Dodaj do ulubionych

Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej

03.05.02, 16:48
Trudno oprzec sie wrazeniu, ze Polakow zamieszkalych na terenie Kanady trapi
gleboki kompleks nizszosci wzgledem tych zamieszkalych w USA.
Co jest tego powodem?
Czy to komleks ubogiego wzgledem bogatszego? Kompleks prowincjusza?
Co jeszcze bardziej znamienne, Polacy z innych krajow nie cierpia na tego typu
dolegliwosc .
Prosze o wywazone opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: A&Z Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.uskzo.am.pnu.com / *.pharmacia.com 03.05.02, 16:54
      maczant napisał(a):

> Trudno oprzec sie wrazeniu, ze Polakow zamieszkalych na terenie Kanady trapi
      > gleboki kompleks nizszosci wzgledem tych zamieszkalych w USA.
      > Co jest tego powodem?
      > Czy to komleks ubogiego wzgledem bogatszego? Kompleks prowincjusza?
      > Co jeszcze bardziej znamienne, Polacy z innych krajow nie cierpia na tego typu
      > dolegliwosc .
      > Prosze o wywazone opinie.

Jakie kompelksy o czym ty mowisz czlowieku,chyba ze o swojej zakompleksonej
      osobie.
      • maczant Mamy pierwszy glos potwierdzajacy ! 03.05.02, 17:01
    • Gość: Karlik Stan glebokiej dapresji powod buraki z USA IP: *.cpool2.quickclic.net 03.05.02, 17:04
      • maczant Kolejny frustrat zlozyl glos 03.05.02, 17:07
        • ponton Re: Kolejny frustrat zlozyl glos 03.05.02, 17:27
          Przeciez kazdy kto mieszka w Kanadzie moze sie bez klopotu przeniesc do USA
          jezeli znajdzie tam prace. To nie jest trudne, bo w USA jest wiekszy rynek
          pracy. Potem ma sie zielona karte i mozna mieszkac w USA jesli ktos to lubi.
          Dlaczego ktos mialby miec kompleksy?
          Nie rozumiem.
          Moja mama pracowala dwa lata w USA jako fizjoterapeuta i chciala nawet zeby
          cala rodzina przyjechala ale my (dzieci) nie chcielismy i w koncu wrocila do
          Kanady. Jak skonczymy studia, to rodzice pewnie sie przeniosa do USA, bo tam sa
          mniejsze podatki. To naprawde nie jest zaden problem.
          • maczac Ale tylko warunkowo... 03.05.02, 18:48
            ponton napisał(a):

> Przeciez kazdy kto mieszka w Kanadzie moze sie bez klopotu przeniesc do USA

Oczywiscie. Bedzie wtedy obywatelem Kanady nielegalnie zamieszkujacym w
            USA. "Kanadyjczycy" zajmuja dzieki temu 3 miejsce na liscie nielegalnych w USA,
            tyle ze sa to "farbowani" Kanadyjczycy.

> jezeli znajdzie tam prace. To nie jest trudne, bo w USA jest wiekszy rynek
            > pracy. Potem ma sie zielona karte

Ma sie???? Pod choinke przynosi sie? Czy w kapuscie znajduje sie?

i mozna mieszkac w USA jesli ktos to lubi.
            > Dlaczego ktos mialby miec kompleksy?
            Ja tez nie rozumiem. Stwerdzam tylko fakt. Moze ta dyskusja to wyjasni?

> Nie rozumiem.
            > Moja mama pracowala dwa lata w USA jako fizjoterapeuta

Pielegniarkom i fizjoterapeutom pozwolilismy warunkowo i czasowo popracowac w USA
            w akcie laski i litosci.

i chciala nawet zeby
            > cala rodzina przyjechala ale my (dzieci) nie chcielismy i w koncu wrocila do
            > Kanady. Jak skonczymy studia,

...studia za darmo, bo w USA nie stac by nas bylo nawet na City College...

to rodzice pewnie sie przeniosa do USA, bo tam sa
            >
            > mniejsze podatki.
            ...tylko ostatnio troche gonia nielegalnych, wiec nie wiem, jak dlugo nam sie uda
            tam posiedziec.

To naprawde nie jest zaden problem.

• Gość: mf Re: Ale tylko warunkowo... IP: *.easydns.com 03.05.02, 19:11
              ale ty gościu pier... że aż się płakać chce.

mf,
              • maczant To siadz i placz osle 03.05.02, 19:47
                Gość portalu: mf napisał(a):

> ale ty gościu pier... że aż się płakać chce.
                >
                >
                > mf,

• Gość: mf Re: To siadz i placz osle IP: 5.1R2D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 04.05.02, 04:54
                  tylko i wyłącznie nad tobą półgłowku.

mf,
          • Gość: ZJP Re: Kolejny frustrat zlozyl glos IP: *.dialup.foxinternet.com 03.05.02, 19:50
            Ponton, ty chyba zartujesz!? Na pewno zyjesz w swiecie mitow. Ja wiem jak to
            wyglada, i nie sadz ze amerykanie czekaja na kanadyjczykow kazdemu z nich po
            przekroczeniu granicy wreczajac zielona karte. Przyjemnych snow.

ZJP

ponton napisał(a):

> Przeciez kazdy kto mieszka w Kanadzie moze sie bez klopotu przeniesc do USA
            > jezeli znajdzie tam prace. To nie jest trudne, bo w USA jest wiekszy rynek
            > pracy. Potem ma sie zielona karte i mozna mieszkac w USA jesli ktos to lubi.
            > Dlaczego ktos mialby miec kompleksy?
            > Nie rozumiem.
            > Moja mama pracowala dwa lata w USA jako fizjoterapeuta i chciala nawet zeby
            > cala rodzina przyjechala ale my (dzieci) nie chcielismy i w koncu wrocila do
            > Kanady. Jak skonczymy studia, to rodzice pewnie sie przeniosa do USA, bo tam sa
            >
            > mniejsze podatki. To naprawde nie jest zaden problem.

• matacz Ponton leje wode 03.05.02, 19:55
              • Gość: nyc Re: Ponton leje wode IP: *.ipt.aol.com 05.05.02, 02:11
                matacz napisał(a):

nie wiem co ponton popala ale tez bym chcial troche!!!
    • Gość: Maria Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.02, 17:22
      maczant napisał(a):

> Co jeszcze bardziej znamienne, Polacy z innych krajow nie cierpia na tego typu
      > dolegliwosc .

Myslisz, ze ktos mieszkajacy w jakims kraju EU moze sie czuc prowincjuszem, nawet
      jezeli nie mieszka w metropolii?

Kompleks ubogiego Europejeczyka tez nie istnieje- ci ktorzy maja niewiele
      porownuja sie ciagle do tego, co zostawili w Polsce, i znajduja w tym satysfakcje.
      Ci, ktorzy maja na tyle duzo, zeby zobaczyc USA na wlasne oczy, stwierdzaja, ze
      wcale nie sa biedniejsi od braci zza oceanu.
      • Gość: A&Z Re: Kompleks Maczanta IP: *.uskzo.am.pnu.com / *.pharmacia.com 03.05.02, 17:41
        Widzisz Maczant prymitywie jeden ,specjalnie nie podalem w pierwszym swoim
        watku gdzie mieszkam poniewaz wiedzialem ze zaraz sie ponownie odezwiesz i
        zaczniesz dalej szczekac burku wiejski.
        Niestety musze cie zmartwic mieszkam od 10 lat w USA a nie w Kanadzie jak bys
        tego sobie zyczyl.
        • maczac Kompleks luzera w USA wzgledem reszty swiata? 03.05.02, 18:41
          • Gość: Wizer Buractwo z Jackowa i Zielonego Punktu IP: *.tpl.on.ca / 199.71.64.* 03.05.02, 18:53
            • maczacz How are u Bruno? 03.05.02, 19:11
              • ponton Maczacz 03.05.02, 19:41
                Ja mylse, ze Ty niewiele wiesz o rekrutacji w Kanadzie dokonywanej przez wiele
                amerykanskich firm. Wiele firm organizuje spotkania nawet dla studentow roznych
                kierunkow - nie tylko pielegniarek czy innego medycznego personelu.
                Poniewaz jest NAFTA, otrzymanie zielonej karty nie jest tak skomplikowane jak
                Ty to sugerujesz. Oczywiscie 9/11 troche zmienil sytuacje ale dla wiekszosci
                professionals nie tak bardzo.
                Wielu kanadyjskich emerytow inwestuje w real estate w USA i zyje tam wygodnie
                przez duza czesc roku. Jest to zupelnie legalne i takie plany maja moi rodzice.
                Jak masz watpliwosci, to mozesz poczytac gdzies u siebie w USA kanadyjskie
                gazety - w bardzo wielu znajdziesz ogloszenia amerykanskich head-hunters
                oferujace bardzo korzystne warunki dla ludzi z roznych profesji.
                Taki head-hunter dostaje wynagrodzenie od firmy, dla ktorej znajdzie pracownika
                a juz sama firma posredniczy w kontaktach z Immigration.
                Moze i sa w USA Kanadyjczycy, ktorzy pojechali nielegalnie ale to pewnie tacy,
                ktorzy maja klopoty z policja albo nie maja zadnego wyksztalcenia. Tacy
                Amerykanie sa tez w Kanadzie. To normalne pomiedzy sasiadami.
              • Gość: A&Z Re: How are u Bruno? IP: *.uskzo.am.pnu.com / *.pharmacia.com 03.05.02, 19:43
                Widzisz maczacz jak to jest kiedy musisz codziennie po 12 godzin na dachu
                shingle przybijac ,chamiejesz chlopie jeszcze bardziej.
    • Gość: ZJP Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.dialup.foxinternet.com 03.05.02, 19:47
      Potwierdzam! Mam paszport kanadyjski (jeszcze) ale od 10 lat mieszkam w US.
      Dwa lata temu, podzczas jakiegos tam party w Toronto, rozmawialem z rodakami
      ktorzy, po dowiedzeniu sie ze wyemigrowalem do US patrzyli na mnie
      jednoczesnie z zazdroscia, nienawiscia i wspolczyciem. Jeden gosciu to nawet
      sie szczycil ze odrzucil oferte pracy w Alabamie.

Jest to rezultatem subtelnej anty-amerykanskiej propagandy lewackich elit
      kanadyjskich. Kanadyjczycy ne za bardzo wiedza kim sa. Definiuja sie jako
      nie-amerykanie !!! smile)) z "bezplatna" opieka zdrowotna i wieksza - a jakze -
      kultura. A przyjacielami US sa tyko z geby, gdziekolwiek moga staraja sie US
      zaszkodzic. No ale to inny temat.

ZJP
      • maczant Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej 03.05.02, 19:50
        Dziekuja za wywazona opinie potwierdzajaca moja teze i obserwacje.
        Powodzenia po lepszej stronie granicy.

• ponton Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej 03.05.02, 19:57
        Gość portalu: ZJP napisał(a):
        A przyjacielami US sa tyko z geby, gdziekolwiek moga staraja sie US
        > zaszkodzic. No ale to inny temat.
        >
        > ZJP

Naprawde tak myslisz? A kto zabil 4 naszych chlopakow w Afgnanistanie? Bush nie
        mial nawet czasu powiedziec "sorry" gdy sie to stalo - skandal! A kto nie umie
        sie zachowac na stadionie, gdy grany jest kanadyjski hymn? A jak naprawde wyglada
        sprawa z softwood lumber?
        My jestesmy ten mlodszy brat, ktory musi wszystko spokojnie znosic, bo nie ma
        innego wyjscia. Jak to dobrze, ze mamy duzo czystej wody, ropy i innych bogactw
        mineralnych, ktore USA potrzebuje - tylko dlatego USA jest czasem nice to us.
        Ja jestem Kanadyjczykiem i nigdy o sobie nie mowie, ze nie jestem American. Nie
        musze.
        Ja wiem, ze dla imigranta to trudno zrozumiec, ze ktos kocha swoj kraj ale moj
        kraj to Kanada i wcale nie zaluje, ze to nie jest USA, France czy Germany.
        It's my home and native land.
        • Gość: Karlik Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.cpool2.quickclic.net 03.05.02, 20:26
          Tak jest ponton,i te wpisy od tych z poludnia tylko to potwierdzaja,ze to
          buractwo dachowe,zamieszkujace dolne partie w budynkach;piwnicach,lypiace
          zazdrosnym okiem na ziomkow z polnocy,i akcie desperacji i podratowania swojej
          wartosci,staraja sie podwazyc poziom,styl,zycia Polakow w Kanadzie.Na dach albo
          do azbestu buraki!!
          • maczacza Tak jest Karlik !!! 03.05.02, 21:06
            Gość portalu: Karlik napisał(a):

> Tak jest ponton,i te wpisy od tych z poludnia tylko to potwierdzaja,ze to
            > buractwo dachowe,zamieszkujace dolne partie w budynkach;piwnicach,lypiace
            > zazdrosnym okiem na ziomkow z polnocy,i akcie desperacji i podratowania swojej
            > wartosci,staraja sie podwazyc poziom,styl,zycia Polakow w Kanadzie.Na dach albo
            >
            > do azbestu buraki!!

Maly dodatek:
            Butrak dachowy w USA zarabia 2 razy tyle co lekarz w kanadyjskim raju.

• ponton Na dachu? 03.05.02, 21:34
              maczacza napisał(a):

> Maly dodatek:
              > Butrak dachowy w USA zarabia 2 razy tyle co lekarz w kanadyjskim raju.
              >

To by znaczylo, ze na dachu w USA mozna zarobic rownowartosc co najmniej 300
              tysiecy kanadyjskich dolarow czyli jakies 190-195 tysiecy US dollars.
              To sie wlasnie nazywa American Dream!
            • Gość: Bruno Re: Tak jest Karlik !!! IP: *.tpl.on.ca / 199.71.64.* 03.05.02, 22:04
              Lekarz w Kanadzie srednio wyciaga 400 $ za godzinne brutto.Co ty rownasz padalca dachowego do
              kanadyjskiego lekarza .Prace na dachach moze wykonywac nawet malpa po uprzednim przeszkoleniu.
              • Gość: Sarlik Re: Tak jest Karlik !!! IP: *.proxy.aol.com 03.05.02, 22:55
                Lekarz w Kanadzie wyciaga 400 razy w roku laske w kiblu by sie odlac.
                Zarabia CAD $ 30.00 na godzine.
          • Gość: Karlik Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.cpool2.quickclic.net 04.05.02, 02:28
            Zgadza sie z kim my tu piszemy?Jakis dachowiec,albo azbestowiec lepiej bys
            jezyk podszkolil,w niedziele radze do kosciola isc prosic Pana o zdrowie bo o
            rozum za pozno!.Pyrsk.
        • Gość: Epson Re: UCZCIC MINUTA CISZY ZABITYCH ZOLNIERZY IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.05.02, 20:48
          Ja tez jestem kanadyjczykiem z wyboru. Dziwi mnie mocno postawa niektorych
          amerykanow, ktorzy robia nagonke na Kanade. Po co to wam potrzebne? Jesli
          byloby wam az tak dobrze to nie pisalibyscie tu takich bzdur. USA bardzo
          zmienilo sie po 9/11 na niekorzysc. Brak szacunku i tolerancji , ktora
          adoptuja ci na dole od tych z gory jest bardzo smutna. Po zabiciu 4
          kanadyjskich zolnierzy ludzie na stadionie w USA zamiast uczcic minuta ciszy
          ich pamiec gwizdza na dzwiek hymnu kanadyjskiego. Czyzby to byly wyrzuty
          sumienia, czy tez chec zagluszenia odpowiedzialnosci za te
          pomylke "doskonalego" kraju. USA przypomina mi obecnie Rosje za komuny.
          Wszystkim chca narzucic swoja wole stosujac mniej lub bardziej chwyty ponizej
          pasa. Czy i wy obecni na tym forum amerykanie chcecie tanczyc na grobach tych
          zabitych zolnierzy na oczach ich rodzin i wszystkich tych ktorym smierc tych
          mlodych ludzi przynosi smutek ? Nie czuje zadnego kompleksu nizszosci. Nie mam
          powodow. Moje zycie jest tu dobre, nawet bardzo dobre. Czy wszyscy w USA moga
          to powiedziec? Z pewnoscia nie, podobnie jak i w Kanadzie i w kazdym innym
          kraju. A pocieszac sie ponizajac innych to chyba niezbyt skuteczne.
          • Gość: A&Z Re: UCZCIC MINUTA CISZY ZABITYCH ZOLNIERZY IP: *.uskzo.am.pnu.com / *.pharmacia.com 03.05.02, 21:55
            Panowie i Panie z Kanady i USA szkoda czasu na dyskusje z cwierc mozgiem z
            Jackowa.

• Gość: mysz Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.ab.hsia.telus.net 04.05.02, 10:13
      Czy w tej Ameryce macie chociaz jeden dzien wolny od pracy?.Bylam niedawno w
      New York, hmmmm.....Bylam zdumiona widokiem ludzi pochlaniajacych kawe w ciagu
      5min.Przykry to widok- opetani dolarem psychopaci, dla ktorych rodzina i
      normalne zycie nie ma juz zadnego znaczenia.
      • Gość: Funnel Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.vf.shawcable.net 04.05.02, 12:52
        Gość portalu: mysz napisał(a):

> Czy w tej Ameryce macie chociaz jeden dzien wolny od pracy?.Bylam niedawno w
        > New York, hmmmm.....Bylam zdumiona widokiem ludzi pochlaniajacych kawe w ciagu
        > 5min.Przykry to widok- opetani dolarem psychopaci, dla ktorych rodzina i
        > normalne zycie nie ma juz zadnego znaczenia.

Mysz,pozwol ze Ci cos skopiuje z innego watku;
        -----------------------------------------------------------------
        Autor: Gość portalu: ||||||||
        Data: 03-05-2002 08:19 adres: *.sanjose-15rs16rt.ca.dial-access.att.net

--------------------------------------------------------------------------------
        USA najbardziej konkurencyjną gospodarką świata

d, PAP (01-05-02 18:58)

Stany Zjednoczone już tradycyjnie zajęły pierwsze miejsce w dorocznym rankingu
        konkurencyjności Międzynarodowego Instytutu Rozwoju Zarządzania (IMD) w
        Lozannie. Gorzej od Polski wypadły tylko Turcja, Indonezja, Wenezuela i
        Argentyna

W rankingu konkurencyjności uwzględniono 49 krajów - wszystkie państwa
        zrzeszone w Organizacji Rozwoju Gospodarczego i Współpracy (OECD) oraz inne
        ważniejsze gospodarki (m.in. Brazylię, Chiny, Indie czy Rosję). Klasyfikację
        opierano na 314 kryteriach mających określić stan gospodarki, efektywność rządu
        i biznesu oraz infrastrukturę w kraju.

Zdaniem autorów zestawienia USA przodują we wszystkich dziedzinach z wyjątkiem
        efektywności rządu (tu wyprzedzają je Singapur i Finlandia). Właśnie Finlandia
        wysunęła się w tym roku na drugie miejsce w rankingu, wyprzedzając Luksemburg,
        Holandię i Singapur. Z dużych gospodarek europejskich najwyższą pozycję (15.)
        zajęły Niemcy, choć wskutek panującego w nich marazmu gospodarczego spadły od
        zeszłego roku o trzy miejsca. Mimo to wyprzedzają Wielką Brytanię (16.),
        Francję (22.), Hiszpanię (23.) i Włochy (32.).

Najbardziej konkurencyjnym krajem wśród kandydatów do Unii Europejskiej jest
        Estonia (21. miejsce). Węgry i Czechy zajmują odpowiednio 28. i 29. miejsce
        (awans Czech o sześć pozycji). Wyprzedziły m.in. Japonię (30. miejsce). Polska
        znalazła się na 45. pozycji, m.in. za Słowacją, Słowenią czy Rosją. Stosunkowo
        najlepiej wypadamy pod względem wskaźników makroekonomicznych, najgorzej
        (przedostatnia pozycja) oceniono polską infrastrukturę.
        ------------------------------------------------------------------------
      • Gość: NYY Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.proxy.aol.com 04.05.02, 16:00

> New York, hmmmm.....Bylam zdumiona widokiem ludzi pochlaniajacych kawe w ciagu

Kawe pije w domu. Mam 20 dni urlopu, i 16 dni dodatkowo wolnych z okazji
        wszelakich "hollidays".(Wliczajac w to takze Good Friday oraz Election Day), 4
        personal days i 12 dni chorobowego (gdy nie choruje dostaje pieniadze za te dni).
        Nigdy nie pracuje w weekendy.
        Laczac zgrabnie wolne dni, urlop. personal days z weekendami,moge miec w praktyce
        wolne niemalze 3 miesiace.
        A jak to jest w Kanadzie?

• Gość: Marcin Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.sympatico.ca 04.05.02, 17:31
          Gość portalu: NYY napisał(a):
          .
          >
          > Kawe pije w domu.
          Ja rowniez,niekiedy nad jeziorem bo lubie to miejsce
          Mam 20 dni urlopu, i 16 dni dodatkowo wolnych z okazji
          > wszelakich "hollidays".(Wliczajac w to takze Good
          Friday oraz Election Day), 4
          > personal days i 12 dni chorobowego (gdy nie choruje
          dostaje pieniadze za te dni

Urlopu mam 15 dni roboczych,po 10 przepracowanych latach
          liczba to wzrasta do 2o dni roboczych,dni wolnych tzw.
          holidays 10(chyba sie nie pomylilem),personal day nie
          wiem co to jest pogrzeb czy cos takiego? nie jestem
          zorientowany,24 dni chorobowego 2 dni na miesiac tzn. gdy
          choruje dostaje 100% platne nazwane to jest sick
          day,niewykorzystane dni ida do tzw."banku"gdzie mozesz
          skumulowac 70 dni w wypadku przyszlej niezdolnosci do
          pracy(wymagane oswiadczenie lekarza) przez te dni
          bedziesz mial placone 100%
          > ).
          > Nigdy nie pracuje w weekendy.
          Czasami tak,ale rzadko
          > Laczac zgrabnie wolne dni, urlop. personal days z
          weekendami,moge miec w prakty
          > ce
          > wolne niemalze 3 miesiace.
          > A jak to jest w Kanadzie?
          > Tak jest w moim przypadku w innych moze byc inaczej
          zalezy to od tzw.umowy zbiorowej

• Gość: NYY Czyli Kanada znow chuynia w porownianiu z USA !!! IP: *.proxy.aol.com 05.05.02, 10:41
      • jot-23 Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej 04.05.02, 17:00

a byles we wloszech kiedys? nie dosc ze w 2 minuty pochlaniaja to jeszcze na
        stojaco! (bo taniej) cooooo za psychole!

p.s. idz sie piznij w ten durny leb.
        • Gość: mysz Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.ab.hsia.telus.net 05.05.02, 03:35
          jot-23 napisał(a):

> Gość portalu: mysz napisał(a):
          >
          > > Czy w tej Ameryce macie chociaz jeden dzien wolny od pracy?.Bylam niedawno
          > w
          > > New York, hmmmm.....Bylam zdumiona widokiem ludzi pochlaniajacych kawe w c
          > iagu
          > > 5min.Przykry to widok- opetani dolarem psychopaci, dla ktorych rodzina i
          > > normalne zycie nie ma juz zadnego znaczenia.
          >
          > a byles we wloszech kiedys? nie dosc ze w 2 minuty pochlaniaja to jeszcze na
          > stojaco! (bo taniej) cooooo za psychole!
          >
          > p.s. idz sie piznij w ten durny leb.
          > No widzisz J23, czy jak Tobie tam, wlasnie takich osobnikow jak Ty mialam na
          mysli.
          • jot-23 Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej 05.05.02, 23:21

> jot-23 napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: mysz napisał(a):
            > >
            > > > Czy w tej Ameryce macie chociaz jeden dzien wolny od pracy?.Bylam nie
            > dawno
            > > w
            > > > New York, hmmmm.....Bylam zdumiona widokiem ludzi pochlaniajacych kaw
            > e w c
            > > iagu
            > > > 5min.Przykry to widok- opetani dolarem psychopaci, dla ktorych rodzin
            > a i
            > > > normalne zycie nie ma juz zadnego znaczenia.
            > >
            > > a byles we wloszech kiedys? nie dosc ze w 2 minuty pochlaniaja to jeszcze
            > na
            > > stojaco! (bo taniej) cooooo za psychole!
            > >
            > > p.s. idz sie piznij w ten durny leb.
            > > No widzisz J23, czy jak Tobie tam, wlasnie takich osobnikow jak Ty mialam
            > na
            > mysli.

nie idiotko, wyrazilas swoja opinie o ludziach mieszkajacych w nowym jorku, na
            podstawie zaobserwoanego zjawiska wypijania kawy w 5 minut..... heheh , pozniej
            drogi Watsonie, juz tylko droga dedukcji moglas postawic teze ze pija te kawe w
            5 minut bo sa "opetanymi dolarem psychopatami" .... niestety, pozostaje tylko
            zagonic cie do garow.
            • Gość: mysz Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.ab.hsia.telus.net 06.05.02, 00:35
              jot-23 napisał(a):

> Gość portalu: mysz napisał(a):
              >
              > > jot-23 napisał(a):
              > >
              > > > Gość portalu: mysz napisał(a):
              > > >
              > > > > Czy w tej Ameryce macie chociaz jeden dzien wolny od pracy?.Byla
              > m nie
              > > dawno
              > > > w
              > > > > New York, hmmmm.....Bylam zdumiona widokiem ludzi pochlaniajacyc
              > h kaw
              > > e w c
              > > > iagu
              > > > > 5min.Przykry to widok- opetani dolarem psychopaci, dla ktorych r
              > odzin
              > > a i
              > > > > normalne zycie nie ma juz zadnego znaczenia.
              > > >
              > > > a byles we wloszech kiedys? nie dosc ze w 2 minuty pochlaniaja to jes
              > zcze
              > > na
              > > > stojaco! (bo taniej) cooooo za psychole!
              > > >
              > > > p.s. idz sie piznij w ten durny leb.
              > > > No widzisz J23, czy jak Tobie tam, wlasnie takich osobnikow jak Ty mi
              > alam
              > > na
              > > mysli.
              >
              > nie idiotko, wyrazilas swoja opinie o ludziach mieszkajacych w nowym jorku, na
              > podstawie zaobserwoanego zjawiska wypijania kawy w 5 minut..... heheh , pozniej
              >
              > drogi Watsonie, juz tylko droga dedukcji moglas postawic teze ze pija te kawe w
              >
              > 5 minut bo sa "opetanymi dolarem psychopatami" .... niestety, pozostaje tylko
              > zagonic cie do garow.

>Ja niestety nie umiem gotowac, a Ty idz juz spac, bo do roboty sie jutro
              spoznisz.Przed snem radze wypic herbatke uspakajajaca, to moze przestaniesz sie
              w koncu tak lokciami na wszystkie strony, bezpardonowo rozpychac.Milych snow
              zycze.
    • Gość: Marcin Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.sympatico.ca 04.05.02, 14:53
      Mieszkam w Canadzie od kilkunastu lat i nie narzekam ,
      nie wszystko jest perfekt ale gdzie jest? Nie mam
      kompleksow na tle naszych poludniowych sasiadow pomimo
      ze ich zarobki sa wyzsze i nie czuje sie ze mieszkam na
      prowincji, potrafie docenic to ze okolica w ktorej
      mieszkam jest spokojna i jest duzo parkow i zieleni
      woda jest dobrej jakosci mam prace z ktorej jestem
      zadowolony i tzw.benefity ktorych duzo obywateli USA
      nie posiada jak lekarz ,dentysta, okulista ,lakarstwa
      za darmo i wiele innych co naprawde cenie a ze zarabiam
      mniej niz moi amerykanscy koledzy no coz trudno zawsze
      jest coz za cos.
      • Gość: jurek K Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.05.02, 16:26
        Maczant - skad piszaesz - z Rakowiecka nr. 2 ???
      • Gość: jurek K do Macasz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.05.02, 16:48
        Macasz - skad piszesz - z:

Rakowiecka nr 2

Czy tez z:

Consulate General of Poland

1603 Lakeszore Blvd.

Toronto, ON

Dziwne, ale po protestach polonii kanadyjskiej jakies trzy lata temu i na
        stepnie Polonii australiskiej, przeciwko nominacji tow. Jaskierni na stanowisko
        ambasadora III RP (odpowiednio w Ottawie a nastepnie w Canberra) zaczela
        dzialac pulapka paszportowa w stosunku do obywateli Kanady i Australii.

Czysty przypadek ??

A moze nie ???

A tezraz tow. Maczasz zaczyna watek - Kompleks nizszosci Polonii kanadyjskiej

Czy wy, tow. macasz, nie macie kompleku nizszosci polakow wobec Polonii ??

I przestancie pisac bzdury -

A do Polonii - nie dajcie sie zlapac na tego rodzaju primitywne prowokacje
        • Gość: Boczek Slabo "Macasz" Jurek ... IP: *.netcom.ca 04.05.02, 17:01
          Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej maczant, 03-05-2002 16:48

Ten psycho mieszka w "najbardziej demokratycznym kraju swiata"
          • Gość: jurek K Re: Slabo IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.05.02, 17:09
            Gość portalu: Boczek napisał(a):

> Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej maczant, 03-05-2002 16:48
            >
            > Ten psycho mieszka w "najbardziej demokratycznym kraju swiata"

You mean - The Uuuu ... eSSSS ... Aaaaa ??
            • america Prosta roznica!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.02, 18:55
              Polonia USA ma dobre pieniadze ale nie ma opieki zdrowotnej.
              Polonia Kanady ma opieke zdrowotna ale sa "goli i wesoli".
              • Gość: Boczek Sejm difrens! IP: *.netcom.ca 04.05.02, 19:00
                america napisa?(a):

> Polonia Kanady ma opieke zdrowotna ale sa "goli i wesoli".

Poza tymi co nie moga kupic porzadnej kurtki zimowej lub dostac proszku
                niskopieniacego ... oni nie sa wesoli, ale za to sie pieniom obficie!

• Gość: NYY Re: Prosta roznica!!-nieprawda osle IP: *.proxy.aol.com 05.05.02, 10:44
                america napisał(a):

> Polonia USA ma dobre pieniadze ale nie ma opieki zdrowotnej.
                > Polonia Kanady ma opieke zdrowotna ale sa "goli i wesoli".
                Mam pelne swiadczenia mwdyczne i dentystyczne + 200 life insurance oplacone przez
                peracodawce. O 401 K i 457 nawet nie wsp-ominam, match 1:3

• Gość: Boczek Macacz z USofA bez meldunku w RP! Smutne! IP: *.netcom.ca 04.05.02, 18:57
              • Gość: Funnel Re: Do Boczka IP: *.vf.shawcable.net 04.05.02, 20:55
                ca
                Gość portalu: Boczek 04-05-2002 19:00
                odpowiedz na list odpowiedz cytując

america napisa?(a):

> Polonia Kanady ma opieke zdrowotna ale
                sa "goli i wesoli".

Poza tymi co nie moga kupic porzadnej kurtki
                zimowej lub dostac proszku
                niskopieniacego ... oni nie sa wesoli, ale za to
                sie pieniom obficie!

Boczek,przeprowadz sie do B.C to nie bedziesz potrzebowal kurtki zimowej jeno
                peleryne,proszek niskopieniacy jest pod typowymi nazwami (Tide itp)- na pudelku
                musisz znalezc dodatkowy symbol "hs".Sklepy ze sprzetem AGD maja
                niemiecki "Persil" (np Future shop ),takze sklepy z czesciami do sprzetu AGD (
                Reliable parts )- ostatnio maja kilka euro - proszkow (exept IXI )
                Pozdrawiam

• Gość: Kowalski Re: Kompleks nizszosci polonii amerykanskiej IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.05.02, 20:59
      Wy biedaki amerykanskie nawet pospacerowac w parku nie mozecie po zmroku,
      zeby wam ktos w leb nie przylozyl. Chyba ten paralizujacy strach tak wam pada
      na umysly. Fakt macie czego zazdroscic polonii kanadyjskiej. My tu zyjemy jak
      normalni ludzie :bogatsi, biedniejsi, w gorszych lub lepszych kurtkach
      zimowych, ale wy zyjecie jak wystraszone zwierzeta, ktore pchaja do swych nor
      jak najszybciej w obawie o wlasne bezpieczenstwo. To wy macie wzgledem polonii
      kanadyjskiej kompleks nizszosci. Wyrazy wspolczucia , no i nie piencie sie za
      bardzo. Pozdrawiam .
      • Gość: Renka Re: Kompleks IP: *.home.cgocable.net 05.05.02, 04:04
        Ja tam nie widze specjalnego kompleksu, tylko roznice w chciwosci. Ci w USA sa
        bardziej pazerni,bo wiekszy biznes robia.Ten azbest na Manhattanie to ze 20 lat
        beda wywozic.
        Ci, co w Kanadzie to wiadomo co robia.
        Studiuja, mieszkaja, chodza na koncerty i do teatrow smile
    • Gość: ? Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.sympatico.ca 05.05.02, 20:54
      Rzuci ktos jakis debilny takst,a reszta to chwyta i
      skacze sobie do gardla nie wiadomo o co ,az trudno
      uwiezyc ze nas Polakow tak latwo podzielic wystarczy
      naprawde blachy powod.
      • Gość: Renka Re: *sympatico.ca IP: *.home.cgocable.net 05.05.02, 21:23
        A ty moze nas zjednoczysz? Masz w tym wzgledzie pierwszorzedne doswiadczenia z
        Polish Restaurant Piast. Pokazales swoja klase wiele razy na tym forum.
        • cornio Re: Canada - lekko i pozytecznie oraz przyjemnie 05.05.02, 21:32

Jak pisze gwiazda polskiej yntelygencji Renka:w kanadzie to sie nie zajmuje
          czlowiek niczym innym ,tylko studiami i chodzeniem na koncerty itp. To jest
          kraj-kudy tam USA do nich.tam tylko robole i bezrobotni na pomocy.
        • Gość: ? Re: *sympatico.ca IP: *.sympatico.ca 05.05.02, 21:44
          Gość portalu: Renka napisał(a):

> A ty moze nas zjednoczysz?
          Nie zamierzam,zasugerowalem jedynie co mysle chyba moge?
          Masz w tym wzgledzie pierwszorzedne doswiadczenia z
          > Polish Restaurant Piast.
          Nie bardzo wiem o czym mowisz o takiej restauracji nigdy
          nie slyszalem ani nie bylem Piast kojarzy mi sie jedynie
          z biurem podrozy i wysylka paczek ktore na dodatek znam z
          jedynie z reklam
          Pokazales swoja klase wiele razy na tym forum.
          To znaczy kiedy konkretnie? Mysle Renka ze Ty chyba mnie
          mylisz z kims innym.Sympatico jest dosc popularnym
          dostawca internetu w rejonie wielkiego Toronto wiekszym
          niz Rogers i chyba najwiekszym w Canadzie,ale szukaj dalej
          powodzenia Renka

• Gość: A&Z Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.uskzo.am.pnu.com / *.pharmacia.com 06.05.02, 15:56
        Gość portalu: ? napisał(a):

> Rzuci ktos jakis debilny takst,a reszta to chwyta i
        > skacze sobie do gardla nie wiadomo o co ,az trudno
        > uwiezyc ze nas Polakow tak latwo podzielic wystarczy
        > naprawde blachy powod.

Dokladnie to samo chcialem powiedziec!
    • Gość: gosc Ojjjjjjjj Maczancieeeeeeeeeee IP: 131.137.84.* 06.05.02, 16:12
      maczant napisał(a):

> Trudno oprzec sie wrazeniu, ze Polakow zamieszkalych na terenie Kanady trapi
      > gleboki kompleks nizszosci wzgledem tych zamieszkalych w USA.
      > Co jest tego powodem?
      > dolegliwosc .
      > Prosze o wywazone opinie.

Wlasnie skonczylem wywazac .... i mi wyszlo: Maczant ! To tylko twoje
      wrazenie. Przemysl to raz jeszcze.

AAAMMEEEEEEEEEEENNNNN.
    • Gość: zz Re: Kompleks nizszosci polonii kanadyjskiej IP: *.rasserver.net 11.10.02, 07:33
      • Gość: Gnat Burak na dachu IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 11.10.02, 11:50
        Maczant, ales umoczyl!
        Azbest ci mozg zezarl. Resztki wyprala amerykanska propaganda.
        W mojej wywazonej opinii probujesz znalezc cos co mogloby cie "make feel
        better". Prawdopodobnie pochodzisz z kregow inteligencji a skonczyles na
        podrzednej pozycji (byc moze shingle, moze azbest, moze assembly line, moze
        podrzedny urzedasek) i gorzko ci na duszy. Zdajesz sobie sprawe, ze osiagnales
        polowe produktywnego zycia i wiecej juz nie osiagniesz niz do tej pory. No to
        probujesz sobie wmowic, ze moglo byc gorzej. Mogles skonczyc w Kanadzie gdzie
        dolar jest slabszy i zarobki nizsze. Jezeli ma cie to uchronic przed
        zarzyganiem sie na smierc z powodu depresji, to ja sie z Toba zgadzam: tak, my
        Polonia kanadyjska mamy straszne kompleksy i strasznie wam zazdroscimy w tej
        Hameryce. Naszym najwiekszym marzeniem jest pracowac na czarno w Ameryce.
        Wstydzimy sie swego kraju, spoleczenstwa i naszego rzadu. Chcielibysmy miec tak
        jak wy w tej Hameryce - pracowac za prawdziwe dolary, nie placic podatkow,
        nosic bron przy sobie, nie zapinac pasow w autach, wyrzucac smieci na
        autostradzie.
        Maczant, prosze cie, adoptuj mnie zanim zostaniesz uznany za niestabilnego
        umyslowo.
        • Gość: PalantMaczant Re: Burak na dachu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.10.02, 23:06
          Ladna pogoda ostatnio to pewno zajety jestes, Maczancie. Kilka dachow mozna
          obskoczyc jeszcze zanim snieg pokryje Jackowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka