Dodaj do ulubionych

US Dollar=3.7 PLN

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 12:54
A nawet nie wiem ile teraz kanadolski.
W każdym razie czekam na wysyp wątków dlaczego nie warto jechać do Polski.
Nie trzeba było kitów rodzince wciskać, tylko przyznać się, że uzbieraliście
na garaż na Mokotowie, hehe. Oczywiście blaszak.
Obserwuj wątek
    • starywiarus US Dollar=3.7 PLN - eksport droższy, import tańszy 30.06.04, 14:18
      Eksport z Polski coraz droższy, import do Polski coraz tańszy.

Tak trzymać, chłopaki, a już niebawem zobaczycie, ile wam rodzimego przemysłu
      zostało, jak już nawet zamiast piwo warzyć, będziecie je wyłącznie importować.
      • soup_nazi Re: US Dollar=3.7 PLN - eksport droższy, import t 30.06.04, 16:36
        Ja nie wiem dlaczego ty sie podejmujesz pracy tak syzyfowej jak tlumaczenie
        kolkom z plotu podstawowych pojec i zasad ekonomii. Oni tam majom swojom,
        lepszom, ktora opiera sie na dawnej marksistowsko-leninowskiej "ekonomii
        politycznej" oraz systemie gleboko zakorzenionych wierzen i zabobonow ludowych,
        hehehe. Mozna by im dlugo klarowac, ze np.:

1. irlandzki funt byl przez wiele, wiele lat powojennych byl wart (nominalnie)
        sporo wiecej niz brytyjski, ale za to rzeczona Irlandia byla przez rownie wiele
        lat jednym z najbiedniejszych krajow Europy.

2. wloski lir byl przez wiele, wiele lat powojennych byl wart (nominalnie)
        najmniej wart w Europie, ale za to rzeczona Italia byla przez rownie wiele lat
        zaliczana do najbardziej rozwinietych i najbogatszych krajow tejze Europy

3. od parytetu walut w zlocie odstapiono w swiecie bodajze jeszcze przed wojna
        i stalo sie tak "for a reason"

4. co z tego, ze zlotowka chorobliwie spuchla, przepraszam "poszla w gore",
        skoro wiekszosc krajan nadal zarabia i jeszcze dlugo zarabiac bedzie
        oszalamiajaca kwote PLN 800 na miesiac, i owszem, wymienia sie ona korzystnie
        za granica, problem polega tylko na tym, ze nie ma co wymieniac, hehehe

5. myla sie bolesnie mniemajac, ze jezeli PLN 800 rownalo sie USD 200 przy
        relacji 1:4, a teraz przy relacji 1:3.7 PLN 800 = USD 216, to znaczy, ze
        dostali podwyzke o USD 16

6. i tak dalej ...
        • Gość: onan Re: US Dollar=3.7 PLN - eksport droższy, import t IP: *.oc.oc.cox.net 30.06.04, 16:44
          czy sie onanizowales ze szczescia przy tym poscie?
          • soup_nazi "... a w pierwszym szeregu podaza na boj... 30.06.04, 17:00
            piechota, ta szara piechota...". Dzisiaj z 2 kompanii, hehehe. Wczoraj
            atakowala "na grubasa", dzisiaj "na walute".
    • Gość: Wadera Re: US Dollar=3.7 PLN IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 30.06.04, 15:19
      Gosc widac, ze nigdy w zyciu nie miales "grubszej forsy"
      Gdybys ja mial , wiedizalbys jakie to ma znaczenie!!!

My mamy tak duzo, ze strach z takimi pieniedzmi do polski przyjechac!!!
      Z zadrosci ludzie robia rozne nieobliczalne rzeczy!!! Pamietasz afere z Lodzi!!
      Tutaj na forum miala tytul "za skory". Zobacz do czego ludzie sa zdolni !!! dla
      zdobycia paru groszy!Tylko nie mow prosze, ze w Polsce tez sa ludzie bogaci.
      Wiem o tym doskonale, tylko, ze Polacy traktuja tych "nowoboackich'
      jako "swoich" my juz jestesmy obcy!!!!sad. nie wyobrazam sobie, zebym w Polsce
      musiala jezdzic jakims Fiatem, albo nosic chustke na glowie, dla wlasnego
      bespieczenstwa!!!Gosc!! to tak w skrocie,"reszte obrazu " sobie domaluj!! i nie
      zadawaj dziwnych pytan!

Pozdrawiam Wadera
    • soup_nazi Re: US Dollar=3.7 PLN 30.06.04, 16:57
      Gość portalu: Gość napisał(a):

> A nawet nie wiem ile teraz kanadolski.

2.7

> W każdym razie czekam na wysyp wątków dlaczego nie warto jechać do Polski.

W skrocie: dokladnie dla tych samych przyczyn dla ktorych nie warto jechac do
      Polski komukolwiek innemu z krajow wysoko rozwinietych. W rozwinieciu: sprawa
      wyglada tak:

Do Polski nie warto jechac dlatego, ze to kraj nudny, nijaki, nieuprzejmy,
      wypelniony kieszonkowcami i oszustami, etc. (skracam sie, bo mozna by tak w
      nieskonczonosc), a poza tym ogladalismy kolchoz grubo za dlugo juz w poczatkach
      swego zycia (ja np. 25 lat, wyrok niektorych trwal jeszcze dluzej).
      A poza tym w swiecie jest mnostwo pieknych, egzotycznych, kolorowych i
      komfortowych miejsc gdzie nasze liche amerykanskie/kanadyjskie/australijskie
      dolary ludziska przyjma b. chetnie, a nawet z pocalowaniem w dooope. Aczkolwiek
      w Europie Zachodniej jest dosyc drogo, ale przyjemnie. W Polsce tez jest dla
      nas (i innych turystow z pewnych krajow zamorskich) "drogo", ale zdecydowanie
      tandetnie i nieprzyjemnie. Co wybrac - oto jest pytanie, hehehe.

W momencie gdy zlotowka niezdrowo puchnie, przepraszam, "idzie w gore", jechac
      do Polski jeszcze bardziej nie warto, gdyz co prawda jest ciagle b.
      nieprzyjemnie, ale za to duzo drozej.

> Nie trzeba było kitów rodzince wciskać, tylko przyznać się, że uzbieraliście
      > na garaż na Mokotowie, hehe. Oczywiście blaszak.

Rodzinke, z pewnymi wyjatkami, wazymy sobie lekce. Maja na chleb, maja sie w co
      ubrac, o reszte sami niech sie pomartwia. Dodatku rodzinnego na nich nie
      bralismy ergo winni nic im nie jestesmy, hehehe.

że uzbieraliście
      > na garaż na Mokotowie, hehe. Oczywiście blaszak.

Oczywiscie . Czy mozemy rowniez poruszyc "related topic" na co, i gdzie, wy
      jestescie w stanie uzbierac i jakie kity musicie wciskac rodzince uzasadniajac,
      dlaczego dzis na obiad znowu beda (z tym, ze nie na pewno) kanapki z chlebem,
      czy jest to byc moze temat zbyt krepujacy, hehehe?
      • Gość: coxik Wielki Onan sie wypowiedzial IP: *.oc.oc.cox.net 30.06.04, 17:04
        coz za blyskotliwe przemyslenia
        zostan pomocnikiem gubernatora kanady jestes taki mondry
        wizjoner, kurwa, po prostu wizjoner

zaszczyc nas jeszcze jakims tekstem o wielki onanie
        • soup_nazi Czy ty zdajesz sobie sprawe z tego, ze ludzie... 30.06.04, 17:15
          ... czytaja to co piszesz (z tym, ze nie na pewno, albowiem wielu czyta tylko
          niektore posty, uzywajac nick-kluca) i sa po prostu zazenowani lichota twoich
          postow?
    • Gość: VIP-1 zrozumiales cos z tej lekcji ekonomii cz nie? IP: *.cwshs.com 30.06.04, 17:28
      to teraz pros Bozie zeby tym PRLowskim dyrektorom kolchozu
      rozumu troche dodala i zmienili polityke finansowa
      bo jak tego nie uczynia to wkrotce kolchozem nawet nie bedziecie
      gdyz Bialorus i Kazachstan was na leb pobija
      • tato1 Cos dla vipka............... 30.06.04, 17:30
        www.quattroruote.it/auto/MondoAuto/Attualita/visualizza_articolo.cfm?codice=28502
        Wielu zna wloski to nie bede tlumaczyl...........
        • Gość: VIP-1 Re: Cos dla vipka............... IP: *.cwshs.com 30.06.04, 17:38
          tato1 napisał:

> Wielu zna wloski
          Wlochow, napewno

domyslam sie ze chodzi o jaks nowa fabryke bmw w Polsce
          i co z tego? co to ma wspolnego z tym postem?
          a poki co to jescze tej fabryki tam nie ma
          byc moze jak zaczna przeprawy z polskimi urzedami
          to im sie inwestycji odechce
          • tato1 Re: Cos dla vipka............... 30.06.04, 17:41
            ...Jezeli chodzi o koszty wytwarzania to Polska jest na tym samym poziomie co
            Chiny.Za Polska przemawia wiekszy % ludnosci wyksztalconej.......
            Popros ladnie to ci zdradze ciekawostki z ekonomi.
            • Gość: VIP-1 Re: Cos dla vipka............... IP: *.cwshs.com 30.06.04, 18:00
              nie musisz mi wyliczac tych "za"
              ktorych nota bene za wiele nie ma
              tylko pomysl se o tych wszystkich powodach na "nie"
              • lulu13 zlotowka jest sztucznie utrzymana !! 30.06.04, 18:16
                sztucznie utrzymana przy zyciu, jej kurs nie ma nic wspolnego z prawdziwa jej
                wartoscia ! !!!. Co do wakacji w Polsce to nie ma co sobie nawet glowy
                zawracac !! [ poza odwiedzeniem rodziny], wszystko tam drogie a jakosc uslug
                na poziomie ZSRR !!! Tym buraczano - pszennym zarozumialcom tylko sie
                wydaje ze sa juz w Europie !! [ no moze ?/! Europie wschodniej ,to tak !!]
              • tato1 Re: Cos dla vipka............... 30.06.04, 18:18
                ...Powody na nie?........
                1.Blokady drog przez samojebow......
                2.Slaby rzad komuchowy ktory nie potrafi prowadzic stabilnej polityki finasowej
                panstwa.
                3.Brak prawicowej opozycji potrafiacej przedstawic alternatywny plan gosp.nie
                opierajacy sie tylko na anty-abororcji i religi w szkolach.....
                4.Niewykwalifikowana kadra biurokratyczna naduzywajaca wladzy(tzw.wolna
                interpretacja przepisow).
                5.Korupcja na najwyzszych szczeblach i zwiazki z organizacjami przestepczymi.

.....Mam pisac dalej?...........
            • Gość: funny Re: Cos dla (kuzyna) taty............... IP: 64.230.97.* 30.06.04, 18:15
              Gruppo BMW - UNA FABBRICA IN POLONIA ? - widzisz ten wielki znak zapytania?????-
              w nim zawarta jest cala linia produkcyjna fabryki BMW Polska. Wiele takich
              fabryk stoi teraz u "gorzej wyksztalconych oczywiscie" sasiadow.
              > ...Jezeli chodzi o koszty wytwarzania to Polska jest na tym samym poziomie co
              > Chiny.Za Polska przemawia wiekszy % ludnosci wyksztalconej....... , gdzie
              (wedlug MEN) 60% tej wysoko wyksztalconej populacji ma ogromne trudnosci ze
              zrozumieniem tego co czyta. Tata, porownaj nam jeszcze kulture pracy w Polsce i
              w Chinach....

• tato1 Re: Cos dla (kuzyna) taty............... 30.06.04, 18:23
                ....Widze znak zapytania no i?............
                Cztales dobrze tekst?
                Kultura pracy w Chinach jest na poziomie manofaktury XIX wieku i kitajcy spia w
                fabryce bo nie maja domow.
                • Gość: VIP-1 Re: Cos dla (kuzyna) taty............... IP: *.cwshs.com 30.06.04, 18:33
                  sam wyliczyles te na "nie"
                  to teraz se porownaj to z innymi krajami
                  ktore maja te same "tak" co Polska
                  i pomysl gdzie bys inwestowal
                  • tato1 Re: Cos dla (kuzyna) taty............... 30.06.04, 18:34
                    ...W Polsce.
                    • tato1 Re: Cos dla (kuzyna) taty............... 30.06.04, 18:40
                      ...Bo widzisz vipek tu chodzi tez o kapital i dostep do niego(wiem ze nic ci to
                      nie mowi)........W Chinach 90%kapitalu to spekulanci i przy pierwszym kryzysie
                      zwijaja kapital i pa.Polska ma dostep do Unijnych zasobow i juz teraz mozna
                      dostac kredyt nisko% wiec nasz kraj jest postrzegany jako malo ryzykowny.
                      Mhy........ale my tu gadu-gadu a ty jeszcze mnie ladnie nie poprosiles.
                      • Gość: VIP-1 Re: Cos dla (kuzyna) taty............... IP: *.cwshs.com 30.06.04, 18:50
                        tato1 napisał:

> zwijaja kapital i pa.Polska ma dostep do Unijnych zasobow i juz teraz mozna
                        > dostac kredyt nisko% wiec nasz kraj jest postrzegany jako malo ryzykowny.
                        to chyba tylko przez ciebie jest postrzegany w ten sposob
                        i daj se juz siana z tymi Chinami
                        popatrz lepiej na Czechy czy Wegry

> Mhy........ale my tu gadu-gadu a ty jeszcze mnie ladnie nie poprosiles.
                        nie zwyklem psa przepraszac jak mu dupe skopie, hehehe
                        • tato1 Re: Cos dla (kuzyna) taty............... 30.06.04, 19:01
                          ....chamowaty jestes ale ci odpowiem.........
                          Czechy i Wegry to nie jest przyklad az taki piekny jezeli porownasz do Polski z
                          40mln rynkiem zbytu.Rozumiem ze opierasz sie na dochody na jednego mieszkanca
                          lecz np.przy takim Luksemburgu.......ba!......Przy takim Rzymie ktory ma dochod
                          wiekszy niz Singapur.......Wiele jest przykladow i porownan lecz zatrzymujac
                          sie na przykladzie tekstu o fabryce BMW w Polsce z punktu widzenia Wlochow
                          ktory nie raczyles przeczytac bo nie znasz jezyka jasno wynika ze nie jest z
                          Polska tak zle jezeli makarony sie dziwia ze na takim zapizdziu BMW inwestuje.
                          Tylko rzad mamy chujowaty i brak nam samouwielbienia takiego jak maja
                          amerykanie.

• Gość: VIP-1 Re: Cos dla (kuzyna) taty............... IP: *.cwshs.com 30.06.04, 19:22
                            tato1 napisał:

> ....chamowaty jestes ale ci odpowiem.........
                            nie zawsze, tylko jak jest tego potrzeba

> Czechy i Wegry to nie jest przyklad az taki piekny jezeli porownasz do Polski
                            z
                            > 40mln rynkiem zbytu.Rozumiem ze opierasz sie na dochody na jednego mieszkanca
                            rynek zbytu to nie tylko Polska
                            rynek zbytu to EU
                            a kultura pracy w Polsce jest niestety taka
                            ze ja bym tam raczej nie inwestowal
                            • lulu13 Re: Cos dla glupkow ! co sie obszczekuja tu 30.06.04, 19:26
                              to ze rzad macie do dupy jak sami piszecie - to wasza wina tylko !! - na
                              takich gluptoli sami glosowaliscie ,Kwasa wam nie przywiezli we worku sami
                              sobie go wybraliscie ,tak samo i Leppera ,hyhyhyhyhyhy!!
                              • soup_nazi Lulek, jestes traba 30.06.04, 19:33
                                Pierdolnales jak lysy warkoczami. Jeden siedzi w Kanadzie a drugi we Wloszech.
                                A teraz pozwol, ze ci cos przepowiem - za chwile dostaniesz kopa od obydwuch,
                                buahahaha
                                • Gość: VIP-1 niestety jest traba, hehehe IP: *.cwshs.com 30.06.04, 19:40
                                  nie zalapal blazen o ktory rzad chodzilo
                                  co i tak nie zmienia faktu ze w Polszy
                                  tez hoooyowienki ten rzad maja
                                  • Gość: tato Re: niestety jest traba, hehehe IP: *.fastres.net 30.06.04, 19:50
                                    ...lulek ty glupi chuju,pare tel.mialem a ty mnie kurwa od kwasow wyzywasz?!!!
                                    • waldek.usa Za taka riposte 30.06.04, 20:20
                                      Gość portalu: tato napisał(a):

> ...lulek ty glupi chuju,pare tel.mialem a ty mnie kurwa od kwasow wyzywasz?!!!

jak tu, masz duza wodke, lulek kompletnie sie wyglupil.
                                • waldek.usa Re: Lulek, jestes traba 30.06.04, 20:17
                                  soup_nazi napisał:

> Pierdolnales jak lysy warkoczami. Jeden siedzi w Kanadzie a drugi we
                                  Wloszech.
                                  > A teraz pozwol, ze ci cos przepowiem - za chwile dostaniesz kopa od obydwuch,
                                  > buahahaha
                                  >

Dla lulka to wlasnie standard.

No, Zupa, dawno zes sie tak nie napier*alal, hehehe, Karelcia tez palnela mowe,
                                  do tego na Polonii, a nie na P2.
                                  • soup_nazi Re: Lulek, jestes traba 30.06.04, 20:36
                                    waldek.usa napisał:

> No, Zupa, dawno zes sie tak nie napier*alal, hehehe, Karelcia tez palnela
                                    mowe,

> do tego na Polonii, a nie na P2.

(Shrug)

Sam sobie winien. Jesli zauwazyles od czego to sie zaczelo... Doszedlem do
                                    wniosku, ze facet zawsze usiluje byc madrzejszy od radia, wiec dalem mu po
                                    garbie. Widocznie inni tez mieli powody
                                    • tato1 Re: Lulek, jestes traba 30.06.04, 20:45
                                      ....Cos mi mowi ze ktos z kims chcial wyrownac rachunki.........
                                      Nie pije takich wodek,moze lulek ma dziury w kieszeni i pizdzi wiatr w lodowce
                                      od rzadow komuchowych?!.........trzeba zrozumiec lulu.......zagubiony facet.
                                      • waldek.usa Re: Lulek, jestes traba 30.06.04, 22:04
                                        tato1 napisał:

> ....Cos mi mowi ze ktos z kims chcial wyrownac rachunki.........
                                        > Nie pije takich wodek,

tato, nie tak galopkiem, ja w odniesieniu do li tylko formy postu, potrafie
                                        oddac honory, gdy trzeba.

moze lulek ma dziury w kieszeni i pizdzi wiatr w lodowce
                                        > od rzadow komuchowych?!.........trzeba zrozumiec lulu.......zagubiony facet.

tu niestety mozesz miec racje, sam pod takim katem na lulu spojrzalem dosc
                                        dawno temu.
                                        Szczerze mowiac nie jest to ani zabawne, ani nikomu nie zyczone, bo nigdy nie
                                        wiadomo, jak nam wiatr powieje...
                                    • Gość: VIP-1 Re: Lulek, jestes traba IP: *.cwshs.com 30.06.04, 20:49
                                      szkoda ze se juz poszedl
                                      tak sie fajnie czytalo, hehehe
                                      • tato1 Re: Lulek, jestes traba 30.06.04, 20:51
                                        ...Ja pisze powaznie vipek.........nie podoba mi sie to..........
                                        • Gość: VIP-1 Re: Lulek, jestes traba IP: *.cwshs.com 30.06.04, 20:59
                                          wytlumacz mi prosze bo cus mam problem z zalapaniem

tato1 napisał:
                                          > ...Ja pisze powaznie vipek.........nie podoba mi sie to..........
                                          a to, to tak odnosnie czego?
                                          • tato1 Re: Lulek, jestes traba 30.06.04, 20:59
                                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=13844878&a=13856587
                                            • Gość: VIP-1 Re: Lulek, jestes traba IP: *.cwshs.com 30.06.04, 21:03
                                              no widzisz, a ja odnosnie tego
                                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=13844878&a=13856399
                                              popatrz dokladnie pod kim sie dopisalem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka