maj03 06.02.05, 02:42 W zwiazku z tym ze niebawem zamieszkam w tym kraju, chcialabym sie czegos o nim dowiedziec. Jesli znajda sie jakies emamy chetne udzielenia mi kilku rad i odpowiedzi na pytania, to bede wdzieczna za pomoc i info Moj adres aneta@greennet.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amanda2002 Re: Do emam ze Szwecji! 06.02.05, 15:09 Witaj! Ja mieszkam w Szwecji wiec pytaj smialo! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kdb.se Re: Do emam ze Szwecji! 06.02.05, 16:36 hej ja tez mieszkam w Szwecji , krotko bo wlasnie mi mija - rok ale moze bede mogla Ci w czym pomoc ....pytaj )) Pozdarwiam Kamila Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: Do emam ze Szwecji! 06.02.05, 18:40 I ja juz lat parenascie tu mieszkam chetnie, w miare mozliwosci ci pomoge..... Odpowiedz Link Zgłoś
maj03 Re: Do emam ze Szwecji! 06.02.05, 19:58 Dzieki za odzew! A wiec, jak wam sie mieszka ( standardowe pytanie ale zawsze mozna puscic wodze fantazji i wygarnac wszystkie zale i plusy)? Czy znacie " tubylczy" jezyk i jak uwazacie jest trudny ? Rozumiem ze po angielsku mozna zalatwic 3/4 spraw ? Jakie sa ceny, tzn . co wedlug was jest drogieeee a co w rozsadnych cenach ( chodzi mi o zycie) ? I ludzie, co sadzicie o Szewdach? Acha i przedszkola dla dzieci, to jest tak naprawde najwazniejsze pytanie! Jakie sa ceny, w jakich godzinach naogol sa otwarte i jezyk? Czy duzo jest przedszkoli angielsko jezycznych? ( pewnie zalezy od miasta ale w waszych miejscach zamieszkania) To tyle i az tyle Pomozecie?! Pozdr. Aneta mama Mili i Mai Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: Do emam ze Szwecji! 07.02.05, 01:27 maj03 napisała: > A wiec, jak wam sie mieszka ( standardowe pytanie ale zawsze mozna puscic wodze Mnie sie mieszka raczej normalnie.....czasami tesknie za moja rodzinka ale nie za polska....specjalnie nie mam nic do powiedzenia zle o Szwecji chodz nie wszystko mi sie podoba....zreszta tutaj jest moj dom juz teraz wiec bede sie zalic bo jak mi sie nie podoba to moge przeciez wrocic > Czy znacie " tubylczy" jezyk i jak uwazacie jest trudny ? Znam jezyk dobrze,a czy jest truny? zupelnie nie wiem ....ale jak znasz angielski nauczysz sie i szwedzkiego....napewno > Jakie sa ceny, tzn . co wedlug was jest drogieeee a co w rozsadnych cenach ( > chodzi mi o zycie) ? Teraz uwazam ze moge kupic rzeczy /jedzenie nawet bardzo tanio ....kiedys bylo drogo i Szwecja zmknienta w swoim kraju nie dopuszczala "zagraniczniakow" na rynek....po wejsciu do EU otworzyly sie granice i mozna kupowac tanio nie zawsze z odpowiednim standartem czy gwarancja ale tanio > I ludzie, co sadzicie o Szewdach? Ogolnie mysle ze jest jak wszedzie jedni madrzy drudzy glupi jedni Ok a inni nie.....meza mam szweda i sobie calkiem chwale a inni moze nie bardzo wylewni ale mozna miedzy nimi sobie przyjaciela znalesc jak tylko sie na to zdecydujesz..... > Acha i przedszkola dla dzieci, to jest tak naprawde najwazniejsze pytanie! > Jakie sa ceny, w jakich godzinach naogol sa otwarte i jezyk? Czy duzo jest > przedszkoli angielsko jezycznych? ( pewnie zalezy od miasta ale w waszych > miejscach zamieszkania) O tym pojecia zielonego nie mam napewno sa przedszkola z angielskim.....kosztuja w zaleznosci od zarobkow a otwarte sa tak zeby tobie pasowalao bo musisz oddac grafik pracy do przedszkola (tak jest w normalnych o jezykowych nic nie wiem)i nie sadze zeby byly otwierane wczesniej niz 6,30 ale to chyba zalezy od kommuny..... Ciekawa jestem jak inne mamy odpowiedza na twoje pytania.....bo przeciesz nie wszyscy myslimy tak samo ....i cale szczescie bo by nudno bylo )))) Pozdrawiam serdecznie i zyycze powodzenia.....)) Odpowiedz Link Zgłoś
kdb.se Przedszkola :) 07.02.05, 07:54 hej moj synek chodzi tu od roku do przedszkola i wyglada to tak otwarte jest od 7 do 17 , oczywiscie Pnia mowi po szwedzku , kosztuje w zaleznosci od Twoich dochodow , to znaczy Twoj laczny dochod z mezem wpisujesz w formularze i oni powiedza Ci jaka kwote masz placic .... najwyzsza jest okolo 1300 kr a najnizsza jesli jestes samotna matka 300 kr. Pamietaj , ze na miejsce w przedszkolu niestety sie czeka , w zaleznosc od komuny trwa to okolo roku , wiec jak tylko przyjedziesz zapisz dziecko to kilku i czekaj na przyjecie , jesli dostaniesz pare miejsc w przedszkolu , wtedy mozesz wybrac najlepsze dla Ciebie ! Przedszkola angilskie ? nie wiem nic na ten temat , moze jest jakies przy ambasadzie angileskiej ..... a i najwazniejsze wszyskie przedszkola w Szwecji sa panstwowe , wiec zanim zaczeniesz sie o nie strac musicie posiadac numer personalny szwedzki bez tego ani rusz )) pozdarwiam )) Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: Przedszkola :) 07.02.05, 11:26 Kdb.se rok czasu czekalas na przedszkole??? Wedle prawa szweckiego kommuna zobowiazana jest znalezieniem opieki nad dzieckiem w ciagu 4 miesiecy, chodz nie zawsze moze byc to co chcialas .....roznie to moze wygladac w roznych kommunach ...tu gdzie ja mieszkam "klucimy" sie czesto z kommuna natomiast nigdy nikt nie czekal na przedszkole/dagmamma wiecej niz wlasnie 4 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
amanda2002 Re: Przedszkola :)kdb.se 07.02.05, 23:04 Nie tylko sa przeczkola panstwowe ale sa i tez prywatne sa tez takie ktore sa otwarte w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
amanda2002 Re: Przedszkola :)kdb.se 07.02.05, 23:05 amanda2002 napisała: > Nie tylko sa przeczkola panstwowe ale sa i tez prywatne sa tez takie ktore sa > otwarte w nocy. (mialo byc PRZEDSZKOLA hehe zjadlam D..) Odpowiedz Link Zgłoś
kdb.se re: 07.02.05, 14:46 Ja nie czekalam roku , poniewaz dostalam miejsce w tym co chcialam po paru tygodniach )ale po 3 miesiacach przeprowadzialam sie ..(codziennie autobus + metro ) niestety w Stockholmie jest straszna sytuacja w przedszkolach , ciagle sa o tym dyskusje , reportaze w gazetach ...za duzo dzieci ! owszem czekasz 4 miesiace na przedszkole , ale mozesz je dostac do 25 km od miejsca zamieszkania , dlatego napislam aby skladala paiery jak tylko przyjedzie aby uiknac takiej sytuacji i dostac miejsce w przedszkolu , ktore jej bedzie najlepiej pasowalo . aha a zlozylam paiery do 5 przedszkoli w tym momencie po 11 miesiacach ... zostal maly przyjety tylko do jednego !!! dalej czeka na miejsce !!!! Wiek Bartosza - dzisiaj ma ... Odpowiedz Link Zgłoś
dj_tosia Re: re: 07.02.05, 15:40 Dziewczyny,a czy istnieją również żłobki dla młodszych dzieci 1-2 letnich? Trochę by mi było szkoda oddać roczniaka,ale dwulatek to chyba już może iść do żłobka?Tylko czy takimi maluchami zajmą się w przedszkolu? Odpowiedz Link Zgłoś
kdb.se maluchy :) 07.02.05, 16:28 U mojego Bartka w grupie jest dziewczynka , ktora ma 1,5 roku !!! wiec na pewno moga chodzic dzieci mlodsze , ale nie wiem dokladnie od jakiego wielku czy od roku czy od 1,5 roku ???? moge sie zapytac , jezeli chcesz ? pozdrawiam Kamila Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: maluchy :) 07.02.05, 19:25 Przedszkole jest od ukonczenia przez dziecko roku.Zlobkow nie ma.Nie wszystkie przedszkola sa panstwowe,ale numer personalny bez wzgledu na przedszkole trzeba miec.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kdb.se Re: Przedszkola 08.02.05, 08:07 Ale wszytkie przedszkola maja dotacje od panstwa )) a co do otwartych w nocy ???? to super !!! Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: Do emam ze Szwecji! 08.02.05, 09:06 A ja sam jestem ciekawa jak to z tymi prywatnymi przedszkolami?? zeby dostac panstwowe przedszkole musi sie pracowac albo dziecko ma "specjalna potrzebe" uczeszczania do takowego .....a prywatne?? mozna tam oddac dzieciaka nawet jak sie niepracuje?? czy tez podlegaja pod "kommunalna siatke" opieki nad dzieckiem......chcialam znalesc takowe w mojej kommunie niestety przy zadnym nie pisze czy to panstwowe czy prywatne.... Odpowiedz Link Zgłoś
zzz12 Re: Do emam ze Szwecji! 08.02.05, 13:50 Istnieja jeszcze przedszkola "spoleczne" (foräldrar kooperativ czy jakos tak), gdzie oplaty sa identyczne , jak w przedszkolach "panstwowych" (sa dotowane przez komuny), ale w tych przedszkolach "spolecznych" rodzice musza odpracowywac jakis czas (zaleznie od ilosci dzieci w grupie- 1-2 dniowki w miesiacu w funkcji opiekuna w grupie). W tych przedszkolach rodzice maja wiekszy wplyw na prace placowki, maja czynny udzial w jej funkcjonowaniu , w naszych okolicach maja one zwykle bardzo dobra renome, jest to dobre wyjscie dla rodzicow, ktorzy np. nie pracuja albo pracuja w niepelnym wymiarze godzin. No i do takich przedszkoli dostac sie mozna niemal od reki, bez wielomiesiecznego oczekiwania. Nb. dzieci imigrantow maja chyba jakies pierwszenstwo w przyjmowaniu do przedszkoli, ze wzgledu na ulatwienie asymilacji. My czekalismy niespelna miesiac Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Do emam ze Szwecji! 08.02.05, 16:41 Ja przedszkola tego typu nazywam raczej prywatnymi(np. personalkooperativ,föräldrakooperativ).Dotowane sa przez komuny,ale budzet robia same.Od przedszkola zalezy,jak ma byc wklad pracy rodzicow.Otwarte sa identycznie jak te panstwowe,tzn. MUSZA dostosowac godziny otwarcia do potrzeb rodzicow.Inaczej traca dotacje.Nabor jest na tej samej zasadzie,co w panstwowym,tzn.ten,kto pierwszy na liscie,ten dostaje miejsce.W duzych miastach sa w tej chwili kolejki do tych przedszkoli,tak,jak i do panstwowych. To,ze dzieci emigrantow mialyby jakies pierwszenstwo do takich przedszkoli,to mit; albo stalo sie w kolejce i wg.kolejnosci dostaje miejsce albo kolejki do danego przedszkola nie bylo i dostalo sie miejsce prawie od razu. Przy przyjmowaniu do przedszkola wymaga sie aby rodzic byl pracujacy,byl w trakcie szukania pracy lub sie uczyl.Dla rodzicow,ktorzy dobrowolnie nie pracuja i pracowac nie maja w planie, sa tzw. przedszkola otwarte "Öppna förskolan",do ktorych mozna chodzic razem z dzieckiem,zeby sie pobawilo,pospiewalo itp.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
equllei Re: Do emam ze Szwecji! 08.02.05, 16:33 Ja pracuje w przedszkolu prywatnym ("föräldrakooperativ") od ponad roku. Akurat w naszym przedszkolu nie ma zadnych kolejek w tej chwili, czekamy wrecz na nowe dzieci, bo w ubieglym roku bylo ich nawet za malo...Oplaty sa takie mniej wiecej jak w panstwowych przedszkolach; nie ma znaczenia czy rodzice pracuja czy nie - wg regul kommuny, rodzice bezrobotni maja prawo umiescic dzieckow przedszkolu max 15godzin/tyg. Najmlodsze dziecko wlasnie skonczylo rok w momencie, kiedy do nas przyszlo i chyba tak jest tez w innych przedszkolach - tutaj nie trzeba czekac az dziecko skonczy 3 lata. Chyba istotna roznica miedzy przedszkolem panstwowym jest to, ze to rodzice dzieci uczeszczajacych do prywatnego przedszkola sa "przelozonymi" personelu. Wybrany sposrod nich zarzad jest odpowiedzialny za zatrudnianie i wazniejsze sprawy organizacyjno-organizacyjne. Rodzice zajmuja sie wyplacaniem naszych pensji, placeniem rachunkow, itd. Poza tym 2 razy w tyg. gotuja obiady (przynosza gotowe jedzenie do przedszkola, ktore trzeba np podgrzac). I przypuszczam, ze prywatne przedszkola sa otwarte troche krocej niz panstwowe. Nasze otwieramy o 7.15 a zamykamy o 17.15. Ale oczywiscie istnieje mozliwosc - w pojedynczych przypadkach - wydluzenia tego czasu, jesli rodzice w danym dniu tego potrzebuja. Uwazam, ze jest duzo plusow przedszkola prywatnego, wiec polecam. I chcialabym takie przedszkole znalezc dla swojego dziecka. Jeszcze do autorki glownego watku: czemu chcesz znalezc dla dziecka przedszkole anglojezyczne, skoro zamierzacie zamieszkacw Szwecji??? Male dziecko nie ma problemow z przyswojeniem jezyka obcego. Po miesiacu czy dwoch spedzonych w przedszkolu maluch pewnie bedzie znal wiecej slow niz ty (bez urazy). Mam takich przykladow sporow swoim otoczeniu, poza tym interesuje mnie ten temat bo prawdopodobnie moje dziecko bedzie musialo przyswoic az 3 (moj maz jest Holendrem i mieszkamy w Szwecji)..Na pewno dacie sobie rade z jezykiem. Nie jest taki straszny Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: Do emam ze Szwecji! 08.02.05, 19:18 >rodzice bezrobotni maja prawo umiescic dzieckow przedszkolu > max 15godzin/tyg. < rodzic bezrobotny aktywnie szykajacy pracy (zarejestrowany w posredniaku) ma prawo oddac dziecko 15 h/tyg. wedle regol nawet kommunalnym przedszkolu.......a ja chcialam wiedziec czy ktos nie zatrudniony, nie uczacy sie czy szukajacy pracy moze oddac dziecko do prywatnego przedszkola?....ale jestem upierdliwa co ?? a ijeszcze jedno pytanie: equllei jezeli rodzic zaczyna prace o godzinie 7 rano to wedle regolek moze oddac dziecko na polgodziny przed rozpoczeciem pracy? tak mialam ja w moim komunnalnym przedszkolu w moim miescie....co robi takowy rodzic u was?? znaczy sie ze nie moze oddac dziecko do waszego przedszkola i musi szukac innego? ja odstawialam dzieci 6,30 a odbierala 16,30 bez problemowo.....moja sasiadka raz tygodniowo odbiera swoje dziecko o 19 i tez nasze przedszkole jest otwarte,mimo ze jej dziecko jest ostatnie .....czyli co? lepsze kommunalne niz prywatne? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Do emam ze Szwecji!Do a-u 08.02.05, 19:37 Do tego typu prywatnych przedszkoli jak föräldrakooperativ i personalkooperativ nie moze,jako,ze nie beda przyslugiwac zadne dotacje.A dotacje roczne sa rzedu kilkudziesieciu tysiecy. Odpowiem jeszcze na to drugie pytanie.Jesli zechcesz dziecko oddawac do prywatnego przedszkola o 6.30,to masz swiete prawo.Od 6.30-18.30 przedszkole ma obowiazek byc czynne,jesli istnieje taka potrzeba.Inne potrzeby dyskutuje sie indywidualnie z przedszkolem,a przedszkole ze swoja komuna.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
equllei Re: Do emam ze Szwecji!Do a-u 08.02.05, 20:14 Jesli zechcesz dziecko oddawac do > prywatnego przedszkola o 6.30,to masz swiete prawo.Od 6.30-18.30 przedszkole ma > > obowiazek byc czynne,jesli istnieje taka potrzeba.Inne potrzeby dyskutuje sie > indywidualnie z przedszkolem,a przedszkole ze swoja komuna.Pozdrawiam. Nie moge sie wypowiadac ogolnie, bo nie wiem, jak to jest naprawde w innych przedszkolach prywatnych; w przedszkolu, w ktorym pracuje, to sami rodzice maja wplyw na wiekszosc decyzji (ta o godzinach otwarcia byla zapewne podjeta dawno temu) i pozniej musza sami tych regul przestrzegac. Tak, jak napisalam, istnieja pojedyncze przypadki, kiedy rodzic w danym tygodniu potrzebuje zostawic dziecko w przedszkolu juz o godzinie 7 rano; w takim wypadku podpisuje sie umowe z taka rodzina na okreslone dni. Wybierajac przedszkole dla swojego dziecka rodzice maja jasno przedstawione reguly, w tym i godziny otwarcia. Jezeli ktos zaczyna prace o 7 i msi dziecko zostawic w przedszkolu o 6.30, to na pewno wybierze przedszkole kommunalne, bo dla takiej malej placowki sa to po prostu za duze koszty i sie to po prostu nie oplaca. Niestety taka jest rzeczywistosc. Na pewno w takim przypadku, osoby, ktore potrzebuja zostawic swoje dziecko w przedszkolu bardzo wczesnie rano wybiora przedszkole panstwowe. Czy jest to lepszy wybor niz przedszkole prywatne? Na pewno, jesli rozwiazanie takie jest lepsze dla dziecka i rodzicow. Nie ma sensu, moim zdaniem, polezmizowac, co jest lepsze - prywatne czy panstwowe. To indywidualna decyzja kazdego rodzica i jego priorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Do emam ze Szwecji!Do eq 08.02.05, 20:34 "Jezeli ktos zaczyna prace o 7 i msi dziecko zostawic w przedszkolu o 6.30, to na pewno wybierze przedszkole kommunalne, bo dla takiej malej placowki sa to po prostu za duze koszty i sie to po prostu nie oplaca. Niestety taka jest rzeczywistosc." Rzeczywistosc jest taka,ze jezeli potrzebujesz zostawic dziecko o godzinie 6.30,to przedszkole sie musi do tego dostosowac (nie ma natomiast zadnego obowiazku,jesli zechcesz zostawiac o 6-tej rano,jako,ze to przekracza normy ustawowe).Jesli chcesz ,zeby dziecko chodzilo do wlasnie tego prywatnego przedszkola,bo z jakichs wzgledow Ci lepiej odpowiada niz komunalne,to obowiazkiem personelu jest zmiana schematu pracy jednej osoby z personelu. Przedszkole nie ma prawa powiedziec,ze dziecka nie przyjmie,bo otwiera o 7- mej,a nie o 6.30.Takie sa przepisy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: Do emam ze Szwecji!Do aka 08.02.05, 23:43 tak Aka.....twoja odpowiedz zgadza sie z moim "doswiatczeniem"......dzieki za odpowiedz i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
equllei Re: Do emam ze Szwecji!Do aka10 09.02.05, 19:03 Nie jestem z natury osoba, ktora musi miec ostatnie zdanie, ale lubie sprawdzic, czy to co mowie ma sens. I w tym przypadku chyba nie nalezy za bardzo uogolniac, bo przepisy przepisami ale na pewno kazda placowka ma swoje wewnetrzne reguly. Mozna wiedziec, skad posiadasz takie informacje? Dzis wypytalam w pracy konkretnie o ten przypadek - co uslyszy rodzic, ktory chce oddac dziecko do naszego przedszkola, a ktory potrzebuje je zostawiac tam codziennie o np.6.30 (dodam, ze normalna godz otwarcia to 7.15). W odpowiedzi uslyszalam, ze to Rada Rodzicow ostatecznie podejmuje decyzje. Moze wyrazic zgode ALE NIE MUSI, taki obowiazek maja natomiast przedszkola komunalne. To tyle ode mnie. W swoich postach chcialam przedstawic sytuacje z mojego miejsca pracy, wiec byc moze gdzie indziej wyglada ona inaczej. Wiec nie widze sensu w prowadzeniu polemiki na ten temat. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś