pia.ed 25.08.04, 18:55 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040825/ekonomia/ekonomia_a_9.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot-23 Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! 25.08.04, 19:00 pia.ed napisała: heh, to jak to w koncu jest? wydawalo mi sie ze w EU wszystko lecza za darmo i serwis jest "z usmiechem" ... po co oni do tej polski jezdza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! IP: *.cwshs.com 25.08.04, 19:09 jot-23 napisał: > serwis jest "z usmiechem" ... po co oni do tej polski jezdza? moze lubia egzotyke? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Za darmo w Unii? NIE 25.08.04, 20:08 To tylko w Polsce "za darmo lecza"... Natomiast w Szwecji za dentyste sie zawsze placilo. Jedno niewielkie plombowanie kosztuje minimum 1 000 kr = 500 zl czyli 95 euro. Przeglad zebow 500 kr = 250 zl czyli 47 euro Czyszczenie z kamienia 500 kr = 47 euro Oba te zabiegi sa w Polsce, jak wszyscy wiedza, BEZPLATNE, oczywiscie tylko dla Polakow. Unia nie ma z tym nic wspolnego, bo kazde panstwo ma wlasny budzet. Wiem ze znajoma Polka tez leczy zeby w Polsce za polowe tego, co by ja kosztowalo w Irlandii. W tym artykule wspomniano cos o lepszym standarcie u polskich dentystow niz np w Danii. Byc moze to prawda, bo Dunczycy z Kopenhagi lecza zeby u mojego dentysty w Malmo, a ten ma luksusowo urzadzony gabinet. Z tym ze Dunczykom moj dentysta wystawia rachunek, z ktorego oni czesciowo dostaja w Danii zwrot pieniedzy. Ja mam zeby w swietnym stanie i dlatego moge pozwolic sobie na troche drozszego dentyste. W przychodni panstwowej ceny sa niewiele nizsze, a duzo gorsza atmosfera, bo socjal wysyla tam azylowcow na leczenie zebow, a ci przychodza calymi rodzinami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan ale oni leczą zeby w prywatnych gabinetach! IP: *.chello.pl 26.08.04, 02:19 a nie w panstwowych! stomatologia jest w Polsce 95% opanowana przez prywatne gabinety. Panstwowe to znikoma mniejszosc, gdzie na zabieg czeka sie tygodniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! IP: 5.1.* / *.ms.com 25.08.04, 20:36 pare lat temu bedac w polsce rodzinka namowila mnie na wizyte u "specjalisty" Gabinet i owszem czysty i obsluga usmiechnieta i dali znieczulenie. Po powrocie do domu poszedlem do mojego dentysty (jakies polroku pozniej) na przeglad. A on mi: ocho widze ze pan byl w polsce i ktos panu latal zeba. Latal? spytalem naiwnie no bo nie leczyl i wyleczyl - ot rozwiercili tego zeba panu niemilosiernie zalozyli troche taniej plomby i wzieli gotowke. Zrobil zdjecie, wzial sie do roboty i poprawil. Usluga w Pl kosztowala mnie cos ok $30-$40 (bo najleszy gabinet w miescie wojewodzkim) a u mnie w nowym jorku dokladnie $10 (reszta poktyta przez ubezpieczenie). Ot i taki moral. cudze chwalicie swego nie znacie ak Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! 25.08.04, 20:48 Gość portalu: ak napisał(a): > pare lat temu bedac w polsce rodzinka namowila mnie na wizyte u "specjalisty" > Gabinet i owszem czysty i obsluga usmiechnieta i dali znieczulenie. Po > powrocie do domu poszedlem do mojego dentysty (jakies polroku pozniej) na > przeglad. A on mi: ocho widze ze pan byl w polsce i ktos panu latal zeba. > Latal? spytalem naiwnie > no bo nie leczyl i wyleczyl - ot rozwiercili tego zeba panu niemilosiernie > zalozyli troche taniej plomby i wzieli gotowke. > Zrobil zdjecie, wzial sie do roboty i poprawil. > Usluga w Pl kosztowala mnie cos ok $30-$40 (bo najleszy gabinet w miescie > wojewodzkim) a u mnie w nowym jorku dokladnie $10 (reszta poktyta przez > ubezpieczenie). Tylko trzeba je miec... > > Ot i taki moral. > cudze chwalicie swego nie znacie > ak Odpowiedz Link Zgłoś
gratiss Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! 25.08.04, 21:52 A zoltaczke dostaniecie GRATISS!!!!Albo inne dziadostwo.Moja mama wyladowala w szpitalu zakaznym po wyrwaniu zeba.A ze panuje epidemia zoltaczki w Polsce to chyba kazdy wie. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Zoltaczka 26.08.04, 00:16 Wlasnie sie dziwilam, ze przed operacja sie wszyscy szczepia! W Szwecji o zadnych szczepieniach sie nie slyszy i czytajac forum ZDROWIE bylam tym faktem zaskoczona... Co do polskich dentystow to bylam raz na sprawdzeniu zebow (nic nie znaleziono). Miesiac potem ukruszyl mi sie kawaleczek plomby, wiec poszlam do mojego dentysty. Przy okazji okazalo sie, ze mialam spory ubytek w jednym zebie, ktorego jesli ten polski dentysta nie zauwazyl, to musial byc slepy... Drugi raz poszlam w zeszlym roku w Warszawie, bo czulam ze ostry kant zeba rani mi wewnetrzna strone policzka. Przy okazji poprosilam o sprawdzenie zebow i oczyszczenie z kamienia. Dentystka sprawdzila, nic nie znalazla, a oczyscic nie mogla bo "akurat miala narzedzia w naprawie". Dwa miesiace potem poszlam do mojego dentysty, bo cos mnie uwieralo. Okazalo sie przy okazji, ze w zebie ktory ta dentystka sprawdzala i lekko opilowala, mialam widoczna golym okiem dziure zaraz przy dziasle! Skonczylo to sie leczeniem kanalowym (trzeba bylo wypelnic slabe trzy korzenie) i daniem koronki bo zab byl juz wielokrotnie plombowany. Rachunek wyniosl 8 800 kr czyli 4 400 zl!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skrynszot Re: Zoltaczka 26.08.04, 01:12 Chyba za rzadko myjesz zeby mala. I chodz czesciej do dentysty na profilaktyke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zoltaczka IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 26.08.04, 01:54 W wielu szpitalach na treningach dla pracownikow medycznych jest podawane ze: Najwiecej przypadkow zakazen zoltaczkia typu A (Hepatitis A - z brudu-jedzenie, fecal-oral method of spreding disease)i zoltaczka B (Hepatitis B - przenoszona przez krew, sline i inne body fluids, brudne narzedzia denstystyczne)sa: 1.Azja, 2.Ameryka Poludniowa, 3.Eastern Europe. Te dane mozna tez przeczytac on-line. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kan_z_oz Re: Zoltaczka IP: *.mega.tmns.net.au 26.08.04, 11:03 Leczyc zeby w Polsce? Ubezpieczenie pokrywa w 100% leczenie ogolne bez limitow; 80% leczenia specjalistycznego z rocznym limitem $ 1700 AU na osobe. Nie pamietam kiedy ostatnio placilam. Co pol roku na przeglad, floro i wybielanie.(mowa o Sydney) Do Polski tylko turystycznie z nadzieje, ze nie bede musiala widziec zadnego lekarza. Pzd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan my już nie som Istern Jurop tylko Midl Jurop IP: 217.11.142.* 26.08.04, 17:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antypod a jak w Polsce nie dadza rady wyleczyc zebow IP: *.nsw.bigpond.net.au 26.08.04, 12:19 to juz wtedy pozostaje tylko Australia, gdzie zrobia co trzeba za friko: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=15099173&a=15189919 Odpowiedz Link Zgłoś
ona_au Re: a jak w Polsce nie dadza rady wyleczyc zebow 26.08.04, 13:09 w Polsce zrobiono mi 3 korony (tylko 600zl kazda!). W Australii jedna poszla po polowie roku, pod druga jest duza infekcja, a trzecia wyglada ze zdjecia ze tez pojdzie. Poza tym jest szpara miedzy koronami i dziaslem, ktora daje dostep bakteriom! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Do skrynszota 26.08.04, 18:01 "Chyba za rzadko myjesz zeby mala. I chodz czesciej do dentysty na profilaktyke" Sam rozumiesz, ze przy takich cenach u dentysty kazdy o zeby bardzo dba! Myje zeby rano i wieczorem przez 5 minut, uzywam nitki i wykalaczki. W Szwecji chodzi sie na sprawdzenie do dentysty raz do roku (dostaje sie wezwanie do domu), a ja chodze czesciej bo cos wynajduje, choc dentysta mowi ze ani on nic nie widzi, ani na zdjeciach pokazywanych na duzym monitorze tez nic nie widac. Chodze 2 razy w roku do higienistki zebnej na czyszczenie kamienia, co zajmuje 40 minut, wiec nie jakies odwalanie! Wlasciwie norma jest chodzenie do hienistki raz w roku. O jakiej profilaktyce piszesz? Gwarantuje, ze dbam o uzebienie duzo lepiej niz wielu Polakow... Znam mlodych ludzi ktorzy od lat nie byli u dentysty, brakuje im juz zebow, a ja mam dotad wszystkie wlasne chociaz jestem od nich sporo starsza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Refundacja? 26.08.04, 18:21 Czytalam, ze w Polsce jesli sie nawet pojdzie do prywatnego dentysty na czyszczenie kamienia, to Ubezpieczalnia potem te pieniadze pacjentowi zwraca. Zgadza sie to? Ktos pisal, ze w Polsce do przychodni czeka sie tygodniami. Dokladnie tak jak w Szwecji, gdzie czas czas oczekiwania na wizyte u dentysty "spolecznego" jest 5-6 tygodni. Z ta tylko roznica, ze po tych tygodniach oczekiwania placi sie niemal tak samo jak u prywatnego dentysty! Sa ustalone srednie ceny zabiegow, ktore sa REKOMENDOWANE. Jesli dentysta ma dobra renome, super nowoczesny gabinet, to bierze 10 czy 20% drozej. Natomiast niektorzy czasem nawet biora mniej niz w przychodni, aby przyciagnac pacjentow... Coz, prawa rynku. U dentysty prywatnego czeka sie 2 tygodnie, wiec tak szybko tez nie jest... Oczywiscie jak wypadnie plomba czy ktos ma infekcje, to przyjmie w ciagu paru dni, zawsze ma zarezerwowany czas na nagle przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Refundacja? IP: 5.1.* / *.ms.com 26.08.04, 19:34 Oczywiscie jak wypadnie plomba czy ktos ma infekcje, to przyjmie w ciagu paru > dni, zawsze ma zarezerwowany czas na nagle przypadki. to przewalone macie w tej szwecji. moj dentysta przyjmie mnie tego samego dnia chyba ze jest po 9 pm Odpowiedz Link Zgłoś
polak_au Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! 27.08.04, 00:44 ale wiecie ktos tutaj pisze ze w Polsce nic nie znaleziono zlego w zebach, a w SZwecji tak. To ze nie znalezli chyba nie jest miernikiem dobrego dentysty. Moze poprostu sa uczciwi? No wiec w Australii zrobili eksperymenty - wyslali tych samych ludzi do roznych dentystow - wynik byl zadziwiajacy: - jeden dentysta stwierdzil ze zeby niczego nie potrzebuje - drugi ze pare plomb - trzeci ze 10 plomb, a inny pare kanalowych leczen zasunal I komu tu wierzyc??? Przeciez dentysci to tez biznesmeni nastawieni na forse. Pacjent nie wie tak naprawde co sie dzieje z zebami, dopoki nie poczuje bolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.T. Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! IP: *.dyn.optonline.net 27.08.04, 04:59 Ja tez kiedys pojechalam do Polski do dentysty (akurat bylam pomiedzy ubezpieczeniami a zaleczenie problemu wyceiono na pare tysiecy) w jakiejs renomowanej warszawskiej przychodni. Z efektu bylam zadowolona, moja tutejsza stomatolog tez nie miala zastrzezen. Wizyty przebiegaly calkiem milo dopoki przypadkiem moj wuj nie wygadal sie ze przyjechalam z USA, lekarz natychmiast nawynajdywal mase problemow twierdzac ze dzisiaj juz sie tak nie leczy, Amerykanscy dentysci to konowaly itp. itd. Co do pierwszego aspektu mial racje, tyle ze te przestarzale metody zaplikowano mi Pare lat wczesniej w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
ona_au Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! 27.08.04, 05:16 nie badzmy aroganccy co do nazywania zlych zebow "niezadbanymi" Jest tez genetyka, choroby, tabletki tez zeby oslabiaja. Sa ludzie ktorzy b.dbaja i maja beznadziejne zeby, a sa tez niedbajacy z calkiem zdrowymi. Niestety nie wszystko jest w naszych i dentysty rekach.Czasem los nie jest fair. Odpowiedz Link Zgłoś