wanilia25 08.05.05, 22:02 Kochani, dostaliśmy czek z CHTF. Czy takie inwestowanie jest bezpieczne, płaci się od tego podatek ? Czy ktoś z Was ulokował w taki sposób pieniądze dla swojego dziecka ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagienkaa Re: child trust fund 08.05.05, 22:13 my właśnie ulokowaliśmy pieniądze. Posługiwaliśmy się informacjami z The Independent: money.independent.co.uk/personal_finance/invest_save/story.jsp?story=625769 i stąd: www.childtrustfund.gov.uk/OpeningAnAccount/WhereToOpenAnAccount/fs/en?CONTENT_ID=4003490&chk=MEXLxO czemu miało by być niebezpieczne?....na razie nie płaci się podatku ale może za 18 lat tak) PS trzeba ulokować te pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
wanilia25 Re: child trust fund- do Jagienki 08.05.05, 22:17 strasznie się cieszę , że nam wszystkim pomagasz :) że jesteś : i że zawsze służysz pomocą i radą :) i wogóle, sama wiesz :) serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: child trust fund- do Jagienki 08.05.05, 22:19 po tych wszystkich ostatnich niesnaskach na forum już nie wiem czy żartujesz, czy mówisz poważnie...ale że jestem blondynką to się cieszę i dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
wanilia25 Re: child trust fund- do Jagienki 08.05.05, 22:25 ja niedawno do Was dołączyłam na forum , więc nie wiem o co chodzi z tymi niesnakami... ale to ode mnie to było szczere !!! pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: child trust fund- do Jagienki 08.05.05, 22:46 Jagienko, jakie niesnaski? ja jestem brunetka, ale chyba za rzadko tu zagladam....? Ale ja Cie tez podziwiam, ze zawsze znajdziesz chwile, by konstruktywnie odpowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
farpakon Re: child trust fund- do Jagienki 08.05.05, 23:26 asia, ty faktycznie bywasz tu sporadycznie, wiec nie wiesz jak sie tu nam oberwalo. no i jagience, ktora niestrudzenie szuka rozwiazan naprawde dla kazdego, pomaga, wyszukuje watki. i oberwalo sie jej wlasnie za te wyszukiwarke. podaje gotowe pod nos, wystarczy kliknac, ale to sie wielu osobom (nowoprzybylym) niezbyt podoba. kreca nosem, ze to lenistwo wygrzebywanie starszych watkow. coz... a propos, czekam wciaz na maila z adresem gosi, jesli go masz. ja juz zapomnialam calkiem o tym, ale sie przypominam. jagienka, a na co sie w koncu zdecydowaliscie? na jaka opcje? ja w sprawach bankowo-finansowych jestem zielona. trzeba mi tlumaczyc terminy jak prostej babie i tak ledwo rozumiem, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: child trust fund- do Jagienki 09.05.05, 09:32 mrufko, polecam wątek o mieszkaniach komunalnych...można się załamać... a co do CTF. Ja się kompletnie na takich rzeczach nie znam, mój mąż się interesuje. W Independent 9 April 2005 (mam przed sobą) był super artykuł, którego nie mogę znaleźć on-line, i miał taki skrót wszystkich "stock market accounts" czyli jaki bank/tust ma jakie zasady. Mąż mi tłumaczył że są różne stopnie ryzyka inwestycji, w niektórych kontach trzeba wpłacać regularnie coś miesięcznie dodatkowo...chyba MaRZENA i jej mąz mają coś wspólnego z bankowością to może wytłumaczą. W każdym razie mój mąż złożył czek w Family Investments, wpłacamy dodatkowo 10 funtów miesięcznie do puli. To tyle co mam do napisania Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: child trust fund- do Jagienki 19.05.05, 14:01 Dziewczyny, tak my w tym siedzimy, jednak jest to nielegalnym podawac financial advice ot tak. Kazda sytuacja jest indywidualna, kazdy ma inne aspiracjie i zapotrzebowania finansowe. Nie ma wzoru ktory pasuje dla kazdego. Jedyne co moge napisac to przeczytajcie dobrze artykuly przez Jagienke podane. Mozecie tez zajzec na strone www.fsa.gov.uk/. Shop around, tz porownac rozne oferty, rozne rodzaje inwestycji i wybrac ta ktora dla was jest najstosowniejsza. Jesli jednak nie bedziecie mogli podwziasc sami decyzji to radze wybrac sie o porade do financial adviser, ktory jest regulowany przez FSA. -- Writing is good, thinking is better. Cleverness is good, patience is better. Hermann Hesse. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: child trust fund- do Jagienki 19.05.05, 19:15 Jesli chcecie poszukac financial adviser, mozecie sporbowac poprzez www.findapro.co.uk/ Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: child trust fund- do Jagienki 19.05.05, 19:17 Wpisz swoj cod, select ile mil od ciebie, i "select type of advice" wybierz IFA's. Sprawdzcie jednak iz wybrany financial adviser jest regulated! Odpowiedz Link Zgłoś
lillap Re: child trust fund 09.05.05, 10:04 My zainwestowalismy w Mutual fund, to sa shares ale juz dokladnie nie pamietam co i jak. Tez sporo szukalismy i sie zastanawialismy i znalazlam bardzo moim zdaniem trafna uwage experta, ze trzeba pamietac o tym ze po ukonczeniu 18 lat dziecie bedzie wylacznym dyspozytorem tych pieniedzy. I tu sie z nim zgadzam ze jets to pewne ryzyko, ze moze te pieniadze spozytkowac nie calkiem w celu ktory my uznalibysmy za wlascimy/pozyteczny a w koncu mamy w tym CFT dla niego oszczedzac. Slowem rodzice nie maja zadnej kontroli nad tymi pieniedzy. Dlatego my postanowilismy wiecej oszczedzac na innym koncie/funduszu specjalnie dla Jasia a do tego CFT dorzucac rzadko i niewiele. Oczywiscie nie zakladam, ze Jasiek bedzie rozrzutny ) ale tez nie oczekuje, ze 18-latek bedzie bardzo dojrzaly i przeznaczy te forse na rozwoj osobisty czy jakas nauke. Dlatego chcemy miec pewna kontrole nad oszczednosciami dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: child trust fund 18.05.05, 16:34 jeszcze chciałam powiedzieć że Adda tez robi Child Trust Fund i dołącza do tego £25 w bonach na ciuchy z George. Sainsbury's też robi ale no freebies Odpowiedz Link Zgłoś
eballieu Re: child trust fund 19.05.05, 15:00 Niezle, tylko rodzic poszlam a ktos Jagience nawrzucal. Za wyszukiwanie watkow? Ona nam tu kawe na lawe, a tu, ech My zdecydowalismy sie na fundusze. Samo konto dla dziecka i odkladanie kasy, to troche system chowania w skarpete - nie wyleci nic, ale i nie urosnie. Ale dobre i to Ja tam zaczynalam z SKO szkolna kasa oszczednosci Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: child trust fund 19.05.05, 15:04 o, jak fajnie że jesteś z powrotem!!! jak dzieciaczek? Odpowiedz Link Zgłoś
eballieu Re: child trust fund 19.05.05, 15:21 Spi, je, kupe robi, spi, je, oczami poprzewraca i znow to samo spi, je..... Ach i ulewa dzieki temu mam co robic - zmieniamy ubrania Po malu sie organizuje z tym wszystkim, ale co sie zorganizuje i juz wpadam w rytm to nadchodzi weekend i kolejni goscie przylatuja i pedem na lotnisko Dzis tez Wiec od poniedzialku bede znow sie organizowac, odpoczywac po gosciach i tak do piatku kiedy znow na lotnisko, w sobote takze....... nie wiem kiedy sie to skonczy Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Do Eballieu 19.05.05, 19:02 Wiesz, fajnie miec taki zawrot glowy... choc jest dosc chaotycznie My tak mielismy od zeszlego lata, co chwile goscie to na weekend, to na miesiac, lub miesiace...teraz wszyscy sie porozjezdzali i jakos ten spokoj nam dziwnym sie wydaje. Z radoscia jedziemy na wakacje, po nich oczekujemy ze znow malenki matlik do naszego domu wroci ))) Odpowiedz Link Zgłoś
tennessee Re: Do Eballieu 27.05.05, 16:23 Co siegne do nowego watku, to blogoslawie tego, co wymyslil internet, i sle mile mysli tym babeczkom, co dziela sie wszystkim, co wiedza (Jagienka Rulez!) Czuje sie jak w szkole troche, bo jak sie nic nie wie, to sie sciaga i potem udaje madrale przed mezem, hihi, dzis mu opowiem o tym, co mozemy zrobic z ta kaska dla Oliwii. Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
tennessee do wszytskich w tym watku 27.05.05, 16:25 To, co napisalam przed chwila, mialo byc do wszytskich, a sie zrobilo jako odpowiedz do e. Sorki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zeta23 Re: do Jagienki i jej podobnych... 27.05.05, 16:55 Jagieńko...Życzyłabym sobie, żeby było wiecej takich Polaków zagranicą jak Ty (polaków przez duze "P"), bo to wstyd, gdy obcokrajowiec szybciej pomoże niż własny rodak!!! Przecież jesteśmy rodakami na obczyźnie i powinniśmy pomagać sobie, a nie zazdroscic wzajemnie.Większosć polaków to katolicy, wiec zachowujmy się jak chrześcijanie i nie pogrążajmy słabszych od nas tylko dlatego, zeby mieć dziką przyjemność karmiąc swoją pychę. Brawo Jagieńko-jesteś wspaniała! I nie przejmuj się zawistnikami. Pozdrawiam cieplutko-Zeta. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa zeta, wanilia, farpakon, mgna, tenesee itp:) 27.05.05, 17:52 Dziewczyny, Bardzo wam dziękuję za ciepłe słowa. Bardzo lubię pomagać innym, i w życiu normalnym i w internecie. Mimo, że czasem nie znam odpowiedzi na niektóre pytania to warto się dopisać do wątku chociaż tylko po to ,żeby 'podbić w górę' i wątek nie zniknął lub podać linka. Jedni zaglądną do linków, inni nie, no ale lepsze to niż nic. Cieszę się że komuś pomagam, i mimo że niektóre osoby na forum mnie nie lubią, to i tak jest to moje ulubione forum. I naprawdę jestem wdzięczna za wszystkie miłe słowa, i także słowa krytyki (byle nie chamskie czy nieprawdziwe). Oby POlacy częściej sobie pomagali nawzajem. PS Mam na imię Jagienka, nie Jagieńka (z takim przekręceniem się jeszcze nie spotkałam!) Odpowiedz Link Zgłoś
tennessee do Jagienki 27.05.05, 21:20 Hi, hi, a z jakimi przekręceniami się juz spotkałaś?? Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś