Dodaj do ulubionych

Kontakt Szwajcaria?

IP: *.eds.ch 05.04.02, 17:06
Hei wszystkim,

Siedze sobie wsrod gor, krow i szwajcarskich mozgowcow i szukam adrenaliny i
porywu zycia, ktorego chyba tutaj brakuje. Nudze sie przeokrotnie, choc w tak
wspanialym kraju nudzic sie nie wypada i szukam kontaktow na normalnych
polskich ludzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Duban Re: Kontakt Szwajcaria? IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.02, 20:28
      Witam , co slychać w Szwajcarii,czemu taka zniechecona?
      adam

1974r@poczta.gazeta.pl
      • Gość: mizia Re: Kontakt Szwajcaria? IP: *.sairgroup.com 08.04.02, 16:46
        A propos misiow, bajek i opowiastek to gratuluje znajomosci.Z moich czasow
        pamietam tylko krecika, ale.. szukam pomyslu na weekend - Szwajcaria pelna
        tajemniczosci i uokow. Cos innego niz wejscie na Pilatusa czy moczenie nog w
        Lago po dlugiej rowerowej przejazdzce(polecam trase z Airolo). Jak wygladaja
        uroki francuskojezycznej czesci - ktorej przyznam sie nie znam i chetnie
        podpytam sie o to szanowne forum,

->zdrowko
    • Gość: tommix Re: Kontakt Szwajcaria? IP: *.bluewin.ch 08.04.02, 03:39
      Witaj! Klania sie Genewa. A Ty gdzie jestes?
      tommix@poczta.gazeta.pl
    • Gość: Darek Re: Kontakt Szwajcaria? IP: 134.65.105.* 08.04.02, 09:30
      Moze wypijemy kawusie w Lugano?
      doizy@hotmail.com
      • Gość: mizia Re: Kontakt Szwajcaria? IP: *.eds.ch 08.04.02, 09:45
        Kawusia w Lugano?!

A moze troche deszczyku na Bahnhofstrasse Zurichu.
        Jak tam samopoczucie po goracym weekendzie -Lugano, Genewa i ..
        • Gość: Baloo Re: Kontakt Szwajcaria? IP: *.ne.ch 08.04.02, 10:07
          No to zapraszam do Neuchâtel , choc tutaj tez nagle zrobilo sie deszczyscie ...

Baloo

PS : Niebawem beda pewnie rozsylane wici na spotkanie, byc moze w okolicach
          Murten / Morat ... tyko niejaki "bf" z rodzinka musi wrocic z¨wielkanocnego
          obzarstwa w Polsce ... a moze juz wrocili ???

Bf - odezwij sie !!! Chyba juz nadszedl czas na walny sabat na Mont Vully !!
          Niebawem bedzie znow cieplo...

Baloo
          • Gość: mizia Re: Kontakt Szwajcaria? IP: *.eds.ch 08.04.02, 10:15
            Pelne zaskoczenie,

Czyli istnieje pare mijsc gdzie mozna pogadac po polsku i poopowiadac sobie
            stare dobre kawalki Bareji i oplotkowac Zebrowskiego w Wiedzminie.
            Super! Czesto sie spotykacie tu i tam czy tylko w sferze wirualno-elektronicznej
            • Gość: Baloo Re: Kontakt Szwajcaria? IP: *.ne.ch 08.04.02, 10:54
              O Barei i innych starociach - w kazdej chwili, w dowolnej ilosci i formie :o),
              a o Zebrowskim w Wiedzminie - dopiero , gdy pojade do Polski i zobacze
              to "cos" ;o)
              Nadejscie wiosny , wraz z cieplejszymi week-endami , pozwala miec nadzieje, ze
              kontakty "trzeciego stopnia" stana sie czestsze ...

Pozdrowki

Baloo
            • Gość: Darek Re: Kontakt Szwajcaria? IP: 134.65.105.* 08.04.02, 11:24
              Mnie jak do tej pory nie udalo sie spotkac z nikim ze Szwajcarii. Dworcow unikam bo za nimi
              nie przepadam. Lubie jedynie stare przystanie. Jesli nie Lugano to moze Lago Maggiore? bede
              tam lowil ryby jak bedzie padac deszcz. Sieciami. Bede mial termos z kawusia i dwie kanapki z
              kielbasa. Moze jeszcze ... parasol i gumiaki. Lapiesz sie?
              pzdr
              • Gość: mizia Re: Kontakt Szwajcaria? IP: *.sairgroup.com 08.04.02, 13:48
                Lago Maggiore, hmmm..brzmi interesujaca i z powiewem letniej bryzy.
                Najciekawsze sa jednak te kanapki z kielbasa - polska rodzima czy wloska
                odmiana? Acha, no i co mozna znalezc ciekawego w sieciach? Czy maja jakies
                monstra na polodniu, czy potwor z Loch Ness jest ostatni na wymarciu.

pzw.
                • Gość: Darek Re: Kontakt Szwajcaria? IP: 134.65.105.* 08.04.02, 14:42
                  Ciekawi Cie zagrycha? no coz, polska kielbase bede mial, jak zlapie w sieci zlota rybke, co
                  udaje mi sie nader czesto. Moze ona po prostu to lubi? nie zastanawialem sie. Spelnia az 3
                  zyczenia. Zostaja jeszcze dwa .... cos wymysle.
                  Do czwartku nie da sie nic zlowic, moze w piatek albo sobote? Zapowiadaja sztormy, opady i
                  wielkie fale na Lago. Bede samotnie plywal na desce. Napisz o ktorej bedziesz w porcie.
                  Fajne miejsce (jedyne w tamtej okolicy) to Isola Bella - warta obejrzenia.
                  pzdr
    • Gość: Baloo Pytanko do Darka ... IP: *.ne.ch 08.04.02, 14:55
      poniewaz w lecie wybieram sie w okolice Twojego Lago, mam pytanko, czy
      testowales juz przejazd przez Gotarda po otwarciu tunelu ? Czy warto sie
      tamtedy pchac, czy lepiej jednak sprobowac gora ? Chodzi oczywiscie o
      przepychanke wsrod ciezarowek i innych takich ....

Dzieki za odpowiedz

baloo
      • Gość: Darek Re: Pytanko do Darka ... IP: 134.65.105.* 08.04.02, 15:08
        nie ma problemow z przejazdem przez tunel -jechalem 2 razy przed Sylwestrem.
        Mozna sprawdzic w internecie w jakie dni puszczaja ciezarowki. Jak uzbieraja kilka
        kilometrow to potem puszczaja cala kolumne, z przodu policja i z tylu policja ... sam nie
        widzialem takiego widoku. Jest jeszcze radio "tunel".
        Nie martw sie na zapas. Badz prawdziwa Kaska Baloo.
        pzdr
        • Gość: Baloo Re: Pytanko do Darka ... Dzieki IP: *.ne.ch 08.04.02, 15:15
          Dzieki za blysk-odpowiedz ... chyba warto obejrzec widok takiego konwoju - z
          daleka, oczywiscie ... wtym wypadku "obserwacja uczestniczaca" nie wydaje sie
          zbyt atrakcyjna ;o)

A ja nie jestem zadna Kaska Balou tylko poczciwy Misio Baloo ;o)

Pozdrowionka

Mis Baloo
          • Gość: Darek Re: Pytanko do Misia IP: 134.65.105.* 08.04.02, 15:42
            To Pani Baloo jest Panem Baloo?
            co to za opowiastka o misiu Baloo?
            Przyznam ze nie slyszalem tej historii
            choc czytalem nie jedno ....
            byl sobie Kubus Puchatek, Fatalista, ... ale Baloo?????
            ktos zacz?
            moze to z innej sfery?
            • Gość: Baloo Odpowiedz od Misia IP: *.ne.ch 08.04.02, 15:50
              Jak to widac, kto tu dzieci nie ma ...
              oprocz innych slawnych misiow (Colargol, Puchatek, Uszatek, Jogi itd..)
              najslynniejszy jest oczywiscie Baloo z "Ksiegi Dzungli"

Baloo
              • Gość: darek Re: Odpowiedz od Misia IP: 134.65.105.* 08.04.02, 16:02
                wybacz ale Puchatka wymienialem.
                Jogi jest misiem ale chyba dla studentow - ogladalo sie go dawno temu
                podobnie jak Jacka i Agatke ... "Colargol to wlasnie ja ..." -itd jak w piosence
                ja znam, ale moje dzieci nie. Sa za mlode, ale nie takie znow mlode .
                A Telesfor to byl smok czy mis?
                Co bedziesz robila w okolicy? latem. Skad przyjedziesz? Moge polecic pare miejsc.
                Mozemy sie razem powloczyc (z mlodymi). Co Ty na to?
                bede przewodnikiem.
                pzdr
                • Gość: Baloo Re: Odpowiedz od Misia IP: *.ne.ch 08.04.02, 16:56
                  Telesfor i Teodor to najprawdziwsze smoki ...

A Baloo , jak dotad, to najprawdziwsza mesczizna (tak przynajmniej twierdzi
                  moja lepsza polowa)

Tym niemniej zaproszenie do wloczegi przyjmuje w imieniu calej misiowej
                  gromadki (2+3 , juz mozesz sie bac, hue, hue, hue). Jeszcze nie wiem, gdzie
                  dokladnie bedziemy ... na razie tyle, ze znajomy znajomych (:o)) ma gdzies w
                  Ticino "szalet" , ktory moglby dac do dyspozycji ...

We'll be in touch ???

Baloo
                  • Gość: darek Re: Odpowiedz od Misia IP: 134.65.105.* 08.04.02, 17:09
                    jak chcesz abym czegos poszukal to daj znac. Moze we Wloszech bedzie taniej?
                    Znajomi znajomych maja hotel pod Varese w Cantello - moge zapytac.... z samego Varese
                    mozna powloczyc sie po gorach ale niezbyt wysokich (mozna z dziecmi) Campo del Fiori, oraz
                    Sacro Monte, niedaleko tez do Laveno ...i jeziora Lago Maggiore (20 minut)
                    w jakim wieku masz dzieci? moje pociechy to dwaj chlopcy - prawie12 i prawie 15.
                    d
                    • Gość: Baloo Re: Odpowiedz od Misia IP: *.ne.ch 08.04.02, 17:12
                      Uuuuppps ... moje to 7, 4,5 i 2 !!!! Troche to niekompatybilne, ale nic to ...
                      na razie pozostajemy przy "szalecie", ale spotkac sie mozemy, jak najbardziej i
                      bedzie niejednokrotnie bardzo przyjemnie doprawdy ...

Uciekam dodom, do jutra

Pzdr

Baloo
    • karelia Mnisio Baloo 08.04.02, 21:31
      wszystkim polecam przyjazn misia Baloo, znanego jako Pan Prezesunio. To dusza
      nie czlowiek, poczciwy, mily , madry a jaki wygadany.....i oczywiscie jego
      sympatyczna rodzine z kolezanka malzowinka na czele. Jak czegos nie wiecie ,
      pytajcie Baloo -Prezesa , on wie wszystko, no prawiewink
      Pozdrawiam K.
      • Gość: darek Re: Mnisio Baloo IP: 134.65.105.* 09.04.02, 08:31
        Skoro wie wszystko to mam pytanie:
        a gdzie podziala sie Mizia?
        d
        • Gość: Baloo Re: do darka i karelii IP: *.ne.ch 09.04.02, 09:30
          Karelia - prosze o uspokojenie sie : juz widze, jak zwyzkuja moje notowania na
          liscie Forumowych Madrali ;o)

Co do mizi - mozna przypuszczac, ze walczy o przetrwanie w bujnie zwijajcym sie
          SAir Group ... chyba, ze mnie adres zmylil... Prosimy Mizie o potwierdzenie lub
          zaprzeczenie ....

Szalom

Baloo
          • Gość: mizia Re: do darka i karelii i baloo IP: *.eds.ch 09.04.02, 10:15
            Witam witam,

widze ze po paru dniach zalozymy szwajcarski Scotlandyard. Kto kupuje akcje
            nowej firmy ? Gratuluje, choc nie w pelnie. W paru rzeczach jestem jeszcze
            nowicjuszka a do tego sie zalicza forumowanie. Notowania Misaia Baloo ida w
            gore.
            pozdrawiam.
            mizia
            • Gość: Baloo Witamy zalozycielke watku IP: *.ne.ch 09.04.02, 10:23
              .. dzien dobry, szanowna gospodyni ...

zaden tam Scotland Yard, zwyczajna Police Cantonale ;o)

zapamietalem tylko dlatego, ze zdziwilem sie, ze ta firma jeszcze istnieje
              (nawet jesli tylko w postaci adresow internetowych ) ;oD

Uklony

Baloo

PS : Akcje niech kupuja inni ...ja juz mam na szczescie za soba takie "zyciowe
              interesy" ... ufffff.
              • Gość: dar Re: Witamy zalozycielke watku IP: 134.65.105.* 09.04.02, 12:01
                a co to jest SAir Group - uswiadomcie mnie. Moze jestem niedzisiejszy? na pewno nie
                wczorajszy.
                pozdr
                • Gość: mizia Re: opowiesci dla dar'a IP: *.eds.ch 09.04.02, 12:21
                  Hei dar,

witamy w forum wymiany powiastek szwajcarskich. Niestety tommix i duban
                  wylaczyli sie z linii, moze pozniej. Jak bedziesz mial pomysly na weekedend w
                  CH chetnie wymienie sie doswiadczeniami. Co do SAirGroup, to byla sobie taka
                  szwajcarska linia lotnicza swissair, po stipexowaniu zostaje tylko swiss, ktora
                  mozna latac obecnie. A SAirGroup poprostu zrzeszala rozne linie lotnicze np.LOT
                  ktory sie niezle przejechal na tej transakcji.Tyle na teraz

mizia
                  • Gość: dar'o Re: opowiesci od dar'a IP: 134.65.105.* 09.04.02, 12:44
                    nigdy nie lecialem samolotem ... no moze lotnia ....
                    Znalem jedna stewardese, ktora latala Lotem a od paru lat Delta. Poznalismy sie gdy ona
                    jeszcze nie byla stewardesa i miala 3 lata a ja kilka wiecej.

Pomysly na weekend mam i owszem ale moge je zmienic. Czy jestes w Zurychu? moze
                    spotkamy sie w pol drogi tylko nie wiem jeszcze gdzie to jest? pewnie na jakiej gorze ....
                    podobno im wyzej tym powietrze jest przejrzystrze? lepiej widac.
                    Czy jestes wolna?
                    pozdrowionka
                    d
                    • Gość: mizia Re: kontakt Szwajcaria? IP: *.eds.ch 10.04.02, 09:12
                      Witam klubowiczow. Widze ze przypadlo mi znowu podniesienie tematow
                      szwajcarskich. Mysle ze calkiem niezle nam szlo. Prezesa Baloo juz
                      mielismy,dolaczyla do nas nawet karelia z innych czatow, a tejemniczy 007 zglos
                      sie - Darek czy daro - ujawnil sie zdolnosciami rybackimi.
                      Nie wierze ze w CH liczba internautow na tym sie konczy.
                      Do dar'a - a propos planow weekendowych to chetnie w nastepnym
                      tygodniu,najlepiej podczas sabatu czarownic o ktorym wspominal Baloo.

pozd. pilot
                      • Gość: Baloo Do pilotki mizi : cierpliwosci ...czekamy na bf IP: *.ne.ch 10.04.02, 09:31
                        Momencik ... na razie tocza sie negocjacje zakulisowe z drugim ojcem dzieciom,
                        glowa zaprzyjaznionego klanu ;o) ... za chwilke powinien sie tu pojawic

pozdrowienia i na zrazie

Baloo
                        • Gość: dar'o do Pilota IP: 134.65.105.* 10.04.02, 10:44
                          czy moze znasz Tadzia Bienieckiego? kiedys tam byl i tez latal Lotem a moze bardziej plywal ...
                          chyba w Genewie albo Zurychu? pare lat temu, moze jeszcze tam jest????
                          d
                          • Gość: mizia Re: do darka IP: *.eds.ch 10.04.02, 11:27
                            Tadzia nie znam ale Myszke Micki tak. Czy naciskal na przycisk start w kabinie
                            czy bawil sie w stewarda?
                            A czy slyszeliscie cos o klubie Pani Mlynarskiej, gdzies pod Basel, cos mi sie
                            obilo o uszy, ale za duzo na ten temat nie wiem
                            pzdr.
                            • Gość: dar'o od darka IP: 134.65.105.* 10.04.02, 11:40
                              Tadzio z 5-6 lat temu byl reprezentantem/przedstawicielem Lotu bodajze w Genewie
                              zdaje sobie sprawe ze te kontrakty nie sa dozywotnie
                              kidys z nim mialem przyjemnosc grac w szachy ...
                              Myszki Miki -nie przepadam za nia -kojarzy mi sie z nerwowym, malym, czarnym pinczerem
                              Z malych to ja lubie kawusie , albo spacerek i opieke nad piekna malutka kobietka ....
                        • bf Re: Do pilotki mizi : cierpliwosci ...czekamy na bf 10.04.02, 13:39
                          Baloo, Bog Ci zaplac z cierpliwe oczekiwanie!

Mont Vully - z przyjemnoscia! Moze sobota?
                          Tylko, ze pogoda... na sobote i niedziele zapowiadaja w Murten: 0-30% slonca, 1-5
                          mm opadow i tylko 9 stopni ciepla.

• Gość: Baloo Cierpliwosc zostala nagrodzona .. IP: *.ne.ch 10.04.02, 13:55
                            Hej !

tez zajrzalem na Météo suisse i faktycznie sabat na gorze odpada, bo nam skora
                            od kosci odpadnie :o((
                            I znowu,jak w zimie, dylemat : gdzie znalezc zadaszone miejsce, gdzie mozna by
                            taaka zgraje dzieciakow puscic i samemu odpoczac ....
                            Znowu przekladamy na nastepny week-end ???
                            ja juz glupi jestem ...moze ktos ma jakis pomysl ?

Baloo
                            • bf po 19. kwietnia... 10.04.02, 14:31
                              moze weekend 20-21 bedzie ladniejszy?
                              poki co jest prognoza do 19 - calkiem, calkiem...
                              bo najblizszy weekend ma byc kiepki nawet w Ticino

biore sie do roboty, moze skrobne cos jeszcze wieczorem
                              • Gość: baloo Re: po 19. kwietnia... IP: *.ne.ch 10.04.02, 15:23
                                Niech bedzie 20-21 kwietnia...
                                ja na ten lykend w kazdym razie robie juz przeglad Puzzle'i, gier karcianych
                                dla dzieciskow, kredki temperuje, te rzeczy ... o rany, a tu jak raz lepsza
                                polowa tylek w troki i do Paryzewa jedzie na caaluski lykend .... zgroza !!!

szkoda , ze szczeniaki takie mlode, mozna by do knajpy pojsc, zycia by sie
                                nauczyly ...

Pozdrowienia dla wszystkich

Baloo
                          • tommix Re: Do pilotki mizi : cierpliwosci ...czekamy na bf 12.04.02, 01:36
                            Juz jest zimno. Bylem dzisiaj, a wlasciwie to wczoraj, w Yverdon, Neuchatel i
                            Morat przyjrzec sie postepom na budowach arteplazy. Generalny wniosek -
                            wszedzie bylo piekielnie zimno i potwornie wietrznie.
                            Co do weekendu do w sobote wybieram sie do Bazylei na Jesus Christ Superstar w
                            wykonaniu Teatru Muzycznego w Gdyni. Spektakl o 14.30. Moze ktos sie dolaczy,
                            zwlaszcza ze w lokalnej prasie recenzje byly doskonale!
                            tommix
                            • Gość: baloo do tommixa IP: *.ne.ch 12.04.02, 08:59
                              hej !

popatrz, popatrz .. a u nas, 10 km od Neuchatel, raczej wydawalo mi sie cieplo,
                              ale co prawda nie musialem stac nad jeziorkiem i poddawac sie ostatnim
                              podrygom "bise" ...
                              jak wrazenia z arteplaz (poza pogodowymi ) ?

Pozdrowienia

Baloo
                            • Gość: mizia Re: Do tommixa -Jesus Christ Superstar IP: *.eds.ch 12.04.02, 11:36
                              Poprosimy o pare dokladniejsze dane - Bazylea, ale gdzie dokladnie i czy sa
                              jeszcze bilety i jak czasowo to wyglada ?
                              pzdr.
    • Gość: Baloo propozycje na przyszly week-end ... IP: *.ne.ch 10.04.02, 15:30
      Nowy "podwatek" : czy na przyszly (byc moze juz sloneczny) lykend sa jacys
      chetni ? jakie propozycje ? Malo nas, kraik niby nieduzy, ale strasznie
      jestesmy rozproszeni...
      Czy ktos zna jakies ciekawe miejsce w plenerze, gdzies bliko srodka, tak, zeby
      wszyscy mieli tak samo daleko ? ;oD i zeby mlodocianych wandali mozna bylo
      jakos zneutralizowac ...
      Padly juz porozycje Mont-Vully pod Morat/Murten oraz Ballenberg, czekam
      nadalsze ...

Baloo
      • Gość: mizia Re: propozycje na przyszly week-end ... IP: *.eds.ch 10.04.02, 16:26
        Hi,hi,

Murten wcale nie jest w srodku...z poludnia latwo np do Zurich, z Neuchatel tez
        jest latwe polaczenie..nienie zartuje

p.pilot
        • Gość: Baloo Centralne polozenie .. do pilotki mizi IP: *.ne.ch 12.04.02, 09:02
          Jak sie wezmie pod uwage Zurich , Genewe (tommix) i Ticino (darek) , to okolice
          Murten czy Fryburga (np. Gruyère) wydaja sie calkiem calkiem ...

Na razei z Appenzell i Gryzonii nikt sie nie zglosil ;o)

Baloo
    • Gość: Ktos Do Wszystkich IP: 131.137.84.* 10.04.02, 16:38
      I ja chetnie bym sie zwami spotkal ... ale... bede tylko 8 dni na trasie Zurych-
      Geneva-Nimes-Turyn-Zurych. Do Zurychu przylatuje (miedzy 5 a 10 czerwca) z
      Montrealu az i tam wynajmuje samochod i bede wozil nim swoja slubna i 5.5
      latka. Teraz probuje zaplanowac jakos te trase. Docelowo lecem do Polski.

Na razie zycze wszystkim udanego/slonecznego weeeeeekendu.

Pozdr. ...... Andrzej (Ktos)
      • Gość: Baloo Re: Do Ktosia IP: *.ne.ch 10.04.02, 16:45
        No to sie nie spotkamy .. bo ja miedzy 5 a 10 czerwca bede we Francji (ale na
        polnocy).. innym razem ...

powodzenia

Baloo
      • Gość: mizia Re: Do Wszystkich - pomocy IP: *.bluewin.ch 10.04.02, 20:22
        Spiaca szwajcario - potrzebuje wsparcia.
        Wlasnie kupilam rolki, ale nie mam zielonego pojecia co z tym ..narzedziem sie
        robi..potrzebuje kogos w celu nauki - z humorem i cierpliwoscia.
        Ludzie wygladaja fajowo w dlugo-suwie, ale daleka droga do tego...
        pozdr.
        • Gość: Ktos Re: Do Wszystkich - pomocy IP: 131.137.84.* 10.04.02, 20:37
          Gość portalu: mizia napisał(a):

> Spiaca szwajcario - potrzebuje wsparcia.
          > Wlasnie kupilam rolki, ale nie mam zielonego pojecia co z tym ..narzedziem sie
          > robi..potrzebuje kogos w celu nauki - z humorem i cierpliwoscia.
          > Ludzie wygladaja fajowo w dlugo-suwie, ale daleka droga do tego...
          > pozdr.

Jesli nie mialas pojecia to i tak nie najgorzej skonczylas. Moglas kupic cos o
          wieeele gorszego ... cokolwiek. A tak bardziej serio to po zalozeniu tych rolek
          przybierz pozycje stojaca i wykonuj ruchy lyzwiarza(arki). Oooo!! widzisz juz
          wiesz prawie wszystko.

Zdaje mi sie, ze cos pisalas o Swiss-Air ?? Bo ja w czerwcu lece z Montrealu do
          Zurychu. Swiss-Air mial/ma podobno finansowe problemy .. no wiec czy sadzisz, ze
          bezpiecznie leciec ich samolotem ??

Pozdrowienia ........
          • Gość: mizia Re: Do Ktosia IP: *.eds.ch 11.04.02, 10:22
            Dzieki za rolki-informacje, ale lapanie powietrza przez wamachiwanie rak mysle
            ze mi nie wystarczy, trzeba sie jakos zatrzymac. A propos latania to mam mile
            odczucia, nawet po nowym swiss-ie. Wprawdziez lepsze stewardesy i stewardzi
            przeszli do innych linii lotniczych - a przede wszystkim piloci - ale nadal
            jest sympatycznie. Nie polecam wglebiania sie w temat - z czego jest zrobiony
            samolot. Czesc osob moze sie zdenerwowac i przestac zupelnie latac. Choc z
            drugiej strony jest to niezla magia.
    • Gość: Ktos Do Wszystkich ...... IP: 131.137.84.* 12.04.02, 15:39
      Czesc ludzie !!

Mam jedno do was jedne pytanko. Czy jak bede jechac z Zurychu do Genevy (i
      dalej do Grenoble) to mam szanse zobaczyc alpejski lodowiec gdzes tam w okolicy
      tej trasy ?? Jesli tak to jak bardzo mozna siedo niego zblizyc jadac
      samochodem ??

Paaaaaaaaaaa
      • Gość: Baloo Re: Do Ktosia IP: *.ne.ch 12.04.02, 16:03
        Lodowcow w Alpach szwajcarskich jest kilkaset (tyle, ile oblodzonych
        szczytow...), ale chyba chodzi ci o ktorys z wiekszych, ktore ladnie schodza w
        doline ...
        Tak czy inaczej, jesl bedziesz jechal autostrada, to zapomnij - zadnej szansy,
        bo jedziesz Wyzyna Szwajcarska i Alpy widzisz na horyzoncie (blizej lub dalej,
        ale raczej daleko...).
        Proponuje wiec droge dluzsza i mniej autostradowa : Zurich na Lucerne lub
        Schwyz i dalej kierunek na Gothard .... w kantonie Uri musisz zjechac z
        autostrady (kierunek Andermatt) , zeby cie nie "wywialo" tunelem do Wloch(!!!)
        i przez Andermatt na Furkapass (czyli pieknie, ale wysokopolozona przelecz
        Furka). Uwaga : droga wyska , kreta i jak na Szwajc w nienajlepszym stanie po
        stronie kantonu Uri ... Tuz za przelecza jest parking, hotel, zajazd ... z
        ktorego jest piekny widok na Lodowiec Rodanu, czyli lodowiec, spod ktorego
        wyplywa Rodan ... Super !!! Mozna sie zatrzymac i zwiedzic Jaskinie Lodowa
        wyrzezbiona przez wode w samym lodowcu ...
        Potem jedziesz wzdluz Rodanu przez kanton Wallis i dalej nad jeziorem
        Lemanskim (Genewskim) az do Genewy ... (od Sierre - autostrada). Caly dzien
        widokow, ktore sprawia, ze zazniesz zalowac, ze tu nie mieszkasz na stale ...
        jesli wyjezdzasz z Zurichu rano, wieczorem bedziesz pod Genewa ... jesli
        samolot przylatuje do Zurychu pozniej, to sie tam przespij i ruszaj z
        ranka ...
        trasa znacznie dluzsza , ale o wiele ciekawsza niz prosta nitka bez zadnych
        prawie widoczkow , ktora bezposrednio laczy Zurych i Genewe

Powodzenia

Baloo

hej , milego week-endu ..lece do domu
        • bf Wycieczka lodowcowa 13.04.02, 10:39
          Baloo, juz zaczynam wierzyc, zes jest ekspert w sprawach wszechszwajcarskich!

Wlasnie szukalem pomyslu na wycieczke dla znajomego, ktory bedzie u mnie w
          maju, a tu taki sliczny post!

Sprawdzilem sobie Twoja trase na mapie - wyglada calkiem uroczo. Dzieki!

A przy okazji wiadomosc dla "Ktos'ia": wg moich wyliczen z Zurychu do Genewy
          trasa a'la Baloo jest 390 km, za bezposrednio (czyli trasa przez Berno) to 300
          km. Zatem nadrabiasz 90 kilometrow (dwie godzinki?). Moze, jak bede wtedy w
          domu do mozesz wpasc po drodze na kawe do Stans (20 km od Luzerny w kierunku na
          Gothard).
          • Gość: Baloo Re: Wycieczka lodowcowa IP: *.freesurf.ch 13.04.02, 21:27
            Hej beefie,

jak tam dzieci w deszcz ? Zyjecie ? U mnie nawet dalo sie wytrzymac ...
            mimo,iz malzowinka zdezerterowala...
            jak widac na zalaczonym obrazku, nawet jestem juz podlaczony z domciu, wiec
            stukam wieczorem .

Sam widzisz, jak to latwo wyrobic sobie opinie eksperta od spra roznych .. .
            wystarczy po prostu ozywic wspomnienia z wakacji :o)
            Co do tych 90 km, to OK, ale moze wyjsc dluzej w czasie, jako ze zamiast
            autostrady jest to jazda w znacznej czesci droga gorska, na ktorej szybciej
            niz 50-60 km/ h nie bardzo sie da ... a gdzieniegdzie nawet wolniej, ni mowiac
            juz o obowiazkowych przystankach na pstrykanie i podziwianie ... wyjdziue
            pewnie wiecej. niz 2 godziny

Ale warto, zapewniam wszystkich

baloo
            • bf deszcz, dzieci i modem - do Baloo 14.04.02, 01:55
              To skoro Ty masz modem w domciu to deszczowe weekendy Ci nie straszne!
              Moja gromadka dzielnie zniosla okropna sobote. Ja nadrabialem zaleglosci w
              lekcjach niemieckiego, no i integrowalismy rodzine grajac w "Chinczyka".

Ofiara zachmurzenia padla moja malzonka. Miala w planach film na HBO o 19:00.
              Chmury byly tak geste, ze HBO podzielilo losy kilku innych kanalow i stalo sie
              niewidoczne. Wkoncu (ale nie tak znowu natychmiast) bede musial zainwestowac w
              wiekszy "talerz", moje 60 cm na chmury alpejskie to zbyt cienka baza.

Jesli zas chodzi o Twoja kreatywnosc na Forum to widze, ze zupelnie zawodowo
              pracujesz na pozycje polonijnego guru. W archiwum forum jest juz 879 postow
              podpisanych "Baloo"!

Spiesze Ci doniesc, ze na przyszly weekend przejmuje paleczke "dyzurnego
              samotnego ojca". Tym razem moja polowica udaje sie na sobotnio-niedzielna probe
              choru. Rzucilo to cien na piknikowanie, ale koniec-koncow Milka wspanialomyslnie
              oznajmila, ze "przciez nie bedziesz siedzial dwa dni w domu". Poza tym naszego
              wspolnego znajomego inzyniera od nikotyny moze juz wkrotce wywiac do dalekiej
              Azji - wiec nie zwlekajmy ze spotkaniem.

Do uslyszenia!

bf
              • Gość: Baloo do bf IP: *.freesurf.ch 14.04.02, 02:09
                hej - dziendobrywieczor ..

879 ? prawie 900 ? popatrz popatrz, kto by to pomyslal ... Gdzie ty to
                znalazles ?

Co do przyszlego week-endu, to zgadzam sie, ze nalezy kolege papierosiarza
                wziac za fraki i gdzies wyciagnac w plener ... chociaz ma on ponoc mase
                roboty (niekiedy rowniez w week-endy , biedaczek).. A moze i inni sie
                przylacza ?

Dobranocka, chyba wymiekam ... Pozdrow Milke i dziatwe

Baloo

• Gość: Baloo Re: do bf IP: *.freesurf.ch 14.04.02, 09:57
                  Hej beefie

Znalazlem to archiwum - tam jest dwoch "baloo" ....

Baloo
              • Gość: namietny zeby orare nie zrobilo sie oralem,przepytywaniem z IP: *.bredband.skanova.com 14.04.02, 02:14
                ustnego, wiesz co mialo miejsce w chorze poznanskim Paetz Shop Boys,
                tak cwiczyli sprawy oralne ze... orare,oratorium,orale.Dobry orator i
                manipulator namowil na oral.
          • Gość: Ktos Do bf, Baloo Re: Wycieczka lodowcowa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.04.02, 04:45
            bf napisał(a):

> Baloo, juz zaczynam wierzyc, zes jest ekspert w sprawach wszechszwajcarskich!
            >
            > Wlasnie szukalem pomyslu na wycieczke dla znajomego, ktory bedzie u mnie w
            > maju, a tu taki sliczny post!
            >
            > Sprawdzilem sobie Twoja trase na mapie - wyglada calkiem uroczo. Dzieki!
            >
            > A przy okazji wiadomosc dla "Ktos'ia": wg moich wyliczen z Zurychu do Genewy
            > trasa a'la Baloo jest 390 km, za bezposrednio (czyli trasa przez Berno) to 300
            > km. Zatem nadrabiasz 90 kilometrow (dwie godzinki?). Moze, jak bede wtedy w
            > domu do mozesz wpasc po drodze na kawe do Stans (20 km od Luzerny w kierunku na
            >
            > Gothard).

Czesc bf'ie

Dzieki za zaproszenie. Jak bede przejezdzac przez Stans (7 czerwiec, chyba ok
            poludnia) to puknal bym w twoje drzwi zobaczyc kogos na zywo z internetu, czemu
            nie ? Tylko podaj dokladniejsze swoje namiary !!!

A do Baloo to wieeeeeeelkie dzieki za te dokladne instrukcje. Trasa rzeczywiscie
            zapowiada sie bombowo a moze i lepiej. Juz nie moge sie doczekac.

Pozdr. ........ Ktos
            • bf spotkanie z "Ktos'iem" 14.04.02, 14:45
              7 czerwiec? czyli piatek? bede najpewniej w biurze, ale to nic straconego -
              napisz do mnie na priva to dam Ci szczegolowe namiary na biuro (biuro jest w
              sasiedniej wiosce);
              mamy obszerna kuchnie i rewelacyjny ekspres do kawy, wiec tam Was ugoszcze smile

> Dzieki za zaproszenie. Jak bede przejezdzac przez Stans (7 czerwiec, chyba ok
              > poludnia) to puknal bym w twoje drzwi zobaczyc kogos na zywo z internetu, czemu
              > nie ? Tylko podaj dokladniejsze swoje namiary !!!
            • Gość: bf spotkanie z "Ktos'iem" IP: *.bluewin.ch 14.04.02, 22:11
              7 czerwiec? czyli piatek? bede najpewniej w biurze, ale to nic straconego -
              napisz do mnie na priva to dam Ci szczegolowe namiary na biuro (biuro jest w
              sasiedniej wiosce);
              mamy obszerna kuchnie i rewelacyjny ekspres do kawy, wiec tam Was ugoszcze smile

> Dzieki za zaproszenie. Jak bede przejezdzac przez Stans (7 czerwiec, chyba ok
              > poludnia) to puknal bym w twoje drzwi zobaczyc kogos na zywo z internetu, czemu
              > nie ? Tylko podaj dokladniejsze swoje namiary !!!
        • Gość: Tommix Re: Do Ktosia IP: *.bluewin.ch 15.04.02, 00:31
          Chcialbym zauwazyc, ze przelecz Furka otwierana jest dla ruchu samochodowego
          najwczesniej na przelomie maja/czerwca...
          T.
          • Gość: baloo1 Re: Do tommixa IP: *.freesurf.ch 15.04.02, 00:46
            UUUppssss ... rzeczywiscie, koniecznie trzeba bedzie sprawdzic przed ...
            Dzieki za przypomnienie...

Pytanie : jak bylo Na J.C. Superstar ?

Baloo
            • Gość: mizia Re: Do tommixa, baloo i bf IP: *.eds.ch 15.04.02, 11:07
              Pozdrawiam zmarznietych z Genewy, pomyslodawcow wyprawy w okolicach Andermatt i
              spotakan w centum Szwajcarii. Weekend nam nie dopisal z pogoda ale mam nadzieje
              ze z nastrojami bylo troche lepiej. Tak, tak tommix nam naopowiadal i narobil
              smaku performance z Gdyni a potem zniknal w przestrzeni wirtualnej.
              Jak tam sie miewa Hochdeutsch baloo? Sama slodycz matematyczna, nieprawdaz?!
              Pozazdroscic niemcom logiki...
              Ale w czesci francuskiej chyba mowi sie -> parlez^vous francais?
              • baloo1 Do mizi 15.04.02, 11:23
                Gość portalu: mizia napisał(a):

> Pozdrawiam zmarznietych z Genewy, pomyslodawcow wyprawy w okolicach Andermatt i
                >
                > spotakan w centum Szwajcarii. Weekend nam nie dopisal z pogoda ale mam nadzieje
                >
                > ze z nastrojami bylo troche lepiej. Tak, tak tommix nam naopowiadal i narobil
                > smaku performance z Gdyni a potem zniknal w przestrzeni wirtualnej.
                > Jak tam sie miewa Hochdeutsch baloo? Sama slodycz matematyczna, nieprawdaz?!
                > Pozazdroscic niemcom logiki...
                > Ale w czesci francuskiej chyba mowi sie -> parlez^vous francais?

Pytasz sie o moj Hochdeutsch ? Miewa sie tak samo , jak moj Schwyzertütsch :
                wegetuje na poziomie "Hände hoch", "Ausweiss, bitte" i "Jawohl" ;o)... ale lubie
                sluchac tego goralskiego narzecza, bo ma fajna melodyke ... a na razie
                wylacznie "parlez vous"

Co do tommixa, to moze z rozkoszy rozplynal sie w nirvanie ? alba w niebo
                wstapil ?? Albo zaniemowil z podziwu ?

Co do spotkania, to zobaczymy jeszcze, gdzie to "centrum" bedzie lezalo ....

Pozdrowki

Baloo

• Gość: Tommix Re: Do tommixa, baloo i bf IP: 62.229.8.* 15.04.02, 12:05
                W Bazylei bylo extra... Spektakl ekstra i co dosc wazne podoba sie Szwajcarom.
                W sobote byl to juz 30 dzien z rzedu gdy grali przy pelnej majacej 1500 miejsc
                sali. Lokalny promotor zapewnia ze jeszcze w tym roku gdynski teatr wroci do
                Bazylei. Prawdziwa succes story! smile)
                T.
                • baloo1 Re: Do tommixa 15.04.02, 12:20
                  No to milo ...

napisz, po ile byly bilety i gdzie beda wiesci o przyszlym spektaklu .

Dzieki de la montagne

baloo
                • Gość: mizia Re: Do tommixa IP: *.eds.ch 15.04.02, 12:26
                  Hoi Tommix,

Teraz powaznie - gdzie mozna wyszukac info o polskich imprezach kulturalnych ?!
                  Nie mysle tu o spotkaniach gospodyn wiejskich czy zespole tanecznym Kurpie.
                  Czy sa jakies polskie strony internetowe albo...

pzdr.
          • Gość: Ktos Ok Tommix, Re: Do Ktosia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.04.02, 04:25
            Gość portalu: Tommix napisał(a):

> Chcialbym zauwazyc, ze przelecz Furka otwierana jest dla ruchu samochodowego
            > najwczesniej na przelomie maja/czerwca...
            > T.

czesc Tommix !!

Ja bede na przeleczy Furka dopiero 7 czerwca - powinna juz byc wiec otwarta.
            Dzieki za przypomnienie.

Pozdr. ..... ktos
            • Gość: Tommix Ok Tommix, Re: Do Ktosia IP: 62.229.8.* 15.04.02, 12:07
              6 czerwca powiadasz? Sprawdz zanim tam wyruszysz bo moze byc jeszcze zbat
              wczesnie. Zwlaszcza ze na ten tydzien zapowiadane sa obfite opady sniegu w
              Alpach...
              T.
              • baloo1 Do Ktosia 15.04.02, 12:24
                Ktosiu, sluchaj sie tommixa, bo sama prawda z jego klawiatury wyplywa. Nawet w
                czerwcu przelecz moze byc zamknieta ... pozostaje tylko sledzic wiadomosci z
                ostatniej chwili . Météo suisse podaje stan sniegu codziennie, a stan drog - to
                nie wiem .. moze tommix wie.

Baloo
              • Gość: Ktos Do Tommix'a, Baloo IP: 131.137.84.* 15.04.02, 15:42
                Gość portalu: Tommix napisał(a):

> 6 czerwca powiadasz? Sprawdz zanim tam wyruszysz bo moze byc jeszcze zbat
                > wczesnie. Zwlaszcza ze na ten tydzien zapowiadane sa obfite opady sniegu w
                > Alpach...
                > T.

Czesc Wam !

Powiadalem ... 7 czerwca. Zapowiadane sa duze opady sniegu na ktory tydzien ? Na
                ten obejmujacy 7 czerwca ?? Takie robia dalekosiezne prognozy ?? Czy zapowiadaja
                na biezacy tydzien i do 7 czerwca moze jeszcze snieg nie stopniec ??

Tak czy owak jadac z Zurychu na poludnie w kierunku tej przeleczy plany bede na
                biezaco aktualizowal. Wyglada na to, ze bede na kawce u "bf" k.Stans w jego
                biurze .... i moze przeciagniemy te kawke az snieg stopnieje ????????? Slyszalem,
                ze te wasze Alpy sa co najmniej tak piekne jak te nasze gory tu w British
                Columbii. Ja sam jestem z Ontario i jeszcze w BC nie bylem. No, zobaczymy.

No to na razie. Pozdrowienia ........ Ktos

• Gość: Ktos Do Tommix'a, Baloo (2) i innych IP: 131.137.84.* 15.04.02, 16:04
                Czesc !

Ciekaw bym byl czy mielibyscie jakas sugestie jesli chodzi o nocleg w
                Szwajcarii. Ja planuje 1 lub 2 noclegi w Szwajcarii gdzies na trasie Zurych-
                przel.Furka-Genewa jesli Furka bedzie przejezdna. Wymagania mam dosc skromne, w
                miare czyste miesce, nie drogie. Jest tam u was chyba ta siec B&B ?? A moze cos
                jeszcze lepszego ??

Pozdr. Ktos
                • baloo1 do Ktosia 15.04.02, 16:37
                  Tanio ? W Szwajcarii ? Chyba w samochodzie ;o) ...

A serio .. to sprobuj www.reka.ch (pokoje, "szalety", farmy ... relatywnie
                  taniej, ale rzadko na 1 noc ...) Poza tym trzeba poszperac w internecie (np.
                  Google, ale co cie bede pouczal, sam wiesz ..)

Baloo
                • bf Noclegi 15.04.02, 18:25
                  Jesli w okolicach Luzerny* to sprawdz:
                  www.lakeluzern.ch/englisch/englisch.htm

Jeden z hoteli, ktory tam znajdziesz jest w Buochs - jak wiesz 20 km od Luzerny
                  (uroczy, ale dosc drogi - ok CHF 150 za jedynke):
                  www.a-o.ch/6374-rigiblick_am_see

jest tez inny (dosc tani ale znosny: CHF 70-90 za jedynke):
                  www.kronebuochs.ch/

*moim zdaniem Luzerna to najladniejsze miasto w Szwajcarii warto zwiedzic!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka