Dodaj do ulubionych

Manchester - w ciazy a zielona

15.08.04, 20:26
Jestem jeszcze w Polsce, ale w srode będę juz w Man. Jest tam mój mąż.
Obecnie idzie mi 29 tydzień ciąży i chciałabym rodzic w Angli ale nie mam
pojęcia od czego zacząć jeżeli chodzi o załatwienie lekarza, szpitala itp.
Proszę pomóżcie mi jak to wygląda tam bo jestem przerazona i jak nic nie
załatwię to we wrzesniu wracam. Serdecznie pozdrawiam wszystkie przyszłe
mamusie.
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: Manchester - w ciazy a zielona 15.08.04, 20:31
      Gratulacje!
      Tutaj na forum jest bardzo dużo wątków o ciąży w UK, nawet na tej I stronie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=13969981
      poza tym naprawdę polecam wyszukiwarkę.
    • poleczka2 Re: Manchester - w ciazy a zielona 15.08.04, 21:46
      Najpierw wybierz się do przychodnii. Jeżeli twój mąż jest już zarejestrowany to
      dorejestruj się do tego samego lekarza. Lekarz wyśle cię do położnej bo od
      30ego tygodnia co dwa tygodnie są wizyty naprzemian z położną i GP. Położna
      będzie przychodzić do ciebie po urodzeniu dziecka więc warto się z nią
      zapoznać.
      Weź kartę ciąży ze sobą. Położna i GP dadzą ci broszury szpitali do wybrania.
      Tak jak Jagienka pisała poszukaj w wyszukiwarce, tam jest dużo o ciąży.
    • jagienkaa Re: Manchester - w ciazy a zielona 16.08.04, 10:19
      Monia,
      Moi teściowie mieszkają w okolicach Manchesteru i przyjeżdżam tam na weekendy
      gdzieś 1-2 razy w miesiącu. Jeśli chcesz, możemy się spotkać kiedyś, tak jak to
      zrobiłyśmy z Kasią (kasiaprzyb) - spotkałyśmy się w Trafford Centre (to takie
      bardzo duże centrum handlowe, dojedziesz tam autobusem).
      www.traffordcentre.co.uk
      • monia_w27 Do Jagienkaa 16.08.04, 10:52
        Dzieki za propozycje. Będziemy w kontakcie i jak tylko sie zadomowie to na
        pewno dam znać. A jak to jest z obywatelstwem dziecka tam urodzonego? Bo ja i
        mój mąż jesteśmy Polakami.
        pozdrawiam
        • jagienkaa Re: Do Jagienkaa 16.08.04, 12:30
          Niestety (?) Twoje dziecko będzie miało tylko polskie obywatelstwo, dzieci
          urodzone w Wlk Brytanii nie dostają automatycznie obywatelstwa brytyjskiego.
          Pamiętaj że będziesz musiała mu/jej wyrobić szybciutko paszport jak się urodzi,
          w konsulacie w Londynie.
          • monia_w27 Re: Do Jagienkaa 16.08.04, 14:14
            W Lądynie? A nie mozna w Konsulacie w Manchester?
            Tak myslałam że z tym obywatelstwem to tak jest, no trudno.
            A tak apropo to będzie dziewczynka: co powiesz na Iwetta?
            W kazdym bądz razie dzieki za informacje.
            pa
            • jagienkaa Re: Do Jagienkaa 16.08.04, 14:30
              Iwetta-całkiem ładnie, chociaż kojarzy mi się z Ivette z Allo Allo
              a jest konsulat w Manchesterze?!
              www.polishconsulate.co.uk/_pl/paszportowy.php
    • monia_w27 Do Jagienka 20.08.04, 13:41
      Cześć
      Jestem już w Men i okazuje się ze mój mąż wprawdzie pracuje, ma potwierdzenie
      adresu i konto w banku na które przesyłają mu pieniądze ale nie ma National
      Insurance Number i nie wie jak go załatwić a właściwie to nie ma na to czasu.
      On nie jest zatrudniony jako zwykły pracownik ani nie jest na kontrakcie tylko
      jako samozatrudnienie. Nie wiem jak to po angielsku sie nazywa. Problem polega
      na tym że nigdzie tego nie zgłaszał bo jak wiem podatki płaci się raz w roku,
      czy to znaczy że pracuje nielegalnie? Powiedz mi jak wiesz co on ma teraz
      zrobić bo w tej firmie to właściwie do tej pory Polacy pracowali na czarno i
      nikt z Anglików nie wie co on ma zrobić. Wiem że bez tego NIN nie zarejestrują
      go w przychodni a co gorsza mnie jako zony tym bardziej a rozwiązanie tuz tuż.
      pomóż
      • lucasa Re: Moni 20.08.04, 14:10
        jezli Twoj maz jest samo-zatrudniony i placi podatki, to pracuje legalnie,

zobacz na link
        www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/ni_number.asp
        tam jest napisane jak sie zarejestrowac,
        w Londynie dzwoni sie na podany numer (ktory bardzo czesto jest zajety) dostaje
        sie termin na "rozmowe" na ktorej zadaja pytania na podstwie ktorych wypelniaja
        sterty papierkow i po kilku tyg dostaje sie NIN (to dla "normalnych"
        pracownikow, a cos mi sie wydaje, ze dla samo-zatrudnionych jest troche inna
        procedura)

i nie panikuj z zapisami do lekarza,
        moj brat z zona przyjechali tu jeszcze przed majem,
        poszli sie zarejestrowac i NIKT ich o NIC nie spytal, o zadne potwierdzenie np.
        adresu, legalnosci pobytu itd, a juz najmniej o National Insurance Number,
        a po kilku tyg dostali numer NHS,

no i nie martw sie, tylko dbaj o siebie i maluszka
        pozdrawiam,
        Agnieszka
        • lucasa Re: Moni 20.08.04, 14:17
          aha, nie mam czasu przeszukiwac teraz internet,
          ale numer tel pod ktory zadzwonic, albo miejsce gdzie sie zglosic znajdziesz
          takze w kazdym job centre,
          pozdrawiam,
          A
          • monia_w27 Re: do lucasa 20.08.04, 14:30
            numer znalazłam
        • monia_w27 Re: Do lucasa 20.08.04, 14:29
          Ale on nigdzie nie zgłaszał że jest samozatrudniony jedynie podpisał umowę:
          CONTRACTOR TERMS OF ENGAGEMENT. Czy to znaczy ze ta firma go gdzies zgłaszała?
          bo on pracuje tam dopiero 3 miesiące i żadnych podatków jeszcze nie płacił.
          Czy to znaczy ze spokojnie mam iśc z mężem do przychodni i sie zarejestrowac do
          lekarza? A w między czasie dzwonić i załatwiać ten NIN?
          Odpisz prosze bo sie martwie że jak nic nie załatwię to będę musiała wracać do
          Polski i tam rodzić a tego bym nie chciała bo mąż ma fajną pracę której nie
          chce zostawiać. Całymi dniami pracuje więc nie ma czasu cokolwiek załatwić.
          • lucasa Re: Do lucasa 20.08.04, 14:43
            jezeli chodzi o przychodnie,
            to wlasnie - tak idz po prostu i sie zapisz,
            czasami w przychodni mowia, ze potrzebne jest spotkanie z Health Visitor,
            ale to polega tylko na zbadaniu krwi, moczu i wypelnieniu kolejnych kilku
            rubryk,

a w przypadku zatrudnienia to nie mam pojecia,
            ja bym Ci radzila zapytac w job centre, czy zadzwonic na nr ktory znalazlas,
            i nie obawiaj sie, ze zaszkodzisz pytaniami mezowi, bo nic Ci nie moga zrobic,

nie wiem, czy Twoj maz jest samo-zatrudniony, bo wtedy trzeba sie gdzies
            rejestrowac, pisac business plan, itd, nie moge tu nic doradzic... moze
            znajdzie sie ktos madry na forum?
            ale i tak poniewaz jest juz po maju, moze pracowac legalnie - ale wtedy
            pracodawca placi podatki i zglasza go do Home Office...

nawet jak nic nie zalatwisz (albo nie od razu) to nie musisz wracac,
            masz sporo czasu na zalatwianie formalnosci... przeciez dopiero przyjechalas

pozdrawiam,
            A

• kingaolsz Re: Do lucasa 20.08.04, 14:52
              Hejka!
              Lucasa, a nie jest tak, ze jesli zaklada sie firme to trzeba sie od razu
              zarejestrowac? A podatki placi sie od kazdego wybagrodzenia za skonczona prace?
              Tak ma moj maz w kazdym razie a jest "samozatrudniony". Od poczatku trzeba
              wszystko zalatwiac. Przeciez to ze ma konto w banku nie stanowi o legalnosci
              firmy? Ja tez mam konto i co z tego? Jesli bede pracowac, prowadzic firme a
              tego nie zglosze to robie to nielegalne.
              Co do NIN to moj maz dzwonil do Social Security ( cos tam) i nagrywal sie na
              sekretarke ze chce spotkanie, oni oddzwaniali, dostal termin , 2
              dni "przesluchan" ( bylo to dawno juz) i dostal numer.

Kinga
              • lucasa Re: Kinga 20.08.04, 15:01
                hej Kinga
                dlatego mi sie wydaje, ze wg tutejszego prawa nie jest "samo-zatrudniony" jak
                to okreslila monia, bo musialby na poczatku zarejestrowac ta firme (swoja),
                a co to znaczy "CONTRACTOR TERMS OF ENGAGEMENT" nie mam pojecia dlatego sie nie
                wypowiadam, ale aby dostac NIN trzeba pracowac legalnie

ale i tak podtrzymuje, ze maja czas... oczywiscie im szybciej zalatwia sprawy
                papierkowe tym lepiej, ale to nie znaczy, ze maja sie teraz pakowac - tym
                bardziej, ze jest ciaza

pozdrawiam,
                A
                • kingaolsz Re: Kinga 20.08.04, 15:19
                  Nie, nie mowie ze maja sie pakowac smile tylko ze chyba dobrzeby bylo gdyby maz
                  jednak troche czasu poswiecil i wyjasnil dokladnie co powinien zalatwic i to
                  zrobic. Bo nawet przeciez szkoda tego czasu co ucieka w sprawie skladki na
                  emeryture itp. Dobrze miec wiecej rzeczy poukladanych niz mniej.
                  A z lekarzem chyba w ogole nie powinno byc problemu. Raczej skupilabym sie na
                  poszukiwaniach dobrego (?) GP i zorientowaniu sie w szpitalach z oddzialami
                  polozniczymi.

A no i namiary na lekarzy w okolicy mozna znalezc tu:
                  www.nhs.uk/england/doctors/
                  wpisz swoj kod pocztowy, spisz adresy przychodni i "w droge" ( to do
                  zalozycielki watku wink)))

Pozdr
                  Kinga
    • masiko Re: Manchester - w ciazy a zielona 20.08.04, 16:06
      Twoj maz musi wyrobic sobie karte CIS, wyrabia sie to bezplatnie w Inland
      Revenue. A potem musi sam na te karte odprowadzac podatki. W ten sposob jest w
      Anglii zatrudnionych bardzo wiele osob, zwlaszcza w zawodach budowlanych. Z
      reguly dostaja oni troche wyzsza stawke niz ci zatrudnieni bezposrednio.
      www.inlandrevenue.gov.uk/cis/section2.htm
      • masiko Re: Manchester - w ciazy a zielona 20.08.04, 16:30
        A prosto i na temat mozesz znalesc tu: home.btconnect.com/alltax-
        uk/cis.htm
        • monia_w27 Do lukasa, Kinga i masiko 20.08.04, 18:24
          Dzieki wam serdeczne, teraz przynajmniej wiem co szukac i o co pytac. Zawsze to
          cos wiecej niz wiedziałam.
          do uslyszenia
      • monia_w27 do masiko 20.08.04, 19:50
        Czytałam o tej karcie CIS. Te kartę wyrabiają tylko pracownicy budowlani a mój
        mąż nie jest budowlańcem, pracuje w firmie która wypozycza samochody.
        • masiko Re: do masiko 21.08.04, 04:49
          Najlepiej dowiedz sie u naprawde kompetentnych osob. Wszelkie informacje mozesz
          uzyskac bezplatnie w CAB Citizen Advice Bureau (www.adviceguide.org.uk), ktore
          sa w kazdym miescie. Sporo informacji jest tez na tej stronie internetowej.
          Poza tym dobrze by bylo gdyby twoj maz zapytal wprost o to pracodawce gdyz na
          nim rowniez spoczywa obowiazek legalnego zatrudnienia. Pozdrawiam
          Gosia
    • kasiaprzyb Re: Manchester - w ciazy a zielona 20.08.04, 21:26
      Hej, nie pomoge Ci w kwestii formalnych, bo sama jestem tu od niedawna, ale
      sluze towarzystwem. Tez mieszkam w Manchesterze i jestem w 18 tygodniu ciazy.
      Jesli bedziesz chciala sie spotkac daj znac.
      Kasia
      • monia_w27 do 20.08.04, 21:31
      • monia_w27 do kasiaprzyb 20.08.04, 21:34
        A gdzie mieszkasz bo ja na Sale Road Northern Moor
        • kasiaprzyb Re: do kasiaprzyb 20.08.04, 21:52
          mieszkam na Oxford Place w Victoria Park
          • monia_w27 do kasiaprzyb 21.08.04, 07:55
            Czy istnieją jakieś polskie sklepy w Manchester?
            • jagienkaa Re: do kasiaprzyb 22.08.04, 19:06
              polecam ten wątek:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=11959100&a=11959100
              poza tym bardzo często można spotkac polskie produkty z supermarketach.
          • monia_w27 Re: do kasiaprzyb 23.08.04, 11:00
            czesc Kasia
            A jak tam twoje sprawy związane z porodem w Anglii? Masz już wszystko
            pozałatwiane? Zapisałaś sie juz do przychodni i masz swojego lekarza
            prowadzącego?
            • kasiaprzyb do Moni 23.08.04, 12:44
              Hej
              Zapisałam się już do przychodni, miałam już wizytę z położną, a jutro mam
              wizytę z lekarzem połoznikiem i scan. Przychodnie wybrałam blisko domu, tak
              samo szpital, bede rodzic w St. Marys Hospital.
              Pewnie z forum już wiesz, że tu troche inaczej sie podchodzi do ciąży. Jak masz
              pytania, albo chciałabyś sie spotkać to daj znać na priva. Pomogę na ile mogę.
            • mgna Re: do kasiaprzyb 24.08.04, 01:43
              Kasiu, Czy orjentujesz sie w Poloni w Manchester? Ja jestem z NYC ale mieszkam
              w Manchester od trzech lat i prawde powiedziawszy niezdalam sobie sprawy ze
              jest tu tyle nowej Poloni. Milo by bylo porozmawiac po polsku od czasu do
              czasu.
              • kasiaprzyb Re: do kasiaprzyb 25.08.04, 19:29
                Jestem tutaj od 23 marca, więc nie zbyt długo i nie jestem zorintowana co do
                Poloni. Niedaleko mnie jest polski Kościół, jesli by Cie interesował, jest też
                przy nim szkoła języka polskiego. Są organizowane jakieś spotkania, ale nie
                byłam, więc nie powiem nic o nich.
                A gdzie mieszkasz?
                Kasia
                • mgna Re: do kasiaprzyb 25.08.04, 23:29
                  Kasiu, Szkola jezyka polskeigo?! Czy dla doroslych tez? Mojego meza bym wyslala
                  uczyc sie polskiego wink Gdzie jest ten kosciol? Ja mieszkam w Urmston,
                  polodniowo zachodnia strona Manchester'u. Marzena
                  • kasiaprzyb Re: do kasiaprzyb 26.08.04, 10:55
                    Kościół jest na LLOYD str, to jest już chyba w Moss Side, w każdym bądź razie
                    nie daleko od Ciebie (tak wnioskuje z mapy). Szkoła o ile pamiętam ma stronę
                    internetową, jak znajdę to Ci podeślę. Nie wiem czy jest dla dorosłych też, ale
                    wydaje mi sie ze powinna. Z tego co pamiętam zajęcia odbywaja się w
                    soboty.Pozdrawiam Kasia
      • jagienkaa Re: Manchester - w ciazy a zielona 20.08.04, 21:40
        O fajnie że już jesteś z powrotemsmile)) jak się czujesz? i jak Magda?
        Ja jutro jadę do teściowej...
        no i popatrz teraz będziesz miała koleżankę! strasznie się cieszę!
        • monia_w27 Re: do jagienka 20.08.04, 22:11
          Czuję sie dobrze, dzieki.
          A kto to jest Magda?
          • jagienkaa Re: do jagienka 20.08.04, 22:14
            sorry, to było do Kasi ale się znalazło pod Twoim postemsmile a Magda to córka
            Kasi!
            Miłego weekendu
    • mgna Re: Manchester - w ciazy a zielona 24.08.04, 01:11
      monia_w27 napisała:

Napoczatku musisz zapisac sie do lokalnego lekarza. Kazdy gabinet lekarski ma
      pielegniarki ktore sie zajmuja kobietami w ciazy, one lub doktor daja ci
      skierowanie do szpitala i potem na wizyty bedziesz chodzila do szpitala. W
      jakiej dzielnicy w Manchester bedziesz mieszkac? Czy jest to twoja pierwsza
      ciaza? St. Mary's Hospital jest jednym z najlepszych na swiecie -
      specializujacy sie tylka porodami i niemowlakami.

> Jestem jeszcze w Polsce, ale w srode będę juz w Man. Jest tam mój mąż.
      > Obecnie idzie mi 29 tydzień ciąży i chciałabym rodzic w Angli ale nie mam
      > pojęcia od czego zacząć jeżeli chodzi o załatwienie lekarza, szpitala itp.
      > Proszę pomóżcie mi jak to wygląda tam bo jestem przerazona i jak nic nie
      > załatwię to we wrzesniu wracam. Serdecznie pozdrawiam wszystkie przyszłe
      > mamusie.
      • monia_w27 do mgna 25.08.04, 16:13
        Mieszkam na Northern Moor ul. Sale Road i jest to moja pierwsza ciąża
    • mgna Re: Manchester - w ciazy a zielona 24.08.04, 01:17
      monia_w27 napisała:
      Tak twoje dziecko bedzie mialo obywatelstwo po matce. Jesli sie urodzi w Angli
      to bedziesz musiala mies wszystkie jego/jej dokumenty urodzenia tlumaczone z
      angielskiego na polski, notarjalnie potwersdzone i wyslane do uzedu w Polsce na
      potwerdzenie zanim polski paszport moze byc wydany. Ja bym Ci radzila urodzic w
      Polsce, mniej zamieszania. Pozatym jako polska obywatelka moze ci nie przylegac
      zadarmo opieka lekarska i porod w szpitalu. Dla "nowych" EU members darmowa
      opieka przylega tylko jesli jest 12 miwesiecy legalnie przepracowanych w Angli.
      Powodzenia. M

> Jestem jeszcze w Polsce, ale w srode będę juz w Man. Jest tam mój mąż.
      > Obecnie idzie mi 29 tydzień ciąży i chciałabym rodzic w Angli ale nie mam
      > pojęcia od czego zacząć jeżeli chodzi o załatwienie lekarza, szpitala itp.
      > Proszę pomóżcie mi jak to wygląda tam bo jestem przerazona i jak nic nie
      > załatwię to we wrzesniu wracam. Serdecznie pozdrawiam wszystkie przyszłe
      > mamusie.
      • monia_w27 do mgna 25.08.04, 16:09
        Czy jesteś pewna że będę musiała pokryć koszty opieki zdrowotnej i szpitala?
        Czy mogę gdzieś o tym poczytać w internecie? Bo wiem ze jak rodziły tutaj Polki
        to nie płaciły za nic ale nie należelismy wtedy do UE. Prosze o pomoc w tej
        sprawie i jesli masz jakieś wiarygodne źródła to daj znać. Dzieki serdeczne
        • kasiaprzyb Re: do mgna 25.08.04, 19:26
          Jeżeli mąż pracuje legalnie i płaci NI, to należy Ci się opieka zdrowotna.
          Jestem w takiej właśnie sytuacji i nie mam problemów z opieką jak i moje
          dziecko. Więc o to się nie martw. Co do urzędowych formalności to nie jestem
          jeszcze dokładnie zorientowana.
          • monia_w27 Re: do mgna 25.08.04, 19:39
            A jezeli mój mąz nie placi NIN?
            Prawdopodobnie pracuje jeszcze na czarno bo nie ma załatwionych wszystkich
            formalności, powinien sie samozatrudnic ale nie wie jak to zrobic i czeka na
            znajomego który przyjedzie i mu w tym pomoze, a ja czekac nie moge bo
            rozwiazanie tuz tuz. Termin mam na 01 listopad i jak nic nie załatwie lub bede
            musiała płacić za opieke zdrowotną i poród to wracam we wrześniu do Polski.
            • kasiaprzyb Re: do mgna 25.08.04, 19:49
              W takiej sytuacji to nie wiem co się należy. Może dowiedzcie sie jak długo
              załatwia sie formalności z samozatrudnieniem. Jeżeli nie jest to czasochłonne
              to powinno być wszystko Ok. Zyczę powodzenia. Fajnie jak bys została, byłyby
              nas dwie ciężarówki w Manchesterze
              • ingass do monia 25.08.04, 20:03
                Ja na twoim miejscu wogole bym sie nie martwila tylko poprostu poszla do
                przychodni i sie zarejestrowala. Z tego co pamietam pytali sie mnie o pobyt,
                prace ... i na pytaniach sie skonczylo.
                Jedyne co bedziesz potrzebowala do zarejestrowania sie to jakis dokument z
                adresem, bo bez tego czasem robia problemy.

Zycze Ci powodzenie i mniej "rozterek" w czasie ciazy wink
                • masiko Re: do monia 25.08.04, 20:12
                  Formalnosci z samozatrudnieniem mozna zalatwic w jeden dzien i lepiej sie
                  pospieszyc bo jesli sie tego nie zrobi w ciagu 3 miesiecy to placi sie kare,
                  bodajze 100funtow. Zalatwia sie to w biurze inland revenue.
                  • masiko Re: do monia 25.08.04, 22:21
                    jezeli masz NIN dzwonisz pod numer 08459 15 45 15 i w ciagu 5min masz zalozona
                    dzialalnosc - pozniej tylko czekasz na domkumenty ktore wysla ci poczta i
                    robisz wszystko wedlug instrukcji tam zawartych - proste jak drut

jezei nie masz NIN mozesz sie zarejestrowac (poprzez ten sam numer) poprzez
                    opcje gdzie wypelniasz Manual Registration (dla osob z uni) i pozniej jak juz
                    dostaniesz NIN (musisz sie od razu umowic na spotkanie zeby nie bylo tak ze
                    wyrobisz go sobie za sto lat) dosylasz im tylko ten numer i wszystko gra -
                    ciag dalszy jak powyzej...

zreszta jak zadzwonisz pod ww. numer to udziela ci wszystkich niezbednych
                    informacji
                • monia_w27 do ingass 25.08.04, 23:21
                  A myslisz ze wydruk z zarobkiem na adres mojego męża wystarczy?
                  • kingaolsz Re: do ingass 26.08.04, 09:41
                    Potwierdzenie adresu musi byc na Twoje imie , nie meza. Najlepiej zeby jak
                    najszybciej jakis rachunek na Ciebie przepisal ( choc akurat mnie nikt nie
                    pytal o to).
                    A sluzba zdrowia nam sie nalezy.
                    Moze sie nie spodoba to co napisze, ale wiem, ze mozna na pytanie co sie robi
                    odpowiedziec ze sie studiuje i nie musisz nic przedstawiac i beda Ci ciaze
                    prowadzic. Jakbys chciala wiecej info to pisz na priva.
                    Aha, a paszport dla dziecka to wcale nie az taki problem. Owszem trzeba pare
                    zeczy zalatwic, ale mysmy poprostu zaniesli angielski akt urodzenia do
                    konsulatu polskiego i jakis czas pozniej zadzwonili ze mamy polski akt do
                    odbioru. Oczywiscie byla oplata. Nastepnie poprosilismy o wpisanie synka do
                    paszportu meza i juz poczta nam przysylali wszystko. O paszport osobny dla
                    dziecka mozesz sie ubiegac jeslimasz pesel a to ju ztrudniej zalatwic z za
                    granicy.

Pozdrawiam
                    Kinga
                    • kasiaprzyb Re: do kingaolsz 26.08.04, 11:01
                      Mam pytanie apropo formalności jakie trzeba załatwic po urodzeniu dziecka. Kto
                      wydaje akt urodzenia, gdzie sie nalezy udac i czy tylko w konsulacie w Londynie
                      mozna wpisać do paszportu dziecko?
                      Z góry dziękuję. Kasia
                      • kingaolsz Re: do kingaolsz 26.08.04, 16:03
                        W szpitalu poinformuja Cie w jakim urzedzie masz odebrac akt urodzenia dziecka,
                        podadza tez termin w jakim musisz to zrobic.
                        Wpis do paszportu trzeba robic w konsulacie, w sumie sa chyba 2 w Londynie i w
                        Edynburgu ( poprawcie jesli sie myle). Nie ma innej mozliwosci. Rowzniez przy
                        skladaniu wniosku o wpisanie , czy o samodzielny paszport osoby ponizej 18 roku
                        zycia, wymagana jest obecnosc obojga rodzicow.
                        Z papierow bierzesz akt urodzenia angielski i Wasze paszporty i tyle.

Jesli chcesz to pytaj dalej.
                        jakby co to moge Ci tez dac namiary na babke z konsulatu , ktora bardzo chetnie
                        tlumaczy zawilosci prawne i pomaga.

Pozdrawiam
                        Kinga
                  • kasiaprzyb Re: do ingass 26.08.04, 11:05
                    Od nas nie wymagali zadnego potwierdzenia adresu. Byłam razem z mężem sie
                    zapisac do przychodni, kazdy z nas wypełnił swój formularz, w którym o ile
                    pamiętam zaznaczałam, że nie pracuję i nikt się mnie nie pytał co robię.Po dwu
                    tygodniach przysłali nam NHS medical cards z numerami NHS.
            • mgna Re: do mgna 25.08.04, 23:42
              Moniu, Twoj maz niepowinien juz pracowac nielegalnie to jest kwestia
              wypelnienia Work Permit form i formy o National Isurance Number.
              www.ind.homeoffice.gov.uk/content/ind/en/home.html Zeby byc
              samozatrudnionym, czy freelancer musisz miec business registration, i zgode
              Inland Revenue miedzy innymi - to jest dosc skomplikowane. A czy zastanowilas
              sie jak to bedzie z paszportem twojego dzidziusia kiedy sie tu w Angli urodzi?
              Ja chcialam dla mojego synka zalatwic polski paszport ale bylo z tym tyle
              zamieszania ze zrezygnowalam. Musialam miec wszystkie dokumenty przetlumaczone,
              notarjalnie potwierdzone, i znow potwierdzone w consulacie w Londynie. Wszystko
              kosztowalo przeszlo £100, potem mialam te papiery wyslac do Polski zeby synka
              zarejstrowac, potem znow je gdzies wyslac (zapomnialam juz gdzie) zanim mogli
              by mu wydac paszport. Urwanie glowy! Jesli twoja dziecinka urodzi sie w Polsce,
              tak czy tak bedzicie mogli do Angli przyjechac. I tak czy tak malenki bedzie
              polskim obywatelem. Tylko w Stanach i w Kanadzie je prawo ziemi (tz ze dzieci
              urodzone na ziemie Kanadyjskiej czy Amerykanskiej bede mieli obywatelsto
              kanadyjskie czy amerykanski). W Europejskich panstwach dzieci odziedziczaja
              obywatelsto po matce. Trzymaj sie!
        • mgna Re: do mgna 25.08.04, 23:24
          Moniu, Ja bym przeczytala strone Home Office Web Page. Ale napewno tak jest. My
          mamy w Angli dwie firmy i dokladnie studiowalismy przepisy wobec nowych EU
          states. Jednak zaowazylam ze w Angli, u doktora, u dentysty, w
          szpitalach "boja" sie pytac o dokumenty legalnego zamieszkania czy tez NHS Card
          ktora potwierdza ze mozesz zadarmo kozystac z uslug zdrowotnych. Wiec moze Ci
          sie uda. Daj znac co postanowisz i kiedy tu sie pojawisz. powodzenia Marzena
          • ingass Re: do monia 26.08.04, 11:10
            Rachunek musi byc na Ciebie. Najlepiej popros meza zeby pomogl ci zalozyc
            darmowe konto w banku, albo poprostu wez jakis rachunek na siebie
            (telefoniczny, za prad...). U mnie w przychodni to bylo wymagane, ale mysle, ze
            najlepiej bedzie jak poprostu pojdziesz do przychodni i zapytasz co potrzebne
            jest do rejestracji. Jesli beda pytac cie o prace, zawsze mozesz powiedziec, ze
            jestes na utrzymaniu meza i nie pracujesz (jestes juz w zaawansowanej ciazy).
            Zycze Ci powodzenia. I mysle, ze poprostu powinnas wybrac sie do lekarza jak
            najszybciej co oszczedzi ci ... klopotow!

• monia_w27 Formularz z przychodni 27.08.04, 14:53
              Byłam w przychodni, nie wiem za bardzo co do mnie mówiła ale dała mi
              kwestionariusz do wypełnienia i odniesienia do nich z powrotem: "Family doctor
              services registration". Pytała czy przyjechałam na wakacje to mówiłam że nie,
              że chcę tu zostać i tu urodzić dziecko i czy pracuję to powiedziałam że ja nie
              ale mój mąż pracuje. To tyle na razie załatwiłam, teraz zabieram sie do
              rozszyfrowania tego dokumentu żeby dobrze wszystko wypełnić.
              Pozdrawiam was dziewczyny.
              • mgna Re: Formularz z przychodni 28.08.04, 01:16
                Jesli daly Tobie formularz do domu, to zapewne Cie przyjma. Gratulacje!
          • ingass Re: do kinga 26.08.04, 11:13
            Ja mam termin na wrzesien, a w grudniu chcemy jechac do polski z dzidzia!
            Moglabys mi powiedziec jak dlugo trwa zalatwienie formalnosci zwiazanych z
            paszportem dla dziecka? Gdzie moge odebrac akt urodzenia dziecka?

Z gory dzieki
            Inga
            • mgna Re: do kinga 26.08.04, 13:30
              Akt urodzenia dziecka/rejstracje dziecka musisz zrobic (jesli pamientam dobrze)
              do miesiaca po urodzeniu dziecka. Robisz to w uzedzie na Lloyd Street w
              Manchester, lub chyba tez w szpitalu jestes odwiedzana przez uzednika i mozna
              to z nim zalatwic. Co do paszportow: ja bylam powiadomiona ze nowe prawo nie
              pozwala na wpisywanie dzieci do paszportu, i ze dzieci musza miec swoje wlasne
              paszporty. Wydanie dziecku wlasnego (polskiego) paszportu moze potrwac do 6-
              sciu miesiecy. Powodzenia, Marzena
              • kingaolsz Re: do kinga 26.08.04, 16:09
                My wpisalismy Roberta do paszportu w pazdzierniku i do tej pory tak mielismy.

Po opuszczeniu szpitala masz albo 8 albo 16 tygodni na rejestracje dziecka,
                powiedza Ci w szpitalu ( dadza ulotke).
                Z zalatwianiem paszportu, musisz miec polski akt urodzenia, pesel ( to tez moze
                byc skomplikowane, ale musisz juz w tym temacie sama rozmawiac z urzedem
                ewidencji w swoim miescie), 4 zdjecia i oboje rodzicow obecnych przy skladaniu
                wnioskow. Po 2 tygodniach od zlozenia wniosku dostaniesz roczny paszport
                tymczasowy dla dziecka, a w ciagu 6 miesiecy zostanie on wymieniony na normalny
                10 letni. ( wlasnie tak mysmy zalatwiali kilka tygodni temu).
                Jesli chcesz wyjechac w grudniu, radze wszystko zalatwiac jak najszybicej.
                Poza tym i tak trzeba to wszystko zalatwic, zeby "wywiezc" dziecko gdziekolwiek.

Pozdrawiam
                Kinga
    • monia_w27 do kasiaprzyb 01.09.04, 21:42
      Czesc
      Mój kolega grzeczny facet szuka pokoju w Menchesterze najlepiej w okolicy
      lotniska. Jak byś o czyms słyszała to daj znać.
      pozdrawiam
      Monika
    • monia_w27 Re: Manchester - w ciazy a zielona 02.09.04, 22:27
      Byłam juz u lekarza, zbadał mnie pobierznie i teraz mam zadzwonic w
      poniedziałek i umówić sie z połozną. Więc wszystko wskazuje na to ze raczej do
      Polski nie wróce i tu będę rodzić, w związku z tym chciałabym wypytac mamy z
      Manchesteru o jakies większe sklepy z rzeczami dla dziecka typu: wózki,
      łóżeczka, wanienki i takie tam bo byłam dzisiaj w centrum i wszedzie głównie
      same ciuchy i buty, ewentualnie posciele. Z góry dziekuje.
      • mgna Re: Manchester - w ciazy a zielona 02.09.04, 23:49
        Moniu,

Wspaniale! W takim razie tak oficjalnie WITAM!

Najfajniejszy sklep w Manchester dla dzieci (wszystko tam mozesz kupic od
        zabawek, ksiazek, ubran, butow do lozeczek i wozkow) jest Daisy & Tom (czesto
        maja przeceny) na Deansgate www.daisyandtom.com/. Nastepny sklep to
        Mothercare, rowniez John Lewis. Ewentualnie jesli chcesz zaoszczedzic to ja
        moge ci symbolicznie odsprzedac rzeczy ktore trzymalam dla nastepnego
        dzidziusia (ale chyba jednak nie bedziemy planowac tak szybko, wiec szkoda zeby
        w szafach pochowane lezaly). Mam tez ubranka ze Stanow i zabawki ktore moge Ci
        odstapic jesli chcesz. Mozesz napisac do mnie prywatnie (dam wtedy numer
        telefonu) to lepiej obmowimy. Ucalowania i trzymaj sie. Marzena
      • kasiaprzyb Re: Manchester - w ciazy a zielona 03.09.04, 18:50
        Hej
        Napisałam na priva
        Kasia
    • jagienkaa Spotkanie? 06.09.04, 20:34
      Dziewczyny
      Nie wiem czy któraś ma ochotę, ale może macie czas w sobotę po południu się
      spotkać? Ostatnio się spotkałam z Kasiaprzyb w Trafford Centre, ale może być
      ewentualnie gdzieś indziej.
      Tak jak już wspominałam moi teściowie mieszkają niedaleko Manchesteru, do
      Trafford Centre mam 20min, (Leigh/Wigan/Bolton) mąż mógłby mnie podrzucic na
      Grande Latte do Starbucks na przykład.
      Kto ma ochotę?
      • mgna Re: Spotkanie? 06.09.04, 23:48
        Jagienka juz wie (odpisalam w watku "Lista Mam") Wiec tutaj pisze tez: jesli
        Mamy z okolic, lub te odwiedzajace okolice, chca to mozemy sie spotkac u mnie w
        domku. O szczegolach porozmawiamy prywatnie, wiec piszcie pod moj e-mail. Ja
        tym czasem sprawdze czy nie mamy czegos zaplanowanego. Dozobaczenia, Marzena.
        • mgna Re: Spotkanie? 07.09.04, 00:16
          Maz ma zamieszanie w domku w ten weekend. Ale ja bede mogla sie wyrwac na
          spotkanie w Trafford Centre, w Starbucks. Marzena
      • kasiaprzyb Re: Spotkanie? 07.09.04, 10:35
        Ja też się bardzo chętnie spotkam z Wami. Może być oczywiście Trafford Centre.
        Kasia
        • jagienkaa Re: Spotkanie? 07.09.04, 13:01
          No to super dziewczyny!
          Może tak gdzieś o 15-16? Przy Starbucks?
          Jeszcze mam nadzieję że Monia się do nas przyłączy.
          Nie wiem jak wy ale będę bez Dominika (z tym że ewentualnie mogę go ze sobą
          zabrać, ale wtedy to mam pełne ręce robotywink)
      • monia_w27 Re: Spotkanie? 07.09.04, 13:02
        Ja chętnie sie spotkam ale wytłumaczcie mi dokładniej gdzie, bo nazwy mi za
        bardzo nic nie mówią no i o której godzinie? "Grande Latte do Starbucks"- To
        ulica czy dzielnica czy jakieś miejsce? nie mam pojęcia.
        Monika
        • mgna Re: Spotkanie? 07.09.04, 19:59
          Moniu,

Traffor Centre to mall, duzy budynek z pelno sklepami, napewno sa autobusy z
          Altrincham do Trafford Centre. POpros meza czy wie ktory z nich masz wziasc. W
          posrodku Trafford Centre jest "Food Hall" - pelno restauracji. Na drugim
          pietrze jest kawiarnia: Starbuck. Tam sie spotkamy pomiedzy 3pm a 4pm. Do
          zobaczenia, Marzena
          • mgna Re: Spotkanie? 07.09.04, 20:03
            Moniu, podam Ci numer mojego telefonu komurkowego jesli sie pogubisz.
            Dziewczyny, ja tylko wiem jak Monia wyglada. Jak sie rozpoznamy? Marzena
            • mgna Re: Spotkanie? 07.09.04, 20:05
              Moniu, Trafford Centre jest w poblizu Davyhulme i Urmston. Exit 9 lub 10 (nigdy
              nie zwracam uwagi na numerki smile ) z M60.
          • jagienkaa Re: Spotkanie? 07.09.04, 20:04
            www.thetraffordcentre.co.uk/
            - to ogólna strona www tego centrum (jest olbrzymie!!!)
            www.thetraffordcentre.co.uk/default.asp?id=7&parent=1
            -a tu możesz sprawdzić jakie autobusy jeżdżą.
            • jagienkaa Re: Spotkanie? 07.09.04, 20:07
              umówmy się więc na 16:00 przy Starbucks.
              ja z kolei się widziałam kiedyś z kasiaprzybwinkwięc my się pewnie poznamy!
              ja jestem blondynką, włosy dość długie, 165 cm, normalnej budowy, mam taką
              wielką torbę niebieską z paskami. Jestem też na 'zobaczcie' (klikając
              na 'Dominik' można mnie zobaczyćwink)
              • kasiaprzyb Re: Spotkanie? 08.09.04, 10:49
                No to super. Więc do zobaczenia w sobote o 16 w Trafford. My się pewnie poznamy
                z Jagienką, Monikę widziałam na zdjęciu, więc powinnyśmy się odnależć.
                Ja pewnie z Moniką będę rozpoznawalna po naszych brzuszkach.
                Pozdrawiam
                • monia_w27 Re: Spotkanie? 11.09.04, 12:09
                  Wybieram sie na spotkanie autobusem 18, wypatrujcie mnie dziewczyny około
                  16.00. Mam nadzieje ze trafie, a tak apropo to co będziemy robić? Gdzies
                  pujdziemy czy posiedzimy przy kawie?
                  pozdrawiam
                  Monika
          • jagienkaa Link do Journey Planner (autobus, tramwaj) 07.09.04, 20:12
            217.171.103.34/JourneyPlanner.jsp?vm_Reset_str=true
            wpisz skąd chcesz jechać, do trafford Centre Bus Station i Ci wyskoczy jakie
            masz opcje.
            Jak dalej nie będziesz wiedzieć to coś wymyślimy!
            • mgna Re: Link do Journey Planner (autobus, tramwaj) 07.09.04, 20:59
              Przegladnelam, wiec Cie poznam. Wysle moje zdjecia prywatnie. Dozobaczenia o
              16:00 Starbucks. Marzena
              • mgna Re: Link do Journey Planner (autobus, tramwaj) 07.09.04, 21:16
                Ja nie przychodze z Miloszkiem bo wtedy nie bedzie jak porozmawiac taki z niego
                wiercipietka! Choc byc moze przyjdzie sie przywitac (Mark zapewnie w czasie
                naszego spotkania pochodzi sobie z synkiem po gadget shops).
                • jagienkaa Re: Link do Journey Planner (autobus, tramwaj) 07.09.04, 22:51
                  no oki, to gdzieś tam się wszystkie znajdziemy (polo kokta polo koktawink w
                  sobotę! o 16:00! super!
                  (mam nadzieję że się nie spóźnię bo w ten dzień odbieramy samochód i nie wiem
                  ile nam to zajmie)
                  • mgna Re: Link do Journey Planner (autobus, tramwaj) 07.09.04, 23:27
                    jak bedziesz spozniona to daj znac na mojej komurce. Dozobaczenia.
                    • jagienkaa Re: Link do Journey Planner (autobus, tramwaj) 07.09.04, 23:35
                      tylko mi wyślij numer pleasesmile
                      • mgna Re: Link do Journey Planner (autobus, tramwaj) 08.09.04, 00:19
                        Jagienko, nie dostalas moich e-maili? Wiesz, jest cos nie tak z poczta Gazety.
                        Przesle jeszcze raz. Daj znac kiedy dostaniesz. Marzena

Moniu, czy dostalas moje e-maile?
                        • jagienkaa Re: Link do Journey Planner (autobus, tramwaj) 08.09.04, 08:07
                          Marzenko
                          Dostałam dzisiaj twoje zdjęcia (bardzo ładne!).
                          Wiem że coś jest z pocztą, napisałam nawet do Postmastera, chodzi o jakiś filtr
                          antysmpamowy STP czy coś takiego. Beznadzieja.
                          Jagienka
                          • mgna Re: Link do Journey Planner (autobus, tramwaj) 08.09.04, 10:23
                            Wiec masz zatem numer mojej komurki?
                            • jagienkaa Re: Link do Journey Planner (autobus, tramwaj) 08.09.04, 13:22
                              mam, dzięki. Do zobaczenia w sobotę o 16:00
      • monia_w27 Re: Spotkanie? 12.09.04, 13:30
        Czesc dziewczyny
        chciałam wam tylko napisać że miło mi było z wami się spotkać a szczegulnie
        dziękuję Kasi że cierpliwie szukała ze mną przystanku autobusowego bo
        troszeczkę sie przy tym nachodziłyśmy. Ja wróciłam wreszcie do domu o 21:00 a
        ty Kasiu?
        Wyslę wam zdjęcia na e-maile.
        pozdrawiam
        Monika
        • monia_w27 do Kasi 12.09.04, 14:27
          Mam pytanko
          Nie orientujesz się gdzie w Man znajduje się polski kościół.
          Jeżeli masz takie informacje to podaj mi prosze godziny mszy wieczornych
          dzisiaj.
          Dzięki
          Monika
          • kasiaprzyb Re: do Kasi 13.09.04, 11:21
            Niestety wczoraj nie zaglądałam na forum, więc nie dałam Ci namiarów. Kościół
            jest na Lloyd str, trzeba odbić w bok od Oxford Road i iść jakiś 10 minut
            prosto i po prawej stronie jest Kościół. Msze są w niedziele o 9,10,12 i 19.
            Może na przyszłość Ci się przyda.
            Pozdrawiam Kasia
            • monia_w27 Re: do Kasi 13.09.04, 11:24
              Dzięki Kasiu
              Pewnie sie wybiorę do tego kościoła.
            • monia_w27 Re: do Kasi 13.09.04, 11:48
              kasia ale to chyba jest juz Wilmslow road a nie oxford road? a potem skreca sie
              w Platt Lane czy w Moss lane? Jak masz mapę to zerknij proszę bo tu jest kilka
              tych ulic Lloyd i kościołów i nie wiem o które chodzi.
              dzieki
              Monia

kasiaprzyb napisała:

> Niestety wczoraj nie zaglądałam na forum, więc nie dałam Ci namiarów. Kościół
              > jest na Lloyd str, trzeba odbić w bok od Oxford Road i iść jakiś 10 minut
              > prosto i po prawej stronie jest Kościół. Msze są w niedziele o 9,10,12 i 19.
              > Może na przyszłość Ci się przyda.
              > Pozdrawiam Kasia
              • kasiaprzyb Re: do Kasi 13.09.04, 12:21
                Hej Moniko
                Przepraszam za nieścisłości, tak to jeszcze jest Wilmslow Road, potem
                przechodzi w Oxford, skręca się przy takim małym parku (Whitworth Park) w East
                lane i dochodzi się do pierwszego dużego skrzyzowania ze światłami i zaraz za
                nim jest kościół, na tablicy przed kościołem są polskie napisy więc poznasz, że
                to ten. Bo za nim jest tez nastepny, ale polski jest ten pierwszy. Jeżeli sie
                wybierzesz do zapraszam do siebie, ja mieszkam bardzo bliziutko, z Wilmslow
                road nie skręcasz w lewo jak do Kościoła, tylko w prawo w Oxford Place.
                Pozdrawiam Kasia

monia_w27 napisała:

> kasia ale to chyba jest juz Wilmslow road a nie oxford road? a potem skreca
                sie
                >
                > w Platt Lane czy w Moss lane? Jak masz mapę to zerknij proszę bo tu jest
                kilka
                > tych ulic Lloyd i kościołów i nie wiem o które chodzi.
                > dzieki
                > Monia
                >
                >
        • jagienkaa Re: Spotkanie? 12.09.04, 19:03
          ja też się dołączam do podziękowań, świetnie się bawiłam i nagadałamsmile
          Do zobaczenia wkrótce!
          • mgna Re: Spotkanie? 12.09.04, 22:33
            Czesc dziewczyny! Mi tez bylo milo was poznac. Przyjemnie sie rozmawialo.
            Kasia, Moniczka poniewaz mieszkacie blizej dajcie znac kiedy chcecie sie
            spotkac (Kasiu, mozesz przyjsc wraz z coreczka pobawi sie z Miloszkiem).
            Jagienko daj znac kiedy znow do okolic zagladniesz to sie spotkamy. Mozna nawet
            u mnie w domu, Dominik, Miloszek i Kasi coreczka moga sie pobawic razem.
            Dozobaczenia, Marzena
            • kasiaprzyb Re: Spotkanie? 13.09.04, 11:26
              Hej
              Ja również cieszę się bardzo ze spotkania i mam nadzieję że niedługo znowu się
              spotkamy. Miło było Was poznać i porozmawiać. Dla mnie to narazie jedyne
              kontakty towarzyskie tutaj, więc mam nadzieję,że bedą się rozwijały.
              Pozdrawiam gorąco.
              Kasia
    • monia_w27 Re: Manchester - w ciazy a zielona 14.09.04, 13:47
      Dziewczyny nie znacie jakiegos dobrego a niezbyt drogiego księgowego?
      • mgna Re: Manchester - w ciazy a zielona 14.09.04, 14:27
        Ksiegowy, czy to accountant? Najlepiej jest podzwonic do roznych (z Yellopages)
        i dowiedziec sie jakie oplaty biora za usluge ktora chcesz. Ewentualnie moge
        polecic accountants nasze firmy uzywaja.
      • mgna Re: Manchester - w ciazy a zielona 14.09.04, 14:48
        moniu, kontakt wyslalam prywatnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka