Dodaj do ulubionych

Pies w Anglii :-)

17.07.05, 22:46
Witam,
mąż zaczyna pracę w Anglii, jak dobrze pójdzie to chcielibyśmy kiedyś
przenieść się tam na stałe i tu zaczyna się problem, bo mamy dwu-letniego psa
collie i chcielibyśmy go zabrać ze sobą. Czy można wwozić psy do Anglii? Na
jakich warunkach? Może ktoś się orientuje?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mgna Re: Pies w Anglii :-) 17.07.05, 23:45
      wszystkie wiadomosci jak wwozic psa do Angli z roznych panstw dowiesz sie na
      DEFRA: www.defra.gov.uk/
      • urszula1_edziecko Re: Pies w Anglii :-) 18.07.05, 00:05
        Hej!
        Wwiezienie psa to jednego, a mieszkanie z nim to drugie, bo jesli bedziecie
        wynajmowac mieszkanie, to tu jest prawie niemozliwe posiadanie zwierzat w
        wynajetym domu.
        pozdrawiam,
        Ulka
    • skolowany Re: Pies w Anglii :-) 18.07.05, 10:52
      Podnoszę wątek. Pod koniec roku wyjeżdżamy z żoną do Anglii, prawdopodobnie na
      stałe. Mamy małego psiaka, którego musimy zabrać ze sobą. Posiadamy jedynie
      ogólne informacje na temat wwiezienia naszego zwierzaka. W tym tygodniu
      podejmiemy dalsze kroki- chip, p/ciała, doszczepianie, itd. Cała procedura trwa
      ponoć około pół roku. Zmartwiłem się natomiast ograniczeniami, jakie stawiają
      Anglicy w zakresie wynajmu mieszkań...
      • opty13 Re: Pies w Anglii :-) 18.07.05, 11:02
        Ja juz jestem z psiakiem w UK. Wszystko jest do przejscia.

Jesli ktos to planuje, to proponuje rozpoczac dzialania jak najszybciej,
        szczegolnie testy krwi, poniewaz zegar tyka od momentu uzyskania wyniku, a jest
        to 6 miesiecy. Nie proponuje pozostawiania psa w kwarantannie w UK. Lepiej
        niech odczeka w domu o ile to mozliwe.
        Przed samym wyjazdem do UK wazne jest dopilnowanie wszystkich wpisow w
        paszporcie psa. Glupia sprawa, ale nie zapominajcie o wpisaniu np. godziny
        odrobaczania, czy podania preparatu przeciw kleszczom. Pies moze przekroczyc
        granice UK miedzy 24 a 48 godzina od podania tych preparatow (nie wczesniej,
        nie pozniej). Poniewaz sam zapomnialem o tym wpisie, mialem przyjemnosc spedzic
        dodatkowe 24 godziny w Calais i wydac dodatkowe pieniazki.

Co do psa w mieszkaniu. Trzeba po prostu pytac i negocjowac. To prawda, ze
        wlascieciele sa niechetni, ale czasem zgadzaja sie pod warunkiem, ze ieszkanie
        przed opuszczeniem bedzie sprzatniete przez profesjonalna firma (rachunek z
        firmy ma o tym swiadczyc).
        Powodzenia
        • bobby5 Re: Pies w Anglii :-) 19.07.05, 17:44
          Ja tez juz jestem z psem w UK i wynajelismy mieszkanie bez problemow, mamy
          tylko ciut wieksza kaucje i to tyle. Jak bedziecie szukac mieszkania to od razu
          trzeba zaznaczyc, ze jest pies.
          Pozdrawiam
          kasia
    • skolowany Środek transportu 25.07.05, 16:49
      Jakim środkiem transportu najlepiej przewieżć psa?
      • edavenpo Re: Środek transportu 25.07.05, 17:00
        Samochodem....

samolotem z tego co wiem jedynie BA jest autoryzowana zeby wwozic zwierzeta do UK i zaplacisz polowe
        cedny twojego biletu za psiaka. Bedziesz musial miec specjalna klatke dla psiaka ktory bedzie
        umieszczony w specjalnym pomieszczeniu. Niby szybciej ale stres dla psiaka bedzie no i spory wydatek.

Czyli mimo wszystko chyba najlepiej samochodem....
        • mgna Re: Środek transportu 25.07.05, 20:23
          Zalezy skad lecisz. Ze Stanow mozna leciec z BA, Virgin i jeszcze jedne linie
          (zapomnialam ktore). Ja wybralam Virgin bo byli najbardziej pomocni i
          stwerdzilam ze opieke moj kotek dostanie pierwszozedna.

Jakimi liniami moze piesek podrozowac z danych panstw mozesz sprawdzic na DEFRA
          website - juz podawalam.
      • opty13 Re: Środek transportu 26.07.05, 12:57
        Z Polski...samochodem. Faktycznie BA zapewnia transport, ale z powodow
        wczesniej wymienionych (stres dla psa, koszty), pojechalismy samochodem. Pies
        na promie musi pozostac w pojezdzie, ale piguly na sen pomagaja, no i to tylko
        godzina rejsu (Francja-UK).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka