mq 22.04.01, 21:34 Ludzie (różnych narodowości i wiar) pochodzący ze Śląska Cieszyńskiego piszcie ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
utica Re: Cieszyniacy za granicą 22.04.01, 21:58 Mieszkam w USA.Moja klawiatura jest anglojezyczna, totez tekst polski wyglada dziwnie.Mieszkalam na Slasku Cieszynskim przez kilka lat, czastka mojej rodziny tam mieszka.Moge korespondowac w jezyku polskim lub angielskim lub uzyc forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mq Re: Cieszyniacy za granicą 24.04.01, 15:23 Witaj. Ja jestem Cieszyniakiem z urodzenia, teraz (od 5 lat) mieszkam poza Slaskiem Cieszynskim (w Katowicach), tu znalazlem pracę i tu spedzam wiekszosc czasu, ale zawsze czuję wielki sentyment do Cieszyna, okolic i ludzi z nim związanych. Piszesz, ze mieszkalas tu/tam ) klika lat, pochodzisz ze Slaska Ciszynskiego? Czy tylko bylas tam "czasowo" (studia, praca) ? Wiesz, tam teraz jest, coraz gorzej. Po latach prosperity w latach 90, poczatek nowego millenium przyniosl wiele rozczarowan. Miejscy wlodarze omamieni wizja gigantycznych zyskow z targowisk dla czeskich klientow przerobili podupadajace fabryki na hale targowe, ale zapomnieli, ze to tylko chwilowa moda na zakupy w Polsce. Zapomnieli o promocji miasta (tak turystycznej, jak i wsrod ptencjalnych inwestorow), z wielka pompa sprzedano wielkie cieszynskie fabryki (nie widze w tym nic zlego), przez kilka lat szczycono sie tym, jakie to szybkie przemiany nastapily w Cieszyniem jakie to niskie bezrobocie. Zapomniano, ze poza sprzedaza istniejacych fabryk, trzeba przyciagac nowych inwestorow. I tak po kliku latach zagraniczni inwestorzy (Kraft Foods w Olzie, Sigma Kalon w Polifarbie), polscy inwestorzy (Elektrim w Celmie), postanowili a to przeniesc produkcje, albo zarzad do duzego miasta, a to zmniejszyc koszty zwalniajac pracownikow ... i okazalo sie, ze wybuchla bomba bezrobocia. Zwolnieni nie maja, gdzie isc do pracy, bo nowych inwestorow, nie ma, nie otwarto nowych fabryk, w tym jakze atrakcyjnym miejscu, bo "miasto" myslalo tylko o targowiskach. Miasto wypieknialo, duzo sie dzieje w dziedzinie kultury, ale co z tego... Nastroje "ida w dol". Lepiej radzi sobie Skoczow, czy turystyczne Mekki typu Wisla i Ustron. Odpowiedz Link Zgłoś
utica Re: Cieszyniacy za granicą 25.04.01, 06:27 Witaj! Dziekuje za odpowiedz na moj list, interesujacy i poruszajacy szereg problemow. Ja osobiscie spedzilam czesc mojego dziecinstwa w Wisle, tam tez mieszka czesc mojej rodziny.Powracalam potem do Wisly,Ustronia, Cieszyna wielokrotnie... Ostatni raz bylam w Polsce w 1998 roku. Byc moze przyszlosc Slaska Cieszynskiego lezy w turystyce, restoracji starych zabytkow,stworzenia autentycznej bazy turystycznej.Byc moze koordynacja wysilkow pomiedzy miastami Slaska Cieszynskiego moze wydac odpowiednie efekty. Nie znam dokladnie lokalnych warunkow aby zasugerowac opinie jaki rodzaj przemyslu mialby na dzisiejszym rynku mozliwosc powodzenia. W USA wiele miast po latach stagnacji gospodarczej przeszlo przez radykalne zmiany , ktore umozliwily im dalszy rozwoj. Byc moze trudne decyzje dnia dzisiejszego zaowocuja pozytywnymi zmianami w przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
utica Re: Cieszyniacy za granicą 03.05.01, 07:26 Witaj-czy bedziemy nadal korespondowac na temat Slaska Cieszunskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
mq Re: Cieszyniacy za granicą 22.06.01, 12:09 Oczywiście... Mozemy także poruszac inne tematy Odpowiedz Link Zgłoś