wrzesnia 1983 r. na ulicy przez "nieznanych sprawcow". Brata denata i swiadkow
            wydarzenia funkcjonariusze MSW naklaniali szantazem do zaniechania wyjasnienia
            sprawy;
            50.SYMONIUK ZBIGNIEW, l.33. Czlonek Komitetu Obrony Wiezionych za Przekonania.
            Internowany, wiezien polityczny. Zmarl w dniu 8 stycznia 1983 r. Wg oficjalnej
            wersji popelnil samobojstwo w czasie odbywania kary 2 lat pozbawienia wolnosci
            w wiezieniu w Bialymstoku;
            51.SMAGURA RYSZARD, l.29. Zmarl w dniu 1 maja 1983 r. w Krakowie po trafieniu
            petarda w czasie demonstracji;
            52.SZYMANSKI ZBIGNIEW. Zmarl w kwietniu 1983 r. po pobiciu przez ZOMO-wcow - R.
            Rudowczaka i J. Niemca;
            53.WASILUK HENRYK, l.28. Wiezien polityczny. Zmarl w dniu 25 listopada 1983 r.
            • Gość: Hermann Re: LISTA SMIERTELNYCH OFIAR KOMUNISTYCZNEGO APARATU IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.01, 20:09
              53.WASILUK HENRYK, l.28. Wiezien polityczny. Zmarl w dniu 25 listopada 1983 r.
              Po zwolnieniu z wiezienia popelnil samobojstwo przez samospalenie przed
              eksmisja z mieszkania;
              54.WEDROWNY JERZY, l.28. Aresztowany za udzial w manifestacji w dniu 31
              sierpnia 1983 r. Zmarl w areszcie sledczym we wrzesniu 1983 r. w
              niewyjasnionych okolicznosciach, przed terminem rozprawy;
              55.WITKOWSKI WLODZIMIERZ, l.31. Zaginal podczas manifestacji w dniu 31 sierpnia
              1983 r. we Wroclawiu. Zwloki znaleziono w dniu 7 wrzesnia 1983 r. wiszace na
              drzewie pod Olesnica;
              56.ZIOLKOWSKI JAN, l.56. Wspolpracownik Komitetu Budowy Pomnika Ofiar Czerwca
              1956 r. Zmarl w dniu 5 marca 1983 r. pobity w czasie przesluchania w V
              komisariacie MO w Poznaniu;
              57.BARTOSZCZE PIOTR, l.34. Dzialacz NSZZ "Solodarnosc" RI. Zmarl w nocy z 7 na
              8 lutego 1984 r. Cialo znalezioni w dniu 8 lutego 1984 r. w studzience
              melioracyjnej na polu ze sladami bicia i duszenia;
              58.FRACZEK LECH. Zmarl w dniu 25 maja 1984 r. po pobiciu w dniu 5 kwietnia 1984
              r. na posterunku MO;
              59.FRAS TADEUSZ, l.33. Nauczyciel, przewodniczacy NSZZ "Solodarnosc" w szkole.
              Zmarl w dniu 7 wrzesnia 1984 r. Cialo znaleziono na przedmiesciu Krakowa. Wg
              oficjalnej wersji wyskoczyl z II pietra. Sekcja zwlok ujawnila slady bicia i
              duszenia;
              60.GEBOSZ ANDRZEJ, l.31. Zmarl w dniu 26 pazdziernika 1984 r. po pobiciu
              podczas przesluchania w DUSW Lodz - Srodmiescie;
              61.HAC ALEKSANDER, l.44. Przewodniczacy KZ NSZZ "Solidarnosc" w Fabryce
              Samochodow Ciezarowych w Lublinie. Zmarl w dniu 18 pazdziernika 1984 r.
              Znaleziony w dniu 16 pazdziernika 1984 r. w piwnicy domu przy ul. Krolewskiej z
              ciezkimi obrazeniami glowy;
              62.HANT EDYTA, l.8. Uczennica, Zmarla w dniu 29 marca 1984 r. Zginela w parku
              od strzalu oddanego z okien mieszkania przez sierzanta MO Halonia;
              63.JASINSKI KRZYSZTOF, l.25. Dzialacz NSZZ "Solidarnosc". Internowany. Zmarl w
              dniu 10 listopada 1984 r. Zwloki znaleziono na przystanku PKS w Elblagu z
              silnymi urazami;
              64.KULKA STANISLAW, l.47. W dniu 15 listopada 1984 r. zostal zastrzelony na
              szosie przez milicjanta Jana Zurka;
              65.LAWRYNOWICZ HENRYK, l.42. W dniu 8 listopada 1984 r. zostal zatrzymany na
              Komisariacie Kolejowym. Zmarl w dniu 9 listopada 1984 r. Lekarz stwierdzil
              krwiaka skroni i liczne obrazenia;
              66.LAZARSKI KAZIMIERZ, l.58. Pobity we wlasnym mieszkaniu przez funkcjonariuszy
              MO. Zmarl w dniu 24 wrzesnia 1984 r. Sad Rejonowy w Olesnicy skazal
              funkcjonariuszy Ryszarda Boryga, Zbigniewa Krolaka i Jozefa Jarosika na kary od
              1 do 2 lat pozbawienia wolnosci;
              * * * * * * *
              67.POPIELUSZKO JERZY, l.37. Kapelan NSZZ "Solidarnosc". Zamordowany w dniu 19
              pazdziernika 1984 r. przez funkcjonariuszy MSW: W. Chmielewskiego, L. Pekale,
              G. Piotrowskiego, A. Pietruszke;

68.ROMANOWSKI JAROSLAW, l.23. Zmarl w dniu 12 maja 1984 r. Zatrzymany przez MO.
              Wg oficjalnej wersji powiesil sie w areszcie;
              69.STRUSKI KRZYSZTOF, l. 28. Zmarl w dniu 14 listopada. Zatrzymany przez
              funkcjonariuszy MO zostal wyrzucony z milicyjnego samochodu;
              70.SZTENCEL PAWEL, l.19. Zmarl w dniu 22 grudnia 1984 r. na astme sercowa w
              areszcie sledczym przy ul. Smutnej w Lodzi, po odmowieniu pomocy lekarskiej;
              71.TOKARCZYK ZBIGNIEW, l.31. Dzialacz NSZZ "Solidarnosc" i KPN. Internowany i
              szykanowany przez SB. Zmarl w nocy z 22 na 23 lutego 1984 r. Cialo znaleziono
              kolo domu denata. Sekcja wykazala urazy watroby i pluc oraz slady ciosow;
              72.WALCZAK BOGUSLAW, l.57. Zmarl w marcu 1984 r. Zostal zatrzymany przez patrol
              MO w dniu 8 marca 1984 r. Zonie wydano cialo w dniu 16 marca 1984 r. twierdzac,
              ze znaleziono je na ulicy;
              73.ANTONOWICZ MARCIN, l.19. Zmarl w dniu 2 listopada 1985 r. Zostal zatrzymany
              przez patrol MO w dniu 19 pazdziernika 1985 r. W milicyjnym samochodzie doznal
              smiertelnych urazow glowy;
              74.BUDNY JAN. Zmarl w dniu 14 lutego 1985 r. Zatrzymany przez funkcjonariuszy
              MO Witolda Jablonskiego i Kazimierza Klonowskiego w dniu 11 lutego 1985 r.
              Pobity w czasie przesluchania. W szpitalu stwierdzono krwiaka mozgu, ktory byl
              przyczyna zgonu;
              75.BULKO ZDZISLAW, l.30. Zmarl w dniu 17 grudnia 1985 r. Znaleziony w rowie pod
              Zamosciem z ciezkimi obrazeniami. Zwolnieni przez niego z pracy za pijanstwo i
              kradzieze trzej ORMO-wcy grozili mu zemsta;
              76.CZARNY MIKOLAJ, l.56. Zmarl w dniu 14 lutego 1985 r. Zostal zatrzymany przez
              MO.(...) Zmarl w wyniku urazow czaszki. Wg oficjalnej wersji spadl ze schodow;
              77.FRANZ ROMAN, l.32. Zmarl w dniu 8 stycznia 1985 r. Zostal zatrzymany przez
              milicje na Komisariacie Kolejowym. Znaleziony martwy na lawce kolo dworca PKP.
              Sekcja wykazala stluczenie mozgu;
              78.KRAWIEC JAN, l.22. Zmarl w dniu 30 pazdziernika 1985 r. W dniu 30
              pazdziernika 1985 r. zostal zatrzymany na Komendzie MO w Miechowie. Wg
              oficjalnej wersji popelnil samobojstwo w areszcie przez powieszenie. Cialo
              nosilo slady urazow piersi, brzucha i glowy;
              79.KRZYWDA JACEK, l.37. Zmarl w dniu 26 czerwca 1985 r. Zostal pobity w bramie
              domu, w ktorym mieszkal, przez patrol MO;
              80.KASPROWSKI DARIUSZ, l.23. Zmarl w dniu 9 grudnia 1985 r. Wg. oficjalnej
              wersji powiesil sie, w ZK w Koronowie. Na zwlokach stwierdzono liczne urazy
              szyi, ramion i plecow;
              81.MARTIN LESLAW, l.37. Czlonek Komisji Rewizyjnej Zarzadu Regionu
              NSZZ "Solidarnosc". Zamordowany w dniu 23 stycznia 1985 r. Zostal zrzucony
              przez "nieznanych sprawcow" z kladki dla pieszych nad ulica, z wysokosci 20m;
              82.POPLAWSKI PIOTR. Pop cerkwi prawoslawnej w Narwi. Zaginal w dniu 15 czerwca
              1985 r. Zwloki znaleziono w dniu 20 czerwca 1985 r. w lesie kolo Zabludowa. Wg
              oficjalnej wersji popelnil samobojstwo;
              83.PRZEPIORZYNSKI WITOLD, czlonek NSZZ "Solidarnosc". Zaginal w dniu 9 maja
              1985 r. Zwloki znaleziono w dniu 17 maja 1985 r. w kanale portowym ze sladami
              silnych obrazen;
              84.SZUSTER ALEKSANDER, l.25. Zmarl w dniu 30 stycznia 1985 r. po pobiciu na
              Komisariacie MO w Swidniku. Przyczyna smierci bylo zlamanie podstawy czaszki;
              85.SLUSARSKI RYSZARD, l.25. Zmarl w dniu 4 marca 1985 r. po pobiciu przez
              funkcjonarjuszy MO w mieszkaniu, na ulicy i w komisariacie. Smierc nastapila w
              wyniku zmiazdzenia watrobyn nerek i pekniecia jelit
              86.BEDNAREK MARIAN, l.35. Zmarl w dniu 27 grudnia 1986 r. po pobiciu na
              komisariacie MO:
              87.SZKARLAT ZBIGNIEW, l.43. Dzialacz NSZZ "Solidarnosc", wiezien polityczny.
              Zmarl w dniu 9 lutego 1986 r. Znaleziony na ulicy w dniu 2 lutego 1986 r.
              ciezko pobity, stwierdzono pekniecie czaszki i uszkodzenie mozgu;
              88.LUKS GRZEGORZ, l.19. Zmarl w dniu 14 stycznia 1987 r. Zostal zbity i skopany
              przez patrol MO w nocy z 29 na 30 sierpnia 1986 r. Przy niedostatecznej pomocy
              lekarskiej, zmarl w wyniku powiklan po pourazowej torbieli trzustki;
              89.KALINOWSKI WACLAW. Zmarl w dniu 27 marca 1987 r. W dniu 22 marca 1987 r.
              zostal pobity w samochodzie milicyjnym;
              90.STRZELECKI JAN, l. 69. Zmarl w dniu 11 lipca 1988 r. Znaleziony ciezko
              pobity nad Wisla w dniu 30 czerwca 1988 r.;
              91.NIEDZIELAK STEFAN. Proboszcz parafii Sw. Karola Boromeusza. Zmarl w dniu 20
              stycznia 1989 r. Cialo znaleziono w mieszkaniu denata. Sekcja wykazala liczne
              urazy i rozerwanie wiazadel kregu szyjnego jako przyczyne smierci;
              92.SUCHOWOLEC STANIALAW. Proboszcz parafii Najswietszej Marii Panny na
              Dojlidach. Zmarl w dniu 30 stycznia 1989 r. Wg wersji prokuratury smierc
              nastapila w wyniku zatrucia tlenkiem metali spowodowanego pozarem w pokoju
              powstalym z zapalenia sie grzejnika;
              93.ZYCH SYLWESTER, l.39. Wikariusz parafii Sw. Jakuba. Wiezien polityczny.
              Zmarl 11 lipca 1989 r. Cialo znaleziono na dworcu PKS.

(Liste podano za Tygodnikiem Gdanskim, Nr 16, 3 grudnia 1989 r.)

• Gość: Hermann OBWIESZCZENIE IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.01, 21:02
                OBWIESZCZENIE

O wprowadzeniu stanu wojennego ze względu na bezpieczeństwo państwa

Kierując się potrzebą zapewnienia wzmożonej ochrony podstawowych interesów
                państwa i obywateli, w celu stworzenia warunków skutecznej ochrony spokoju,
                ładu i porządku publicznego oraz przywrócenia naruszonej dyscypliny społecznej,
                a także mając na względzie możliwości sprawnego funkcjonowania władzy i
                administracji państwowej oraz gospodarki narodowej – działając na podstawie
                art. 33 ust. 2 Konstytucji Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej – Rada Państwa
                wprowadziła stan wojenny.

W związku z tym podaje się do publicznej wiadomości, że na czas obowiązywania
                stanu wojennego w szczególności:

1) zakazane zostało zwoływanie i odbywanie wszelkiego rodzaju zgromadzeń,
                pochodów i manifestacji, a także organizowania i przeprowadzania zbiórek
                publicznych oraz imprez artystycznych, rozrywkowych i sportowych bez
                uprzedniego uzyskania zezwolenia właściwego terenowego organu administracji
                państwowej, z wyjątkiem nabożeństw i obrządków religijnych odbywających się w
                obrębie kościołów, kaplic i innych miejsc przeznaczonych wyłącznie do tego celu;

2) zakazane zostało rozpowszechnianie wszelkiego rodzaju wydawnictw,
                publikacji i informacji każdym sposobem, publiczne wykonywanie utworów
                artystycznych oraz użytkowanie jakichkolwiek urządzeń poligraficznych bez
                uprzedniego uzyskania zgody właściwego organu;

3) zawieszone zostało prawo pracowników do organizowania i przeprowadzania
                wszelkiego rodzaju strajków i akcji protestacyjnych;

4) nałożony został na osoby przebywające w miejscach publicznych obowiązek
                posiadania przy sobie dokumentów stwierdzających tożsamość, a w stosunków do
                uczniów szkół mających ukończone lat 13 – legitymacji szkolnej;

5) wprowadzony został obowiązek uprzedniego uzyskiwania zezwolenia właściwego
                terenowego organu administracji państwowej na pobyt stały w strefie
                nadgranicznej, a organu Milicji Obywatelskiej na pobyt czasowy w tej strefie;

6) zakazane zostało uprawianie turystyki oraz sportów żeglarskich i
                wioślarskich na morskich wodach wewnętrznych i terytorialnych.

Ponadto, w czasie obowiązywania stanu wojennego, w zakresie powszechnego
                obowiązku obrony Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej:

1) poborowi uznani za zdolnych do służby wojskowej oraz żołnierze rezerwy
                niezależnie od ich przeznaczenia mogą być w każdym czasie powołani do czynnej
                służby wojskowej, na zarządzenie Ministra Obrony Narodowej;

2) określone jednostki organizacyjne administracji państwowej i gospodarki
                narodowej, wykonujące zadania szczególnie ważne dla obronności i bezpieczeństwa
                państwa, objęte zostały militaryzacją, co oznacza nałożenie na osoby
                zatrudnione w tych jednostkach szczególnych obowiązków, o których osoby te
                zostaną poinformowane przez kierowników zakładów pracy;

3) osoby przeznaczone do służby w określonych formacjach obrony cywilnej mogą
                być zobowiązane do pełnienia czynnej służby w obronie cywilnej w czasie i w
                zakresie wynikającym z wykonywanych zadań;

4) obywatele mogą być zobowiązani przez właściwe terenowe organy
                administracji państwowej i organy administracji wojskowej do wykonywania
                określonych świadczeń osobistych i rzeczowych na rzecz obrony państwa.

W czasie obowiązywania stanu wojennego, jeżeli będą tego wymagać interesy
                ochrony spokoju, ładu i porządku publicznego, uprawnione organy administracji
                państwowej mogą również:

1) wprowadzić ograniczenia swobody poruszania się mieszkańców w określonym
                czasie i miejscach przez wprowadzenie godziny milicyjnej albo zakazu
                opuszczania lub przybywania do określonych województw, miast i gmin;

2) nałożyć obowiązek uprzedniego uzyskiwania zezwolenia właściwego terenowego
                organu administracji państwowej na zmianę miejsce pobytu, polegającą na
                przeniesieniu do innej miejscowości na czas dłuższy niż 48 godzin oraz
                obowiązku niezwłocznego zameldowania się w miejscu nowego pobytu;

3) zawiesić działalność stowarzyszeń, związków zawodowych, zrzeszeń oraz
                organizacji społecznych i zawodowych, których działalność stanowi zagrożenie
                dla interesów bezpieczeństwa państwa, z wyjątkiem kościołów i związków
                wyznaniowych

4) wprowadzić cenzurę przesyłek pocztowych, korespondencji telekomunikacyjnej
                oraz kontrolę rozmów telefonicznych;

5) zobowiązać posiadaczy radiowych urządzeń nadawczych i odbiorczych do
                złożenia tych urządzeń do depozytu we wskazanych miejscach;

6) zobowiązać posiadaczy broni palnej krótkiej oraz broni myśliwskiej i
                sportowej, a także posiadaczy amunicji i materiałów wybuchowych do złożenia ich
                we wskazanych miejscach;

7) zakazać dokonywania zdjęć fotograficznych i filmowych oraz obrazów
                telewizyjnych określonych obiektów i miejsc albo na określonych obszarach;

8) zakazać używania określonych odznak i mundurów;

9) wstrzymać lub ograniczyć prace określonych urządzeń łączności oraz
                wykonywanie usług łączności pocztowej i telekomunikacyjnych;

10) zawiesić lub ograniczyć przewóz osób i rzeczy w transporcie drogowym,
                kolejowym, lotniczym i wodnym oraz ruch pojazdów mechanicznych na drogach
                publicznych;

11) zamknąć lub ograniczyć graniczny ruch osobowy i towarowy przez przejścia
                graniczne.

W czasie obowiązywania stanu wojennego osoby naruszające wprowadzone nakazy,
                zakazy, obowiązki i ograniczenia, podlegają obostrzonej odpowiedzialności
                karnej za przestępstwa lub wykroczenia w postępowaniu doraźnym lub
                przyśpieszonym.

Osoby mające ukończone lat 17, w stosunku, do których istnieje uzasadnione
                podejrzenie, iż pozostając na wolności prowadzić będą działalność zagrażającą
                bezpieczeństwu państwa mogą być internowane w ośrodkach odosobnienia na czas
                obowiązywania stanu wojennego – na podstawie decyzji komendanta wojewódzkiego
                Milicji Obywatelskiej.

W stosunku osób do pełniących służbę wojskową i służbę w jednostkach
                zmilitaryzowanych oraz służbę w obronie cywilnej – stosowana będzie za
                przestępstwa popełnione w związku z tą służbą odpowiedzialność karna przed
                sądami wojskowymi według przepisów odnoszących się do żołnierzy w czynnej
                służbie wojskowej w czasie wojny.

Podaje się również do publicznej wiadomości, że w przypadku zbiorowego lub
                indywidualnego bezpośredniego zagrożenia życia, zdrowia lub wolności obywateli
                albo mienia społecznego, indywidualnego lub osobistego znacznej wartości, a
                także zagrożenia lub zajęcia budynków administracji państwowej lub organizacji
                politycznych oraz ważnych obiektów i urządzeń gospodarki narodowej albo
                obiektów ważnych dla obronności lub bezpieczeństwa państwa, obok indywidualnych
                i zespołowych działań funkcjonariuszy Milicji Obywatelskiej i innych formacji
                powołanych do ochrony porządku publicznego mogą być wprowadzane oddziały i
                pododdziały sił zbrojnych (wojska), przy czym wszelkie te siły uprawnione są do
                użycia środków przymusu bezpośredniego w celu przywrócenia spokoju, ładu i
                porządku publicznego.

Wzywa się wszystkich obywateli do bezwzględnego przestrzegania wprowadzonych
                zakazów, nakazów i ograniczeń oraz wykonywania innych nałożonych obowiązków, a
                także podporządkowania się wszelkim zarządzeniom uprawnionych władz, wydanym w
                celu zapewnienia spokoju, ładu i porządku publicznego oraz umocnienia
                dyscypliny społecznej.

PRZEWODNICZĄCY RADY PAŃSTWA
                POLSKIEJ RZECZYPOSPOLITEJ LUDOWEJ

• Gość: Hermann Kartka świąteczna z Białego Domu - grudzień 1981 r IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.01, 21:19
                  Kartka świąteczna z Białego Domu - grudzień 1981 r

Kartka świąteczna opublikowana przez Biały Dom w grudniu 1981 r. Napis po
                  angielsku na odwrocie kartki głosił, że symboliczna świeczka została zapalona w
                  oknie Białego Domu w Wigilię Bożego Narodzenia przez Prezydenta Reagana na
                  prośbę byłego ambasadora PRL w Waszyngtonie Romualda Spasowskiego (który
                  poprosił o azyl w USA po ogłoszeniu stanu wojennego) jako znak solidarności z
                  narodem polskim.

www.polskaludowa.com/dokumenty/podziemie/jpg/kartka_Reagan_2.jpg
                  www.polskaludowa.com/dokumenty/podziemie/jpg/kartka_Reagan_1.jpg
                  • Gość: Hermann Kalendarium stanu wojennego IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.01, 14:36
                    12 grudnia 1981 - godzina 23, przerwanie połączeń telefonicznych i teleksowych.
                    Około północy przestaje nadawać radio i telewizja.

13 grudnia 1981 - Rada Państwa uchwala dekret o wprowadzeniu stanu wojennego.
                    Ukonstytuowanie się Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego. Rozpoczęcie internowań
                    kilkunastu tysięcy działaczy Solidarności.

14 grudnia 1981 - pierwszy dzień roboczy stanu wojennego. W wielu zakładach
                    pracy rozpoczynają się strajki. Wojsko otacza Stocznię Gdańska.

15 grudnia 1981 - pacyfikacja kopalni "Manifest Lipcowy" w Jastrzębiu,
                    postrzelonych zostaje 4 górników.

16 grudnia 1981 - pacyfikacja Stoczni Gdańskiej, Huty im. Lenina, Wytwórni
                    Sprzętu Komunikacyjnego w Mielcu. W Trójmieście walki uliczne, władze używają
                    czołgów i śmigłowców. W czasie ataku na kopalnie "Wujek", przeprowadzonego
                    przez ZOMO, zastrzelono 9 górników, 21 postrzelonych.

17 grudnia 1981 - starcia z ZOMO na ulicach Gdańska. Zastrzelona zostaje jedna
                    osoba, dwie zostają ranne. Demonstracje w Krakowie zostają rozbite przez ZOMO.

20 grudnia 1981 - koniec strajku w Porcie Gdańskim.

21 grudnia 1981 - Romuald Spasowski, ambasador PRL w Stanach Zjednoczonych
                    prosi tam o azyl polityczny w związku ze stanem wojennym. Prasa PRL podaje, że
                    ambasador ostatnio "cierpiał na stany depresji". Sąd Wojskowy skaże go zaocznie
                    na karę śmierci.

23 grudnia 1981 - pacyfikacja Huty Katowice. Prezydent Stanów Zjednoczonych
                    Ronald Reagan wprowadza sankcje gospodarcze wobec PRL (w odpowiedzi na
                    wprowadzenie stanu wojennego).

24 grudnia 1981 - zniesienie na jedną noc godziny milicyjnej (z okazji
                    Wigilii).

28 grudnia 1981 - koniec ostatniego strajku okupacyjnego w kopalni "Piast".

28 grudnia 1981 - Zdzisław Rurarz, ambasador PRL w Japonii prosi o azyl
                    polityczny w Stanach Zjednoczonych. Sąd Wojskowy skaże go zaocznie na karę
                    śmierci.

6 stycznia 1982 - rozwiązanie przez władze Niezależnego Zrzeszenia Studentów.

9 stycznia 1982 - prymas Józef Glemp spotkał się z Wojciechem Jaruzelskim.

25 stycznia 1982 - Sejm uchwala ustawę o szczególnej regulacji prawnej w
                    okresie stanu wojennego i zatwierdza dekret o stanie wojennym. Przeciw głosuje
                    tylko jeden poseł (Romuald Bukowski z Gdańska).

1 lutego 1982 - podwyżka cen.

1 - 3 lutego - aresztowanie 9 osób oskarżonych o zorganizowanie strajku w
                    Wyższej Szkole Morskiej.

5 lutego 1982 - w Świdniku na wezwanie władz tamtejszej
                    podziemnej "Solidarności" odbywa się pierwsza "manifestacja spacerowa".
                    Polegała ona na masowych spacerach w czasie nadawania Dziennika TV o 19.30.
                    Wkrótce "manifestacje spacerowe" rozpoczną się w innych miastach.

8 lutego 1982 - wznowiono zawieszone wprowadzeniem stanu wojennego zajęcia na
                    wszystkich wyższych uczelniach w kraju.

11 lutego 1982 - aby ukrócić "manifestacje spacerowe" w Świdniku (zobacz 5
                    lutego 1982) władze wprowadzają godzinę milicyjną od 19.30.

16 lutego 1982 - pierwszy z protestów młodzieży licealnej, tzw. przerw ciszy, w
                    II Liceum Ogólnokształcącym im. Stefana Batorego w Warszawie. Protest polegał
                    na powstrzymywaniu się od rozmów w czasie przerw.

1 marca 1982 - gen. Czesław Kiszczak informuje, że od 13 grudnia 1981 r. do 26
                    lutego 1982 r. internowano 6647 osób, dotychczas zwolniono 2552 osoby.

10 marca 1982 - Komisja Praw Człowieka ONZ uchwala rezolucję domagającą się od
                    sekretariatu ONZ przygotowania raportu na temat sytuacji w Polsce.

19 marca 1982 - rozwiązanie Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich; trawa
                    weryfikacja dziennikarzy.

29 marca 1982 - przywrócenie międzymiastowej łączność telefoniczną zawieszonej
                    po wprowadzeniu stanu wojennego.

12 kwietnia 1982 - w Warszawie zostaje nadana pierwsza 5-minutowa audycja
                    podziemnego Radia „Solidarność”.

22 kwietnia 1982 - powstanie Tymczasowej Komisji Koordynacyjnej "Solidarność.

25 kwietnia 1982 - prymas Józef Glemp spotkał się z Wojciechem Jaruzelskim.

26 maja 1982 - aresztowanie ukrywającego się działacza "Solidarności" Jana
                    Narożniaka. Zostaje on postrzelony w czasie próby ucieczki.

7 czerwca 1982 - ranny Jan Narożniak zostaje "wykradziony" ze szpitala przez
                    działaczy podziemnej "Solidarności". Milicja i SB poszukuje Narożniaka w całym
                    kraju jako szczególnie niebezpiecznego przestępcę.

16 czerwca 1982 - przedstawiciele Francji i Norwegii w Międzynarodowej
                    Organizacji Pracy składają skargę na rząd PRL, zarzucając mu nieprzestrzeganie
                    międzynarodowych ratyfikowanych konwencji.

1 maja 1982 - demonstracje i kontrpochody w wielu miastach Polski.

3 maja 1982 - ZOMO brutalnie rozbija wielotysięczne manifestacje, m.in. w
                    Gdańsku, Warszawie, Elblągu, Szczecinie, Krakowie i Toruniu. Liczne
                    aresztowania.

21 lipca 1982 - w przededniu święta narodowego, zwolniono z internowania ponad
                    tysiąc osób, w tym wszystkie kobiety.

31 sierpnia 1982 - w rocznicę porozumień sierpniowych liczne demonstracje w
                    całym kraju. W Gdańsku od uderzenia petardą ginie jeden z demonstrantów. W
                    Lubinie funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa zastrzelili trzy osoby, 11
                    zostało rannych. Jedna osoba na skutek pobicia zmarła we Wrocławiu.

8 października 1982 - Sejm uchwala ustawę o związkach zawodowych – rozwiązanie
                    wszystkich związków zawodowych działających do czasu wprowadzenia stanu
                    wojennego.

9 października 1982 - rząd USA zawiesza wobec Polski klauzulę najwyższego
                    uprzywilejowania w handlu.

13 października 1982 - w czasie zamieszek w Nowej Hucie funkcjonariusz SB
                    zastrzelił 20-letniego Bogdana Wosika.

10 listopada 1982 - Lech Wałęsa zostaje zwolniony z internowania.

18 grudnia 1982 - Sejm uchwala ustawę o szczególnej regulacji prawnej w okresie
                    zawieszenia stanu wojennego.

19 grudnia 1982 - Rada Państwa uchwala zawieszenie stanu wojennego od 31
                    grudnia 1982.

14 maja 1983 - na komisariacie na warszawskim Starym Mieście milicjanci
                    zamordowali maturzystę Grzegorza Przemyka, syna opozycyjnej poetki Barbary
                    Sadowskiej. Władze oskarżają o pobicie załogę karetki pogotowia.

19 maja 1983 - pogrzeb Grzegorza Przemyka będący masową demonstracją.
                    Dziewięć osób z Międzyzakładowego Robotniczego Komitetu "Solidarność" na kary
                    więzienia za działalność związkową.

22 lipca 1983 – zniesienie stanu wojennego po 586 dniach. Rozwiązanie WRON.
                    Ogłoszenie amnestii dla więźniów politycznych.

• Gość: Hermann Decyzja o internowaniu IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.01, 14:48
                      Decyzja wydana przez komendanta wojewódzkiego MO w dniu 12 grudnia 1981 r. o
                      internowaniu na podstawie dekretu o stanie wojennym działacza NSZZ Solidarność,
                      którego "pozostawienie na wolności ... zagrażałoby bezpieczeństwu Państwa i
                      porządkowi publicznemu przez to, że występuje publicznie i prowadzi działalność
                      polityczną wymierzoną przeciwko podstawowym zasadom ustroju socjalistycznego
                      PRL."

www.polskaludowa.com/dokumenty/zezwolenia/jpg/decyzja_o_internowaniu.jpg
                      • Gość: Hermann Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.01, 19:56
                        ...nagle przed Palacem Staszica zobaczylem "suki", do ktorych ladowano
                        wyciagnietych sila, wynoszonych za rece i nogi profesorow i naukowcow Polskiej
                        Akademii Nauk. Byl to widok okropny i zalosny, niewiarygodny. Obok, z dlugimi
                        palami, przebiegali rozwscieczeni funkcjonariusze ZOMO. Na ulicy gromadzili sie
                        ludzie, otwierano okna mieszkan, zaczeto krzyczec i skandowac: "Gestapo!
                        gestapo!".

Warszawa, 15 grudnia

Gornik I z "Wujka"

Uslyszalem (...) serie z karabinu maszynowego. Myslalem, ze to z czolgu, ale
                        nie, bo czolg ma wiekszy kaliber. To byl uliczny k-m (...). Z tej broni zostaly
                        oddane (...) serie i szesciu ludzi padlo trupem.

"Wujek", 16 grudnia

Funkcjonariusze MO

Pancernik: - Nasi od 3 Maja... i zaczynaja walic! Pod Komitetem seria! (...)
                        Borsuk: - Tak rozumiem, Pod Komitetem seria z broni maszynowej.
                        Pancernik: - Serie ostre ida!
                        (...)
                        Bolek: - Pod Komitetem na ostro idzie.
                        Borsuk: - Czy idzie ostra walka, czy idzie ostra amunicja? Bo to dla mnie
                        roznica zasadnicza!
                        Bolek: - Caly czas o amunicji mowie. W tej chwili caly czas serie leca (...).

(z nasluchu radiowego)
                        Gdansk, 17 grudnia

Uczestnik demonstracji

(...) Gdy sie obejrzalem - zobaczylem, ze (milicyjna) nyska jezdzi w kolko za
                        uciekajacym mlodym czlowiekiem. W pewny momencie w okienku samochodu pojawila
                        sie reka - padl strzal. Chlopiec wyrzucil rece w gore i padl, jeszcze probowal
                        na czworakach uciekac przed oprawcami, lecz samochod byl szybszy. Przejechal
                        czlowieka.

Lubin, 31 sierpnia

Fragmenty wspomnien z ksiazki "W STANIE", Wydawnictwo Karta, Warszawa 1991

• Gość: Hermann Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.01, 20:16
                          www.polskaludowa.com/dokumenty/kartki/jpg/kartka_MII_06-88.jpg
                          • Gość: Hermann Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.01, 22:25
                            www.polskaludowa.com/dokumenty/kartki/jpg/kartka_benzyna_88_typ3.jpg
                        • Gość: Młoda Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 09:42
                          Podczas stanu wojennego byłam malutka - 2, 3 latka. Wiem o nim głównie z
                          opowiadań krewnych, bo mało co pamiętam z tych czasów. Przeczytałam to, co
                          pisaliście - proszę o jeszcze, interesuje mnie to!
                          • tolo1 Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? 15.12.01, 12:05
                            Ja też mam dopiero 22 lata, ale mam okazję znać osobiście byłego dowódcę
                            plutonu specjalnego ZOMO. Z jego synem przez całą podstawówkę chodziłem do
                            szkoły i znam ich dość dobrze. Nie wiem dlaczego wszyscy uważają go za winnego?
                            Ten człowiek jest w porządku, ma żonę, dwóch synów i ułożone życie. Fakt faktem
                            że mu się powodzi dość dobrze, ale to jeszcze nic nie znaczy.
                            • Gość: Hermann Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 13:00
                              Kartki na cukier i mydło - rok 1981

www.polskaludowa.com/dokumenty/kartki/jpg/kartki_cukier_mydlo_81.jpg
                              • Gość: Hermann Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 13:14
                                Książeczka zdrowia dziecka z wpisami o zakupie żywności

Wpisy do książeczki zdrowia dziecka, w której w 1982 i 1983 r. odnotowano
                                zakupy artykułów żywnościowych (masła i sera).

Poza artykułami żywnościowymi, z datą 30 kwietnia 1986 r. umieszczono wpis o
                                wydaniu 3 ml płynu Lugola, preparatu podawanego po wybuchu w elektrowni
                                jądrowej w Czernobylu 4 dni wcześniej.

www.polskaludowa.com/dokumenty/kartki/jpg/ks_zdrowia_dziecka.jpg
                                • Gość: Hermann Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 13:18
                                  Kartka na obrączki

Tak, były karki na obrączki. Osobom wstępującym w związek małżeński po raz
                                  pierwszy, Urząd Stanu Cywilnego na odwrocie jednego z odpisów aktu zawarcia
                                  związku małżeńskiego, dokonywał adnotacji takiej jak ta zaprezentowana poniżej:

www.polskaludowa.com/dokumenty/kartki/jpg/obraczki.jpg

Na podstawie tego wpisu nowożeńcy mogli (po ślubie!) nabyć po cenach zniżkowych
                                  obrączki w sklepach Przedsiębiorstwa Handlowego "Jubiler". Obrączki mogły być
                                  kupione przed ślubem bez zniżki, po ślubie na podstawie stempla z USC można
                                  było otrzymać zwrot części kosztu obrączek.

• Gość: Hermann Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 13:25
                                    Kartki typu P-2

Kartki typu P-2 uprawiały do zakupu towarów objętych reglamentacją, poza mięsem
                                    (oraz w początkowym okresie tłuszczami). Były wydawane tym którzy byli
                                    uprawnieni do kartek na mięso typu M-II (robotniczych). W latach 80. wiele
                                    różnych artykułów było reglamentowanych: mydło, proszek do prania, mąka, płatki
                                    zbożowe, czekolada, cukierki, papierosy...

Dziś trudno wyliczyć wszystkie artykuły jaki były w tym czasie reglamentowane i
                                    jakie były ich normy miesięczne. Poniżej zaprezentowano częściowo wykorzystane
                                    kartki P-2. Niewykorzystane miesięczne przydziały dają wyobrażenie o tym jakie
                                    artykuły były reglamentowane i jakiej obowiązywały przydziały miesięczne.
                                    Kupony "rezerwowe" mogły być użyte jeżeli przydziały na jakieś towary zostały
                                    zwiększone (mówiąc językiem PRLu, jeżeli coś "rzucili").

Należy pamiętać o tym, że w wielu wypadkach niewykorzystane kartki nie wskazują
                                    na to, iż przydziały były tak duże, że nie były wykorzystywane. Wskazują one na
                                    fakt permanentnego braku wielu artykułów objętych reglamentacją.

www.polskaludowa.com/dokumenty/kartki/jpg/kartka_P2_05-83.jpg
                                    • Gość: Hermann Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 13:36
                                      Kartka na alkohol

www.polskaludowa.com/dokumenty/kartki/jpg/kartka_alkohol_katowice_small.j
                                      pg

Prezentowana tu kartka była "lokalna", czyli ważna tylko w województwie
                                      katowickim. Ciekawostką jest, że była ona wydana przez WSS Społem, czyli sieć
                                      sklepów, a nie władzę. Uprawniała do zakupu dwóch butelek alkoholu na miesiąc
                                      (sierpień, wrzesień, październik), prawdopodobnie w 1982 roku*.

• Gość: Hermann Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 13:42
                                        Kartka na alkohol

www.polskaludowa.com/dokumenty/kartki/jpg/kartka_alkohol_katowice_small.j
                                        pg

Prezentowana tu kartka była "lokalna", czyli ważna tylko w województwie
                                        katowickim. Ciekawostką jest, że była ona wydana przez WSS Społem, czyli sieć
                                        sklepów, a nie władzę. Uprawniała do zakupu dwóch butelek alkoholu na miesiąc
                                        (sierpień, wrzesień, październik), prawdopodobnie w 1982 roku*.
                                        • Gość: Hermann Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 15:31
                                          Banknot 1000 zł. z stemplem Jaruzelski - Hitler - Stalin

Po wprowadzeniu stanu wojennego 13 grudnia 1981 r. Solidarność Walcząca
                                          (podziemna), w ramach wielu akcji mających udowodnić, że ruch Solidarności nie
                                          został zniszczony przez stan wojenny, stemplowała na obiegowych banknotach
                                          pieczęć przedstawiającą wymownie: Wojciecha Jaruzelskiego, Adolfa Hitlera i
                                          Józefa Stalina.

www.polskaludowa.com/dokumenty/podziemie/jpg/1000zl_stempel_Solidarnosci.
                                          jpg
                                          www.polskaludowa.com/dokumenty/podziemie/jpg/1000zl_stempel_Solidarnosci1
                                          .jpg
                                          • Gość: Hermann Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 15:35
                                            Banknot 1000 zł. z stemplem Jaruzelski - Hitler - Stalin

Po wprowadzeniu stanu wojennego 13 grudnia 1981 r. Solidarność Walcząca
                                            (podziemna), w ramach wielu akcji mających udowodnić, że ruch Solidarności nie
                                            został zniszczony przez stan wojenny, stemplowała na obiegowych banknotach
                                            pieczęć przedstawiającą wymownie: Wojciecha Jaruzelskiego, Adolfa Hitlera i
                                            Józefa Stalina.

www.polskaludowa.com/dokumenty/podziemie/jpg/1000zl_stempel_Solidarnosci.jpg
                                            www.polskaludowa.com/dokumenty/podziemie/jpg/1000zl_stempel_Solidarnosci1.jpg
                                            • hanys_hans Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? 15.12.01, 16:25
                                              Herman niygymnystykuj sie te URL adresy soom trocha za duge i wyciepuje raus
                                              czyn´sc´ty adresy(.jpg). Najlepi jak je tako dugo adresa, cza jom koompletnie
                                              skopiowac´na wiyrch do okna adresowego.

www.polskaludowa.com/dokumenty/podziemie/jpg/1000zl_stempel_Solidarnosci.jpg

• Gość: Hermann Odtajnione dokumenty dotyczące stanu wojennego IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 23:06
                                                Odtajnione dokumenty dotyczące stanu wojennego

Szanowni Państwo

W ostatnich dniach grudnia 1999 roku odtajniliśmy w MSWiA dokumenty, z których
                                                wynika, że wprowadzenie stanu wojennego w Polsce w grudniu 1981 roku nie było
                                                przypadkowe. Ówczesne władze przygotowywały stan wojenny na długo przed jego
                                                wprowadzeniem, a pomysł ten narodził się w momencie gdy okazało się,
                                                że "Solidarności" nie można zlikwidować innymi środkami.

Odtajnione przeze mnie dokumenty są dowodem na to, że ówczesne władze nie
                                                wykluczały w swych planach "pomocy wojsk Układu Warszawskiego".

Decydując się na zamieszczenie odtajnionych dokumentów w Internecie, chciałem
                                                aby poznały je jak najszersze rzesze Polaków, również tych, których stan
                                                wojenny rozrzucił po całym świecie.

Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji
                                                Marek Biernacki

www.mswia.gov.pl/odtaj.html
                                                • Gość: polit Re: Odtajnione dokumenty dotyczące stanu wojennego IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.01, 22:27
                                                  Dziekuje Ci Herman za dokumenty. Wierze ze sa prawdziwe ale chcialbym
                                                  potwierdzenia tego.Wiem ze zostaly opublikowane oficjalnie ale gdzie?
                                                  Jestem ciekawy czy po przeczytaniu tych dokumentow odezwie sie caerme,
                                                  a moze sie zawstydzi poprzedniej dyskusji?Osobiscie widzialem "Decyzje o
                                                  internowaniu"podpisane przez SP plk Grube z marca 1981.Jest jedno smutne,
                                                  ze Polacy nie zastanowia sie skad naraz jest tyle nadwyzek zywnosci i wegla
                                                  w Polsce (przepomne tylko ze w latach 80 wydobywalismy powyzej 200mln ton)

n)
                                                  Kiedys rozmawialem z jedna Pania z Mazur i ta mowi "Panie
                            • Gość: mlot Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.01, 22:58
                              tolo1 napisał(a):

> Ja też mam dopiero 22 lata, ale mam okazję znać osobiście byłego dowódcę
                              > plutonu specjalnego ZOMO. Z jego synem przez całą podstawówkę chodziłem do
                              > szkoły i znam ich dość dobrze. Nie wiem dlaczego wszyscy uważają go za winnego?
                              >
                              > Ten człowiek jest w porządku, ma żonę, dwóch synów i ułożone życie. Fakt faktem
                              > Tak,tak masz racje oni byli wszyscy w porzadku i nie mieli pojecia po co bylo
                              ZOMO.Byli za slabi aby zarobic na swoja rodzine uczciwie i mieli strach zjechac
                              do kopalni ale do ludzi strzelac to strachu nie mieli.Wiesz juz za duzo
                              rozmawialem z bylymi milicjantami i mam dosc ich glupich opowiesci.Moze kiedys
                              bedziesz mial okazje pogadac z dziennikarzem z Czestochowy Jaroslawem Kapsa
                              to on ci opowie o tych biedakach.Kieruje cie do Jarka bo poznalem go jako
                              czlowieka spokojnego i rzeczowego i przypuszczam ze do dzisiaj sie nie zmienil
                              bo czytalem pare jego artykulow a poznalem go w Zaborzu.
                              > że mu się powodzi dość dobrze, ale to jeszcze nic nie znaczy.

• Gość: tolo1 Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: 10.30.133.* 28.03.02, 17:17
                                tolo1
                                • tolo1 Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? 28.05.02, 16:16
                                  tolo1
            • tadeusz542 Chłopie policz ofiary śmiertelne służby zdrowia 09.05.13, 18:06
              Co ty gościu epatujesz kilkoma ofiarami Jaruzelskiego i Kiszczaka skoro przy liczbie ofiar tego ,że pogotowie odmówiło przyjazdu ci dwaj nawet sobie stanąć nie mogą obok Kopacz i Arłukowicza
    • Gość: RobertJ Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 16.12.01, 09:08
      Ja wprowadzenie stanu wojennego pamiętam z zupełnie innej perspektywy. Mój
      ojciec także przez bardzoa długi czas przebywał nie tam gdzie powinien. Nie z
      powodu jednak internowania, lecz dlatego, że 13 XII ogłoszono dla niego alarm
      (kilkanaście lat służył w wojsku). Może ktoś niewie, ale niektóre bloki
      wojskowe były chronione przez wartty (ot taka ciekawostka).
      • Gość: andy Re: Stan wojenny -biedactwo IP: *.stg.tli.de 16.12.01, 11:52
        b. mi zal twojego ojca ;-)))
        na pewno za nadgodziny mu nic nie wyplacili biedakowi
        a do wojska poszedl z przymusu, i komuny w glebi serca tez nie lubil ;-)))
        rzeczywisci mi go zal, ale teraz mu juz lepiej idzie bo jest na zasluzonej
        emeryturze :-(((( ( szkoda ze niy w grobie)
        oczywiscie wszystkiemu byli winni inni ci na gorze, on tylko wykonywal rozkazy.
        • Gość: RobertJ Re: Stan wojenny -biedactwo IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 16.12.01, 17:53
          Gość portalu: andy napisał(a):

> b. mi zal twojego ojca ;-)))
          > na pewno za nadgodziny mu nic nie wyplacili biedakowi
          > a do wojska poszedl z przymusu, i komuny w glebi serca tez nie lubil ;-)))
          > rzeczywisci mi go zal, ale teraz mu juz lepiej idzie bo jest na zasluzonej
          > emeryturze :-(((( ( szkoda ze niy w grobie)
          > oczywiscie wszystkiemu byli winni inni ci na gorze, on tylko wykonywal rozkazy.
          Po pierwsze w wojsku nigdy nie było, nie ma i nie będzie nadgodzin. (W wojsku się
          służy, z nie pracuje)
          Po drugie: do wojska poszedł ze zwykłej chęci wyrawnia się z zabitej dechami wsi
          (była to połowa lat 60 - tych), gdzie bieda aż piszczała i do końca życia mógłby
          co najwyżej wegetować uprawiając odziedziczone kilka hektarów piachów.
          Po trzecie: nie wiem jaki był jego stosunek do "komuny". W każdym razie do partii
          nie należał (nikt mu tego nawet nigdy nie proponował), do reszty podchodził jak
          pozostali (inni też chodzili i głosowali, ale dzisiaj lepiej się do tego nie
          przyznawać).
          Po czwarte: z wojska odszedł po wypadku którego był ofiarą. W jego samochód
          wjechał kierowca w "stanie wskazującym na spożycie".
          Po piąte: emerytury w służbach mundurowych są naliczane w dość specyficzny
          sposób. Istnieje pewien próg powyżej emerytury są wstrzymywane. Aby zapewnić
          rodzinie odpowiedni poziom przez wiele lat pracował w cywilu, nadal zresztą to
          robi.
          Po szóste: ojciec cieszy się dobrym zdrowiem (czego życzę także Twoim Rodzicom)
          Po siódme: nigdy nie musiał robić niczego czego jako człowiek i żołnierz musiałby
          się wstydzić.
          I na koniec: język polski zna takie głosli jak "ę - en, ą - an itd". W tym też
          celu nasza ortografia została do jego wymogów :)
          • Gość: andy Re: Stan wojenny -.........biedactwo IP: *.stg.tli.de 16.12.01, 18:23
            co do głosek to wiem, ale mam "zagraniczną" klawiaturę,
            twój ociec jako zielony był po 2 stronie barykady, kto nie był przeciw komunie
            to był za komuną, więc twój zielony ojciec nie zasługuje na moje poważanie,
            co do wstydu to "jaruzel morderca" też się do dzisiaj nie wstydzi.
            przecież on tylko też wykonywał rozkazy... z Moskwy.
            rzeczwiscie zal mi twego starego musial sie wyrwac ze wsi i LWP to byla jedyna
            droga, innej nie mial. ;-(((
            • Gość: RobertJ Re: Stan wojenny -.........biedactwo IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 16.12.01, 20:08
              Okazuje się, ze można pisać poprawnie.Przeżyję jakoś brak szacunku z Twojej
              strony dla mego ojca . Zauważyłem, że niewielu obdarzasz go nim. Rozkaz w
              wojsku jest rozkazem, nikt nie ma prawa odmówić jego wykonania - nazywa się to
              dyscyplina. Rozkazy przychodziły z Moskwy, gdyż m. in. nasi zachodni alianci
              przyznali Polskę ZSRR.
              • Gość: andy Re: Stan wojenny -.........biedactwo 2 IP: 212.19.40.* 17.12.01, 11:59
                nie ma szacunku do twojego ojca za to ze bronil mnie przed amerykanskim
                imperializmem, poza tym mam ogolny wstret do munduru a do munduru LWP w
                szczegolnosci.
                Co do zachodnich sojusznikow, to bali sie Stalina i oni mniej oddali jak Stalin
                zazadal.
                A twoj ojciec wstepujac dobrowolnie do tego komunistycznego bagna zgodzil sie
                za pieniadze ( i inne przywileje ) bronic tego nieludzkiego systemu.
                Oczywiscie ze byl tylko malym kolkiem w tej maszynie terroru, ale bez malych
                kolek maszyna by sie rozsypala.
                Ciekawe jak przyjol przynaleznosc Polski do NATO, tych brzydkich imperialistow?
                Zeczywiscie zal mi go i nadgodzin mu nie wyplacili......
                Co do rozkazow to slyszalem ze w Wehrmachcie byla klauzula ze zolnierz mial
                prawo odmowic rozkazu jezeli byl rozkaz niezgodny z jego sumieniem. Jak to bylo
                w LWP, nie bylo takiej klazuli? do dobrze zawsze mozna zwalic ze musial
                wykonywac rozkazy, i tylko rozkazy, i myslec tez nie musial.
                Przeciez za to mu placili zeby wykonywal rozkazy i nie myslal. Oczywiscie ze on
                do ludzi niydy nie strzelal, ale gdyby dostal taki rozkaz to by go wykonal, bo
                zonierz musi wykonywac rozkazy.
                Gdyby nie tysiace takich malych kolek jak on to swiat by byl zupelnie inny, ale
                zawsze znajda sie tacy co za pieniadze zrobia kazde swinstwo, a potem to oni
                wykonywali tylko rozkazy. Gardze takimi jak twoj ojciec.
              • Gość: andy Re: Stan wojenny -.........komuchy na Sybir IP: *.stg.tli.de 18.12.01, 20:08
                a na pozegnanie kopa w d... od historii.
                Nie ma juz komuchow , a tak duzo ich bylo, chyba rzeczywiscie robili swinstwa
                tylko za pieniadze, a nie dla idei.
                • tolo1 Re: Stan wojenny 20.12.01, 11:29
                  Ja pamiętam, fajną miałem wtedy kołyskę.
                • Gość: __jan PZPR wtedy - teraz "demokraci" IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.02, 21:59
                  Gość portalu: andy napisał(a):

> a na pozegnanie kopa w d... od historii.
                  > Nie ma juz komuchow , a tak duzo ich bylo, chyba rzeczywiscie robili swinstwa
                  > tylko za pieniadze, a nie dla idei.

dobrze gadasz i oboje wiemy, ze masz racje, to nie jest wytlumaczenie, ze piach
                  bieda az piszczy etc, itp, ; swoja droga w Polsce bylo 6mln czlonkow PZPR,
                  ciekawe gdzie sie oni teraz z tym pokryli, zreszta daleko szukac wasz prezydent
                  ten Kwasniewski, to byly przew. ZSMP, dawniej doktrynowiec teraz demokrata,
                  wy Polacy tacy wierzacy, ja wierze teraz, ze ten pan odpowie za swoje grzechy tam
                  gdzie powinien....

dlaczego jeszcze nikt nie wpadl na to by rozprawic sie z tym gownem
                  socjalistycznym, tak jak to robia w bylej DDR, ze Stasi, tam nawet teraz po 12-tu
                  latach pociagaja do odpowiedzialnosci milicjantow jak strzelali do uciekinierow,
                  ale wy chyba dokladnie jak z filmow o pawlaku " demokracja - demokracja
                  ale musi byc po naszej stronie"....:::)))
    • Gość: RadRad Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: 19.57.32.* 28.12.01, 22:59
      Fajnie, ze to ktos jeszcze pamieta. A zwlaszcza mlodzi ludze.
      Byly pracownik Kopalni Wujek
      Windsor Kanada
      • Gość: Hermann Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.01, 23:12
        Internierung...

Jakżech pszyszoł z internierungu
        Szoł żech prosto do Wohnungu,
        Moja staro tak mie przywitała
        Mosz co zeżryć mnie sie pytała.
        Jo tak dugo na ciebie czekała
        Zech ancugi posprzedała
        Poszła klotka i kanarek
        A wczoraj mój złoty zegarek.
        Z mojej starej to pieroń dziki
        Sprzedała moke szczewiki,
        Jo sie pytoł kaj jest mój mantel
        Pojechoł na wolny handel.
    • tolo1 Re: Stan wojenny - ktoś pamięta? 04.04.02, 09:17
      Pamiętam że nie pamiętam.
      • Gość: uta podobno wielu slazakow bylo w ZOMO IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 29.05.02, 20:46
        ZOMO to czysta organizacja slaska,przewazali hanysi bo po ich belkocie mozna
        bylo rozpoznac skad sa.Nie inaczej miala sie sprawa z ORMO.
        • Gość: -- Re: podobno wielu slazakow bylo w ZOMO IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.02, 21:36
          Gość portalu: uta napisał(a):

> ZOMO to czysta organizacja slaska,przewazali hanysi bo po ich belkocie mozna
          > bylo rozpoznac skad sa.Nie inaczej miala sie sprawa z ORMO.

no klar, my tysz lepij umymiy gorzola i jabole chlac lod prawdziwych goroli
          • Gość: polak Re: podobno wielu slazakow bylo w ZOMO IP: 217.97.234.* 30.05.02, 21:11
            Gość portalu:
            • Gość: Hajduk Re: podobno wielu slazakow bylo w ZOMO IP: *.proxy.aol.com 30.05.02, 23:32
              Polak podaj skad wziales te dane ? Jest to bardzo wazne. Jezeli nie podasz to
              bedziesz mial problem! Bo glupoty to jo tez moga pisac , ale nie jobrazac
              innych jak Ty idioto . Razem z ta zasrana i kurwa ktora pojechale do niemiec
              dawac d....... . Bo tylko to gorolice w niemczech umia .
              Grzecznoscia placi sie za grzecznosc. Czy Kultura za kulture.
              • Gość: . Re: podobno wielu slazakow bylo w ZOMO IP: 217.97.234.* 11.06.02, 20:35
                ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka