Dodaj do ulubionych

DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ???

06.05.02, 23:29
JESTEŚMY TŁUKI I PROSTAKI, a kiełbasę musimy kupować w sklepie gdzie mówią po
polsku.
Obserwuj wątek
    • Gość: zyto08 Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA J&# 280;ZYKÓW OBCYCH ??? IP: *.ras.SBG.AC.AT 06.05.02, 23:31
      ze TY nie umiesz to wcale nie znaczy,ze wszyscy;
      chociaz ja osobiscie chycalabym sie nauczyc jeszcez przynajmniej jednego:moze
      francuski? albo wloski?
    • roseanne Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? 06.05.02, 23:32
      mala uwaga:
      zapytaj pierwsza napotkana osobe na ulicy ile zna jezykow, oprocz angieskiego?
      w kanadzie obowiazkowa jest nauka francuskiego, ale i tak malo kto potrafi sie
      nim poslugiwac.
      uklony znad kielbasy, z polskiej wytworni - bo mniej konserwantow
      • Gość: NYSE2000 Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: *.sympatico.ca 06.05.02, 23:40
        > w kanadzie obowiazkowa jest nauka francuskiego, ale i tak malo kto potrafi sie
        > nim poslugiwac.

je vois pas ou est le probleme - y a plein de monde ici qui ne sait pas parler
        anglais et y s'debrouillent

surprised)
        • baloo1 Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? 07.05.02, 00:18
          bien dit ;o)
    • _szwedka Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? 06.05.02, 23:32
      Bzdury! Dzisiaj kupilam ogorki, kapuste kiszona i kielbase mysliwska u Greka.
      I po polsku on nie mowi. Dogadalismy sie na migi hehehe
      • cornio Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? 06.05.02, 23:35

BO POLACY NIE GESI I SWOJ JEZYK MAJA !!!! (podobno M.Rej)
        • Gość: tato Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: *.fastres.net 06.05.02, 23:38
          cornio napisał(a):

>
          > BO POLACY NIE GESI I SWOJ JEZYK MAJA !!!! (podobno M.Rej)

>Czesc Corino,pamietasz mnie?
          >Chyba sie troche pobawimy.
      • kwj Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW Szwedko 07.05.02, 00:26
        _szwedka napisał(a):

> Bzdury! Dzisiaj kupilam ogorki, kapuste kiszona i kielbase mysliwska u Greka.
        > I po polsku on nie mowi. Dogadalismy sie na migi hehehe

Wiemy jak mu powiedzialas na migi jak kupic kielbase i ogorki ale Kauste kiszona??
        Zdradz nam tajemnice

• _szwedka Re: do kwj 07.05.02, 00:34
          hehehe to byla jugoslawianska kapusta hehehe. Oni kisza cale glowy hehehe
    • annabl Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? 06.05.02, 23:40
      1. Bo kursy w Polsce to droga zabawa
      2. Bo zamiast mowic nauczylismy sie w szkole stresowac koncowka -s w trzeciej
      osobie
      • Gość: Artur Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: 62.26.68.* 07.05.02, 00:08
        annabl napisał(a):

> 1. Bo kursy w Polsce to droga zabawa
        > 2. Bo zamiast mowic nauczylismy sie w szkole stresowac koncowka -s w trzeciej
        > osobie

Moja szwagierka jest w Polsce nauczycielka angielskiego dla klas 1-5. I jest on z
        tego co mnie sie wydaje, teraz juz obowiazkowym.
        Obecne mlode pokolenie ma jednak troche lepsze sznse, niz nasze, gdy tylko ruski
        byl w podstawowce obowiazkowy. I kto sie chcial chetnie uczyc jezyka "wroga".
        Z dzisiaj na jutro takie zmiany nie nastepuja. 50-letniego zapuszczenia kraju nie
        zmieni sie tak: pstryk i juz jest super i happy. To pokolenie wejdzie w zycie,
        lecz za minimum 10 lat. Mam nadzieje, ze wtedy sprawy beda inaczej wygladaly.

• Gość: zyto08 Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA J&# 280;ZYKÓW OBCYCH ??? IP: *.ras.SBG.AC.AT 07.05.02, 00:22
          ja sie ucze niem. juz od drugiej klasy podstawowki;
          chyba macie racje-jestem inne pokolenie;
          ale ja jeszcze nie mialam w podstawowce jez. obcego, tzn. dopiero chyba w
          6.klasie, ale za to rosyjski,
          w liceum juz dwa-niem. i angielski.
          Ale szczerze mowiac,niewiele mozna sie nauczyc w klasie liczacej 33 osoby.
          Wszyscy,ktorzy chcieli naprawde umiec jakis jezyk,chodzili po prostu na
          korepetycje;
          i teraz tez tak jest!
          pozdr.
          • annabl Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA J&# 280;ZYKÓW OBCYCH ??? 07.05.02, 00:30
            ja sie uczylam angielskiego od 2 klasy podstawowki i jestem rocznikiem, ktoremu
            wladowano angielski po raz pierwszy. efekt byl taki, ze w 4 lata
            liceum "przerobilismy" 2 i pol ksiazki na srednim poziomie i zeby jakos zdac
            mature w 4 klasie wiecej niz polowa chodzila na kursy. pani wymagala, mysmy ja
            zaczeli olewac i tak to matura ciezka nie byla. i tak najwiecej nauczylam sie
            na lekcjach z milym panem Amerykaninem. to wcale nie zaden snobizm.
            • Gość: zyto08 Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA J&# 280;ZYKÓW OBCYCH ??? IP: *.ras.SBG.AC.AT 07.05.02, 00:39
              ja nie mialam tego szczescia i musialam sie sama uczyc angielskiego;
              ale tak naprawde to nauczylam sie tutaj,na kursach na Uni;sa
              z "oryginalymi"Anglikami!
        • Gość: ozpol Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: 153.51.21.* 09.05.02, 08:01
          Jak widze mlodziesz ma cienkie wiadomosci o przeszlosci.
          Lekcja histori wiec- mielismy ruski w podstawowce, ruski i niemiecki w liceum,
          ruski, niemiecki i angielski na studiach. Przynajmniej moich.
          I do dzisiaj uzywam ich. W anglosaskich krajach tylko znaja angielski - bo poco
          inny. Skandynawowie czy Holendrzy sa dobrzy angelski i czesto niemiscki bo
          musieli i tak jest wszedzie. Polacy znaja jezyki w takim poziomie jak inne
          nacje.
          Odwiedz dzielnice wloskie, chinskie, greckie i zobaczysz ?uslyszysz jaki jezyk
          jest uzywany.
          A kielbase polska tylko moge kupic u polskiego rzeznika i glupio bylo by
          szwargotac po innemu.
    • Gość: peer Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: *.ipt.aol.com 07.05.02, 00:13
      podbijak napisał(a):

> JESTEŚMY TŁUKI I PROSTAKI, a kiełbasę musimy kupować w sklepie gdzie mówią po
      > polsku.

Niestety podbijak ma wiele racji,to samo mozna powiedziec o PRL-owskim wyksztalceniu w ogole,Smieszy mnie troche jak ludziska sie tu chwala do jakich wyzszych szkol tam chodzili. Coz mozna tylko miec nadzieje, ze nowe pokolenie, ktore tu sie niedlugo zwali poprawi nasz wizerunek w swiecie, wszak sa to ludzie, ktorzy otrzymali od zycia wieksza szanse!
      • Gość: Artur Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: 62.26.68.* 07.05.02, 00:23
        Gość portalu: peer napisał(a):

> podbijak napisał(a):
        >
        > > JESTEŚMY TŁUKI I PROSTAKI, a kiełbasę musimy kupować w sklepie gdzie mówią
        > po
        > > polsku.
        >
        > Niestety podbijak ma wiele racji,to samo mozna powiedziec o PRL-owskim wyksztal
        > ceniu w ogole,Smieszy mnie troche jak ludziska sie tu chwala do jakich wyzszych
        > szkol tam chodzili. Coz mozna tylko miec nadzieje, ze nowe pokolenie, ktore tu
        > sie niedlugo zwali poprawi nasz wizerunek w swiecie, wszak sa to ludzie, ktorz
        > y otrzymali od zycia wieksza szanse!

Z ta szansa, to prawda. I sam sie dziwie gdy jestem Polsce, jak to niektorzy
        powaznie potraktowali. Jest duzo rodzicow ktorzy inwestuja we wlasne dzieci.
        Wielu zrozumialo, ze zmiany juz sa i beda jeszcze wieksze. I zanim sie czlowiek
        obudzi z reka w nocniku - co niektorzy zaczynaja dzialac.
        Niektorzy chieliby, lecz im troche porfel na to nie pozwala. A to inna sprawa.
    • windmolen Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? 07.05.02, 00:28
      dla mnie to kilka powodow, z tego co widze w europie to im kraj z wieksza
      liczba mieszkancow tym mniejsza znajomosc jezykow obcych - Niemcy, Francja -
      tragedia, Hiszpania - jak juz mowia dajmy na to po angielsku to akcent moge na
      kilometr rozpoznac, itd a z drugiej strony Holandia - angielski prawie
      wszyscy maja w malym palcu, kraje Skandynawskie itd. - nie moga sobie pozwolic
      na nie znajomosc przynajmniej angielskiego i rzad to wspiera, oprocz tego
      wszechobecna telewizja po angielsku + walkowanie w szkole + checi !!! - co
      daje efekty

nie przypuszczam zebysmy byli w jakis sposob ograniczeni, tylko trzeba zmienic
      sposob myslenia i zaczac chciec, trzeba i koniec, filmy po angielsku z
      napisami a nie dubbowane itd. no chyba ze ktos chce cale zycie we wlasnym
      sosie spedzic i nosa nigdzie nie wystawic, to wtedy ja przepraszam, wybor
      nalezy do ciebie...
      • Gość: Artur Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: 62.26.68.* 07.05.02, 00:36
        windmolen napisał(a):

> dla mnie to kilka powodow, z tego co widze w europie to im kraj z wieksza
        > liczba mieszkancow tym mniejsza znajomosc jezykow obcych - Niemcy, Francja -
        > tragedia, Hiszpania - jak juz mowia dajmy na to po angielsku to akcent moge na
        > kilometr rozpoznac, itd a z drugiej strony Holandia - angielski prawie
        > wszyscy maja w malym palcu, kraje Skandynawskie itd. - nie moga sobie pozwolic
        > na nie znajomosc przynajmniej angielskiego i rzad to wspiera, oprocz tego
        > wszechobecna telewizja po angielsku + walkowanie w szkole + checi !!! - co
        > daje efekty
        >
        > nie przypuszczam zebysmy byli w jakis sposob ograniczeni, tylko trzeba zmienic
        > sposob myslenia i zaczac chciec, trzeba i koniec, filmy po angielsku z
        > napisami a nie dubbowane itd. no chyba ze ktos chce cale zycie we wlasnym
        > sosie spedzic i nosa nigdzie nie wystawic, to wtedy ja przepraszam, wybor
        > nalezy do ciebie...

Co do Hiszpanii, to oni tez dlugo mieli rezim Franco, ktory sobie wymyslil z
        Hiszpanskiego zrobic jezyk swiatowy jak angielski. I skrzywdzil swoich.
        Tylko dzieci elity mialy (jak zwykle) mozliwosc uczenia sie francuskiego.
        Tak mnie to kiedys wyjasnil pewien Hiszpan.
        • cornio Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? 07.05.02, 03:12
          Gość portalu: Artur napisał(a):

> windmolen napisał(a):
          >
          > > dla mnie to kilka powodow, z tego co widze w europie to im kraj z wieksza
          > > liczba mieszkancow tym mniejsza znajomosc jezykow obcych - Niemcy, Francja
          > -
          > > tragedia, Hiszpania - jak juz mowia dajmy na to po angielsku to akcent mog
          > e na
          > > kilometr rozpoznac, itd a z drugiej strony Holandia - angielski prawie
          > > wszyscy maja w malym palcu, kraje Skandynawskie itd. - nie moga sobie pozw
          > olic
          > > na nie znajomosc przynajmniej angielskiego i rzad to wspiera, oprocz tego
          > > wszechobecna telewizja po angielsku + walkowanie w szkole + checi !!! - co
          >
          > > daje efekty
          > >
          > > nie przypuszczam zebysmy byli w jakis sposob ograniczeni, tylko trzeba zmi
          > enic
          > > sposob myslenia i zaczac chciec, trzeba i koniec, filmy po angielsku z
          > > napisami a nie dubbowane itd. no chyba ze ktos chce cale zycie we wlasnym
          >
          > > sosie spedzic i nosa nigdzie nie wystawic, to wtedy ja przepraszam, wybor
          > > nalezy do ciebie...
          >
          > Co do Hiszpanii, to oni tez dlugo mieli rezim Franco, ktory sobie wymyslil z
          > Hiszpanskiego zrobic jezyk swiatowy jak angielski. I skrzywdzil swoich.
          > Tylko dzieci elity mialy (jak zwykle) mozliwosc uczenia sie francuskiego.
          > Tak mnie to kiedys wyjasnil pewien Hiszpan.

Tak ,ten hiszpan to mieszkal w rosji i byl analfabeta co?Pomysl ile ludzi mowi po
          hiszpansku na tym globie-a franco nic takiego nie robil-tylko hiszpanie to
          antytalenta jezykowe-tak jak anglicy i wlosi.
          • Gość: Artur Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: 62.26.68.* 07.05.02, 03:16
            cornio napisał(a):

> Gość portalu: Artur napisał(a):
            >
            > > windmolen napisał(a):
            > >
            > > > dla mnie to kilka powodow, z tego co widze w europie to im kraj z wie
            > ksza
            > > > liczba mieszkancow tym mniejsza znajomosc jezykow obcych - Niemcy, Fr
            > ancja
            > > -
            > > > tragedia, Hiszpania - jak juz mowia dajmy na to po angielsku to akcen
            > t mog
            > > e na
            > > > kilometr rozpoznac, itd a z drugiej strony Holandia - angielski praw
            > ie
            > > > wszyscy maja w malym palcu, kraje Skandynawskie itd. - nie moga sobie
            > pozw
            > > olic
            > > > na nie znajomosc przynajmniej angielskiego i rzad to wspiera, oprocz
            > tego
            > > > wszechobecna telewizja po angielsku + walkowanie w szkole + checi !!!
            > - co
            > >
            > > > daje efekty
            > > >
            > > > nie przypuszczam zebysmy byli w jakis sposob ograniczeni, tylko trzeb
            > a zmi
            > > enic
            > > > sposob myslenia i zaczac chciec, trzeba i koniec, filmy po angielsku
            > z
            > > > napisami a nie dubbowane itd. no chyba ze ktos chce cale zycie we wl
            > asnym
            > >
            > > > sosie spedzic i nosa nigdzie nie wystawic, to wtedy ja przepraszam, w
            > ybor
            > > > nalezy do ciebie...
            > >
            > > Co do Hiszpanii, to oni tez dlugo mieli rezim Franco, ktory sobie wymyslil
            > z
            > > Hiszpanskiego zrobic jezyk swiatowy jak angielski. I skrzywdzil swoich.
            > > Tylko dzieci elity mialy (jak zwykle) mozliwosc uczenia sie francuskiego.
            > > Tak mnie to kiedys wyjasnil pewien Hiszpan.
            >
            >
            >
            > Tak ,ten hiszpan to mieszkal w rosji i byl analfabeta co?Pomysl ile ludzi mowi
            > po
            > hiszpansku na tym globie-a franco nic takiego nie robil-tylko hiszpanie to
            > antytalenta jezykowe-tak jak anglicy i wlosi.

• Gość: Artur Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: 62.26.68.* 07.05.02, 03:26
            cornio napisał(a):

> Gość portalu: Artur napisał(a):
            >
            > > windmolen napisał(a):
            > >
            > > > dla mnie to kilka powodow, z tego co widze w europie to im kraj z wie
            > ksza
            > > > liczba mieszkancow tym mniejsza znajomosc jezykow obcych - Niemcy, Fr
            > ancja
            > > -
            > > > tragedia, Hiszpania - jak juz mowia dajmy na to po angielsku to akcen
            > t mog
            > > e na
            > > > kilometr rozpoznac, itd a z drugiej strony Holandia - angielski praw
            > ie
            > > > wszyscy maja w malym palcu, kraje Skandynawskie itd. - nie moga sobie
            > pozw
            > > olic
            > > > na nie znajomosc przynajmniej angielskiego i rzad to wspiera, oprocz
            > tego
            > > > wszechobecna telewizja po angielsku + walkowanie w szkole + checi !!!
            > - co
            > >
            > > > daje efekty
            > > >
            > > > nie przypuszczam zebysmy byli w jakis sposob ograniczeni, tylko trzeb
            > a zmi
            > > enic
            > > > sposob myslenia i zaczac chciec, trzeba i koniec, filmy po angielsku
            > z
            > > > napisami a nie dubbowane itd. no chyba ze ktos chce cale zycie we wl
            > asnym
            > >
            > > > sosie spedzic i nosa nigdzie nie wystawic, to wtedy ja przepraszam, w
            > ybor
            > > > nalezy do ciebie...
            > >
            > > Co do Hiszpanii, to oni tez dlugo mieli rezim Franco, ktory sobie wymyslil
            > z
            > > Hiszpanskiego zrobic jezyk swiatowy jak angielski. I skrzywdzil swoich.
            > > Tylko dzieci elity mialy (jak zwykle) mozliwosc uczenia sie francuskiego.
            > > Tak mnie to kiedys wyjasnil pewien Hiszpan.
            >
            >
            >
            > Tak ,ten hiszpan to mieszkal w rosji i byl analfabeta co?Pomysl ile ludzi mowi
            > po
            > hiszpansku na tym globie-a franco nic takiego nie robil-tylko hiszpanie to
            > antytalenta jezykowe-tak jak anglicy i wlosi.
            .....................
            I tu tez sie mylisz Cornio, zyje w polnocnej Hiszpanii i jest wlascicielem Hotelu.
            Oprocz tego, slabo, ale mowil po angielsku i niemiecku. Nikt nie jest perfekcyjny.
            A koles byl wesoly i dobry do imprezowania. Dla mnie to sie liczy.
            A ze niektorzy sa antytalenty jezykowe? Jak nawet, to znaczy ze trzeba ich
            wystrzelac?
      • Gość: Aska Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: *.ots.utexas.edu 07.05.02, 05:13
        Kto nie zna jezykow obcych?
        Naprawde nie jest z nami tak zle...
    • ya_bolek Nieprawda 07.05.02, 00:29
      Znaja jezyk obcy, ktorego uczyli sie w szkole, tzn. rosyjski. Cudow nie ma - w
      zadnym kraju spoleczenstwo jako calosc nie uczy sie jezyka obcego na wlasna reke.
      Mlodzi znaja jezyki obce coraz lepiej. Kiedys bylem na nartach w Szwajcarii w
      czesci francusko-jezycznej. Moglem sobie wsadzic w d. moj niemiecki i angielski.
      Do you speak English? Rze ne komprompa! Sprechen Sie Deutsch? Rze ne komprompa!
      A tak wogole, nauka angielskiego czy niemieckiego trudniejsza jest dla Slowian z
      uwagi na wieksze roznice w gramatyce i slownictwie.

podbijak napisał(a):

> JESTEŚMY TŁUKI I PROSTAKI, a kiełbasę musimy kupować w sklepie gdzie mówią po
      > polsku.

• kwj Jezyki do Szwedki 07.05.02, 00:34
        _szwedka napisał(a):

> Bzdury! Dzisiaj kupilam ogorki, kapuste kiszona i kielbase mysliwska u Greka.
        > I po polsku on nie mowi. Dogadalismy sie na migi hehehe

Wiemy jak mu powiedzialas na migi jak kupic kielbase i ogorki ale Kapuste
        kiszona??
        Zdradz nam tajemnice
        • kwj Re: Jezyki do Szwedki 07.05.02, 00:37
          >>>hehehe to byla jugoslawianska kapusta hehehe. Oni kisza cale glowy hehehe
          Jest duza, okragla i ma naciecie przez srodek, prawda?
          • _szwedka Re: Jezyki do Szwedki do kwj 07.05.02, 00:42
            no, no, nie rozochocaj sie...hehehe na serduszko szkodzi hehehe
    • Gość: bf brakuje kasy? a moze checi? IP: *.bluewin.ch 07.05.02, 01:08
      bo nauka jezyka wymaga:
      1. systematycznosci
      2. zapalu
      3. pieniedzy

moim zdaniem, pieniadze sa w tej ukladance na ostatnim miejscu (choc nie ma co
      ukrywac, ze bez nich triady by nie bylo...)
      • Gość: Renka Re: Za ile? IP: *.home.cgocable.net 07.05.02, 03:41
        Jak jest motywacja ludzie chca i zrobia. Jak nie ma motywacji, trzeba im ja dac.
        Wezmy taka nauke jezyka angielskiego wsrod buractwa.Burak musi wiedziec co z
        tego bedzie mial.Inaczej nawet nie spojrzy na ksiazke.Bedzie chlal z kumplamy i
        marnowal czas.No, niestety taka to juz buracza natura.
        Po co ma sie uczyc, wystarczy, ze przyjedzie do lepszego swiata.
        Od czego sa kuzyny? Robota jest, wszystko jest. A po angielsku to niech
        yntelygencja sie meczy.I tak to sie dzieje, ze yntelygencja u buractwa domy
        sprzata.I nic ten angielski nie pomaga.
    • Gość: abc DLATEGO, ZE ANGLOSASI TEZ SIE NIE UCZA IP: 5.1R2D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 07.05.02, 03:55
      Sprawdziles jaki zapal do j.obcych maja anglosasi ??
      • Gość: burak Re: DLATEGO, ZE ANGLOSASI TEZ SIE NIE UCZA IP: *.proxy.aol.com 07.05.02, 05:09
        my amerykany nie musimy sie uczyc jezykow
        niech araby sie ich ucza jak do naszych szkol
        chca chodzic.Burak potrafi!
        • nord Re: DLATEGO, ZE ANGLOSASI TEZ SIE NIE UCZA 07.05.02, 05:20
          sami jestescie buraki do kwadratu !!!!! piszac takie pojebane glupstwa
    • karim Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? 07.05.02, 15:29
      Tak sie sklada ze w Stanach kieblasy sa najlepsze tam gdzie mowia po polsku, no moze rowniez po niemiecku.
      Ale czy to patriotycznie kupowac kielbase po niemiecku smile? Poza tym, zagadaj w np. Nebrasce po francusku i
      poczekaj na odzew, he,he.
      • Gość: mysz Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: *.ab.hsia.telus.net 07.05.02, 15:38
        Zagadaj w Montrealu po angielsku i poczekaj na odzew.
    • e.n.o.l.a Ludziki, badzcie tacy dobrzy i nie cytujcie 07.05.02, 15:32
      caaaaaaaaaalych listow poprzednikow........ Palce na myszy bola przy
      przewijaniu do dolu..................
      • Gość: burak jezyki obce sa nam obce IP: *.proxy.aol.com 07.05.02, 16:23
        i dlatego sie ich nie uczymy
        • Gość: Bruno 3 godz. tygodniowo IP: *.tpl.on.ca / 199.71.64.* 07.05.02, 16:26
          W normalnym liceum ucza w Polsce 3 godziny tygodniowo jezyka obcego .
    • Gość: Pan Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: *.proxy.aol.com 08.05.02, 21:24
      Po cholere mamy znac i sie uczyc? Kazdy watek na tym forum jest dowodem, ze
      jestesmy lepsi niz reszta badziewia na swiecie. Niech oni sie ucza POLSKIEGO.
      to MY jestesmy PANY !
      • Gość: Wozak Wlasciwi Polacy znaja jezyki IP: *.sympatico.ca 08.05.02, 21:43
        Polak inteligentny wyksztalcony kladzie nacisk na nauke jezykow . Co najmniej
        dwa angielski , niemiecki .Wykorzysta te jezyki w Polsce za co mu sowicie
        zaplaca .Do wyrabiania w szopach czy podcierania starych dup wystarczy kilka
        slow .Dzieci podcieraczy znaja doskonale jezyki bo sa swiadome ich poyrzeby .
        Ich rodzice tej swiadomosci nie maja sa tylko wycieruchami i starczy zupelnie
        im podstawowy jezyk kraju zsylki ; przepraszam osiedlenia .
        • Gość: Gosc Polak inteligentny wyksztalcony kladzie nacisk... IP: 5.1R2D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 09.05.02, 03:52
          ...a tobie Wozak kto o tym opowiadal?
          No bo przeciez z autopsji tego wiedziec nie mozesz.
    • ozpol Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? 09.05.02, 09:08
      Jak widze mlodziesz ma cienkie wiadomosci o przeszlosci.
      Lekcja histori wiec- mielismy ruski w podstawowce, ruski i niemiecki w liceum,
      ruski, niemiecki i angielski na studiach. Przynajmniej moich.
      I do dzisiaj uzywam ich. W anglosaskich krajach tylko znaja angielski - bo poco
      inny. Skandynawowie czy Holendrzy sa dobrzy angelski i czesto niemiscki bo
      musieli i tak jest wszedzie. Polacy znaja jezyki w takim poziomie jak inne
      nacje.
      Odwiedz dzielnice wloskie, chinskie, greckie i zobaczysz ?uslyszysz jaki jezyk
      jest uzywany.
      A kielbase polska tylko moge kupic u polskiego rzeznika i glupio bylo by
      szwargotac po innemu.
      • Gość: boeder Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.05.02, 15:09
        W tej chwili w Polsce jest kładziony duży nacisk na języki obce,j.angielskiego
        uczą się już dzieci w przedszkolach. Moje dzieci oprócz nauki w szkole chodziły
        na dodatkowe kursy. Syn ma teraz w technikum 2 godz. angielskiego i bardzo
        chciałby uczyć się drugiego języka obcego ale to kosztuje dużo forsy. Corka ma
        w szkole dwa języki obce: angielski i francuski. Francuskim włada znakomicie a
        angielskim też dobrze. I chęci ma ogromne do nauki kolejnego języka ale jest to
        bardzo kosztowne. W Polsce bardzo dużo młodzieży uczy się języków, powstało
        mnóstwo szkół językowych(bardzo dobrych ), ale jest to kosztowna przyjemnośc.
    • Gość: Epson POLACY ZNAJA, LECZ AMERYKANIE NIE ZNAJA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.05.02, 21:10
      Kielbase kupujemy w polskich sklepach bo jest dobra, a nie dlatego, ze jezyka
      nie znamy. Przeciez wszedzie indziej nie mowia po polsku. Konczymy tu szkoly,
      wiec tym bardziej prosty dialog nie stanowi problemu.
    • Gość: gosc LUUUDZIE !! DAJCIE SE SPOKOJ, Podbijak tylko IP: 131.137.84.* 09.05.02, 21:44
      chcial troche zamieszac. On tylko 'wrzucil kij w mrowisko' a sam uciekl.
      Ciekawe ile to jezykow on zna ?????????

Czesc
      • Gość: Celeste Re: DLACZEGO POLACY NIE ZNAJA JĘZYKÓW OBCYCH ??? IP: *.067.popsite.net 09.05.02, 22:00
        Bo sa leniami i nie chce im sie uczyc???
        • Gość: gosc Re: DLACZEGO POLACY ?? IP: 131.137.84.* 09.05.02, 22:05
          Gość portalu: Celeste napisał(a):

> Bo sa leniami i nie chce im sie uczyc??? - BZDUUUUUUURAAAAAAA.

OTO PRAWDZIWA ODPOWIEDZ: Dlatego, ze we wszystkim nasladuja AMERYKANOW.
          • Gość: Pan Re: DLACZEGO POLACY ?? IP: *.proxy.aol.com 09.05.02, 23:22
            A jaka oni maja kulture albo historie???
            Nasza POLSKA jest i tak lepsza. Chca z nami gadac? NIech sie ucza POLSKIEGO.
            Wszystkie kraje i tak sa pod naszym pozomem. POLSKI powinien byc uczony
            wszedzie. A po wejsciu do EWG i tak sie beda musieli uczyc POLSKIEGO.
            A jak mowi Papierz ? Po POLSKU !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka