Dodaj do ulubionych

Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!!

25.08.04, 18:55
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040825/ekonomia/ekonomia_a_9.html
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! 25.08.04, 19:00
      pia.ed napisała:

heh, to jak to w koncu jest? wydawalo mi sie ze w EU wszystko lecza za darmo i
      serwis jest "z usmiechem" ... po co oni do tej polski jezdza?
      • Gość: VIP-1 Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! IP: *.cwshs.com 25.08.04, 19:09
        jot-23 napisał:

> serwis jest "z usmiechem" ... po co oni do tej polski jezdza?
        moze lubia egzotyke?
    • waldek.usa Na szczescie czasy zabiegow na zywca minely n/t 25.08.04, 19:14

• pia.ed Za darmo w Unii? NIE 25.08.04, 20:08
        To tylko w Polsce "za darmo lecza"...
        Natomiast w Szwecji za dentyste sie zawsze placilo. Jedno niewielkie
        plombowanie kosztuje minimum 1 000 kr = 500 zl czyli 95 euro.
        Przeglad zebow 500 kr = 250 zl czyli 47 euro
        Czyszczenie z kamienia 500 kr = 47 euro
        Oba te zabiegi sa w Polsce, jak wszyscy wiedza, BEZPLATNE, oczywiscie tylko
        dla Polakow.

Unia nie ma z tym nic wspolnego, bo kazde panstwo ma wlasny budzet.

Wiem ze znajoma Polka tez leczy zeby w Polsce za polowe tego, co by ja
        kosztowalo w Irlandii.

W tym artykule wspomniano cos o lepszym standarcie u polskich dentystow niz np
        w Danii. Byc moze to prawda, bo Dunczycy z Kopenhagi lecza zeby u mojego
        dentysty w Malmo, a ten ma luksusowo urzadzony gabinet.
        Z tym ze Dunczykom moj dentysta wystawia rachunek, z ktorego oni czesciowo
        dostaja w Danii zwrot pieniedzy.
        Ja mam zeby w swietnym stanie i dlatego moge pozwolic sobie na troche drozszego
        dentyste.
        W przychodni panstwowej ceny sa niewiele nizsze, a duzo gorsza atmosfera, bo
        socjal wysyla tam azylowcow na leczenie zebow, a ci przychodza calymi
        rodzinami...
        • Gość: corgan ale oni leczą zeby w prywatnych gabinetach! IP: *.chello.pl 26.08.04, 02:19
          a nie w panstwowych! stomatologia jest w Polsce 95% opanowana przez prywatne
          gabinety. Panstwowe to znikoma mniejszosc, gdzie na zabieg czeka sie tygodniami.
    • Gość: ak Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! IP: 5.1.* / *.ms.com 25.08.04, 20:36
      pare lat temu bedac w polsce rodzinka namowila mnie na wizyte u "specjalisty"
      Gabinet i owszem czysty i obsluga usmiechnieta i dali znieczulenie. Po
      powrocie do domu poszedlem do mojego dentysty (jakies polroku pozniej) na
      przeglad. A on mi: ocho widze ze pan byl w polsce i ktos panu latal zeba.
      Latal? spytalem naiwnie
      no bo nie leczyl i wyleczyl - ot rozwiercili tego zeba panu niemilosiernie
      zalozyli troche taniej plomby i wzieli gotowke.
      Zrobil zdjecie, wzial sie do roboty i poprawil.
      Usluga w Pl kosztowala mnie cos ok $30-$40 (bo najleszy gabinet w miescie
      wojewodzkim) a u mnie w nowym jorku dokladnie $10 (reszta poktyta przez
      ubezpieczenie).

Ot i taki moral.
      cudze chwalicie swego nie znacie
      ak
      • waldek.usa Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! 25.08.04, 20:48
        Gość portalu: ak napisał(a):

> pare lat temu bedac w polsce rodzinka namowila mnie na wizyte u "specjalisty"
        > Gabinet i owszem czysty i obsluga usmiechnieta i dali znieczulenie. Po
        > powrocie do domu poszedlem do mojego dentysty (jakies polroku pozniej) na
        > przeglad. A on mi: ocho widze ze pan byl w polsce i ktos panu latal zeba.
        > Latal? spytalem naiwnie
        > no bo nie leczyl i wyleczyl - ot rozwiercili tego zeba panu niemilosiernie
        > zalozyli troche taniej plomby i wzieli gotowke.
        > Zrobil zdjecie, wzial sie do roboty i poprawil.
        > Usluga w Pl kosztowala mnie cos ok $30-$40 (bo najleszy gabinet w miescie
        > wojewodzkim) a u mnie w nowym jorku dokladnie $10 (reszta poktyta przez
        > ubezpieczenie).

Tylko trzeba je miec...

>
        > Ot i taki moral.
        > cudze chwalicie swego nie znacie
        > ak
    • gratiss Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! 25.08.04, 21:52
      A zoltaczke dostaniecie GRATISS!!!!Albo inne dziadostwo.Moja mama wyladowala w
      szpitalu zakaznym po wyrwaniu zeba.A ze panuje epidemia zoltaczki w Polsce to
      chyba kazdy wie.
      • pia.ed Zoltaczka 26.08.04, 00:16
        Wlasnie sie dziwilam, ze przed operacja sie wszyscy szczepia!
        W Szwecji o zadnych szczepieniach sie nie slyszy i czytajac forum ZDROWIE bylam
        tym faktem zaskoczona...

Co do polskich dentystow to bylam raz na sprawdzeniu zebow (nic nie
        znaleziono). Miesiac potem ukruszyl mi sie kawaleczek plomby, wiec poszlam do
        mojego dentysty. Przy okazji okazalo sie, ze mialam spory ubytek w jednym
        zebie, ktorego jesli ten polski dentysta nie zauwazyl, to musial byc slepy...

Drugi raz poszlam w zeszlym roku w Warszawie, bo czulam ze ostry kant zeba
        rani mi wewnetrzna strone policzka. Przy okazji poprosilam o sprawdzenie zebow
        i oczyszczenie z kamienia. Dentystka sprawdzila, nic nie znalazla, a oczyscic
        nie mogla bo "akurat miala narzedzia w naprawie".

Dwa miesiace potem poszlam do mojego dentysty, bo cos mnie uwieralo.
        Okazalo sie przy okazji, ze w zebie ktory ta dentystka sprawdzala i lekko
        opilowala, mialam widoczna golym okiem dziure zaraz przy dziasle!
        Skonczylo to sie leczeniem kanalowym (trzeba bylo wypelnic slabe trzy
        korzenie) i daniem koronki bo zab byl juz wielokrotnie plombowany.
        Rachunek wyniosl 8 800 kr czyli 4 400 zl!!!
        • skrynszot Re: Zoltaczka 26.08.04, 01:12
          Chyba za rzadko myjesz zeby mala.
          I chodz czesciej do dentysty na profilaktyke.
          • Gość: mm Re: Zoltaczka IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 26.08.04, 01:54
            W wielu szpitalach na treningach dla pracownikow medycznych jest podawane ze:
            Najwiecej przypadkow zakazen zoltaczkia typu A (Hepatitis A - z brudu-jedzenie,
            fecal-oral method of spreding disease)i zoltaczka B (Hepatitis B - przenoszona
            przez krew, sline i inne body fluids, brudne narzedzia denstystyczne)sa: 1.Azja,
            2.Ameryka Poludniowa, 3.Eastern Europe.
            Te dane mozna tez przeczytac on-line.
            • Gość: kan_z_oz Re: Zoltaczka IP: *.mega.tmns.net.au 26.08.04, 11:03
              Leczyc zeby w Polsce?
              Ubezpieczenie pokrywa w 100% leczenie ogolne bez limitow; 80% leczenia
              specjalistycznego z rocznym limitem $ 1700 AU na osobe. Nie pamietam kiedy
              ostatnio placilam. Co pol roku na przeglad, floro i wybielanie.(mowa o Sydney)
              Do Polski tylko turystycznie z nadzieje, ze nie bede musiala widziec zadnego
              lekarza.
              Pzd
            • Gość: corgan my już nie som Istern Jurop tylko Midl Jurop IP: 217.11.142.* 26.08.04, 17:40
    • Gość: Antypod a jak w Polsce nie dadza rady wyleczyc zebow IP: *.nsw.bigpond.net.au 26.08.04, 12:19
      to juz wtedy pozostaje tylko Australia, gdzie zrobia co trzeba za friko:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=15099173&a=15189919
      • ona_au Re: a jak w Polsce nie dadza rady wyleczyc zebow 26.08.04, 13:09
        w Polsce zrobiono mi 3 korony (tylko 600zl kazda!).
        W Australii jedna poszla po polowie roku, pod druga jest duza infekcja, a
        trzecia wyglada ze zdjecia ze tez pojdzie. Poza tym jest szpara miedzy koronami
        i dziaslem, ktora daje dostep bakteriom!
        • pia.ed Do skrynszota 26.08.04, 18:01
          "Chyba za rzadko myjesz zeby mala.
          I chodz czesciej do dentysty na profilaktyke"

Sam rozumiesz, ze przy takich cenach u dentysty kazdy o zeby bardzo dba!
          Myje zeby rano i wieczorem przez 5 minut, uzywam nitki i wykalaczki.
          W Szwecji chodzi sie na sprawdzenie do dentysty raz do roku (dostaje sie
          wezwanie do domu), a ja chodze czesciej bo cos wynajduje, choc dentysta mowi
          ze ani on nic nie widzi, ani na zdjeciach pokazywanych na duzym monitorze tez
          nic nie widac.
          Chodze 2 razy w roku do higienistki zebnej na czyszczenie kamienia, co
          zajmuje 40 minut, wiec nie jakies odwalanie!
          Wlasciwie norma jest chodzenie do hienistki raz w roku.
          O jakiej profilaktyce piszesz?
          Gwarantuje, ze dbam o uzebienie duzo lepiej niz wielu Polakow...
          Znam mlodych ludzi ktorzy od lat nie byli u dentysty, brakuje im juz zebow,
          a ja mam dotad wszystkie wlasne chociaz jestem od nich sporo starsza!!!
          • pia.ed Refundacja? 26.08.04, 18:04
            • pia.ed Re: Refundacja? 26.08.04, 18:21
              Czytalam, ze w Polsce jesli sie nawet pojdzie do prywatnego dentysty na
              czyszczenie kamienia, to Ubezpieczalnia potem te pieniadze pacjentowi zwraca.
              Zgadza sie to?

Ktos pisal, ze w Polsce do przychodni czeka sie tygodniami.
              Dokladnie tak jak w Szwecji, gdzie czas czas oczekiwania na wizyte u
              dentysty "spolecznego" jest 5-6 tygodni.
              Z ta tylko roznica, ze po tych tygodniach oczekiwania placi sie niemal tak
              samo jak u prywatnego dentysty! Sa ustalone srednie ceny zabiegow, ktore sa
              REKOMENDOWANE.
              Jesli dentysta ma dobra renome, super nowoczesny gabinet, to bierze 10 czy 20%
              drozej.
              Natomiast niektorzy czasem nawet biora mniej niz w przychodni, aby
              przyciagnac pacjentow... Coz, prawa rynku.

U dentysty prywatnego czeka sie 2 tygodnie, wiec tak szybko tez nie jest...
              Oczywiscie jak wypadnie plomba czy ktos ma infekcje, to przyjmie w ciagu paru
              dni, zawsze ma zarezerwowany czas na nagle przypadki.
              • Gość: ak Re: Refundacja? IP: 5.1.* / *.ms.com 26.08.04, 19:34
                Oczywiscie jak wypadnie plomba czy ktos ma infekcje, to przyjmie w ciagu paru
                > dni, zawsze ma zarezerwowany czas na nagle przypadki.

to przewalone macie w tej szwecji.
                moj dentysta przyjmie mnie tego samego dnia chyba ze jest po 9 pm
    • polak_au Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! 27.08.04, 00:44
      ale wiecie ktos tutaj pisze ze w Polsce nic nie znaleziono zlego w zebach, a w
      SZwecji tak. To ze nie znalezli chyba nie jest miernikiem dobrego dentysty.
      Moze poprostu sa uczciwi?

No wiec w Australii zrobili eksperymenty - wyslali tych samych ludzi do roznych
      dentystow - wynik byl zadziwiajacy:

- jeden dentysta stwierdzil ze zeby niczego nie potrzebuje
      - drugi ze pare plomb
      - trzeci ze 10 plomb, a inny pare kanalowych leczen zasunal

I komu tu wierzyc??? Przeciez dentysci to tez biznesmeni nastawieni na forse.
      Pacjent nie wie tak naprawde co sie dzieje z zebami, dopoki nie poczuje bolu.
    • Gość: E.T. Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! IP: *.dyn.optonline.net 27.08.04, 04:59
      Ja tez kiedys pojechalam do Polski do dentysty (akurat bylam pomiedzy ubezpieczeniami a zaleczenie
      problemu wyceiono na pare tysiecy) w jakiejs renomowanej warszawskiej przychodni. Z efektu bylam
      zadowolona, moja tutejsza stomatolog tez nie miala zastrzezen. Wizyty przebiegaly calkiem milo
      dopoki przypadkiem moj wuj nie wygadal sie ze przyjechalam z USA, lekarz natychmiast nawynajdywal
      mase problemow twierdzac ze dzisiaj juz sie tak nie leczy, Amerykanscy dentysci to konowaly itp. itd.
      Co do pierwszego aspektu mial racje, tyle ze te przestarzale metody zaplikowano mi Pare lat wczesniej
      w Polsce!
      • ona_au Re: Przyjezdzajcie leczyc w Polscw zeby!!! 27.08.04, 05:16
        nie badzmy aroganccy co do nazywania zlych zebow "niezadbanymi"
        Jest tez genetyka, choroby, tabletki tez zeby oslabiaja.
        Sa ludzie ktorzy b.dbaja i maja beznadziejne zeby, a sa tez niedbajacy z
        calkiem zdrowymi.
        Niestety nie wszystko jest w naszych i dentysty rekach.Czasem los nie jest fair.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka