Dodaj do ulubionych

Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego

03.03.04, 11:07
Za dwa miesiące zamierzam urodzić córeczkę i jako, że nie planujemy nigdy
powrotu do Polski, zaś mój mąż jest Anglikiem a ja wystąpię o obywatelstwo
angielskie za kilka miesięcy - chcemy zrzec się polskiego obywatelstwa naszej
córeczki. Zwyczajnie chcemy mieć jednolitą sytuację paszportową, podwójne
obywatelstwa i paszporty uważamy za utrudnienie a nie ułatwienie.
Mam w związku z tym kilka pytań wink
Czy któraś z was zrzekała się obywatelstwa polskiego swego dziecka? Wiem, że
trzeba wybrać się do konsulatu całą rodzinką w ciągu pierwszych trzech
miesięcy życia małej. Na stronie internetowej Konsulatu w Londynie nie ma
żadnej informacji o formalnościach z tym związanych ani opłatach.
Przerażają mnie wasze opisy Konsulatu londyńskiego, bo mieszkamy w Derby i
dla nas podróż do Londynu to cała wyprawa (2 godziny pociągiem, metrem itp) -
nie mamy samochodu. Trochę słabnę na myśl o konieczności odbycia tej podróży
z maluszkiem w foteliku (mam do wyboru wózek głęboki lub baby carrier).
Jeżeli się okaże, że musimy tę podróż odbyć kilka razy, chyba mnie szlag
trafi sad
Obserwuj wątek
    • jagienka.harrison Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 11:46
      Hej,
      Wiesz jest jeszcze konsulat w Kidderminster (niedaleko Birmingham).
      www.polishconsulate.org.uk/ może zadzwoń tam i się dowiedz?
      Ja się nie znam za bardzo na przepisach ani nic, ale jeśli wchodzimy do Unii to
      sytuacja z paszportami powinna się unormować? Czy na pewno trzeba się zrzec
      obywatelstwa czy może wystarczy nie ubiegać się o paszport?
      Pozdrawiamy
      Jagienka & Dominik (29.11.02)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7662007&a=11091732
      • dorrit Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 12:13
        Sytuacja "unormuje sie", gdy Polska i W.Brytania wejda do grupy Schengen; na
        razie W.B. nie chce, a Polska nie spelnia warunkow (poddawana w watpliwosc
        szczelnosc wschodniej granicy...)
        Mozna dokonac dla dziecka do 3. miesiecy po urodzeniu tzw. wyboru obywatelstwa:
        oboje rodzice przed konsulem dokonuja wyboru obywatelstwa obcego dla dziecka;
        dziecko traci obywatelstwo polskie (moze ew. do niego wrocic przed ukoncz. 18.
        roku zycia, z wlasnego wyboru).
        Niestety, sprobuj jednak sie dodzwonic, bo moze w Londynie praktykuja umawianie
        sie dla wykonania niektorych spraw? Duzo latwiej jest dodzwonic sie na nr +870
        774 2802 niz na ten konczacy sie na 00.
        Konsulat w Kidderminster jest konsulatem honorowym - nie prowadzi spraw
        konsularnych (obywatelskich, prawnych, paszp. itd).
        Na marginesie: moje dzieci maja oba obywatelstwa i nie uwazam tego za
        utrudnienie.
        Zeby ujednolicic obywatelstwo Was wszystkich bedziesz skladac podanie do
        Prezydenta RP o zwolnienie Cie z polskiego (tez robi sie przez konsulat, jest
        sporo zalacznikow)?
        • aitee Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 13:33
          Dzięki, dziewczyny smile
          Dorrit, dwa obywatelstwa uważam za utrudnienie w moim przypadku. Zachowując dla
          dziecka obywatelstwo polskie będę musiała wyrobić dziecku polski paszport. Z
          tego co wyczytałam, polskie dziecko podróżując do Polski musi się posługiwać
          polskim paszportem. Ktoś również napisał (w jednym z wątków na tym forum), że
          dziecko i rodzic z nim podróżujący powinni mieć takie samo obywatelstwo. W
          świetle tego wykluczają się podróże mojego męża z dzieckiem do Polski (beze
          mnie)... A poza tym zupełnie nie rozumiem potrzeby posiadania dwóch paszportów
          i dwóch obywatelstw? Jak wygląda to w praktyce? Polacy stemplują w polskim
          paszporcie, a Anglicy w angielskim? A jaki paszport będzie obowiązywał moje
          dziecko przy wyjeżdzie do dajmy na to Szwecji? Też oba? Czyż to nie jest
          urtudnienie?
          • mama5plus Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 14:10
            aitee napisała:

> Dzięki, dziewczyny smile
            > Dorrit, dwa obywatelstwa uważam za utrudnienie w moim przypadku. Zachowując
            dla
            >
            > dziecka obywatelstwo polskie będę musiała wyrobić dziecku polski paszport. Z
            > tego co wyczytałam, polskie dziecko podróżując do Polski musi się posługiwać
            > polskim paszportem. Ktoś również napisał (w jednym z wątków na tym forum), że
            > dziecko i rodzic z nim podróżujący powinni mieć takie samo obywatelstwo. W
            > świetle tego wykluczają się podróże mojego męża z dzieckiem do Polski (beze
            > mnie)... A poza tym zupełnie nie rozumiem potrzeby posiadania dwóch
            paszportów
            > i dwóch obywatelstw? Jak wygląda to w praktyce? Polacy stemplują w polskim
            > paszporcie, a Anglicy w angielskim? A jaki paszport będzie obowiązywał moje
            > dziecko przy wyjeżdzie do dajmy na to Szwecji? Też oba? Czyż to nie jest
            > urtudnienie?

Aitee,
            moje dzieci korzystaja tylko z angielskich paszportow. Polskich nie
            zamierzam im wyrabiac bo nie mam czasu i pieniedzy by sie w to bawic.
            Nie mielismy problemu czy to z wjazdem do Polski czy do innego kraju.
            Zamierzam tez skladac dokumenty o brytyjskie obywatelstwo dla siebie
            i wydawalo mi sie, ze ono tylko pomoze w tej sytuacji. Np ja na brytyjskim
            paszporcie i dzieci tez (przy przekraczaniu polskiej granicy)
            W Polsce moje dzieci prawnie `nie istnieja` wink (nawet moj slub nie istnieje
            hihi) wiec nie rozumiem kto moze wymagac od nich polskiego paszportu.
            Wyjatkiem byly by chyba sytuacje gdy wjezdzam sama na polskim paszporcie z
            dzieckiem na brytyjskiem(o takich chyba dziewczyny pisaly)
            Tak czy inaczej powodzenia smile
            • aga_rn Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 15:04
              Bogusia, no ale TEORETYCZNIE wedlug prawa to Twoje dzieci sa uwazane za
              polskich obywateli (po Tobie, ich rodzicielce) i powinny podrozowac do Polski
              na polskich paszportach. Tyle ze tego nikt nie pilnuje, co tylko dowodzi jak
              beznadziejne jest to prawo sad
              Aitee, jakbym wiedziala do czego dojdzie (te zameldowania, PESEL-e i inne
              rzeczy po to zeby wyrobic dziecku polski paszport - ktory ja akurat dla dzieci
              musze miec aby jechac do Polski bo do kanadyjskiego potrzebuje wize i obawiam
              sie ze konsulat by mi jej nie wydal) -
              TO BYM SAMA SIE ZRZEKLA OBYWATELSTWA DLA MOICH OBYDWU DZIECIAKOW !!! (kiedy
              bylo mozna).
              A tak w tej chwili dzieci maja paszporty wydane w czasach kiedy robil to
              konsulat na podstawie kanadyjskiego aktu urodzenia (i bez zadnego zatrzymywania
              dokumentow) i jak waznosc ich uplynie to nie beda po prostu do Polski jezdzic.
              Zal, ale ja nie bede im wyrabiac jakichs Peseli-sreseli czy meldowac, skoro
              urodzili sie i zyja w innym kraju, moga sobie zadecydowac o tym jak beda miec
              18 lat. To prawo w naszym przypadku (Kanada) dziala odstraszajaco, i na pewno
              nie promuje przywiazania Poloni do kraju przodkow - wrecz przeciwnie, jest
              postrzegane jako "big pain in the ass" ktore ta wiez oslabia ...
              sad
              AgaRN
              • mama5plus Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 15:41
                aga_rn napisała:

> Bogusia, no ale TEORETYCZNIE wedlug prawa to Twoje dzieci sa uwazane za
                > polskich obywateli (po Tobie, ich rodzicielce) i powinny podrozowac do Polski
                > na polskich paszportach. Tyle ze tego nikt nie pilnuje, co tylko dowodzi jak
                > beznadziejne jest to prawo sad

Hehe tu juz moje myslenie abstrakcyjne nawet zawodzi wink
                A jak jest z ta teoria gdy sie slub bierze poza Polska
                i akt slubu nie zostal w Polsce umiejscowiony?
                • aga_rn Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 16:55
                  Bogusia, ale co slub ma do tego wink dzieci i bez slubu mozna miec, a Ty jestes
                  Polka, i po Tobie dzieci sa uwazane za obywateli polskich (wystarczy ze jeden
                  rodzic jest Polakiem).
                  No a do tego w Polsce to Ty jestes panna z dzieckiem, przynajmniej do momentu
                  kiedy swojego zagramanicznego slubu w Polsce nie "umiejscowisz" (ach, jak ja
                  kocham ten blah blah polski jezyk urzedowy )
                  wink
                  Pozdr.
                  AgaRN
                  • mama5plus Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 21:18
                    aga_rn napisała:

> Bogusia, ale co slub ma do tego wink dzieci i bez slubu mozna miec, a Ty
                    jestes
                    > Polka, i po Tobie dzieci sa uwazane za obywateli polskich (wystarczy ze jeden
                    > rodzic jest Polakiem).

No ja wiem Aga, ale tak sobie dywaguje wink.Ah, sama juz nie wiem pod jakim
                    kontemwink
                    No po prostu oslabila mnie ta absurdalna mieszanka prawna teorii z praktyka.
                    No bo `legalnie` to ja jakby tych dzieci nie mam co?? wink
                    Bo zaden polski dokument na to nie istnieje.
                    Swiadectwa urodzenia owszem - ale tam figuruje z nielegalnym nazwiskiem (bo nie
                    swoim panienskim)
                    Przy umiejscowieniu aktu slubu moge dopiero skladac oswiadczenia o wyborze
                    nazwiska (dla siebie i, he he, dzieci)

> No a do tego w Polsce to Ty jestes panna z dzieckiem

No wlasnie ale jakie ja mam prawne potwierdzenie (w Polsce),ze te dzieci sa
                    moje??
                    Zwazywszy na fakt, ze zadnego nie rodzilam pod panienskim nazwiskiem wink
                    To chyba w ojczyznie kochanej jestem panna koniec kropka?? A dzieci to
                    `niemeza` wink
                    Czy jak?
                    Ej ide sie z tym przespac wink
                    • dorrit Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 04.03.04, 10:52
                      Teoretycznie potwierdzenia, ze dzieci sa Twoje, nie masz, jesli nie dokonalas w
                      polskim USC transkrypcji aktu slubu i aktow urodzen dzieci. Ja to zrobilam,
                      stad, po miesiacu mama przyslala mi wszystkie polskie akty (ona je odbierala,
                      zeby bylo szybciej, a nie droga urzedowa tj. konsulat-poczta-USC-poczta-
                      konsulat-ja).
                      Nie jest to wcale skomplikowane.
                      • mama5plus Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 04.03.04, 11:04
                        dorrit napisała:

> Teoretycznie potwierdzenia, ze dzieci sa Twoje, nie masz, jesli nie dokonalas
                        w
                        >
                        > polskim USC transkrypcji aktu slubu i aktow urodzen dzieci. Ja to zrobilam,
                        > stad, po miesiacu mama przyslala mi wszystkie polskie akty (ona je odbierala,
                        > zeby bylo szybciej, a nie droga urzedowa tj. konsulat-poczta-USC-poczta-
                        > konsulat-ja).
                        > Nie jest to wcale skomplikowane.

Nie wiem jaka masz sytuacje. Czy Twoj maz jest Polakiem czy nie i gdzie
                        braliscie slub, ale w naszej jednak ` z lekka` skomplikowane.
                        ZWLASZCZA, ze musialaby to zalatwiac w Polsce moja mama, ktora ma swoje sprawy
                        a i do najzdrowszych nie nalezy.
                        Co nie znaczy, ze niemozliwe. Tyle, ze mi akurat na tym potwierdzeniu ze strony
                        polskiej i papierkach nie zalezy.
                        Ja wiem, ze dzieci sa moje wink i mam na to wystarczajaco duzo papierkow.
                        Jesli kiedys beda potrzebne czy ktores z dzieci zechce to sie za to zabierzemy.
                        A moze i do tego czasu caly proces zostanie uproszczony wink
                        • dorrit Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 05.03.04, 08:54
                          Moj maz jest Wlochem, slub byl w Rzymie, tu sie urodzily dzieci. Nie zauwazylam
                          komplikacji przy transkrypcji, co najwyzej troche biurokracji, ktora i tak
                          wszedzie istnieje, niestety.
                    • aga_rn Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 04.03.04, 14:30
                      mama5plus napisała:

>
                      > No ja wiem Aga, ale tak sobie dywaguje wink.Ah, sama juz nie wiem pod jakim
                      > kontemwink
                      > No po prostu oslabila mnie ta absurdalna mieszanka prawna teorii z praktyka.

Ano wlasnie, o to mi chodzi. Bo prawo jest a zycie sobie, i w zyciu to sie to
                      prawo lamie, a nie ma mozliwosci co by je wyegzekwowac. To po cholere takie
                      prawo, tylko na papierze ?

AgaRN

• ma.pi Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 16:46
                aga_rn napisała:

-
                > TO BYM SAMA SIE ZRZEKLA OBYWATELSTWA DLA MOICH OBYDWU DZIECIAKOW !!! (kiedy
                > bylo mozna).

Aga ale w Twoim przypadku to nigdy nie bylo mozliwe (wydaje mi sie, ze Twoj maz
                jest Polakiem). Przepis ten dotyczy tylko tych dzieci, gdzie jedno z rodzicow
                jest cudzoziemcem. I to nie takim cudzoziemcem, ze byl Polakiem, a teraz ma
                obywatelstwo kanadyjskie rowniez.

Pozdr.
                • aga_rn Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 16:51
                  O, no i prosze sad To juz jestesmy tutaj screwed na calej linii sad
                  Aitee, nawet sie nie zastanawiaj ...
          • judytak Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 08.03.04, 10:28
            aitee napisała:

Z
            > tego co wyczytałam, polskie dziecko podróżując do Polski musi się posługiwać
            > polskim paszportem.

tak, to prawda, dokładniej prawo stanowi, że ktoś, będący obywatelem danego
            kraju (np. Polski) przed organami tego kraju nie może występować jako obywatel
            innego kraju

Ktoś również napisał (w jednym z wątków na tym forum), że
            > dziecko i rodzic z nim podróżujący powinni mieć takie samo obywatelstwo.

pamiętam, że ktoś tak napisał, ale to nie jest prawdą
            przecież dziecko może równie dobrze podróżować np. z dziadkami, lub może
            wyjechać na obóz z nauczycielem...

> Jak wygląda to w praktyce? Polacy stemplują w polskim
            > paszporcie, a Anglicy w angielskim?

dokładnie tak (co prawda ja jeżdżę przez inną granicę)

A jaki paszport będzie obowiązywał moje
            > dziecko przy wyjeżdzie do dajmy na to Szwecji?

w trzecim kraju mogą używać paszport, który chcą - wolny wybór

Czyż to nie jest
            > urtudnienie?

szczerze mówiąc, nie zauważyłam, żeby było

a plusy widzę w tym, że

a) już teraz mogę korzystać z praw, związanych z obywatelstwem (np. moje dzieci
            do 18-go roku życia mają ubezpieczenie zdrowotne na Węgrzech, gdzie nie
            mieszkamy, ale co się przyda, bo spędzają tam wakacje u dziadków)

b) daje to dziecku wybór w późniejszych latach, np. szkoły, studia, stypendia,
            zakup ziemi, podejmowanie pracy itp. itd. (Unia Unią, przepisy prawa się
            zmieniają, traktaty się zawiera i się zrywa, a własny obywatel zawsze ma
            lepiej, niż obcy)

c) jest wiele konfliktów na świecie, jeśli się chce podróżować, czasami
            bardziej bezpiecznie lub bardziej korzystnie jest posiadać paszport jednego
            kraju, niż drugiego

może to i są korzyści bardzo dalekie i teoretyczne, ale utrudnienia też wydają
            mi się minimalne

pozdrawiam
            Judyta
            (podwójne obywatelstwo od 4 lat, trójka dzieci, każde z dwoma paszportami)
    • kingaolsz Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 13:30
      Napisalam na priva na gazetowa skrzynke
      Pozdrawiam
      Kinga
      • aitee Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 13:35
        kingaolsz napisała:

> Napisalam na priva na gazetowa skrzynke
        > Pozdrawiam
        > Kinga

Rozumiem, że masz na myśli skrzynkę dorrit? wink
        • dorrit Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 13:45
          Czyli bedziesz skladac podanie o zwolnienie Cie z ob.polskiego, bo inaczej wg
          powyzszej wersji tez nie bedziesz mogla podrozowac do PL z dzieckiem Anglikiem?
          Cos mi sie zdaje, ze nie ma takiego przepisu.
        • kingaolsz Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 18:29
          Napisalam na priva do aitee

Kinga
    • goonia Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 15:47
      Ja mieszkam w Kanadzie, wiec nie pomoge jesli chodzi o formalnosci, ale co do
      polskich paszportow, to prawo zmienia sie srednio co 2 lat. wiem z wlasnego
      doswiadczenia bo za kazdym razem jak lecimy do Polski jest inaczej.
      W tej chwili dziecko moze podrozowac do Polski na zagranicznym paszporcie +
      wiza polska. Do niedawna potrzebny byl paszport Polski wydany w POlsce i
      dziecko musialo byc zarejestrowane w pOlsce. Wiazalo sie to jednak z wyslaniem
      oryginalu Swiadectwa urodzenia i nie jestem pewna czy je zwracano. W zw. z tym
      ludzie sie awanturowali bo jak mozna oddac jedyny dowod tozsamosci dziecka.
      Tak wiec w tej chwili jesli nie chcesz to nie musisz polskiego paszportu
      wyrabiac. Nie ma niestety gwarancji, ze tak bedzie zawsze.
      Co do podrozy z osoba innej narodowosci, to lepiej zapytaj, bo przeciez dziecko
      czesto podrozuje np. z dziadkami i nikt sie nie czepia jesli maja notarialna
      zgode od rodzicow.
      W sumie to polskie obywatelstwo jest potrzebne tylko zeby glosowac. Teraz to
      juz nawet chyba wolno kupowac nieruchomosci cudzoziemcom, wiec tak naprawde nie
      bedzie ono dziecku do niczego potrzebne.
      Pozdrawiam
      Goonia
      • aga_rn Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 16:38
        Goonia !
        Naprawde nie trzeba w tej chwili polskiego paszportu ? To cos dla mnie nowego,
        do tej pory slyszalam ze Polakom (a moje dzieci urodzone w Kanadzie sa Polakami
        po nas-rodzicach) nie wydadza wizy do paszportu kanadyjskiego.
        Teraz wydaja wizy bez problemow ? Bo ja juz jestem totalnie skolowana. Nie ma
        problemow z zaniesieniem kanadyjskiego paszportu i otrzymaniem do niego
        polskiej wizy ?
        Co do tego ze to prawo zmienia sie co chwile to prawda sad Dlatego gdybym miala
        teraz wybor to bym sie zrzekala obywatelstwa dla dzieci. Tye ze nie mam jak ...
        Pozdr.
        AgaRN
    • amj02 Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 15:59
      Tak sie sklada,ze wczoraj bylam w konsulacie w Chicago.Bardzo uprzejmy pan w
      okienku poinformowal mnie ,ze nasze dzieci dostaja automatycznie polskie
      obywatelstwo.Sprawa zaczyna sie troszeczke komplikowac jesli chcemy wyrobic
      paszporty. Jest to dluga droga. Najlepiej zalatwiac to w Polsce tzn. na
      podst.aktu urodzenia amerykanskiego(przetlumaczyc, podsteplowac w konsulacie)
      zalatwic akt urodzenia w Polsce, majac to mozna bez problemow skladac wniosek o
      paszport.Wcale nie musisz zglaszac zaraz po urodzeniu sie dziecka, np.moje
      dzieci maja 5 lat i do wczoraj naprawde myslalam ,ze maja tylko obywatelstwo
      amerykanskie. Zrzekac sie obywatelstwa polskiego nie zerzekala bym sie. Z
      prostej przyczyny nigdy nie wiadomo co moze sie zdazyc.Poprostu nie wyrabiaj
      paszportu.
      Gosia
    • kulju Jak to jest w Kanadzie... 03.03.04, 17:49
      Dziewczyny, moze ja powiem jak to jest, bo wlasnie przez to przechodzilam.
      Moj Adas ma 5 miesiecy, urodzil sie w Kanadzie, tate ma Kanadyjczyka i
      Amerykanina jednoczesnie. Na podstawie kanadyjskiego aktu urodzenia wyrabiamy mu
      najpierw akt urodzenia polski (kanadyjskiego nie trzeba wysylac do Polski) -
      robi sie to przez konsula. Nastepnie na podstawie polskiego aktu urodzenia jest
      wyrabiany paszport polski dla dziecka. Troche to zajmie. Takze my na wakacje
      jedziemy, ja z polskim paszportem, a Adas z kanadyjskim z wiza do Polski
      (podobno nie ma zadnych problemow i dziecko dostanie wize automatycznie -
      rozmawialam z konsulem wink. Adasiowi wyrabiamy tez amerykanski akt urodzenia, bo
      a nuz sie przyda. Poza tym ja jestem zwolenniczka, ze nigdy nie za duzo wyborow
      i nie zrzekalabym sie za nic obywatelstwa dla dzieci. A kto wie, co sie bedzie
      dzialo w tej Kanadzie za kilka lat. A wyrabianie Peselu i takich tam, no coz, a
      co jak Adasi bedzie chcial robic polska mature i studiowac w Polsce? Poza tym ja
      jestem Polka i Adas tez jest Polakiem. Nic tego nie zmieni wink)) Na polski
      paszport poczekamy i w przyszlosci Adas bedzie jezdzil do dziadkow z polskim
      paszportem, bo badz co badz jest Polakiem.
      Pozdrawiam,
      magda
      • aga_rn Re: Jak to jest w Kanadzie... 03.03.04, 18:03
        No to sie ciesze ze mozna bez problemow dostac wize do kanadyjskiego paszportu.
        Widzisz, ja tez jestem zwolenniczka wyborow - dlatego chcialabym miec wybor
        tego czy chce polski paszport dla dziecka czy nie. W 2000 i 2002 roku wyboru
        nie mialam - a przynajmniej tak mi powiedziano, i wyrabialam dla dzieci polskie
        paszporty. Teraz i tak jestem skolowana, bo wedlug tego co pisala Edytkus na
        forum w grudniu ubiegelego roku (dluga dyskusja " o paszportach znowu az do
        znudzenia") wynikalo ze otrzymanie polskiej wizy do zagranicznego paszportu
        osoby uwazanej wedlug prawa polskiego za Polaka nie bylo mozliwe - teraz
        okazuej sie ze jest inaczej. To juz naprawde zakrawa na absurd - prawo ktore
        ciagle sie zmienia, ktore nie jest przestrzegane - to naprawde jest chory kraj
        sad Czy ktos na 100 % wie jak jest naprawde ?
        Ja bym wolala zeby moje dzieci mogly sobie same zadecydowac czy chca miec w
        Poslce PESEL-e i inne zameldowania. A nie ze sa zmuszane do tego kiedy chca
        odwiedzic w Polsce babcie.
        AgaRN (wciaz skolowana).
        • magdapol75 Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 03.03.04, 20:24
          Z zalatwianiem tego calego "zrzeczenia sie polskiego obywatelstwa" bedzie
          pewnie tyle zachodu co z wyrobieniem dziecku polskiego paszportu.
          Tak na marginesie dodam ze chyba niektorym z Was ta "ZAGRANICA" troszke w
          glowie pomacila.
          • ma.pi Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 03.03.04, 20:53
            magdapol75 napisała:

> Z zalatwianiem tego calego "zrzeczenia sie polskiego obywatelstwa" bedzie
            > pewnie tyle zachodu co z wyrobieniem dziecku polskiego paszportu.
            > Tak na marginesie dodam ze chyba niektorym z Was ta "ZAGRANICA" troszke w
            > glowie pomacila.

OOOOOOOOO, czyzby tylko Twoj poglad na zycie byl jedynie sluszny???
            I nie mozemy sobie tak poscielic coby nam bylo wygodnie?

Pozdrowienia
          • aitee Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 04.03.04, 15:35
            A można spytać jakie masz prawo oceniać czyjeś wybory?
            Uwielbiam posty polskich patriotek wink Jak nie kwestia obywatelstwa to języka,
            jak nie języka to dlaczego poslkiego imienia dziecku nie dają? Dziewczyny, może
            warto czasami wstać od kompa i zajrzeć do własnego życia? A nie oceniać innych?
            • magdapol75 Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 04.03.04, 17:21
              Czy ja oceniam Twoj wybor,a rob co chcesz, tylko wielka szkoda ze my Polacy tak
              sie wlasnego pochodzenia wstydzimy,dlaczego obywatele innych panstw z duma
              rejestruja swoje dzieci w ambasadach swoich krajow po to zeby mialy ich
              obywatelstwo.
              Nie jestem patriotka ale nie wstydze sie z kad jestem,nie milkne w autobusie
              jak slysze innych Polakow i do tej pory jeszcze nie spotkalam sie z takim
              pomyslem jak Twoj.
              Nie bardzo wiem co sklania ludzi do zrzekania sie
              obywatelstwa,kompleksy?,zachlysniecie sie zachodem?,wstyd pochodzenia?,nie
              bardzo rozumiem,bo biurokracja to wedlug mnie tylko taka mala podszywka.
              • aitee Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 04.03.04, 18:52
                Czy ja oceniam Twoj wybor,a rob co chcesz, tylko wielka szkoda ze my Polacy tak
                >
                > sie wlasnego pochodzenia wstydzimy,dlaczego obywatele innych panstw z duma
                > rejestruja swoje dzieci w ambasadach swoich krajow po to zeby mialy ich
                > obywatelstwo.
                > Nie jestem patriotka ale nie wstydze sie z kad jestem,nie milkne w autobusie
                > jak slysze innych Polakow i do tej pory jeszcze nie spotkalam sie z takim
                > pomyslem jak Twoj.
                > Nie bardzo wiem co sklania ludzi do zrzekania sie
                > obywatelstwa,kompleksy?,zachlysniecie sie zachodem?,wstyd pochodzenia?,nie
                > bardzo rozumiem,bo biurokracja to wedlug mnie tylko taka mala podszywka.
                >

Trochę się zapominasz. Nie rozmawiasz z dzieckiem i ja sobie wypraszam taki
                ton. Nie muszę się ani tobie ani nikomu tłumaczyć ze swoich wyborów. A są one
                podyktowane przede wszystkim właśnie kretyńską polską biurokracją i faktem, że
                do niczego, ale to absolutnie do niczego nie jest mi potrzebne polskie
                obywatelstwo mojego dziecka. Ja też nie milknę jak słyszę Polaka a wiesz
                dlaczego? Bo nie rozmawiam po polsku. Nie mam z kim i jakoś żyję. Wstyd
                pochodzenia? Ja pochodzę z dwóch krajów, teraz mieszkam w trzecim, z czasem
                pewnie przeprowadzę się do jeszcze innego.
                A że nie bardzo rozumiesz mój punkt widzenia, to się na jego temat i nie
                wypowiadaj. I myśl sobie co ci się żywnie podoba smile Bo ja mam to głęboko w
                poważaniu.
                • magdapol75 Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 05.03.04, 12:41
                  aitee napisała:

> Trochę się zapominasz. Nie rozmawiasz z dzieckiem i ja sobie wypraszam taki
                  > ton.

O jaki ton Ci chodzi bo ja tu naprawde nie siedze i nie krzycze,tylko mowie
                  bardzo spokojnie.
                  Zamieszczajac post o takiej tresci ryzykujesz ze spotkasz sie z krytyka takich
                  osob jak ja ,ktore nie boja sie pisac tego co mysla kiedy cos wydaje im sie
                  smieszne (nie ha,ha smieszne).
                  Nie wiem czy tak do niczego jest Ci potrzebne polskie obywatelsto Twojej
                  corki,od nadmiaru glowa nie boli, jak to mowia,nigdy nic nie wiadomo co moze
                  sie kiedys przydac.
                  Jest jeszcze jedna,prosta opcja,wpisanie dziecka do paszportu.

~~~ magda mama nel ~~~
                  zdjecia z lutego
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10367026&a=11012526
              • ma.pi Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 04.03.04, 19:13
                magdapol75 napisała:

> Czy ja oceniam Twoj wybor,a rob co chcesz, tylko wielka szkoda ze my Polacy
                tak
                >
                > sie wlasnego pochodzenia wstydzimy,dlaczego obywatele innych panstw z duma
                > rejestruja swoje dzieci w ambasadach swoich krajow po to zeby mialy ich
                > obywatelstwo.
                > pomyslem jak Twoj.
                >
                >

Wiesz, a mi nie dalej jak wczoraj bylo wstyd, ze jestem Polka. I to nie
                dlatego, ze ja cos zle zrobilam, ale dlatego, ze mam takich a nie innych
                wspolrodakow.
                Krotki obrazek z zycia. Pojechalismy wczoraj do polskiej dzielnicy na zakupy
                (he, he popieramy polska przedsiebiorczosc). Do jednego sklepu podjechal
                samochod z towarem. Wyszlo dwoch panow, jeden starszy drugi mlodszy wyladowac
                towar. Nagle ten starszy zachwial sie i upadl. Mlodszy jakby nigdy nic dalej
                robi swoje. Podeszlismy zobaczyc co sie stalo, pan mial pewnie zawal. Moj maz
                zadzwonil po pogotowie i zawolal tego mlodszego aby mu pomogl ulozyc goscia.
                Troche ludzi sie zebralo, a ten mlodszy do gapiow "No patrzcie, podzucili mi
                tutaj sk..syna.".
                No coz na przyszlosc nie przyznam sie w takiej okolicy, ze jestem Polka, tylko
                bede rozmawiac po angielsku.

I mowiac szczerze patrzac na moich rodakow to coraz mniej sie nia czuje.

Pozdr.
              • aga_rn Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 04.03.04, 20:09
                magdapol75 napisała:

> pomyslem jak Twoj.

Zauwaz ze mowa tutaj o zrzekaniu sie obywatelstwa dzieci a nie nas samych,
                doroslych Polakow. Kompleksow z powodu bycia Polka ja nie mam zadnych,
                zachlysnac tez nie ma czym.
                Do niedawna sama nie mialas pojecia jakie obowiazuje prawo, i mialas szczescie
                ze za bardzo Ciebie to nie dotyczy (Ciebie i innych mieszkajacych w Anglii
                dziewczyn). Natomiast nas - mieszkajacych w Kanadzie - jak najbardziej. Nie
                bedziemy w Unii, nie wiadomo czy wizy miedzy naszymi krajami zostana zniesione
                za naszego zywota - dlatego nas to dotyczy, i co chwile robi sie z nas balonow,
                zmieniajac przepisy czy dobrowolnie je sobie interpretujac.
                W 1998 wybieralam sie z 4-letnia wowczas corka do Polski. Chcialam wyrobic jej
                polski paszport - do tego potrzebowalam polskiego aktu urodzenia. Nie bylo na
                to czasu, pani w konsulacie poradzila zeby sobie glowy nie zawracac i wystapic
                o wize do kanadyjskiego paszportu. OK, dziecko pojechalo do Polski na
                paszporcie kanadyjskim.
                2000 - jedziemy do Polski, chce dla corki wize - nie wolno, dziecko musi miec
                polski paszport. OK, przynjamniej ulatwili na tyle ze nie trzeba polskiego
                aktu urodzenia, wystarczy przyjsc do konsulatu z kanadyjskim aktem urodzenia,
                paszport bedzie wystawiony bez problemow. Dziecko pojechalo do Polski na
                polskim paszporcie.
                2002 - bez zmian, tym razem dwojka jedzie do Polski na polskich paszportach.
                2003 - Kazdy wie jakie prostesty wywolaly zmiany, a szczegolnie fakt ze Polska
                chciala zatrzymywac u siebie oryginalne akty urodzenia. Czy ktos slyszal o
                podobnym absurdzie: ludzie urodzeni i mieszkajacy w innym kraju mieli oddac
                swoje oryginalne akty urodzenia po to aby byly one przechowywane w kraju z
                ktorego pochodza ich rodzice ? Tylko dlatego ze moze chca ten kraj od czasu do
                czasu odwiedzic a nie moga tego zrobic na paszporcie kraju w ktorym sie
                urodzili i w ktorym mieszkaja, z odpowiednia wiza ?Ciekawe, co za madra glowa
                wymyslila podobna bzdure ... Oczywiscie, sprawy juz nie ma, bo na szczescie z
                tego sie wycofano.
                Najnowsze wiadomosci: wedlug Gooni i Kulju w tym roku mozna jechac do Polski na
                kanadyjskim paszporcie z polska wiza. Pytanie: Jak dlugo ? Czy w ogole
                ktokolwiek moze byc pewny czegokolwiek ? Tego ze np. za rok czy dwa ktos znowu
                nie wpadnie na nastepny genialny pomysl ... Czy tak trudno zrozumiec ze
                rodzice moga nie chciec obywatelstw dla swoich dzieci tylko dlatego ze wiaze
                sie to z takim bolem glowy w momencie kiedy chce sie pojechac na upragnione
                wakacje w Polsce. A nie dlatego ze ktos sie wsytdzi bycia Polakiem.
                Magda, jak Twoja coreczka zacznie chodzic do szkoly, zacznie uczyc sie o
                Anglii, zacznie w szkole spiewac "God Save the Queen" to wtedy zrozumiesz ze
                zyjac w Anglii bedzie, chcac nie chcac, najpierw Angielka. Mimo ze rodzice sa
                Polakami, ze w domu mowi sie po Polsku, itd. Moja corka uwielbia Polske, mowi
                po polsku, jezdzi tam co roku, ale wiem ze najwazniejsze jest to gdzie zyje,
                dorasta, gdzie sa jej rodzice, jej szkola, nauczyciele - czyli Kanada. Nie
                wydaje mi sie zeby w takiej sytuacji na miejscu bylo wymuszanie na nas
                rejestrowania dzieci w polskich USC czy meldowania w Polsce.
                Biurokracja - dla mnie to bylby wystarczajcy powod zeby zrzec sie obywatelstwa
                poslkiego moich dzieci (z mozliwoscia przywrocenia przed 18 rokiem zycia). No
                ale ja nie mam takiej mozliwosci wiec jestem zmuszona radzic sobie z klodami
                rzucanymi mi pod nogi przez polskie prawo.
                AgaRN

• alltid_ung Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 11.03.04, 19:59
                  aga_rn napisała:

> Zauwaz ze mowa tutaj o zrzekaniu sie obywatelstwa dzieci a nie nas samych,
                  > doroslych Polakow. Kompleksow z powodu bycia Polka ja nie mam zadnych,
                  > zachlysnac tez nie ma czym.
                  > Do niedawna sama nie mialas pojecia jakie obowiazuje prawo, i mialas
                  szczescie
                  > ze za bardzo Ciebie to nie dotyczy (Ciebie i innych mieszkajacych w Anglii
                  > dziewczyn). Natomiast nas - mieszkajacych w Kanadzie - jak najbardziej. Nie
                  > bedziemy w Unii, nie wiadomo czy wizy miedzy naszymi krajami zostana
                  zniesione
                  > za naszego zywota - dlatego nas to dotyczy, i co chwile robi sie z nas
                  balonow,
                  >
                  > zmieniajac przepisy czy dobrowolnie je sobie interpretujac.
                  > W 1998 wybieralam sie z 4-letnia wowczas corka do Polski. Chcialam wyrobic
                  jej
                  >
                  > polski paszport - do tego potrzebowalam polskiego aktu urodzenia. Nie bylo
                  na
                  > to czasu, pani w konsulacie poradzila zeby sobie glowy nie zawracac i
                  wystapic
                  > o wize do kanadyjskiego paszportu. OK, dziecko pojechalo do Polski na
                  > paszporcie kanadyjskim.
                  > 2000 - jedziemy do Polski, chce dla corki wize - nie wolno, dziecko musi miec
                  > polski paszport. OK, przynjamniej ulatwili na tyle ze nie trzeba polskiego
                  > aktu urodzenia, wystarczy przyjsc do konsulatu z kanadyjskim aktem urodzenia,
                  > paszport bedzie wystawiony bez problemow. Dziecko pojechalo do Polski na
                  > polskim paszporcie.
                  > 2002 - bez zmian, tym razem dwojka jedzie do Polski na polskich paszportach.
                  > 2003 - Kazdy wie jakie prostesty wywolaly zmiany, a szczegolnie fakt ze
                  Polska
                  > chciala zatrzymywac u siebie oryginalne akty urodzenia. Czy ktos slyszal o
                  > podobnym absurdzie: ludzie urodzeni i mieszkajacy w innym kraju mieli oddac
                  > swoje oryginalne akty urodzenia po to aby byly one przechowywane w kraju z
                  > ktorego pochodza ich rodzice ? Tylko dlatego ze moze chca ten kraj od czasu
                  do
                  >
                  > czasu odwiedzic a nie moga tego zrobic na paszporcie kraju w ktorym sie
                  > urodzili i w ktorym mieszkaja, z odpowiednia wiza ?Ciekawe, co za madra glowa
                  > wymyslila podobna bzdure ... Oczywiscie, sprawy juz nie ma, bo na szczescie
                  z
                  > tego sie wycofano.
                  > Najnowsze wiadomosci: wedlug Gooni i Kulju w tym roku mozna jechac do Polski
                  na
                  >
                  > kanadyjskim paszporcie z polska wiza. Pytanie: Jak dlugo ? Czy w ogole
                  > ktokolwiek moze byc pewny czegokolwiek ? Tego ze np. za rok czy dwa ktos
                  znowu
                  >
                  > nie wpadnie na nastepny genialny pomysl ... Czy tak trudno zrozumiec ze
                  > rodzice moga nie chciec obywatelstw dla swoich dzieci tylko dlatego ze wiaze
                  > sie to z takim bolem glowy w momencie kiedy chce sie pojechac na upragnione
                  > wakacje w Polsce. A nie dlatego ze ktos sie wsytdzi bycia Polakiem.
                  > Magda, jak Twoja coreczka zacznie chodzic do szkoly, zacznie uczyc sie o
                  > Anglii, zacznie w szkole spiewac "God Save the Queen" to wtedy zrozumiesz ze
                  > zyjac w Anglii bedzie, chcac nie chcac, najpierw Angielka. Mimo ze rodzice
                  sa
                  > Polakami, ze w domu mowi sie po Polsku, itd. Moja corka uwielbia Polske,
                  mowi
                  >
                  > po polsku, jezdzi tam co roku, ale wiem ze najwazniejsze jest to gdzie zyje,
                  > dorasta, gdzie sa jej rodzice, jej szkola, nauczyciele - czyli Kanada. Nie
                  > wydaje mi sie zeby w takiej sytuacji na miejscu bylo wymuszanie na nas
                  > rejestrowania dzieci w polskich USC czy meldowania w Polsce.
                  > Biurokracja - dla mnie to bylby wystarczajcy powod zeby zrzec sie
                  obywatelstwa
                  > poslkiego moich dzieci (z mozliwoscia przywrocenia przed 18 rokiem zycia).
                  No
                  > ale ja nie mam takiej mozliwosci wiec jestem zmuszona radzic sobie z klodami
                  > rzucanymi mi pod nogi przez polskie prawo.
                  > AgaRN
                  >

Super smile))) Podpisuje sie pod twoim postem dwoma rekamismile Pozdrawiam
                  serdecznie - Polka bez kompleksow i matka dzieci bez polskich paszportow wink

@--------------------@------------------@-----------------@-----------------@
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=5989627&a=10207476
                  www.fampersson.k-webb.nu

• aga_rn Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 01:14
                    Hej alltid, dziekuje i rowniez pozdrawiam smile
                    Dziewczyny pisaly o korzysciach posiadania obywatelstwa takich jak studiowanie,
                    matura, czy opieka medyczna, ale oprocz tego moga dojsc w przyszlosci pewne
                    obowiazki, kto wie czy nie trzeba bedzie sie rozliczac podatkowo lub czy np.
                    nie dojdzie do sytuacji kiedy trzeba bedzie wypelnic obowiazek militarny.
                    Oczywiscie obecnie to nierealne ale kto wie co sie moze stac w przyszlosci ?
                    Czy w ogole mamy prawo narzucac obywatelstwo kraju ktore dla naszych dzieci
                    jest potencjalnie obce (nie wszyscy jezdza czy wysylaja dzieci do Polski co
                    roku, nawet jezeli uczymy polskiego czy pojedziemy raz na 3-4 lata, to czy w
                    ten sposob mozna stworzyc warunki na prawdziwe "zapuszczenie korzeni" ?
                    Wydaje mi sie ze w takiej sytuacji (kiedy czlowiek rodzi sie i kiedy jego dom
                    rodzinny jest w innym kraju) wybor obywatelstwa kraju pochodzenia jego rodzicow
                    powinien byc dobrowolny, a najlepiej po osiagnieciu dojrzalosci. W koncu to
                    nasze dzieci beda z tym obywatelstwem zyc, a wiadomo jak zmudny i kosztowny
                    jest proces zrzeczenia sie tegoz obywatelstwa.
                    Pozdr.
                    AgaRN
                    • kerstink Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 07:29
                      > matura, czy opieka medyczna, ale oprocz tego moga dojsc w przyszlosci pewne
                      > obowiazki, kto wie czy nie trzeba bedzie sie rozliczac podatkowo lub czy np.
                      > nie dojdzie do sytuacji kiedy trzeba bedzie wypelnic obowiazek militarny.

I dlatego w wieku 18 lat dziecko, czy wtedy juz w miare dojrzaly czlowiek,
                      decyduje sie na jedno z mozliwosci - przynajmniej w przypadku niemiecko-polskim
                      tak jest. Poza tym istnieja rozne umowy o nieplaceniu podwojnego podatku, nie
                      wiem, jak jest z obowiazkiem sluzby w wojsku. Tutaj ja mam nadzieje, ze za pare
                      lat sluzba zastepcza bedzie na porzadku dziennym.
                      Osobiscie nie chcialabym zrezygnowac z obywatelstwa dziecka, ktore dziecko ma
                      poprzez urodzenie sie w takich warunkach a nie innych. Ale tu kazdy ma swoje
                      zdanie i racje. Natomiast dziwnie by mi sie wydawalo rezygnacja z obywatelstwa
                      dziecka z powodu niedogodnosci w zalatwieniu formalnosci.
                      K.
                      • magdapol75 Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 12:54
                        kerstink napisała:
                        > Natomiast dziwnie by mi sie wydawalo rezygnacja z obywatelstwa
                        > dziecka z powodu niedogodnosci w zalatwieniu formalnosci.
                        > K.

Wlasnie !!, przeciez to ta sama "Polska biurokracja" zalatwiac bedzie
                        zrzeczenie obywatelstwa i wystawienie paszportu,trzeba w obu sytuacjach jechac
                        do Konsulatu,wypelniac kwescjonariusze,uiszczac oplaty,dlaczego w takim razie
                        taki zapal do jednego ,a niechec do drugiego??!!
                        • aga_rn Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 13:47
                          Magda, ale przynajmniej takie zrzeczenie sie obywatelstwa to "niedogodnosc" raz
                          i na zawsze.
                          Paszportu nie dostajesz na cale zycie, a do tego jeszcze co chwila zmieniaja
                          sie przepisy i tok jego zalatwienia ...
                          AgaRN
                          PS.
                          A czy Ty wyrobialas paszport dla swojej coreczki ?
                          • magdapol75 Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 14:22
                            Aga,paszport sie wyrabia raz na dziesiec lat i jak go juz masz to drugi jest
                            tylko kwestia wypelnienia druczkow i czekania,nie trzeba juz zadnych aktow
                            urodzenia itp.
                            Moja corka jest wpisana w moj paszport.
                            Pozdrawiam Magda
                        • ma.pi Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 14:41
                          magdapol75 napisała:

> kerstink napisała:
                          > > Natomiast dziwnie by mi sie wydawalo rezygnacja z obywatelstwa
                          > > dziecka z powodu niedogodnosci w zalatwieniu formalnosci.
                          > > K.
                          >
                          > Wlasnie !!, przeciez to ta sama "Polska biurokracja" zalatwiac bedzie
                          > zrzeczenie obywatelstwa i wystawienie paszportu,trzeba w obu sytuacjach
                          jechac
                          > do Konsulatu,wypelniac kwescjonariusze,uiszczac oplaty,dlaczego w takim razie
                          > taki zapal do jednego ,a niechec do drugiego??!!

Jak takie madre jestescie to moze mi wytlumaczycie dlaczego ta "wspaniala
                          polska biurokracja" odmowila zarejstrowania mojego kanadyjskiego slubu. Bez
                          zadnegu uzasadnienia. Pani mi powiedziala, ze nie zarejstruje, bo nie. Z geby
                          jej sie nie spodobalam czy co? Tylko mi nie piszcie, ze mam sie odwolywac do
                          polskich sadow, bo ze smiechu padne. (czyli tutaj wychodzi moj stosunek do
                          posiadania polskich papierow).

Pozdr.
                          • magdapol75 Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 15:15
                            Nie wiem co na to odpisac, sama nie jestem za posiadaniem polskich
                            papierow,tylko pisze tu zdziwiona checia zrzekania sie obywatelstwa.
                            W watku o paszportach napisalam ze wedlug tego co wiem,polscy obywatele
                            mieszkajacy w W.Brtyanii wcale nie potrzebuja polskich paszportow do jezdzenia
                            do Polski bo na granicy to prawo nie jest przestrzegane.
                            Moja rodzina jezdzi do Polski na bryt. paszportach i nikt nigdy nie mial
                            problemow,takze wystarczy wyrobic dziecku paszport bryt. i nie potrzeba
                            uzerania z polska biurokrac.
                            Magda
                            ~~~ magda mama nel ~~~
                            Nelcia
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8176511&a=11097384
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11134529&a=11136751
                            • ma.pi Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 16:20
                              Dobra, dyskusja zeszla nam juz na polityczne tory. To moze uzyskam wyjasnienie
                              pewnego fenomenu. Dzieci urodzone na zachodzie (czyli zachodnia Europa, USA,
                              Kanada) maja automatycznie polskie obywatelstwo i niczego nie musza udowadniac.
                              Wrecz wciska sie im to obywatelstwo i odmawia np. wiz do zagranicznych
                              paszportow twierdzac, ze sa polakami i musza miec polskie paszporty.

Natomiast dzieciom Polakow za wschodniej granicy robi sie trudnosci. Musza
                              udowadniac, ze sa Polakami, a i tak czesto maja problemy z uzyskaniem polskiego
                              obywatelstwa. No wlasnie z UZYSKANIEM, bo im automatycznie takie obywatelstwo
                              nie przysluguje. Wystarczy poczytac polska prase.

Czy ktos wie o co tutaj chodzi. Chociaz wiadomo, ze jak nie wiadomo o co chodzi
                              to chodzi o pieniadze. Tych z zachodu to mozna wydoic z "dularow", marek czy
                              innej waluty. Tych ze wschodu sie nie da, to zabiera sie im obywatelstwo, bo
                              pewnie by trzeba bylo doplacac do tego interesu. A tacy biedni obywatele Polsce
                              nie sa potrzebni.

To ja dziekuje, nie chce byc obywatelka takiego panstwa gdzie sa rowni i
                              rowniejsi, a znak rownosci stawia sie patrzac na grubosc portfela.

Pozdr.
                              • dorrit Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego - ma.pi 18.03.04, 09:34
                                Ustawa o obywatelstwie polskim, zreszta nie rozniaca sie w tym punkcie z
                                ustawami o obywatelstwie innych krajow europejskich (a rozniaca sie od
                                amerykanskiej, gdzie mowa jest o prawie ziemi a nie prawie krwi), jak zapewne
                                wiesz, stanowi, ze dziecko, ktorego przynajmniej jeden z rodzicow jest
                                obywatelem polskim, nabywa polskie obywatelstwo. Nie ma w niej rozroznienia,
                                czy to dziecko urodzilo sie na zachodzie czy na wschodzie Europy - to tez
                                pewnie wiesz.
                                Natomiast sprawa osob polskiego pochodzenia mieszkajacych na Wschod od Bugu
                                jest bardzo bolesna i trudna: czesc z nich moze udokumentowac swoje polskie
                                pochodzenie i tu nie ma problemu przy stwierdzeniu ich polskiego obywatelstwa;
                                czesc z nich nie moze go udokumentowac, bo i dokumentow na to nie ma - to
                                przypadek wielu potomkow, ktorych dziadkowie zostali sila wywiezieni do
                                Kazachstanu i nie tylko i pod presja poddawani rusyfikacji. Bardzo mi ich zal i
                                jestem zdania, ze to panstwo polskie, nie oni sami, powinno poszukiwac ich
                                polskich korzeni z formalnego punktu widzenia. Oni nie maja na to srodkow,
                                przygotowania, nie znaja czesto polskiego, nie maja dostepu do polskich
                                archiwalnych rejestrow stanu cywilnego... Tyle, ze panstwo tez nie ma na to
                                srodkow... i problem zostaje ciagle otwarty. Nie orientuje sie, na jakim jest
                                to etapie; pare lat temu zdecydowano maksymalnie ulatwiac im wydawanie
                                paszportow, tam, gdzie bylo to mozliwe, pomagac w przygotowywaniu dokumentow o
                                stwierdzenie obyw.pol., nie pobierac oplat; tam, gdzie nie mozna tego obyw.
                                szybko ustalic - wydawac im wizy....
                            • aga_rn Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 15.03.04, 17:13
                              magdapol75 napisała:

> Nie wiem co na to odpisac, sama nie jestem za posiadaniem polskich
                              > papierow,tylko pisze tu zdziwiona checia zrzekania sie obywatelstwa.

Magda, no i tu jest pies pogrzebany wink
                              Jak na razie zadne "polskie papiery" nie sa Tobie potrzebne, i raczej w
                              przyszlosci nie beda. Moze, moze (nie mowie na pewno wink ), gdyby ktos Ci kazal
                              wyrabiac paszport (lacznie z "umiejscawianiem" dokumentow w Polsce, meldowaniem
                              corki itp.) w chwili kiedy chcesz sobie do Polski na wakacje pojechac -
                              zmienilabys zdanie sad

> W watku o paszportach napisalam ze wedlug tego co wiem,polscy obywatele
                              > mieszkajacy w W.Brtyanii wcale nie potrzebuja polskich paszportow do
                              jezdzenia
                              > do Polski bo na granicy to prawo nie jest przestrzegane.
                              > Moja rodzina jezdzi do Polski na bryt. paszportach i nikt nigdy nie mial
                              > problemow,takze wystarczy wyrobic dziecku paszport bryt. i nie potrzeba
                              > uzerania z polska biurokrac.

No wlasnie ...
                          • dorrit Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 18.03.04, 10:00
                            ma.pi napisała:

> Jak takie madre jestescie to moze mi wytlumaczycie dlaczego ta "wspaniala
                            > polska biurokracja" odmowila zarejstrowania mojego kanadyjskiego slubu. Bez
                            > zadnegu uzasadnienia. <

Zeby dac prawidlowa odpowiedz, nalezaloby zobaczyc dokumenty, jakie
                            przedstawilas do rejestracji. Jesli mialas oryginal kanadyjskiego odpowiednika
                            odpisu zupelnego aktu malzenstwa, przetlumaczony wg zasad tlumaczenia
                            przysieglego (tj. przetlumaczone pieczatkie, linijki i strony oryginalu
                            odpowiadajace tym samym stronom tlumaczenia), Twoje pisemne podanie wraz z
                            wyborem nazwiska Twojego i dzieci - to, po zalegalizowaniu dok., nie bylo
                            powodu nieprzeslania aktu i tlumaczenia do rejestracji...
                    • dorrit Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 12:34
                      aga_rn napisała:
                      > kto wie czy nie trzeba bedzie sie rozliczac podatkowo lub czy np.
                      > nie dojdzie do sytuacji kiedy trzeba bedzie wypelnic obowiazek militarny.
                      Od lat sa w mocy umowy dwustronne o unikaniu podwojnego opodatkownia; ponadto
                      problem ten jednorazowo dla wszystkich czlonkow rozwiazuje Unia Europejska.
                      Obowiazek wojskowy: polska ustawa zwalnia od tego obowiazku nie
                      tylko "podwojnych" obywateli ale wszystkich polskich obywateli zamieszkalych za
                      granica; poza tym dazy sie w przyszlosci do osiagniecia sytuacji, gdy sluzba
                      wojskowa bedzie wylacznie ochotnicza. W niektorych krajach UE sa juz znane
                      daty, od kiedy tak bedzie (nie wspominajac o USA, gdzie od dawna tak jest)

> Czy w ogole mamy prawo narzucac obywatelstwo kraju (...)
                      Mylisz pojecia: niczego dzieciom nie narzucamy, one automatycznie to polskie
                      obywatelstwo maja.

Warto orientowac sie w obecnie obowiazujacych przepisach, ktore moga mnie/Was
                      lub rodziny dotyczyc oraz w tendencjach na przyszlosc - co nie zaszkodzi, a
                      moze rozjasnic wiele spraw.
                      • aga_rn Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 13:41
                        dorrit napisała:

>
                        > Od lat sa w mocy umowy dwustronne o unikaniu podwojnego opodatkownia; ponadto
                        > problem ten jednorazowo dla wszystkich czlonkow rozwiazuje Unia Europejska.
                        > Obowiazek wojskowy: polska ustawa zwalnia od tego obowiazku nie
                        > tylko "podwojnych" obywateli ale wszystkich polskich obywateli zamieszkalych
                        za
                        >
                        > granica; poza tym dazy sie w przyszlosci do osiagniecia sytuacji, gdy sluzba
                        > wojskowa bedzie wylacznie ochotnicza. W niektorych krajach UE sa juz znane
                        > daty, od kiedy tak bedzie (nie wspominajac o USA, gdzie od dawna tak jest)

Napisalam ze w tej chwili to niemozliwe, ale nikt nie przewidzi co moze sie
                        zdarzyc za np. 40 lat. Moje mlodsze dziecko ma w tej chwili 2.5 roku wiec
                        swobodnie ma szanse byc polskim obywatelem zyjacym w Kanadzie przez najblizsze
                        80 lat.
                        > > Czy w ogole mamy prawo narzucac obywatelstwo kraju (...)
                        > Mylisz pojecia: niczego dzieciom nie narzucamy, one automatycznie to polskie
                        > obywatelstwo maja.

Dorrit, Ty ochoczo sobie legalizowalas i umiejscawialas dokumenty po to aby
                        Twoje dzieci otrzymaly polskie paszporty - to Twoj wybor. Ale nie mow mi ze ja
                        cos mieszam - dla mnie to "automatyczne obywatelstwo" dla kogos kto urodzil
                        sie, wychowuje, mieszka/pracuje (i tak dalej) w innym kraju to
                        jest "narzucenie". Nie ma tutaj wyboru.
                        Pozdr.
                        >
                        > Warto orientowac sie w obecnie obowiazujacych przepisach, ktore moga mnie/Was
                        > lub rodziny dotyczyc oraz w tendencjach na przyszlosc - co nie zaszkodzi, a
                        > moze rozjasnic wiele spraw.
                        • dorrit Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 14:21
                          Nie uzylam okreslenia "ochoczo", a dokumenty umiejscowilam nie "ochoczo" tylko
                          zwyczajnie...
                          Staram sie rozmawiac operujac precyzyjnie terminologia, w zwiazku z tym
                          termin "narzucenie obywatelstwa" w odniesieniu do dziecka obywatela/ki
                          polskiego/ej jest niezgodny z prawda.
                          Ty odbierasz to jako narzucenie - to inna sprawa; ja ale nie analizowalam
                          subiektywnego odbioru w/w kwestii prawnej.
                      • aga_rn Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 13:44
                        dorrit napisała:

>
                        > Warto orientowac sie w obecnie obowiazujacych przepisach, ktore moga mnie/Was
                        > lub rodziny dotyczyc oraz w tendencjach na przyszlosc - co nie zaszkodzi, a
                        > moze rozjasnic wiele spraw.

Rozsmieszylas mnie tutaj - "orientowac sie w przepisach i tendencjach na
                        przyszlosc" - to chyba nie dotyczy Kanady i polskiego konsulatu tutaj.
                        Poczytaj sobie poprzednie posty - co chwila "tendencja" sie zmienia i czlowiek
                        nigdy nie wie na czym stoi.
                        • dorrit Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 14:11
                          Smiech to zdrowie.
                          Jednak wole sie orientowac, niz nie. Wole wiedze od ignorancji. To oczywiscie
                          wolny wybor.
                          • aga_rn Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 14:25
                            Dorrit, to moze jeszcze uswiadom mnie gdzie wedlug Ciebie wykazalam sie taka
                            ignoracja ? W tym ze uwazam "automatyczne obywatelswto" za "narzucone
                            obywatestwo" ? To chyba raczej kwestia interpretacji, dla mnie to jest brak
                            wolnego wyboru. To ze nie wiem w jaki sposob moga zmienic sie warunki w ciagu
                            najblizszych 40-50 lat ?
                            Jestem bardzo ciekawa co masz na mysli ...
                            • dorrit Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 14:32
                              Lepsza wiedza niz ignorancja - to poglad, jaki wyznaje. Generalnie. Dotyczy
                              wszystkich. Nie wiem, czy i gdzie sie wykazalas ignorancja.
                              Kwestie ustanowione prawnie nie podlegaja wolnej interpretacji. Oczywiscie, jak
                              wszelkie kwestie, moga byc obiektami subiektywnych emocji.
                              Co do warunkow za 40-50 lat: wiadomo, ze tu nikt niczego nikomu nie
                              zagwarantuje. Natomiast wiadome sa tendencje - o nich pisalam.
                              Nie gniewaj sie, ale wole nie myslec katastroficznie.
                              • aga_rn Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 15.03.04, 17:42
                                dorrit napisała:

> Lepsza wiedza niz ignorancja - to poglad, jaki wyznaje. Generalnie. Dotyczy
                                > wszystkich. Nie wiem, czy i gdzie sie wykazalas ignorancja.
                                > Kwestie ustanowione prawnie nie podlegaja wolnej interpretacji.

W naszej (kanadyjskiej) sytuacji, to tylko mowa-trawa. Tak jak pisalam
                                wczesniej, w ciagu krotkiego zywota mojej corki przepisy/czy moze wlasnie ich
                                interpretacja zmienila sie pare razy.
                                Oczywiscie, jak
                                >
                                > wszelkie kwestie, moga byc obiektami subiektywnych emocji.
                                > Co do warunkow za 40-50 lat: wiadomo, ze tu nikt niczego nikomu nie
                                > zagwarantuje. Natomiast wiadome sa tendencje - o nich pisalam.
                                > Nie gniewaj sie, ale wole nie myslec katastroficznie.

Nie gniewam sie smile Ja nie mysle katastroficznie, ale ... Moje dzieci beda
                                dziecmi tylko przez pewien krotki okres swojego zycia, potem beda dosroslymi
                                ludzmi. Nie jestem pewna czy taki "dar" (obywatelstwo, obcego badz co badz dla
                                nich, kraju) jest na miejscu ... Poza tym, jak na razie, mimo tak jasnych i
                                nie podlegajacych "wolnej interpretacji kwestii prawnych" hahaha, nie dotyczy
                                to kazdego dziecka urodzonego poza granicami Polski a ktorym przynajmniej jeden
                                rodzic jest Polakiem (vide dzieci naszych forumowych Angielek ktore do Polski
                                jezdza bez problemow na paszportach brytyjskich).
                                Prawo sobie a zycie sobie. I jak tutaj miec pelne zaufanie do panstwa/prawa
                                gdzie prawa reka nie wie co robi lewa. I jeszcze przekazac to dzieciom ktore
                                nie maja wolnego wyboru.
                                sad
                      • ma.pi Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 12.03.04, 14:52
                        dorrit napisała:

> Od lat sa w mocy umowy dwustronne o unikaniu podwojnego opodatkownia; ponadto
                        > problem ten jednorazowo dla wszystkich czlonkow rozwiazuje Unia Europejska.
                        > Obowiazek wojskowy: polska ustawa zwalnia od tego obowiazku nie
                        > tylko "podwojnych" obywateli ale wszystkich polskich obywateli zamieszkalych
                        za
                        >
                        > granica;

Jak dotad nie wszystkie kraje naleza do UE i raczej na pewno nalezec nie beda.
                        A juz na pewno nie beda USA czy Kanada.
                        Znajac "plskich rzadzacych" to ja bym byla bardzo ostrozna. Nigdy nic nie
                        wiadomo co im odbije i jakie ustawy wprowadza. I oczywiscie "wprowadzanie
                        ustawy w zycie" zalezy zawsze od humoru niedoinformowanego urzednika. Dziekuje
                        za takie przywileje, ale wole ich nie miec.

> Mylisz pojecia: niczego dzieciom nie narzucamy, one automatycznie to polskie
                        > obywatelstwo maja.

Ale wlasnie polskie przepisy narzucaja obywatelstwo ludzia, ktorzy go nie chca,
                        bo nie pozwalaja sie go zrzec. Przeciez zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa
                        nie jest uregulowane zadnymi przepisami. Zalezy tylko od "widzimisie"
                        prezydenta. Jak wstanie rano prawa noga to laskawie podpisze taki wniosek jak
                        lewa to wypchaj sie obywatelu. I odwolania nie mozna pisac. To przepraszam, jak
                        to inaczej mozna nazawac? Przywilejem, he, he, he. Na pewno nie.

Pozdr.
                        • dorrit Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 18.03.04, 09:53
                          ma.pi napisała:

> Ale wlasnie polskie przepisy narzucaja obywatelstwo ludzia, ktorzy go nie
                          chca, bo nie pozwalaja sie go zrzec. Przeciez zrzeczenie sie polskiego
                          obywatelstwa nie jest uregulowane zadnymi przepisami. Zalezy tylko
                          od "widzimisie" prezydenta.

Zrzeczenie sie obywatelstwa JEST uregulowane przepisami. Osteczna decyzja
                          nalezy do prezydenta. Nie przewiduje sie odwolania. Nic nie broni natomiast
                          wystapic ponownie o zrzeczenie sie obywatelstwa. Problem (dla tych, ktorzy
                          chcieliby sie zrzec, oczywiscie) to dokumenty, ktore trzeba zalaczyc (tez
                          uregulowane odp. przepisem) - jest ich duzo. Kiedys (nie pamietam, do ktorego
                          roku, chodzi w kazdym razie o lata 90.-te) bylo latwo zrezygnowac z polskiego
                          obywatelstwa, teraz nie. I tak zle, i tak niedobrze, jak widac...
                          Nie dostanie np. "zrzeczenia" osoba, ktora ma jakies zobowiazania cywilno-
                          prawne w kraju, a pozbawienie jej obywatelstwa sila rzeczy zastopowaloby
                          mozliwosc egzekucji tych zobowiazan. Zob.: ogromna liczba osob (nie tylko
                          mezczyzn...), zamieszkala za granica i uchylajaca sie od placenia alimentow...
                          W jednym tylko okregu konsularnym kilkaset przypadkow rocznie... Ustawa
                          ochrania w ten sposob nieletnich.
                          Zilustrowalam tylko pare jej aspektow, ktore (np. kwestia zobowiazan
                          pozostawionych w PL) wiadomo - dotycza doroslych, a nie Waszych dzieci.
                          Albowiem, jak juz wyzej pare razy napisano, dla dzieci do 3. miesieca zycia
                          rodzice moga dokonac wyboru obywatelstwa obcego...
                          • ma.pi Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 18.03.04, 14:27
                            dorrit napisała:

> ma.pi napisała:
                            >
                            > > Ale wlasnie polskie przepisy narzucaja obywatelstwo ludzia, ktorzy go nie
                            > chca, bo nie pozwalaja sie go zrzec. Przeciez zrzeczenie sie polskiego
                            > obywatelstwa nie jest uregulowane zadnymi przepisami. Zalezy tylko
                            > od "widzimisie" prezydenta.
                            >
                            > Zrzeczenie sie obywatelstwa JEST uregulowane przepisami. Osteczna decyzja
                            > nalezy do prezydenta.

No to przepraszam, ale co to za przepis, ktory zalezy od czyjegos widzimisie.
                            DLa mnie to nie jest przepis tylko wlasnie widzimisie.

Nie przewiduje sie odwolania. Nic nie broni natomiast
                            > wystapic ponownie o zrzeczenie sie obywatelstwa. Problem (dla tych, ktorzy
                            > chcieliby sie zrzec, oczywiscie) to dokumenty, ktore trzeba zalaczyc (tez
                            > uregulowane odp. przepisem) - jest ich duzo.

No wlasnie dokumenty, aby zrzec sie polskiego obywatelstwa, trzeba miec na
                            wszystko polskie dokumenty. Czyli oddajemy polskiej wladzy nasze zagraniczne
                            akty slubu, urodzenia itd. I wyrabiamy polskie. Dajmy na to uda sie nam i
                            zrzekniemy sie obywatelstwa. Tylko co nam to da jak nie mamy juz dokumentow,
                            kraju w ktorym zyjemy. I po jaka ch.... nam potrzebne te polskie dokumenty jak
                            do niczego ich nie bedziemy wykorzystywac i nie bedziemy juz obywatelami
                            polskimi. Dla mnie to jest totalny bezsens, zeby sie bardziej dobitnie nie
                            wyrazic.

Kiedys (nie pamietam, do ktorego
                            > roku, chodzi w kazdym razie o lata 90.-te) bylo latwo zrezygnowac z polskiego
                            > obywatelstwa, teraz nie. I tak zle, i tak niedobrze, jak widac...
                            > Nie dostanie np. "zrzeczenia" osoba, ktora ma jakies zobowiazania cywilno-
                            > prawne w kraju, a pozbawienie jej obywatelstwa sila rzeczy zastopowaloby
                            > mozliwosc egzekucji tych zobowiazan. Zob.: ogromna liczba osob (nie tylko
                            > mezczyzn...), zamieszkala za granica i uchylajaca sie od placenia
                            alimentow...
                            > W jednym tylko okregu konsularnym kilkaset przypadkow rocznie... Ustawa
                            > ochrania w ten sposob nieletnich.
                            > Zilustrowalam tylko pare jej aspektow, ktore (np. kwestia zobowiazan
                            > pozostawionych w PL) wiadomo - dotycza doroslych, a nie Waszych dzieci.
                            > Albowiem, jak juz wyzej pare razy napisano, dla dzieci do 3. miesieca zycia
                            > rodzice moga dokonac wyboru obywatelstwa obcego...

Chyba nie do konca jest to prawda. Ten przepis obowiazuje tylko te dzieci,
                            ktorych jedno z rodzicow jest obcokrajowcem.

Pozdr.
                            • dorrit Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 19.03.04, 12:48
                              ma.pi napisała:
                              > Dajmy na to uda sie nam i zrzekniemy sie obywatelstwa. Tylko co nam to da jak
                              nie mamy juz dokumentow, kraju w ktorym zyjemy. I po jaka ch.... nam potrzebne
                              te polskie dokumenty (...) >

Jest specyfika Kanady, ze nie chce wydac ponownie oryginalu dokumentu - w tym
                              przypadku odpisu aktu stanu cywilnego (zreszta orientujesz sie lepiej, czy jest
                              tak w kazdym przypadku; a jakie sa tego powody???). W Europie na szczescie na
                              ogol norma jest, ze odpisy aktow daje sie na zyczenie, ile sobie zazyczysz,
                              zatem nie ma problemow z otrzymaniem kolejnego oryginalu.

> Chyba nie do konca jest to prawda. Ten przepis obowiazuje tylko te dzieci,
                              > ktorych jedno z rodzicow jest obcokrajowcem>
                              Dokladnie.
                          • ma.pi Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 18.03.04, 14:33
                            dorrit napisała:

> Nie dostanie np. "zrzeczenia" osoba, ktora ma jakies zobowiazania cywilno-
                            > prawne w kraju, a pozbawienie jej obywatelstwa sila rzeczy zastopowaloby
                            > mozliwosc egzekucji tych zobowiazan. Zob.: ogromna liczba osob (nie tylko
                            > mezczyzn...), zamieszkala za granica i uchylajaca sie od placenia
                            alimentow...
                            > W jednym tylko okregu konsularnym kilkaset przypadkow rocznie... Ustawa
                            > ochrania w ten sposob nieletnich.
                            > Zilustrowalam tylko pare jej aspektow, ktore (np. kwestia zobowiazan
                            > pozostawionych w PL) wiadomo - dotycza doroslych, a nie Waszych dzieci.

No dobrze, ale dalej takie sytuacje powinny byc uregulowane prawnie, a nie
                            zalezec od prezydenta. Bo jak sie okaze, ze takim uchylajacym sie tatusiem od
                            alimentow jest kumpel prezydenta, to i tak moze dostac odpowiedz pozytywna.

A po drugie to takie sprawy reguluja chyba umowy miedzy panstwowe o
                            przestepczosci czy sprawach alimentacyjnych, a nie ustawa o obywatelstwie.
                            Przeciez jak taki np. Kanadyjczyk z dziada, pradziada narozrabia w Polsce to
                            moze byc tam sadzony i ukarany. Wcale nie musi robic tego kanadyjska strona.

No i dalej nikt mi nie odpowiedzial dlaczego tych ze wschodu obowiazuja inne
                            przepisy niz tych z zachodu. Czyzbysmy mieli dwie ustawy o obywatelstwie?

Pozdr.
                            • dorrit Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 19.03.04, 13:01
                              ma.pi napisała:
                              takie sytuacje powinny byc uregulowane prawnie, a nie zalezec od prezydenta. Bo
                              jak sie okaze, ze takim uchylajacym sie tatusiem od alimentow jest kumpel
                              prezydenta, to i tak moze dostac odpowiedz pozytywna.>
                              Ta sytuacja jest uregulowana prawnie - poprzez ustawe o obyw. polskim, ktora
                              stanowi, ze decyzja nalezy do prezydenta RP.
                              Jesli idzie o kumpli - to urzednik majacy moce decyzyjne dotyczace innych
                              przypadkow tez moze miec jakichs kumpli i decydowac na ich korzysc... ta obawa
                              pozostanie, smiem dodac, ze wszedzie - i w PL i poza - ma racje bytu. na kazdym

> A po drugie to takie sprawy reguluja chyba umowy miedzy panstwowe o
                              > przestepczosci czy sprawach alimentacyjnych, a nie ustawa o obywatelstwie.>
                              Owszem, wiele spraw reguluja; ustawa o obywatelstwie tez bierze to pod uwage.

> Przeciez jak taki np. Kanadyjczyk z dziada, pradziada narozrabia w Polsce to
                              > moze byc tam sadzony i ukarany. Wcale nie musi robic tego kanadyjska strona.
                              Dokladnie (nie widze zwiazka ze sprawa zrzeczenia sie ob.pol, ale oczywiscie w
                              meritum masz racje)

> No i dalej nikt mi nie odpowiedzial dlaczego tych ze wschodu obowiazuja inne
                              > przepisy niz tych z zachodu. Czyzbysmy mieli dwie ustawy o obywatelstwie?

Odpowiedzialam pare postow wyzej, chyba wczoraj (ze obowiazuje wszystkich ta
                              sama ustawa o ob.pol, ale szerzej - patrz wyzej).
                              Pozdr.
                            • paulinapaulinapaulina Re: Zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego 23.03.04, 15:08
                              ma.pi napisała:

>
                              > No i dalej nikt mi nie odpowiedzial dlaczego tych ze wschodu obowiazuja inne
                              > przepisy niz tych z zachodu. Czyzbysmy mieli dwie ustawy o obywatelstwie?
                              >
                              > Pozdr.

Można tak powiedzieć. O obywatelstwie polskim traktuje zarówno ustawa z dnia
                              z dnia 15 lutego 1962 r.o obywatelstwie polskim (Dz.U. z 2000r. Nr 28 poz.353 z
                              późn. zm.) oraz ustawa z dnia 9 listopada 2000 r. o repatriacji (Dz.U. Nr 106
                              poz.1118 z późn. zm.). Ta druga, rzekłabym, jest nawet korzystniejsza z uwagi
                              na doniosłość sprawy, która została wyrażona w preambule:

"Uznając, że powinnością Państwa Polskiego jest umożliwienie repatriacji
                              Polakom, którzy pozostali na Wschodzie, a zwłaszcza w azjatyckiej części byłego
                              Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich, i na skutek deportacji, zesłań i
                              innych prześladowań narodowościowych lub politycznych nie mogli w Polsce nigdy
                              się osiedlić,postanawia się, co następuje"

Zachęcam do lektury.
                              Paulina
    • daisy123 Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 03.03.04, 23:09
      A czy ktos z Was wyrabial dla dziecka paszport w Polsce? Ile to trwa? Ja
      utknelam z wyrabianiem paszportu i zastanawiam sie czy moze w Polsce tego nie
      zrobic. Abym tylko nie musiala siedziec tam kilka miesiecy i czekac na
      dokumenty.
      • dorrit Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 04.03.04, 10:47
        Ja zrobie tak: zloze w konsulacie w Rzymie jednoczesnie podanie o paszport
        tymczasowy (wazny rok) dla dzieci i o paszport "normalny" (oczywiscie,
        oddzielnie na kazdy z paszportow wypelniam kwestionariusze, zalaczam zdjecia).
        Tymczasowy wydaja tu tego samego dnia, mozna z nim podrozowac do PL i z
        powrotem, wiec wszystko w porzadku. "Normalny" bedzie gotowy po kilku
        miesiacach.
        W PL - dowiedz sie w swoim urzedzie paszportowym, ile sie czeka. Oczywiscie,
        dziecko ma miec akt ur. umiejscowiony w pol. USC i PESEL.
    • goonia do Aga_rn 03.03.04, 23:56
      w zeszlym roku faktycznie nie mozna bylo dostac wizy do kanadyjskiego paszportu
      ale teraz juz tak. Mam nadzieje, ze to sie nie zmieni do lata. Z drugiej strony
      nie wiem czy do tego czasu zdaze dostac kanadyjski akt urodzenia bo czeka sie
      18 tyg. a jeszcze nie moge skladac podania bo dziecko nie zarejestrowane choc
      wyslalam wszystkie papiery 4 m-ce temu. Czyli w sumie to 9-10 mies oczekiwania.
      Nie tylko w Polsce Balagan i biurokracja.
      Pozdrawiam
      Goonia
      • ma.pi Re: do Aga_rn 04.03.04, 02:51
        goonia napisała:

> w zeszlym roku faktycznie nie mozna bylo dostac wizy do kanadyjskiego
        paszportu
        >
        > ale teraz juz tak. Mam nadzieje, ze to sie nie zmieni do lata. Z drugiej
        strony
        >
        > nie wiem czy do tego czasu zdaze dostac kanadyjski akt urodzenia bo czeka sie
        > 18 tyg. a jeszcze nie moge skladac podania bo dziecko nie zarejestrowane choc
        > wyslalam wszystkie papiery 4 m-ce temu. Czyli w sumie to 9-10 mies
        oczekiwania.
        > Nie tylko w Polsce Balagan i biurokracja.
        > Pozdrawiam
        > Goonia

Pojedz osobiscie do biura gdzie wydaja akt urodzenia (to jest przy Bay St. na
        poludnie od Bloor). I tam sobie zazycz, ze chcesz dostac akt urodzenia w tempie
        expresowym. W tej chwili to trwa chyba 10 dni.
        Tylko trzeba zaplacic wiecej.
        Pozdr.
      • aga_rn Re: do Aga_rn 04.03.04, 14:01
        goonia napisała:

> w zeszlym roku faktycznie nie mozna bylo dostac wizy do kanadyjskiego
        paszportu
        >
        > ale teraz juz tak. Mam nadzieje, ze to sie nie zmieni do lata.

No wlasnie, przeciez naprawde oszalec mozna, co chwile sa jakies zmiany,
        czlowiek po prostu nigdy nie wie na czym stoi. Moja corka ma dopiero 9 lat a
        juz ze trzy razy zmienialy sie zasady ktore jej paszportu/wyjazdow do Polski
        dotyczyly. Przeciez to nie jest normalne ...

Z drugiej strony
        >
        > nie wiem czy do tego czasu zdaze dostac kanadyjski akt urodzenia bo czeka sie
        > 18 tyg. a jeszcze nie moge skladac podania bo dziecko nie zarejestrowane choc
        > wyslalam wszystkie papiery 4 m-ce temu. Czyli w sumie to 9-10 mies
        oczekiwania.
        > Nie tylko w Polsce Balagan i biurokracja.

Masz naprawde pecha sad Nie wiem co spowodowalo takie opoznienie w wydawaniu
        aktow urodzenia, jak urodzila sie moja corka to maly akt dostalam po ok. 4 tyg,
        natomiast ten dlugi dostalam od reki (pojechalam do urzedu na Bay St. - troche
        sie czekalo w kolejce). Przy synie trwalo dluzej, oba zalatwialam poczta,
        czekalam ok.2 miesiecy, ale on sie urodzil na tydzien przed 9/11 wiec jak
        wysylalam applikacje to wlasnie zaostrzali przepisy i procedura sie wydluzyla.
        Ale co sie teraz dzieje to nie wiem ...

Pozdrowienia
        AgaRN

• ma.pi Re: do Aga_rn 04.03.04, 14:30
          Przy synie trwalo dluzej, oba zalatwialam poczta,
          > czekalam ok.2 miesiecy, ale on sie urodzil na tydzien przed 9/11 wiec jak
          > wysylalam applikacje to wlasnie zaostrzali przepisy i procedura sie
          wydluzyla.
          >
          > Ale co sie teraz dzieje to nie wiem ...
          >
          > Pozdrowienia
          > AgaRN
          >

Teraz wlasnie ponosimy koszty Sep. 11/ Kiedys Kanadyjczycy w sumie do niczego
          nie potrzebowali aktu urodzenia i zazwyczaj brali tylko ten krotki odpis. Do
          USA jezdzili na prawo jazdy lub "karte obywatela". Teraz gdziekolwiek by
          chcieli sie ruszyc czy cos zalatwic potrzebuja pelny odpis aktu urodzenia. No i
          wszyscy na raz ruszyli do urzedu. A i procedura ze wzgledu na bezpieczenstwo
          sie wydluzyla, a urzednikow nie przybylo. Chociaz ostatnio slyszalam w radio,
          ze rzad ma przeznaczyc specjalne fundusze na to aby rozladowac sytuacje z
          aktami urodzenia.

Pozdr.
    • edytkus Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 04.03.04, 00:50
      Z tego co wiem zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa jest nierealne. Cytowalam
      nawet kiedys jakis kawalek na ten temat ale nie pamietam z jakiej okazji. O ile
      pamietam, m.in. osoba zrzekajaca sie polskiego obywatelstwa musi byc w Polsce
      zameldowana. Dziecko bez umiejscowionego aktu urodzenia itp. nie moze byc
      zameldowane, za nim sie zalatwi wszystkie dokumenty minie wiecej niz dozwolone
      trzy m-ce. Takich haczykow jest duzo wiecej.
      • jo_jo Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 04.03.04, 03:40
        Realne pewnie jest, ale kosztuje duzo zachodu i... mnostwo pieniedzy.
        Przypominam sobie, ze cennik wiszacy w konsulacie mial wlasnie taka pozycje z
        jakas absurdalnie wysoka cena.
        Osobiscie nie widze zadnego powodu, by samej sie zrzekac. Nie mam tez ochoty na
        jakies inne - z polskim od lat bardzo dobrze i bez problemu funkcjonuje mi sie
        w Norwegii. Dzieci maja podwojne (moje i meza, rowniez nie-Norwega) - do czasu,
        kiedy beda mogly wybrac same. O ile w przyszlosci cos takiego jak obecnie
        pojmowane obywatelstwo bedzie jeszcze mialo jakiekolwiek znaczenie...
        • dorrit Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 04.03.04, 10:56
          Nigdy nie mozemy wiedziec, czy naszemu doroslemu dziecku bedzie potrzebne
          polskie obywatelstwo, czy nie. Na szczescie prawo pozostawia mu mozliwosc
          powrotu do pol.obyw. przed ukonczeniem 18 lat, z wlasnego wyboru, jesli
          wczesniej rodzice sie za niego tego obywatelstwa zrzekli.
          Mysle, ze w obrebie Unii Europejskiej obywatelstwo nie bedzie mialo za
          kilkanascie lat duzego znaczenia. Natomiast raczej bedzie mialo w relacjach
          Unia - Ameryka Pln (ze wzgledu na roznice tak interesow, jak polozenia
          geograficznego, co sie czesciowo z interesami wiaze).
    • evee1 Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 05.03.04, 02:28
      daisy123 napisała:
      > A czy ktos z Was wyrabial dla dziecka paszport w Polsce? Ile to trwa? Ja
      > utknelam z wyrabianiem paszportu i zastanawiam sie czy moze w Polsce tego nie
      > zrobic. Abym tylko nie musiala siedziec tam kilka miesiecy i czekac na
      > dokumenty.
      Ja probowalam w sierpniu zeszlego roku (2003), ale kierowniczka biura
      paszportowego powiedziala mi, ze osoby zamieszkale na stale za granica
      powinny starac sie o paszport w konsulacie w kraju zamieszkania.

A, i mozna jezdzic z dzieckiem, ktory ma inny paszport. Moja mama na
      polskim paszporcie w zeszlym roku poleciala z moimi dziecmi, ktore
      mialy paszporty australijskie (z wiza).

Cale szczescie nie wybieramy sie do Polski przez najblizsze 3-4 lata,
      wiec do tego czasu powinnam zdarzyc wyrobic im polskie paszporty.
      • amj02 Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 05.03.04, 16:58
        No jestem juz skolowana. Czy to oznacza ,ze moje dzieci potrzebuja wize do
        Polski? Maja tylko paszport amerykanski.
        • edytkus Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 05.03.04, 18:12
          amj02 napisała:

> No jestem juz skolowana. Czy to oznacza ,ze moje dzieci potrzebuja wize do
          > Polski? Maja tylko paszport amerykanski.

Amerykanie nie potrzebuja polskich wiz smile

PS. A jdnak zdecydowalam sie na skore, w dodatku jasna smile)
          • amj02 Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 05.03.04, 19:01
            Brawosmile napewno nie bedziesz zalowala, ja mam jano szara.A jaki samochod w
            koncu wybralas?
            • edytkus Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 07.03.04, 21:10
              amj02 napisała:

> Brawosmile napewno nie bedziesz zalowala, ja mam jano szara.A jaki samochod w
              > koncu wybralas?

To calkiem nie na temat wink ech, co najwyzej nas wykasuja smile) Tapicerke mam
              jasnobezowa (cafe latte), a auto wybralam Nissan Murano, najlepiej sie
              prowadzil (bardzo wazny atut dla poczatkujacego kierowcy) i mial siedzenie na
              moja miare wink.
          • ewap_mama_alexa Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 08.03.04, 00:44
            Edytkus,

Amerykanie nie potrzebuja polskich wiz jesli beda przebywac w Polsce do 90 dni,
            chyba ze cos sie ostatnio zmienilo...

Ewa
    • kerstink Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 05.03.04, 09:30
      Nie wiedzialam ze jest tyle problemow, bo jakos ja ich nie mam.

Moje dzieci maja i jeden i drugi paszport, nie bylo problemow z wyrobieniem.
      Raczej uzywaja polski paszport, bo przy niemieckim musialabym sie przygotowac na
      pytanie, dlaczego dzieci byly wiecej niz 3 miesiacy w Polsce - bez wizy. Ja mam
      tylko niemiecki paszport, wpisane swoje dzieci wiec jestem przygotowana na
      pytania. One maja i polskie i niemieckie obywatelstwo, urodzenie moich dzieci
      jest udokumentowane i w Polsce i w Niemczech, bo kto wie, co jeszcze bedzie ? To
      moga byc studia, matura, to moze byc moja chec powrotu do Niemiec z dziecmi.
      Niech dzieci pozniej sami zadecyduja.

Kazdy zagraniczny dokument (akt urodzenia, akt malzenski) ewentualnie z
      odpowiednia notatka konsulatu + tlumczenie jest uznany tez w Polsce. Rejestracja
      slubu czy urodzenia dziecka jest na tyle uzyteczna, ze jesli z jakiegos powodu
      potrzebujesz w Polsce dokument, to masz go w Polsce i po polsku. Wydaje mi sie,
      ze rejestracja w pozniejszym wieku moze wymagac wiecej dokumentow, chyba, ze do
      tego czasu cos sie zdecydowanie zmieni.

K.

• poleczka2 Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 06.03.04, 17:43
      Witam, nie czytałam co tam do końca było napisane ale moje dziecko urodziło się
      w UK i w Polsce legalnie nie istnieje. Nie mam też zalegalizowanego małżeństwa
      w kraju. Nie trzeba chyba poczyniać żadnych kroków, po prostu wyrób dziecku
      brytyjski paszport i na niego wjeżdżaj. Mój synek już kilka razy wjeżdżał do
      Polski na brytyjski. Nikt się nie przyczepił. Chociaż ja pracuję nad tym żeby
      moje dzieci miały obywatelstwo polskie ale jest to bardzo żmudna i kosztowna
      operacja.
      • dorrit Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 08.03.04, 08:58
        Nie zapracowuj sie, bo dzieci automatycznie dziedzicza Twoje polskie
        obywatelstwo... Chyba, ze chodzi Ci o umiejscowienie w PL aktu malzenstwa +
        aktu ur. dziecka. W moim przypadku nie bylo to wcale skomplikowane... pobralam
        akty, przetlumaczylam, zalegalizowalam w konsulacie i wybralam droge prywatna -
        wyslalam do PL do rodzicow, mama poszla do USC. Po miesiacu mialam w domu
        polskie odpisy aktow.
        Pozdrawiam!
    • aitee Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 15.03.04, 17:57
      Przyznam, że bardzo zdziwiło mnie podejście kilku wypowiadających się tu
      osób... Mój pierwszy post jest pytaniem do osób, które mają doświadczenie lub
      wiedzą jak wygląda w praktyce (np. ktoś ze znajomych przez to przechodził)
      zrzeczenie się obywatelstwa polskiego dla dziecka. Nie prosiłam ani o ocenę
      moralną mojej decyzji, ani o analizę mojej psychiki i patriotyzmu, ani o nic
      takiego. Czy jak ktoś planuje emigrację i spyta o ceny wynajmu domu w NY to
      odpowiecie mu, że powinien zostać w Polsce i się cieszyć, że ma gdzie mieszkać?
      Nie. To dlaczego ja i osoby, które myślą podobnie jak ja zostały tak
      podsumowane przez koleżanki myślące inaczej? To są nasze prywatne wybory i nic
      wam do tego! Za kogo wy się uważacie uzurpując sobie prawo do oceniania i
      krytykowania moich prywatnych decyzji? Decyzja o zrzeczeniu się obywatelstwa
      dla mojego dziecka jest tak samo prywatną i osobistą decyzją (niezależnie od
      pobudek i powodów) jak wybór imienia dla dziecka itp. Dlaczego niektórzy
      uważają, że mają prawo do oceniania takich wyborów?
      I nie piszcie mi tu o tym, że to jest forum dyskusyjne i macie prawo się
      wypowiedzieć. To nie był wątek dyskusyjny a konkretne pytanie. Nie wiesz nic
      konkretnego na ten temat - nie dopisuj się w tym wątku i tyle.

• alltid_ung Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 16.03.04, 07:57
        Nie wiem czy to ci pomoze (nie wiem jakie masz obywatelstwo) ale moja sasiadka
        urodzila swoje dziecko jako obywatelka polska, a poniewaz ojciec jast szwedem
        to dzieciak dostal obywatelstwo szwedzkie automatycznie (nie zglaszala dziecka
        w konsulacie). Po trzech latach od urodzenia dziecka zrzekla sie polskiego
        obywatelstwa. Kiedy szwecja wprowadzila podwojne obywatelstwo, kolezanka moja
        pomyslala ze chce odzyskac obywatelstwo polskie. W konsulacie powiedziano jej
        ze nie ma problemu dano jej kupe papierow do wypelnienia i tam dowiedziala sie
        ze dziecko wcale nie jest obywatelem polskim pomimo ze urodzil sie (wtedy) z
        matki polki i ze musi tez skladac papiery o przyznanie mu obywatelstwa
        polskiego. Wielkodusznie dodano ze jemu sie to nalezy bezplatnie jak razem z
        matka sklada papiery , a jak nie to musi placi ale obywatelstwo mu sie nalezy
        jako ze wtedy matka jego byla polka. Czyli nie zarejestrowane dzieci (i tu do
        dorrit) nie teoretycznie ale praktycznie nie sa obywatelami polskimi ! moga
        nimi byc (maja do tego prawo) jak matka zglosi urodzenie dziecka w konsulacie i
        umiejscowi je w polsce. Z tego wynika ze jak zmienisz obywatelstwo to dzieci
        tez go automatycznie zmienia smile pozdrawiam serdecznie Gosia

www.fampersson.k-webb.nu
        • edytkus Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 16.03.04, 09:20
          alltid_ung napisała:

> . Z tego wynika ze jak zmienisz obywatelstwo to dzieci
          > tez go automatycznie zmienia smile>

Czyli ze z matki Polki (takiej co sie obywatelstwa nie zrzekla) dziecko tez Polak?
          • alltid_ung Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 16.03.04, 10:24
            edytkus napisała:

>
            > Czyli ze z matki Polki (takiej co sie obywatelstwa nie zrzekla) dziecko tez
            Pol
            > ak?

Nie koniecznie, natomiast ma prawo do obywadelstwa troche "krodsza" droga czyli
            nie musi skladac papierow i plocic oplat jezeli matka go zglosi w konsulacie.
            Nie zgloszone dzieci nie sa obywatelami polskimi czysto praktycznie ale z
            prawem do obywatelstwa polskiego

Teraz pisaze tylko o szwecji :
            Dzieci urodzone ze zwiazku obywatela polskiego zamieszkalego na stale w
            szwecji i bedacy po slubie z obywatelem szweckim dostaja automatycznie
            obywatelstwo szweckie :przez co rozumie sie ze
            -szpital zglasza urodzenie dziecka do odpowiedniego urzedu
            -urzad pisze list do matki ze chlopiec/dziewczynka o xx nazwisku, urodzone xx
            dnia w miescie xx itd zostalo zarejestrowane i z uplywem 6 miesiecy od dostania
            listu powinno sie zglosic jego imie w celu uzyskania nr w ewidecji ludnosci

W tym przypadku obywatel polski moze zglosic urodzenie dziecka sam i
            dobrowolnie w celu uzyskania obywatelstwa polskiego dla swojego dziecka (i tu
            nie ma nic automatycznego)

natomiast jezeli dziecko urodzi sie z wolnego zwiazku obywatela polskiego i
            obywatela szweckiego na stale zamieszkajacych w szwecji to dziecko
            AUTOMATYCZNIE dostaje obywatelstwo polskie przez co rozumie sie :
            -szpital zglasza narodzenie dziecka do odpowiedniego szweckiego urzedu
            -urzad powiedamis polski konsulat o narodzeniu dziecka
            -konsulat kontaktuje sie z matka w celu wyrobienia polskiego paszportu ktory
            bedzie dziecku potrzebny w skladaniu podania o pobyt staly w szwecji.

Na wniosek dobrowolny rodzica o obywatelstwie szweckim moze dziecko dostac
            obywatelstwo szweckie bo tez ma do tego prawo

Przy czym prawo i prawko moze byc roznie rozumiane i roznie interpretowane.
            Natomiast nikt nie moze powiedziec ze jest obywatelem polskim jezeli nigdzie
            nie ma wzmianki o jego istnieniuwink

www.fampersson.k-webb.nu

• aitee Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 16.03.04, 10:43
              Ale jeżeli dziecko podróżuje do Polski na obcym paszporcie a matka dziecka
              podróżująca z nim posługuje się paszportem polskim - logiczne jest, że dziecko
              jest obywatelem polskim (w myśl tych nowych przepisów o obywatelstwie, że
              jeżeli jedno choćby z rodziców ma obywatelstwo polskie to niezależnie od tego,
              gdzie dziecko się urodzi - dziecko ma obywatelstwo polskie). Skoro matka
              obywatelstwa się nie zrzekła ( a skoro ma polski paszport taki wniosek) to
              dziecko jest obywatelem polskim. Obywatel polski przed władzami polskimi jest
              zobowiązany posługiwać się polskim paszportem...
              Nie wydaje mi się, żeby regulacje prawne były inne dla Szwecji a inne dla
              Anglii, bo jest to regulowane ustawami z polskiej Konstytucji.
              • lillap Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 16.03.04, 11:49
                Tak czytam ten watek. Tyle emocji, niepotrzebnie, kazdy powinien robic to co
                uwaza za sluszne..
                Wracajac do tematu, z wykladow ze studiow i pozniejszej nauki pamietam zasade,
                ktora dla mnie jako prawnika, choc to nie moja dzialka akurat, jest jasna i
                prosta jak slonce. W Polsce obowiazuje "prawo krwi" tzn. dziecko urodzone z
                rodzica Polaka jest ob. polskim (USA np. stosuja prawo ziemi). To nie jest
                zadne nowe prawo. I nie maja dla tego faktu znaczenia przepisy wykonawcze typu,
                gdzie to zglosic, jak z paszportem, gdzie sie dziecko urodzilo itp. Te przepisy
                sie zmieniaja w Polsce jak w kalejdoskopie, niestety, a o ich jakosci,
                spojnosci to szkoda nawet strzepic jezyk.
                To od rodzica/rodzicow w takim razie zalezy czy chce podjac trud i umiejscowic
                dziecko, wyrobic mu paszport itd.Bo bez wzgledu na to czy tak zrobi czy nie
                dziecie jest Polakiem, choc by faktycznie nie figurowalo w zadnych zapisach usc
                w Polsce.
                Co do tego ze od widzimisie prezydenta zalezy czy ktos dostanie, czy tez
                zrzeknie sie tego obywatelstwa, to takie jest prawo. W innych krajach jest to
                uregulowane inaczej, moze to wynika troche z uwarunkowan historycznych i
                traktowania polskiego obywatelstwa jako przywileju, a przywilej to nie dla
                kazdego.. to taka moja uwaga smile)
                Polska stosuje formalnie tez inna zasade, otoz nie istnieje prawnie cos takiego
                jak podwojne obywatelstwo. Tzn. przed urzednikiem, sadem jestem tylko ob.
                polskim, chocbym miala ob. brytyjskie na przyklad. Jesli cos by mi sie w PL
                zdarzylo, to nawet nie moge sie przykladowo domagac pomocy z brytyjskiej
                amasady, bo oni sie nie wtraca w wewnetrzne sprawy pomiedzy ob. a jego
                panstwem.
                Tak to formalnie wyglada, wiec formalnie straz graniczna ma prawo tu wymagac
                polskiego paszportu, w praktyce przymykaja na to oko, bo sami wiedza jak czasem
                jets trudno go uzyskac przez polski konsulat.
                Pozdrawiam i zycze wiecej dystansu do samych siebie,
                lila

• alltid_ung Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 16.03.04, 12:27
                aitee napisała:

> Ale jeżeli dziecko podróżuje do Polski na obcym paszporcie a matka dziecka
                > podróżująca z nim posługuje się paszportem polskim - logiczne jest, że
                dziecko
                > jest obywatelem polskim (w myśl tych nowych przepisów o obywatelstwie, że
                > jeżeli jedno choćby z rodziców ma obywatelstwo polskie to niezależnie od
                tego,
                > gdzie dziecko się urodzi - dziecko ma obywatelstwo polskie). Skoro matka
                > obywatelstwa się nie zrzekła ( a skoro ma polski paszport taki wniosek) to
                > dziecko jest obywatelem polskim. Obywatel polski przed władzami polskimi jest
                > zobowiązany posługiwać się polskim paszportem...
                > Nie wydaje mi się, żeby regulacje prawne były inne dla Szwecji a inne dla
                > Anglii, bo jest to regulowane ustawami z polskiej Konstytucji.

Ja nie mowie o innych prawach, bo dziecko obywatela polskiego jest obywatelem
                polskim. Natomiast jezeli dziecko formalnie nie zarejestrowane jako obywatel
                polski, traci to obywatelstwo wraz z zrzekajaca sie matka -Natomiast nie traci
                prawa do uzyskania obywatelstwa polskiego. Takie dziecko nawet jezeli matka
                formalnie zrzeknie sie obywatelstwa dla siebie i dziecka to jak sobie podrosnie
                to moze je odzyskacsmile Raz polak zawsze polak wink)))) A tak praktycznie to
                faktycznie sluzba graniczna moze sie przywalic jak ma sie dwa rozne paszporty;-
                ) ale podejrzewam ze oni nie bardzo sa zorjetowani w tym prawie albo go
                olewajawinkTo co sobie zaplanujesz aitee to ci napewno wyjdzie ja wkazdym razie
                trzymam kciukismile A tak naprawde to zaczyna mnie meczyc ten tematwink)))
                Pozdrawiam was wszystkie cieplutko, wiosennie (15 stopni na dworku)pozdrawiam
                wasze dzieciaczki bez wzgledu jakie maja paszporty i zycze wam pomyslnoscismile)))

www.fampersson.k-webb.nu
                • miriam21 Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 18.03.04, 22:12
                  Dziewczyny, dlaczego piszecie, ze moze byc problemen przy przekraczaniau
                  granicy, jezeli dziecko i matka maja rozne obywatelstwa? Jezdze do Polski
                  regularnie - ja jako Polka na polskim paszporcie, a moja Miriam jeszcze jako
                  Niemka na niemieckim Kinderausweis. Nikt sie do nas nie przyczepil. Przeciez
                  tu chodzi nie o obywatelsto dziecka tylko o sam fakt, ze to moje dziecko. A to
                  jest widoczne z obu dokumentow.

Ja jestem za podwojnym obywatelstwem dla Miriam, dla mnie to oczywista
                  sprawa przy matce Polce i ojcu Niemcu. Ja pozostaje przy polskim, jakos nie
                  moge udawac, ze jestem Niemka tylko przez fakt wyjscia za maz za Niemca. Dla
                  mnie obywatelstwo to troche wiecej niz paszport.

Polskie Dokumenty dla Miriam wyrobie po wstapieniu do Unii, mam nadzieje ze
                  Pani od tych spraw w USC w Szczecinie do tego czasu przejdzie na emeryture.
                  Zreszta tak czy siak powinna dac sobie spokoj z urzedowaniem, poniewaz nie
                  podaza za czasem. Takie jest zdanie mojego taty, tez emeryta...- Pisze o tym,
                  bo moze ktoras miala z ta pania do czynienia.

Ale Alltid_ung ma racje: to troche meczacy temat. Czyli koncze i pozdrawiam
                  Ania
    • alltid_ung Re: i znowu troche smecenia;-))) 17.05.04, 11:25
      Aitee wygrzebalam z powrotem twoj post bo:
      Zadalam sobie „trud” i zadzwonilam do konsulatu w sprawie obywatelstwa moich
      dzieci, takie oto inf. dostalam:
      Na pytanie czy moje dziecko jest obwatelam polskim odpowiedziano mi ze jesli
      nie zglosilam urodzenia albo nie bylo zgloszone automatycznie(kiedy
      rodziceroznych narodowosci nie sa po slubie) to Nie!

No jakto – ja na to- ja slyszalam ze obywatelem to ono jest automatycznie?
      Lekka irytacja w glosie urzednika zdrada ze uwaza mnie za glupka no bo
      przeciesz konsulat nie ma fizycznej mozliwasci sprawdac ile dzieci urodzilo sie
      w szwecji z matek polek zyjacych w slubnych zwiazkach z obywatelami szweckimi.
      Gdyz takie dzieci dostaja automatycznie szweckie obywat i konsulat nie jest
      powiadamiany przez urzad szwecki o urodzeniu dziecka, jak to jest w przypatku
      rodzicow roznych narodowasci zyjacych bez slubu.
      Znaczy ze moje dziecko ma PRAWO do obywatelstwa polskiego ale nie maja takiego
      OBOWIAZKU jesli posiadaja inne obywatelstwo.
      Na pytanie o tych trzech miechach do zrzeczenia sie obywatelstwa dla dziecko to
      tak, ale tylko w wypatku gdy urodzenie zostalo zgloszone w konsulacie „bo
      przeciesz nie moze pani sie zrzec czego czego pani dziecko nia dostalo” no
      niby nie.....
      Na pytanie dotyczace przekraczania granicy z dzieckiem na szweckim paszporcie a
      ja na polskim i klopotach z tym zwiazanych , facet powiedzial ze nic o tym nie
      slyszal bo jezeli dziecko nie zgloszone w konsulacie(urodzine poza granicami
      polski oczywiscie) nie posiadajace tego waznego dokumentu stwierdzajacego
      obywatelstwo jakim jest paszport przejezdza granice (w moim przypadku) na
      pszporcie szwecki to przejezdza nie jako obywatel polski tylko szwecki. Problem
      moze wystapic kiedy dziecko posiada dwa paszporty i przejezdza granice polski
      na tym „zagranicznym” to jest blad bo obywatel polski nie moze sie legitymowac
      zagranicznym dokumentem przed wladzami polskimi
      No i suma sumarum:
      Moje dzieci nie byly i nie sa obywatelami polskimi w czysto prawnym znaczeniu
      tego slowa, moga otrzymac obywatelstwo polskie w kazdej chwili i nigdy ta
      mozliwosc im nie przepada, nawet jesli ja zrzekne sie obywatelstwa polskiego. I
      co najwazniejsze ja nie moge zrzec sie tego „prawa do obywatelstwa
      polskiego”cryingznaczy zastrzec sobie z moje dziecko nie moze dostac tego
      obywatelstwa z jakiegos tam powodu) nawet jak bym chciala.........ale ja nie
      chce.

Prosze nie mowcie mi ze to nie prawda bo ja nie wiem ........teraz juz calkiem
      zglupialam i ........mam to gdzies wink))))
      • basiak6 Re: i znowu troche smecenia;-))) 17.05.04, 11:39
        Do mnie takie rozumowanie trafiasmile Mysmy brali slub za granica, moj maz jest
        Polakiem, ja mam podwojne obywatelstwo polsko-niemieckie. Slub zarejestrowalismy
        w Polsce (glownie ze wzgledow spadkowo majatkowych aby nazwiska byly w porzadku).
        Maly urodzil sie w Anglii, automatycznie dostal paszport niemiecki w niemieckiej
        ambasadzie, teraz ma miec wymieniony na angielski. Ja jezdze na niemieckim od 12
        lat, (w Anglii jestem 11), nawet nie wiem gdzie moj polski jest.
        Moje dziecko nie jest zarejstrowane w Polsce i nie biedzie, jak juz zostalo
        automatycznie zarejestrowane przez ambasade niemiecka w Niemczech. I tak
        napisala alltid, jak moglabym sie zrzekac obywatelstwa ktorego moje dziecko nie
        ma, bo nie ma nigdzie na to dokumentow?
        Bylam z nim w Polsce juz 4 razy, maly ma 16 mcy, i za kazdym razem daje nasze
        niemeckie paszporty, raz tylko facet zapytal mnie o polski, powiedzialam ze nie
        posiadam, i nic wiecej nie mowil.
        • dorrit Re: i znowu troche smecenia;-))) 18.05.04, 13:17
          Masz racje, ze masz to gdzies, bo od takiej odpowiedzi moze sie slabo zrobic.
          Kwestia obywatelstwa dziecka dokladnie niezgodna z prawda i prawem (polskim).
          Warto by ja przytoczyc w MSZ w W-wie w departamencie konsularnym - wlosy staja
          na glowie.
      • aitee Re: i znowu troche smecenia;-))) 18.05.04, 13:56
        No wlasnie, zgadzam sie z Dorrit wink szkoda, ze urzednik nie zadal sobie trudu
        poczytania ustawy wink
        Ja dla zasady zrzekac sie nie zamierzam - a jedynie dla celow praktycznych,
        zeby mnie kiedys jakis urzedas na granicy nie zatrzymal z dzieckiem... Kurcze,
        sama nie wiem co mam robic. Mam na decyzje 2 miesiace. Czy zadac sobie rtud i
        jechac na wycieczke do Londynu czy olac sprawe i liczyc na szczescie, ze nigdy
        zaden urzednik nie zarzada ode mnie polskiego paszpotru dziecka, ktorego
        wyrabiac nie zamierzam...
    • kristobalo Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 04.03.25, 15:15
      To bardzo poważny temat. Zapraszam do kontaktu kontaktu. k.balczunas@radca.email
      Nasza Kancelaria Prawna pomaga również w takich sytuacjach, chociaż częściej klienci ubiegaja się o polskie obywatelstwo
      • kristobalo Re: Zrzeczenie się obywatelstwa polskiego 04.03.25, 15:18
        Poza tym mam poważne wątpliwości co do dopuszczalności takiego zrzeczenia i poglądów na ten temat organów państwowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka