acutecompute 30.09.04, 14:50 czy jak chce isc do ginekologa z wizyta czy chcialabym pigulki to ide do mojego gp najpierw czy od razu zadzwonic do family center? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagienkaa Re: lekarze uk 30.09.04, 14:54 Nie wiem jak to w innych rejonach ale tu gdzie mieszkam to najpierw musiałam iść do pielęgniarki (zmierzyła ciśnienie i generalnie doradzała nt antykoncepcji) w mojej surgery. Jeśli chcesz pigułki to idziesz do GP a jeśli no zastrzyk Depo provera to ona Ci go robi. Do ginekologa się tu nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: lekarze uk 30.09.04, 14:56 W moim przypadku lepsza byla Family Planning Clinic. GP ogolnie o niczym nie wiedziala , a w klinice mialam wizyte u lekarza i przynajmniej babka miala temat dobrze opanowany. A inna sprawa, ze dobranie tabletek to duzo wiecej niz cisnienie niestety, ale niewielu przestrzega zasady. Nie mowi sie jaka szkode mozna zrobic zle zapisana pigulka. Pozdrawiam Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
acutecompute Re: lekarze uk 30.09.04, 15:01 ja mam swoje pigulki i w zasadzie to moze od razu do gp po recepte? widze ze siedzimy na komputerach dzieci spia? Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: lekarze uk 30.09.04, 15:09 dziecko śpi a ja zaraz będę jechac na lotnisko w Luton odwieźć mamę Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: lekarze uk 30.09.04, 15:40 Dobrze, ze nie na Gatwick.... dzis strajkuja Ci od ladowania bagazy. Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: lekarze uk 30.09.04, 15:11 Kinga, Ja biorę Microgynon od 6 lat więc dlatego nie było kłopotu. Dobrze się z nimi czuję i nie chciałam zmieniać. Mówiłam Ci wtedy że pielęgniarka koniecznie chciała mi wcisnąć Depo Proverę ale nie chciałam stąd ta droga. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: lekarze uk 30.09.04, 15:39 Mi probowali , tzn. GP bzdurne tabletki w moim przypadku, ktore mogly bardziej zaszkodzic niz pomoc. W ogole u niej pigulka jest odpowiedzia na wszystko... a w klinice calkiem sensownie ze mna pogadali i doradzili rozne opcje, jakos tak bardziej potraktowali mnie indywidualnie Kurcze, dziecie spalo ale go dostawca obudzil (((( i siedzi juz na kolanie. Pozdr Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
magdapol75 Re: lekarze uk 30.09.04, 17:26 Jagienko jak to "do ginekologa tu sie nie chodzi"? ja bylam duzo razy,np.w walk in clinic,czy chociazby w Family Planning,kiedys dostalam tez skierowanie od mojego GP. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: lekarze uk 30.09.04, 21:21 Ja tez tutaj nie bylam u ginekologa. Pielegniarka robi wszystko to co ginekolog robil w Stanach (przerazilam sie jak to po raz pierwszy uslyszalam)! Mam nadzieje jednak jakby cos wyszlo nie tak w moich badaniach to by mnie jednak do ginekologa wyslali?... W naszej przychodni nie ma ginekologa... Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: lekarze uk 30.09.04, 21:50 mgna napisała: > Pielegniarka robi wszystko to co ginekolog > > robil w Stanach No nie, bez przesady. Jesli ktos ma prawdziwe schorzenie, to zajmuje sie tym ginekolog. Ja mialam kilka lat temu nowotwor trofoblastu i przez 12 miesiecy bylam pod kontrola ginekologiczna, lacznie z wizytami u konsultanta-ginekologa co 4 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
farpakon Re: ewunia 30.09.04, 22:01 nie wiem co za chorobe przechodzilas, ale nie brzmi to dobrze. mam nadzieje, ze juz ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: ewunia 30.09.04, 22:12 To sie chyba po polsku nazywa ciaza zasniadowa - na lozysku tworzy sie nowotwor. U mnie na szczescie nie bylo nawrotow i wszystko dobrze sie skonczylo. To bylo prawie 6 lat temu i od tego czasu urodzilam zdrowa coreczke A opieke lekarska mialam naprawde super. To jest bardzo rzadkie schorzenie i tylko dwa szpitale w UK sie tym zajmuja: Dundee i Sheffield. Ja bylam pod opieka tego w Sheffield, bo byl lepszy dojazd. W ogole tutaj ginekolodzy zajmuja sie raczej chorobami niz osobami zdrowymi. Wiem, ze w Polsce jest pod tym wzgledem zupelnie inaczej, wiec osobie przyjezdnej moze wydac sie to dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: ewunia 30.09.04, 22:43 <smear test, ktory wykaze czy cos jest nie tak. rutynowo przeprowadza sie co 3 lata. i kazdy lekarz sie pyta, kiedy byl przeprowadzony ostatni raz. potem przysylaja zawiadomienie o badaniu do domu.> W Stanach raz na rok, a u kobiet ktore maja historje porblemow co 6 miesiecy. Nie orjetuje sie jak jest w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
farpakon Re: lekarze uk 30.09.04, 22:10 po srodki antykoncepcyjne wal prosto do family planning. zanim trafisz do lekarza bedziesz miala rozmowe z pielegniarka na temat twoich chorob, zmierzy ci cisnienie, zwazy, etc. potem rozmowa z lekarzem. nie dostaniesz recepty, ale wyjdziesz od nich z 6 miesiecznym zapasem pigulek, jak chcesz to i z pudlem prezerwatyw ladnie zapakowanych w papierowa torebke. za darmo!!! chce tez nadmienic, ze w tym kraju wbrez temu co sie pisze na forum dbaja o zdrowie kobiety. w tym celu sluzy badanie wymazu z pochwy, tzw. smear test, ktory wykaze czy cos jest nie tak. rutynowo przeprowadza sie co 3 lata. i kazdy lekarz sie pyta, kiedy byl przeprowadzony ostatni raz. potem przysylaja zawiadomienie o badaniu do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiash Re: lekarze uk 30.09.04, 23:31 W Polsce oczywiscie nikt nikomu zaproszen do lekarza nie przesyla , ale wszedzie trabia, zeby raz w roku smear test wykonywac, jesli wszystko jest ok. NIe twierdze, ze w UK nie dbaja o zdrowie kobiety, ale kurcze jak gp patrzac kobiecie w oczy moze stwierdzic czy cos jej ginekologicznie dolega? Ja tam wole jak mi ginekolog patrzy ponizej oczu Aczkolwiek i ginekolog moze byc niedouczony, wiec obysmy wszystkie zdrowe byly! Odpowiedz Link Zgłoś
acutecompute Re: lekarze uk 30.09.04, 23:52 dziekuje uprzejmie za porady bez patrzenia nawet w oczy wale do family planning Odpowiedz Link Zgłoś