Dodaj do ulubionych

Pension schemes - UK

04.03.05, 23:32
No wlasnie, tak a propos tych emeryturek. Chcialam zapytac jak to jest, czy
zeby cokolwiek dostac na emeryturze trzeba dolaczyc do takiego scheme? Inland
Revenue nie zapewnia niczego? A jak wybrac pension scheme? Czy to, co
proponuje pracodawca wtarczy na przezycie, czy waro szukac czegos wiecej?
(czego?)
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: Pension schemes - UK 04.03.05, 23:56
      a co oferuje pracodawca?
      tzn ile procent brutto chce ci dawac do emerytury?
      z twojego mlodego wieku wynika,ze nie da wicej niz 5% smile
      • eballieu Re: Pension schemes - UK 05.03.05, 10:41
        Dziewczyny, ja tu nie pracuje, ale jestesmy na swiezo po dyskusji wlasnie tego
        co tu na emeryturze sie dostaje od pracodwacy. To co ja zapamietalam, to ze
        warto zwracac uwage na to ile na ten cel przeznacza twoj pracodawca. Bo czesto
        jest tak ze wiecej ci placi, ale na emeryturke wplywaja przyslowiowe "grosze".
        To ile pracodawca przeznacza na ten cel zalezy od wielu czynnikow. Czesto - w
        duzych firmach, to historia o tym decyduje i ... zwiazki zawodowe. Wiec myli
        sie Korwin Mike, ktore mawia "wszystkie zwiazki na Powazki"smile. Tu ponoc jest
        tak, ze zwiazki zawodowe maja silna pozycje w negocjacji tego ile procent twoja
        firma przeznaczy na Twoja emeryture. Pieniadze te sa gromadzone przez lata w
        funduszu firmy przeznaczonym na cel emerytalny i pozniej sa one wyplacane. I tu
        dalej zalezy - albo jednorazowo, albo w formie co miesiecznej lub raz na rok,
        po przejsciu na emeryture.
        Ale czy wszedzie sa zwiazki, czy dotyczy to malych firm?
        Moze sa bledy w tym co napisalam - jesli tak to poprawcie i przepraszam za
        wprowadzenie w blad. Informacje pochodza od osoby ktora na codzien sie zajmuje
        HR, a ja bylam ciekawa jak dzial ten sytsem tu. Tyle zrozumialam z tego co mi
        powiedzieli.
        To co bylo najwazniejsze - zwracac uwage przy podejmowaniu pracy u kogos jak
        wyglada sprawa tego funduszu emerytalnego.
        • izabelski Re: Pension schemes - UK 05.03.05, 20:51
          opisalas defined benefitssmile
          w Defined Contributions placi sie do "swojego" wora i z nikim go sie nie dzieli

pisalam o 5% w DC scheme - bo tyle max moze pracodawca brutto pensjii placic
          pracownikowi do jego 30 stych urodzin (np ktos zarabia £2000 mies - pracodawca
          daje £100/mies na fyndusz emerytalny wybrany dla swoich pracownikow - z reguly
          placac podstawowe koszty administracyjne - czasmi pracownicy musza placic za
          zmiane (przelew) miedzy funduszami dostepnymi w danej scheme

11% - do 40- stych (a dalej to nie wiem)

oprocz tego sa rovniez AVC's - dobrowolne wplaty, ktore tez maja jakas
          zaleznosc od wieku pracownika
          rowniez losy pieniedzy zgromadzonych i zainwestowanych z AVC podlegaja innym
          regulom przy decyzjii odnosnie zakupu annuities i pobierania cash lump sum w
          momecie, gdy zdecydujemy,ze chcemy wkorzystywac nasze pieniadze

to tylko ulamek wiedzy, ktora mi kiedys przekazano na jednym z kursow smile
          polecam wiec lekture dokumentow pracodawcy i gazet oraz ksiazek smile
    • ewunia_uk Re: Pension schemes - UK 05.03.05, 12:41
      Temat rzeka.

Przede wszystkim radzilabym najpierw sie zorientowac, jaka prywatna emeryture
      oferuje pracodawca. Pracownicze emerytury sa z reguly lepsze niz te oferowane
      osobom indywidualnym przez instytucje finansowe. Czesto pracodawca doplaca
      pewny procent do skladek pracownika. Niektorzy pracodawcy (jak np. moj, bless
      him), oplacaja 100% skladki.
      • basiak6 Re: Pension schemes - UK 05.03.05, 13:37
        Trzeba tez sie koniecznie dowiedziec czy dany scheme oferowany przez pracodawce
        to ten z typu 'defined benefit' (w przeciwienstwie do 'defined contributions'),
        czyli ze mamy jakas gwarancje tego co sie dostanie.
        Na samej state pension, czyli zupelne grosze (chyba okolo 70 funtow na tydzien)
        raczej ciezko wyzyc, a zeby uzyskac dodatkowa pension w kwocie np 350 funtow
        tygodniowo, trzeba zaczac w wieku 30 lat odkladac 200 funtow miesiecznie
        (oczywiscie w ramach stakeholder pension dostaje sie na kazde 78 funtow
        dodatkowo 22 z podatku).
        Tutaj jest troche linkow:
        www.direct.gov.uk/Topics/Money/Pensions/PensionsArticle/fs/en?CONTENT_ID=4017567&chk=0gn/w4
        • mrufkaa Re: Pension schemes - UK 05.03.05, 22:49
          osadoops... dziewczyny, albo jest tak pozno albom ja taka glupia.... czy mi sie
          wydaje czy to jest tak skomplikowane?
          Mi pracodawca proponuje tylko mozliwosc dolaczenia do pension scheme i
          oplacania skladek 3% moich zarobkow rocznych. Chyba przeczytam to wszystko
          jeszcze raz..... a potem znow Was o cos zapytamsmile
          na razie nie umiejscawiam jeszcze DB a ni DC.... sad
          • izabelski Re: Pension schemes - UK 05.03.05, 23:19
            jest to standard w firmach
            wyglada mi to na DC
            czyli ty powinnas doplacic chyba te 2% (pieniadze sa odliczane od zarobku przed
            taxem) czyli z miesiecznego zarobku brutto.

z reguly przy tych umowach jest jeszcze troche innych elementow jak
            ubezpieczenie na zycie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka