Dodaj do ulubionych

Emigracja w skali trudnej do wyobrażenia dla rządu

02.10.10, 16:02

wyborcza.biz/biznes/1,100896,8455102,Czy_Niemcy_wyczyszcza_nasz_rynek_pracy__Rzad_watpi.html
To bardzo optymistyczne szacunki. Moim zdaniem w dłuższym okresie do Adolfowa wyemigruje dwa miliony Polaków. Szkoly zawodowe w Niemczech i urzędy pracy już przygotowują oferty dla młodych Polaków, a miasteczka poenerdowskie remontują mieszkania, dla zachęty osiadania we wschodnich landach.

Swoją drogą nie tak wyglądała emigracja na początku lat 80-tych jak ją pamiętam. Koczowanie przed ambasadami, wyloty za ocean, obozy przejściowe, to wszystko historia, dzisiaj prawie jak wycieczka turystyczna i ofert cały worek.
Obserwuj wątek
    • mlody774 Re: Emigracja w skali trudnej do wyobrażenia dla 02.10.10, 16:58
      Qwardian, a które to były lata w Niemczech(RFN) co Policja okrążała bloki mieszkalne Polaków i innych emigrantów, celem przymusowego wysiedlania ich na wschód(im miejsca pochodzenia), mówiąc im na drogę, ze maja teraz budować swoje kraje?
      • qwardian Re: Emigracja w skali trudnej do wyobrażenia dla 02.10.10, 17:59
        Pamiętam czasy, kiedy na tranzyt w Niemczech musiałem wykupić ubezpieczenie zdrowotne, a po wizy do Beneluxu, czekałem kilka dni. Pamiętam również jak Jaruzelskiego nie wypuszczono poza teren lotniska w Paryżu i to był chyba moment najniższego notowania Polski w całej historii. Daleko za nami na szczęście...
        • ratpole Re: Emigracja w skali trudnej do wyobrażenia dla 02.10.10, 18:23
          qwardian napisał:

> Pamiętam również jak Jaruzelskiego nie wypuszczono poza teren lotniska w Paryżu i to był chyba moment najniższego notowania Polski w całej historii. Daleko za nami na szczęście...

I dzieki Najwyzszemu. Teraz Jaruzelski jest chetnie goszczonym w najlepszych salonach Europy czlowiekiem honoru. co razem z milionami polactwa zapyerdalajacego na zmywakach swiata jest oznaka najwyzszych notowan Bulwandy w historii.
          Polckom gratulujemy Polcki!
        • mlody774 Re: Emigracja w skali trudnej do wyobrażenia dla 02.10.10, 19:34
          Wiadomo, Jaruzelski mógł poprosić o azyl. Znaczy, dobrze ze uciekliście. On tez by chciał ale my go nie chcemy. Hahahah.

No, ale nie odpowiedziałeś kiedy Polaków wyrzucano z Niemiec po roku 1983. Co jest super ważne, bo ma kwitnąc super przyjaźń polsko niemiecka i nawet polski rzad robi nadzieje, młodzieży, ze i dla nich on znajdzie prace u sąsiadów. To ma być dzięki ICH TRUDNYM zabiegom politycznym. Wogle EU jest super dla Polski i całej przyszłości kontynentu. Co ma znaczyć, ze należy jak najszybciej przyłączyć PL do strefy upadającego EURO i jak najszybciej umocnienic pozycje bankierów. Hura, Hura. Jak kiedyś: "Niech żyje PZPR, niech żyje!"

PS. Cały ten tekst jest oczywiście ironia poza jednym faktem, Naprawdę wyrzucano Polaków tak niedawno.
          • rat_canals mlody 02.10.10, 20:26
            o czym ty gadasz? co to za akcja z wyrzucaniem polakow?
            • mlody774 Re: mlody 02.10.10, 23:06
              Ja tylko słyszałem o deportacjach na północy RFN. Co zdaje się zdążyło około 1985. Mozę były one i w innych częściach kraju, dlatego pytałem postujacego. Moze wie coś więcej?
              • al-kochol-8 Re: mlody 02.10.10, 23:35
                a ja slyszalem ze to Boleslaw Chrobry deportowal z Polski swoja niemiecka macoche i jej dzieci z drugiego chrzescijanskiego malzenstwa Mieszka I, ktory wczesniej wydziedziczyl swego pierworodnego syna Boleslawa
                • mlody774 Re: mlody 03.10.10, 00:46
                  Hahaha. Bolesław Chrobry jest super. A słyszałem od jednego co wyjechał do Stanów z tamtych regionów RFN co się cieszył jak później te twardziele, co wszystkie psy wieszali na Amerykę(i go bo wyjeżdżał tutaj) i odmawiali wyjazdu z przyszlosciowych Niemiec, zostali wysiedleni do Polski.
                • qwardian Re: mlody 03.10.10, 02:09

al-kochol-8 napisał:

> a ja slyszalem ze to Boleslaw Chrobry deportowal z Polski swoja niemiecka macoc
                  > he i jej dzieci z drugiego chrzescijanskiego malzenstwa Mieszka I

Oda. Alle nawiązując do pracowników, w NRD pracowało sporo Polaków i otrzymali tam pobyty stałe. Nigdy nie wrócili do Polski, ale po zjednoczeniu zasiedlili zachodnie landy. Ost miał zawsze znikomy przyrost naturalny, dodajmy do tego odpływ i tak się materializuje drang nacht west...
              • bruno.555 Re: mlody 03.10.10, 00:37
                sa jakeis bzdury. Niemcy nigdy tego nie robili zwlaszcza w tamtych latach. Ich metody sa inne.
    • bruno.555 lepsza jakosc siana 03.10.10, 00:38
      to lepsze giiewonty
    • _czosnek_ Re: Emigracja w skali trudnej do wyobrażenia dla 05.10.10, 09:39
      Obywatele hameryczki masowo zaczynaja latac do Chin za chlebem i jakos zyjemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka