Dodaj do ulubionych

lekarze uk

30.09.04, 14:50
czy jak chce isc do ginekologa z wizyta smile czy chcialabym pigulki to ide do
mojego gp najpierw czy od razu zadzwonic do family center?
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: lekarze uk 30.09.04, 14:54
      Nie wiem jak to w innych rejonach ale tu gdzie mieszkam to najpierw musiałam
      iść do pielęgniarki (zmierzyła ciśnienie i generalnie doradzała nt
      antykoncepcji) w mojej surgery. Jeśli chcesz pigułki to idziesz do GP a jeśli
      no zastrzyk Depo provera to ona Ci go robi.
      Do ginekologa się tu nie chodzi.
    • kingaolsz Re: lekarze uk 30.09.04, 14:56
      W moim przypadku lepsza byla Family Planning Clinic. GP ogolnie o niczym nie
      wiedziala , a w klinice mialam wizyte u lekarza i przynajmniej babka miala
      temat dobrze opanowany. A inna sprawa, ze dobranie tabletek to duzo wiecej niz
      cisnienie niestety, ale niewielu przestrzega zasady. Nie mowi sie jaka szkode
      mozna zrobic zle zapisana pigulka.

Pozdrawiam
      Kinga
      • acutecompute Re: lekarze uk 30.09.04, 15:01
        ja mam swoje pigulki i w zasadzie to moze od razu do gp po recepte?
        widze ze siedzimy na komputerach smile dzieci spia?
        • jagienkaa Re: lekarze uk 30.09.04, 15:09
          dziecko śpi a ja zaraz będę jechac na lotnisko w Luton odwieźć mamęsad
          • kingaolsz Re: lekarze uk 30.09.04, 15:40
            Dobrze, ze nie na Gatwick.... dzis strajkuja Ci od ladowania bagazy.

Kinga
      • jagienkaa Re: lekarze uk 30.09.04, 15:11
        Kinga,
        Ja biorę Microgynon od 6 lat więc dlatego nie było kłopotu. Dobrze się z nimi
        czuję i nie chciałam zmieniać.
        Mówiłam Ci wtedy że pielęgniarka koniecznie chciała mi wcisnąć Depo Proverę ale
        nie chciałam stąd ta droga.
        • kingaolsz Re: lekarze uk 30.09.04, 15:39
          Mi probowali , tzn. GP bzdurne tabletki w moim przypadku, ktore mogly bardziej
          zaszkodzic niz pomoc. W ogole u niej pigulka jest odpowiedzia na wszystko... a
          w klinice calkiem sensownie ze mna pogadali i doradzili rozne opcje, jakos tak
          bardziej potraktowali mnie indywidualnie wink

Kurcze, dziecie spalo ale go dostawca obudzil sad(((( i siedzi juz na kolanie.

Pozdr
          Kinga
          • magdapol75 Re: lekarze uk 30.09.04, 17:26
            Jagienko jak to "do ginekologa tu sie nie chodzi"? ja bylam duzo razy,np.w walk
            in clinic,czy chociazby w Family Planning,kiedys dostalam tez skierowanie od
            mojego GP.
            • mgna Re: lekarze uk 30.09.04, 21:21
              Ja tez tutaj nie bylam u ginekologa. Pielegniarka robi wszystko to co ginekolog
              robil w Stanach (przerazilam sie jak to po raz pierwszy uslyszalam)! Mam
              nadzieje jednak jakby cos wyszlo nie tak w moich badaniach to by mnie jednak do
              ginekologa wyslali?...

W naszej przychodni nie ma ginekologa...
              • ewunia_uk Re: lekarze uk 30.09.04, 21:50
                mgna napisała:

> Pielegniarka robi wszystko to co ginekolog
                >
                > robil w Stanach

No nie, bez przesady. Jesli ktos ma prawdziwe schorzenie, to zajmuje sie tym
                ginekolog. Ja mialam kilka lat temu nowotwor trofoblastu i przez 12 miesiecy
                bylam pod kontrola ginekologiczna, lacznie z wizytami u konsultanta-ginekologa
                co 4 tygodnie.
                • farpakon Re: ewunia 30.09.04, 22:01
                  nie wiem co za chorobe przechodzilas, ale nie brzmi to dobrze. mam nadzieje, ze juz ok.
                  • ewunia_uk Re: ewunia 30.09.04, 22:12
                    To sie chyba po polsku nazywa ciaza zasniadowa - na lozysku tworzy sie
                    nowotwor. U mnie na szczescie nie bylo nawrotow i wszystko dobrze sie
                    skonczylo. To bylo prawie 6 lat temu i od tego czasu urodzilam zdrowa
                    coreczke wink

A opieke lekarska mialam naprawde super. To jest bardzo rzadkie schorzenie i
                    tylko dwa szpitale w UK sie tym zajmuja: Dundee i Sheffield. Ja bylam pod
                    opieka tego w Sheffield, bo byl lepszy dojazd.

W ogole tutaj ginekolodzy zajmuja sie raczej chorobami niz osobami zdrowymi.
                    Wiem, ze w Polsce jest pod tym wzgledem zupelnie inaczej, wiec osobie
                    przyjezdnej moze wydac sie to dziwne.
                    • mgna Re: ewunia 30.09.04, 22:43
                      <smear test, ktory wykaze czy cos jest nie tak. rutynowo przeprowadza sie co 3
                      lata. i kazdy lekarz sie pyta, kiedy byl przeprowadzony ostatni raz. potem
                      przysylaja zawiadomienie o badaniu do domu.>

W Stanach raz na rok, a u kobiet ktore maja historje porblemow co 6 miesiecy.
                      Nie orjetuje sie jak jest w Polsce.
    • farpakon Re: lekarze uk 30.09.04, 22:10
      po srodki antykoncepcyjne wal prosto do family planning. zanim trafisz do lekarza bedziesz miala rozmowe z pielegniarka na temat twoich chorob, zmierzy ci cisnienie, zwazy, etc. potem rozmowa z lekarzem. nie dostaniesz recepty, ale wyjdziesz od nich z 6 miesiecznym zapasem pigulek, jak chcesz to i z pudlem prezerwatyw ladnie zapakowanych w papierowa torebke. za darmo!!!

chce tez nadmienic, ze w tym kraju wbrez temu co sie pisze na forum dbaja o zdrowie kobiety. w tym celu sluzy badanie wymazu z pochwy, tzw. smear test, ktory wykaze czy cos jest nie tak. rutynowo przeprowadza sie co 3 lata. i kazdy lekarz sie pyta, kiedy byl przeprowadzony ostatni raz. potem przysylaja zawiadomienie o badaniu do domu.
      • gosiash Re: lekarze uk 30.09.04, 23:31
        W Polsce oczywiscie nikt nikomu zaproszen do lekarza nie przesyla wink, ale
        wszedzie trabia, zeby raz w roku smear test wykonywac, jesli wszystko jest ok.
        NIe twierdze, ze w UK nie dbaja o zdrowie kobiety, ale kurcze jak gp patrzac
        kobiecie w oczy moze stwierdzic czy cos jej ginekologicznie dolega? Ja tam wole
        jak mi ginekolog patrzy ponizej oczu wink
        Aczkolwiek i ginekolog moze byc niedouczony, wiec obysmy wszystkie zdrowe byly!
        • acutecompute Re: lekarze uk 30.09.04, 23:52
          dziekuje uprzejmie za porady bez patrzenia nawet w oczy
          wale do family planning
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka