Dodaj do ulubionych

ANTYSEMICKA FRANCJA

01.04.02, 11:11
Antysemicka Francja?

Minionej nocy w Marsylii we Francji spłonęła synagoga. Sprawcy są nieznani.
Środowiska żydowskie we Francji mówią o wzrastającym w kraju antysemityzmie.

Pożar wybuchł w kilku miejscach na raz. Jest to kolejny atak na obiekty
żydowskie we Francji w ciągu ostatnich kilku dni.

W sobotę wandale wjechali dwoma samochodami terenowymi do synagogi w Lyonie i
usiłowali tam wzniecić pożar. W niedzielę niezidentyfikowany sprawca ostrzelał
w Tuluzie sklep rzeźnika z koszernym mięsem. Także w niedzielę podpalono
wejście do synagogi w Strasburgu. Przywódcy francuskich środowisk żydowskich
wzywają władze do ochrony żydowskich instytucji. Twierdzą, że atmosfera
zaczyna przypominać tę, jaka poprzedzała "Kryształową noc", kiedy to w
hitlerowskich Niemczech 9 listopada 1938 roku miały miejsce liczne
antyżydowskie incydenty i pogromy. Przywódcy izraelscy, w tym premier Ariel
Szaron, twierdzą, że we Francji wzrasta tolerowany przez władze antysemityzm.

Władze francuskie są zdania, że ataki są dziełem mieszkających we Francji
muzułmanów z północy Afryki i należy je bezpośrednio wiązać z konfliktem
palestyńsko-izraelskim.

ONET
Obserwuj wątek
    • Gość: narval Re: ANTYSEMICKA FRANCJA IP: *.abo.wanadoo.fr 01.04.02, 13:18
      Francja, po Wielkiej Rewolucji stala sie panstwem swieckim; dlatego wszelkie
      formy eksponowania swojej przynaleznosci religijnej sa zakazane;

W pracy, przyjeli stazyste, Zyd, ktory przez pierwszy dzien siedzial z
      jarmulka na glowie; dyrekcja w delikatny sposob (na prive) podpowiedziala, ze
      albo praca, albo jarmulka, mlody chlopak, rozumny, przed wejsciem do budynku
      sciagal ten ostentacyjny symbol przynaleznosci;

Inny problem, to mlode Arabki (nie wszystkie), przychodza do szkoly w ich
      djelaba (szarych, dlugich sukniach), z chustkami na dlowie; oczywiscie w
      zajeciach sportowych nie uczestnicza; problem ten powraca jak bummerang
      niemalze kazdego roku szkolnego; wiekszosc z nich jest wykluczana ze szkoly;
      byly robione procesy, przeciw dyrekcji tych szkol, ktore wspolnota "islamska"
      przegrywala;

Nie wiem jak odnosza sie w innych panstwach do tego problemu, ale, duzy plus
      dla rzadu Fr. za przestrzeganie swieckosci w miejscach publicznych i urzedach;

Niestety chyba myslacemu i z zasadami czlowiekowi, nie przyszloby do glowy
      wejsc do meczetu z butami; zreszta szybko zostalby do porzadku przywolany!
    • Gość: Milene Re: ANTYSEMICKA FRANCJA IP: *.w.club-internet.fr 01.04.02, 21:53
      konformista napisał(a):

> Antysemicka Francja?
      >
      > Władze francuskie są zdania, że ataki są dziełem mieszkających we Francji
      > muzułmanów z północy Afryki i należy je bezpośrednio wiązać z konfliktem
      > palestyńsko-izraelskim.
      >
      >
      A ty myslisz, ze ktos inny sie za tym kryje ?

• Gość: mirmat Re: ANTYSEMICKA FRANCJA IP: *.dialup.eol.ca 07.04.02, 00:33
      Doswiadczenia Francji, W. Brytani czy Niemiec daja nam dobra okazje by sie
      zapoznac co nas czeka po wejsciu do Unii Europejskiej. Jest mozliwe, ze
      Bruksela razem z wybrakowanym towarem da nam pare milionow muzulmanow na
      przechowanie. Lepiej juz przygotowujmy miejsca pod przyszle meczety.
      • jot-23 Re: ANTYSEMICKA FRANCJA 07.04.02, 00:35
        Gość portalu: mirmat napisał(a):

> Doswiadczenia Francji, W. Brytani czy Niemiec daja nam dobra okazje by sie
        > zapoznac co nas czeka po wejsciu do Unii Europejskiej. Jest mozliwe, ze
        > Bruksela razem z wybrakowanym towarem da nam pare milionow muzulmanow na
        > przechowanie. Lepiej juz przygotowujmy miejsca pod przyszle meczety.

mi sie muzulmanie podobaja, ich religia to nie tylko cepelia jak
        chrzescijanstwo, papierz to ma naprawde rpzerabane, wiedzac ze 90% owieczek
        naprawde cala chece traktuje z przymrozeniem oka.
        • Gość: ........ Re: ANTYSEMICKA FRANCJA IP: *.sympatico.ca 07.04.02, 01:30
          Tak to juz jest w tym zyciu. Jezeli sie nie zyje zgodnie z
          przykazaniami swojej religii, trzeba sie bedzie dostosowac do
          czyjejs, co moze byc tez sprawiedliwe. Chyba zycie i jego cel
          wiecej znaczy niz nazwy religijne, nieprawdaz?
          • Gość: boss Re: ANTYSEMICKA FRANCJA IP: *.tnt11.ewr3.da.uu.net 07.04.02, 02:07
            To jest bardzo ciekawe co napisal "konformista" i pozostali na temat Francji,
            nie wiedzialem o tym ze w miejscach publicznych - urzedach nie wolno
            demonstrowac swych przynaleznosci religijnej, uwazam to za dobre
            rozwiazanie ,szkoda ze tylko stosowane w tym kraju. Chcialbym jeszcze znac
            cos wiecej szczegolow na ten temat,od tych co mieszkaja we Francji, z checia
            poczytam !!!
            • Gość: Ryszard Re: ANTYSEMICKA FRANCJA IP: *.abo.wanadoo.fr 07.04.02, 08:01
              Co tu dodac? Swieckosc FR jest powszechnie znana. Szkola jest laicka a obok
              niej funkcjonuja szkoly prywatne , katolickie. Ich personel ma status podobny
              do fonctionnaire , czyli podobny do urzedniczego. Nie przeszkadza to Arabom
              zapisywac do tych szkol dzieci bo indoktrynacji tam nie ma. Lekcji religii
              zreszta tez nie ma w programie. Jak jest to po godzinach, prowadzona za friko
              przez nauczycieli. Proboszczowie maja tutaj pensje w wysokosci SMIC, czyli
              gwarantowanej, minimalnej pensji w FR. Taca idzie do biskupa i tam jest
              dzielona. W urzedach wisi fotka Prezydenta. Nie ma zadnych ooznak religijnych.
              W TV publicznej nadaje sie w niedziele programy tzw. religijne - rotacyjnie tzn
              kk, zydowski, muzulmanski, protestancki. Nie ma wiec jedynej slusznej religii.
              Tolerancja dla laikow jest ogromna, nikt nikogo palcem nie wytyka z ambony.
              Ksiezy jest malo, na mszach jest duzy udzial swieckich (czytanie lekcji,
              rozdawanie komunii sw. do lapy a nie na jezor). Stroje plebanow sa dyskretnie
              ujmujac "lzejsze" od polskich, nie ma tych ciezkich , haftowanych zlotem okryc.
              Najczesciej chodza oni calkowicie ppo cywilnemu z krzyzykiem w klapie. jedynie
              biskup po marynare zaklada te swoja ciemna szmatke+koloratke. Prawda jest, ze
              jak PL wejdzie do UE to strach moze byc duzy. U takiego Jankowskiego np... R.
      • Gość: J Re: ANTYSEMICKA FRANCJA IP: 212.162.228.* 09.04.02, 20:17

> Doswiadczenia Francji, W. Brytani czy Niemiec daja nam dobra okazje by sie
        > zapoznac co nas czeka po wejsciu do Unii Europejskiej. Jest mozliwe, ze
        > Bruksela razem z wybrakowanym towarem da nam pare milionow muzulmanow na
        > przechowanie. Lepiej juz przygotowujmy miejsca pod przyszle meczety.

Sa to doswiadczenia nie tylko wymienionych przez Ciebie panstw ale prawie calej
        Unii Europejskiej (moze za wyjatkiem Austrii i Finlandii). Europa Zachodnia jest
        cywilizacja ktora umiera pod wzgledem zarowno demograficznym jak i kulturowym i
        juz za kilkanascie lat wiekszosc stolic unijnych bedzie europejskimi tylko z
        nazwy gdyz miejsce dotychczas mieszkajacych tam Holendrow, Brytyjczykow czy
        Francuzow zajma Afrykanczycy i Arabowie. Jestem absolutnie pewien, ze obecnych
        zmian kulturowo demograficznych zachodzacych obecnie w Europie Zachodniej nie
        jest w stanie przetrwac zadna demokracja.
        Pozdr
    • Gość: mirmat Francuski bestseller warty przeczytania IP: *.dialup.eol.ca 07.04.02, 08:30
      Czy wiecie jaka ksiazka jest na czolowej pozycji bestsellerow we Francji?????
      Jak podala Torontonska Globe and Mail w artykule Margaret Wente, ta slawe
      osiagnela ksiazka lewicowego francuskiego komentatora, Thierry Meyssan
      twierdzaca, ze zaden samolot nie rabnal w Pentagon tylko agenci USA podstawili
      ciezarowke z materialami wybuchowymi. Ci sami amerykanscy agenci zorganizowali
      porwanie dwoch samolotow, ktore rabnely w wieze na Manhatanie.

Ach ta francuska kultura, czy nasi rodowici oszolomi moga jej dorownac?
      I jak Izrael mialby powierzyc swoja przyszlosc spolecznosciom o takiej
      inteligencji jak francuska, ktore zachwycaja sie bredniami zawartymi w Thierry
      Meyssan ksiazce?
      • Gość: Milene Re: Francuski bestseller warty przeczytania/Mirmat IP: *.w.club-internet.fr 07.04.02, 18:47

> Czy wiecie jaka ksiazka jest na czolowej pozycji bestsellerow we Francji?????
        > Jak podala Torontonska Globe and Mail w artykule Margaret Wente, ta slawe
        > osiagnela ksiazka lewicowego francuskiego komentatora, Thierry Meyssan
        > twierdzaca, ze zaden samolot nie rabnal w Pentagon tylko agenci USA podstawili
        > ciezarowke z materialami wybuchowymi. Ci sami amerykanscy agenci zorganizowali
        > porwanie dwoch samolotow, ktore rabnely w wieze na Manhatanie.
        >
        > Ach ta francuska kultura, czy nasi rodowici oszolomi moga jej dorownac?
        > I jak Izrael mialby powierzyc swoja przyszlosc spolecznosciom o takiej
        > inteligencji jak francuska, ktore zachwycaja sie bredniami zawartymi w Thierry
        > Meyssan ksiazce?

A co ty wiesz czlowieku o tym w co wierza Francuzi ? Na pewno nie w brednie
        nawiedzonego i pragnacego rozglosu Thierry Meyssana.
        • jot-23 Re: Francuski bestseller warty przeczytania/Mirmat 07.04.02, 18:53
          Gość portalu: Milene napisał(a):

> A co ty wiesz czlowieku o tym w co wierza Francuzi ? Na pewno nie w brednie
          > nawiedzonego i pragnacego rozglosu Thierry Meyssana.

ok, jesli jest na "liscie bestsellerow" to znaczy ze dobrze sie sprzedaje, jak
          te...swierze bagietki no nie? kto te ksiazke kupuje? chinczycy?

• Gość: Milene Re: Do Jot-23 IP: *.w.club-internet.fr 07.04.02, 23:10
            jot-23 napisał(a):

> Gość portalu: Milene napisał(a):
            >
            > > A co ty wiesz czlowieku o tym w co wierza Francuzi ? Na pewno nie w bredni
            > e
            > > nawiedzonego i pragnacego rozglosu Thierry Meyssana.
            >
            > ok, jesli jest na "liscie bestsellerow" to znaczy ze dobrze sie sprzedaje, jak
            > te...swierze bagietki no nie? kto te ksiazke kupuje? chinczycy?
            >

Slyszalam, ze juz niedlugo ksiazka bedzie przetlumaczona na angielski i w ten
            sposob i Amerykanie beda mogli ja przeczytac.
            W ten sposob Thierry Messan zarobi na niej jeszcze wiecej pieniedzy.
            Proporcjonalnie nie ma wiecej idiotow we Francji niz w USA a to nie moja wina ze
            w USA jest wiecej ludzi.

• Gość: Rumsfeld Re: ANTYSEMICKA FRANCJA IP: *.tnt29.chi15.da.uu.net 07.04.02, 08:51
      Zas Francja antysemicka?
      Zbombardowac Francje-a jak
      Polska antysemicka?-tez zbombardowac
      Kto jeszcze antysemicki?Eskimosi?-zamrozic na smierc-a co!!
      Demonstracja dzis byla w Nowym Jorku-przeciw Adolfowi Sharonowi-
      zbombardowac US-bo antysemickie,co jeszcze sie smie ruszac
      aaaaa,Pigmeje sa obojetni i nie ratuja zydow i ich synagog we Francji-
      zbombardowac-a jak ,co sie bedzie takie prostactwo panoszyc i w bebny
      walic caly dzien, analfabetyzm,patrialhanizm i w samoloty wierza ze to Bog.
      Zbombardowac-a jak!!!!!!!!!!!!!!!!!.
      • america Re: ANTYSEMICKA FRANCJA 08.04.02, 00:51
        Wszystko sie kupy nie trzyma, bo jak zyd Jospin premierujacy we Francji nie
        potrafi tam rzadzic?
    • Gość: Baloo Re: ANTYSEMICKA FRANCJA IP: *.ne.ch 09.04.02, 11:28
      Wydaje sie , ze % antysemitow we Francji jest taki sam , jak w calej Europie -
      tak samo jak % idiotow, geniuszy, kobiet, zwierzat domowych i takich tam
      roznych .. ale maja chyba cos ponad 5-6 milionow Arabow ( a
      raczej "Maghrebins"), a ostatnio kolega Aron niezle sobie u nich "nagrabil" ...

Co do zakazu noszenia chust przez dziewcyny w szkole, to uwazam, ze jest to
      chore, bo chusty nosza tylko niektore grupy i jest to bardziej etnografia niz
      kwestia religii (mimo, iz tak jest to tlumaczone). W koncu nikt Afrykanczykom
      nie zabraia noszenia ich strojow typu "koszula nocna", hasydzi chodza po
      ulicach w swoich strojach a zakonnicy i zakonnice tez nie za bardzo "po
      cywilnemu" ... Oczywiscie, jak sie im tego zabrania, to w naturalnym odruchu
      rodzice ( i same dziewczyny) sie przy tym upieraja ... i maja do tego prawo,

nawiasem mowiac , zgadzam sie z jot-23, ze powazne podejscie muzulmanow do ich
      religii zasluguje na szacunek, mimo iz sam katolikiem jestem raczej "mocno
      umiarkowanym" (plutôt tiède) ... I mam tu oczywiscie na mysli
      fundamentalistow , tylko normalnych "parafian" , ktorzy przestrzegaja zasad
      islamu na co dzien, mimo , iz sa one czasami dosc niewygodne ...

Dla wszystkich - Szalom i salam alejkum

Baloo
      • Gość: narval Re: ANTYSEMICKA FRANCJA IP: *.abo.wanadoo.fr 09.04.02, 16:11
        Fakt, ze Francja stanowi mieszanke kulturowa, przede wszystkich, duzy naplyw
        ludnosci arabskiej i murzynskiej;
        poniewaz szkolnictwo panstwowe jest zbudowane na bazie laickiej, dostep do
        tego systemu maja wszyscy; jednak jak sama nazwa wskazuje, sa pewne normy,
        ktore rodzice i uczniowie powinni przestrzegac; chodzi mi tutaj o stroj;
        afiszowanie sie z chustami i sukniami dla Arabow, jarmulkami u dzieci
        zydowskich, widoczne krzyzyki, turbany u malutkich hindusow...sa zabronione! I
        jestem za ta forma swieckosci! Niech zyczylabym sobie, aby moje dzieci, byly
        wychowywane wsrod tych stygmatow, ktore wyrozniaja inne kultury, w miejscu,
        ktore prezentuje swieckosc ustroju panstwowego;

Pisalam wczesniej o problemie chust u dziewczynek arabskich! Otoz problem,
        poznalam w pobliskim gimnazjum. Dwie mlode Arabki, z przekora przychodzily
        ubrane w 'swoj folklor' do szkoly. Nie braly udzialu w zajeciach wychowania
        fizycznego; doszedl tez problem lekcji wychowania seksualnego, wyklady byly
        systematycznie niezaliczane; sam ten fakt stanowi dla mnie naruszenie norm, do
        ktorych moje dzieci musza sie zastosowac. Oczywiscie istnieja prywatne szkoly
        arabskie, ktore nalezy oplacac; byla propozycja przeniesienia ich to tego typu
        placowek,niestety, odrzucona przez rodzicow!

Osobiscie jestem za wychowaniem laickim moich dzieci; maja czas na wyznania,
        sekty, stroje...przynaleznosc; stad kategorycznie jestem przeciwna tego typu
        wybrykom innych wyznan, w szkolnictwie dotowanym przez panstwo!

Oczywiscie zwiazane jest to rowniez z praktyka religii w szkolach polskich;
        swiadczy to o chorym systmie panstwowym, ktory pozwala na te
        duszpasterska 'dzialalnosc'w miejscu, gdzie powinna panowac neutralnosc
        swiatopogladowa;

W miejscach, ktore zeprezentuja religie staram sie podporzadkowac tym kanonom,
        w zamian rowniez chcialabym, aby respektowano laickie szkolnictwo;

Pozdrawiam

• Gość: Baloo chusty c.d. IP: *.ne.ch 09.04.02, 16:40
          Pewnie prawda jak zwykle lezy posrodku, albo zgola gdzies indziej ;o)
          Chusty to jedno - tepienie ich jest bledem a wrecz glupota, a realizacja
          programu (czy tez uchylanie sie od zajec)to inna sprawa ... ktos na innym
          watku i z innej okazji pisal cos o zdrowym rozsadku (bodajze czy nie nasz
          Kloss jot-23)... w tych sprawach bardzo by sie przydal ... inna rzecza znowu
          jest przestrzeganie prawa kraju, do ktorego sie przyjechalo, mimoiz , jak mi
          sie zdaje, Francuzi (ani inne nacje "bogate") nie organizuja jeszcze lapanek w
          Afryce, Azji, Europie wschodniej itp... - tutaj nalezaloby byc bezwzglednym ...

A nauka religii w polskich szkolach to jeszcze inna bajka - oczywiscie
          niewatpliwy skandal ; no i oczywiscie glupota wladz koscielnych - bo nic tak
          nie zraza (do jakiegokolwiek przedmiotu, idei, itp.) , jak wprowadzenie jej do
          programu szkolnego ... Nie mowiac juz o kwestii rozdzialu religii od
          Panstwa ...

Pozdrawiam

Baloo

PS : ale chyba juz odeszlismy od antysemityzmu Francuzow ;o)
          • Gość: Milene Re: chusty c.d./ do Baloo IP: *.w.club-internet.fr 09.04.02, 17:15
            Baloo,
            Mam wrazenie, ze sie nudzisz i masz straszna ochote pokrytykowac dzisiaj
            Francuzow. Myle sie ?
            Dlaczego w/g ciebie tepienie noszenie chust w szkole jest glupie ?
            Jak juz pisala wczesniej Narval szkoly we Francji sa swieckie i zakaz noszenia
            chust dotyczy wylacznie szkoly ( no i miejsca pracy tez). Po ulicy mozesz
            chodzic ubrany jak ci sie podoba.
            Ja osobiscie bardzo lubie foklor ale w pewnych miejscach jest on po prostu
            niestosowny.
            A to co sie obecnie dzieje w Polsce....Sam piszesz, ze nauczanie religii w
            szkolach to skandal.
            Dla mnie laickosc Francji jest czyms co cenie sobie najbardziej.
            No i oczywiscie liberté, égalité, fraternité smile
          • Gość: narval Re: chusty c.d. IP: *.abo.wanadoo.fr 09.04.02, 17:20
            Haha, przeczytalam koncowke, o musie nauki wprowadzonych przedmiotow i od razu
            przyszedl mi do glowy 'ruskij jazyk', dlaczego ja tak nie lubilam tego jezyka??
            Az dziw bierze!smile)

Fakt Baloo, te chusty to specyficzny temat! Kiedy jednak z
            moim 'zakontraktowanym' bulimy podatki na panstwo, nie mamy specyficznych
            upodopan religijnych, w przeciwnym razie dzieciaki chodzilyby do prywatnych
            szkol katolickich (moglyby zydowskich, czy muzulmanskich, ale nie ma tradycji
            rodzinnychsmile)) dlatego uwazam, ze nauka powinna sie odbywac w duchu swiecko-
            laickimsmile)
            Tym bardziej, ze te zagorzale arabskie rodziny zdaja sobie sprawe iz zaklocaja
            normalne funkcjonowanie systemu oswiaty!

Jesli chodzi o watek <Antysemicka Francja>, moge dodac mala notke o marszu
            pokojowym Zydow w Paryzu W ostatnia niedziele;
            Otoz wyruszyly dwa orszki, pierwszy Zydzi-pacyfisci, drugi-Zydzi-zwolennicy
            polityki Szarona, konserwatywni (nie jestem pewna tej formy); mniejsza o to;
            Oba te pochody, mialy wspolny punkt spotkania, bodajze Bastille, gdzie doszlo,
            jak mozna sie spodziewac do bijatyki, wyzwisk, szarpaniny, rannych...itd.

Takze i w tym narodzie, jednosci pogladowej nie znajdziesz!

• Gość: Baloo Re: chusty c.d. / do Milene i narval IP: *.ne.ch 09.04.02, 17:31
              Do narval : i bardzo dobrze, ze nie ma miedzy Zydami jednomyslosci - to
              znaczy , ze sa normalnym narodem (w razie, gdyby ktos o tym nie wiedzial)...

Do Milene : nie przeczytalas mojego postu dokladnie (pewnie byl przydlugi i
              nudny)... ja raczej opowiadalem sie za zdrowym rozsadkiem w rozwiazywaniu
              takich problemow ...

A swoja droga, trzeba bylo sobie tylu Arabow na glowe nie brac, w dodatku
              obiecujac im zlote gory i takie tam rozne "liberté, égalité i fraternité" , w
              ktore to hasla (szczegolnie w stosunku do obcych) wielu gospadarzy nie wierzy ,
              a jak wierzy, to z roznych wzgledow nie realizuje ...

I na koniec : nie mialem dzis szczegolnej ochoty narzekac na Francuzow i nie
              robilem tego, dopiero w tym poscie, podpuszczony przez niejaka Milene ;o)

caluski i Szalom

Baloo
              • Gość: Ktos Do Baloo IP: 131.137.84.* 09.04.02, 18:14
                Co oznacza to Twoje "Szalom" ?? To jakas nowopolszczyzna czy cos innego ??

Pozdrowienia
        • Gość: Ktos Chusty na matematyce i W/F IP: 131.137.84.* 09.04.02, 18:01
          To, ze mlode Arabki wnosza swoja religie do laickiej szkoly uwazam za cos
          niewlasciwego. Jesli jednak maja na to przyzwolenie to niech np. na matematyce
          siedza sobie w tych chustach ale na W/F niech je zdejma (by wykonac te same
          cwiczenia jak wszyscy inni) - czyz to nie proste rozwiazanie ??
          • Gość: Milene Re: Chusty na matematyce i W/F/ Ktos IP: *.w.club-internet.fr 09.04.02, 19:17
            Problem w tym, ze mlode muzulmanki w ogole nie chce uczestniczyc w zajeciach z
            W-F a juz bron Allahu sciagnac chuste nie mowiac juz o przebranie sie w szorty
            i podkoszulke.
            I badz tu madry !
            Dziwisz sie, ze panstwo nie chce im ustapic ?
            • Gość: Ktos Re: Chusty na matematyce i W/F/ Ktos IP: 131.137.84.* 09.04.02, 19:47

> Problem w tym, ze mlode muzulmanki w ogole nie chce uczestniczyc w zajeciach z
              > W-F a juz bron Allahu sciagnac chuste nie mowiac juz o przebranie sie w szorty
              > i podkoszulke.
              > I badz tu madry !
              > Dziwisz sie, ze panstwo nie chce im ustapic ?

Tzn. w odroznieniu od reszty na niektore zajecia chca chodzic a na niektore nie ??
              Jesli tak to powinne one poszukac sobie innej szkoly niekoniecznie we Francjii !!

Byeeeeeee
            • Gość: ........ Re: Chusty na matematyce i W/F/ Ktos IP: *.sympatico.ca 09.04.02, 19:48
              Mysle ze wzajemniej tolerancji i zrozumienia tam brakuje. Troche
              tez zyciowego podejscia w tym wszystkim potrzeba. To, ze
              dziewczyny nie chca uczestniczyc w zajeciach fizycznych nie
              powinno byc zbytnim problemem dla nikogo ( kalecy tez sa
              zwolnieni, i co?) Ubior kazdy powinien nosic taki jaki sobie
              uwaza za sluszny, taki w ktorym sie czuje najlepiej i
              najwygodniej (chyba ze szkola wymaga jednolitego ubioru dla
              wszystkich, wtedy wszystkich on powinien dotyczyc, a raczej
              obowiazywac). Tu w Kanadzie spotyka sie np. policjantow w
              turbanach. Mnie osobiscie wcale to nie przeszkadza. Co mi moze
              przeszkadzac - to niesluszny mandat czy cos w tym rodzaju. Widze
              np. Indianina ktory tez inaczej sie ubiera, i co? Przeciez to
              ja przyjechalem na ich ziemie, pasowaloby mi sie raczej do
              nich dostosowywac, nie dowrotnie. Francuzi powinni sie liczyc z
              tym, ze udzielajac miejsca zamieszkania innym narodowosciom beda
              zmuszeni do czesciowej akceptacji ich kultury, tradycji itp.
              Niestety nie mozna sie stac czy zrobic Francuzem - nim trzeba
              sie urodzic. Laicka czy koscielna szkola nie powinna tez
              zbytnio byc punktem nieporozumien. W tym przypadku mozna zawsze
              sie dogadac i wiekszosc glosow powinna zadecydowac czego sie
              chce. To, ze ksiazka zdobyla popularnosc, swiadczy o tym ze
              duzo muzulmanow mieszka we Francji. To oni ja ogolnie kupuja,
              nie ci prawdziwi Francuzi.
              • jot-23 Re: Chusty na matematyce i W/F/ Ktos 09.04.02, 19:52
                Gość portalu: ........ napisał(a):

To, ze ksiazka zdobyla popularnosc, swiadczy o tym ze
                > duzo muzulmanow mieszka we Francji. To oni ja ogolnie kupuja,
                > nie ci prawdziwi Francuzi.

masz na to JAKIEKOLWIEK przeslanki/dowody? czy po prostu gdybasz?
                • Gość: ........ Re: Chusty na matematyce i W/F/ Ktos IP: *.sympatico.ca 09.04.02, 20:24
                  Nie bylo to stwierdzenie upewnione. Nie napisalem ze Francuzi
                  (rodowici) jej nie kupuja. Czytalem w prasie o tym, gdzie
                  bylo napisane ze wlasnie ta ksiazka cieszy sie powodzeniem
                  wsrod francuskich muzulmanow i podali ze 20 tys. zostalo
                  rozsprzedane (nie podali w jak krotkim czasie). To tyle. Moge sie
                  oczywiscie mylic, gdyz jak napisalem opinie wydalem na podstawie
                  przeczytanego. Najlepiej pewnie wiedza kto je kupuje to ci,
                  ktorzy je sprzedaja. Nie przecze ze moze to byc "gdybanie" z
                  mojej strony. Ja nawet nie mieszkam we Francji.
                • Gość: Milene Re: Dzielo Thierry'iego Meyssana / do Jot-23 IP: *.w.club-internet.fr 09.04.02, 21:06
                  jot-23 napisał(a):

> Gość portalu: ........ napisał(a):
                  >
                  > To, ze ksiazka zdobyla popularnosc, swiadczy o tym ze
                  > > duzo muzulmanow mieszka we Francji. To oni ja ogolnie kupuja
                  > ,
                  > > nie ci prawdziwi Francuzi.
                  >
                  > masz na to JAKIEKOLWIEK przeslanki/dowody? czy po prostu gdybasz?

O dobrze, ze jestes moze odpowiesz mi na moj post z 7 kwietnia. Chyba, ze cie
                  zatkalo ? wink))
                  • jot-23 Re: Dzielo Thierry'iego Meyssana / do Jot-23 09.04.02, 21:22

>> O dobrze, ze jestes moze odpowiesz mi na moj post z 7 kwietnia. Chyba, ze cie
                    > zatkalo ? wink))

a mnie tu kiedys nie bylo? :>

co do postu, to watpie w duzy naklad tutaj, nie ze tu sie glupot nie czyta smile
                    tylko ze temat, jak to mowia po wioskach "hadki"... jest pelno swirow weszacych
                    spiski i inne teorie... ale nie tego typu.
    • Gość: polishAM Re: ANTYSEMICKA FRANCJA IP: *.nas20.new-york1.ny.us.da.qwest.net 09.04.02, 20:32
      Kto potrzebuje synagogi ? Dla mnie to tak interesujace ja spalony supermarket.
      Przeciez Zydzi pala chrzescijanskie koscioly i nikt nie przejmuje sie tym.
      • Gość: najtis Re: ANTYSEMICKA FRANCJA IP: *.abo.wanadoo.fr 29.04.02, 10:43
        Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Kto potrzebuje synagogi ? Dla mnie to tak interesujace ja spalony supermarket.
        > Przeciez Zydzi pala chrzescijanskie koscioly i nikt nie przejmuje sie tym.
        -----------------------------------------------------------------------------
        I to prawda?Ale sie narobilo,jeszcze spala Notre Dame!

• america Re: ANTYSEMICKA FRANCJA 29.04.02, 05:28

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka