Dodaj do ulubionych

Co wiecie o Long Island?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 19:55
Witam,

w wakacje jade na 2 miesiace na Long Island. Czy ci z was, ktorzy mieszkaja w
NY lub okolicach, mogliby udzilic mi jakichs informacji na temat tego miejsca?
Co warto zobaczyc, co omijac, czy jest drogo, czy tanio itp, itd smile
Czekam niecierpliwie i serdecznie dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • macacz Re: Co wiecie o Long Island? 07.05.02, 20:03
      Pytanie mniej wiecej w rodzaju: Jade do Belgii. CO mozecie mi powiedziec o tym
      miejscu?
      • annabl Re: Co wiecie o Long Island? 07.05.02, 20:12
        macacz napisał(a):

> Pytanie mniej wiecej w rodzaju: Jade do Belgii. CO mozecie mi powiedziec o tym
        > miejscu?
        Belgia jest blisko Holandii a na Long Island jedzie na 3 miesiace tez jedna taka
        Magda.

• jot-23 Re: Co wiecie o Long Island? 07.05.02, 20:15
          annabl napisał(a):

> macacz napisał(a):
          >
          > > Pytanie mniej wiecej w rodzaju: Jade do Belgii. CO mozecie mi powiedziec o
          > tym
          > > miejscu?
          > Belgia jest blisko Holandii a na Long Island jedzie na 3 miesiace tez jedna tak
          > a
          > Magda.
          >

mhm...temat sie definitywnie rozkreca... to ja dodam ze na jednym koncu wyspy
          jest long island city ( haha co za mylaca nazwa) a na drugim latarnia morska... ,
          wyspa jest autentycznie dluga i z jednego do drugiego jest okolo 3 godziny jazdy.

W long island city znam miejsce co serwuje swietne i tanie jak barszcz gyro...
          hmmm tylko jak to z belgia polaczyc?...
          • macacz Do Jota 07.05.02, 20:22
            Bystra uwaga Jot wink)0
            Co wiecej, zauwaz, ze Long Island City jest na zachodnim Queens i w zwiazku z
            tym w ogole czescia Long Island jako takiego nie jest....Laczy je natomiast
            slawetna Long Island Expressway ! Najdluzszy parking swiata.
            Belgie rzucilem tak sobie, podobny obszar i zaludnienie ( no w duzym
            przyblizeniu)
            Byloby wskazane, gdyby Magda uscislila, czy jedzie do Hempsted czy do
            Southmapton....

• annabl Long Island? 07.05.02, 20:22
            MOze tam maja belgijski wystroj wnetrz...?
            • macacz W takim razie niech bedzie Holandia... 07.05.02, 20:27
              • annabl Re: W takim razie niech bedzie Holandia... 07.05.02, 20:29
                W Holandii pija duzo kawy, jezdza na rowerach i maja plasko. Wiecej cech chyba
                nie ma...
                • macacz Re: W takim razie niech bedzie Holandia... 07.05.02, 20:35
                  To prawie tak, jak na Long Island. Tam dodatkowo jeszcze siedza w autach
                  srednio piec godzin dziennie, bo traffic na drogach jest za...bisty.
                  Dodatkowo, szybko umieraja. LI jest niesamowicie zapaskudzone wszelkiego typu
                  odpadami....lacznie z radioaktywnymi. Zachorowalnosc na niektore odmiany raka
                  jest dziesieciokrotnie wyzsza niz w innych rejonach USA.
                  • annabl Re: W takim razie niech bedzie Holandia... 07.05.02, 20:37
                    macacz napisał(a):

> To prawie tak, jak na Long Island. Tam dodatkowo jeszcze siedza w autach
                    > srednio piec godzin dziennie, bo traffic na drogach jest za...bisty.
                    > Dodatkowo, szybko umieraja. LI jest niesamowicie zapaskudzone wszelkiego typu
                    > odpadami....lacznie z radioaktywnymi. Zachorowalnosc na niektore odmiany raka
                    > jest dziesieciokrotnie wyzsza niz w innych rejonach USA.

nie strasz bo nikt tam nie pojedzie

• macacz Pojedzie, pojedzie.... 07.05.02, 21:04
                      Opiekunka do dziecka na Long Island zarobi w 2 miesiace wiecej niz inzynier w
                      Polsce przez caly rok....
                      • annabl No. Pojedzie. 07.05.02, 21:17
                        To tak w wielu miejcsach... Na to specjalnie nie mam argumentow. Co zrobic.
                        Choc siadz i placz!
                        • jot-23 Re: No. Pojedzie. 07.05.02, 21:27
                          annabl napisał(a):

> To tak w wielu miejcsach... Na to specjalnie nie mam argumentow. Co zrobic.
                          > Choc siadz i placz!

hehe, a co tu plakac, pojedzie popracuje, zeby jeszcze ktos poradzil co tu robic
                          po pracy na tym long island , to juz by bylo calkiem niezle!
    • karelia Re: Co wiecie o Long Island? 07.05.02, 21:25
      Long Island? hahaha wspaniaaaale rezydencje. Nie domki, nie wille a
      REZYDENCJE!!!! wspaniala plaza w poblizu , szum oceanu......
      • kwj Re: Co wiecie o Long Island? 07.05.02, 21:29
        karelia napisał(a):

> Long Island? hahaha wspaniaaaale rezydencje. Nie domki, nie wille a
        > REZYDENCJE!!!! wspaniala plaza w poblizu , szum oceanu......

Masz na mysli Rhode Island z tymi palacami prawda ?
        • macacz Re: Co wiecie o Long Island? 08.05.02, 03:58
          kwj napisał(a):

> karelia napisał(a):
          >
          > > Long Island? hahaha wspaniaaaale rezydencje. Nie domki, nie wille a
          > > REZYDENCJE!!!! wspaniala plaza w poblizu , szum oceanu......
          >
          > Masz na mysli Rhode Island z tymi palacami prawda ?

No, niekoniecznie. Moze miec na mysli Southampton, Easthampton, Oyster Bay,czy
          chocby nowobogackie Great Neck.

• Gość: aniutek Re: Co wiecie o Long Island? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 08.05.02, 04:10
            a na plaze nie laska wink))
            • Gość: Gontek Re: Co wiecie o Long Island? IP: 5.1R2D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 08.05.02, 04:38
              Wiem o Long Island niewiele, ale podziele sie z toba tym co wiem: Hokeisci
              graja tam juz w golfa. A to za sprawa Toronto Maple Leafs. GO LEAFS
              GO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • nord Re: Co wiecie o Long Island? 08.05.02, 06:53
                spojrzyj na mape,co tu sie pytasz ??czekasz az ktos cie zrowna z ziemia ??
                • karelia Re: Co wiecie o Long Island? 08.05.02, 11:33
                  no to raczej bylo w okolicach Southampton, a plaza-cudo piasek, piasek, piasek
                  Ludzie na plazy tez jakby troche inni niz w Malej Odessie wink)))
                  Ach te rezydencje, az przyjemnie popatrzec.
                  I szuuuum Oceanuwink))
            • Gość: zybi Re: Co wiecie o Long Island? IP: 130.68.2.* 09.05.02, 04:06
              jezeli chodzi o plaze, to dla nudystow jest wlasnie tam, wspaniala gola plaza.
              co prawda nie bylem tam jeszcze ale wiem ze jest.
    • Gość: magda Re: Co wiecie o Long Island? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.02, 15:03
      Dziekuje za wszystkie zaangazowane odpowiedzi, i juz uscislam miejsce mojego
      pobytu smile))
      Otoz bede pracowala gdzies pomiedzy Farmingdale a Amityville, czyli
      na "granicy" pomiedzy Nassau a Suffolk, blizej poludniowego wybrzeza. Hmm, no i
      to wszystko smile)). mape juz sprawdzalam, wiem, gdzie to jest, ale naprawde nie
      wiem nic wiecej na ten temat i bylabym niezmiernie wdzieczna, gdybyscie mogli
      powiedziec mi cos wiecej niz to, ze Long Island to wypisz wymaluj Belgia wink

Interesuja mnie ogolne warunki zycia tam (o tych rezydencjach juz slyszalam,
      ale obawiam sie, ze moja czesc bedzie niejako bardziej plebejska) oraz ceny.
      Nie wiem, czy sasiedztwo NYC wplywa na wysokosc cen, chociaz podejrzewam, ze
      tak.

Z gory dziekuje i pozdrawiam smile
      • jot-23 Re: Co wiecie o Long Island? 08.05.02, 15:14
        masz plaze pod nosem, naprawde ladne, w normalne dni, w dodatku puste...
        powinnas miec good time... ceny czego? smile mleko, chleb? po "entertainment"
        bedziesz jezdzic do NYC, masz tam kolej podmiejska LIRR, ktory cie zawiezie w
        30-45 minut na srodek manhattanu.
    • macacz Ceny na Long Island... 08.05.02, 15:20
      Magdo,
      Zrozum , ze niewlasciwie stawiasz swe pytanie.
      Ceny na Long Island???? Co chcesz kupowac? Dom? Samochod? Chleb? Mleko?
      Dzinsy Dolce & Gabbana?A jakie wobec tego ceny sa w Polsce? Albo na przyklad ,
      w Chinach?
      Wszystko zalezy od tego gdzie pojdziesz kupowac, za te sama rzecz mozesz
      zaplacic w jednym miejscu dolara, w drugim 3.
      Bardzo istotna wiec jest mozliwosc uzywania samochodu, w Amityville i w
      Farmingdale masz stacje kolei LIRR, latwo mozesz sie stamtad dostac do
      Manhattanu.( $5.75 w jedna strone... w godzinach szczytu wiecej ).
      Bedziesz na tzw South Shore, poludniowym brzegu Long Island, od strony
      otwartego oceanu. Masz stamtad niedaleko do plazy- Jones Beach, (takze do
      amfiteatru w tym samym miejscu). Wstep na plaze 8 dol. (od samochodu).
      Masz zas racje jesli chodzi o rejon w ktory jedziesz, choc nie nazywal bym
      go "plebejskim". Klasa pracujaca zasuwajaca co ranka LIRR do pracy na
      Manhattan....

• Gość: magda Re: Ceny na Long Island... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.02, 19:44
        dzieki za info smile
        oczywiscie, chodzi mi o ceny "zycia" - kino, jedzenie i takie tam. Na inne
        zakupy bede jezdzic do NYC smile))

A propos - moglibyscie mi powiedziec, gdzie w tamtych okolicach mozna kupic
        troszke taniej np. laptopy (ale nie kradzione wink ?
        Bo jesli juz jestescie zoerientowani, to zasypie was pytaniami smile

Pozdr.
        • Gość: aniutek Re: Ceny na Long Island... IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 09.05.02, 01:07
          laptopa z pewnoscia nie radze kupowac na LI, najlepsze ceny sa przez internet - zalezy tez
          czego szukasz np polecam mac- www.macmall.com, www.clubmac.com etc czy super sklep
          www.jandr.com/ - znajduje sie na dolnym Manhattanie......
          pozdrowki, jedziesz w piekne miejsce :smile)
    • Gość: magda DZIĘKUJĘ :) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.02, 12:03
      Wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi smile) Po tym, co napisaliscie, bardzo
      ciesze sie, ze mam okazję tam pojechac i juz nie moge doczekac sie wakacji !

Pozdrowienia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka