Dodaj do ulubionych

child trust fund

08.05.05, 22:02
Kochani, dostaliśmy czek z CHTF. Czy takie inwestowanie jest bezpieczne,
płaci się od tego podatek ? Czy ktoś z Was ulokował w taki sposób pieniądze
dla swojego dziecka ?
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: child trust fund 08.05.05, 22:13
      my właśnie ulokowaliśmy pieniądze. Posługiwaliśmy się informacjami z The
      Independent:
      money.independent.co.uk/personal_finance/invest_save/story.jsp?story=625769
      i stąd:
      www.childtrustfund.gov.uk/OpeningAnAccount/WhereToOpenAnAccount/fs/en?CONTENT_ID=4003490&chk=MEXLxO
      czemu miało by być niebezpieczne?....na razie nie płaci się podatku ale może za
      18 lat takwink)
      PS trzeba ulokować te pieniądze.
    • wanilia25 Re: child trust fund- do Jagienki 08.05.05, 22:17
      strasznie się cieszę , że nam wszystkim pomagasz :smile) że jesteś :smile i że zawsze
      służysz pomocą i radą :smile) i wogóle, sama wiesz :smile)
      serdecznie pozdrawiam
      • jagienkaa Re: child trust fund- do Jagienki 08.05.05, 22:19
        po tych wszystkich ostatnich niesnaskach na forum już nie wiem czy żartujesz,
        czy mówisz poważnie...ale że jestem blondynką to się cieszę i dziękujęsmile
        • wanilia25 Re: child trust fund- do Jagienki 08.05.05, 22:25
          ja niedawno do Was dołączyłam na forum , więc nie wiem o co chodzi z tymi
          niesnakami... ale to ode mnie to było szczere !!! pa pa
          • mrufkaa Re: child trust fund- do Jagienki 08.05.05, 22:46
            Jagienko, jakie niesnaski?
            ja jestem brunetka, ale chyba za rzadko tu zagladam....?
            Ale ja Cie tez podziwiam, ze zawsze znajdziesz chwile, by konstruktywnie
            odpowiedziecsmile
            • farpakon Re: child trust fund- do Jagienki 08.05.05, 23:26
              asia, ty faktycznie bywasz tu sporadycznie, wiec nie wiesz jak sie tu nam oberwalo. no i jagience, ktora niestrudzenie szuka rozwiazan naprawde dla kazdego, pomaga, wyszukuje watki. i oberwalo sie jej wlasnie za te wyszukiwarke. podaje gotowe pod nos, wystarczy kliknac, ale to sie wielu osobom (nowoprzybylym) niezbyt podoba. kreca nosem, ze to lenistwo wygrzebywanie starszych watkow. coz... a propos, czekam wciaz na maila z adresem gosi, jesli go masz. ja juz zapomnialam calkiem o tym, ale sie przypominam.

jagienka, a na co sie w koncu zdecydowaliscie? na jaka opcje? ja w sprawach bankowo-finansowych jestem zielona. trzeba mi tlumaczyc terminy jak prostej babie i tak ledwo rozumiem, hehe.
              • jagienkaa Re: child trust fund- do Jagienki 09.05.05, 09:32
                mrufko, polecam wątek o mieszkaniach komunalnych...można się załamać...
                a co do CTF.
                Ja się kompletnie na takich rzeczach nie znam, mój mąż się interesuje. W
                Independent 9 April 2005 (mam przed sobą) był super artykuł, którego nie mogę
                znaleźć on-line, i miał taki skrót wszystkich "stock market accounts" czyli
                jaki bank/tust ma jakie zasady. Mąż mi tłumaczył że są różne stopnie ryzyka
                inwestycji, w niektórych kontach trzeba wpłacać regularnie coś miesięcznie
                dodatkowo...chyba MaRZENA i jej mąz mają coś wspólnego z bankowością to może
                wytłumaczą.
                W każdym razie mój mąż złożył czek w Family Investments, wpłacamy dodatkowo 10
                funtów miesięcznie do puli.
                To tyle co mam do napisaniasmile
                • mgna Re: child trust fund- do Jagienki 19.05.05, 14:01
                  Dziewczyny, tak my w tym siedzimy, jednak jest to nielegalnym podawac financial
                  advice ot tak. Kazda sytuacja jest indywidualna, kazdy ma inne aspiracjie i
                  zapotrzebowania finansowe. Nie ma wzoru ktory pasuje dla kazdego. Jedyne co
                  moge napisac to przeczytajcie dobrze artykuly przez Jagienke podane. Mozecie
                  tez zajzec na strone www.fsa.gov.uk/. Shop around, tz porownac rozne
                  oferty, rozne rodzaje inwestycji i wybrac ta ktora dla was jest
                  najstosowniejsza. Jesli jednak nie bedziecie mogli podwziasc sami decyzji to
                  radze wybrac sie o porade do financial adviser, ktory jest regulowany przez FSA.

--
                  Writing is good, thinking is better. Cleverness is good, patience is better.
                  Hermann Hesse.
                  • mgna Re: child trust fund- do Jagienki 19.05.05, 19:15
                    Jesli chcecie poszukac financial adviser, mozecie sporbowac poprzez
                    www.findapro.co.uk/
                    • mgna Re: child trust fund- do Jagienki 19.05.05, 19:17
                      Wpisz swoj cod, select ile mil od ciebie, i "select type of advice" wybierz
                      IFA's. Sprawdzcie jednak iz wybrany financial adviser jest regulated!
    • lillap Re: child trust fund 09.05.05, 10:04
      My zainwestowalismy w Mutual fund, to sa shares ale juz dokladnie nie pamietam
      co i jak.
      Tez sporo szukalismy i sie zastanawialismy i znalazlam bardzo moim zdaniem
      trafna uwage experta, ze trzeba pamietac o tym ze po ukonczeniu 18 lat dziecie
      bedzie wylacznym dyspozytorem tych pieniedzy. I tu sie z nim zgadzam ze jets to
      pewne ryzyko, ze moze te pieniadze spozytkowac nie calkiem w celu ktory my
      uznalibysmy za wlascimy/pozyteczny a w koncu mamy w tym CFT dla niego
      oszczedzac. Slowem rodzice nie maja zadnej kontroli nad tymi pieniedzy. Dlatego
      my postanowilismy wiecej oszczedzac na innym koncie/funduszu specjalnie dla
      Jasia a do tego CFT dorzucac rzadko i niewiele. Oczywiscie nie zakladam, ze
      Jasiek bedzie rozrzutny smile) ale tez nie oczekuje, ze 18-latek bedzie bardzo
      dojrzaly i przeznaczy te forse na rozwoj osobisty czy jakas nauke. Dlatego
      chcemy miec pewna kontrole nad oszczednosciami dla niego.
      • jagienkaa Re: child trust fund 18.05.05, 16:34
        jeszcze chciałam powiedzieć że Adda tez robi Child Trust Fund i dołącza do tego
        £25 w bonach na ciuchy z George. Sainsbury's też robi ale no freebieswink
        • eballieu Re: child trust fund 19.05.05, 15:00
          Niezle, tylko rodzic poszlam a ktos Jagience nawrzucal. Za wyszukiwanie watkow?
          Ona nam tu kawe na lawe, a tu, echsad
          My zdecydowalismy sie na fundusze. Samo konto dla dziecka i odkladanie kasy, to
          troche system chowania w skarpete - nie wyleci nic, ale i nie urosnie. Ale
          dobre i tosmile
          Ja tam zaczynalam z SKOsmile szkolna kasa oszczednoscismile

• jagienkaa Re: child trust fund 19.05.05, 15:04
            o, jak fajnie że jesteś z powrotem!!! jak dzieciaczek?
            • eballieu Re: child trust fund 19.05.05, 15:21
              Spi, je, kupe robi, spi, je, oczami poprzewraca i znow to samo spi, je.....
              Ach i ulewa dzieki temu mam co robic - zmieniamy ubraniasmile
              Po malu sie organizuje z tym wszystkim, ale co sie zorganizuje i juz wpadam w
              rytm to nadchodzi weekend i kolejni goscie przylatuja i pedem na lotniskosmile
              Dzis tezsmile
              Wiec od poniedzialku bede znow sie organizowac, odpoczywac po gosciach i tak do
              piatku kiedy znow na lotnisko, w sobote takze.......
              nie wiem kiedy sie to skonczysmile
              • mgna Do Eballieu 19.05.05, 19:02
                Wiesz, fajnie miec taki zawrot glowy... choc jest dosc chaotycznie smile My tak
                mielismy od zeszlego lata, co chwile goscie to na weekend, to na miesiac, lub
                miesiace...teraz wszyscy sie porozjezdzali i jakos ten spokoj nam dziwnym sie
                wydaje. Z radoscia jedziemy na wakacje, po nich oczekujemy ze znow malenki
                matlik do naszego domu wroci smile)))
                • tennessee Re: Do Eballieu 27.05.05, 16:23
                  Co siegne do nowego watku, to blogoslawie tego, co wymyslil internet, i sle
                  mile mysli tym babeczkom, co dziela sie wszystkim, co wiedza (Jagienka Rulez!)
                  Czuje sie jak w szkole troche, bo jak sie nic nie wie, to sie sciaga i potem
                  udaje madrale przed mezem, hihi, dzis mu opowiem o tym, co mozemy zrobic z ta
                  kaska dla Oliwii. Dzieki!
                  • tennessee do wszytskich w tym watku 27.05.05, 16:25
                    To, co napisalam przed chwila, mialo byc do wszytskich, a sie zrobilo jako
                    odpowiedz do e. Sorki.Pozdrawiam.
                    • zeta23 Re: do Jagienki i jej podobnych... 27.05.05, 16:55
                      Jagieńko...Życzyłabym sobie, żeby było wiecej takich Polaków zagranicą jak Ty
                      (polaków przez duze "P"), bo to wstyd, gdy obcokrajowiec szybciej pomoże niż
                      własny rodak!!!
                      Przecież jesteśmy rodakami na obczyźnie i powinniśmy pomagać sobie, a nie
                      zazdroscic wzajemnie.Większosć polaków to katolicy, wiec zachowujmy się jak
                      chrześcijanie i nie pogrążajmy słabszych od nas tylko dlatego, zeby mieć dziką
                      przyjemność karmiąc swoją pychę. Brawo Jagieńko-jesteś wspaniała! I nie
                      przejmuj się zawistnikami.
                      Pozdrawiam cieplutko-Zeta.
                      • jagienkaa zeta, wanilia, farpakon, mgna, tenesee itp:) 27.05.05, 17:52
                        Dziewczyny,
                        Bardzo wam dziękuję za ciepłe słowa. Bardzo lubię pomagać innym, i w życiu
                        normalnym i w internecie. Mimo, że czasem nie znam odpowiedzi na niektóre
                        pytania to warto się dopisać do wątku chociaż tylko po to ,żeby 'podbić w górę'
                        i wątek nie zniknął lub podać linka. Jedni zaglądną do linków, inni nie, no ale
                        lepsze to niż nic.
                        Cieszę się że komuś pomagam, i mimo że niektóre osoby na forum mnie nie lubią,
                        to i tak jest to moje ulubione forum. I naprawdę jestem wdzięczna za wszystkie
                        miłe słowa, i także słowa krytyki (byle nie chamskie czy nieprawdziwe).
                        Oby POlacy częściej sobie pomagali nawzajem.
                        PS Mam na imię Jagienka, nie Jagieńka (z takim przekręceniem się jeszcze nie
                        spotkałam!)
                        • tennessee do Jagienki 27.05.05, 21:20
                          Hi, hi, a z jakimi przekręceniami się juz spotkałaś??
                          Pozdrawiam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka