Dodaj do ulubionych

Jak długo czekacie na wizytę lekarska?

IP: *.255-202-24.mtl.mc.videotron.ca 03.03.02, 00:07
Jak długo czekacie na wizytę lekarska w waszym kraju / mieście? Ja mieszkam w
Kanadzie, w Montrealu i jest tak:
Okulista (ophtalmologist) – 3 do 6 miesięcy
Fizjoterapia – 9 miesięcy
Rentgen – 1 miesiąc
Lekarz ogólny – 2 do 4 tygodnie
Emergency – 3 do 12 godzin w poczekalni.
Obserwuj wątek
    • Gość: selma Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.ppp.get2net.dk 03.03.02, 00:11
      bardzo podobnie w Dani
    • Gość: Viki Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.02, 00:14
      Matko kochana! Nie zartujesz? To ja juz wole Europe. Najdluzszy termin jaki do
      tej pory mi sie zdazyl to okulista- 6 tygodni. Reszta lekarzy do paru dni.
      A jezeli chodzi o lekarza ogolnego, to "na miejscu".

Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: EU Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.255-202-24.mtl.mc.videotron.ca 03.03.02, 00:28
        Gość portalu: Viki napisał(a):

> Matko kochana! Nie zartujesz? To ja juz wole Europe. Najdluzszy termin jaki do
        > tej pory mi sie zdazyl to okulista- 6 tygodni. Reszta lekarzy do paru dni.
        > A jezeli chodzi o lekarza ogolnego, to "na miejscu".
        >
        > Pozdrawiam serdecznie

Niestety, taka jest prawda. Poniewarz no lekarza ogolnego czeka sie minimum 2
        tygodnie to wszyscy wala na pogotowie, nawet z grypa. Tam przepisza ci pigolki i
        wysla do specjalisty (3 do 6 miesiecy. To jest bledne kolo. Dlatego dziwia mnie
        bardzo statystyki ze Kanada to jest najlepsze miejsce na swiecie. Mozliwe ze w
        innych prowincjach jest inaczej (w Kanadzie lecznictwo jest zarzadzane przez
        rzady prowincjalne)

W jakim kraju mieszkasz?
        • Gość: Viki Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.02, 00:33
          Germany. Pomijajac wszystkie za i przeciw mieszkania w Niemczech,to dla mnie
          tutejsza sluzba zdrowia jest super.
    • jot-23 Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? 03.03.02, 00:18
      Gość portalu: EU napisał(a):

> Jak długo czekacie na wizytę lekarska w waszym kraju / mieście? Ja mieszkam w
      > Kanadzie, w Montrealu i jest tak:
      > Okulista (ophtalmologist) – 3 do 6 miesięcy
      > Fizjoterapia – 9 miesięcy
      > Rentgen – 1 miesiąc
      > Lekarz ogólny – 2 do 4 tygodnie
      > Emergency – 3 do 12 godzin w poczekalni.

znajduje lekarza , dzwonie, umaiwiam sie na kiedy mi wygodnie , zazwyczaj
      nastepnego dnia i ide. mowie o uslugach typu dentysta/lekaz
      ogolny/laryngolog/okulista itd...

• Gość: EU Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.255-202-24.mtl.mc.videotron.ca 03.03.02, 00:21
        jot-23 napisał(a):

> Gość portalu: EU napisał(a):
        >
        > > Jak długo czekacie na wizytę lekarska w waszym kraju / mieście? Ja mieszka
        > m w
        > > Kanadzie, w Montrealu i jest tak:
        > > Okulista (ophtalmologist) – 3 do 6 miesięcy
        > > Fizjoterapia – 9 miesięcy
        > > Rentgen – 1 miesiąc
        > > Lekarz ogólny – 2 do 4 tygodnie
        > > Emergency – 3 do 12 godzin w poczekalni.
        >
        > znajduje lekarza , dzwonie, umaiwiam sie na kiedy mi wygodnie , zazwyczaj
        > nastepnego dnia i ide. mowie o uslugach typu dentysta/lekaz
        > ogolny/laryngolog/okulista itd...
        >

Gdzie mieszkasz!
        • jot-23 Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? 03.03.02, 00:29
          Gość portalu: EU napisał(a):

> jot-23 napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: EU napisał(a):
          > >
          > > > Jak długo czekacie na wizytę lekarska w waszym kraju / mieście? Ja mi
          > eszka
          > > m w
          > > > Kanadzie, w Montrealu i jest tak:
          > > > Okulista (ophtalmologist) – 3 do 6 miesięcy
          > > > Fizjoterapia – 9 miesięcy
          > > > Rentgen – 1 miesiąc
          > > > Lekarz ogólny – 2 do 4 tygodnie
          > > > Emergency – 3 do 12 godzin w poczekalni.
          > >
          > > znajduje lekarza , dzwonie, umaiwiam sie na kiedy mi wygodnie , zazwyczaj
          > > nastepnego dnia i ide. mowie o uslugach typu dentysta/lekaz
          > > ogolny/laryngolog/okulista itd...
          > >
          >
          > Gdzie mieszkasz!

nowy jork, firma oferuje plan HealthNet-u mam primary physician a do
          specjalistow nie musze miec referrals.
    • szczurbiurowy Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? 03.03.02, 01:52
      Wszystko od ręki. Bardzo uprzejma obsługa. Do tego hospitalizacja w cenie -
      dowolny okres. Prowadzenie przez specjalistów + xray. $200 miesięcznie dla 8
      osobowej rodziny. Warszawa, Polska. Prywatnie (Medicover)
      Oprócz tego ZUS i cale badziewie; $2000 miesiecznie - jak psu w w nos na nic
      się nie zda, stracone pieniądze.
      Tyle.
      Szczur Biurowy
      www.szczurbiurowy.republika.pl/
      • Gość: boss Re: Jak długo wode lejecie ?? IP: *.tnt17.ewr3.da.uu.net 03.03.02, 02:31
        Ten gosc z Canady - Eeu - czy jak tam mu ,co pisze ze tak dlugo musi czekac na
        wizyte.ZAPOMNIAL dodac ze siedzi na zasilku dla ubogich i bezdomnych,program
        ten jest prowadzony przez panstwo dla ludzi nie majacych zatrudnienia i
        zyjacych z zasilku panstwa, stad przeladowane terminy wizyt do szpitali i
        lekarzy.Normalnie pracujacy czlowiek ma ubezpieczenie z pracy i w kazdej
        godzinie moze spotkac lekarza czy isc do szpitala. Czyli trzeba rozrozniac
        tych co tu wode leja, i nie do konca prawde mowia i ci ktorzy daja konkretne
        informacje. To wszystko powoduje metlik w glowie u ludzi ktorzy nie maja
        pojecia gdzie lezy dokladnie Canada a coz dopiero o jej systemie lecznictwa
        czy opieki socjalnej. Tym sposobem wytwarza sie chaos i dezinformacje.
        • Gość: EU Re: Jak długo wode lejecie ?? IP: *.255-202-24.mtl.mc.videotron.ca 03.03.02, 03:50
          Gość portalu: boss napisał(a):

> Ten gosc z Canady - Eeu - czy jak tam mu ,co pisze ze tak dlugo musi czekac na
          > wizyte.ZAPOMNIAL dodac ze siedzi na zasilku dla ubogich i bezdomnych,program
          > ten jest prowadzony przez panstwo dla ludzi nie majacych zatrudnienia i
          > zyjacych z zasilku panstwa, stad przeladowane terminy wizyt do szpitali i
          > lekarzy.Normalnie pracujacy czlowiek ma ubezpieczenie z pracy i w kazdej
          > godzinie moze spotkac lekarza czy isc do szpitala. Czyli trzeba rozrozniac
          > tych co tu wode leja, i nie do konca prawde mowia i ci ktorzy daja konkretne
          > informacje. To wszystko powoduje metlik w glowie u ludzi ktorzy nie maja
          > pojecia gdzie lezy dokladnie Canada a coz dopiero o jej systemie lecznictwa
          > czy opieki socjalnej. Tym sposobem wytwarza sie chaos i dezinformacje.

Skąd wiesz ze jestem na zasiłku? Czy znasz mnie osobiście?

Nie jestem na zasiłku i pracuje w branży komputerowej. Ubezpieczenie dodatkowe
          mam, ale pokrywa ono tylko niektóre dodatkowe świadczenia nie pokryte
          ubezpieczeniem społecznym, np. dentystę (tylko dla mnie, nie dla żony), pokój
          jednoosobowy w razie pobytu w szpitalu, leczenie za granica podczas wakacji.

Twoje stwierdzenie ze „program ten jest prowadzony przez państwo dla ludzi nie
          mających zatrudnienia i żyjących z zasiłku państwa” jest całkowicie nieprawdziwe.
          W Kanadzie, w Quebeku lecznictwo jest uniwersalne dla wszystkich i za darmo. W
          Montrealu nie ma szpitali prywatnych, wiec nie ma nawet gdzie zapłacić. Zresztą
          sprawdź sam: zatelefonuj do szpitalu Victoria w Montrealu i poproś o wizytę u
          okulisty. Dostaniesz spotkanie za +- 3 miesiące.

Napisałem ze tak jest w Kanadzie w Montrealu. Napisałem również ze w innych
          prowincjach może być inaczej, ale jak to nie wiem. Gdzie Ty mieszkasz w Kanadzie?
          Opisz jak jest u Ciebie.
        • Gość: Biala Re: Jak długo wode lejecie ?? IP: *.sympatico.ca 03.03.02, 15:31

> Ten gosc z Canady - Eeu - czy jak tam mu ,co pisze ze tak dlugo musi czekac na
          > wizyte.ZAPOMNIAL dodac ze siedzi na zasilku dla ubogich i bezdomnych,program
          > ten jest prowadzony przez panstwo dla ludzi nie majacych zatrudnienia i
          > zyjacych z zasilku panstwa, stad przeladowane terminy wizyt do szpitali i
          > lekarzy.Normalnie pracujacy czlowiek ma ubezpieczenie z pracy i w kazdej
          > godzinie moze spotkac lekarza czy isc do szpitala. Czyli trzeba rozrozniac
          > tych co tu wode leja, i nie do konca prawde mowia i ci ktorzy daja konkretne
          > informacje. To wszystko powoduje metlik w glowie u ludzi ktorzy nie maja
          > pojecia gdzie lezy dokladnie Canada a coz dopiero o jej systemie lecznictwa
          > czy opieki socjalnej. Tym sposobem wytwarza sie chaos i dezinformacje.

To raczej Ty nie wiesz co mowisz. Popieram wszystko co powiedziala EU. Dadam
          jeszcze, ze jak moja przyjaciolka byla w ciazy i miala krwotok to nie chcieli jej
          nigdzie przyjac bo BYL STRAJK GINEKOLOGOW.
          • Gość: Biala Re: Jak długo wode lejecie ?? IP: *.sympatico.ca 03.03.02, 15:33
            Gość portalu: Biala napisał(a):

> To raczej Ty nie wiesz co mowisz. Popieram wszystko co powiedziala EU. Dadam
            > jeszcze, ze jak moja przyjaciolka byla w ciazy i miala krwotok to nie chcieli j
            > ej
            > nigdzie przyjac bo BYL STRAJK GINEKOLOGOW.

Dodam jeszcze, ze tak samo jest w Ontario
      • Gość: EU Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.255-202-24.mtl.mc.videotron.ca 03.03.02, 04:14
        szczurbiurowy napisał(a):

> Wszystko od ręki. Bardzo uprzejma obsługa. Do tego hospitalizacja w cenie -
        > dowolny okres. Prowadzenie przez specjalistów + xray. $200 miesięcznie dla 8
        > osobowej rodziny. Warszawa, Polska. Prywatnie (Medicover)
        > Oprócz tego ZUS i cale badziewie; $2000 miesiecznie - jak psu w w nos na nic
        > się nie zda, stracone pieniądze.
        > Tyle.
        > Szczur Biurowy
        > <a href="http://www.szczurbiurowy.republika.pl/">www.szczurbiurowy.republika.pl
        > /</a>

ZUS = $2000 czy 2000 zlotych?
        • Gość: boss Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.tnt17.ewr3.da.uu.net 03.03.02, 04:23
          HEY - Eue ty chyba w Canadzie od tygodnia czy dwoch jestes ?? Gdyby takie
          terminy byly prawdziwe to polowa canadoli by nogi wyciagla w ciagu miesiaca
          albo poszla nogami do przodu !!! Mieszkam na Stuart !! znasz ??? kierunek
          Dorvall.
          • Gość: EU Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.255-202-24.mtl.mc.videotron.ca 03.03.02, 05:10

> HEY - Eue ty chyba w Canadzie od tygodnia czy dwoch jestes ?? Gdyby takie
            > terminy byly prawdziwe to polowa canadoli by nogi wyciagla w ciagu miesiaca
            > albo poszla nogami do przodu !!! Mieszkam na Stuart !! znasz ??? kierunek
            > Dorvall.

Od 20 lat. A ty od kiedy? Gdybyś tu był ponad dwa tygodnie to byś wiedział ze
            pisze się DORVAL a nie DORVALL.

Zatelefonuj jutro do Victorii lub Jewish i weź spotkanie do okulisty. Powiedz na
            kiedy dostałeś spotkanie. A o tym ze na pogotowiu czeka się często 8 godzin w
            poczekalni to nie słyszałeś? A ze 3 godziny to normalka? A ze podczas epidemii
            grypy można czekać na krześle nawet 24 godziny? A nie słyszałeś w telewizji ze co
            roku niektóre szpitale w ogóle nie przyjmują pacjentów bo nie maja miejsca?

Jeśli nie to poczytaj tutaj o tym ze „emergency” zostało zamknięte z powodu braku
            miejsc dla chorych:
            www.newswire.ca/releases/October2000/17/c3974.html

Tutaj się pisze o tym ze pacjenci są umieszczani na lóżkach w korytarzach, bo nie
            ma miejsca w pokojach:
            www.cyberpresse.ca/reseau/editorialistes/apratte/apra_102010054068.html

Nigdzie nie pisałem ze ludzie umierają z tego powodu. Jeśli masz zawal serca to
            wezmą cię bez czekania. Jeśli tylko boli cię brzuch to parę godzin na pogotowiu
            jest gwarantowane.
            • Gość: boss Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.tnt17.ewr3.da.uu.net 03.03.02, 05:58
              Ciesz sie osilku ze nie musisz centa zwlasnej kieszeni dokladac i masz
              wszystko za darmo bo juz pare mil dalej w panstwie bogatszym obok ,placi sie
              za uslugi medyczne jak za zboze !!!a ze poczekasz troche to male piwo ,nie
              chcesz czekac idz prywatnie przyjma cie odrazu ale 100$ zabulisz za wizytke na
              dzien dobry !!! Co do Dorvalu masz racje !! ale nie badz drobiazgowy bo orlem
              tez nie jestes !!- Bye !!
              • Gość: EU Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.255-202-24.mtl.mc.videotron.ca 03.03.02, 06:23

> Ciesz sie osilku ze nie musisz centa zwlasnej kieszeni dokladac i masz
                > wszystko za darmo bo juz pare mil dalej w panstwie bogatszym obok ,placi sie
                > za uslugi medyczne jak za zboze !!!a ze poczekasz troche to male piwo ,nie
                > chcesz czekac idz prywatnie przyjma cie odrazu ale 100$ zabulisz za wizytke na
                > dzien dobry !!! Co do Dorvalu masz racje !! ale nie badz drobiazgowy bo orlem
                > tez nie jestes !!- Bye !!

W tym roku dokladam z wlasnej kieszeni okolo 25000$ (to tylko podatek quebeku i
                federalny). Jak dodam TPS i TVQ to wyjdzie okolo 30000$. Widac to za malo:
                Szpital co pare miesiecy przysyla mi list z prosba o datek.
              • Gość: Biala Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.sympatico.ca 03.03.02, 15:36

> Ciesz sie osilku ze nie musisz centa zwlasnej kieszeni dokladac i masz
                > wszystko za darmo bo juz pare mil dalej w panstwie bogatszym obok ,placi sie
                > za uslugi medyczne jak za zboze !!!a ze poczekasz troche to male piwo ,nie
                > chcesz czekac idz prywatnie przyjma cie odrazu ale 100$ zabulisz za wizytke na
                > dzien dobry !!! Co do Dorvalu masz racje !! ale nie badz drobiazgowy bo orlem
                > tez nie jestes !!- Bye !!

Z czego tu sie cieszyc, ze za darmo? Osobiscie wole zaplacic i wizyte odbyc od
                razu. I znowu jak w Polsce trzeba kombinowac zeby dostac sie szybciej.
        • szczurbiurowy Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? 03.03.02, 10:51
          >
          > ZUS = $2000 czy 2000 zlotych?

$2000 smile

SzB
          www.szczurbiurowy.republika.pl

• maly.ksiaze Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? 03.03.02, 06:00
      Lekarz ogolny - zwykle dwa dni (jezdze w zasadzie tylko z dziecmi i pasuje mi
      tylko rano, wiec na nastepny dzien 8:30 jest zawsze juz zajeta).
      Rentgen i inne takie kolo tygodnia.
      Okulista - nie wiem, ale chyba dosc szybko.
      Z fizjoterapia (dla dziecka) byl rzeczywiscie klopot, trzeba bylo kilka
      miesiecy czekac.

Tez Kanada, Ontario.

mk.

PS. W emergency rzeczywiscie raz czekalem kilka godzin (5) z napuchnietym
      okiem. W Huntsville, Ont. Samo mi przeszlo przez ten czas wink.
    • Gość: Maria Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.02, 11:20
      W Niemczech wyglada to tak:
      lekarz ogolny (tzw. lekarz domowy) przyjmuje wszystkich bez wczesniejszego
      ustalania terminu. Czyli, jezeli jutro zbudze sie z bolem gardla, to ide do
      mojego lekarza, ktory mnie bada i przepisuje leki. Jezeli sie zbudze z
      goraczka, to dzwonie i prosze o wizyte domowa- na ktora czekam od 2 do 4 godzin.
      Lekarz domowy robi w swoim gabinecie wiele podstawowych badan i zabiegow (EKG,
      pobranie krwi do analizy, zastrzyki, szczepienia itp)
      Wizyta u specjalisty odbywa sie tylko po uprzednim umowieniu terminu. Czas
      oczekiwania jest rozny- najdluzej czeka sie na pierwsza wizyte dziecka u
      ortodonty (4 - 5 miesiecy) potem wizyty odbywaja sie juz regularnie.
      Dlugo czeka sie na wizyte u lekarzy specjalistow, ktorzy sobie wyrobili dobra
      marke w okolicy i do ktorych wala tlumy- na pierwszy wizyte u takiego
      specjalisty czeka sie do 2 miesiecy.
      Z doswiadczen mojej rodziny w tym roku: po tygodniu oczekiwania na wizyte u
      okulisty, ortopedy, dermatologa i laryngologa. Trzy dni oczekiwania na wizyte u
      internisty i caly check-up (EKG pod wysilkiem i na 24 godziny, USG, i wszelkie
      analizy) zalatwiony ambulatoryjnie w ciagu 2 tygodni.
    • emigrantka Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? 03.03.02, 12:26
      Londyn (UK)

GP (general practicioner - taki ogolny) - bez wiekszego problemu, przewaznie na
      drugi dzien. Wizyte domowa chcialam dla dziecka jak mialo 40.2 (!!!!) goraczki
      ale nie dalo sie, musialam dziecko w taksowke i jechac.
      Do specjalisty (jakiegokolwiek) trzeba czekac miesiacami i miec skierowanie od
      swojego GP - GP nie lubia dac skierowan bo uwazaja ze oni sa Bogami i
      paracetamolem wszystko wylecza. Na pediatre dla dziecka czekalam okolo 3
      miesiacy, na neurologa dla siebie czekam juz od maja ub roku i nic.
      W szpitalu na Emergency z dzieckiem zdarzalo mi sie czekac nawet 12 godzin - w
      Londynie to "normalne". Wszyscy ze wszystkim leca na "emergency" bo sie do
      normalnych lekarzy nie moga dostac.
      Od niedawna przy szpitalach sa "walk in centres" obslugiwane przez pielegniarki
      i otwarte to okolo 10 wieczorem (od 7 rano). Pielegniarki moga przebadac i
      wydac recepte ( nie maga przepisac antybiotyku dzieciom ponizej 12 lat).
      Te "walk in centres" sa o niebo lepsze niz GP - pielegniarki sa szpitalne i
      wiedza wiecej niz ci "GP" ktorzy 90% swojej kariery spedzaja za biurkiem.
      Okulista - prywatnie wiec bez problemu. Dentysta - w ciagu tugodnia.

Zanim ktos zacznie krzyczec - nie mam prywatnego ubezpieczenia. W UK dzieci do
      lat 16 maja lekarstwa (na recepte) za darmo. Ale na recepte oczywiscie w
      wiekszosci paracetamol wiej jakies vitaminy itd trzeba dokupic.

Badania? ha ha ha Przeciez mozna wziac paracetamol i wszystko przejdzie wink

Pielegniarki do pracy metrem jada w sluzbowych fartuszkach... Brud w szpitalach
      itd...

Mowie - NHS, nie prywatne wiec tu nie krzyczec na mnie, nie kazdy ma prywatne
      ubezpieczenie i nie kazda firma pracownikom to oferuje.

Pozdrawiam
      • Gość: selma Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.ppp.get2net.dk 03.03.02, 13:44
        jakbym o Dani czytala -na wszystko daja Panodil(paracetamol),dobrze ze
        pielegniarki u was maja fartuszki ,w domu starcow gdzie ja pracuje ,chodze we
        wlasnych ciuchach.nawet jakbym chciala isc prywatnie nie ma gdzie bo wszyscy
        specjalisci sa panstwowi i nie ma wyboru przewaznie jeden specjalista na cale
        miasteczko i kolejka miesiacami.prywatnie mozna isc do dentysty i tu nie ma
        czekania.
        • Gość: Milene Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.w.club-internet.fr 03.03.02, 15:15
          We Francji wizyty u lekarza ogolnego w ten sam dzien, u specjalisty trzeba
          czekac kilka dni chyba, ze jakis wybitny to dluzej i drozej zreszta.
          Czekanie na operacje w prywatnej klinice u dobrego chirurga(z mojego
          doswiadczenia) do miesiaca, w szpitalu (tez u dobrego chirurga moze to byc
          zreszta ten sam, ktory pracuje i w szpitalu i w klinice) moze byc troche dluzej.
          Pobyt w szpitalu zwracany w 100% oprocz tak zwanego forfait hospitalier okolo
          10 euro i moze byc doplata dla chirurga i anestezjologa jezeli przekraczaja
          taryfy kasy chorych (sécurité sociale) ale to wszystko jest zwracane przez
          dodatkowe prywatne ubezpieczenie (mutuelle) ktora zdecydowana wiekszosc rodzin
          posiada.
          Wizyty lekarskie zwracane sa w 70% a reszte moze zwrocic mutuelle.
          Ogolnie opieka lekarska we Francji jest bardzo dobra i chyba az za dobra stad
          tak duzo tu hipochondrykow.
          • Gość: Fania Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.telia.com 03.03.02, 15:20
            Czytalam ostatnio statystyke dot. lekarskiej opieki w UE : Francja na pierwszym miejscu, na ostatnim
            Norwegia( pod wzgledem opieki, wyksztalcenia lekarzy , czasu oczekiwania etc)
    • Gość: fania Re: Jak długo czekacie na wizytę lekarska? IP: *.telia.com 03.03.02, 15:09
      Gdybym w Szwecji chciala isc do lekarza , to juz bym dawno w grobie lezala! Po prostu nie chodze, i
      tak nic mi nie poradza, bo nic nie wiedza. Jedyne co jest dobre to chirurgia, czeka sie od 3 miesiecy
      do 3 lat(zalezy od twojego wieku, im starsza tym dluzej...) smile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka