Dodaj do ulubionych

Cieszyniacy za granicą

22.04.01, 21:34
Ludzie (różnych narodowości i wiar) pochodzący ze Śląska Cieszyńskiego
piszcie ...
Obserwuj wątek
    • utica Re: Cieszyniacy za granicą 22.04.01, 21:58
      Mieszkam w USA.Moja klawiatura jest anglojezyczna, totez tekst polski wyglada
      dziwnie.Mieszkalam na Slasku Cieszynskim przez kilka lat, czastka mojej rodziny
      tam mieszka.Moge korespondowac w jezyku polskim lub angielskim lub uzyc forum.
      • mq Re: Cieszyniacy za granicą 24.04.01, 15:23
        Witaj.
        Ja jestem Cieszyniakiem z urodzenia, teraz (od 5 lat) mieszkam poza Slaskiem
        Cieszynskim (w Katowicach), tu znalazlem pracę i tu spedzam wiekszosc czasu,
        ale zawsze czuję wielki sentyment do Cieszyna, okolic i ludzi z nim związanych.
        Piszesz, ze mieszkalas tu/tam smile) klika lat, pochodzisz ze Slaska Ciszynskiego?
        Czy tylko bylas tam "czasowo" (studia, praca) ?
        Wiesz, tam teraz jest, coraz gorzej. Po latach prosperity w latach 90, poczatek
        nowego millenium przyniosl wiele rozczarowan. Miejscy wlodarze omamieni wizja
        gigantycznych zyskow z targowisk dla czeskich klientow przerobili podupadajace
        fabryki na hale targowe, ale zapomnieli, ze to tylko chwilowa moda na zakupy w
        Polsce. Zapomnieli o promocji miasta (tak turystycznej, jak i wsrod
        ptencjalnych inwestorow), z wielka pompa sprzedano wielkie cieszynskie fabryki
        (nie widze w tym nic zlego), przez kilka lat szczycono sie tym, jakie to
        szybkie przemiany nastapily w Cieszyniem jakie to niskie bezrobocie.
        Zapomniano, ze poza sprzedaza istniejacych fabryk, trzeba przyciagac nowych
        inwestorow. I tak po kliku latach zagraniczni inwestorzy (Kraft Foods w Olzie,
        Sigma Kalon w Polifarbie), polscy inwestorzy (Elektrim w Celmie), postanowili a
        to przeniesc produkcje, albo zarzad do duzego miasta, a to zmniejszyc koszty
        zwalniajac pracownikow ... i okazalo sie, ze wybuchla bomba bezrobocia.
        Zwolnieni nie maja, gdzie isc do pracy, bo nowych inwestorow, nie ma, nie
        otwarto nowych fabryk, w tym jakze atrakcyjnym miejscu, bo "miasto" myslalo
        tylko o targowiskach. Miasto wypieknialo, duzo sie dzieje w dziedzinie kultury,
        ale co z tego... Nastroje "ida w dol". Lepiej radzi sobie Skoczow, czy
        turystyczne Mekki typu Wisla i Ustron.
        • utica Re: Cieszyniacy za granicą 25.04.01, 06:27
          Witaj!
          Dziekuje za odpowiedz na moj list, interesujacy i poruszajacy szereg problemow.
          Ja osobiscie spedzilam czesc mojego dziecinstwa w Wisle, tam tez mieszka czesc
          mojej rodziny.Powracalam potem do Wisly,Ustronia, Cieszyna wielokrotnie...
          Ostatni raz bylam w Polsce w 1998 roku.
          Byc moze przyszlosc Slaska Cieszynskiego lezy w turystyce, restoracji starych
          zabytkow,stworzenia autentycznej bazy turystycznej.Byc moze koordynacja
          wysilkow pomiedzy miastami Slaska Cieszynskiego moze wydac odpowiednie efekty.
          Nie znam dokladnie lokalnych warunkow aby zasugerowac opinie jaki rodzaj
          przemyslu mialby na dzisiejszym rynku mozliwosc powodzenia.
          W USA wiele miast po latach stagnacji gospodarczej przeszlo przez radykalne
          zmiany , ktore umozliwily im dalszy rozwoj. Byc moze trudne decyzje dnia
          dzisiejszego zaowocuja pozytywnymi zmianami w przyszlosci.
          • utica Re: Cieszyniacy za granicą 03.05.01, 07:26
            Witaj-czy bedziemy nadal korespondowac na temat Slaska Cieszunskiego?
            • mq Re: Cieszyniacy za granicą 22.06.01, 12:09
              Oczywiście...
              Mozemy także poruszac inne tematy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka