Dodaj do ulubionych

mieszkanie w Anglii

07.03.05, 13:38
Witam! Mam prośbę, czy mogłbyscie mi udzielić informacji z własnego
doświadczenia na temat wynajmowaniu mieszkania w Anglii. W wakacje zamierzam
dołączyć do męża z 3 letnia Mają, chcemy wynając nieduże mieszkanie w
okolicach: Oxford, Abingdon, Didcot. Mąż na razie wynajmuje pokój. Prosiłabym
o informacje na co zwracać szczególną uwagę co może mnie zaskoczyć czy zdziwić
i gdzie szukać najtańszych ofert. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ewmag Re: mieszkanie w Anglii 07.03.05, 14:41
      Wlasnie jestesmy w trakcie szukania i ogladania mieszkan, z forum mam pare
      wskazowek, na co zwracac uwage, a jak juz cos znajdziemy to moge sie podzielic
      "wiedza"smile Najlepiej napisz na priva, bo czesto gubie watki, albo zapominam
      gdzie cos bylo, a tak napisze, jak juz cos bede wiedziala. Sprobuj poszukac
      jeszcze na forum, bo jakis czas temu wpisalam pytanie i sporo sie dowiedzialam.
    • poleczka2 Re: mieszkanie w Anglii 07.03.05, 21:55
      No proszę, to będziesz mieszkać niedaleko mnie. Możesz napisać do mnie na priva
      to napiszę Ci co wiem.
    • rkucharzak Re: mieszkanie w Anglii 07.03.05, 22:48
      Dziekuję za odzew, odezwę się i pozdrawiam
    • grazia.eni Re: mieszkanie w Anglii 08.03.05, 21:08
      ja wiem tyle, że żeby znaleźć niedrogie i w miarę przyzwoite mieszkanie, trzeba
      mieć trochę czasu. Mój mąż szukał dwa miesiące i kiedy już był zupełnie
      zniechęcony ( nie zarabia za wiele) znalazł mieszkanie - 4 pokoje (1
      przechodni) kuchnia (nowa lodówka, pralka, mebelki), łazienka za 300 funtów.
      Oczywiście poza Londynem. Dzięki temu mógł zamieszkać z nami mój kuzyn i pomaga
      nam w płatnościach. Ja zajmuję się synkiem, więc jestem w domu.
      Aha + podatek.
      • ewmag Re: mieszkanie w Anglii 09.03.05, 10:52
        grazia.eni, gdzie mieszkacie? Bo to jest bardzo tanio, jesli to mieszkanie jest
        w dobrym stanie.
        • grazia.eni Re: mieszkanie w Anglii 09.03.05, 21:26
          Mieszkamy w Newcastle, mieszkanie jest w bardzo dobrym stanie, ale podobno nam
          się "fuksło", bo nikt tyle nie płaci. A może trzeba rzeczywiście mieć trochę
          wiecej czasu na szukanie.
          • ewmag Re: mieszkanie w Anglii 10.03.05, 10:34
            No to mieliscie fuksa rzeczywiscie, bo takich cen nie ma nawet w malej dziurze w
            Yorkshire, gdzie jeszcze mieszkam, a jak sa to rozpadajace sie rudery.
            Wynajmowaliscie przez jakas agencje, czy bez posrednikow?
            • grazia.eni Re: mieszkanie w Anglii 10.03.05, 11:14
              Bezpośrednio od właściciela. Mąż miał roczny kontrakt i powiedział mu, że chce
              ściągnąć rodzinę. Wygląda na to, że zależało mu na kimś na dłużej.
            • pati.zop78 Re: mieszkanie w Anglii 10.03.05, 15:37
              ewmag napisała:

> No to mieliscie fuksa rzeczywiscie, bo takich cen nie ma nawet w malej dziurze
              > w
              > Yorkshire, gdzie jeszcze mieszkam, a jak sa to rozpadajace sie rudery.
              > Wynajmowaliscie przez jakas agencje, czy bez posrednikow?

a ja mieszkam w nie-dziurze w yorkshire i tez place 300. 2 sypialnie + attyka,
              na dole salon; double glazing; ale bez centralnego :<
              bardzo spokojna ulica, mili sasiedzi
              chcielismy nawet kupic ale wlasciciel zyczy sobie 75,000 sad
              (w zeszlym roku ten dom byl po 35,000!)
    • jagienkaa Re: mieszkanie w Anglii 08.03.05, 21:28
      pamiętam, że kiedyś był podobny wątek, ale nie chce mi się szukać.
      Chciałam Ci powiedzieć, że będziesz musiała wpłacić kaucję (zwykle równowartość
      jednego miesiąca wynajmu), dać jakieś referencje (wystarczy list od pracodawcy)
      no i czasem formalności zajmują 2-3 tyg.
      • rkucharzak Re: mieszkanie w Anglii 09.03.05, 17:52
        Dzięki i prosze o więcej
    • ika8 Re: mieszkanie w Anglii 10.03.05, 13:36
      My mieszkamy w Cheshire, mieszkania szukalismy ok.2 tygodni, najpierw przez
      agencje, pozniej okazalo sie ze przez agencje nie mozemy, bo moj chlopak
      pracuje jako selfemployed, a agencja wymagala co najmniej 3 lat pracy jako
      selfemployed w UK. Poza tym agencje pobieraja ok.130 funtow oplaty oraz
      miesieczny depozyt + 100 funtow. Wynajecie mieszkania prywatnie bylo duzo
      latwiejsze, w sobote ogladalismy a w niedziele sie wprowadzilismy, mieszkanie
      kosztuje nas 380 funtow (jednopokojowe), ale musielismy zaplacic 500 funtow
      depozytu, bo wlascicielka miala zle doswiadczenia z poprzednimi lokatorami.
      Warto przeczytac dokladnie umowe, bo mozna w niej znalesc rozne niespodzianki.
      My nie mozemy miec gosci dluzej niz 10 dni, nie mozemy trzymac w domu roweru,
      palic, trzymac zwierzat i musimy myc wszystkie okna raz w miesiacusmile
      • rkucharzak Re: mieszkanie w Anglii 10.03.05, 23:36
        Dzięki za informacje. Ale to naprawde tanio wynajmujecie te mieszkania bo z tego
        co zorientowałam sie w agencjach to w interesujących mnie miejscowościach
        wynajęcie mieszkania 1 sypialnia to koszt przynajmniej 600 funtów, 300-400
        funtów to za mieszkania wynajęte przez gminę (jakiś ich rządowy program) ale
        dopiero po rocznym pobycie. Mam jeszcze jedno pytanie bo już kilkakrotnie
        natknełam sie na określenia "double glazing" i za bardzo nie wiem jak to
        przetłumaczyć. O co chodzi?
        • grazia.eni Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 11:32
          Prawdopodobnie, że okna są podwójnie oszklone.
          • xiv Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 11:47

moze troche podpowiedzi znajdziesz w FAQu ponizej
        • pati.zop78 Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 12:26
          rkucharzak napisała:

> Mam jeszcze jedno pytanie bo już kilkakrotnie
          > natknełam sie na określenia "double glazing" i za bardzo nie wiem jak to
          > przetłumaczyć. O co chodzi?

double glazing czyli takie normalne okna jak w Polsce (dwie szyby z pustka
          powietrzna pomiedzy). tutaj bardzo czesto sie zdarza, ze okna maja tylko jedna
          szybe.
          roznica jest taka ze w domu jest cieplej i ciszej. okna sa zwykle nowe lub
          prawie nowe i lepszej jakosci. naogol pcv.
        • basiak6 Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 12:35
          To prawda ze ceny w tym watku podawane sa dosc niskie. Pamietam jak za czasow
          studenckich czyli ponad 8 lat temu wynajmowalam pokoik w Oxfordzie, placilam 350
          miesiecznie. I takie ceny wlasnie byly, samodzielna kawalerka byla o wiele
          drozsza, a szukalysmy sporo.
          • pati.zop78 Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 13:23
            wszystko zalezy od tego gdzie szukasz. ja teraz place 300 funtow ale 4 mies temu
            za identyczny dom w Luton placilam 500 i to wtedy byla okazja bo normalna cena
            to 650. nawet nie wyobrazam sobie ile dziewczyny placa w Londynie.
            • basiak6 Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 13:28
              Nie mam pojecia jakie sa ceny bo od ok 6 lat nie wynajmujemy,ale pamietam jak
              ostatni raz wynajmowalismy, wlasnie w 1999, w Harrow w Londynie, za maciupka
              kawalerke placilam 800 na miesiac. Kolezanka wynajmuje mieszkanie przy Great
              Portland Street i placi 1300 ma miesiac, inna kolezanka domek w Dulwich i placi
              1300 na miesiac. Wszystko zalezy tez od tego w jakiej dzielnicy i w jakim stanie
              jest dane mieszkanie, czasem mozna sie zdziwic jak tanio i w jakich koszmarnych
              warunkach mozna mieszkac.
              • pati.zop78 Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 13:55
                jak juz pisalam: moje 'koszmarne' warunki to praktycznie 3 sypialnie (wliczajac
                attyke), podwojnie szklone okna, laminowane podlogi, podpiwniczony, ogrodek,
                miejsce parkingowe przed domem i spokojna dzielnica
                jedyny 'luksus' brak co sad
                wynajelismy bez posrednikow od faceta ktorego wczesniej nie znalismy.
                • ewmag Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 14:34
                  A jak sie ogrzewacie?
                  • pati.zop78 Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 16:42
                    w pokojach sa piecyki gazowe
                • annamaria0 Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 14:38
                  Obecnie jeszcze mieszkam w Londynie, w mieszkaniu z 2 sypialniami, ktore
                  kosztuje £1000/mies. Miedzy innymi ze wzgledu na ceny wynajmu postanowilismy
                  wyprowadzic sie poza stolice - wiecej przestrzeni i wyzszy standard za mniejsze
                  pieniadze.
                  Wlasnie wynajelismy domek w Winchester, w Hampshire. Jest to drogie miasto, z
                  b. dobrymi prywatnymi szkolami i uczelnia. Mimo wszystko sadzilam, ze uda nam
                  sie znalezc dom/mieszkanie o przyzwoitym standardzie (co jak wiadomo, jest
                  sprawa subiektywna, dodam wiec, ze jestem b.wymagajaca), ale wszystko, co
                  pokazywaly nam agencje, okazalo sie drogie (szukalismy 2 sypialni za maksimum
                  £800) i ponizej moich oczekiwan dot. czystosci, jakosci wyposazenia itd. Na
                  szczescie udalo nam sie w koncu wynajac bezposrednio, z ogloszenia w lokalnej
                  gazecie (polecam codziennie kupowac i sprawdzac, bo takie lokale sa wynajmowane
                  bardzo szybko), i za cene 2 sypialni mamy trzy.
                • basiak6 Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 14:52
                  Pati, ale ty mieszkasz w Yorkshire, a nie w Londynie, to spora roznicasmile
                  • pati.zop78 Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 16:52
                    no wlasnie. grazia tez nie mieszka w londyie. dlatego pisalam ze duuuuuuuzo
                    zalezy od miejscowosci a nawet i dzielnicy. a to ze place 300 funtow wcale nie
                    znaczy ze mieszkam w ruderze! tez mam pewne wymagania.
                    • basiak6 Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 19:14
                      Pati, mam nadzieje ze nie zrozumialas ze pisze o Yorkshire i o tym gdzie
                      mieszkaszsmile Pisalam o Londynie, gdzie za 300 funtow nie ma takich mieszkan jak
                      to ktore opisalas!
                      • pati.zop78 Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 19:53
                        nie ma sprawy. troche mnie ponioslo. dzis mamy urwanie glowy w pracy. na
                        szczescie juz do domku.
                        milego weekendu zycze
                        pozdrawiamy
                        Patrycja i Rizvan
                        (22/09/2004)
              • ika8 Re: mieszkanie w Anglii 11.03.05, 14:42
                Ceny w Londynie sa bardzo wysokie, znajomi maja mieszkanie jednopokojowe i
                wynajmuja je za 700 funtow, trzeba tez pamietac, ze mieszkanie jednopokojowe to
                tak naprawde dwa pokoje (bedroom, living room). Generalnie duzo drozsze sa
                domy, tansze mieszkania, zwlaszcza w bloku.
                • jagienkaa do ika8 11.03.05, 14:57
                  Przejeżdżam przez Macclesfield bardzo często, (to śliczne miasto) po drodze do
                  teściów, jak jedziemy A6smileja mieszkam po drugiej stronie 'pagórków' - Derbyshire
                  • ika8 Re: do ika8 11.03.05, 18:47
                    Piekne widoczki z kazdego prawie miejsca w miescie, nie moge sie doczekac lata,
                    kiedy bedziemy mogli chodzic na wycieczkismile
    • ewunia_uk Grazia :-) 11.03.05, 20:07
      No to rzeczywiscie sie Wam swietnie trafilo z tym mieszkaniem. Ja pracuje
      akurat w Newcastle, i duzo mlodych ludzi ode mnie z pracy wynajmuje. Za 2-bed
      zwykle placi sie 550 - 600 miesiecznie plus rachunki. Jak ktos znajdzie 2-bed
      za 500 to sie cieszy jak glupi.

Owszem, mozna znalezc troche taniej, ale to przewaznie podnad mile od
      najblizszego metra, czyli trzeba miec samochod.

Tak wiec jak znalezliscie sensowne mieszkanko za 300 miesiecznie, to sie go
      trzymajcie jak rzepy, bo pewnie drugie takie sie nie trafi wink

A w ktorej dzielnicy mieszkasz, jesli sie mozna zapytac?
      • grazia.eni Re: Grazia :-) 11.03.05, 22:19
        Mieszkamy na Gateshead, tuż przy Saltwellpark. Mieszkanie jest w porządku i
        właściciel też. Jak na razie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka