Dodaj do ulubionych

Polacy w Finlandii?

IP: *.imatranet.fi 12.05.02, 22:49
Jestem od niedawna na poludniu Finlandii i jak do tej pory nie
widzialem/slyszalem tu Polakow (za to duzo Rosjan). Kiedys na tym forum byly
dyskusje o Finlandii, ale czy ktos tu mieszka i zna jakies miejsca, gdzie
Polacy sie spotykaja?
Obserwuj wątek
    • Gość: Timur Tak tylko podciagam temat... IP: *.imatranet.fi 14.05.02, 16:54
      ...moze jednak ktos sie odezwie
    • Gość: kmk Re: Polacy w Finlandii? IP: *.tky.hut.fi 14.05.02, 17:38
      Jacys Polacy tu sa, choc rzeczywiscie w ilosciach raczej sladowych (glownie w
      obszarze Helsinek; w Turku i Tampere jest troche studentow przyjezdzajacych na
      polroczne stypendia). O jakis tradycyjnych miejscach spotkan nic mi nie
      wiadomo. Jesli jednak jestes bardzo spragniony krajowego towarzystwa, udaj sie
      do najblizszego kosciola katolickiego w niedziele na msze
    • puola Polacy w Finlandii 15.05.02, 10:22
      Gość portalu: Timur napisał(a):

> Jestem od niedawna na poludniu Finlandii i jak do tej pory nie
      > widzialem/slyszalem tu Polakow (za to duzo Rosjan). Kiedys na tym forum byly
      > dyskusje o Finlandii, ale czy ktos tu mieszka i zna jakies miejsca, gdzie
      > Polacy sie spotykaja?

W Finlandii mieszka na stale kilka tysiecy ludzi z Polski. Czesc to obywatele
      polscy ktorzy sa w statystyce obcokrajowcow, a wieksza czesc to ci ktorzy
      zmienili obywatelstwo. Do tego dochodza osoby przebywajace czasowo. Ludzie
      ktorzy sie zadomowili w Finlandii cenia cisze i spokoj, nie lubia duzo gadac
      bez powodu. Dlatego o Polakach w Finlandii nie slychac! Ale sa:

Polonijne Towarzystwo Oswiatowo-Kulturalne:

www.geocities.com/ptokfin/

Zjednoczenie Polskie w Helsingforsie

www.avenet.fi/~zpolskie/

Stowarzyszenie Finsko-Polskie, ma oddzialy
      w calym kraju. Finowie zainteresowani Polska
      i troche Polakow:

www.embassyofpoland.fi/suomessa/ystavyyssuomipuola.html

Polakow mozna spotkac na mszach polskich w kosciele, w Helsinkach,
      Turku, Tampere, Kouvoli. Wiekszosc kleru wlacznie z biskupem to Polacy:

www.catholic.fi/basic/seurakunnat.htm

Ambasada RP urzadza spotkania z okazji swiat panstwowych,
      zaproszenie mozna otrzymac po skontaktowaniu sie:

www.embassyofpoland.fi

Eli Suomi on mukava maa jos arvosta hiljaisuus ja rauhalisuus. Ja puolalaisia
      Suomessa löytyy jos haluasmile

Ystävallisia Terveisia kaikkille, keväisesta Suomesta!

• Gość: Timur Re: Polacy w Finlandii IP: 195.10.146.* 15.05.02, 20:43
        puola i kmk - serdeczne dzieki za rzeczowe i pomocne informacje!

Wprawdzie mieszkam 3 godz. drogi od Helsinek, ale postaram sie skorzystac ze
        wskazowek.
        • puola Polacy w Finlandii 16.05.02, 07:59

> puola i kmk - serdeczne dzieki za rzeczowe i pomocne informacje!
          > Wprawdzie mieszkam 3 godz. drogi od Helsinek, ale postaram sie skorzystac ze
          > wskazowek.

No jak mieszkasz gdzies gleboko w lesie to faktycznie moze byc trudno
          natknac sie na ludzi z Polski. Ale zdarza sie ze male grupki zyja w
          najdziwniejszych miejscach. Na przyklad w Oulu, Lapeenranta, Kokkoli,
          Kylmäkoski w poblizu Tampere i tak dalej.

• Gość: Timur Re: Polacy w Finlandii IP: *.imatranet.fi 19.05.02, 18:09
            puola napisał(a):
            > zdarza sie ze male grupki zyja w
            > najdziwniejszych miejscach. Na przyklad w Oulu, Lapeenranta, Kokkoli,
            > Kylmäkoski w poblizu Tampere i tak dalej.

ja wlasnie mieszkam w takim najdziwniejszym miejscu smile Niedaleko Lappeenranty
            • Gość: max Re: Polacy w Finlandii IP: *.baana.weppi.fi 19.05.02, 20:47
              Jak Ci tam?

Pozdrowienia z Turku
              • Gość: Timur Re: Polacy w Finlandii IP: 195.10.146.* 20.05.02, 16:58
                Gość portalu: max napisał(a):

> Jak Ci tam?
                >
                > Pozdrowienia z Turku

Calkiem niezle. Szkoda, ze juz zima sie skonczyla - fajnie sie na nartach
                biegalo. Tu na wschodzie snieg lezal jeszcze dlugo w kwietniu.

Bylem w Naantali, ale w samym Turku nie. Co tam jest ciekawego?

Pozdrowienia z Imatry
            • puola Re: Polacy w Finlandii 20.05.02, 14:13

> ja wlasnie mieszkam w takim najdziwniejszym miejscu smile Niedaleko Lappeenranty

Nie przejmuj sie, ludzie mieszkaja za kolem kolo Sw. Mikolaja i tez zyja.
              • Gość: Timur Re: Polacy w Finlandii IP: 195.10.146.* 20.05.02, 17:02
                puola napisał(a):

> Nie przejmuj sie, ludzie mieszkaja za kolem kolo Sw. Mikolaja i tez zyja.

Jasne, nie ma co narzekac. Oatatnio bylem tam i nawet dalej - w Karigasniemi.
                Zyja, ale co to za zycie... smile) Troche zartem, tu na poludniu to mamy
                cieplarniane warunki, rosliny i w ogole srodek Europy.
                • puola Re: Polacy w Finlandii 21.05.02, 14:20

> > Nie przejmuj sie, ludzie mieszkaja za kolem kolo Sw. Mikolaja i tez zyja.
                  > Jasne, nie ma co narzekac. Oatatnio bylem tam i nawet dalej - w Karigasniemi.
                  > Zyja, ale co to za zycie... smile) Troche zartem, tu na poludniu to mamy
                  > cieplarniane warunki, rosliny i w ogole srodek Europy.

Ale sprobuj ludziom wytlumaczyc ze w Finlandii nie ma bialych niedzwiedzismile.

• Gość: Timur Re: Polacy w Finlandii IP: 195.10.146.* 21.05.02, 17:40
                    puola napisał(a):
                    > Ale sprobuj ludziom wytlumaczyc ze w Finlandii nie ma bialych niedzwiedzismile.

Hm, ale biale renifery po drogach chodza, wiec wlasciwie to na jedno wychodzi...

• Gość: Jul INFO CD IP: *.bydgoszcz.multinet.pl / *.paroc.pl 21.05.02, 15:07
      Drogi Timurze!
      Oprocz wspominanego przez puole ZPH (w miare aktywnego i ok) o Polakow moga
      zadbac tez Urszulanki w kosciele sw. Henryka pieknie polozonego blisko centrum
      w Helsinkach (nie nalezy sie obawiac zbytniej swietosci wcale). W swoim czasie
      rowniez w ambasadzie odbywaly sie barwne spotkania towarzyskie, rowniez dla
      ludzi z naszej grupy wiekowej, zaopatrywane z wewnetrznych piwniczek. Nie wiem
      tylko, czy nadal ta piekna tradycja jest podtrzymywana.
      • Gość: Timur Re: INFO CD IP: 195.10.146.* 21.05.02, 17:33
        Gość portalu: Jul napisał(a):

> Drogi Timurze!
        > Oprocz wspominanego przez puole ZPH (w miare aktywnego i ok) o Polakow moga
        > zadbac tez Urszulanki w kosciele sw. Henryka pieknie polozonego blisko centrum
        > w Helsinkach (nie nalezy sie obawiac zbytniej swietosci wcale). W swoim czasie
        > rowniez w ambasadzie odbywaly sie barwne spotkania towarzyskie, rowniez dla
        > ludzi z naszej grupy wiekowej, zaopatrywane z wewnetrznych piwniczek. Nie wiem
        > tylko, czy nadal ta piekna tradycja jest podtrzymywana.

Brzmi zachecajaco, dzieki Jul! A moze pamietasz nazwe tego kosciola po finsku lub
        ulice... (plan miasta mam, znajde). Hm, tylko o jaka grupe wiekowa chodzi, 30-35
        lat?
        • Gość: kmk Re: INFO CD o kosciele IP: *.tky.hut.fi 21.05.02, 19:02

> Gość portalu: Jul napisał(a):
          >
          > [...]
          >
          > Brzmi zachecajaco, dzieki Jul! A moze pamietasz nazwe tego kosciola po finsku l
          > ub
          > ulice... (plan miasta mam, znajde). [...]

Adres oficjalny: Puistokatu 1A;
          W praktyce rog Puistonkatu i Tehtaankatu, maly plac obok Kaivopuisto;
          Wskazowka do poszukiwan na mapie: zacznij od poludnia;

pzdr
        • Gość: Jul Re: INFO CD IP: *.bydgoszcz.multinet.pl / *.paroc.pl 22.05.02, 16:08

> Gość portalu: Jul napisał(a):
          >
          > > Drogi Timurze!
          > > Oprocz wspominanego przez puole ZPH (w miare aktywnego i ok) o Polakow mog
          > a
          > > zadbac tez Urszulanki w kosciele sw. Henryka pieknie polozonego blisko cen
          > trum
          > > w Helsinkach (nie nalezy sie obawiac zbytniej swietosci wcale). W swoim cz
          > asie
          > > rowniez w ambasadzie odbywaly sie barwne spotkania towarzyskie, rowniez dl
          > a
          > > ludzi z naszej grupy wiekowej, zaopatrywane z wewnetrznych piwniczek. Nie
          > wiem
          > > tylko, czy nadal ta piekna tradycja jest podtrzymywana.
          >
          > Brzmi zachecajaco, dzieki Jul! A moze pamietasz nazwe tego kosciola po finsku l
          > ub
          > ulice... (plan miasta mam, znajde). Hm, tylko o jaka grupe wiekowa chodzi, 30-3
          > 5
          > lat?

22-33. Ullanlinna, dzielnica z ambasadami i obserwatorium astronomicznym. Fajne
          klimaty dookola. Maly skwerek ze sklepem spozywczym, poczatek Tehtaankatu od
          strony wschodniej. (Tam, gdzie staje Sijla, skrecasz w prawo, po torach
          tramwajowych)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka