02.05.02, 08:14
Co sądzicie o tym, że Polacy mieszkający za granicą biorą udział w polskich
wyborach, np. prezydenckich? Czy osoby, które od lat nie mieszkają w naszym
kraju i wcale nie mają zamiaru do niego powrócić powinny decydować o tym co się
w nim dzieje?
Obserwuj wątek
    • Gość: jak Re: Wybory IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.05.02, 08:29
      Lepiej nie !
      Z cala pewnoscia zostanie znowu wybrana w Polsce jakas kanalia i
      przynajmniej bedzie o czym popisac na tym forum.
      pozdrowienia
      • spulka Re: Wybory 02.05.02, 09:52
        Pod jakim względem prezydenci w Twoim kraju sa lepsi od polskich?
        • Gość: jak Re: To zupelnie inny poziom IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.05.02, 11:24
          Tu gdzie mieszkam prezydenci sa i byli zawsze wybitnymi ludzmi
          prezenzujacy wysoki pozim intelektualny.
          Przynajmniej czterech ostatnich prezydentow slucham(sluchalem)zawsze
          z wielka przyjemnoscia.
          Popatrz na ich twarze wiele sie wyjasni smile)))
          I tak po kolei:
          1949-1959 Prof.Dr. Theodor Heuss
          1959-1969 Heinrich Lübke
          1969-1974 Dr.Dr. Gustav W. Heinemann
          1974-1979 Walter Scheel
          1979-1984 Prof.Dr. Karl Carstens
          1984-1994 Dr. Richard von Weizsäker
          1994-1999 Roman Herzog
          1999-do dzisiaj Johannes Rau
          Pozdrowienia
          • spulka Re: To zupelnie inny poziom 02.05.02, 11:59
            Czyli kanalia, jak to określiłeś, to osoba, która reprezentuje niski poziom
            intelektualny, czy też miałeś coś zupełnie innego na myśli?
            • Gość: jak Re: To zupelnie inny poziom IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.05.02, 12:01
              spulka, nie szukaj dziury w calym. Dobrze zrozumialas co napisalem.
              A na akademickie dyskusje nie mam ochoty !
              • spulka Re: To zupelnie inny poziom 02.05.02, 12:09
                Zawsze tak reagujesz, gdy zabraknie Ci argumentów? wink
                • Gość: jak Re: To zupelnie inny poziom IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.05.02, 12:14
                  a na co mam je miec ?
                  • spulka Re: To zupelnie inny poziom 02.05.02, 12:49
                    Na moje pytanie: co KONKRETNIE masz na myśli określając polskich prezydentów
                    jako kanalie? Przyznasz, że słowo kanalia to mocne określenie.
                    • Gość: jak Re: To zupelnie inny poziom IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.05.02, 12:58
                      no to przeanalizuj historie, posluchaj, ipopatrz na twarz obecnie
                      panujacego w Polsce i bedziesz wiedzala.
                      • spulka Re: To zupelnie inny poziom 02.05.02, 13:17
                        No i robi się jałowa dyskusja sad Zauważyłam, że większość osób krytykuje, ale
                        tak naprawdę nie wie za co. Z reguły gdy zaczynam pytać o konkrety, dostaję
                        wymijające odpowiedzi.
                        • Gość: jak Re: To zupelnie inny poziom IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.05.02, 13:25
                          no przeciez napisalem, ze na akademicka dyskusje nie mam ochoty.
                          Jakich argumentow Ty jeszcze chcesz?
                          Nie masz oczu i uszu?
    • _szwedka Re: Wybory 02.05.02, 11:31
      Sa ludzie za granica ktorzy lepiej orientuja sie w sytuacji w Polsce niz wielu
      zamieszkalych w Polsce i moga podjac madrzejszy wybor dzieki swemu
      doswiadczeniu.
      Nigdy nie bralam udzialu w wyborach mimo ze do Konsulatu mam niedaleko. Po
      prostu nie sledze zbyt duzo co sie w Polsce dzieje.
      Kazdy powinien sam powziasc decyzje czy brac udzial czy nie. Kazdy obywatel
      danego kraju musi miec takie same prawa.
      • Gość: ds Niezle napisane IP: GBLOND* / 194.203.201.* 02.05.02, 11:33
      • Gość: jak Re: Wybory IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.05.02, 11:46
        masz racje szwedka i dlatego nie moge sobie dalej z Toba
        podyskutowac.
      • spulka Re: Wybory- do Szwedki 02.05.02, 12:01
        A dlaczego taki obywatel ma mieć same prawa? A co z obowiązkami wobec swojego
        kraju?
        • _szwedka Re: Wybory- do Szwedki 02.05.02, 12:30
          spulka napisał(a):

> A dlaczego taki obywatel ma mieć same prawa?
          Bo jestem obywatelem tego kraju! Dlaczego bym w takim razie miala zachowac
          obywatelstwo?

A co z obowiązkami wobec swojego
          > kraju?

O jakich obowiazkach Ty mowisz? Jakie obowiazki Ty wykonujesz? Chyba nie placenie
          podatkow, bo podatki placi sie na siebie samego tzn. szkoly, sluzba zdrowia itp.
          Wybory to zarowno prawo jak i obowiazek. Jako czlowiek odpowiedzialny nie biore
          udzialu w wyborach bo nie potrafie ocenic kandydatow.
          • spulka Re: Wybory- do Szwedki 02.05.02, 12:58
            Szwedko, ja spytałam, dlaczego obywatele mieszkający poza granicami kraju mają
            mieć SAME prawa.
            Co do podatków mam trochę inne zdanie.
            A co poza tym robię dla Polski? A chociażby dbam o to, żeby środowisko było
            mniej zanieczyszczone. A Ty co robisz?
            • _szwedka Re: Wybory- do Szwedki 02.05.02, 13:24
              spulka napisał(a):

> Szwedko, ja spytałam, dlaczego obywatele mieszkający poza granicami kraju mają
              > mieć SAME prawa.
              Dlaczego by nie mieli miec?

> Co do podatków mam trochę inne zdanie.
              > A co poza tym robię dla Polski? A chociażby dbam o to, żeby środowisko było
              > mniej zanieczyszczone. A Ty co robisz?
              Mowilismy o obowiazkach obywateli nie o tym co Ty albo ja robie dla Polski.
              A tak na marginesie to robie gdyz moja firma posiada zaklady w Polsce i z wlasnej
              woli i nie oplacana robie pewne rzeczy.
              I tez nie zasmiecam ani tu ani tam wink
              • _szwedka Re:Zanieczyszczanie 02.05.02, 13:27
                Dbanie o srodowisko nie jest obowiazkiem obywatelskim lecz kazdego czlowieka ;-
                )))
                • Gość: jak Re:do szwedki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.05.02, 13:41
                  przestraszylas dziewczyne swoja ironia smile))
    • spulka Re: Wybory - do Jak i Szwedki 02.05.02, 13:32
      Niestety muszę już kończyć chociaż bardzo sympatycnie mi się z Wami dyskutuje.
      Pozdrawiam Was serdecznie i życzę wspaniałego wypoczynku w nadchodzących
      dniach smile
      • Gość: jak Re: Wybory - do Jak i Szwedki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.05.02, 13:39
        no to czesc i wracaj tu czesto smile))
    • Gość: Nemo Re: Wybory IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.05.02, 14:36

Do szwedki:
      ja sie znam na styuacji paru krajow i nie biore udzialu w ich wyborach.

Co do tematu to POLACY zamieszkali za granica NIE MAJA takich samych praw jak
      polacy w Polsce. Na przylkad na pobyt w Polce Polonia powinna wykupic ubezpieczenia na
      na zdrowie bo na ZUS przeciez nie placi. To jest rada polskiego konsula!

Osobiscie nie biore udzialow w zadnych Polskich wyborach bo skutki tych wyborow
      mnie nie dotycza. Tych co mysla inaczej radze im zaznajomic sie co sie dzieje z glosami Poloni
      jak sa liczone i w jakim okregu.

GLosy Polonii w wyborach to taki pic fotomontarz dzieki ktoremu mozna zatrudnic wiecej
      rodziny i znajomych na placowkach i w MSWiA.
      • _szwedka Re: Wybory 02.05.02, 14:45
        Gość portalu: Nemo napisał(a):

>
        > Do szwedki:
        > ja sie znam na styuacji paru krajow i nie biore udzialu w ich wyborach.
        >
        > Co do tematu to POLACY zamieszkali za granica NIE MAJA takich samych praw jak
        > polacy w Polsce. Na przylkad na pobyt w Polce Polonia powinna wykupic ubezpiecz
        > enia na
        > na zdrowie bo na ZUS przeciez nie placi. To jest rada polskiego konsula!

Trzeba rozrozniac prawa obywatelskie z prawami mieszkanca. To nie to samo.
        Pracuje w Szwecji i tu place podatki m.in. na sluzbe zdrowia. Panstwo szwedzkie
        zawarlo umowe o opiece zdrowotnej z panstwem polskim dla MIESZKANCOW Szwecji i
        dlatego nie musze wykupowac prywatnego ubezpieczenia.
        >
        > Osobiscie nie biore udzialow w zadnych Polskich wyborach bo skutki tych wyborow
        > mnie nie dotycza. Tych co mysla inaczej radze im zaznajomic sie co sie dzieje z
        > glosami Poloni
        > jak sa liczone i w jakim okregu.
        >
        > GLosy Polonii w wyborach to taki pic fotomontarz dzieki ktoremu mozna zatrudnic
        > wiecej
        > rodziny i znajomych na placowkach i w MSWiA.

Byc moze to taki pic fotomontaz lecz prawo masz a czy korzystasz z niego to Twoj
        biznes.
        smile))
        • don2 Re: Wybory 02.05.02, 17:28

Nemo ma racje a ta spulka czy tez szpulka to smarkacz malolata z liceum,ktora
          na lekcji pewno cos miala o wyborach i prawach obywatelskich.A wy tak z miejsca
          o podatkach i innych powaznych sprawach.Smarkula nie ma pojecia o takich
          sprawach-ma za to w glowie slogany o srodowiskach i podobne banialuki.
        • Gość: Nemo Re: Wybory IP: 216.94.245.* 02.05.02, 18:32
          _szwedka napisał(a):

> Gość portalu: Nemo napisał(a):
          >
          > >
          > > Do szwedki:
          > > ja sie znam na styuacji paru krajow i nie biore udzialu w ich wyborach.
          > >
          > > Co do tematu to POLACY zamieszkali za granica NIE MAJA takich samych praw
          > jak
          > > polacy w Polsce. Na przylkad na pobyt w Polce Polonia powinna wykupic ubez
          > piecz
          > > enia na
          > > na zdrowie bo na ZUS przeciez nie placi. To jest rada polskiego konsula!
          >
          > Trzeba rozrozniac prawa obywatelskie z prawami mieszkanca. To nie to samo.
          > Pracuje w Szwecji i tu place podatki m.in. na sluzbe zdrowia. Panstwo szwedzkie
          >
          > zawarlo umowe o opiece zdrowotnej z panstwem polskim dla MIESZKANCOW Szwecji i
          > dlatego nie musze wykupowac prywatnego ubezpieczenia.

Ok. Polonia podobno teoretycznie nie podlega sluzbie wojskowej. Czyli dalej sa roznice.
          Oczywiscie rzad RP nie daje nam mozliwosci podrozowania do Polski na naszych
          paszportach bo moze zachapac CAN$140 za paszport polski i nas tym szykanowac.
          Paszport Polski to prawo obywatelskie czy mieszkanca?
          Ja za takie prawa OBYWATELSKIE dziekuje.

> >
          > > Osobiscie nie biore udzialow w zadnych Polskich wyborach bo skutki tych wy
          > borow
          > > mnie nie dotycza. Tych co mysla inaczej radze im zaznajomic sie co sie dzi
          > eje z
          > > glosami Poloni
          > > jak sa liczone i w jakim okregu.
          > >
          > > GLosy Polonii w wyborach to taki pic fotomontarz dzieki ktoremu mozna zatr
          > udnic
          > > wiecej
          > > rodziny i znajomych na placowkach i w MSWiA.
          >
          > Byc moze to taki pic fotomontaz lecz prawo masz a czy korzystasz z niego to Two
          > j
          > biznes.
          > smile))

No i po co brac udzial w takiej szaradzie? Czy naprwde sie orientujesz gdzie te glosy ida i jakie
          one maja wplyw na wybory in general?

Tak to jest twoj biznes ale nie daj sie robic marionetka rzadu RP bo rzad RP i narod to nie to samo.

Pozdrawiam
          • macacz Polak za granica 02.05.02, 18:43
            Powinien jak najszybciej wziac obywatelstwo kraju zamieszkania ( uwaga: oprocz
            Kanady)

Glosowac lub wybierac w wyborach w kraju zamieszkania.

Nie glosowac w Polsce
            Nie wybierac w polsce
            Nie brac udzialow w zadnym referendum.

Zostawmy te czynnosci obywatelskie Polakom zamieszkalym tam, w Polsce. Niech
            sami sobie wybieraja swa polityczna reprezentacje , to pozniej tylko do siebie
            beda mieli pretensje za biede, syf i ubostwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka