Dodaj do ulubionych

Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa.

28.03.02, 20:36
Czy ktos wie, ile trzeba zaplacic Polsce (lub ambasadzie, nie wiem, komu tam)
za zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa? Czy jest to oplata stala czy rozna
dla roznych krajow? Slyszalam, ze zrzeczenie sie polskiego kosztuje ok. 3 x
tyle co przyjecie austriackiego. No dzieki.........
Obserwuj wątek
    • e.n.o.l.a Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. 28.03.02, 20:37
      Nie wiem, dlaczego sie tak dzieje, ale skopiowalo mi ten tekst i od kilku
      godzin wywala na sama gore z inna godzina... Moze ktos to skasowac?
      • Gość: sama Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.phnx.uswest.net 28.03.02, 21:05
        Taki tekst, że aż serwer zwariowałsmile))
    • Gość: Ola Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.corp.redshift.com 15.04.02, 07:36
      Bardzo skomplikowany proces, tony papierkow, cos ponad 600$, moze byc sporo
      wiecej, zalezy od ilosci papierkow jakie zazadaja.Poza tym nie ma zadnej
      gwarancji ze Kwasniewski bedzie na tyle trzezwy aby podpisac. Tak, prawo tego
      wymaga. Nowa Ustawa w opracowaniu. Zajrzyj na
      www.poloniamichigan.com/paszport_main.htm
      • Gość: Burak Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.proxy.aol.com 15.04.02, 07:43
        to Kwach tez pije?
        nie dziwota dogodzic tylu Polakom
        to mozna w alkoholizm wpasc
    • Gość: chris Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.adsl.highway.telekom.at 15.04.02, 18:59
      zaplacisz ok.100 Euro za zlozenie wniosku a po podpisaniu
      zrzeczenia przez prezydenta 220 Euro od kazdej doroslej
      osoby.Sprawa nie jest zbyt skomplikowana
      • Gość: Zdrajca Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.netcom.ca 15.04.02, 19:05
        Gos´c´ portalu: chris napisa?(a):

> Sprawa nie jest zbyt skomplikowana

Cos mi sie nie chce w to wierzyc. Gdy to jest takie proste, to po kiego licha
        Stary zapisal juz pol serwera Agory swymi "esejami" na ten temat?

• Gość: Stary Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.clover.com.au 16.04.02, 01:13
          Gość portalu: Zdrajca napisał(a):

> Gos´c´ portalu: chris napisa?(a):
          >
          > > Sprawa nie jest zbyt skomplikowana
          >
          > Cos mi sie nie chce w to wierzyc. Gdy to jest takie proste, to po kiego licha
          > Stary zapisal juz pol serwera Agory swymi "esejami" na ten temat?
          >

Slusznie ci sie nie chce wierzyc. Przed serwerem Agory, Stary zapisal jeszcze pol
          serwera Wirtualnej Polski, w archiwum WP sa setki komentarzy do tych postow.
          W kazdym razie:

1. Krotko i przystepnie o tym, dlaczego zrzeczenie sie obywatelstwa RP jest
          daleko bardziej problematyczne, niz sie to niedoinformowanym wydaje:

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?z=Polonia&_WID=223836&kat=952

2. Cale oddzielne Forum poswiecone tematowi:

www.forumpolonia.com/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?
          s=3cbb5a518bd5ffff;act=SF;f=2

3. Strony sieciowe Polonii z Michigan, gdzie od przeszlo dwoch lat tlumacza
          lopatologicznie, jak pastuch krowie, w czym rzecz

www.poloniamichigan.com/paszport_main.htm

(z odpowiednimi odnosnikami sieciowymi do polskich przepisow).

4. W telegraficznym skrocie: Konstytucja RP z 1997 roku pozwala zrzec sie
          obywatelstwa polskiego na wlasna prosbe. Ale Najjasniejsza Rzezczpospolita
          pozostawila w mocy przepisy komunistycznej ustawy o obywatelstwie z 1967 roku,
          obstawiajace to zrzeczenie warunkami administracyjnymi (zgodnie z owczesna
          Konstytucja, ale niezgodnie z obecna). Nie przejmujac sie Konstytucja, milosciwie
          panujacy prezydent wydal w 2000 roku rozporzadzenie, w ktorym uregulowano liste
          tych warunkow tak, zeby byly w praktyce nie do przejscia dla wnioskodawcy
          mieszkajacego stale za granica.

A teraz kto chce, niech sam poczyta zrodla i wyrobi sobie zdanie.

• Gość: Stary Tor przeszkod przy zrzekaniu sie obywatelstwa IP: *.clover.com.au 16.04.02, 01:17
          wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?z=Polonia&_WID=223836&kat=952

WP 2001-12-12 (09:08)
          Senatorowi w odpowiedzi - Stary Wiarus

Otrzymaliśmy od Starego Wiarusa, częstego komentatora spraw polonijnych, a
          zwłaszcza rządowej polityki wobec Polonii, uwagi do niedawnego czata z
          senatorem Tadeuszem Rzemykowskim, przewodniczącym senackiej Komisji Emigracji i
          Polaków za Granicą. Treść opinii publikujemy w całości:

Senator Tadeusz Rzemykowski, przewodniczący Senackiej Komisji Emigracji i
          Polaków za Granicą, powiedział niedawno w czacie Wirtualnej Polski:

Polak, który chce zrezygnować z obywatelstwa polskiego musi wystąpić z
          wnioskiem do Prezydenta Rzeczypospolitej. Decyzja o zrzeczeniu się obywatelstwa
          jest suwerenna i należy do niego, natomiast Kancelaria Prezydenta bada, czy
          decyzja ta nie jest pochopna i dlaczego nastąpiła, jeżeli Polak utrwala się w
          swojej decyzji, Prezydent jego decyzje honoruje i obywatelstwo polskie jest
          kasowane....

Wolne żarty, panie senatorze. Zmęczony już jestem, po prawie dwóch latach
          udziału w dyskusjach na temat problemów Polaków z podwójnym obywatelstwem,
          potokiem płynących z Warszawy kłamstw, krętactw, złej woli, ignorancji i
          niewczesnych żartów.

W oczywisty sposób, pan senator i ja mamy na półkach całkiem inne wydania
          słownika języka polskiego, oraz wynieśliśmy ze szkół i uczelni całkiem inne
          pojęcie o znaczeniu przymiotnika "suwerenny". Z definicji, panie senatorze,
          suwerenne decyzje może podejmować tylko suwerenny podmiot prawny lub
          polityczny. Tym podmiotem może być na przykład państwo, organizacja
          międzynarodowa, zaś w niektórych krajach, w okolicznościach określonych
          ustawami zasadniczymi tych krajów, również obywatel.

W Polsce, obywatel jest, w praktyce, przedmiotem, z którym państwo postępuje
          tak, jak uważa za stosowne, nie zwracając przy tym większej uwagi na własne
          prawo z ustawą zasadniczą włącznie.

Cały dowcip ograniczania przez władzę wykonawczą RP swobody obywatelskiej
          własnowolnego zrzeczenia się obywatelstwa polskiego, zagwarantowanej w art. 34
          ust.2 Konstytucji RP, polega na tym, że państwo drobiazgowo reguluje proces
          zrzeczenia, którego, konstytucyjnie rzecz biorąc, regulować nie ma prawa. Nie
          ma prawa, bo Konstytucja nie daje ustawodawcy prawa stanowienia, w drodze
          ustawy lub wydanych na podstawie ustawy rozporządzeń, jakichkolwiek dodatkowych
          warunków przyjęcia wniosku o zgodę prezydenta na własnowolne zrzeczenie się
          obywatelstwa. Tym konstytucyjnym ograniczeniem władza wykonawcza RP zupełnie
          się nie przejmuje.

Obecnie, zanim przyjmie się od polonijnego petenta i rozpatrzy taki wniosek,
          petent musi, między innymi:
          - zarejestrować swoje, nie mające nic wspólnego z Polską, zagraniczne
          małżeństwo w polskim USC;
          - zgłosić tamże narodziny swoich, nie mających nic wspólnego z Polską, dzieci;
          - potwierdzić ewentualne zagraniczne rozwody decyzją polskich sądów, czyli
          zasadniczo rozwieść się od nowa, oraz
          - własnoręcznie napisać i złożyć w Konsulacie RP swój szczegółowy życiorys.

Wszystko to ma rzekomo służyć ochronie petenta przed jego własną pochopnością?
          To zapewne przezorność dyktuje stawianie upokarzających warunków w zasadzie
          niemożliwych do spełnienia dla osoby mieszkającej stale za granicą?

Wybaczy pan, panie senatorze, mocne słowo, ale zarówno panu, jak i panu
          Prezydentowi, jego szanownej Kancelarii, oraz całej jawnej, tajnej i
          dwupłciowej administracji państwowej Rzeczypospolitej Polskiej nic do tego, z
          kim się obywatel Australii, Kanady czy USA żeni czy rozwodzi za granicą, komu i
          ile zrobił dzieci, gdzie mieszkał i nad czym pracował za granicą od czasu
          emigracji z Polski.

Nic im też do tego, dlaczego obywatel polski pragnie się zrzec obywatelstwa.
          Pan wie i ja wiem, że naprawdę chodzi tutaj o stworzenie sztucznych
          administracyjnych przeszkód, wyciśnięcie wysokich opłat, aktualizację "teczek"
          i "haków", oraz uczynienie całego procesu tak kłopotliwym dla wnioskodawcy jak
          tylko się da.

Jestem od dawna pełnoletni, panie senatorze. Od kiedy, i na podstawie jakiego
          przepisu, Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej jest moją niańką, która ma mnie
          strzec przed konsekwencjami mojej, podobno suwerennej, decyzji? Ani Konstytucja
          RP, ani obowiązująca ustawa o obywatelstwie polskim, ani rozporządzenie
          Prezydenta RP w sprawie szczegółowego trybu postępowania w tych sprawach nie
          pozwalają na podział petentów na "pochopnych" i "niepochopnych".
          Rzekomo "pochopni" petenci najczęściej naturalizowali się w innych krajach już
          dawno, z własnej i nieprzymuszonej woli. Od czasu naturalizacji mieli
          kilkanaście lat czasu, by przemyśleć swoją decyzję zrzeczenia się obywatelstwa
          polskiego.

Pan wie i ja wiem, że w sprawach o zrzeczenie się obywatelstwa polskiego
          państwo polskie żąda od (niebawem byłego) obywatela kłopotliwej i kosztownej
          urzędowej gimnastyki nie tyle z jakiegokolwiek rzeczywistego powodu, co po to,
          by mu pokazać kto rządzi. RP jest bowiem nadal nasiąknięta do szpiku kości PRL-
          owską doktryną sprawowania władzy, według której państwo może żądać od
          obywatela czegokolwiek, co fantazja urzędnika podyktuje, zaś obywatel ma te
          żądania skrupulatnie wykonać.

Pańskich doradców prawnych, panie senatorze, uprzejmie informuję, że
          Rozporządzenie Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 14 marca 2000 r. w
          sprawie szczegółowego trybu postępowania w sprawach o nadanie lub wyrażenie
          zgody na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego oraz wzorów zaświadczeń i
          wniosków (Dz. U. Nr 18, poz. 231), wydane na podstawie art. 18a ustawy z dnia
          15 lutego 1962 r. o obywatelstwie polskim (Dz. U. Nr 10, poz. 49, z 1990 r. Nr
          34, poz. 198, z 1997 r. Nr 114, poz. 739 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zawiera
          krytyczny defekt prawny.

W § 4 ust. 3 rozporządzenia czytamy: W sprawach dotyczących wyrażenia zgody na
          zrzeczenie się obywatelstwa polskiego przepisy § 2 ust. 1 pkt 2, 4-6 i 10, ust.
          2-4 oraz § 3 rozporządzenia stosuje się odpowiednio.

Na podstawie tego przepisu, od osoby ubiegającej się o wyrażenie zgody
          prezydenta na ZRZECZENIE się obywatelstwa polskiego wymaga się przedstawienia
          większości dokumentów, jakie musi normalnie przedstawić osoba ubiegająca się o
          NADANIE przez prezydenta obywatelstwa polskiego. Co w tym złego? Wszystko.

Artykuł 34 ust.1 Konstytucji RP pozwala ustawodawcy na regulację w drodze
          ustawy szczegółowego trybu nabycia obywatelstwa polskiego inaczej niż przez
          urodzenie z rodziców będących obywatelami polskimi - mocą klauzuli inne
          przypadki nabycia obywatelstwa polskiego określa ustawa, a zatem również na
          regulację nabycia obywatelstwa polskiego drogą NADANIA przez prezydenta.

Natomiast Artykuł 34 ust.2 Konstytucji RP nie pozwala ustawodawcy na taką
          regulację w drodze ustawy szczegółowego trybu utraty obywatelstwa polskiego, z
          powodu braku w ust. 2 równoważnej klauzuli. Jedynym dozwolonym przez
          Konstytucję sposobem utraty obywatelstwa polskiego jest własnowolne ZRZECZENIE
          się go przez obywatela.

Czy uważa pan, panie senatorze, że NABYCIE i UTRATA obywatelstwa, NADANIE i
          ZRZECZENIE to jedno i to samo? Konstytucja stanowi inaczej. Reguluje te dwie
          kwestie osobno, w osobnych ustępach artykułu 34. Pozwala na regulację jednej z
          nich dodatkowymi przepisami, ale nie pozwala na regulację drugiej w taki sam
          sposób.

Władza wykonawcza RP natomiast upiera się, że będzie w drodze ustawy i
          rozporządzenia Prezydenta RP regulować OBIE te kwestie takimi samymi
          przepisami. W wielu krajach tak oczywiste nadużycie dostrzeżono by już dawno i
          usunięto. Ale te kraje, to nie Polska, w której państwo, jak widać, nie musi
          przestrzegać własnej Konstytucji, jeśli tylko mu z tym niewygodnie.

Z szacunkiem,

Stary Wiarus
          Sydney, Australia

• Gość: chris Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.adsl.highway.telekom.at 16.04.02, 18:37
          Szczerze mowiac sam nie wiem dlaczego Stary ze
          wszystkim ma takie klopoty.
          Sprawe zrzeczenia sie obywatelstwa polskiego
          przeprowadzalem niedawno.
          Od zlozenia wniosku do otrzymania decyzji czekalem niecaly
          rok.Potrzebne bylo pare dokumentow (metryka urodzenia ,
          akt slubu itp.) oraz zaswiadczenie o wymeldowaniu sie z
          pobytu stalego w Polsce . W ambasadzie bylem tylko raz
          przy zlozeniu wniosku , decyzje o utracie obywatelstwa
          podpisana przez prezydenta , ambasada przeslala juz
          poczta.Klopoty ze zrzeczeniem sie obywatelstwa mozna
          miec jedynie w przypadku nieuregolowanych spraw w Polsce
          np.karnych lub podatkowych
          • Gość: Funnel Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.vf.shawcable.net 16.04.02, 22:52
            Gość portalu: chris napisał(a):

> Szczerze mowiac sam nie wiem dlaczego Stary ze
            > wszystkim ma takie klopoty.
            > Sprawe zrzeczenia sie obywatelstwa polskiego
            > przeprowadzalem niedawno.
            > Od zlozenia wniosku do otrzymania decyzji czekalem niecaly
            > rok.Potrzebne bylo pare dokumentow (metryka urodzenia ,
            > akt slubu itp.) oraz zaswiadczenie o wymeldowaniu sie z
            > pobytu stalego w Polsce . W ambasadzie bylem tylko raz
            > przy zlozeniu wniosku , decyzje o utracie obywatelstwa
            > podpisana przez prezydenta , ambasada przeslala juz
            > poczta.Klopoty ze zrzeczeniem sie obywatelstwa mozna
            > miec jedynie w przypadku nieuregolowanych spraw w Polsce
            > np.karnych lub podatkowych

**** Chris no to sie ciesz ze Kwasniewski laskawie zwolnil Cie z polskiego
            obywatelstwa.Wcale nie musial tego zrobic i gdyby powiedzial NIE ,to nie ma od
            tego odwolania.Tobie podpisal w Rok a ma prawo to robic dwie kadencje i nic komu
            do tego.ponadto napisales tylko 2 swistkach( metryka,akt slubu(?)) itp .NO
            wlasnie co to jest to "itp ", a wlasnoreczny zyciorys- pisales ? Wyjasnij
            dokladniej jesli mozesz .
            Moze byc tylko jeden powod aby odmowic zgody -jezeli dana osoba stalaby sie
            bezpanstwowcem.Prawu karnemu danego kraju podlegasz bez wzgledu na obywatelstwo
            jezeli popelniles "cos "na jego terenie.

Tak wiec nie o to chodzi ze zrzeczenie sie jest niemozliwe ,poniewaz gwarantuje
            to Konstytucja,lecz aby to odbywalo sie mniej uciazliwie bez zyciorysu i
            NIepotrzebnych swistkow (sluby ,rozwody,itp ).Ale najwazniejsze aby Prezydent Nie
            mial prawa do udzielania zgody sie nz zrzeczenie obywatelstwa z dwoch powodow :
            - on mi go nie nadawal
            -Prawo do zgody Prezydenta na zrzeczenie jest niezgodne z Konstytucja RP
            (obywatele i ich obywatelstwo nie jest wlasnoscia Prezydenta,czego waadza w
            Polsce za cholere nie moze pojac ).

Wielu emigrantow nigdy nie zgodzi sie aby Kwasniewski decydowal kim maja byc,czy
            nie byc,bo TYLKO I WYLACZNIE oni moga o sobie decydowac .takie sa zasady
            demokracji !!!

I Tylko o to chodzi Panie Chris.

Pozdrawiam
          • Gość: Stary Chris - podziel sie doswiadczeniem IP: *.clover.com.au 17.04.02, 03:18

> Szczerze mowiac sam nie wiem dlaczego Stary ze
            > wszystkim ma takie klopoty.
            > Sprawe zrzeczenia sie obywatelstwa polskiego
            > przeprowadzalem niedawno.
            > Od zlozenia wniosku do otrzymania decyzji czekalem niecaly
            > rok.Potrzebne bylo pare dokumentow (metryka urodzenia ,
            > akt slubu itp.) oraz zaswiadczenie o wymeldowaniu sie z
            > pobytu stalego w Polsce . W ambasadzie bylem tylko raz
            > przy zlozeniu wniosku , decyzje o utracie obywatelstwa
            > podpisana przez prezydenta , ambasada przeslala juz
            > poczta.Klopoty ze zrzeczeniem sie obywatelstwa mozna
            > miec jedynie w przypadku nieuregolowanych spraw w Polsce
            > np.karnych lub podatkowych

Metryka urodzenia: - no problem.

Akt slubu: - ma byc polski, a moja australijska zona, poslubiona przeze mnie w
            USA, bosmy akurat tam sie podowczas znajdowali jak nam ochota na slub, ani rusz
            nie moze pojac, co do naszego malzenstwa ma polski Urzad Stanu Cywilnego. Jeszcze
            mniej rozumie, dlaczego Konsulat nastaje, ze metryki urodzenia naszych dwojga
            urodzonych w Australii dzieci, obywateli australijskich od urodzenia, maja zostac
            przetlumaczone na polski i zarejestrowane w tymze USC.

Akt rozwodu - ciesz sie Chris, zes sie nie rozwodzil. Ja niestety popelnilem
            rozwod (z inna Australijka, poslubiona i rozwiedziona w Australii) jakies 15 lat
            temu; nie mam pojecia, gdzie sie moja ex obecnie obraca. Konsulat, zgodnie z
            obowiazujacym prawem polskim, nastaje, ze ja mam uzyskac decyzje polskiego sadu
            legalizujaca australijski rozwod, czyli w zasadzie rozwiesc sie od nowa, tym
            razem przed polskim sadem.

Poniewaz osmielilem sie po australijskim rozwodzie ponownie sie ozenic, bez
            pytania najjasniejszej Rzezczypospolitej o jej cenne zdanie, dla polskiego sadu
            jestem techicznie bigamista. A moze i nie, bo przeciez swojego pierwszego
            malzenstwa w Australii tez nie rejestrowalem w polskim USC, wiec byc moze
            technicznie jestem nadal kawalerem, a moje dzieci sa nieslubne? A to sie dopiero
            zona ucieszy, jak sie dowie...

Zyciorys - nie badz taki skromny, Chris! Rozporzadzenie Prezydenta przewiduje, ze
            wraz z tymi wszystkimi papierami nalezy zlozyc wlasnorecznie sporzadzony
            zyciorys. Napisales?

Bo ja nie napisze. Ja stoje na gruncie zasady, ze g... Najjasniejszej
            Rzeczypospolitej i jej czcigodnemu prezydentowi do mojego zycia spedzonego poza
            jej granicami. Ale jesli ty masz ochote swoje zasady zawinac w czapke, i
            niesmialo mietoszac ta czapke w reku przestepowac z nogi na noge przed konsulem
            RP, to na zdrowie.

A teraz mam dla ciebie pytanie za 64 000 nowych zlotych:

Jaki logiczny zwiazek z moim wlasnowolnym, na wlasne zyczenie, zrzeczeniem sie
            obywatelstwa polskiego (ktorego, pamietaj, panstwo polskie mi ani nie nadawalo
            ani /konstytucyjnie/ nie moze mi odebrac) maja moje malzenstwa, rozwody, robienie
            dzieci oraz zycie osobiste przez ostatnie dwadziescia kilka lat?

• Gość: chris Re: Chris - podziel sie doswiadczeniem IP: *.adsl.highway.telekom.at 18.04.02, 18:56
              Witam !
              Fakt faktem ze nie mialem takich klopotow z rozwodem
              czy slubem, napewno ulatwilo to zadanie.
              Zyciorys rzeczywiscie napisalem ale tutaj juz nie
              chodzilo o zasady ale o czas.
              Jestes w tej komfortowej sytuacji Stary ze mozesz
              posiadac dwa obywatelstwa w Australii , ja w Austrii
              nie mam na dzien dzisiejszy tego komfortu.
              Jezeli w przeciagu dwoch lat nie oddalbym polskiego
              obywatelstwa bylbym zmuszony oddac austriackie.
              Za duzo bylo chodzenia po urzedach i zwiazanych z tym
              kosztow aby to wszystko stracic .
              Zasady to swietna sprawa jezeli masz jakas alternatywe ,
              ja jej nie mialem i uwierz ze nie sciskalem nerwowo
              czapki bojac sie spojrzec na konsula.
              Pozdrawiam !
              Chris
              • e.n.o.l.a Do Chrisa 18.04.02, 19:13
                Hej Chris. Jestem rowniez w Austrii. Powiedz, jakim cudem dostales austriackie
                obywatelstwo przed zrzeczeniem sie polskiego??? I powiedz, jak dawno zalatwiales
                sprawy z obywatelstwem i ile placiles RP, a ile Austrii? Jesli nie hcesz na
                forum, to napisz mi w mailu, bardzo cie prosze, to dla mnie wazne. Pozdrawiam,
                Enola

> Jezeli w przeciagu dwoch lat nie oddalbym polskiego
                > obywatelstwa bylbym zmuszony oddac austriackie.

• e.n.o.l.a Re: Do Chrisa 19.04.02, 17:06
                  O bosh, zeby pisac chcesz przez samo h......... Cos mi w palce padlo
                • Gość: chris Re: Do Chrisa IP: *.adsl.highway.telekom.at 19.04.02, 20:02
                  Czesc e.n.o.l.a
                  Odpowiem Ci na forum bo mysle ze nie ma tu nic do ukrycia.
                  Moze komus sie to sprzyda.
                  Dostalem obywatelstwo austriackie jeszcze przed zrzeczeniem sie polskiego
                  poniewaz takie prawo jest w Landzie Gorna Austria.
                  Po otrzymaniu przyrzeczenia obywatelstwa musialem dostarczyc do
                  Landesregierung OÖ zaswiadczenie o zlozeniu wniosku do Prezydenta RP o
                  udzielenie zgody na zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego.
                  To wystarczylo aby odebrac obywatelstwo austriackie i otrzymac paszport
                  i dowod.Jednoczesnie musialem podpisac oswiadczenie ze w ciagu dwoch lat
                  zrzekne sie obywatelstwa polskiego.Tak jest w Gornej Austrii(przynajmniej bylo)
                  ale jak na pewno sama wiesz kazdy Land rzadzi sie swoimi prawami.
                  U znajomych w Wiedniu bylo zupelnie inaczej , musieli dostarczyc zaswiadczenie
                  o zwolnieniu z obywatelstwa polskiego i nie bylo tam mowy o dwuletnim okresie
                  przejsciowym.Tym sposobem posiadalem dwa paszporty jeszcze przez rok .
                  Jezeli chodzi o koszt przyjecia obywatelstwa to:
                  Zlozenie wniosku w magistracie miasta Linz- ok 5000 szyl.
                  Byl to jeden wniosek z rozszerzeniem na zone.
                  Potrzebne tlumaczenia na jezyk niemiecki wszystkich polskich zaswiadczen
                  przez tlumacza przysieglego zamieszkalego na stale w Austrii -rowniez 5000 szyl.
                  Wzial 500 szyl. od kazdego papierka.
                  Po przyznaniu obywatelstwa dostalem rachunek z Landu na kwote 26.000 szyl.
                  Kwote ta obliczaja od zarobkow (w tym wypadku moich i zony)
                  Ambasadzie polskiej zaplacilem za zlozenie wniosku o zrzeczenie sie obywatelstwa
                  2300 szyl. a po otrzymaniu decyzji 6300 szyl za dwie osoby.
                  Sprawa o przyznanie obywatelstwa trwala dokladnie rok a na decyzje z ambasady
                  polskiej tez czekalem okolo roku.
                  Zaznaczam jednak ze to koszt przyjecia obywatelstwa w Gornej Austrii
                  w innym Landzie moga byc inne stawki i przepisy.
                  Mysle ze choc po czesci wyjasnilem Ci cala sprawe , jezeli masz jeszcze jakies
                  pytania to pisz na bularez@yahoo.de
                  PA!!!!
              • Gość: Stary Re: Chris - jeszcze jedno zalegle pytanko IP: *.clover.com.au 19.04.02, 01:15
                To jeszcze teraz odpowiedz mi na moje pytanie za 64 000 PLN - w sprawie logiki i
                logicznego zwiazku - i bedziemy kwita.

Pozdrawiam
                Stary

• Gość: chris Re: Chris - jeszcze jedno zalegle pytanko IP: *.adsl.highway.telekom.at 19.04.02, 22:41
                  Witam!
                  Masz racje ze ciezko sie tutaj dopatrzyc jakiejkolwiek logiki ,
                  ale czy w tym wypadku logika pomoze nam w spelnieniu naszych zalozen i planow ?
                  Tak jak juz pisalem, ja duzego wyboru nie mialem.
                  Jezeli pojde w zaparte i nie napisze swojego zyciorysu wychodzac z zalozenia ze
                  RP g... to obchodzi to nie zrobie na zlosc RP ale samemu sobie .
                  To ja pokrzyzuje sobie plany i wtedy bede mogl byc zly tylko sam na siebie .
                  Dla Austrii to nie jest wytlumaczenie ze nie napisze swojego zyciorysu
                  bo mam zasady i z tego powodu nie moge sie zrzec obywatelstwa polskiego.
                  Ich odpowiedzia bedzie - jezeli masz takie zasady to zyj z nimi jako obywatel
                  polski - i sprawa sie zakonczy.
                  Fakt jest ze kompletna glupota jest rejestrowanie dzieci urodzonych za granica
                  w USC w Polsce tylko dlatego aby po paru miesiacach mogly zrzec sie
                  obywatelstwa polskiego.To bzdura , ale glowa muru nie przebijesz i gdybym ja
                  sie znalazl w tej sytuacji pewnie musialbym i to jakos przeprowadzic .
                  Swoja droga w Austrii tez jest duzo nielogicznych przepisow i lepiej sie nad
                  nimi zbyt gleboko nie zastanawiac ale ominac ich tez sie nie da.
                  Mysle ze w jakims stopniu odpowiedzialem na pytanie za 64.000 Pln
                  i zagram o wyzsza kwote.
                  Pozdrawiam!
                  Chris
                  • Gość: Nemo Chris - oczom nie wierze, potwierdz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.04.02, 14:56

...
                    > Fakt jest ze kompletna glupota jest rejestrowanie dzieci urodzonych za granica
                    > w USC w Polsce tylko dlatego aby po paru miesiacach mogly zrzec sie
                    > obywatelstwa polskiego.To bzdura , ale glowa muru nie przebijesz i gdybym ja

Chris,
                    chyba zartujesz. Nowonarodzone dzieci musza byc najpierw zarejestrowane w USC by nastepnie
                    ja mogl wystapic w ich imieniu o zrzeczenie sie ich obywatelstwa?????
                    • komentator Oczom nie wierze - a czy wiesz o co chodzi? 20.04.02, 17:40
                      Gość portalu: Nemo napisał(a):

> Gość portalu: chris napisał(a):
                      > > Fakt jest ze kompletna glupota jest rejestrowanie dzieci urodzonych za gra
                      > nica w USC w Polsce tylko dlatego aby po paru miesiacach mogly zrzec sie
                      > > obywatelstwa polskiego.To bzdura , ale glowa muru nie przebijesz i gdybym
                      > ja
                      > Chris,
                      > chyba zartujesz. Nowonarodzone dzieci musza byc najpierw zarejestrowane w USC b
                      > y nastepnie ja mogl wystapic w ich imieniu o zrzeczenie sie ich
                      > obywatelstwa?????

Uscislijmy najpierw sprawe zeby nie mieszac zrzekania z innymi przepisami.

Obywatele polscy sa zobowiazani rejestrowac swoj stan cywilny (...dzieci) w
                      Polsce.

A wiec jezeli ktos dopelnil tego w odpowiednim czasie to gdy sie zrzeka
                      obywatelstwa problemu nie ma.

Jezeli jednak tego nie dopelnil i sprawa wyjdzie w trakcie procedury zrzekania
                      to zada sie najpierw jej uregulowania.

Mozna powiedziec ze jest to akurat wtedy juz bez sensu. Poniewaz jednak w
                      Polsce prowadzi sie drobiazgowa (w mysl najlepszych wzorow pruskich i
                      napoleonskich bo stad to sie wzielo) rejestracje w ksiegach stanu cywilnego
                      wiec wszystko musi byc odnotowane: najpierw dziecko jest zarejestrowane jako
                      obywatel polski a pozniej wyrejestrowane.

Podkreslamy ze nie jestesmy fanami tego systemu, wyjasniamy tylko o co dokladnie
                      chodzi. Rejestracja stanu cywilnego nie ma nic wspolnego ze zrzekaniem,
                      dotyczy kazdego obywatela.

Wedlug polskich urzedasow system ten jest ciezki ale wiele razy sie sprawdzil w
                      sprawach spadkowych i wladze innych krajow maja do niego zaufanie.
                      • Gość: Stary A czy wiesz o co chodzi? Wiem. IP: *.clover.com.au / *.clover.com.au 22.04.02, 14:46
                        komentator napisał(a):

.
                        >
                        > Podkreslamy ze nie jestesmy fanami tego systemu, wyjasniamy tylko o co dokladni
                        > e
                        > chodzi. Rejestracja stanu cywilnego nie ma nic wspolnego ze zrzekaniem,
                        > dotyczy kazdego obywatela.
                        >
                        > Wedlug polskich urzedasow system ten jest ciezki ale wiele razy sie sprawdzil w
                        >
                        > sprawach spadkowych i wladze innych krajow maja do niego zaufanie.

Wladzom innych krajow dokladnie ten system wisi.

A Komentator spal, kiedy na wykladach omawiano relacje pomiedzy ustawa zasadnicza
                        a aktami prawnymi nizszego rzedu (ustawa, rozporzadzenie, zarzadzenie). Art 34
                        ust. 2 Konstytucji RP nie pozwala na stanowienie w drodze ustawy ZADNYCH (nawet
                        prusko-napoleonskich) warunkow utraty obywatelstwa, a to z powodu braku w nim
                        kluczowej klauzuli: "szczegoly okresla ustawa".

Brak takiej klauzuli jest nieprzypadkowy, zwlaszcza ze w innych artykulach
                        Konstytucji RP uzywa sie klauzul tego typu czesto i chetnie. Brak klauzuli
                        uprawniajacej w art. 34 ust. 2 bierze sie stad, ze ustawodawca intencjonalnie
                        chroni obywatela przed samowolnym pozbawieniem go obywatelstwa przez panstwo.
                        Takie pozbawienie naruszaloby bowiem Art 15 ust. 2 Powszechnej Deklaracji Praw
                        Czlowieka (PDPC), podpisanej i ratyfikowanej przez Polske. Zas na niezgodnosc
                        ustawy zasadniczej z PDPC byc moze moze sobie miedzynarodowo pozwolic Korea
                        Polnocna, ale nie Polska.

Poniewaz art. 15 ust.2 PDPC brzmi "Nikogo nie wolno pozbawiac obywatelstwa ani
                        nikomu odmawiac prawa do zmiany obywatelstwa", to konstytucyjny zakaz ustawowej
                        regulacji warunkow utraty obywatelstwa rozciaga sie takze na jego wlasnowolne
                        zrzeczenie, poniewaz zrzeczenie takie jest jedynym konstytucyjnie dopuszczalnym
                        sposobem utraty obywatelstwa polskiego.

W przeciwnym bowiem razie ustanowienie jakichkolwiek warunkow administracyjnych
                        UTRATY obywatelstwa w drodze ustawy lub rozporzadzenia:

po pierwsze - gwalci intencje ustawodawcy (ochrona obywatela przed samowolnym
                        pozbawieniem go obywatelstwa przez panstwo);

po drugie, gwalci art15 ust. 2 PDPC, poniewaz obecnosc restrykcyjnych warunkow
                        podpada pod "odmawianie prawa do zmiany obywatelstwa".

Art. 34 ust. 2 Konstytucji RP moze byc tylko albo w calosci zgodny, albo w
                        calosci niezgodny z art 15 ust 2 PDPC. Intencja ustawodawcy (ochrona obywatela
                        przed samowolnym pozbawieniem go obywatelstwa przez panstwo)jest na tyle
                        przejrzysta, ze jest oczywiste, ze ustawodawca celowo zamierzyl zgodnosc
                        Konstytucji RP z Powszechna deklaracja Praw Czlowieka.

Natomiast art 34. ust. 2 Konstytucji nie moze byc jednoczesnie zgodny i niezgodny
                        z PDPC - tak, jak panstwu wygodniej, zaleznie od okolicznosci. W zwiazku z czym
                        przepisy regulujace wstrety administracyjne przy zrzekaniu sie obywatelstwa
                        polskiego (Rozporzadzenie Prezydenta RP z dnia 14 marca 2000, Dz.U. 2000 nr 18,
                        poz. 231) sa ab initio pozbawione mocy prawnej, z powodu nadrzednosci ustawy
                        zasadniczej nad aktami prawnymi nizszego rzedu. Ditto, w razie sprzecznosci
                        pomiedzy art 34 Konstytucji a ustawa o ewidencji ludnosci i dowodach osobistych,
                        Konstytucja wygrywa z definicji.

Quod erat demonstrandum.

A jesli Komentator ma dyplom prawa, w co watpie, to niech go czym predzej zwroci
                        do dziekanatu.

• bruno.5 Do Komentatora 23.05.02, 18:17
                        Bardzo trafne riposty .Trzymaj tak dalej .Pozdrowienia.
    • Gość: PawelJD Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.eburwd2.vic.optusnet.com.au 17.04.02, 10:05
      A po co?
      nie mozna to miec dwoch ojczyzn?

przynajmniej w Austrlii mozna..

Pawel@SekretyNegocjacji.com

• e.n.o.l.a Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. 18.04.02, 19:14
        Ani, szczesciarzu, w Austrii niestety nie mozna.

Gość portalu: PawelJD napisał(a):

> A po co?
        > nie mozna to miec dwoch ojczyzn?
        >
        > przynajmniej w Austrlii mozna..
        >
        > Pawel@SekretyNegocjacji.com
        >

• Gość: Stary Zrzeczenie - art.15 ust.2 IP: *.clover.com.au 19.04.02, 01:11
          e.n.o.l.a napisał(a):

> Ani, szczesciarzu, w Austrii niestety nie mozna.
          >
          > Gość portalu: PawelJD napisał(a):
          >
          > > A po co?
          > > nie mozna to miec dwoch ojczyzn?
          > >
          > > przynajmniej w Austrlii mozna..
          > >
          > > Pawel@SekretyNegocjacji.com
          > >
          >

Szwecja poczula sie zmuszona do zmiany (od 1 lipca 2001) takiego samego
          ustawowego zakazu, kiedy ktos udowodnil w sadzie, ze istnieja kraje, ktore
          stawiaja nieracjonalne przeszkody w pozbyciu sie porzedniego obywatelstwa. Na
          liscie takich krajow wymieniono wowczas Polske, Egipt, Koree Polnocna, Irak,
          Syrie i Libie.

Szwedzkie sady orzekly w ktorejs tam instancji odwolawczej, chyba w drugiej
          polowie 1999 roku, ze poniewaz administracyjne wstrety w zrzekaniu sie
          obywatelstwa naruszaja art.15 ust.2 Powszechnej Deklaracji Praw Czlowieka
          ("Nikogo nie wolno samowolnie pozbawiac obywatelstwa ani nikomu odmawiac prawa do
          zmiany obywatelstwa"), to Szwecja (rowniez sygnatariusz Deklaracji) nie moze
          sankcjonowac czy aprobowac w swoim wewnetrznym prawie naruszenia Deklaracji przez
          rzady panstw obcych. Pod wplywem tego orzeczenia Riksdag zmienil nastepnie
          szwedzka ustawe o obywatelstwie.

Poszukaj mlodego i ambitnego prawnika austriackiego, ktory chciualby uzyskac
          znaczny rozglos w Austrii.

A to ze III RP ma gdzies Powszechna Deklaracje Praw Czlowieka, ktora Polska
          podpisala i ratyfikowala, to juz temat na inne opowiadanie.
        • Gość: Martin Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: 193.0.95.* 19.04.02, 10:07
          Z tego co pamietam i uslyszalem jeszcze w Wiedniu od znajomych, ktorzy, ze
          wzgledu na studia w EU, przyjmowali austriackie obywatelstwo, jest w
          austriackiej ustawie pozostawiony luz decyzyjny pozwalajacy na zachowanie
          starego obywatelstwa gdy wnioskodawca odpowiednio sprawe uzasadni. Robi sie z
          niego uzytek w praktyce w wypadkach kiedy faktycznie niemozliwe jest zrzeczenie
          sie starego passu (Turcja) i w wypadkach krajow zachodnich wedle uznania
          urzednika np. obywatele Szwajcarii, czy USA, ktorych ojczyzny naleza do panstw
          stabilnych politycznie i z ktorymi Austria nie bedzie potem miala zatargow o
          podwojnego obywatela. Od Polakow i Balkancow raczej wymaga sie zrzeczenia. Moja
          rada- jesli naprawde Ci zlezy i stac Cie na to- idzi do adwokata i daj mu cos,
          co bedzie mogl wykorzystac w twojej sprawie np. zwrocilas sie do Prezydenta dwa
          lata temu i ciagle nic, albo masz w PL ziemie, ktorej zgodnie z polskim prawem
          nie bedziesz mogla miec bez zezwolenia jako obcokrajowiec a ziemie ta konieczna
          jest do prowadzenia dzialalnosci gospodarczej czy zawodowej, od ktorej placisz
          w Ausatrii podatki wspomagajac ten ich sosjalny raj itp.
      • luiza-w-ogrodzie Potrojne obywatelstwa 19.04.02, 01:33
        Gość portalu: PawelJD napisał(a):

> A po co?
        > nie mozna to miec dwoch ojczyzn?
        >
        > przynajmniej w Austrlii mozna..

Hej Pawel, w Australii mozna miec nawet trzy ojczyzny...

Luiza-w-Ogrodzie
    • komentator Szpileczka w Starego 19.04.02, 11:31
      • Gość: Funnel Re: Szpileczka w Starego IP: *.vf.shawcable.net 19.04.02, 13:05
        No co jest Komentator ? Argumenty Ci sie skonczyly ? Kierownik na urlopie ??
        Ostatnio w dyskusjach ze Starym cieniutko przedziesz .Rzeczowa polemike
        zastapiles "zwrotami ";
        -he he he
        -cha cha cha
        -hi hi hi
        ostatni doszlo;
        -kuku kuku
        nastepne to chyba bedzie ;
        -aaa aaa
        i potem;
        -oj diridi oj diridi

Juz Cie nieraz prosilem ,zachowaj poziom,oficerowi odpowiedzialnemu za
        zagluszanie glosu polonii,oraz propagowanie UE (nowe zadanie ? ), to nie
        przystoi.
        Pa Pa Pa
      • Gość: Stary Re: Szpileczka w Starego IP: *.clover.com.au 20.04.02, 11:24
        komentator napisał(a):

[nic nie napisał(a)]

Komentatorze, znaczy, ulepiles sobie laleczke Starego z wosku i szpilki w nia
        wbijasz? Znaczy, macie teraz Wydzial Voodoo w ministerstwie? Na zdrowie, tylko
        sie w palec nie ukluj oblepiona gownem szpilka, bo zakazenie gotowe.

I koniecznie pamietaj powtarzac pod nosem zaklecie "boj to jest nasz ostatni,
        krwawy skonczy sie trud, gdy zwiazek nasz bratni ogarnie ludzki rod", oraz
        zapalic kadzidelko przed gipsowym popiersiem Stalina.

Watroba mnie co prawda troche boli, ale bez zwiazku z Twoimi staraniami, to tylko
        naduzyte wczoraj znakomite czerwone wino Wynn's Coonnawarra 1998.

Cheers!
        Stary
        • Gość: MacaczPr Kim jest Komentator ? IP: *.proxy.aol.com 20.04.02, 17:48
          A raczj kogo reprezentuje? W czyim imieniu wystepuje?

"Podkreslamy ze nie jestesmy fanami tego systemu, wyjasniamy tylko o co
          dokladnie
          chodzi. Rejestracja stanu cywilnego nie ma nic wspolnego ze zrzekaniem,
          dotyczy kazdego obywatela."
          Podkreslamy, wyjasniamy ?
          Kto, my Polacy? My komunisci? socjalisci? euroentuzjasci?

• Gość: jurek K Re: Kim jest Komentator ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.04.02, 18:26
            Gość portalu: MacaczPr napisał(a):

> A raczej kogo reprezentuje? W czyim imieniu wystepuje?
            >

Wydzial Ideologiczny i Propagandy Partii przy MSWiA smile
            • Gość: Nemo Re: Kim jest Komentator ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.04.02, 14:19

Komentator nadaje z Finlandii.
              Radca prawny ambasady w Helsinkach?
              Komentatorze, przyznajcie sie.
      • komentator Szpileczki w Starego i Funnela 20.04.02, 18:37

Tow. tow. Stary i Funnel dostaja wyroznienie przed Frontem Forum za
        to ze sa czujni, silni, zwarci, gotowi i zawsze na posterunku.

Kompy jak widac czasem wariuja ale juz szpileczki podgrzalismy i
        mozemy wtykac do sieci, hehe.

Wyjasnimy kilka spraw zwiazane ze zrzeczeniem obywatelstwa
        na ktorych demagogiczne zeruje Stary wykorzystujac nieznajomosc
        konstrukcji systemow prawnych u szerokiej publicznosci.

Pierwsza sprawa dotyczy szeroko opisywanych przez Starego wymogow
        dotyczacych stanu cywilnego. A wiec ze przed zrzeczeniem sie
        obywatelstwa wymagane jest uregulowanie ksiag stanu cywilnego.

Procedura ta nie jest jednak zwiazana ze zrzeczeniem. Kazdy
        obywatel ma obowiazek rejestracji stanu cywilnego w macierzystym
        urzedzie zameldowania lub w urzedzie Warszawa-Srodmiescie.

A wiec jezeli obywatel dopelnil tego obowiazku problemu nie ma.

Jezeli nie, zaczyna sie cyrk. Pytanie po co? Otoz po to zeby np.
        przeprowadzic procedure zrzeczenia obywatelstwa dzieci w sposob
        formalny. Gdyby tego sie nie zrobilo moglaby powstac niejasnosci
        ktorych prawo europejskie nie lubi. A wiec formalnie procedura
        zrzeczenia nie ma NIC wspolnego z regulacja stanu cywilnego ktora
        wynika z odrebnych przepisow. Oczywiscie przepisy te moga sie nie
        podobac podobnie jak przepisy o dowodach osobistych i meldowaniu
        ale tak jest. Po co je jednak mieszac do tematu zrzekania???

Druga sprawa to czy zrzeczenie obywatelstwa jest *wlasnowolne*
        czy tez jest to *zwolnienie* z obywatelstwa. Tutaj mamy doskonala
        ilustracje roznicy miedzy podejsciem anglosaskim a kontynentalnym do
        praw i zobowiazan obywatela. W swietle prawa anglosaskiego zrzecznie
        jest wlasnowolne, to jest nikt nie moze ingerowac w ta decyzje.
        Prawo kontynentalne podchodzi od tego nieco inaczej, w rozumieniu ze
        moga byc nakladane pewne warunki na decyzje zrzeczenia. W tym sensie
        mozna mowic o 'zwalnianiu' z mozliwymi warunkami. Widac to wyraznie
        na przyklad w konwencji Rady Europy o obywatelstwie gdzie taki
        demokratyczny kraj jak Niemcy zastrzegl ze np. obywatelowi zrzekajacemu
        sie nie zostanie cofniete obywatelstwo jezeli nie dopelnil obowiazku
        sluzby wojskowej i jest w wieku poborowym. Widac wiec z tego ze
        kontynentalne prawo europejskie nie uznaje pojecia w pelni wlasnowolnego
        zrzeczenia obywatelstwa i rozumie go bardziej jako zwolnienie bo
        mozna nakladac rozne warunki.

W koncu jest problem owego 'oslawionego' zyciorysu ze zdjeciem.
        Jest on okreslany jako 'stalinowski' czy 'komunistyczny'. Jednak
        jest to chyba co nieco na wyrost. Formalnym uzasadnieniem tego
        dokumentu jest symetria procedury nadawania i cofania obywatelstwa.
        Praktyczny wzglad jest taki ze moga byc problemy z identyfikacja
        tozsamosci osoby oraz ze zasadniczo zrzeczenie obywatelstwa
        zwiazane jest ze stalym zadomowieniem poza jurysdykcja RP tudziez
        z pelnia wladz umyslowych.

Podkreslmy ze obecne prawo o zrzekaniu nalezy uproscic a procedure
        przyspieszyc, dotyczy to rowniez innych spraw zwiazanych z obywatelstwem
        i na tym parlament bedzie dzialal bo poprzedni nie doszedl do klarownej
        pozycji.

Jednak nie jest realne oczekiwanie na w pelni wlasnowolna procedure bo
        jest ona zupelnie odmienna od pozycji prawa kontynentalnego. Rowniez
        regulacje dotyczace stanu cywilnego pozostaja odrebna kwestia. A
        zyciorys rzecz jasna mozna zastapic jakims kwestionariuszem personalnym.

Szpileczki wtekniete, czekamy na wrzask hihi.
        • Gość: Stary Lepsi w tym meczu graja niz Komentator IP: *.clover.com.au 21.04.02, 00:25
          Chwala Panu Bogu, ze powazniejsze organizacje polonijne maja dostep do lepszych
          prawnikow-konsultantow niz Komentator, entuzjasta "prawa kontynentalnego".

Ponizszy dylemat konstytucyjny, cytowany za niedawnym oswiadczeniem Kongresu
          Polonii Kanadyjskiej, stanowi od polowy marca br. powazna zagwozdke dla Biura
          Prawa i Ustroju Kancelarii Prezydenta RP. Pierwsze opinie prawne uzyskane przez
          Biuro wskazuja, ze jesli sprawa celowego utrudniania zrzeczenia sie
          obywatelstwa polskiego znajdzie sie przed Trybunalem Konstytucyjnym, to rzad ta
          sprawe przegra.

Nawet bowiem Komentator, entuzjasta "prawa kontynentalnego", bedzie mial
          powazne problemy z podporzadkowaniem ustawy zasadniczej ustawie o dowodach
          osobistych i ewidencji ludnosci.

Naturalnie, Komentator moze sugerowac, ze Polska powinna wycofac swoj podpis i
          ratyfikacje Powszechnej Deklaracji Praw Czlowieka. To by zalatwilo sprawe.
          Czego to sie nie robi, byle tylko smycz za wszelka cene w reku utrzymac.

Nota bene: Komentatorze, przed ugryzieniem argumentacji prawnej podanej przez
          ekspertow pracujacych dla KPK przyjdzie panu zrobic habilitacje i przestudiowac
          sporo orzecznictwa. Prosze sie wiec nie kompromitowac majaczeniami o "prawie
          kontynentalnym"
          ======================

Z oswiadczenia Kongresu Polonii Kanadyjskiej przekazanego podczas spotkania z
          senatorami RP w Ottawie d. 23 marca 2002 roku:

"Wymagania odpisow aktu urodzenia, wlasnorecznie sporzadzonego zyciorysu, aktow
          zawarcia zwiazkow malzenskich czy tez rozwiazania takowych nie znajduja zadnego
          uzasadnienia w postepowaniu o dobrowolne zrzeczenie sie obywatelstwa.
          Wymaganie przedstawienia aktow zawarcia zwiazkow malzenskich zawartych poza
          terytorium RP, a nastepnie zatwierdzonych przez polskie urzedy stanu
          cywilnego, stanowi niczym nie usprawiedliwiona szykane sprzeczna z intencja
          Art. 10 Europejskiej Konwencji o Obywatelstwie, sprzeczna ponadto z Art 15
          ust.2 podpisanej i ratyfikowanej przez Polske Powszechnej Deklaracji Praw
          Czlowieka ["Nie wolno nikogo pozbawiac obywatelstwa ani nikomu odmawiac prawa
          do zmiany obywatelstwa"].

Symetria postepowania w sprawach wnioskow kierowanych do Prezydenta RP w
          sprawie NABYCIA obywatelstwa polskiego droga nadania i UTRATY obywatelstwa
          polskiego droga wlasnowolnego zrzeczenia przewidziana w § 4 ust. 3
          Rozporzadzenia Prezydenta RP z 14 marca 2000r. (Dz. U. Nr 18 poz. 231) jest
          ponadto sprzeczna z Konstytucja RP.

O ile Konstytucja explicite zezwala w art 34. ust 1 na stanowienie w drodze
          ustawy szczegolowych warunkow NABYCIA obywatelstwa polskiego w kazdy inny
          sposob poza urodzeniem z rodzicow z obywatelstwem polskim, o tyle implicite
          zakazuje ona w art. 34 ust.2 stanowienia w drodze ustawy szczegolowych
          warunkow utraty obywatelstwa polskiego.

NABYCIE i UTRATA obywatelstwa polskiego nie sa w oczywisty sposob jednym i
          tym samym, sa traktowane przez ustawodawce odrebnie, w dwoch oddzielnych
          ustepach art. 34 ustawy zasadniczej.

Ustawa zasadnicza nie pozwala ustawodawcy na regulacje warunkow UTRATY
          obywatelstwa polskiego w drodze ustawy, w oczywistej intencji ochrony obywatela
          przed samowolnym pozbawieniem go obywatelstwa polskiego przez panstwo. Zakaz
          regulacji takich warunkow w drodze ustawy rozciaga sie sila rzeczy na
          wlasnowolne zrzeczenie sie obywatelstwa przez obywatela, poniewaz jest ono
          jedynym dopuszczalnym konstytucyjnie sposobem utraty obywatelstwa polskiego.

Nie po to bowiem ustawodawca, dzialajac zgodnie z Art 15 ust.2 podpisanej i
          ratyfikowanej przez Polske Powszechnej Deklaracji Praw Czlowieka ["Nie wolno
          nikogo pozbawiac obywatelstwa ani nikomu odmawiac prawa do zmiany
          obywatelstwa"] odebral w Konstytucji RP wladzy wykonawczej prawo pozbawienia
          obywatela RP obywatelstwa polskiego, aby jednoczesnie pozostawic tej wladzy
          mozliwosc administracyjnego przymuszenia obywatela RP, posiadajacego rowniez
          obywatelstwo innego panstwa, do zachowania obywatelstwa polskiego, z
          naruszeniem tego samego Art 15 ust.2 Powszechnej Deklaracji Praw Czlowieka."

• Gość: Stary Re: Lepsi w tym meczu graja niz Komentator IP: *.clover.com.au 21.04.02, 00:54
            "(...)Rzecznik Praw Obywatelskich, w dniu 17 grudnia b.r. zwrocil sie o zajecie w
            tej sprawie stanowiska do Dyrektora Biura Prawa i Ustroju Kancelarii Prezydenta
            Rzeczpospolitej Polskiej. O zajetym stanowisku i ewentualnych dalszych
            dzialaniach Rzecznika powiadomimy Pana odrebnym pismem, po otrzymaniu odpowiedzi.
            (...)"

Numer dziennika: RPO/395883/2001/I/HG
    • Gość: Waldek STARY IP: 210.84.172.* 21.04.02, 03:30

Co sadzisz o 'DOBRYCH POLAKACH' w Temacie 'POLACY CZY WREDNE ZYDY'
      • Gość: Stary Re: STARY IP: *.clover.com.au 21.04.02, 05:08
        Gość portalu: Waldek napisał(a):

>
        > Co sadzisz o 'DOBRYCH POLAKACH' w Temacie 'POLACY CZY WREDNE ZYDY'

Nic nie sadze. Czy gdzie jest wyryte w kamieniu, ze kazdy musi miec obsesje na
        temat Zydow? W sprawach zydowskich zglos sie do Arafata, ja sie nie czuje
        kompetentny.

• Gość: Funnel Re: Do tow.komentatora IP: *.vf.shawcable.net 21.04.02, 23:21
          No co ,tow.Komentatorze ,nie dali tym razem komputera na lykend ?
          Jeszcze pare miesiecy temu pisales ze mozemy Wam skoczyc, Wy za cholere nie
          popuscicie lejcy .Wyglada na to ze jednak Para - Psycho Wam to "PRAWO" troche
          przesuna z glebi kontynentu ,w kierunku Atlantyku,co?Beton Wam mieknie ?
          Jeszcze Wam ta symetrie troche poprawimy ,i upodobnicie sie do cywilizowanych
          ludzi.Uproscicie ! Uproscicie! -tak Wam Mowilismy -Wy Komentator ,na
          to "he ,he , he "-a teraz gadacie: Uproscimy,uproscimy(niby to z Waszej
          towarzysze inicjatywy).
          Jeszcze przyjade na moim kanadyjskim paszporcie z polska wiza,i zloze Wam
          kwiaty u stop gmachu na Rakowieckiej,za zaslugi mobilizacyjne jakie Komentator
          czyniliscie na rzecz Polonii.Diekujemy !
          A poki co Komentatorze,wczoraj Komisja Europejska umiejscowila Polske na
          ostatnim( 10-tym) miejscu wsrod kandydatow(tuz za Turcja ),pod wzgl.przyrostu
          gospodarczego .Gratuluje ,pewnie to wina Para-Psycho ? Chociaz kto wie .W koncu
          zjazd po rowni pochylej ,zaczal sie tuz po wprowadzeniu "restrykcji " na
          Polonie ponad dwa lata temu.Komentator ,przeca byliscie Tygrysem Gospodarczym
          Europy !!!
          A teraz ten Tygrys porykuje -miauuu,miauuu!
          A wiecie Komentator dlaczego tak sie stalo ???

Bo zamiast wziac sie do PRACY,Wam tylko Lalki i VooDaa w glowie .

Pozdrawiam
          • Gość: VAN Re: Do tow.komentatora IP: *.proxy.aol.com 22.04.02, 02:50
            Gość portalu: Funnel napisał(a):

>> A poki co Komentatorze,wczoraj Komisja Europejska umiejscowila Polske na
            >> ostatnim( 10-tym) miejscu wsrod kandydatow(tuz za Turcja ),pod wzgl.przyrostu
            >> gospodarczego >

Ale za to dolce dobrze stoja. Mimo inflacji mozna tanio na Majorke wyskoczyc.
            Jak widzisz nie ma tego zlego coby na dobre nie wyszlo.
            Pozdrowienia
            • komentator Do para-psycho 22.04.02, 08:30
              Gość portalu: VAN napisał(a):

> Gość portalu: Funnel napisał(a):
              > >> A poki co Komentatorze,wczoraj Komisja Europejska umiejscowila Polske
              > na
              > >> ostatnim( 10-tym) miejscu wsrod kandydatow(tuz za Turcja ),pod wzgl.pr
              >zyrostugospodarczego

Tak jak przewidzielismy po szpilecce rozlegl sie wrzask. I co gorsza ze
              zmiana tematu.

A ekonomie polska sie nie martw. Fundamenty znacznie sie poprawily wiec
              rozwoj tez wypeakuje. Na przyszly rok ma byc na poczatek 3% ale przy niskiej
              inflacji!

> Ale za to dolce dobrze stoja. Mimo inflacji mozna tanio na Majorke wyskoczyc.
              > Jak widzisz nie ma tego zlego coby na dobre nie wyszlo.

No to akurat takie dobre nie jest. Inflacja jest bardzo niska (o co ci chodzi?)
              ale zlotowke winduje do gory zapotrzebowanie na kredyt sektora publicznego.
              W najblizszych latach bedzie potrzebna jego ostra restrukturyzacja.
              • Gość: Funnel Re: Do tow.komentatora IP: *.vf.shawcable.net 22.04.02, 09:09
                komentator napisał(a):
                >
                > A ekonomie polska sie nie martw.

****** martwie sie,nic na to nie poradze,chcialbym pomoc przepuszczajac tam
                pieniadze ale prawo kontynentalne mi zabrania(resident of wrong kontynent),a ja
                myslalem ze to Gomulka winien -cholera jak to czlowiek cale zycie sie uczy !
                Fundamenty znacznie sie poprawily wiec
                > rozwoj tez wypeakuje.

***** No miedzy fundamentami a peakiem to jest troche czasoprzestrzeni,prawdaz ?

Na przyszly rok ma byc na poczatek 3% ale przy niskiej
                > inflacji.

**** wiem,wiem ten rok 1%,nastepny 3% ,pozanastepny 5% ,pozatym wedlug prognoz
                rzadowych w przyszlym roku Polske ma ZALAC zagraniczny kapital inwestycyjny.
                No jak Wy tak zakladacie to musi tak sie stac,tak zawsze bylo.
                " z jednego ha... wydaje nam sie,wydajnosc wzrasta "

Good luck, Komentatorze .

PS1 Komentatorze coscie tacy grzeczni,ukluliscie sie?Ostroznie ! Nie chcemy Was
                stracic .
                PS2 Wracajac do tematu , Macie juz gotowy wzor "deklaracji " zastepujacej
                zyciorys ???
                • Gość: Stary Re: Do tow.komentatora IP: *.clover.com.au / *.clover.com.au 22.04.02, 11:20
                  >
                  > PS1 Komentatorze coscie tacy grzeczni,ukluliscie sie?Ostroznie ! Nie chcemy Was
                  >
                  > stracic .

Nie, odebral telefon od bezposredniego przelozonego. Sprawy przybieraja zupelnie
                  nieoczekiwany dla Komentatora obrot, na szczeblu, do ktorego nie podskoczy. Watch
                  this space.

• Gość: VAN Re: Do para-psycho IP: *.proxy.aol.com 23.04.02, 06:34
                komentator napisał(a):

> A ekonomie polska sie nie martw. Fundamenty znacznie sie poprawily wiec
                > rozwoj tez wypeakuje. Na przyszly rok ma byc na poczatek 3% ale przy niskiej
                > inflacji!

Panie Komentatorze, prosze wyrazac sie jasno. Rozumiem ze chodzi Panu o 3%
                wzrostu bezrobocia.

>>>> Ale za to dolce dobrze stoja. Mimo inflacji mozna tanio na Majorke wyskocz
                >>>> yc.
                >>>> Jak widzisz nie ma tego zlego coby na dobre nie wyszlo.

> No to akurat takie dobre nie jest. Inflacja jest bardzo niska (o co ci chodzi?)
                > ale zlotowke winduje do gory zapotrzebowanie na kredyt sektora publicznego.
                > W najblizszych latach bedzie potrzebna jego ostra restrukturyzacja.

Znacznie skuteczniejsze jest finansowanie sektora publicznego z podatkow, a nie
                pozyczek (sztucznie zawyzona stopa procentowa).No, ale do tego trzeba miec
                odpowiedno rozwinieta gospodarke. Jak raczylem sobie delikatnie zauwazyc, na
                obecnych ukladach ekonomicznych zyskuja w Polsce ci co maja pieniadze. (tanie
                wycieczki zagraniczne, importowane samochody itp.) Oj, bo skonczy sie na tym, ze
                zatanczymy argentynskie tango.
                Pozdrowienia

• bruno.5 Do komentatora 22.05.02, 18:06
                Bardzo trafne riposty .Trzymaj tak dalej .Pozdrowienia.
    • Gość: Hank Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.proxy.aol.com 24.05.02, 06:06
      e.n.o.l.a napisał(a):

> Czy ktos wie, ile trzeba zaplacic Polsce (lub ambasadzie, nie wiem, komu tam)
      > za zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa? Czy jest to oplata stala czy rozna
      > dla roznych krajow? Slyszalam, ze zrzeczenie sie polskiego kosztuje ok. 3 x
      > tyle co przyjecie austriackiego. No dzieki.........

> Nie martw sie o koszt.To nic nie kosztuje i nikomu nie trzeba placic.Od 13-tu
      > lat posiadam obywatelstwo amerykanskie i uzywam tylko paszportu amerykanskiego.
      > Polskiego paszportu ani nie przedluzalem ani nie wyrabialem nowego bo i po co.
      > W Polsce bylem kilka razy i nie mialem zadnych problemow.A to czy mnie ktos
      > uwaza za obywatela polskiego czy nie to jest jego sprawa.Poslugujac sie
      > amerykanskim paszportem nie mialem przypadku,zeby ktos wzial mnie za obywatela
      > polskiego.A tak na marginesie to jaki masz w tym cel,zeby urzedowo pozbyc sie
      > polskiego obywatelstwa?.Urodziles sie w Polsce i juz tego nie zmienisz.
      • _enola Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. 24.05.02, 22:30
        Ja sie nie urodzilem, a urodzilam. A poza tym tutaj, gdzie mieszkam, nie mam
        mozliwosci uzyskania tutejszego paszportu, jesli sie nie zrzekne polskiego
        obywatelsta. Proste. Gdyby byla mozliwosc podwojnego, nie zrzekalabym sie. Tez
        proste. Ciesz sie wiec swoim amerykanskim i nie dziw sie innym... wink
      • Gość: Funnel Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.vf.shawcable.net 24.05.02, 22:56
        Gość portalu: Hank napisał(a):

> e.n.o.l.a napisał(a):
        >
        > > Czy ktos wie, ile trzeba zaplacic Polsce (lub ambasadzie, nie wiem, komu t
        > am)
        > > za zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa? Czy jest to oplata stala czy roz
        > na
        > > dla roznych krajow? Slyszalam, ze zrzeczenie sie polskiego kosztuje ok. 3
        > x
        > > tyle co przyjecie austriackiego. No dzieki.........
        >
        > > Nie martw sie o koszt.To nic nie kosztuje i nikomu nie trzeba placic.Od 13
        > -tu
        > > lat posiadam obywatelstwo amerykanskie i uzywam tylko paszportu amerykansk
        > iego.
        > > Polskiego paszportu ani nie przedluzalem ani nie wyrabialem nowego bo i po
        > co.
        > > W Polsce bylem kilka razy i nie mialem zadnych problemow.

******Aaaa bo ja nie mialem problemu....a ja i tysiace innych maja!

A to czy mnie kto
        > s
        > > uwaza za obywatela polskiego czy nie to jest jego sprawa.Poslugujac sie
        >
        > > amerykanskim paszportem nie mialem przypadku,zeby ktos wzial mnie za obywa
        > tela
        > > polskiego.A tak na marginesie to jaki masz w tym cel,zeby urzedowo pozbyc
        > sie
        > > polskiego obywatelstwa?.Urodziles sie w Polsce i juz tego nie zmienisz.

***** skoro ktos urodzil sie w Polsce to nie zmieni NARODOWOSCI a obywatelstwo
        MOZE i jest to TYLKO I WYLACZNIE prywatna sprawa !

**** Hank ,czy ty mozesz troche poczytac i ruszyc mozgiem zanim cos napiszesz .Po
        co to kompromitowac Ameryke ?

• Gość: Funnel Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.vf.shawcable.net 24.05.02, 23:36
          Enola.czy Ty nie mieszkasz w Szwecjii ???
          Szwecja od lipca zeszlego roku uznaje podwojne obywatelstwo .
          Pozdrawiam
          • _enola Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. 25.05.02, 00:15
            Nie mieszkam w Szwecji i bardzo sie z tego ciesze wink ze wzgledu na pogode,
            hehe. Mieszkam w Austrii. Tutaj nawet nie mysla o takim luksusie jak podwojne

sad
            • Gość: Funnel Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.vf.shawcable.net 25.05.02, 00:32
              _enola napisał(a):

> Nie mieszkam w Szwecji i bardzo sie z tego ciesze wink ze wzgledu na pogode,
              > hehe. Mieszkam w Austrii. Tutaj nawet nie mysla o takim luksusie jak podwojne
              >
              > sad
              ***usmiechnij sie to tylko upraszcza sprawe,jak nie masz zadnych planow
              zwiazanych z Polska.Ja przez ten luxus od ponad dwoch lat nie moge pojechac do
              Polski na swoim LEGALNYM kanadyjskim paszporcie,mimo deklaracji ze RP TOLERUJE
              podwojne obywatelstwo.Teraz w maju na zjezdzie Polonii ,Wadza zarzekala sie w
              zywe oczy ze nie beda sie czepiac na jakim paszporcie podwojni podrozuja,a
              odwracajac sie do ciebie plecami chichocza "iii... tak wam kur.a, nie damy wizy"
              co z satysfakcja robia nadal. Pozdrawiam

• _enola Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. 25.05.02, 00:47
                smile usmiecham sie smile

wlasciwie to chcialabym miec tak jak moj maz: na swoim paszporcie moglby
                zostac na Mauritiusie trzy miesiace, a ja na polskim 10 dni. Bolesny wniosek:
                krotsze wakacje dla calej rodziny. Przeze mnie. Niesprawiedliwosc... bo skoro
                juz taki kawal lecimy z malymi dzieciakami, to oplacaloby sie dluzej zostac,
                nie? Polskie paszporty nie sa tak mile widziane jak zachodnie i raczej zbyt
                szybko sie to nie zmieni, nawet jesli Polska wejdzie do Unii, nie ludze sie...

A z drugiej strony... kto wie, czy na starosc nie bede chciala wrocic
                na "stare" smieci, do Wroclawia....? Wtedy zaczna sie takie klocki jak u
                Ciebie z wjazdem....
                • Gość: Funnel Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.vf.shawcable.net 25.05.02, 01:15
                  Enola, dlaczego ty jeszcze sie CIATASZ,wieszze potrzeba Ci duzo snu smile
                  Przeciez slonce juz zaszlo nad Malym Gadowem i lampy plona na Swidnickieji
                  Swierczewskiego gdzie juz w nocy ustawia sie ogromna kolejka... po lody.
                  Cisze przerywa brzek butelek roznosicieli mleka.....

Dobranoc
                  • _enola Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. 25.05.02, 01:17
                    hehe, na moim osiedlu zawsze dosc cicho bylo ....... wink
                    ale racje masz, dobranoc
              • Gość: Janusz Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.proxy.aol.com 25.05.02, 22:23

> _enola napisał(a):
                >
                > > Nie mieszkam w Szwecji i bardzo sie z tego ciesze wink ze wzgledu na pogode,
                >
                > > hehe. Mieszkam w Austrii. Tutaj nawet nie mysla o takim luksusie jak podwo
                > jne
                > >
                > > sad
                > ***usmiechnij sie to tylko upraszcza sprawe,jak nie masz zadnych planow
                > zwiazanych z Polska.Ja przez ten luxus od ponad dwoch lat nie moge pojechac do
                > Polski na swoim LEGALNYM kanadyjskim paszporcie,mimo deklaracji ze RP TOLERUJE
                > podwojne obywatelstwo.Teraz w maju na zjezdzie Polonii ,Wadza zarzekala sie w
                > zywe oczy ze nie beda sie czepiac na jakim paszporcie podwojni podrozuja,a
                > odwracajac sie do ciebie plecami chichocza "iii... tak wam kur.a, nie damy wizy
                > "
                > co z satysfakcja robia nadal. Pozdrawiam
                >

> Hi, Funnel Ty musisz byc w jakims rejestrze osob nieporzadanych w Polsce.
                > Jestes posiadaczem kanadyjskiego paszportu a polskie wladze odmawiaja Tobie
                > wizy do Polski od dwoch lat.Ciekawy przypadek.A w ktorej to jestes Kanadzie?.
                > Ktos wspomnial,ze posiadanie podwojnego obywatelstwa to luksus.Czyzby nie bylo
                > Ciebie stac na pare setek zielonych i wyrobic sobie polski paszport skoro tak
                > bardzo chcesz odwiedzic Polske.Paszport jest wazny 10 lat i za jednym zamachem
                > rozwiazesz swoj problem.Nie bedziesz potrzebowal wizy do Polski.Pomysl tylko o
                > tym luksusie i zacznij dzialac a nie narzekac.Juz dwa lata masz stracone.
                • Gość: Funnel Re: Zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. IP: *.vf.shawcable.net 25.05.02, 23:21
                  Gość portalu: Janusz napisał(a):
                  > >
                  >
                  > > Hi, Funnel Ty musisz byc w jakims rejestrze osob nieporzadanych w Polsce.
                  > > Jestes posiadaczem kanadyjskiego paszportu a polskie wladze odmawiaja Tobi
                  > e
                  > > wizy do Polski od dwoch lat.Ciekawy przypadek.
                  ....eeee tam ciekawy,wizy odmawia sie kazdemu,kto ma polskie pochodzenie ,nawet
                  jak o tym nie wie.wystarczy podejrzenie,np.polsko brzmiace nazwisko.
                  >A w ktorej to jestes Kanadzie ?
                  Zachodniej smile

> > Ktos wspomnial,ze posiadanie podwojnego obywatelstwa to luksus.Czyzby nie
                  > bylo
                  > > Ciebie stac na pare setek zielonych i wyrobic sobie polski paszport skoro
                  > tak
                  > > bardzo chcesz odwiedzic Polske.Paszport jest wazny 10 lat i za jednym zama
                  > chem
                  > > rozwiazesz swoj problem.Nie bedziesz potrzebowal wizy do Polski.Pomysl tyl
                  > ko o
                  > > tym luksusie i zacznij dzialac a nie narzekac.
                  Dziekuje za dobra rade.Nie skorzystam.Posiadam legalny kanadyjski paszport
                  umozliwiajacy mi podrozowanie po calym swiecie ,bylem na nim kilka razy w
                  Polsce.Ale zakazali bo przywozilem dolary ktorych oni nie chcieli mi
                  wymienic,poniewaz mieli ich za duzo.(autentyczny fakt z 1996r ).Reanimowali
                  Gomulke (to taki towarzysz co napisal dla USA Ustawe o Obywatelstwie -ponoc
                  najlepsza na Swiecie ) Juz dwa lata masz stracone.

***** Ja zaoszczedzilem,to RP stracila kilkanascie tysiecy $$$$.

Poczekam,jedynie co boli to odwiedzic grob rodzicow.oni tez nie byli by dumni
                  abym czapkowal tym samym ludziom przez ktorych wyjechalem,a ktorych jedynym celem
                  jest pokazanie ze dalej maja nademna waadze.
                  PS Przypomne Ci ze RP zaczela sie staczac zaraz po wprowadzeniu sankcji
                  nas .Wynika z tego ze to Polonia zasilala caly budzet Kraju smile))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka