Dodaj do ulubionych

HISZPANIA - ciaza

23.07.04, 21:47
Mieszkam w Hiszpanii i czuje sie zupelnie osamotniona z moja ciaza. To znaczy
maz i jego rodzina wspieraja itd. ale brakuje mi Polski i to bardzo: mojej
mamy i tego, ze tam wszystko znam. Czy jest ktos jeszcze taki jak ja?
Jak wam sie jest ciezarna w Hiszpanii?
Obserwuj wątek
    • girri Re: HISZPANIA - ciaza 28.07.04, 12:49
      Hej, Ja juz ciaze mam za soba (moj Daniel ma rok), ale bardzo Ci polecam
      zapisanie sie na kurs rodzenia. Moj byl beznadziejny (glupia polozna) ale
      poznalam fajne dziewczyny i przyjaznimy sie do dzisiaj! W grupie byly Hiszpanki
      i Rumunka, zaczelysmy chodzic na kawe po zajeciach, a teraz spotykamy sie
      regularnie z dziecmi na hustawkach, na plazy itp. Balam sie, ze one majac tutaj
      rodziny i przyjaciolki nie beda mialy dla mnie czasu, ale okazalo sie, ze
      podczas urlopu macierzynskiego tez nie mialy z kim spedzac czasu jak mezowie
      pracowali. To genialna forma wymiany informacji (gdzie sa tanie ubranka, co
      mowi ktory pediatra, co uzywac na kolke, potem jaki zlobek itp). A gdzie
      mieszkasz? Ja pod Barcelona.
      Pozdrawiam
      • dobby Re: HISZPANIA - ciaza 05.08.04, 19:46
        Mieszkam w Barcelonie. Tez mam straszna polozna! Moja pierwsza wiztya byla
        koszmarem, polozna nie dosc ze nie chciala do mnie po kastylijsku "bo tu mamy
        tylko 1 jeden jezyk (czytaj: catalan)" to jeszcze wredna, zlosliwa i
        niedmotyta. Na szczescie pani recepcjonistka powiedziala potem ze owa polozna
        jest na zastepstwie i bardzo mozliwe ze juz jej nie spotkamy. A czy ty sie
        zapisywalas do jakiejs konkretnej prywatnej szkoly rodzenia czy chodzi ci o to,
        co organizuja w ramach catsalud?
        Na pewno jest super miec znajome mamy! Ja tez bede chciala!
        pozadrawiam goracao!
        • wiiiki Re: HISZPANIA - ciaza 07.08.04, 11:28
          Hej dziewczyny!
          Ja prawdopodobnie od wrzesnia zamieszkam na jakiś czas w Hiszpani - okolice
          Barcelony. Nie znam języka i troszkę się obawiam... mieszkałam w Niemczech ale
          Hiszpania kojarzy mi się z innym światemsmile)) A najbardziej boję się upałów, za
          którymi nie przepadamsmile))
          Napiszcie kilka słów jak żyje Wam sie w Hiszpani. Czy ludzie z ulicy bardzo
          róznia sie od Polaków - styl życia itdwink No i jak jest z tymi upałami - czy od
          wrzesnia nie są już tak wielkie?
          Może głupie pytania ale... jestem pełna podobnychwink
          Serdecznie Was pozdrawiam!

Mama pół rocznej córeczkismile
          • dobby Re: HISZPANIA - ciaza 07.08.04, 16:32
            Czesc!
            Hiszpania jest dobrym miejscem do mieszkania. Na pewno ci sie spodoba. Upaly we
            wrzesniu juz sa mniejsze, nie martw sie, nauczysz sie co nalezy robic zeby sie
            nie roztopic. Poza tym moze sie okaze ze jestes osoba ktora dobrze je toleruje.
            Ja teraz w czasie ciazy praktycznie nie toleruje wiec praca - dom (w oby
            klimatyzacja) i wychodze tylko jak musze.
            Glowa do gory!
            • wiiiki Re: HISZPANIA - ciaza 07.08.04, 16:43
              Dobby dziekuję Ci bardzo za odpowiedźsmile
              tak sobie rozmyślam jak to bedzie i dochodze do wniosku, że musi byc dobrzewink
              Bo, że słonecznie to jestem pewnasmile

Uciekam do córeczkismile
      • inka36 Re: HISZPANIA - ciaza 25.08.04, 09:52
        dziewczyny, a czy mozecie mi powiedziec gdzie w barcelonie mozna zrobic usg
        dopochwowe (albo ew zwykle)? I jakie sa procedury - skierowanie od lekarza,
        rezerwacja itp? Bede tam akurat pewien czas i musze za wszelka cene zrobic to
        usg, jak nic nie znajde nie obejdzie sie bez lotu na samo badanie do polski.
        dzieki.
    • malgosiacy Re: HISZPANIA - ciaza 08.08.04, 11:52
      Witajcie Dziewczyny,
      przepraszam, ze ja nie na temat, ale mieszkacie w Hiszpanii, a my we wrzesniu
      wybieramy sie do Hiszpanii na wakacje do Blanes. Czy mozecie mi powiedziec, czy
      bede mogla tam kupic pieluszki jednorazowe firmy Procter & Gamble. U nas w
      Polsce wystepuja pod nazwa Pampers w takim zielonym opakowaniu. Jedna z mam z
      Polski napisała, ze kupowała tam pieluszki Dodoty. A jakie pieluszki Wy
      kupujecie? Boje sie, ze jak zastosuje pieluszki innej firmy to Monika dostanie
      alergii, wiec wolałabym kupić tam pieluszki tej samej firmy. Ewentualnie
      jeszcze mogę Huggies firmy Kimberly & Klark. Bardzo zależy mi na informacji od
      Was na ten temat, bo nie mogę zabrac walizki pieluszek, bo lecimy samolotem.

---------
      Pozdrawiam,
      Małgosia - mama Monisi (22 m-ce)

"Macierzyństwo to dożywocie, bez możliwości zwolnienia warunkowego"
      • wiiiki Re: HISZPANIA - ciaza 08.08.04, 16:24
        Hej!
        Ja Ci malgosiacy nie odpowiem bo jeszcze nie mieszkam w Hiszpanismile ale pisze
        ponieważ tez mam pytanie:
        Czy w Hiszpani jest dużo polskich (a może niemieckich...) lekarzy?
        Obawiam się sytuacji, że córeczce bedzie się coś działo a my nie bedziemy
        umieli sie dogadac.sad(( W grę wchodzi tylko język polski lub niemiecki...
        Pozdrawiam!
        • dobby Re: HISZPANIA - ciaza 08.08.04, 20:23
          Co do Pampersow to wydaje mi sie ze sa, natomiast Huggies nie bardzo. Jesli
          chcesz zagladne jutro do sklepu i zobacze.
          Lekarz polski? Nie mam pojecia, nie spotkalam sie nigdy. Niemiecki predzej,
          zwlaszcza w miejscach turystycznych. Na przyklad na Majorce nie mialabys
          problemow.
          Wiiiki, nie stresuj sie tak wyjazdem do Hiszpanii, zobaczysz, polubisz to
          miejsce. Warto bedzie nauczyc sie jakis podstawowych zwrotow po hiszpansku,
          bedziesz sie czula pewniej.
          Pozdrawiam goraco!
      • betif Re: HISZPANIA - ciaza 09.08.04, 22:12
        Cześć! Ja co prawda tam nie mieszkam, ale co nieco wiem, bo jeżdżę regularnie.
        Nasze Pampersy to faktycznie tamtejsze Dodoty, tylko serduszka niebieskie, a
        nie zielone smile Niestety, wedlug mojego rozeznania to najdrozsza marka na
        tamtejszym rynku. Huggiesow nie widzialam, natomiast jest wiele innych fajnych
        pieluszek np Moltex czy Mercadona. Paczki sa wielkie - nie ludz sie ze
        znajdziesz jakas małą, np na tydzień...
        Pozdrawiam!
        Beata
    • malgosiacy Dobby, jak byś mogła sprawdzić, byłabym wdzięczna 09.08.04, 20:32

• dobby Re: Dobby, jak byś mogła sprawdzić, byłabym wdzię 10.08.04, 17:19
        Malgosiacy! Wydaje mi sie ze nie ma! Jest jescze szansa ze firma procter and
        gamble produkuje tu inne pieluszki. Hiszpanie maja czasem inne nazwy dla
        produktow, ktore my znamy. Np. Elseve tu jest Elvive (szampon LOreal), tak wiec
        jest nadzieja! Sprobuje cos wypatrzec.
    • malgosiacy Re: HISZPANIA - ciaza 10.08.04, 20:07
      Dziekuje dziewczyny. Trzymajcie się "Brzuchatki".
      • dobby Re: HISZPANIA - ciaza 11.08.04, 18:32
        Malgosiacy! Przegladnelam wszytskie polki w duzym supermarkecie i bylam na
        stronie internetowej pampersow i nie ma ich w Hiszpanii. Znalazlam tylko
        Huggis. Tak mi przykro!
        • girri Re: HISZPANIA - ciaza 07.09.04, 16:29
          Czesc dziewczyny,
          Bylam miesiac na wakacjach w Polsce i dopiero teraz wrocilam. Inka, co do
          lekarzy z jezykami to chyba nie jest takie proste, moze poszukaj przez konsulat
          niemiecki, powinni miec liste specjalistow znajacych jezyk. Dobby, na kurs
          rodzenia chodzilam w normalnym osrodku za darmo, a zeby bylo smieszniej to
          odplatny w mojej wsi (Vilassar) prowadzila ta sama glupia polozna. Pampersy w
          Hiszpanii to Dodotis a Huggies tez sa, wszystko w duzych paczkach. Ja kupuje
          Dodotis bo moja tesciowa mi opowiedziala jak to siostrzenica mojego meza miala
          koszparnie odparzona pupe po pieluszkach z supermarketu, chyba Carefour, wiec
          wolalam nie ryzykowac. Jakbys chciala to napisz do mnie, moj mail
          kasiakowalska@terra.es Moze sie spotkamy?
    • malgosiacy Huggies-y są też OK. dzięki. 13.08.04, 22:50

• girri Re: HISZPANIA - ciaza 10.09.04, 11:05
      dobby, jestes na forum? Wrocilam z wakacji i mialam nadzieje , ze sie odezwiesz.
      • dobby Re: HISZPANIA - ciaza 12.09.04, 10:03
        Jestem! Bylam w Polsce na wakacjach a po powrocie duzo pracy. Ale jestem.
        Wszystko u mnie dobrze, mialam usg 12 tygodnia i wszystko bylo na swoim
        miejscu. Wszyscy mi polecaja te spotkania przedporodowe. Nastepnym razem
        zapytam comadrony jak to jest z tymi pogadankami. A! Po raz pierwszy widzialam
        mojego lekarza. Popatrzyl na wyniki usg i podziekowal. 3 minuty moze to trwalo.
        Na szczescie wczesniej rozmawialam z comadrona i milo bylo. Jestem pewna ze
        potem w swoim prywatnym gabinecie (facet tez pracuje dla sanitas) poswieci
        pacjentce pol godziny. E tam, nie przejelam sie za bardzo. Najwazniejsze ze usg
        bylo dokladne i pani mila i wszystko sprawdzila.
        Strasznie mi sie nie chce pracowac! Spac, lezec, czytac ksiazke, nawet gotowac,
        ale nic wiecej!
        Pozdrawiam!
        • girri Re: HISZPANIA - ciaza 13.09.04, 09:09
          Czesc, ciesze sie, ze wszystko u Ciebie ok. Co do wizty u lekarza to sie za
          bardzo nie przejmuj, przeciez jak wszystko idzie dobrze to nawet nie jest
          potrzebny, tylko w Polsce traktuje sie ciaze jak chorobe. Moja przyjaciola
          rodzila w Holandii, w domu i tylko z polozna (pisza tez o tym dziewczyny na
          forum). Jakbys sie nudzila w pracy to napisz do mnie na kkowalska@corma.es
          Pozdrawiam i trzymam kciuki za bezproblemowa ciaze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka