Dodaj do ulubionych

"Szantaż paszportowy " ?????????

IP: *.union01.nj.comcast.net 24.02.02, 01:36
Niech mi tylko ktoś wytłumaczy dlaczego wracając do Kanady, USA, Australii czy
gdzietam indziej nie próbujecie tam wjeżdżać na polskiech paszportach chowając
głęboko australijskie, amerykańskie czy kanadyjskie a do Polski próbujecie
wjeżdżać z australijskimi, amerykańskimi czy kanadyjskimi i jak są problemy to
dawaj mordę drzeć, bo "JA, POLONIA, I AM AN AMERICAN NOW, ROBIEM W SIAPIE,
FOREMANEM JESTEM PSIAKREW, PANISKO ZE ŚWIATA JESTEM, A ONI KOMUNA JEDNA...
itd, itd ???

Dlaczego nie pyszczycie na przylotach na JFK czy O'Hare do gościa czy grubej
Murzyny z INS kiedy nie chce Was wpuścić z polskim paszportem zanim nie
pokażecie amerykańskiego?
Dlaczego nie pyszczycie tylko głupia polska morda w kubeł i "thank you Madam -
szanowne czarne rączki całuję !!!" ???

Ja się grzecznie i szczerze pytam i proszę o odpowiedź a nie o zwykłe tutaj
bluzgi i wyzwiska.
Obserwuj wątek
    • Gość: Don Re: Mirko IP: *.uc.nombres.ttd.es 24.02.02, 02:49

Ja bym sie pewnie tez wystraszyl grubej Murzyny ! smile)
      • Gość: Troy Re: Mirko IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.02, 02:56
        Takie grube czarne babsko kiedys mnie
        na JFK tak przemaglowalo,ze myslalem,
        ze chyba jej facet poprzedniej nocy
        dal solidnie dupy...
    • Gość: Jurek Dlaczego... IP: *.244.182.148.Dial1.NewYork2.Level3.net 24.02.02, 03:01
      w moim przypadku dochodzi fakt ze zmienilem imie na George - wiec bym mial wtedy 2 paszporty USA na
      George, Polski na Jerzy. Dlaczego? bo dzisiejsze prawo Polskie nie uwzglednia imion obcojezycznych
      (wiadomosc z dzialu prawnego Konsulatu w NY). I teraz co - wszystkie dokumenty, prawko, karty mam na
      George - w Polsce wedlug dzisiejszego prawa (co nietylko zaweza sie do lotniska) musze legitymowac sie
      paszportem Polskim - nie widzisz problemu? Nie mowiac juz jakie pewnie byly by jaja i tlumaczenia czarnemu
      czy tez kapralowi ze Jerzy to George i ze nie jest to jakies przegiecie szczegulnie po 9/11.
      Nastepne Dlaczego... czy wiesz ze bedac uwazany w Polsce jako Polak i legitymujac sie paszportem Polski
      zrzekasz sie automatycznie pomocy amabasady USA? Naprawde chcesz tego w kraju gdzie jest tyle
      przekretow i gdzie co piec minut sie prawo zmienia? Znasz ostatnie wszystkie prawa Polskie - jestes w
      temacie? bo ja np. nie i mysle ze wielu juz po roku nieobecnoscie juz tez nie.
      Jak juz odpisalem do Ciebie w innym poscie - czy wiesz ze np. w Polsce trzeba zarejestrowac ze NIECHCE byc
      sie dawca organow?
      Zreszta na zakonczenie pytanie Twoje bedac obywatelem USA powinno raczej byc - dlaczego moj byly kraj zada
      odemnie paszportu gdy mam juz jeden document podrozy jakim jest paszport USA... Co on gorszy? Ze burdel w
      Polsce sobie zrobili to ich sprawa - z kazda jedna ustawa jaka ostatnio wyszla, ale jak juz nam sie do d..py
      dobieraja to juz mysle male zagalapowanie sie.
    • Gość: UCSC Re: IP: *.LSAN.splitrock.net 24.02.02, 03:31
      Ja urodzilam sie we Francji ale moi rodzice byli Polakami i kilka miesiecy temu
      mnie i mojej corki nie wpuscili do Polski. Powiedzieli nam ze bez wzgledu na to
      gdzie sie urodzilas jestes Polakiem i musisz miec polski paszport. Powiedzieli
      mi ze jesli nas wpuszcza to bede musiec zrobic polski paszport dla mnie i mojej
      corki albo nie wypuszcza nas z Polski. Spedzilam tydzien wakacji w Germany.
      Prosze powiedz mi, jak ja moge sie poslugiwac paszportem polskim wracajac do
      domu? Bo Paris jest moim domem. Ja bylam w Polsce kiedy mialam 10 lat. Nigdy
      nawet w Polsce nie mieszkalam. Ty chcesz zebym ja wymachnac polskim paszportem
      podczas powrotu do mojej ojczyzny? Ty chyba jestes hory.
      • Gość: narval Re: do...UCSC/ IP: *.abo.wanadoo.fr 24.02.02, 12:16
        UCSC, kilka razy przeczytalam twoj list, i cos mi sie to wydaje
        nieprawdopodobne co piszesz!! Jak to nie wpuscili Cie do Polski? Moze ty
        jechalas na "carte d'identité", albo paszport francuski byl przeterminowany?!
        To wtedy by sie zgadzalo! Jak to mozliwe, zeby jakis tam celnik zmuszal Cie
        do przyjecia obywatelstwa polskiego?! Ja tez od momentu, kiedy paszport polski
        jest przeterminowany latam do Polski na francuskim (ostatnio 10styczen)i nigdy
        zadnych problemow z tego tytulu nie mialam! Teraz przy feriach moj syn
        polecial do dziadkow, i tez nikt nie zmuszal go na Okecie-city do przyjmowania
        polskiego pochodzenia mimo iz matka (ja) Polka. A paszport polski, dlaczego
        nie?! Tylko wszystkie koszta zrobienia nowego bardzo duze! Ok
        110€+dojazd+odbior takze dosc kosztowna impreza!
        No i na zdrowy rozsadek, kto by Ci w Polsce dal polskie obywatelstwo skoro Ty
        ani zameldowana tam, ani podatnik, takze z jakiego tytulu dostac go? No i
        przede wszystkim musza miec wglad do Twojego casier judiciaire,(akt karnych),
        Cos mi umknelo w tej Twojej histoire!!
        Plus do chance pour la prochaine fois!
    • Gość: Irena Re: NIE MAM INNEGO PASZPORTU JAK POLSKI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.02, 04:03
      Ja wjezdzam i do Polski I do Kanady na polskim paszporcie. Kanadyjskiego nigdy
      nie chowam ani gleboko ani plytko, bo go nigdy nie wyrabialam i nie mialam.
      Okazuje tylko karte obywatelstwa kanadyjskiego, jak wyjezdzam z Polski, albo
      jak wjezdzam do Kanady. Nigdzie , nigdy nie mialam z tego powodu zadnego
      problemu.
      • Gość: Wolny Re: NIE MAM INNEGO PASZPORTU JAK POLSKI IP: *.53.138.18.nwrk.grid.net 24.02.02, 05:53
        Gość portalu: Irena napisał(a):

> Ja wjezdzam i do Polski I do Kanady na polskim paszporcie. Kanadyjskiego nigdy
        >
        > nie chowam ani gleboko ani plytko, bo go nigdy nie wyrabialam i nie mialam.
        > Okazuje tylko karte obywatelstwa kanadyjskiego, jak wyjezdzam z Polski, albo
        > jak wjezdzam do Kanady. Nigdzie , nigdy nie mialam z tego powodu zadnego
        > problemu.

Czy z Kanady do USA tez tak na paszporcie polskim na wierzchu?

Zaraz czy dobrze rozumiem to znaczy, ze jak ktos zyczy sobie wjechac na
        amerykanskim paszporcie, bo taki tylko posiada to przy wjezdzie do Polski
        powinien zalaczyc i wykazac sie obywatelstwem polskim np. wyciagnac karte
        plywacka, karte rowerowa, lub dowod osobisty, lub ksiazeczke wojskowa, lub
        legitymacje patyjna... - ha ha ha moge tak wyliczac.

• Gość: Irena Re: DO WOLNEGO IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.02, 06:13
          Chcac jechac z Kanady do USA na polskim paszporcie musialabym miec wize.
          Mysle, ze nie byloby wowczas problemu. Amerykanin z paszportem amerykanskim
          jadacy do Polski musi tez miec wize. Problem powstaje tylko dla Polakow z
          amerykanskim paszportem, bo powinni rowniez miec wize do Polski a nikt im w tej
          chwili nie da jesli maja obywatelstwo polskie. Mysle, ze sytuacja Polakow w
          Kanadzie jest troche inna niz Polakow w USA , gdyz Kanada uznaje podwojne
          obywatelstwo, a USA nie ( tylko toleruje jak Polska). Nie widze wiec powodu dla
          twojej ironii w stosunku do mnie. Pisalam tylko o sytuacji podrozy z Kanady do
          Polski i z powrotem.
          • Gość: Wolny Re: DO IRENY - Ze co, ze jak... IP: *.53.139.239.nwrk.grid.net 24.02.02, 16:50

> Ja wjezdzam i do Polski I do Kanady na polskim paszporcie. Kanadyjskiego nigdy
            >
            > nie chowam ani gleboko ani plytko, bo go nigdy nie wyrabialam i nie mialam.
            > Okazuje tylko karte obywatelstwa kanadyjskiego, jak wyjezdzam z Polski, albo
            > jak wjezdzam do Kanady. Nigdzie , nigdy nie mialam z tego powodu zadnego
            > problemu.

ODPOWIEDZIALEM:
            Czy z Kanady do USA tez tak na paszporcie polskim na wierzchu?

Zaraz czy dobrze rozumiem to znaczy, ze jak ktos zyczy sobie wjechac na
            amerykanskim paszporcie, bo taki tylko posiada to przy wjezdzie do Polski
            powinien zalaczyc i wykazac sie obywatelstwem polskim np. wyciagnac karte
            plywacka, karte rowerowa, lub dowod osobisty, lub ksiazeczke wojskowa, lub
            legitymacje patyjna... - ha ha ha moge tak wyliczac.

IRENA PISZE (?):
            >>>>Chcac jechac z Kanady do USA na polskim paszporcie musialabym miec wize.
            Mysle, ze nie byloby wowczas problemu. Amerykanin z paszportem amerykanskim
            jadacy do Polski musi tez miec wize. Problem powstaje tylko dla Polakow z
            amerykanskim paszportem, bo powinni rowniez miec wize do Polski a nikt im w tej
            chwili nie da jesli maja obywatelstwo polskie. Mysle, ze sytuacja Polakow w
            Kanadzie jest troche inna niz Polakow w USA , gdyz Kanada uznaje podwojne
            obywatelstwo, a USA nie ( tylko toleruje jak Polska). Nie widze wiec powodu dla
            twojej ironii w stosunku do mnie. Pisalam tylko o sytuacji podrozy z Kanady do
            Polski i z powrotem. <<<<

ODPOWIADAM:
            Pani Irenko niech pani nie wprowadza ludzi w blad. Nie widziala pani na oczy
            paszportu obcego.
            Prosze mi wytlumaczyc jak to sie stalo kiedy w latach 90-tych nie widzac jeszcze
            o tej nieszczesnej pulapce wjechalem do Polski na swoim JEDYNYM AMERYKANSKIM
            PASZPORCIE wjechalem DWA RAZY i DWA RAZY wyjechalem, a nikt sie nie pytal czy mam
            jakas wize.
            Latem roku 2000 dowiedzialem sie o masowych lapankach na granicy polslkiej
            wypytywanie o obywatelstwo polskie. Dlatego postanowilem nie jezdzic
            do "Polskiej -Ugandy".

Pytanko do Pani:
            Od kiedy Amerykanie musza miec wize do Polski ? -Pytam bo zdaje sie pani wie
            lepiej?
            Jeszcze jedno, chcialbym zobaczyc pani mine w Ambasadzie US -pytajac o wize z
            Kanady w polskim paszportcie?
    • beaver Re: 24.02.02, 04:27
      Hey, Mirko, postaram Ci sie wyjasnic dlaczego nie "machamy" polskimi
      paszportami. Moja opinia jest moja prywatna i nie reprezentuje nigogo, chociaz
      uzywam liczby mnogiej.
      Otoz nie "machamy" dlatego ze:
      1) W wiekszosci cywilizowanych krajow swiata, liczy sie ten kto WJEZDZA do
      kraju a nie ten kto WYJEZDZA. Zwlaszcza po 9/11.
      2) Reputacje polskiego paszportu to Ty chyba znasz. Nie bede przytaczal Ci
      przykladow z ostatnich tygodni, czy miesiecy. Pamietasz artykuly w SE, Gazecie
      dotyczace traktowania obywateli z polskim paszportem na JFK.
      3) Dlaczego nie pyszczymy do "goscia czy grubej Murzyny" ? Otoz dlatego ze te
      instytucja INS w USA czy Immigration w Kanadzie powolane zostaly do tego aby
      zapobiedz przedostawaniu sie terrorystow, kryminalistow, czy tez nie
      odpowiedniego elementu do kraju.

Mysle ze wyjasnilem i odpowiedzialem na Twoje pytania. Jesli, nie - postaram
      sie to uczynic w przyszlosci.

Po za tym , mam do Ciebie pytanie. Dlaczgo czepiasz sie Starego. Gosc walczy o
      to abysmy my wszyscy Polacy, zyjacy na obczyznie byli traktowani z szacunkiem i
      godnoscia (przez wladze polskie) , bez wzgledu gdzie mieszkamy i
      czym "machamy"......

Pozdrawiam, Beaver

• Gość: Funnel Re: Do Mirko,proszacego aby mu nie ublizac. IP: *.vf.shawcable.net 24.02.02, 04:44
        --------------------------------------------------------------------------------
        Oto epitety pana Mirko w stosunku do Starego z kilku ostatnich jego postow ;
        -chory
        -glupi
        -oszolom
        -wesz
        -lajza
        -szuja
        -klamca
        -baran
        -szaman
        Ja jestem skromnie tylko ;
        -becfal
        -fiut
        -cham
        Dyskusja ludzi walczacych o prawo do samookreslenia emigrantow to;
        -bruzdzenie
        -wodolejstwo
        -bredzenie
        -scieki
        -idiotyzmy
        Ale podoba mi sie jedno zdanie Mirko;"Drazni mnie lanie czystej wody w sciek "

No wlasnie a ty Mirko probojesz nieudolnie zatruc dyskusje ,lejac SCIEKI do
        CZYSTEJ WODY .

I tym sie roznimy ,chlopcze!
        • Gość: Wolny Re: Do Mirko,proszacego aby mu nie ublizac. IP: *.53.138.18.nwrk.grid.net 24.02.02, 05:41
          Gość portalu: Funnel napisał(a):

> -------------------------------------------------------------------------------
          > -
          > Oto epitety pana Mirko w stosunku do Starego z kilku ostatnich jego postow ;
          > -chory
          > -glupi
          > -oszolom
          > -wesz
          > -lajza
          > -szuja
          > -klamca
          > -baran
          > -szaman
          > Ja jestem skromnie tylko ;
          > -becfal
          > -fiut
          > -cham
          > Dyskusja ludzi walczacych o prawo do samookreslenia emigrantow to;
          > -bruzdzenie
          > -wodolejstwo
          > -bredzenie
          > -scieki
          > -idiotyzmy
          > Ale podoba mi sie jedno zdanie Mirko;"Drazni mnie lanie czystej wody w sciek "
          >
          > No wlasnie a ty Mirko probojesz nieudolnie zatruc dyskusje ,lejac SCIEKI do
          > CZYSTEJ WODY .
          >
          > I tym sie roznimy ,chlopcze!

ODP:
          Funnel masz piec ode mnie.

Ciekawa kolekcja!
          A swoja droga nie pomyslalem, ze w gorach pasl owce to musial przemawiac roznymi
          wyzwiskami, te barany ect. Stad przyzwyczajenia.

---------------
          Co do paszportow to ja nadal nie rozumiem pytania - o co mu wlasciwie chodzi?

• Gość: Mirko Granica (przyzwoitości). Dokumenty do kontroli? IP: *.union01.nj.comcast.net 24.02.02, 05:50
          A więc nikt póki co nie odpowiedział mi na pytanie: dlaczego wymóg wjeżdżania
          do Polski WYŁĄCZNIE na polskim paszporcie (nie trzeba wizy?) to "szantaż
          paszportowy rządu polskiego" a wjeżdżanie do Stanów czy Kanady WYŁĄCZNIE na
          amerykańskim czy kanadyjskim jest normalne i OK ?

Nie zgadzam się, że tylko w krajach cywilizowanych (USA, Kanada jako
          reprezentacja "cywilizacji planety Ziemia"?) nie sprawdzają paszportu przy
          wyjeździe. Ostatnio leciałem z Kopenhagi do Toronto a potem znowu z Franfurtu
          do N. Jorku i zarówno Duńczycy jak i Niemiaszki sprawdzały jak najbardziej.
          Na trasie Singapur - Londyn było zresztą identycznie. I Londyn - Nowy Jork.

Ja nie piszę bynajmniej (i nigdy nie pisałem), że ten czy inny wymóg jest lub
          nie jest dobry. Ja piszę, że jest faktem bo takie w Polsce uchwalono prawo.

Stary - i to co pisze - prawdy, półprawdy i czyste zmyślenia - nie podoba mi
          się, bo od czasu do czasu kłamie i to nie jest OK. Ten akurat wątek jednak
          kompletnie nie jest o Starym i wcale nie o niego mi chodziło w moim pytaniu.
          Dlaczego ni z gruszki ni z pietruszki przypomniał Wam się Stary ??

P.S. Funnelu czy Wolny (już mi się mylicie) nie nazywam Cię "chłopczem" bo nie
          mam pewności co do Twojej płci (masz jaką masz, tak jak i tę odrobinkę
          rozumku, który tak Bozia poskąpiła...), dlatego zmuszony jestem nazywać Cię
          inaczej. Cieszę się, że Ci się to podoba i że kolekcjonujesz skrzętnie te
          tytuły jak podupadły szlachcic zaściankowy papierowe honory. Zasługujesz na
          każdy z nich z osobna i wszystkie razem. Gratulacje.
          • Gość: Wolny Re: Granica (przyzwoitości). Dokumenty do kontroli? IP: *.53.138.18.nwrk.grid.net 24.02.02, 06:31
            Gość portalu: Mirko napisał(a):

> A więc nikt póki co nie odpowiedział mi na pytanie: dlaczego wymóg wjeżdżania
            > do Polski WYŁĄCZNIE na polskim paszporcie (nie trzeba wizy?) to "szantaż
            > paszportowy rządu polskiego" a wjeżdżanie do Stanów czy Kanady WYŁĄCZNIE na
            > amerykańskim czy kanadyjskim jest normalne i OK ?
            >
            > Nie zgadzam się, że tylko w krajach cywilizowanych (USA, Kanada jako
            > reprezentacja "cywilizacji planety Ziemia"?) nie sprawdzają paszportu przy
            > wyjeździe. Ostatnio leciałem z Kopenhagi do Toronto a potem znowu z Franfurtu
            > do N. Jorku i zarówno Duńczycy jak i Niemiaszki sprawdzały jak najbardziej.
            > Na trasie Singapur - Londyn było zresztą identycznie. I Londyn - Nowy Jork.
            >
            > Ja nie piszę bynajmniej (i nigdy nie pisałem), że ten czy inny wymóg jest lub
            > nie jest dobry. Ja piszę, że jest faktem bo takie w Polsce uchwalono prawo.
            >
            > Stary - i to co pisze - prawdy, półprawdy i czyste zmyślenia - nie podoba mi
            > się, bo od czasu do czasu kłamie i to nie jest OK. Ten akurat wątek jednak
            > kompletnie nie jest o Starym i wcale nie o niego mi chodziło w moim pytaniu.
            > Dlaczego ni z gruszki ni z pietruszki przypomniał Wam się Stary ??
            >
            > P.S. Funnelu czy Wolny (już mi się mylicie) nie nazywam Cię "chłopczem" bo nie
            > mam pewności co do Twojej płci (masz jaką masz, tak jak i tę odrobinkę
            > rozumku, który tak Bozia poskąpiła...), dlatego zmuszony jestem nazywać Cię
            > inaczej. Cieszę się, że Ci się to podoba i że kolekcjonujesz skrzętnie te
            > tytuły jak podupadły szlachcic zaściankowy papierowe honory. Zasługujesz na
            > każdy z nich z osobna i wszystkie razem. Gratulacje.

ODP:

Czy obojniak musi uzywac dwoch paszportow - meski i zenski?

A powaznie, Mirko(a) -powiem ci w sekrecie juz Stachanczyk sam sie tlumaczyl :
            sluzby graniczne maja sprawdzac paszporty ale nie badac obywatelstwa. (na
            spotkaniu w konsulacie w Kanadzie)-Co ma narodowosc do paszporu - dokumentu
            tozsamosci podrozy?

Tak wiec nie wal nam tu kabaly, ze na roznych przejsciach zagladali Tobie w tylek
            czy przypatkiem nie posiadasz obywatelstwa Ugandy.

Co do Starego to wspomniales w porzednich tematach i wyzwales go od glupich, a ja
            uwazam ze niedorastasz umyslowo do jego piety. Nie znam takiego przypadku z
            wysoka inteligencja a by nazywal kogos innego glupim. To jest ta zasadnicza
            roznica - poniatno!

• Gość: Jurek Re: Granica (przyzwoitości). Dokumenty do kontroli? IP: *.246.101.134.Dial1.NewYork1.Level3.net 25.02.02, 02:40
            Pulapka polega na tym ze przy dzisiejszym prawie do Polski mozesz WJECHAC na obojetnie jakim
            paszporcie lecz aby WYJECHAC musisz okazac Polski. Nie bylo by problemu gdyby wymog byl dla
            bez wizowsow w obie strony - na lotnisku Cie nie wpuszczaja i wracasz troche wpieniony ale wracasz
            nastepnym samolotem jak to bywa na granicy USA. Ale gdy Cie wpuszczaja a puzniej niechca
            wypuscic... to chyba troche przerypane nie sadzisz? I to jest ta tzw. "pulapka paszportowa".
            Jak Reklama BlackFlag wink "they check in but can't check out" wink

Pozdrawiam.
    • Gość: klik Re: IP: *.255-202-24.mtl.mc.videotron.ca 24.02.02, 06:11

> Niech mi tylko ktoś wytłumaczy dlaczego wracając do Kanady, USA, Australii czy
      > gdzietam indziej nie próbujecie tam wjeżdżać na polskiech paszportach chowając
      > głęboko australijskie, amerykańskie czy kanadyjskie a do Polski próbujecie
      > wjeżdżać z australijskimi, amerykańskimi czy kanadyjskimi i jak są problemy to
      > dawaj mordę drzeć, bo "JA, POLONIA, I AM AN AMERICAN NOW, ROBIEM W SIAPIE,
      > FOREMANEM JESTEM PSIAKREW, PANISKO ZE ŚWIATA JESTEM, A ONI KOMUNA JEDNA...
      > itd, itd ???
      >
      > Dlaczego nie pyszczycie na przylotach na JFK czy O'Hare do gościa czy grubej
      > Murzyny z INS kiedy nie chce Was wpuścić z polskim paszportem zanim nie
      > pokażecie amerykańskiego?
      > Dlaczego nie pyszczycie tylko głupia polska morda w kubeł i "thank you Madam -
      > szanowne czarne rączki całuję !!!" ???
      >
      > Ja się grzecznie i szczerze pytam i proszę o odpowiedź a nie o zwykłe tutaj
      > bluzgi i wyzwiska.

A dlaczego Włosi lub Grecy z podwójnym obywatelstwem mogą jeździć do swojego
      kraju ojczystego z paszportem kanadyjskim? Moja żona włoskiego pochodzenia jeździ
      na paszporcie włoskim a jej brat na kanadyjskim.
      • Gość: Mirko Do USA z polskim paszportem bo orzeł ładniejszy? IP: *.union01.nj.comcast.net 24.02.02, 06:33
        Z tego samego powodu dla którego picie w Szczawnicy różni się od - pardon -
        szczania w piwnicy.

Prawidłowa odpowiedź jest: nie wiem. Dlatego pytam.

A Hindusi nie mogą mieć podwójnego obywatelstwa. ("Albo rybki - albo
        akwarium"). A jest ich MILIARD! I też sa "cywilizowani".
        (Czy ktos napisze że nie?)

A Izraelki muszą słuzyć w wojsku.

Co kraj to obyczaj.

Więc jeszcze raz: dlaczego do USA, Australii czy Kanady bez wizy i głupich
        pytań mus z (odpowiednio) amerykańskim, australijskim czy kanadyjskim
        Reisepass-em a do Polski z polskim??
        No dlaczego?
        Co kraj to obyczaj???
        • Gość: Jurek Re: Do USA z polskim paszportem bo orzeł ładniejszy? IP: *.246.101.134.Dial1.NewYork1.Level3.net 25.02.02, 02:43
          Pulapka polega na tym ze przy dzisiejszym prawie do Polski mozesz WJECHAC na obojetnie jakim
          paszporcie lecz aby WYJECHAC musisz okazac Polski. Nie bylo by problemu gdyby wymog byl dla
          bez wizowsow w obie strony - na lotnisku Cie nie wpuszczaja i wracasz troche wpieniony ale wracasz
          nastepnym samolotem jak to bywa na granicy USA. Ale gdy Cie wpuszczaja a puzniej niechca
          wypuscic... to chyba troche przerypane nie sadzisz? I to jest ta tzw. "pulapka paszportowa".
          Jak Reklama BlackFlag wink "they check in but can't check out" wink

Pozdrawiam.
    • Gość: Mr. T Re: Odpowiedz. IP: *.ne.mediaone.net 24.02.02, 06:25

> Niech mi tylko ktoś wytłumaczy dlaczego wracając do Kanady, USA, Australii czy
      > gdzietam indziej nie próbujecie tam wjeżdżać na polskiech paszportach chowając
      > głęboko australijskie, amerykańskie czy kanadyjskie a do Polski próbujecie
      > wjeżdżać z australijskimi, amerykańskimi czy kanadyjskimi i jak są problemy to
      > dawaj mordę drzeć, bo "JA, POLONIA, I AM AN AMERICAN NOW, ROBIEM W SIAPIE,
      > FOREMANEM JESTEM PSIAKREW, PANISKO ZE ŚWIATA JESTEM, A ONI KOMUNA JEDNA...
      > itd, itd ???
      >
      > Dlaczego nie pyszczycie na przylotach na JFK czy O'Hare do gościa czy grubej
      > Murzyny z INS kiedy nie chce Was wpuścić z polskim paszportem zanim nie
      > Dlaczego nie pyszczycie tylko głupia polska morda w kubeł i "thank you Madam -
      >
      > Ja się grzecznie i szczerze pytam i proszę o odpowiedź a nie o zwykłe tutaj
      > bluzgi i wyzwiska.

Odpowiem tez grzecznie.

Poniewaz w USA mieszkam, pracuje, place podatki, tutaj przebiega cale moje zycie
      i jest to moja nowa ojczyzna. Ja nie udaje Amerykanina. Ja jestem Amerykaninem,
      glosuje w wyborach w tym kraju, problemy tego kraju interesuja mnie bardziej niz
      problemy Polski, poniewaz to w tym kraju spedze reszte mojego zycia. Polska to
      dla mnie zagranica. A Ameryka to nowa ojczyzna, nie obczyzna. I z tego powodu
      uwazam, ze podrozowanie na amerykanskim paszporcie jest dla mnie rzecza
      naturalna.

Nie rozumiem, dlaczego chcialbys, abym uzywal w moich podrozach paszportu kraju,
      w ktorym w ciagu ostatnich siedmiu latach bylem 2 tygodnie na wakacjach?
      Stawianie zanku rownosci w tym przypadku nie ma sensu...

A Propos... Mirko czy Ty w ogole masz inne niz polskie obywatelstwo? Zabierasz
      udzial w tych dyskusjach, ale oprocz tego, ze pisales, ze Twoja zona ma polskie i
      amerykanskie, Ty sie nigdy nie zadeklarowales... W zwiazku z tym zakladam, ze
      amerykanskiego nie masz. Sprostuj, jezeli sie myle.
      • Gość: Mirko Re: Odpowiedz. IP: *.union01.nj.comcast.net 24.02.02, 06:34
        Mylisz się.
        • Gość: Mirko Re: Odpowiedz. IP: *.union01.nj.comcast.net 24.02.02, 06:39
          Jest wielu Amerykanów pracujących i żyjących poza USA. Znam takiego, który
          od 10 lat nie był w USA. Nie tylko na amerykańskiej granicy ale zanim nawet
          wsiądzie w Singapurze do samolotu do N. Jorku będzie musiał pokazać swój
          amerykański paszport.
          Nie wywołuje w nim to jednak ŻADNYCH emocji.

Skąd więc tyle "patriotyzmu i tolerancji" w nas, Polakach, którzy nawet do
          zabierania głosu na forum polskiej gazety chcą widzieć amerykański paszport
          dyskutantów, drogi Mr T, kimkolwiek jesteś i na kogokolwiek głosujesz...
          • Gość: Funnel Re: MIrko IP: *.vf.shawcable.net 24.02.02, 06:58

> Jest wielu Amerykanów pracujących i żyjących poza USA. Znam takiego, który
            > od 10 lat nie był w USA. Nie tylko na amerykańskiej granicy ale zanim nawet
            > wsiądzie w Singapurze do samolotu do N. Jorku będzie musiał pokazać swój
            > amerykański paszport.

No a jaki paszport ma pokazac, chlopcze .???????
            > Skąd więc tyle "patriotyzmu i tolerancji" w nas, Polakach, którzy nawet do
            > zabierania głosu na forum polskiej gazety chcą widzieć amerykański paszport
            > dyskutantów, drogi Mr T, kimkolwiek jesteś i na kogokolwiek głosujesz...

• Gość: Wolny Re: Odpowiedz. IP: *.53.138.18.nwrk.grid.net 24.02.02, 07:03
            Nie skladal przysiegi wobec innego panstwa, nadal utrzymal obywatelstwo
            amerykanskie.

Jesli jestes amerykaninem naturalizowanym to powinienes wiedziec skladales
            przysiege zaklinajac sie nawet "...wyzekam sie wszelkich innych
            obywatelstw...", a w koncowych slowach "... i tak mi dopomoz Bog!"

Chyba ze dla co niekturych to gdzie nie pojade to moge klamac, wiec powiecmy
            sobie szczerze:

DWOLICOWOSC = PODWOJNA LOJALNOSC.

No, co moze to nie jest prawda?

• Gość: Funnel Re: DO Ireny IP: *.vf.shawcable.net 24.02.02, 07:17

> Chcac jechac z Kanady do USA na polskim paszporcie musialabym miec wize.
              > Mysle, ze nie byloby wowczas problemu.
              **** tak jest
              Amerykanin z paszportem amerykanskim
              > jadacy do Polski musi tez miec wize. Problem powstaje tylko dla Polakow z
              > amerykanskim paszportem, bo powinni rowniez miec wize do Polski a nikt im w
              tej
              >
              > chwili nie da jesli maja obywatelstwo polskie.
              ***** Pani Ireno, troszeczke sie Pani poprzestawialo wierze ,ze przez
              pomylke,amerykanie w tym Polacy z obywatelstwem amerykannskim nie musza miec
              wizy do Polski.Tak jest w Kanadzie.
              Mysle, ze sytuacja Polakow w
              > Kanadzie jest troche inna niz Polakow w USA , gdyz Kanada uznaje podwojne
              > obywatelstwo, a USA nie ( tylko toleruje jak Polska). Nie widze wiec powodu
              dla
              >
              > twojej ironii w stosunku do mnie. Pisalam tylko o sytuacji podrozy z Kanady
              do
              > Polski i z powrotem.

PS <Pani Ireno,czy moze pani dokladnie sprecyzowac te karte obywatelstwa
              kanadyjskiego ?Dziekuje.
          • Gość: Mr. T Re: Odpowiedz. IP: *.ne.mediaone.net 24.02.02, 16:02

> Jest wielu Amerykanów pracujących i żyjących poza USA. Znam takiego, który
            > od 10 lat nie był w USA. Nie tylko na amerykańskiej granicy ale zanim nawet
            > wsiądzie w Singapurze do samolotu do N. Jorku będzie musiał pokazać swój
            > amerykański paszport.
            > Nie wywołuje w nim to jednak ŻADNYCH emocji.
            >
            > Skąd więc tyle "patriotyzmu i tolerancji" w nas, Polakach, którzy nawet do
            > zabierania głosu na forum polskiej gazety chcą widzieć amerykański paszport
            > dyskutantów, drogi Mr T, kimkolwiek jesteś i na kogokolwiek głosujesz...

Ja mysle, ze odpowiedzialem na Twoje pytanie grzecznie i wyczerpujaco. Jezeli
            chodzi o Twojego znajomego mieszkajacego poza granicami USA to zapomniales dodac,
            czy przyjal tam obywatelstwo innego kraju. Jezeli ktos posiada tylko jedno
            obywatelstwo (jak na przyklad wielu Polakow mieszkajacych w USA), to raczej
            normalne, ze nie maja za bardzo wyboru jakiego paszportu uzywac. Aha... i od
            kiedy patriotyzm to cos zlego?

I bynajmniej nie mysle, ze musisz miec obywatelstwo amerykanskie, aby tu
            dyskutowac. Ale mysle, ze byloby dobrze, skoro tak goraco dyskutujesz na ten
            temat, okreslil z jakiej pozycji to mowisz. Jezeli chcesz byc traktowany powaznie
            to prosze jasno i bez ogrodek napisz jaka jest Twoja sytuacja obywatelsko-
            paszportowa. Mysle, ze w tym wypadku punkt widzenia jak najbardziej zalezy od
            punktu siedzenia.
    • Gość: EU Re: IP: 168.143.112.* 24.02.02, 07:22
      USA ma takie samo prawo jak Polska jesli chodzi o
      przekraczanie granicy USA:
      "Most U.S. citizens, including dual nationals, must use
      a U.S. passport to enter and leave the United States"

Jesli chodzi o podwojne obywatelstwo to jest duzo gozej
      niz w Polsce. Amerykanin ktory otrzymal obywatelstwo
      obce moze stracic Amerykanskie z tego powodu.
      "However, a person who acquires a foreign citizenship by
      applying for it may lose U.S. citizenship"

travel.state.gov/dualnationality.html

Co wy na to, Panowie Amerykanie?

> Niech mi tylko ktoś wytłumaczy dlaczego wracając do
      Kanady, USA, Australii czy
      > gdzietam indziej nie próbujecie tam wjeżdżać na
      polskiech paszportach chowając
      > głęboko australijskie, amerykańskie czy kanadyjskie a
      do Polski próbujecie
      > wjeżdżać z australijskimi, amerykańskimi czy
      kanadyjskimi i jak są problemy to
      > dawaj mordę drzeć, bo "JA, POLONIA, I AM AN AMERICAN
      NOW, ROBIEM W SIAPIE,
      > FOREMANEM JESTEM PSIAKREW, PANISKO ZE ŚWIATA JESTEM, A
      ONI KOMUNA JEDNA...
      > itd, itd ???
      >
      > Dlaczego nie pyszczycie na przylotach na JFK czy
      O'Hare do gościa czy grubej
      > Murzyny z INS kiedy nie chce Was wpuścić z polskim
      paszportem zanim nie
      > Dlaczego nie pyszczycie tylko głupia polska morda w
      kubeł i "thank you Madam -
      >
      > Ja się grzecznie i szczerze pytam i proszę o odpowiedź
      a nie o zwykłe tutaj
      > bluzgi i wyzwiska.

• Gość: EU Re: IP: 168.143.112.* 24.02.02, 07:22
      USA ma takie samo prawo jak Polska jesli chodzi o
      a U.S. passport to enter and leave the United States"

Jesli chodzi o podwojne obywatelstwo to jest duzo gozej
      niz w Polsce. Amerykanin ktory otrzymal obywatelstwo
      obce moze stracic Amerykanskie z tego powodu.
      "However, a person who acquires a foreign citizenship by
      applying for it may lose U.S. citizenship"

travel.state.gov/dualnationality.html

Co wy na to, Panowie Amerykanie?

> Niech mi tylko ktoś wytłumaczy dlaczego wracając do
      Kanady, USA, Australii czy
      > gdzietam indziej nie próbujecie tam wjeżdżać na
      polskiech paszportach chowając
      > głęboko australijskie, amerykańskie czy kanadyjskie a
      do Polski próbujecie
      > wjeżdżać z australijskimi, amerykańskimi czy
      kanadyjskimi i jak są problemy to
      > dawaj mordę drzeć, bo "JA, POLONIA, I AM AN AMERICAN
      NOW, ROBIEM W SIAPIE,
      > FOREMANEM JESTEM PSIAKREW, PANISKO ZE ŚWIATA JESTEM, A
      ONI KOMUNA JEDNA...
      > itd, itd ???
      >
      > Dlaczego nie pyszczycie na przylotach na JFK czy
      O'Hare do gościa czy grubej
      > Murzyny z INS kiedy nie chce Was wpuścić z polskim
      paszportem zanim nie
      > Dlaczego nie pyszczycie tylko głupia polska morda w
      kubeł i "thank you Madam -
      >
      > Ja się grzecznie i szczerze pytam i proszę o odpowiedź
      a nie o zwykłe tutaj
      > bluzgi i wyzwiska.

• Gość: Wolny Re: IP: *.53.138.18.nwrk.grid.net 24.02.02, 07:38
        Gość portalu: EU napisał(a):

> USA ma takie samo prawo jak Polska jesli chodzi o
        > przekraczanie granicy USA:
        > "Most U.S. citizens, including dual nationals, must use
        > a U.S. passport to enter and leave the United States"
        >
        > Jesli chodzi o podwojne obywatelstwo to jest duzo gozej
        > niz w Polsce. Amerykanin ktory otrzymal obywatelstwo
        > obce moze stracic Amerykanskie z tego powodu.
        > "However, a person who acquires a foreign citizenship by
        > applying for it may lose U.S. citizenship"
        >
        > <a href="http://travel.state.gov/dualnationality.html">travel.state.gov/dualnat
        > ionality.html</a>
        >
        > Co wy na to, Panowie Amerykanie?

ODP:
        Slusznie!

Napisalem poprzednio: Dwulicowosc = podwojna lojalnosc.

A rownie dobrze moze byc,

Podwojny obywatel = podwojny szpieg.

Dual citizenship or dual spies

A September 11-inspired State Department blanket policy of ripping away
        security clearances for employees with dual citizenship has been shelved amid
        complaints that it treated long-time and trusted workers like common criminals.
        Whispers learns that the department began issuing letters to workers with two
        passports requiring them to renounce their dual citizenship or risk revocation
        or denial of their security clearance. The policy included workers and their
        spouses. Reason: Those with dual citizenship pose a national security risk.
        While not a new policy, it had been on the back burner for years and addressed
        only on a case-by-case basis. For example, many who do hold dual citizenship
        have a U.S. and a British passport or one with another friendly nation, not a
        terror sponsor. In some cases that's a plus, especially if the employee has a
        deep knowledge of the diplomacy and politics of the nation and can help U.S.
        policy makers. But the change after the terror attacks didn't differentiate.
        Now, after receiving complaints, the department has reversed course and gone
        back to the old way of looking at dual citizenship.

Wiecej sie dowiesz, wejdz tutaj:
        www.forumpolonia.com/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?
        s=3c721ab43a97ffff;act=ST;f=2;t=209;st=0

No, to uwazajcie podwojni paszportowcy bo kurs polityki USA, moze z czsem zmienic
        sie.

• Gość: EU Re: IP: *.255-202-24.mtl.mc.videotron.ca 25.02.02, 07:32
          Gość portalu: Wolny napisał(a):

> Gość portalu: EU napisał(a):
          >
          > > USA ma takie samo prawo jak Polska jesli chodzi o
          > > przekraczanie granicy USA:
          > > "Most U.S. citizens, including dual nationals, must use
          > > a U.S. passport to enter and leave the United States"
          > >
          > > Jesli chodzi o podwojne obywatelstwo to jest duzo gozej
          > > niz w Polsce. Amerykanin ktory otrzymal obywatelstwo
          > > obce moze stracic Amerykanskie z tego powodu.
          > > "However, a person who acquires a foreign citizenship by
          > > applying for it may lose U.S. citizenship"
          > >
          > > <a href="http://travel.state.gov/dualnationality.html">travel.state.
          > gov/dualnat
          > > ionality.html</a>
          > >
          > > Co wy na to, Panowie Amerykanie?
          >
          > ODP:
          > Slusznie!
          >
          > Napisalem poprzednio: Dwulicowosc = podwojna lojalnosc.
          >
          > A rownie dobrze moze byc,
          >
          > Podwojny obywatel = podwojny szpieg.
          >
          > *******************************
          > Dual citizenship or dual spies
          >
          > A September 11-inspired State Department blanket policy of ripping away
          > security clearances for employees with dual citizenship has been shelved amid
          > complaints that it treated long-time and trusted workers like common criminals.
          >
          > Whispers learns that the department began issuing letters to workers with two
          > passports requiring them to renounce their dual citizenship or risk revocation
          > or denial of their security clearance. The policy included workers and their
          > spouses. Reason: Those with dual citizenship pose a national security risk.
          > While not a new policy, it had been on the back burner for years and addressed
          > only on a case-by-case basis. For example, many who do hold dual citizenship
          > have a U.S. and a British passport or one with another friendly nation, not a
          > terror sponsor. In some cases that's a plus, especially if the employee has a
          > deep knowledge of the diplomacy and politics of the nation and can help U.S.
          > policy makers. But the change after the terror attacks didn't differentiate.
          > Now, after receiving complaints, the department has reversed course and gone
          > back to the old way of looking at dual citizenship.
          > ****************************************************
          >
          > Wiecej sie dowiesz, wejdz tutaj:
          > www.forumpolonia.com/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?
          > s=3c721ab43a97ffff;act=ST;f=2;t=209;st=0
          >
          > No, to uwazajcie podwojni paszportowcy bo kurs polityki USA, moze z czsem zmien
          > ic
          > sie.

Zacznie sie polowanie na czarownice.
      • Gość: Mr. T Re: IP: *.ne.mediaone.net 24.02.02, 16:10
        Gość portalu: EU napisał(a):

> USA ma takie samo prawo jak Polska jesli chodzi o
        > przekraczanie granicy USA:
        > "Most U.S. citizens, including dual nationals, must use
        > a U.S. passport to enter and leave the United States"
        >
        > Jesli chodzi o podwojne obywatelstwo to jest duzo gozej
        > niz w Polsce. Amerykanin ktory otrzymal obywatelstwo
        > obce moze stracic Amerykanskie z tego powodu.
        > "However, a person who acquires a foreign citizenship by
        > applying for it may lose U.S. citizenship"
        >
        > <a href="http://travel.state.gov/dualnationality.html">travel.state.gov/dualnat
        > ionality.html</a>
        >
        > Co wy na to, Panowie Amerykanie?
        >
        Ja na to powiem tyle, ze osobiscie bardzo by mi odpowiadalo, zebym mogl stracic
        polskie obywatelstwo z powodu przyjecia obywatelstwa USA. Niestety polskie
        obywatelstwo jest prawdopodobnie najciezsze do utracenia ze wszystkich
        obywatelstw swiata. Tak sobie teraz mysle, ze to prawdopodobnie jedna z niewielu
        rzeczy na swiecie, gdzie zeby ja utracic, trzeba sie tyle nachodzic i
        wykosztowac... Zwykle to dziala odwrotnie, trzeba sie nachodzic, zeby cos
        uzyskac...
      • Gość: UCSC Re: To EU IP: *.LSAN.splitrock.net 25.02.02, 01:16
        <<USA ma takie samo prawo jak Polska jesli chodzi o
        a U.S. passport to enter and leave the United States">>

You are wrong. U.S. citizens who live in United States <must> use U.S. passport
        to enter or leave the country. As far as the rest goes, it is up to the
        individual involved. My husband is US and French citizen and he many times
        enters United States using his French passport. He would however mention
        occassioanly he is American citizen as well. I think this is very popular in
        developed countries. You don't have to do anything you don't want to. Trust me.
        And nobody will punish you for that.
    • Gość: Doki Re: IP: 62.235.200.* 24.02.02, 09:28
      Posluchaj, Mirko, jezeli ta awantura o paszporty jest
      dla Ciebie malo wazna, na 2000 miejscu wg waznosci
      Twoich peroblemow, to po co w ogole mieszasz sie do
      dyskusji? Dla mnie jest to problem powazniejszy, czasem
      utrudnia mi zycie i kaze pamietac o drobiazgach, o
      ktorych w ogole powinienem moc zapomniec.
      No i poza tym: NIC PANSTWU DO OBYWATELA. Zadnemu
      panstwu, do zadnego. Panstwo to przezytek. Po co
      konserwowac te skamieline.
      • Gość: Funnel Re: Do Doki IP: *.vf.shawcable.net 24.02.02, 11:16
        Obawiam sie Doki,ze Twoj apel do Mirko nic nie pomoze,chyba ,ze go wyleczysz.
        Co to moze byc??? Kompleksy ??? Trudne dziecinstwo ???
        Juz nawet Pan i Wladca wymieka,a ten nic.
        Hey,Doki napisz co sadzisz o sytuacji opisanej w poscie Pani UCSC z
        Francji,Myslalem ,ze tylko nas zza oceanow tak traktuja ale zeby ludzi z UE.
        Tylko stanac przed szlabanem i krzyczec;Ludzie ! ludzie ! przeciez PIENIADZE
        Wam wiozeee !!!.................
        "szantaz paszportowy "????????? -(wedlug Mirko nie istnieje )

Pozdrawiam
        • Gość: Doki Od Doki IP: 62.235.203.* 24.02.02, 17:44
          Gość portalu: Funnel napisał(a):

> Hey,Doki napisz co sadzisz o sytuacji opisanej w poscie
          Pani UCSC z
          > Francji,Myslalem ,ze tylko nas zza oceanow tak traktuja
          ale zeby ludzi z UE.

A co tu pisac? Jesli ja spotkalo, to moze spotkac mnie,
          albo moje dziecko... Nieee, zadnej pulapki paszportowej
          nie ma, to po prostu polonijna paranoja, tak? Paradne...
          Ale co tam, jak padnie na mnie, po prostu zawroce konia z
          granicy i czesc. Bez laski.
      • Gość: bogdan Re: doki IP: *.proxy.aol.com 24.02.02, 11:24
        masz racje obywatelstwo to przypisanie do ziemi chlopa panszczyznianego.
        nikomu z dyskutujacych nie przyszlo do glowy ze
        PASZPORT JEST DOKUMENTEM PODROZY a nie jakims zakwafalikowaniem osoby do tej
        czy innej narodowosci.
        Uzywam paszportu USA bo tu mieszkam od 20 lat ,tu place podatki,tu glosuje a z
        Polska wiaza mnie tylko wspomnienia.
        Dlatego jestem Amerykaninem polskiego pochodzenia a nie Polakiem zyjacym w
        Hameryce i zbierajacym dullary aby wrocic do ziemi przodkow......
        • Gość: Wolny Re: Bogdan IP: *.53.139.239.nwrk.grid.net 24.02.02, 17:19
          Gość portalu: bogdan napisał(a):

> masz racje obywatelstwo to przypisanie do ziemi chlopa panszczyznianego.
          > nikomu z dyskutujacych nie przyszlo do glowy ze
          > PASZPORT JEST DOKUMENTEM PODROZY a nie jakims zakwafalikowaniem osoby do tej
          > czy innej narodowosci.
          > Uzywam paszportu USA bo tu mieszkam od 20 lat ,tu place podatki,tu glosuje a z
          >
          > Polska wiaza mnie tylko wspomnienia.
          > Dlatego jestem Amerykaninem polskiego pochodzenia a nie Polakiem zyjacym w
          > Hameryce i zbierajacym dullary aby wrocic do ziemi przodkow......

Wlasnie tak, nie innaczej!

Z tym , ze jak czytam niektore opinie to dochodze do wniosku : im sie wydaje te
          15mljonow jest na przedluzonych wakacjach zagranica. Nie dopuszczaja do glowy
          mysli, ze tu ludzie i ich pokolenia wprost zyja swoim zyciem, a do Polski jedynie
          jada ( zaledwie maly procent) do dziadka czy babki o ile jeszcze maja.
          Cos mi sie zdaje, ze tu jest kilku turystow troche tu - troche tam i najwiecej
          maja do powiedzenia nie majac zieonego pojecia. Ciagle czytam jakas opinie a
          wiesz ja bylem tu czy tam i mnie sie udalo. To tak jak wszedl do sklepu, mowi
          udalo sie wyjsc i nie zaplacilem za towar. To taka narodowa natura, wszedzie
          nalezy kombinowac, oszukac, a pozniej wszystkim wmawiac tak jest w pozadku. Tu
          zalatwil lewa "sekiure", tam oszukal straznika, wszysctkie sa glupie hamerykany,
          niemce itp….Co za przekora, konca nie ma.

• Gość: mirmat Re: z polskim paszportem bo orzelek ladniejszy IP: *.dialup.eol.ca 25.02.02, 00:34
      Mirko napisal: "A więc nikt póki co nie odpowiedział mi na pytanie: dlaczego
      wymóg wjeżdżania do Polski WYŁĄCZNIE na polskim paszporcie (nie trzeba wizy?)
      to 'szantaż paszportowy rządu polskiego' a wjeżdżanie do Stanów czy Kanady
      WYŁĄCZNIE na amerykańskim czy kanadyjskim jest normalne i OK ?"

Odpowiedzi nie dostaniesz gdyz wielu z tych co chca wjechac do Polski na obcym
      paszporcie bez wizy maja poczucie wyzszosci z tytulu posiadania obcego
      obywatelstwa. Jednak jezeli nie chca uwazac sie za Polakow to nie moga narzucac
      Polsce przepisow prawnych. Ja od 20 lat mam paszport kanadyjski, jednakze z
      duma przekroczylem granice mojej ojczyzny z paszportem z bialym orzelkiem w
      koronie. Moj syn urodzony poza krajem tez przybyl do Polski z podobnym
      paszportem choc nie musial.
      A ciekawe bedzie jak ci "obywatele swiata" zaczna sie ustawiac w kolejkach po
      polski paszport, kiedy po wstapieniu do Unii Europejskiej polskie obywatelswo
      da im mozliwosc pracy w calej Europie.
      • Gość: Nemo Re: z polskim paszportem bo orzelek ladniejszy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.02.02, 00:54

Ja bez polskiego paszportu moge pracowac w EU.
        Twoj syn musial miec polski paszport bo ty masz polskie ob.
        • Gość: Szwedka Re: z polskim paszportem bo orzelek ladniejszy IP: *.telia.com 25.02.02, 01:05
          Mylisz sie.
          Wiele razy przekraczalismy granice. Ja na polskim a moj syn na szwedzkim
          paszporcie.
          Pozdrawiam
          • Gość: Nemo Re: z polskim paszportem bo orzelek ladniejszy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.02.02, 03:37
            Gość portalu: Szwedka napisał(a):

> Mylisz sie.
            > Wiele razy przekraczalismy granice. Ja na polskim a moj syn na szwedzkim
            > paszporcie.
            > Pozdrawiam

Czyli lamalas polskie prawo. Nie dziwi mnie to ze raz to prawo jest egzekwowane i innym razem nie.
        • Gość: Mirko Re: z polskim paszportem bo orzelek ładniejszy IP: *.union01.nj.comcast.net 25.02.02, 01:07
          Gość portalu: mirmat napisał(a):

> Mirko napisal: "A więc nikt póki co nie odpowiedział mi na pytanie: dlaczego
          > wymóg wjeżdżania do Polski WYŁĄCZNIE na polskim paszporcie
          > to "szantaż paszportowy rządu polskiego" a wjeżdżanie do Stanów czy Kanady
          > WYŁĄCZNIE na amerykańskim czy kanadyjskim jest normalne i OK ?"

> Odpowiedzi nie dostaniesz gdyz wielu z tych co chca wjechac do
          > Polski na obcym
          > paszporcie bez wizy maja poczucie wyzszosci z tytulu posiadania obcego
          > obywatelstwa.
          > Jednak jezeli nie chca uwazac sie za Polakow to nie moga narzucac
          > Polsce przepisow prawnych. Ja od 20 lat mam paszport kanadyjski, jednakze z
          > duma przekroczylem granice mojej ojczyzny z paszportem z bialym orzelkiem w
          > koronie. Moj syn urodzony poza krajem tez przybyl do Polski z podobnym
          > paszportem choc nie musial.

Też tak myślę i o ile obywatelstwo i paszport jest kwestią (czesto
          praktycznego) wyboru, o tyle darcie mordy: ZDRADA! SPISEK RZĄDU POLSKIEGO to
          czyste kołtuństwo i zakłamanie wszystkich, dla których to co polskie
          to "komuna, szykany" a to co amerykańskie, kanadyjskie czy australijskie
          to "wolność", choć przepisy graniczne i dot. drugiego obywtelstwa są akurat
          nieomal dokładnie identyczne.
          • Gość: mirmat Re: z polskim paszportem bo orzelek ładniejszy IP: *.dialup.eol.ca 25.02.02, 01:34
            Nemo: moze ty mozesz jezelo mieszkasz w EU ale ci z nas co mieszkaja w
            Polnocnej Ameryce z wejsciem Polski do Unii uzyskaja dodatkowe korzysci. Ale
            mimo, ze wspomnialem ta sprawe jest to dla mnie drugorzedne.
            Mirko, sprawa posiadania paszportu III Rzeczypospolitej nie miesci sie wiecej w
            kontrowersji "komuna"- "wolnosc" w tym sensie jak to bylo za PRL-u. Ja PRL-u
            nie uznawalem i przez 22 lata tam nie jechalem nawet gdyby mi pozwolili na
            uzywanie paszportu Kanady. Jednoczesnie pobieglem migiem do Konsulatu III RP w
            momencie kiedy zaczeto wydawac pierwsze egzemplarze Polskich dokumentow z
            naszym prawdziwym Godlem choc nie mialem zamiaru wyjezdzac. Bylo to po prostu
            spelnienie moich marzen.
            • Gość: maz Re: z polskim paszportem bo orzelek ładniejszy IP: *.arach.net.au 25.02.02, 02:39
              Dziwi mnie naprawde ,i to nie sa zadne zlosliwosci,ze taki Mirko jeszcze do tej
              pory nie potrafi zrozumiec sensu calej tej dyskusji.
              Po pierwsze.Paszport nie jest tylko dokumentem podrozy,ale wladza polskim
              chodzi o uznanie przez podroznego obywatelstwa polskiego ,a co za tym idzie
              dobrowolne zrzeczenie sie opieki panstwa ktorego ten podrozny jest obywatelem
              i pelne podporzadkowanie sie prawom obowiazujecym na terenie Polski.
              I tu nie chodzi o jakas dzialalnosc kryminalna ,ale o prawa ktore moga/choc nie
              musza ,przymknac podroznego na czas nieokreslony na terenie Polski i
              wystarczajacym powodem moze byc jakiekolwiek widzimisie najczesciej
              skoruptowanego urzednika.
              Po drugie.Zadne panstwo nie narzuca na sile obywatelstwa podroznemu ,jego
              dzieciom czy wnukom.
              Po trzecie.Zadne panstwo nie ma tak drogiego i uciazliwego systemu przy
              wyrabianiu paszportu.
              Po czwarte.Prawa polskie sa w tej chwili tak zagmatwane i sprzeczne ze soba
              ze nie daja, mnie osobiscie ,zadnej gwarancji bezpieczenstwa i to nie tylko ze
              strony elementu kryminalnego ,ale rowniez ze strony tego panstwa polskiego.

• Gość: klik Re: z polskim paszportem bo orzelek ładniejszy IP: *.pobox.co.uk 25.02.02, 07:29
                Gość portalu: maz napisał(a):

> Dziwi mnie naprawde ,i to nie sa zadne zlosliwosci,ze taki Mirko jeszcze do tej
                >
                > pory nie potrafi zrozumiec sensu calej tej dyskusji.
                > Po pierwsze.Paszport nie jest tylko dokumentem podrozy,ale wladza polskim
                > chodzi o uznanie przez podroznego obywatelstwa polskiego ,a co za tym idzie
                > dobrowolne zrzeczenie sie opieki panstwa ktorego ten podrozny jest obywatelem
                > i pelne podporzadkowanie sie prawom obowiazujecym na terenie Polski.

Tak jest w kazdym kraju na swiecie. Jezeli jestes obywatelem danego kraju to nie
                mozesz wymachiwac obcym paszportem. A gdzie masz dom lub pracujesz to nie ma
                zadnego znaczenia.
      • Gość: Jurek Re: z polskim paszportem bo orzelek ladniejszy IP: *.246.101.134.Dial1.NewYork1.Level3.net 25.02.02, 02:48
        Bredzisz pan ze tu o szpan chodzi... Pulapka polega na tym ze przy dzisiejszym prawie do Polski
        mozesz WJECHAC na obojetnie jakim paszporcie lecz aby WYJECHAC musisz okazac Polski. Nie
        bylo by problemu gdyby wymog byl dla bez wizowsow w obie strony - na lotnisku Cie nie wpuszczaja i
        wracasz troche wpieniony ale wracasz nastepnym samolotem jak to bywa na granicy USA. Ale gdy
        Cie wpuszczaja a puzniej niechca wypuscic... to chyba troche przerypane nie sadzisz? I to jest ta tzw.
        "pulapka paszportowa". Jak Reklama BlackFlag wink "they check in but can't check out" wink

Pozdrawiam.
        • Gość: Wolny Re: z polskim paszportem bo orzelek ladniejszy IP: *.157.67.65.Dial1.Weehawken1.Level3.net 25.02.02, 04:55
          Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Bredzisz pan ze tu o szpan chodzi... Pulapka polega na tym ze przy dzisiejszym
          > prawie do Polski
          > mozesz WJECHAC na obojetnie jakim paszporcie lecz aby WYJECHAC musisz okazac Po
          > lski. Nie
          > bylo by problemu gdyby wymog byl dla bez wizowsow w obie strony - na lotnisku C
          > ie nie wpuszczaja i
          > wracasz troche wpieniony ale wracasz nastepnym samolotem jak to bywa na granic
          > y USA. Ale gdy
          > Cie wpuszczaja a puzniej niechca wypuscic... to chyba troche przerypane nie sad
          > zisz? I to jest ta tzw.
          > "pulapka paszportowa". Jak Reklama BlackFlag wink "they check in but can't check
          > out" wink
          >
          > Pozdrawiam.

Masz racje. Pulapka byla i jest, tylko co niektorzy nie chca przyjac do
          swiadomosci.

Z tym, ze to nie tylko dziszejsze prawo ale od 1962 roku, po dzis dzien nadal d…
          okracji Polski.-to zabawne. Wlaaadza tylko manipuluje tym prawem na wlasna kozysc
          w zaleznosci od sytuacji politycznej i impasu na tle rodacy w kraju a zamieszkali
          zagranica.

A jak czytam tu niektore wypowiedzi to istny groch z kapusta, raz ktos wciska mi
          tu, ze paszport to obywatelstwo, ktos inny, ze to milosc do ojczyzny, jescze inni
          to relikwia, ozdoba piekny obrazek z orlem w koronie, jeszcze inny twierdzi ze to
          dla niego to tylko duma narodowa, nawet ktos twierdzil to milosc do Boga. Za
          kazdym razem slysze argumenty, a bo w Mongoli to tak, a w Hameryce to innaczej, a
          to panie u nas na podchalu, a ja ci mowie nie bo w koziej wolce kozy nie kuja, a
          do cyrku sie udac to trzeba zaplacic, a powinno byc za darmo. Gdzies ktos
          twierdzi, ze prawo kazde mozna ominac, a nie tak jest bo mozna, a nie bo mnie sie
          udalo to mozna itd itp.
          A to chwalisz sie tym paszportem, a polski to nie nawidzisz…a dzisiaj to
          demokracja…,
          a to komuny nima ?
          – no bo to panie pufff- wyparowala – taaaaa...
          jak i te prawo tez sie ulotnilo?

• Gość: mirmat Re: z polskim paszportem bo orzelek ladniejszy IP: *.dialup.eol.ca 25.02.02, 17:33
            Nikt nikogo do przyjazdu do Polski nie zmusza "wolny". Kazdy z nas ma inny
            powod do uzywania paszportu III Rzeczypospolitej. Dla mnie to duma
            przynalezenia to tego pieknego narodu. Ciebie ten narod mierzi wiec nie
            przyjezdzaj i twoj klopot skonczony. Rzad suwerennnej Polski zadecydowal o
            prawie paszportowym. Bylbym hipokryta, gdybym po uczestniczeniu w wyborach do
            sejmu nie uznawal tej suwerennej decyzji.
            • Gość: Jurek Re: z polskim paszportem bo orzelek ladniejszy IP: *.154.73.45.Dial1.NewYork1.Level3.net 26.02.02, 04:25
              >Kazdy z nas ma inny powod do uzywania paszportu III Rzeczypospolitej. Dla mnie to duma
              >przynalezenia to tego pieknego narodu.

Zgadzam sie 100% WYBOR jest swietna sprawa. Ale nie uwazasz za glupie uzywania OBOJETNIE
              jakiego paszportu do wjazdu do Polski, a do WYJAZDU DWOCH paszportow (jak by jeden dokument
              podrozy byl zamalo)?
              • Gość: mirmat Re: z polskim paszportem bo orzelek ladniejszy IP: *.dialup.eol.ca 26.02.02, 04:48
                Zgoda. Chodzi mi jednak o prosta zasada, ze suwerenny kraj jak Polska ma prawo
                kontrolowac granice i kto na jakich dokumentach przekracza ta granice. Cena jaka
                zaplacilem za paszport III Rzeczypospolitej byla smiesznie mala w porownaniu z
                argumnetami ktore wyczytuje na tym forum.
                Gość portalu: Jurek napisał(a):
                > Zgadzam sie 100% WYBOR jest swietna sprawa. Ale nie uwazasz za glupie uzywania
                > OBOJETNIE
                > jakiego paszportu do wjazdu do Polski, a do WYJAZDU DWOCH paszportow (jak by je
                > den dokument
                > podrozy byl zamalo)?

• Gość: Jurek Re: z polskim paszportem bo orzelek ladniejszy IP: *.210.213.137.Dial1.NewYork1.Level3.net 27.02.02, 03:06
                  >Chodzi mi jednak o prosta zasada, ze suwerenny kraj jak Polska ma prawo
                  >kontrolowac granice i kto na jakich dokumentach przekracza ta granice.

Oczywiscie i Zgadzam sie 100% i Polska dzis to robi. Jesli ktos nie ma opowiednich dokumentow
                  aby odwiedzic Polske - oczywiscie brama zamknieta i zegnamy, jak w kazdym normalnym kraju. Ja
                  nierozumie jedynie jak mozna kogos WPUSZCZAC do kraju na obojetnie jakich dokumentach ale aby
                  ta sama osoba chciala OPUSCIC kraj to nie! musi miec nie jeden ale dwa paszporty. Zrozumial bym
                  gdyby bylo odwrotnie - wymagamy dwoch pzy WJEZDZIE bo chcemy Cie do konca sprawdzic (cos nie
                  pasuje nie wpuszczamy) - dobra rozumie - ale WJEZDZA na obojetnie jakim a wyjechac tylko moze na
                  dwoch dokumentach podrozy...
            • Gość: Wolny Re: z polskim paszportem bo orzelek ladniejszy IP: *.53.140.46.nwrk.grid.net 27.02.02, 03:43
              Facet co ty mi tu krecisz i ty tez mnie chcesz nazwac zdrajca tylko dlatego ze
              chce uzywac wylacznie paszportu kraju w jakim mieszkam? Co tu ma wspolnego
              polskosc i duma narodowa? To co do polski tylko mozna wjezdzac bedac tylko
              Polakiem i tylko takim ktory teskni do ojczyzny? Codziennie rano odmawia
              modlitwe za Polske. To juz nikt inny nie ma prawa wjezdzac do tego kraju, zaden
              cudzoziemiec nie ma prawa odwiedzac przyjaciol czy pozostawione rodziny?
              Tylko dlatego, ze zrzec sie chce obywatelstwa? Kopac i pluc na takich co to
              zostali wyrzuceni przez PRL, przyjeli inne obywatelstwo i sa lojalni wobec
              nowej ojczyzny - i Ty mi mowisz nie masz polskiego paszportu to nie musisz tam
              jezdzc?!
              Bajdurzysz czlowieku i wszyscy inni podobnie myslacy?

Dalej, trzeba zemsty nietoperza na takich jak ja i jak nie chce paszportu
              polskiego wykupic to uniemozlic mu zrzeczenie?
              Czy ja musze kupic te cegle, kosztem narazania sie na szykany?
              Czy moje dziecko nie ma prawa juz zobaczyc Babcie, ktora nie nadaje sie na
              podruz za ocean tylko dlatego ze ja mam sie ciagle niby bac tych
              sukin...komuchow zasranych ktorzy nie moga "zmienic starych 40-letnich
              gomulkowskich gaci." ???

No to dziekuje i Tobie - widze ze musze zostac skazany tak jak i Ci Polacy
              ktorzy do Polski wrocic nie moga bo sa "ruskimi"!

LUDZIE PISZCIE Z SENNSEM A NIE WLASNYM EGOIZMEM I WLASYMI POTRZEBAMI !!!
              • Gość: Wolny Re: z polskim paszportem bo orzelek ladniejszy IP: *.53.140.46.nwrk.grid.net 27.02.02, 03:51
                Sorry to bylo do Mirmat napisal(a)

>>>>>>
                Nikt nikogo do przyjazdu do Polski nie zmusza "wolny". Kazdy z nas ma inny
                powod do uzywania paszportu III Rzeczypospolitej. Dla mnie to duma
                przynalezenia to tego pieknego narodu. Ciebie ten narod mierzi wiec nie
                przyjezdzaj i twoj klopot skonczony. Rzad suwerennnej Polski zadecydowal o
                prawie paszportowym. Bylbym hipokryta, gdybym po uczestniczeniu w wyborach do
                sejmu nie uznawal tej suwerennej decyzji.
                <<<<<

-------------ODP
                Gość portalu: Wolny napisał(a):

> Facet co ty mi tu krecisz i ty tez mnie chcesz nazwac zdrajca tylko dlatego ze
                > chce uzywac wylacznie paszportu kraju w jakim mieszkam? Co tu ma wspolnego
                > polskosc i duma narodowa? To co do polski tylko mozna wjezdzac bedac tylko
                > Polakiem i tylko takim ktory teskni do ojczyzny? Codziennie rano odmawia
                > modlitwe za Polske. To juz nikt inny nie ma prawa wjezdzac do tego kraju, zaden
                >
                > cudzoziemiec nie ma prawa odwiedzac przyjaciol czy pozostawione rodziny?
                > Tylko dlatego, ze zrzec sie chce obywatelstwa? Kopac i pluc na takich co to
                > zostali wyrzuceni przez PRL, przyjeli inne obywatelstwo i sa lojalni wobec
                > nowej ojczyzny - i Ty mi mowisz nie masz polskiego paszportu to nie musisz tam
                > jezdzc?!
                > Bajdurzysz czlowieku i wszyscy inni podobnie myslacy?
                >
                > Dalej, trzeba zemsty nietoperza na takich jak ja i jak nie chce paszportu
                > polskiego wykupic to uniemozlic mu zrzeczenie?
                > Czy ja musze kupic te cegle, kosztem narazania sie na szykany?
                > Czy moje dziecko nie ma prawa juz zobaczyc Babcie, ktora nie nadaje sie na
                > podruz za ocean tylko dlatego ze ja mam sie ciagle niby bac tych
                > sukin...komuchow zasranych ktorzy nie moga "zmienic starych 40-letnich
                > gomulkowskich gaci." ???
                >
                > No to dziekuje i Tobie - widze ze musze zostac skazany tak jak i Ci Polacy
                > ktorzy do Polski wrocic nie moga bo sa "ruskimi"!
                >
                >
                > LUDZIE PISZCIE Z SENNSEM A NIE WLASNYM EGOIZMEM I WLASYMI POTRZEBAMI !!!

• Gość: jack Do mirmat IP: 206.47.171.* 25.02.02, 18:16
        Gość portalu: mirmat
        Data: 25-02-2002 00:34 adres: *.dialup.eol.ca

>>.. Moj syn urodzony poza krajem tez przybyl do Polski z podobnym
        paszportem choc nie musial. <<

Twoj syn byl urodzony "poza krajem".

Co to znaczy ?? Czy twoj syn urodzil sie np. na Anktarktydzie ?? (bo tam nie ma
        krajow)
        • Gość: Funnel Re: Do mirmat IP: *.vf.shawcable.net 25.02.02, 18:51
          Panie Mirmat ,czy Pan posiada takze obywatelstwo kanadyjskie ?

PS Prosze nie mylic narodowosci z obywatelstwem,co pan nagminnie robi.
          A paszport jest dokumentem PODROZY.U
          • Gość: mirmat Re: Do mirmat IP: *.dialup.eol.ca 25.02.02, 23:43
            Pan Funnel napisal:"Panie Mirmat ,czy Pan posiada takze obywatelstwo
            kanadyjskie ? PS Prosze nie mylic narodowosci z obywatelstwem,co pan nagminnie
            robi. A paszport jest dokumentem PODROZY."

Oczywiscie po 25 latach pobytu w Kanadzie mam tutejsze obywatelswo. Nabylem go
            kiedy nie istnialo Panstwo Polskie (trudno nazwac PRL Polskim Panstwem).
            Obecnie kiedy Polska Panstwowosc sie odrodzila jest rzecza oczywista, ze jadac
            do mojej ojczyzny pragne podkreslic uzywajac paszportu III RP moj stosunek do
            mojego Kraju. Tak "jack" to forum jest Polskie i "Kraj" tutaj jest Polska a nie
            Antarktyda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka