Dodaj do ulubionych

Katowice się wyludniają...

IP: *.punkt.pl 07.06.08, 19:01
W ciągu 12 lat ubyło nas już 12%!!! Jest nas tylko 312 tys, a jeszcze w 95
roku było nas 352!

We Wrocławiu ubyło w tym samym czasie zaledwie 1,5%, a w Opolu o niecałe 3%.
Coś jest nie tak

OSTATNI GASI śWIATłO!
Obserwuj wątek
    • Gość: local man Re: Katowice się wyludniają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 22:38
      Spoko. Opuszczone hotele robotnicze, zamknięte kopalnie i huty, mądremu dość.
      • zaniedbywany_maz Re: Katowice się wyludniają... 07.06.08, 22:49
        jak na przekór mieszkania w katowicach rosną
        • Gość: harc mistrz & HKP Re: Katowice się wyludniają... IP: 77.223.194.* 07.06.08, 23:22
          Przydałoby się jakieś opracowanie demograficzne i statystyczne poświęcone Katowicom.
          Mnie ciekawi jaka jest gęstość zaludnienia w poszczególnych dzielnicach miasta.
          I jaki jest przekrój statystyczny (wiekowy) tut. społeczeństwa.
          • Gość: naga prawda Re: zwróć się do władz miejskich IP: *.centertel.pl 08.06.08, 06:01
            zwróć się z tym pytaniem do władz miasta,może za 10 kadencji
            otrzymasz dpowiedż
            • Gość: filipin Re: gorączka IP: *.c201.msk.pl 08.06.08, 09:40
              Może to przez tą " uszatą gorączkę "?
              • Gość: hipppo Re: gorączka IP: 200.219.152.* 08.06.08, 10:23
                Bo Wrocław to jest miasto! Nawet sobie nie zdajecie sprawy ilu mieszkańców
                (stałych) Katowic studiuje we Wrocławiu. Studiują, a później nie wracają. Starsi
                ludzie umierają i są pierwsze efekty.

Kiepska tkanka mieszkaniowa w Katowicach też robi swoje. Stare 10 lub 18
                piętrowe bloki za 100-200 tys? Ludziom sie poprzewracalo w glowach. Jak tu
                sprowadzac nowych mieszkańców do takich klitek w takiej cenie gdzie nawet
                ciepłej bieżącej wody bez brojlera nie ma! Kiepskie płace (poza gornikami), brak
                przestrzeni, brak ładu architektonicznego, powietrze... Katowice za to płacą i
                będą płacić. Kwestią czasu jest przekroczenie progu 300 tys. mieszkańców. Po
                cholere sie przeprowadzac do Katowic? Popatrzcie na ceny mieszkań heheh.
                Przewrtościowane o 50% co najmniej... Tym nigdy sie ludzi nie ściągnie.
                • Gość: jestok1 Re: gorączka IP: *.chello.pl 08.06.08, 14:07
                  wszędzie się mówi, że mieszkania w Katowicach są stsunkowo tanie, ale nie zwraca się uwagi na fakt , ze od 2004 cena m2 podrożała o 300%!!!
                  informacja ze strony www biura nieruchomośći oberhaus z 2004
                  "...Popyt na nieruchomości mieszkaniowe zdecydowanie wzrósł w ostatnim miesiącu i najprawdopodobniej utrzyma się do końca grudnia. Liczba klientów poszukujących wzrosła o ok. 35%. Klienci najczęściej szukają mieszkań do 60 m2, zlokalizowanych w Śródmieściu, Koszutce oraz na os. Paderewskiego. Za 1 m2 mieszkania w listopadzie płacono średnio 1 550 zł..."

co do sytuacji demograficznej , to w rzeczywistości liczba mieszkanców katowic ulega systematycznemu zmniejszeniu, najlepiej obrazuja to dane ze strony um katowice
                  www.um.katowice.pl/pl/index.php?option=content&task=view&id=1411&Itemid=152
                  chociaz i te dane są częsciowo sfąłszowane...śą takie osoby , szczególnie mlode np. ja, które nie maja zameldowania w kato i mieszkaja
                  • Gość: harc mistrz & HKP Re: gorączka IP: 77.223.194.* 08.06.08, 21:22
                    Dziękuję za ten link.
                    Strasznie kiczowata i niekomunikatywnie zrobiona strona UM K-ce.
                    W ogóle nie mają pojęcia jak się to robić powinno.
                    • extraschaf Re: gorączka 14.06.08, 11:38
                      Bo to jest strona z ubiegłego wieku, podobnie jak umysły ludzi
                      opłacanych za wizerunek Miasta Wielkich Wydarzeń. Np.:
                      www.um.katowice.pl/pl/index.php?option=content&task=view&id=123&Itemid=139
                      Jeśli komuś nie chce się klikać, cite:
                      "Centrum u Michalika" W samym centrum miasta nie sposób pominąć Varietes-
                      "Centrum u Michalika". Tu niczym w paryskim "Moulin Rouge"- można liczyć na
                      dobre programy artystyczne, wspaniałą nocna zabawę. Jest obszerna sala, dużo
                      miejsca do tańca, gra orkiestra bądź DJ. "Centrum u Michalika" to również dobra
                      restauracja, gdzie dzięki właścicielowi-Stefanowi Michalikowi-oraz znamienitym
                      szefom kuchni, których kunszt i zawodowstwo uznały jury wielu europejskich
                      konkursów kulinarnych oraz rzesze zawodowych klientów- można po prostu dobrze i
                      niedrogo zjeść."

Tak właśnie reklamowany jest ten "obiekt":
                      miasta.gazeta.pl/katowice/1,72935,4670450.html
    • Gość: df Re: Ostatni zgasi światło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 19:08
      Cały GOP sie wyludnia. W Gliwicach, Zabrzu, Chorzowie itd ubywa,ubywa,ubywa. Jak ktos tu przyjechał do pracy, teraz ma emeryture, to co go trzyma w tych brzydkich miastach?Wraca w swoje rodzinne strony.

Wkrótce ludnośc Katowic spadnie do 250.000 a później jeszcze mniej.
      • fernando_hidalgo Re: Ostatni zgasi światło 08.06.08, 20:23
        szykuje się utrata przez katowice miana stolicy województwa jak tak dalej pojdzie
        • cirano Re: Ostatni zgasi światło 09.06.08, 07:58
          Gorole uciekajom? Tego rodzaju obywateli w Katowicach i tak nom niy potrzeba.
          Zasr....li co szło i spakowali kofry, banda
          • Gość: local man Re: Ostatni zgasi światło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 16:54
            Prawda jest też taka, że jakby nie oni to nie byłoby komu fedrować na dole, bo
            Ślonzoki się tam do roboty nie pchali. Z mojej klasy w podstawówce tylko jeden
            synek poszedł do szkoły górniczej. A kultura Szanowny Panie polega między innymi
            na szacunku dla Gości, przyjęciu ich z otwarciem, wymienianiu się dobrymi
            cechami i umiejętnościami, eliminowaniu złych po obu stronach, po to by
            wszystkim żyło się lepiej.
            I kulturalniej właśnie.
            • Gość: :/ Re: Ostatni zgasi światło IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.08, 01:30
              Gość portalu: local man napisał(a):

A kultura Szanowny Panie polega między innym
              > i
              > na szacunku dla Gości, przyjęciu ich z otwarciem, wymienianiu się
              dobrymi
              > cechami i umiejętnościami, eliminowaniu złych po obu stronach, po
              to by
              > wszystkim żyło się lepiej.
              > I kulturalniej właśnie.

ty kulturalny, mieliście mnóstwo okazji w historii do pokazania
              kultury, czy to w XIXw, czy po 1939 czy też mieszkając z Ukraińcami.
            • Gość: asd Re: Ostatni zgasi światło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 15:29
              Nie wymagaj kultury od ślązaków.
          • Gość: emigracja Re: Cirano z największej wsi IP: *.c201.msk.pl 09.06.08, 16:56
            I tak trzymać. Katowice niech odzyskają statut miejscowości z XIX
            (były wtedy wsią i niech nią ponownie zostaną pod przywódctwem
            wybitnego sołtysa). Gorole jak podaje słynny cirano potrzebni byli
            tylko i wyłącznie do statystyki, aby Katowice uchodziły za
            największe "miasto" na Śląsku. Gdyby żyli nawet po 170 lat to i tak
            traktowani byliby jak gorole. Niech wyjeżdżają tam, gdzie pozwolą im
            się asymilować z miejscowymi i tam wydawać swoje "dudki". Cirano
            wreszcie ucieszy się, że mieszka w najrozleglejszej wsi w Polsce i
            Niemczech. Brawo wsioku!
            • cirano Re: Cirano z największej wsi 10.06.08, 15:00
              Spójrzcie obiektywnie na to miasto. Co pozostanie po was, co pozostawicie na
              Ślasku, jakie są efekty waszych 80-cio letnich rządów?
              Ogromne cmentarzysko, w przenosni i naprawdę.
              Wyrabowaliście nasze podziemne skarby, poniszczyliście fabryki, huty,
              wykonczyliście, zniszczyliście życie tysięcy ludzi, którzy nie bardzo pasowali
              do polskiego Śląska. Całe okoliczne miasteczka, dzielnice, niegdyś w rozkwicie -
              zrujnowane.
              O moralnej zapaści naszych ludzi, co też waszym dziełem, już nie piszę.
              Fakt, że w ostatnim czasie robi się trochę w centrum miasta, to kosmetyka.
              Dziesiątki lat doiliscie Śląsk, w zamian robiliście nam wodę z mózgów. Tyle waszego
              • Gość: gubalufka Re: Cirano z największej wsi IP: 200.219.152.* 10.06.08, 16:45
                nic tylko rozwiązać to śląskie województwo, was oddać do krakowa i opola, a nam
                oddać częstochowskie, część można też oddać sąsiadom z południa
              • Gość: local man Re: Cirano z największej wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 18:37
                Szacunek. Tak już można dyskutować. Z tym że ja: nie rządziłem, nie rabowałem,
                nie poniszczyłem, nie wykończyłem, nie zniszczyłem, nie zrujnowałem, nie doiłem,
                nie robiłem wody z mózgu.
                Tu się urodziłem, uczyłem, pracuję i tak jak "wy" chcę dobra tego miasta. I
                wcale nie uważam że "my" i "wy" to coś innego.
                No i spojrzyjmy obiektywnie na to miasto, ale i cały kraj, Europę i świat. Nie
                wszystko tam rozkwita jak 80 lat temu. Możemy biadolić że nie jest jak wtedy -
                albo coś robić tu i teraz. Razem.
                • cirano Re: Cirano z największej wsi 13.06.08, 07:40
                  Moja wypowiedz traktuje Polaków - okupantów, ogólnie. Fakt, że są wyjątki miedzy
                  nimi, ale wyjątki potwierdzają regułę.
                  My by jednak sprobowali sie nasze miasta, wsie, cołko okolica i wszysko co
                  Ślonska dotyczy, wg. swojego widzimisie urzondzać, local man.
                  Jo stracił jakoś zaufanie do waszych zdolności i dobrych zamiarow
                  • Gość: nielubięfanatyków Re: Co Cirano zrobił wyjątkowego dla Sląska? IP: *.c201.msk.pl 13.06.08, 20:43
                    A co ty takiego zrobiłeś wyjątkowego dla tej ziemi? Twoją
                    specjalnością jest silesia-nacjonalizm (nowe pojęcie - twórca CIRANO)
                    pl.wikipedia.org/wiki/Nacjonalizm
                  • Gość: local man Re: Cirano z największej wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 16:49
                    Jeśli coś Wam przeszkadza to robić to życzę żeby te przeszkody jak najszybciej
                    znikły. Tylko żebyście po wyciepnięciu goroli nie stracili następnego pół wieku
                    na kłócenie się kto jest lepszym Ślonzokiem i ma prawo decydować jak ten Śląsk
                    ma wyglądać. Nie byłbym nawet pewny czy Cirano nie znalazłby się w tym
                    zamieszaniu w jednym z kolejnych transportów deportacyjnych za Brynicę. Trochę
                    za czysto po polskiemu godo.

• Gość: oceńcie Re: Cirano IP: *.c201.msk.pl 10.06.08, 21:10
                Czy może ktoś podać co zrobił niejaki Cirano dla ziemi śląskiej
                oprócz jątrzenia i przypisywania sobie praw wyłączności do tych
                ziem. Archiwa nie podają, żeby jakakolwiek część ziem śląskich
                stanowiła własność Cirano
    • Gość: zwalam stąd Re: Katowice się wyludniają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 16:48
      Czy ktoś się jeszcze dziwi że Śląsk się wyludnia ?
      • Gość: hix Re: Katowice się wyludniają... IP: 200.219.152.* 10.06.08, 22:27
        drogie, małokomfortowe mieszkania... przyklad: osiedle tysiaclecia, kawalerki po
        110-140 tys... badzmy powazni...
        • Gość: brzydko tu Ludzie wieją stąd aż się kurzy IP: *.ovh.net 12.06.08, 07:38
          Katowice - 302.598 tys.
          tamte dane juz nieaktualne...
          • Gość: niekrytykować Re: Sołtys tylko na to czeka IP: *.c201.msk.pl 12.06.08, 21:55
            Sołtys tylko na to czeka. Ile nieruchomości przejmie! Trzeba
            wiedzieć jak kierować wsią żeby się dorobić.
            • Gość: zetr ja się z Katowic wynoszę podatki dam do Mysłowic IP: *.kat.3s.pl 13.06.08, 21:29
              stamtąd do Ronda dojeżdżam w 10 minut, z Ligoty 30 i będzie jeszcze gorzej,
              miasto nic nie robi

proste ?

poza tym rzygać mi się chce gdy myślę o Uszoku i o tym jak to miasto się
              degraduje pod jego zarządem, będę tu tylko gościem

• Gość: bzzz Re: ja się z Katowic wynoszę podatki dam do Mysło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 22:55
                Hehe przed sołtysem nie uciekniesz, pewnie będzie gubernatorem Silesii.
                • Gość: naga prawda Re: ja się z Katowic wynoszę podatki dam do Mysło IP: *.centertel.pl 13.06.08, 23:35
                  a gdzie Ci będzie lepiej niż w Katowicach.W jakim innym mieście
                  znajdziesz takiego sołtysa i jego zauszników
                  • Gość: ślonska godka O Wodzisławiu tez mówili IP: *.misericordia.be 14.06.08, 08:43
                    wczoraj w Aktualnosciach było, jak się będzie tak szybko wyludniał to za kilkadzesiąt lat będzie miał zero mieszkańców
    • Gość: DomNaWsi Dom na wsi polecam IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.08, 02:32
      sprzedam.dom.antolka.glt.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka