mister1 11.08.02, 12:47 niech sie zglosi,moze cos milego wymyslimy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: theend Re: Kto z Holandii ? IP: 213.78.127.* 11.08.02, 15:08 wlasnie ..gdzie kicus.?. pola tez dala noge.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isatje Re: Kto z Holandii ? IP: *.upc-d.chello.nl 11.08.02, 21:50 oj....chyba wszyscy (prawie) z Holandii zajeli sie czyms ciekawszym...a nie siedzieniem na forum. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: Kto z Holandii ? IP: 213.78.127.* 12.08.02, 12:58 Gość portalu: isatje napisał(a): > oj....chyba wszyscy (prawie) z Holandii zajeli sie czyms ciekawszym...a nie > siedzieniem na forum. > Pozdrowionka. to bardzo dobrze .. bardzo dobrze .. popieram z calosci .. i elementarnie .. kilka slow trzebna jednak czasem upuscic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oranje Re: Kto z Holandii ? IP: *.proxy.aol.com 12.08.02, 00:09 Ee tam. Nikt nie dawal nogi, tylko nie mamy ochoty robic polskiej zadymy w Netherland. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola hehe, coz za aktywnosc... IP: *.extern.kun.nl 12.08.02, 01:47 mister, sprecyzuj co milego chcesz zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mister Re: hehe, coz za aktywnosc... IP: PROXY* / 145.4.198.* 13.08.02, 15:08 chociazby zajrzyjcie na www.scenapolska.nl a takze na www.forum.wprost.pl (sa 3 osoby z NL) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mister Re: hehe, coz za aktywnosc... IP: PROXY* / 145.4.198.* 13.08.02, 15:14 chociazby zajrzyjcie na www.scenapolska.nl a takze na www.forum.wprost.pl (sa 3 osoby z NL) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: hehe, coz za aktywnosc... IP: *.extern.kun.nl 13.08.02, 19:18 > chociazby zajrzyjcie na www.scenapolska.nl a takze na www.forum.wprost.pl > (sa 3 osoby z NL) poczytalam wprost i troche znudzilo mnie Twoje najezdzanie na kraj, w ktorym zyjesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: hehe, coz za aktywnosc... IP: 24.83.56.* 13.08.02, 20:25 Mieszkam od dawna w Canadzie,tak sie sklada,ze czesto bedac w Europie(jezdze samochodem)czesto bywam w Amsterdamie czy ktos poradzi gdzie moge spotkac POLAKOW.Dzieki.Pozdrowienia dla POLAKOW z HOLANDI.Czesc-Marek- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: hehe, coz za aktywnosc... IP: PROXY* / 145.4.198.* 14.08.02, 12:18 w Domu Polskim w Brunssum albo w kosciele - patrz: www.polonia.nl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister om NL nie na kolanach... IP: PROXY* / 145.4.198.* 14.08.02, 10:47 niekoniecznie o kraju w ktorym sie mieszka trzeba w samych superlatywach (i na kolanach),troche zdrowego krytycyzmu nie zaszkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: om NL nie na kolanach... IP: *.extern.kun.nl 15.08.02, 15:30 > niekoniecznie o kraju w ktorym sie mieszka trzeba w samych superlatywach (i na kolanach),troche zdrowego krytycyzmu nie zaszkodzi... ja nie mowie, zeby chwalic pod niebiosa, ale nie przesadzajmy z tym krytycyzmem, wiecej tolerancji. Pozdrawiam Pola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: om NL nie na kolanach... IP: *.dialup.zonnet.nl 17.08.02, 18:10 albo jestes w bledzie,albo zyjesz z zasilku. troche godnosci do cholery ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: om NL nie na kolanach... IP: *.extern.kun.nl 18.08.02, 13:51 > albo jestes w bledzie,albo zyjesz z zasilku. > troche godnosci do cholery ! Tak sie sklada, ze pracuje - LEGALNIE. A wogole to o czym Ty mowisz??? Jak Ci sie nie podoba w Holandii, ludzie, obyczaje, to po cholere tu siedzisz???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UNIA Re: om NL nie na kolanach... IP: *.ains.net.au 19.04.03, 03:49 Adam Michnik Czemu polscy Żydzi powinni popierać wojnę w Iraku? Sprawa jest jasna, więc wyłożę ją w kilku słowach. Wojna w Iraku nie jest, jak wiadomo, wojną o wprowadzenie demokracji do Iraku, bowiem z równym powodzeniem można by wprowadzać na siłę demokrację w stylu zachodnim (liberalnym) do Burkina Faso czy Nowej Gwinei: rezultem będzie tylko demokracja fasadowa, a raczej jej parodia (jak na Nowej Gwinei, gdzie dygnitarze parlamentarni czy też niektórzy sędziowie wygladają i zachowują się jak małpy przebrane w stroje brytyjskich lordów). Nie jest to też, wbrew dość popularnej opinii, wojna o ropę. Amerykańskie koncerny kontrolują dość ropy w Ameryce Północnej i Południowej, a także w takich krajach jak Kuwejt czy szczególnie Arabia Saudyjska. Owszem, ropa Iracka się nam (to jest Żydom) przyda, ale nie teraz, a w nieco dalszej przyszłości. Stawką w tej wojnie jest bowiem na krótką metę kontrola nad całym Bliskim Wschodem, w celu zapewnienia bezpieczeństawa Izraelowi, a na dłuższą metę, kontrola Izraela, a właściwie Syjonizmu, nad całym Światem. Jest rzeczą oczywistą, że Izrael, a nawet Światowe Żydostwo, są na taką kontrolę po prostu za małe. Stąd będziemy kontrolować cały Świat przy pomocy potęgi militarnej USA. Stąd też obowiązkiem każdego Żyda, a szczególnie polskiego Żyda, jest pomoc Ameryce w osiągnięciu pełnej dominacji nas Światem. Pierwszą fazą w tej operacji było rozbicie Związku Sowieckiego – jedynego realnego przeciwnika USA, a przy okazji rozbicie tzw. Bloku Sowieckiego, a więc obalenie tzw. realnego socjalizmu w takich krajach jak Polska. Ten etap zakończyliśmy z pełnym sukcesem. Rosja nie jest obecnie żadnym konkurentem dla USA, a kraje takie jak Polska zostały całkowicie uzależnione od naszego (żydowskiego) kapitału, a w ich władzach jest coraz więcej Żydów. I tak w Polsce mamy naszego, żydowskiego prezydenta, ministra spraw zagranicznych czy prezesa Rady Polityki Pieniężnej. Podobnie, choć może nie aż tak dobrze, jest w innych krajach. Zresztą często, z przyczyn praktycznych, lepiej jest, jak np. premierem nie jest Żyd, a “nasz” goj, jak to jest np. obecnie w Polsce. Obecnie chodzi nam o pełną kontrolę Izraela nad Bliskim Wschodem. Irak to był tylko pierwszy etap. Należy też pamiętać, że USA będzie długo kontrolować w Iraku (podobnie jak w Afganistanie) tylko większe miasta i ważniejsze drogi, ale to nam na razie wystarczy. Naszym celem jest bowiem neutralizacja antyamerykańskiego, a więc też i antyżydowskiego reżymu w Iraku, oraz zajęcie Iranu i Syrii, a także większe podporządkowanie sobie Jordanii, aby umożliwić dalszą ekspansję terytorialną Izraela. Chodzi nam tu nie tylko o permanentne zajęcie Zachodniego Brzegu Jordanu, całej Jerozlimy oraz Strefy Gazy wraz z usunięciem na stałe Arabów z terenu Wielkiego Izraela, ale też utworzenie tzw. strefy ochronnej, czyli ponowną okupację przez Izrael Synaju, Libanu oraz dalszych części Jordanii i Syrii, tak, aby uniemożliwić inflitrację wrogich elementów arabskich na teren Izraela. Wymagać to będzie, oczywiście, ustanowienia całkowicie proamerykańskich, a więc też i całkowicie proizraelskich reżymów nie tylko w Iraku, ale też w Iranie, Syrii, Jordanii i Egipcie, oaz permanentnej okupacji Libanu przez połączone siły amerykańsko- izraelskie. W nieco dalszej perspektywie konieczne będzie zastąpienie wrogich nam reżymów takich krajach jak Libia czy Sudan, oraz niepewnych reżymów w takich krajach jak Algeria czy Maroko. Konieczne też będzie zastąpienie antyamerykańskich reżymów w Korei Północnej, Wietnamie czy na Kubie, a nawet w Malezji, lecz jest to sprawa na osobny referat. Obecnie najważniejsze jest bezwarunkowe poparcie wszystkich polskich Żydów dla wojny w Iraku, oraz dla polityki prezydenta Busha. I o takie poparcie występuję, poprzez mego przyjaciela, profesora Jehudę Bauera, do wszystkich polskich żydów w Australii, a szczególnie w Melbourne, z którym to pięknym miastem łączą mnie tak bardzo miłe wspomnienia. Adam Michnik (Tekst referatu odczytanego w Melbourne, Australia, w imieniu Adama Michnika przez profesora Jehudę Bauera). www-pso.adm.monash.edu.au/news/Story.asp?ID=904&SortType=15 Monash Newsline : Media Releases Radical Islam as dangerous as Nazism, says Holocaust expert 21 March 2003 Radical Islam is as dangerous to world democracy and freedom as Nazism and Communism, according to a world leader in the study of the Holocaust. Professor Yehuda Bauer, who is in Melbourne at the invitation of Monash University, will deliver a public lecture on Nazis, Communists, and radical Islamists on Sunday, March 23, at the Glen Eira Auditorium in Caulfield. Professor Bauer is Professor Emeritus of the Hebrew University, Jerusalem, and past Director of the International Institute for Holocaust Research, Yad Vashem, Jerusalem. The Director of Monash's Australian Centre for the Study of Jewish Civilisation, Professor Andrew Markus, said Professor Bauer had extensively studied totalitarian movements that threaten freedom and democracy. Professor Bauer believes that while conservative "fundamentalist" trends exist in all religions, radical Islamists differ in that they demand existing Arab states become Islamized and governed by religious law, not by democratic institutions. He says the aim of radical Islamists is to conquer and world and make it Islamic. Professor Bauer says if the West's response to the threat is "weak-kneed", the price will be on par, if not greater, than that the world paid for the rise of Nazism and Soviet Communism. What: Public lecture on Nazis, Communists and radical Islamists . Where: Glen Eira Auditorium, corner Glen Eira and Hawthorn Roads, Caulfield. When: Sunday, March 23 at 7.30pm. Cost: Admission $15, concession $12 . Contact: Miriam Munz on (03) 9905 2205 or email miriam.munz@education.monash.edu.au. For more information on Professor Bauer, contact Professor Andrew Markus, Director of Monash's Australian Centre for the Study of Jewish Civilisation at Monash University on 9905 2200. . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: hehe, coz za aktywnosc... IP: 24.83.56.* 15.08.02, 01:12 DZIEKI-MISTER-MAREK- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Polacy w Nl IP: PROXY* / 145.4.198.* 15.08.02, 13:12 Polakow w NL nie ma za wielu - ok 30 a 35 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Marek IP: *.extern.kun.nl 15.08.02, 15:31 A po co Ci Polacy w Holandi, chyba w Polsce latwiej o nich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do POLI Re: Kto z Holandii ? IP: 24.83.56.* 15.08.02, 22:41 Nie rozumie dygresji.A dlaczego nie?-Marek- Odpowiedz Link Zgłoś
isatje Re: Kto z Holandii ? 15.08.02, 22:47 Widze ze nie wszyscy Polacy z NL spia...to chyba dobrze bo potrzebuje dobrych rad. Musze zdawac od nowa na prawo jazdy bo niestety polskie nie jest tu uznawane. Jednym slowem bezsens ale co zrobic. Ktos ma jakies rady? Z gory dzieki...Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola isatje... IP: *.extern.kun.nl 16.08.02, 00:52 > Widze ze nie wszyscy Polacy z NL spia...to chyba dobrze bo potrzebuje dobrych rad. Musze zdawac od nowa na prawo jazdy bo niestety polskie nie jest tu uznawane. Jednym slowem bezsens ale co zrobic. Ktos ma jakies rady? jakie rady??? no zdaj to cholerstwo, przeciez nie masz wyjscia ja sie dopiero ucze jezdzic i robie niezle postepy Powodzenia! P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isatje Re: isatje...do Poli IP: *.upc-d.chello.nl 16.08.02, 09:48 Ucz sie ucz..bo nauka to potegi klucz. A z prawkiem jest tak ze lepiej uczyc sie od zera... Ja juz mam swoje pewne przyzwyczajenia bo mam dlugo polskie prawo jazdy...i to jest najgorsze. I chyba musze nauczyc sie kontrolowac je a wtedy pojdzie wszystko dobrze...mam nadzieje. Bo jesli nie....to chyba mnie zrujnuja oplaty ze egzamin. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola isa IP: *.extern.kun.nl 16.08.02, 18:43 Ale kurs robisz od poczatku??? Ja na razie tak sobie jezdze, na razie mi niepotrzebne prawko, przydaloby sie czasem, ale nie jest niezbedne - lubie swoj rowerek A po zaloczonych autostradach tutejszych to tez zadna przyjemnosc jezdzic. W poniedzialek jade do Utrechtu - pociagiem . Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: isa 18.08.02, 11:29 z tym jezdzeniem po Nl-owskich autostradach mozna wytrzymac,byle sie nie petac w godzinach szczytu.Przedwczoraj z rozkosza przejechalem sie kawaleczek po Reichu (comiesieczna wycieczka po chleb) z szybkoscia 180 km/h.Szybciej sie nie dalo,bo byl zjazd na Emmerich ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister prawo jazdy IP: *.dialup.zonnet.nl 17.08.02, 18:08 kolezanka z forum "wprost " zdala w zeszlym tygodniu prawko w NL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isatje Re: prawo jazdy IP: *.upc-d.chello.nl 17.08.02, 18:57 A miala juz wczesniej prawko polskie? jesli tak..to chetnie bym posluchala relacji z pierwszej reki Pozdrawiam. Gość portalu: Mister napisał(a): > kolezanka z forum "wprost " zdala w zeszlym tygodniu prawko > w NL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: prawo jazdy IP: *.dialup.zonnet.nl 17.08.02, 19:32 owszem,miala.Od 3 lat z hakiem bije sie o uznanie polskich praw jazdy (mnie to nie dotyczy,bo mam holenderskie). Ale zdaje sie,ze uwazasz ze to nieladnie,powinienem Holendrow calowac w dupe.Tak by wypadalo twoim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isatje Re: prawo jazdy IP: *.upc-d.chello.nl 17.08.02, 21:08 Serio? tak uwazam? Wiec ja ci powiem co uwazam...uwazam ze powinnienes troche uwazniej czytac posty na forum, bo tak sie sklada ze to nie byla moja wypowiedz. I co teraz? Gość portalu: Mister napisał(a): > owszem,miala.Od 3 lat z hakiem bije sie o uznanie > polskich praw jazdy (mnie to nie dotyczy,bo mam holenderskie). > Ale zdaje sie,ze uwazasz ze to nieladnie,powinienem > Holendrow calowac w dupe.Tak by wypadalo twoim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: prawo jazdy IP: PROXY* / 145.4.198.* 18.08.02, 11:24 faktycznie,to byla Pola.Przepraszam. Polu - pieprzysz bez sensu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: prawo jazdy IP: *.extern.kun.nl 18.08.02, 14:13 > owszem,miala.Od 3 lat z hakiem bije sie o uznanie > polskich praw jazdy (mnie to nie dotyczy,bo mam holenderskie). > Ale zdaje sie,ze uwazasz ze to nieladnie,powinienem > Holendrow calowac w dupe.Tak by wypadalo twoim zdaniem. Mister Ty masz chyba jakas schizofrenie maniakalna, o kogo kierowales powyzsza wypowiedz? dla mnie to mozesz i sama krolowa w dupe pocalowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister ??????????????????????????????????????????? IP: *.dialup.zonnet.nl 29.12.02, 16:16 jakby mnie kto potrzebowal, to jestem na www.forum.wprost.pl ... road49@poczta.onet.pl Mr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak to jest Re: Kto z Holandii ? IP: 202.39.21.* 18.08.02, 13:33 > Niedawno bylem w Holandii. Tam czesto widzi sie nawet cztero , piecioletnich > chlopcow z kolczykami i to w obu uszach ! U jednego na oko 10 - latka widzialem > > nawet kolczyk w nosie . Taka jest teraz widac moda , amy w koncu jestesmy > czescia tego swiata no nie ? A poza tym komu to przeszkadza ?? Czy jest ktos z Holandii co moze potwierdzic to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Kto z Holandii ? IP: *.extern.kun.nl 18.08.02, 13:56 > > Niedawno bylem w Holandii. Tam czesto widzi sie nawet cztero , piecioletni chlopcow z kolczykami i to w obu uszach ! U jednego na oko 10 - latka widzialem > > nawet kolczyk w nosie . Taka jest teraz widac moda , amy w koncu jestesmy czescia tego swiata no nie ? A poza tym komu to przeszkadza ?? > > > Czy jest ktos z Holandii co moze potwierdzic to. Akurat wczoraj widzialam chlopaczka, jakies 3 lata, z lancuszkiem zlotym na szyi, wlosy na zel, okulary "dorosle" przeciwsloneczne, szedl prowadzony za raczke przez tureckiego tatusia. W Polsce powoli dochodzi do tego samego, zobacz na forum Kobieta, jest taki watek - kobieta pozwolila przekluc ucho swojemu chyba 7mio letniemu synowi. > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak to jest Re: Kto z Holandii ? IP: 202.39.21.* 18.08.02, 21:08 Gość portalu: Pola napisał(a): > > > Niedawno bylem w Holandii. Tam czesto widzi sie nawet > cztero , piecioletni chlopcow z kolczykami i to w obu > uszach ! U jednego na oko 10 - latka widzialem > > > nawet kolczyk w nosie . Taka jest teraz widac moda , > amy w koncu jestesmy czescia tego swiata no nie ? A poza > tym komu to przeszkadza ?? > > > > > > Czy jest ktos z Holandii co moze potwierdzic to. > > Akurat wczoraj widzialam chlopaczka, jakies 3 lata, z > lancuszkiem zlotym na szyi, wlosy na zel, okulary > "dorosle" przeciwsloneczne, szedl prowadzony za raczke > przez tureckiego tatusia. > W Polsce powoli dochodzi do tego samego, zobacz na forum > Kobieta, jest taki watek - kobieta pozwolila przekluc > ucho swojemu chyba 7mio letniemu synowi. > > > > > Ale jak jest z kolczykami??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Kto z Holandii ? IP: 62.58.37.* 20.08.02, 11:45 Ja w przeciwienstwie do Poli calkowicie zgadzam sie z pogladami Mistera. Uwazam ze w istocie nie musze akceptowac i podziwiac Holandii tylko dlatego, ze tu przyszlo mi mieszkac. A takie rady, ze jak sie komus tu niepodoba to niech wyjedzie sa juz zupelnie idiotyczne. Wiadomo, ze nie jestesmy calkowicie wolni w swoich wyborach i trudno oczekiwac od kogos kto tu spedzil pol zycia ma prace, dom, ze tak wszystko rzuci i wyjedzie na przyklad do Australii(bo tam cieply klimat). Ja rowniez bardzo czesto zloszcze sie na holenderskie przepisy (zwlaszcza ten o prawie jezdy), ich mentalnosc i kulture. Holandia nie jest na pewno zadnym rajem,ale jak Pola tak to widzi to zycze jej aby sie jej te poglady nigdy nie zmienily, bo tak na pewno latwiej tu zyc. Pozdrowienia z Utrechtu Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Espanol Do Kasi IP: *.client.attbi.com 13.09.02, 03:44 Bardzo ladnie kasiu tylko zastanawiam sie co denerwuje Ci w kulturze Holendrow i zwyczajach? MIeszkalem tam 2 latka teraz musze sie meczyc w USA a chetniewrocilbym do pieknego NIderlandu. Pozdrawiam. Ja w przeciwienstwie do Poli calkowicie zgadzam sie z pogladami Mistera. Uwazam ze w istocie nie musze akceptowac i podziwiac Holandii tylko dlatego, ze tu przyszlo mi mieszkac. A takie rady, ze jak sie komus tu niepodoba to niech wyjedzie sa juz zupelnie idiotyczne. Wiadomo, ze nie jestesmy calkowicie wolni w swoich wyborach i trudno oczekiwac od kogos kto tu spedzil pol zycia ma prace, dom, ze tak wszystko rzuci i wyjedzie na przyklad do Australii(bo tam cieply klimat). Ja rowniez bardzo czesto zloszcze sie na holenderskie przepisy (zwlaszcza ten o prawie jezdy), ich mentalnosc i kulture. Holandia nie jest na pewno zadnym rajem,ale jak Pola tak to widzi to zycze jej aby sie jej te poglady nigdy nie zmienily, bo tak na pewno latwiej tu zyc. Pozdrowienia z Utrechtu Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: zalety NL 13.09.02, 09:49 oczywiscie w porownaniu z USA to NL ma sporo zalet... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Do malkontenta MISTER1 IP: *.extern.kun.nl 18.08.02, 14:00 Pokaz mi w ktorym miejscu chwalilam Holandie pod niebiosa? Pokaz mi chociaz jedna taka wypowiedz? Z Twoich wypowiedzi wnioskuje, ze jestes bardzo nieszczesliwym czlowiekiem, biedactwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 do nie znoszacych krytyki NL 19.08.02, 18:43 kazde slowo krytyki stosunku do NL traktujesz jak by to bylo przestepstwo. Ciekaw jestem ile lat mieszkasz w NL i czy aby nie jestes na zasilku (ci na zasilkach to sie nachwalic NL nie moga...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: do nie znoszacych krytyki NL IP: *.extern.kun.nl 19.08.02, 19:30 > kazde slowo krytyki stosunku do NL traktujesz jak by to bylo przestepstwo. > Ciekaw jestem ile lat mieszkasz w NL i czy aby nie jestes na zasilku > (ci na zasilkach to sie nachwalic NL nie moga...) Mister, najpierw przeczytaj moje wszystkie posty, dopiero dyskutuj, napisalam wyzej, ze pracuje LEGALNIE. W Holandii mieszkam od ponad 2 lat, mozesz mi powiedziec jakie to ma znaczenie w temacie narzekania na Holandie? Bo to co Ty robisz, to nie jest zdrowa krytyka, tylko narzekanie. Ja - poki co - nie mam na co narzekac. Wkurzalam sie tylko, bo musialam dlugo czekac na wize, ale dzieki Bogu to juz za mna i zyje mi sie OK. Dbaja tu o mnie i mam sie jak paczek w masle, czego i Tobie zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: do nie znoszacych krytyki NL IP: PROXY* / 145.4.198.* 19.08.02, 21:59 Dwa latka - czyli tyle co i nic. Czyli niewiele mozesz o Nl powiedziec - najprawdopodobniej (chyba ze jestes po polskiej niderlandystyce) nie znasz nawet porzadnie jezyka.Nie jestes wiec nawet w stanie ocenic,czy ja slusznie,czy nieslusznie cos tu krytykuje (przyjechalem tu jako 19 latek,tu dokonczylem edukacji i pracuje tez na dosyc porzadnej posadzie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isatje Re: do nie znoszacych krytyki NL IP: *.upc-d.chello.nl 19.08.02, 22:08 Jedno pytanko... Czy oby nie zabardzo arogancki i w siebie zapatrzony nie jestes?? A moze to choroba?? Moge sie zalozyc ze swoje zdjecia oprawiasz w ramki i rozstawiasz po calym domu...bo przeciez...ty to same superlatywy. Pozdrawiam. Gość portalu: Mister napisał(a): > Dwa latka - czyli tyle co i nic. Czyli niewiele mozesz o Nl powiedziec - > najprawdopodobniej (chyba ze jestes po polskiej niderlandystyce) nie znasz nawe > t > porzadnie jezyka.Nie jestes wiec nawet w stanie ocenic,czy ja slusznie,czy > nieslusznie cos tu krytykuje (przyjechalem tu jako 19 latek,tu dokonczylem > edukacji i pracuje tez na dosyc porzadnej posadzie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: do nie znoszacych krytyki NL IP: PROXY* / 145.4.198.* 19.08.02, 22:29 Isatje, Irytuje mnie u Poli jej bezkrytycznosc - uwaza nawet za normalne zmuszanie Polakow do robienia od nowa prawa jazdy w Nl.Jak juz pisalem,staram sie od kilku lat o zniesienie tego durnego przepisu (ktory akurat mnie nie dotyczy, bo mam holenderskie prawo jazdy,niegdys przepisane bez zadnych formalnosci z polskiego prawka). Zapatrzony w siebie nie jestem (dobre !) ale po prostu znam o wiele,wiele lepiej ten kraj,ludzi,historie,przepisy prawne itd.niz Pola,ktora jest tu dwa latka.Proste stwierdzenie faktu i nie ma o co sie obrazac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: do nie znoszacych krytyki NL IP: *.extern.kun.nl 20.08.02, 00:49 > Isatje, > Irytuje mnie u Poli jej bezkrytycznosc - uwaza nawet za normalne zmuszanie Polakow do robienia od nowa prawa jazdy w Nl. -----a kto ich zmusza? jesli ktos umie jezdzic, to chyba nie powinien bac sie takiego egzaminu tylko podejsc i zdac, logiczne chyba, nie? A poza tym nie chce mi sie juz z Toba gadac w kolko na ten sam temat, bo widze, ze nic nie rozumiesz i nawet nie pofatygujesz sie, zeby przeczytac moje wszystkie posty. Nie twierdzilam nigdzie, ze znam lepiej przepisy prawne holenderskie, ale......ech, wiesz co mister, zalamalam rece. Zegnam Bez odzewu Slodkiego, milego zycia w Holandii, szczescia, zdrowia i dobrych przyjaciol zycze! P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: do nie znoszacych krytyki NL IP: PROXY* / 145.4.198.* 20.08.02, 12:07 Pola,posty Twoje przeczytalem ale nie znalazlem tam nic wnoszacego do tematu (poza nieznajomoscia kraju w zapewne chcsz sie na stale osiedlic). Pokrzykujesz wylacznie bojowo,kazdy o innym zdaniu jest dla Ciebie wylacznie glupi lub nudny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: do nie znoszacych krytyki NL IP: PROXY* / 145.4.198.* 20.08.02, 13:00 a z tym zdawaniem to niezupelnie logiczne - wiekszosc doswiadczonych kierowcow jest na takich powtorkowych egzaminach prawa jazdy bezwzglednie oblewana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: do nie znoszacych krytyki NL IP: *.free.wxs.nl 20.08.02, 14:29 > a z tym zdawaniem to niezupelnie logiczne - wiekszosc doswiadczonych > kierowcow jest na takich powtorkowych egzaminach prawa jazdy bezwzglednie > oblewana. sprobuj zdac za pierwszym razem w Polsce - powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: prawo jazdy 20.08.02, 15:34 zdalem za pierwszym razem (w Warszawie) bez najmniejszych problemow (przy okazji tez na motocykl - tego samego dnia zreszta). Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz4you Re: prawo jazdy 20.08.02, 15:40 mister1 napisał: > zdalem za pierwszym razem (w Warszawie) bez najmniejszych problemow > (przy okazji tez na motocykl - tego samego dnia zreszta). Ile lat temu to bylo? - zapewne nie w ostatnim lapowkarskim dziesiecioleciu. Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz4you Re: prawo jazdy 20.08.02, 15:44 mister1 napisał: > ciut przedtem i bez dawania w lape... 30-lat i ciut temu? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: prawo jazdy 20.08.02, 15:59 nasza Ojczyzna wprawdzie przoduje w korupcji ale jeszcze nie cale 100 % rodakow na szczescie... Odpowiedz Link Zgłoś
malmal2002 Re: prawo jazdy 20.08.02, 16:33 deszcz4you napisała: > 30-lat i ciut temu? ... yeap, mister pisal na Forum Wprost, ze wyjechal z Polski do NI 30 lat temu majac 19 lat ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cohiba Re: do nie znoszacych krytyki NL IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 17:16 Mala refleksja z boku.Spedzilem w Holandii ponad 10 lat(legalnie).Przez pierwsze pare lat podoba sie wszystko chociaz smiesza niektore zachowania i mentalnosc holendrow.Pozniej zaczyna sie okres krytyki gdy widzi sie zachowania tzw klompentuig,jednoczesnie zapomina sie ze w polsce moze byc jeszcze gorzej.A pozniej pozostaje zdrowa krytyka z jednoczesnym podziwem dla odrebnosci zachowan tego malego kraju i jego niewatpliwych osiagniec.Najwaznieszje jest jak sie sam w tym dopasujesz.Obecnie siedze w kraju czasem przerazony co lata socjalizmu zrobily z mentalnoscia ludzi,jest mi dobrze ale moze przez to ze nauczylem sie patrzec na to z boku.Mn. przez lata spedzone w tak wielonarodowym panstwie jak NL.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola cohiba IP: *.extern.kun.nl 21.08.02, 01:39 Dzieki Ci za ten post, w koncu jakis sensowny w tym watku Pozdrawiam Pola PS. Nigdy nie zalowales, ze wrociles do PL? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister klompentuig IP: PROXY* / 145.4.198.* 21.08.02, 12:21 tyly ze Pola nie wiesz,co to znaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: klompentuig IP: *.extern.kun.nl 21.08.02, 20:26 > tyly ze Pola nie wiesz,co to znaczy... JUZ wiem co to znaczy, ale jakos mi takie slowka nie sa potrzebne do niczego. A Ty co chciales nam tym przekazac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: klompentuig - znajomosc kraju i jezyka IP: PROXY* / 145.4.198.* 21.08.02, 21:03 chcialem nie "nam" a tobie przekazac,ze warto najpierw poznac kraj,jezyk,zwyczaje a nie zaraz pokrzykiwac,ze ktos nie ma racji. Pomieszkasz sobie jeszcze z 10 lat w NL i zaczniesz nieco inaczej myslec... Zaklad ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: klompentuig - znajomosc kraju i jezyka IP: *.extern.kun.nl 22.08.02, 08:26 > chcialem nie "nam" a tobie przekazac,ze warto najpierw poznac kraj,jezyk,zwyczaje a nie zaraz pokrzykiwac,ze ktos nie ma racji. Pomieszkasz sobie jeszcze z 10 lat w NL i zaczniesz nieco inaczej myslec... > Zaklad ? a kto to wie gdzie ja bede za 10 lat Jesli dojde do takich wnioskow jak Ty i bedzie mi tak zle w Holandii jak Tobie teraz, to sie stad wyniose, szkoda zycia, Pozdrawiam Pola PS. Jeszcze raz, uff: Nigdzie nie mowilam, ze nie masz racji, powiedzialam tylko, ze NIE LUBIE TAKIEGO MALKONTENCTWA - to tak w wielkim skrocie... Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Kto z Holandii ? 20.08.02, 16:05 mister1 napisał: > niech sie zglosi,moze cos milego wymyslimy... jak do tej pory marne widoki na "wymyslenie czegos milego" ale bede wam kibicowal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: jednak cos wymyslilismy IP: PROXY* / 145.4.198.* 20.08.02, 16:21 tyle ze na forum "wprost" - cala holenderska trojka forumowa tymaczasem sie poznala osobiscie i utrzymuje kontakty towarzyskie (bardzo sympatyczne zreszta). Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: jednak cos wymyslilismy 20.08.02, 16:24 Gość portalu: Mister napisał(a): > tyle ze na forum "wprost" - cala holenderska trojka forumowa tymaczasem > sie poznala osobiscie i utrzymuje kontakty towarzyskie (bardzo sympatyczne > zreszta). niewatpliwie tutaj tez sie to moze zdazyc... czy tez oba fora spelniaja dla ciebie rozne funkcje? . mniej antagonizmow, wiecej kompromisow...jednyum slowem, lepiej czasami trzymac jezyk za zebami. Odpowiedz Link Zgłoś
malmal2002 Re: jednak cos wymyslilismy 20.08.02, 16:29 jot-23 napisał: mniej antagonizmow, wiecej kompromisow...jednyum > slowem, lepiej czasami trzymac jezyk za zebami. ... mister i trzymanie jezyka za zebami ... ? ... to bedzie nowosc ... ... Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: jednak cos wymyslilismy 20.08.02, 16:29 po prostu "wprost" to me stale miejsce "zamieszkania" (znam tam tez sporo ludzi osobiscie - tak z kilkanascie osob). GW jest graficznie niespecjalnie genialnie rozwiazane,wiec i trudno tu sie zadomowic). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: jednak cos wymyslilismy IP: *.extern.kun.nl 20.08.02, 18:13 > po prostu "wprost" to me stale miejsce "zamieszkania" (znam tam tez sporo ludzi > > osobiscie - tak z kilkanascie osob). GW jest graficznie niespecjalnie genialnie > rozwiazane,wiec i trudno tu sie zadomowic). to uciekaj na wprost, ja spotkalam sie z kilkoma osobami z forum gw i rowniez utrzymujemy kontakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: jednak cos wymyslilismy IP: PROXY* / 145.4.198.* 20.08.02, 18:26 gdzie ja mam uciekac to mi pani Pola dyktowac nie bedzie - pani Pola zdaje sie jest zle wychowana (lub jest pani Pola niezbyt rozgarnieta...) Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_lewandowski Re: jednak cos wymyslilismy 13.06.03, 04:08 jot-23 napisał: > Gość portalu: Mister napisał(a): > > > tyle ze na forum "wprost" - cala holenderska trojka forumowa tymaczasem > > sie poznala osobiscie i utrzymuje kontakty towarzyskie (bardzo sympatyczne > > zreszta). > > niewatpliwie tutaj tez sie to moze zdazyc... czy tez oba fora spelniaja dla > ciebie rozne funkcje? . mniej antagonizmow, wiecej kompromisow...jednyum > slowem, lepiej czasami trzymac jezyk za zebami. I do not think so! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja Re: Kto z Holandii ? IP: 145.92.44.* 21.08.02, 12:45 mister, nie mialam watpliwej przyjemnosci czytania, co ci tak dopieklo w holandii (zaraz zajrze), ale po pierwsze zastanawia mnie, co ty tak ciagle wszystkim wmawiamsz ten zasilek? kompleks jakis, trauma? niedobrze cie ci wstretni holenderscy kapitalisci potraktowali? biedactwo. w celu wyjasnienia: mam w holandii dobra prace, piekne mieszkanie, fajnego meza, robie to co lubie, acha - tez jestem w trakcie robienia prawa jazdy. a to, ze tak bardzo wscieka cie fakt koniecznosci robienia tu od nowa prawa jazdy, najlepiej swiadczy o twojej mentalnosci. holendrzy maja najmniejsza w europie liczbe wypadkow smiertelnych na drogach. a w polsce kiedy ostatnio prowadziles samochod? wiedziales, jak jezdza polacy? - ja oddycham z ulga, gdy wiem, ze tu w holandii musza prawie od zera uczyc sie, by zdac egzamin. do poli - gdzie mieszkasz? mialabys ochote pogadac prywatnie? pozdrawiam, anja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Re: Kto z Holandii ? IP: 213.78.100.* 21.08.02, 12:47 Gość portalu: anja napisał(a): > mister, nie mialam watpliwej przyjemnosci czytania, co ci tak dopieklo w > holandii (zaraz zajrze), ale po pierwsze zastanawia mnie, co ty tak ciagle > wszystkim wmawiamsz ten zasilek? kompleks jakis, trauma? niedobrze cie ci > wstretni holenderscy kapitalisci potraktowali? biedactwo. > > w celu wyjasnienia: mam w holandii dobra prace, piekne mieszkanie, fajnego > meza, robie to co lubie, acha - tez jestem w trakcie robienia prawa jazdy. a > to, ze tak bardzo wscieka cie fakt koniecznosci robienia tu od nowa prawa > jazdy, najlepiej swiadczy o twojej mentalnosci. holendrzy maja najmniejsza w > europie liczbe wypadkow smiertelnych na drogach. a w polsce kiedy ostatnio > prowadziles samochod? wiedziales, jak jezdza polacy? - ja oddycham z ulga, gdy > wiem, ze tu w holandii musza prawie od zera uczyc sie, by zdac egzamin. > > do poli - gdzie mieszkasz? mialabys ochote pogadac prywatnie? > > pozdrawiam, anja zgadzam sie pozdrawiam z VoleNdam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: Kto z Holandii ? IP: PROXY* / 145.4.198.* 21.08.02, 12:57 Anja, samochodem jezdzielem po Polsce przez 4 tygodnie w maju,nadal zyje i ciesze sie dobrym zdrowiem.W Nl liczbe wypadkow drogowych przewyzsza liczba samobojstw (w zeszlym roku 1500),sadze ze chodzi tu glownie o to ze to narod wyjatkowo zimny i chociazby cos takiego jak bezinteresowna przyjazn w NL nie istnieje PS ja mam sie dobrze,pracuje od 22 lat jako informatyk (ostatnie pare lat jako manager)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal APEL IP: *.nyc.rr.com 21.08.02, 13:12 Gość portalu: Mister napisał(a): cos takiego jak bezinteresowna przyjazn w NL nie istnieje > PS > ja mam sie dobrze,pracuje od 22 lat jako informatyk (ostatnie pare lat jako > manager)... ... dajcie sie Misterowi menagerowi chociaz na forum dowartosciowac ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: do MM IP: PROXY* / 145.4.198.* 21.08.02, 15:13 zazdroscis MM ? dowartosciowany jestem takze poza praca i forum,tyle mnie to czasu kosztuje,ze coraz mam wieksza chec z tego dowartosciowania zrezygnowac... Odpowiedz Link Zgłoś
malmal2002 Re: do MM 21.08.02, 15:19 Gość portalu: Mister napisał(a): > zazdroscis MM ? dowartosciowany jestem takze poza praca i forum,tyle mnie to > czasu kosztuje,ze coraz mam wieksza chec z tego dowartosciowania zrezygnowac... ... a wiec kolejne Sympozjum 'znajomuch', mister, z forum sie zbliza ... ? ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: do MM IP: PROXY* / 145.4.198.* 21.08.02, 15:40 nie o to chodzi ,ale nie wszystko musisz wiedziec ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja Re: Kto z Holandii ? IP: 145.92.44.* 21.08.02, 13:24 Gość portalu: Mister napisała): > Anja, > samochodem jezdzielem po Polsce przez 4 tygodnie w maju,nadal zyje i ciesze > sie dobrym zdrowiem. albo masz szczescie, albo przez te cztery tygodnie jezdzdisz bardzo ostroznie, co wcale nie stoi w sprzecznosci z tym, co probuje powiedziec: ze W WIEKSZOSCI polacy na drogach zachowuja po pierwsze jak skonczone chamy, co samo w sobie jest moze nie niebezpiecznie, ale na pewno bardzo frustrujace (zreszta brak tegoz chamstwa na drogach holenderskich to jeden z powodow moich cieplych uczuc do tego kraju), ale rowniez bardzo nierozwaznie i niebezpiecznie. W Nl liczbe wypadkow drogowych przewyzsza liczba samobojstw > (w zeszlym roku 1500),sadze ze chodzi tu glownie o to ze to narod wyjatkowo > zimny i chociazby cos takiego jak bezinteresowna przyjazn w NL nie istnieje w krajach, gdzie jest malo swiatla slonecznego, jest rowniez wiecej samobojstw (najwieksza liczba zdaje sie w szwcji). nie ma to zadnego zwiazku z wrazliwopscia narodowa holendrow. a nawet gdyby mialo, to osmielam sie stwierdzic, ze wskazywaloby na cos wrecz odwrotnego, niz to, co usilujesz powiedziec - wieksza liczba samobojstw wskazywalaby na wiekszosc ilosc depresji, czyli generalnie zwiekszona wrazliwosc i emocjonalnosc itd. ale rozumiem, co chcesz powiedziec - ze w holandii trudno zawiera sie prawdziwe przyjaznie. owszem. mam wprawdzie wielu znajomych, kilku bardzo mi bliskich, ale wciaz tesknie za moimi paroma polskimi przyjaciolkami. ale czego to dowodzi? tylko tego, ze, pewnie jak i ty, dokonalam wyboru, i ze nie byl to wybor latwy. i wiem, ze, jak kazdy kraj, holandia nie jest bez wad i ze holendzry tez, jak kazdy kraj, maja wiele denerwujacych cech. tylko ze ja po prostu znajduje tych cech o wiele mniej u holnedrow, niz u polakow, i zyje mi sie w holandii wygodniej, BEZPIECZNIEJ i radosniej w holandii, niz zylo mi sie w polsce. kropka. i po prostu nie lubie tego obrazu polonii - wiecznie narzekajacej, niezadowolonej, krytykujacej, bardzo mnie ono boli i najzwyczajniej w swiecie wkurza, bo nawet chcialabym pouczestniczyc w jakichs spotkaniach z rodakami, ale wlasnie tego ciaglego malkontenctwa(?) chcialabym uniknac. czy ty nie masz podobnych odczuc? > ja mam sie dobrze,pracuje od 22 lat jako informatyk (ostatnie pare lat jako > manager)... gratuluje pozdrawiam, anja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Anja IP: *.free.wxs.nl 21.08.02, 17:37 > i po prostu nie lubie tego obrazu polonii - wiecznie narzekajacej, > niezadowolonej, krytykujacej, bardzo mnie ono boli i najzwyczajniej w swiecie > wkurza, bo nawet chcialabym pouczestniczyc w jakichs spotkaniach z rodakami, > ale wlasnie tego ciaglego malkontenctwa(?) chcialabym uniknac. czy ty nie masz podobnych odczuc? Wlasnie o to mi chodzilo Anju, chetnie pogadam na privie: bebe@gmx.co.uk Pozdrawiam Pola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister do Anji - pare slow na temat troche smutny... IP: PROXY* / 145.4.198.* 21.08.02, 21:45 Anja, W Polsce niestety drogi sa takie,jakie sa - przez to i od cholery niepotrzebnych wypadkow i agresja uzytkownikow drog.W Polsce staram sie jezdzic z rozwaga i z zasady nigdy noca. Wracajac do tematu o Holandii.Przyjechalem tuta jako 19 -letni chlopak ktory przez lata myslal naiwnie o mieszkancach tego kraju polskimi kategoriami.Chodzilem tu przez lata do roznego rodzaju szkol,nie pozostala mi z nich ani jedna znajomosc.Po odebraniu tego czy innego dyplomu zaden z kolgow nie wymienil sie telefonem czy adresem,bo po cholere w przyszlosci utrzymywac kontakt. Swoja "kariere" zawodowa rozpoczelem praca w biurze konstrukcyjnym jako kreslarz. Z kolegami wspolnie kilkakrotnie jezdzilismy na wakacje (w tym dwa razy do PL),z jednym z kolegow mialem na spolke zaglowke,z innym razem zajmowalismy sie amatorska fotografia.Gdy zaklad splajtowal,wszystkie"przyjaznie" zostaly zerwane,po po co dalszy kontakt... Z kolegami i kolezankami z Pl mam dotad kontakt (nawet z kims z podstawowki),dosc czesto sie odwiedzamy i mamy staly kontakt telefoniczny.A minelo przeciez tyle lat. Inna ,zupelnie tragiczna sprawa jest z malzenstwami polsko-holenderskimi. Przerazajaca statystyka ok. 75 % rozwodow. Po kilku latach malzenstwa zazwyczaj wychodzi sprawa chorobliwej oszczednosci wielu Panow Holnderskich Malzonkow (wiekszosc mlzenstw to Polka-Holender). No i ta straszna ozieblosc plus udana niestety serdecznosc... Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdamczyk Re: do Anji - pare slow na temat troche smutny... 21.08.02, 23:26 mister - moge sie pod twoja wypowiedzia podpisac (mieszkam w Holandii 30 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isatje Re: do Mistera IP: *.upc-d.chello.nl 21.08.02, 23:32 A skad tyle wiesz o malzenstwach polsko-holenderskich i ich procentowych nie powodzeniach?? Czyzby z zycia? Czyzby Mister tez byl ujety w tych procentowych statystykach zaczerpnietych nie wiadomo skad. Oh...cos mi moje przeczucie mowi ze nie... Wiec skad takie dane? A moze to brak szczescia w milosci powoduje wszystkie twoje rozterki? A tak a propo popatrz ile rozwodow przypada na polskie malzenstwa po 3 latach. Moze sie zdziwisz ale procentowo niemalze tyle samo. Wiec jak widzisz...w tym wypadku narodowosc ludzi ma nie wielkie znaczenie. Wiec wypada zapytac jaka jest teraz twoja nowa teoria? Pozdrowiam i ide spac.. Gość portalu: Mister napisał(a): > Anja, > W Polsce niestety drogi sa takie,jakie sa - przez to i od cholery > niepotrzebnych wypadkow > i agresja uzytkownikow drog.W Polsce staram sie jezdzic z rozwaga i z zasady > nigdy noca. > > Wracajac do tematu o Holandii.Przyjechalem tuta jako 19 -letni chlopak ktory > przez lata myslal naiwnie o mieszkancach tego kraju polskimi > kategoriami.Chodzilem tu przez lata do roznego rodzaju > szkol,nie pozostala mi z nich ani jedna znajomosc.Po odebraniu tego czy innego > dyplomu zaden > z kolgow nie wymienil sie telefonem czy adresem,bo po cholere w przyszlosci > utrzymywac kontakt. > Swoja "kariere" zawodowa rozpoczelem praca w biurze konstrukcyjnym jako > kreslarz. Z kolegami > wspolnie kilkakrotnie jezdzilismy na wakacje (w tym dwa razy do PL),z jednym z > kolegow mialem > na spolke zaglowke,z innym razem zajmowalismy sie amatorska fotografia.Gdy > zaklad splajtowal,wszystkie"przyjaznie" zostaly zerwane,po po co dalszy > kontakt... > Z kolegami i kolezankami z Pl mam dotad kontakt (nawet z kims z > podstawowki),dosc czesto sie odwiedzamy i mamy staly kontakt telefoniczny.A > minelo przeciez tyle lat. > Inna ,zupelnie tragiczna sprawa jest z malzenstwami polsko-holenderskimi. > Przerazajaca statystyka > ok. 75 % rozwodow. Po kilku latach malzenstwa zazwyczaj wychodzi sprawa > chorobliwej oszczednosci wielu Panow Holnderskich Malzonkow (wiekszosc mlzenstw > > to Polka-Holender). > No i ta straszna ozieblosc plus udana niestety serdecznosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: do Mistera IP: *.extern.kun.nl 22.08.02, 08:23 > A skad tyle wiesz o malzenstwach polsko-holenderskich i ich procentowych nie > powodzeniach?? Czyzby z zycia? Czyzby Mister tez byl ujety w tych procentowych > statystykach zaczerpnietych nie wiadomo skad. Mistera pewnie jakas zimna Holenderka zostawila, bo chcial, zeby mu gotowala... Pozdrawiam impertynencko Chamska i bezczelna Pola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: od Mistera IP: PROXY* / 145.4.198.* 22.08.02, 13:17 Pola, mam kolege adwokata (Holendra znajacy jez.polski) - statystyki nie wzielem z powietrza... Sporo tez slyszalem od urzednikow Ambasady (niespecjalna to tajemnica,swego czasu nawet pani wice-konsul,Grabowska, napisala na ten temat serie artykulow opublikowanych w czasopismie Polsko-Niderlandzkiego Stowarzyszenia Kulturalnego.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: od Mistera IP: *.extern.kun.nl 22.08.02, 15:47 > Pola, > mam kolege adwokata (Holendra znajacy jez.polski) - statystyki nie wzielem z powietrza... > Sporo tez slyszalem od urzednikow Ambasady (niespecjalna to tajemnica,swego > czasu nawet pani wice-konsul,Grabowska, napisala na ten temat serie artykulow opublikowanych w czasopismie Polsko-Niderlandzkiego Stowarzyszenia Kulturalnego.) to do Isatje chyba bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: to bylo do Isatje oczywiscie IP: PROXY* / 145.4.198.* 22.08.02, 16:01 bo z toba rozmowa to i tak strata czasu Pola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: to bylo do Isatje oczywiscie IP: *.extern.kun.nl 22.08.02, 16:49 Gość portalu: Mister napisał(a): > bo z toba rozmowa to i tak strata czasu Pola to po co tracisz czas odpowiadajac na kazdy moj post? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: uprzejmosc IP: PROXY* / 145.4.198.* 22.08.02, 17:13 Pewna uprzejmosc obowiazuje takze wobec osob nieuprzejmych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: uprzejmosc IP: *.extern.kun.nl 22.08.02, 21:15 > Pewna uprzejmosc obowiazuje takze wobec osob nieuprzejmych... kurde, no pelny wersal, w tym momencie skiniecie glowa i dygniecie nozka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Goscinnosc holenderska IP: PROXY* / 145.4.198.* 22.08.02, 18:55 (dla drogich pan jeszcze raz historyjka o goscinnosc w NL) Istnieje wielka przepasc w pojeciu "goscinnosc" przecietnego Holendra i tego samego slowa rozumianego przez Polaka.Nie chce tu takze generalizowac - bywaja wyjatki i to moze nie az tak rzadkie.Mimo pozorow istnieje gleboka przepasc kulturowa miedzy dwoma przyjaznymi sobie narodami.Dla czlowieka z kalwinistycznym swiatopogladem jest rzecza niezwykle wazna oszczedny tryb zycia,posiadanie w miare mozliwosci zasobnego konta w banku i skromnosc.Z wydawaniem ciezko zarobionych pieniedzy jest juz sprawa trudniejsza (grzeszna?). W Holandii niewiele widac pieknych posiadlosci ziemskich (u belgijskich sasiadow ile dusza zapragnie),ujrzenie na ulicy blyszczacego Rolls-Royce�a czy Cadillaca jest prawie niemozliwe. I tak jest tez z przyjmowaniem gosci.Raczej nie nalezy sie spodziewac suto zastawionego stolu z butelka czystej, sledzikami i schabowym.Raczej to co jada sie na codzien a niestety jest dla przecietnego Polaka mowiac oglednie calkowicie niejadalne.Slyszalem historyjke od przyjaciol zamieszkalych w malym fryzyjskim miasteczku.Sasiadka gotujac swoj niedzielny boerenkool pyta: "a znacie to w Polsce?" - nie."Oj biedny wy narod jestescie,oj biedny.."Biedaczka nie wiedziala,ze jarmuz w Polsce ma przeznaczenie nieco inne.Holendrzy w przeszlosci nie byli (mowie tu o tzw.zwyklych ludziach) narodem bogatym.Stad tez kuchnia holenderska powstala dla potrzeb niezamoznych - nie inaczej jest kulinarnie na kiedys bardzo biednym Podhalu - czym jest goralska kwasnica - tak,wlasnie potrawa ludzi niezbyt zasobnych. Od holenderskiego gospodarza nie nalezy raczej oczekiwac ze wspanialomyslnie zawiezie swych polskich gosci do pieknych i atrakcyjnych miejsc gdzie za wstep trzeba zaplacic, bylo by to po prostu trwonienie swych ciezko zarobionych pieniedzy.Za wspolna uczte w restauracji gospodarz nie zaplaci (chyba ze zaprosil na nia z jakiejs tam specjalnej okazji). Troszke tez mozemy sie spodziewac traktowania z gory - nie do kazdego jeszcze dotarlo, ze przestalismy byc stlamszonym przez komune (tez finansowo) ubogim kuzynem z nad Wisly, a stajemy sie narodem coraz bardziej zasobnym ,ktorego dzieci niekiedy juz jezdza na wakacje na Costa Brava a rodzice coraz czesciej odwiedzaja plaze slonecznej Tunezji. Po prostu taka jest prawda.Troche dwa narody sie od siebie roznia.Nie chce przekonywac Holendrow do rezygnacji ze swej kuchni i przerzucenie sie na schabowe.Chodzi mi o to,by Polacy nie oczekiwali przyjecia,do jakiego sa przyzwyczajeni w Kraju.By nie bylo smutnych rozczarowan.Tak jest,a nie inaczej.Nie probujmy tego zmieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isatje Re: Goscinnosc holenderska IP: *.upc-d.chello.nl 22.08.02, 19:07 Mister a moze tak by cos nowego? a nie to samo ?? Uhm...ten sam tekst znalazlam na forum wprost z dnia 26.09.2001: forum.wprost.pl/foroom_w.cgi?n=main&s=o&nr=400&usr=&p=&r=470711.7917200.1796875*9*2001* I jeszcze ci sie nie znudzil temat? W kolko jedno i to samo...kurdeeeeee co jak co..ale zdrowie to Ty masz. Pozdrawiam. Gość portalu: Mister napisał(a): > (dla drogich pan jeszcze raz historyjka o goscinnosc w NL) > > Istnieje wielka przepasc w pojeciu "goscinnosc" przecietnego Holendra i tego > samego slowa rozumianego przez Polaka.Nie chce tu takze generalizowac - bywaja > wyjatki i to moze nie az tak rzadkie.Mimo pozorow istnieje gleboka przepasc > kulturowa miedzy dwoma przyjaznymi sobie narodami.Dla czlowieka z > kalwinistycznym swiatopogladem jest rzecza niezwykle wazna oszczedny tryb > zycia,posiadanie w miare mozliwosci zasobnego konta w banku i skromnosc.Z > wydawaniem ciezko zarobionych pieniedzy jest juz sprawa trudniejsza (grzeszna?) > . > W Holandii niewiele widac pieknych posiadlosci ziemskich (u belgijskich > sasiadow ile dusza zapragnie),ujrzenie na ulicy blyszczacego Rolls-Royce�a czy > Cadillaca jest prawie niemozliwe. > I tak jest tez z przyjmowaniem gosci.Raczej nie nalezy sie spodziewac suto > zastawionego stolu > z butelka czystej, sledzikami i schabowym.Raczej to co jada sie na codzien a > niestety jest dla przecietnego Polaka mowiac oglednie calkowicie > niejadalne.Slyszalem historyjke od przyjaciol > zamieszkalych w malym fryzyjskim miasteczku.Sasiadka gotujac swoj niedzielny > boerenkool pyta: "a znacie to w Polsce?" - nie."Oj biedny wy narod jestescie,oj > > biedny.."Biedaczka nie wiedziala,ze jarmuz w Polsce ma przeznaczenie nieco > inne.Holendrzy w przeszlosci nie byli (mowie tu o tzw.zwyklych ludziach) > narodem bogatym.Stad tez kuchnia holenderska powstala > dla potrzeb niezamoznych - nie inaczej jest kulinarnie na kiedys bardzo biednym > > Podhalu - czym jest goralska kwasnica - tak,wlasnie potrawa ludzi niezbyt > zasobnych. > Od holenderskiego gospodarza nie nalezy raczej oczekiwac ze wspanialomyslnie > zawiezie > swych polskich gosci do pieknych i atrakcyjnych miejsc gdzie za wstep trzeba > zaplacic, > bylo by to po prostu trwonienie swych ciezko zarobionych pieniedzy.Za wspolna > uczte w restauracji gospodarz nie zaplaci (chyba ze zaprosil na nia z jakiejs > tam specjalnej okazji). > Troszke tez mozemy sie spodziewac traktowania z gory - nie do kazdego jeszcze > dotarlo, > ze przestalismy byc stlamszonym przez komune (tez finansowo) ubogim kuzynem z > nad Wisly, > a stajemy sie narodem coraz bardziej zasobnym ,ktorego dzieci niekiedy juz > jezdza na wakacje na Costa Brava a rodzice coraz czesciej odwiedzaja plaze > slonecznej Tunezji. > Po prostu taka jest prawda.Troche dwa narody sie od siebie roznia.Nie chce > przekonywac Holendrow do rezygnacji ze swej kuchni i przerzucenie sie na > schabowe.Chodzi mi o to,by > Polacy nie oczekiwali przyjecia,do jakiego sa przyzwyczajeni w Kraju.By nie > bylo smutnych > rozczarowan.Tak jest,a nie inaczej.Nie probujmy tego zmieniac. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: Goscinnosc holenderska IP: PROXY* / 145.4.198.* 22.08.02, 19:14 napisalem wyraznie ze to powtorka (dla pani naiwniaczki o nicku Pola glownie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isatje Re: Goscinnosc holenderska IP: *.upc-d.chello.nl 22.08.02, 19:26 Ze powtorka to ok. Ale moje pytanie bylo czy Ci sie jeszcze nie znudzilo tak ciagle to samo w kolko? Gość portalu: Mister napisał(a): > napisalem wyraznie ze to powtorka (dla pani naiwniaczki o nicku Pola glownie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: czas pokaze IP: PROXY* / 145.4.198.* 22.08.02, 19:51 zobaczymy co bedziesz mowila z pare latek... niestety,Mister mial racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isatje Re: czas pokaze IP: *.upc-d.chello.nl 22.08.02, 19:57 Moze tak moze nie..tego nie wiem. Ale to i tak nie jest odpowiedz na moje pytanie? Czy ono jest az takie trudne? No powiedz wreszcie..czemu ty to tak wkolko..jedno i to samo!!!!??? Gość portalu: Mister napisał(a): > zobaczymy co bedziesz mowila z pare latek... > niestety,Mister mial racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: czas pokaze IP: PROXY* / 145.4.198.* 22.08.02, 20:47 masz racje,najlepiej olac,ostrzegac nie warto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Boszzz, jaki ten facet jest NUDNY!!!!!!!!! n/t IP: *.extern.kun.nl 22.08.02, 21:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: Boze, jak ta Pola jest bez wyobrazni... IP: PROXY* / 145.4.198.* 22.08.02, 21:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isatje Re: Boze, jak ta Pola jest bez wyobrazni... IP: *.upc-d.chello.nl 22.08.02, 21:53 Lepiej nawet byc bez wyobraznie niz nie umiec odpowiadac na proste pytania jak Ty Mister. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: Boze, jak ta Pola jest bez wyobrazni... IP: PROXY* / 145.4.198.* 22.08.02, 21:55 zwlaszcza jak sie w swym zaslepieniu pozniej w d...pe dostanie, ale co to mnie wlasciwie obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Goscinnosc holenderska IP: *.extern.kun.nl 22.08.02, 21:16 Gość portalu: Mister napisał(a): > napisalem wyraznie ze to powtorka (dla pani naiwniaczki o nicku Pola glownie) a po cholere mi te wypociny skopiowales???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: Goscinnosc holenderska IP: PROXY* / 145.4.198.* 22.08.02, 21:48 kawalek lopatologii dla osoby malo ,delikatnie mowiac,inteligentnej... Odpowiedz Link Zgłoś
nowotwor_zlosliwy Re: Goscinnosc holenderska 22.08.02, 21:54 Przykro mi mister ale wkrotce do ciebie przyjde. Nie lubie cie. Swiat skorzysta gdy takich dretwych hujow jak ty bedzie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Goscinnosc holenderska IP: *.extern.kun.nl 22.08.02, 22:13 > kawalek lopatologii dla osoby malo ,delikatnie mowiac,inteligentnej... wyskoczyles z tym starym tekstem ni z tego ni z owego, ta goscinnosc holenderska to stereotyp i kazdy o tym wie, ze Holendrzy sa skapi - kolejny stereotyp, wiec szkoda Twojego czasu na potwierdzanie tej genialnej prawdy. Jak na swoje latka, jestes Mister infantylny. Coz, podobno niektorzy mezczyzni dojrzewaja po 40tce. Odpowiedz Link Zgłoś
themepark Re: Kto z Holandii ? 22.08.02, 22:36 no coz.niestety przejezdzam tylko przez Wasz piekny kraj autobusem w stanie krancowego stressu psychicznego zwiazanego z rozmowa urzednicza.. co nie przeszkadzac mi Was oczywiscie lubiec.. pozdrawiam.. moje sto..chyba ze ktos wyprzedzil mnie w trakcie pisanie.. zjarze na wprost tez wreszcie ..obiecuje mister..choc nic dobrego o wprost nie mysle..dawno jednak nie dalem mu szansy..no coz.. pozdrawiam forumowych znajomych )) tych z real-past takze )) zajrze nie zjarze..ale nie skreslam bo fajnie wyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAREK Re: Kto z Holandii ? IP: 24.83.56.* 23.08.02, 00:12 LUDZISKA JO WAM INO POWIAM NIE KLUCTA SIE.ZYLEMY INO DALECKO OD KRAJU-MY SOM PSECIE EMIGRONTY TO SIE INO TSYMOJMA ROZEM.....A tak powaznie nie wymieniajmy wzajemnych zlosliwosci tylko z zartem i szacunkiem.Nie uzywajmy chamstwa bo to jest prymityw i brak oglady.Sam jestem ok.20lat emigrantem i roznych-pajacow- widzialem no ale coz trzeba tych normalnych selekcjonowac.Uwazam,ze nauczylem sie tutaj szanowac ludzi i to z wzajemnoscia wraca.POZDRAWIAM POLAKOW w HOLANDI.Marek-Canada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isatje Re: Kto z Holandii ? IP: *.upc-d.chello.nl 23.08.02, 15:13 Masz racje..my Polacy na obczyznie powinniesmi sie szanowac. Ja mam takie samo zdanie. Ale jednego zniesc nie moge...jak pojawiaja sie ludzie tutaj na forum ktorzy poprostu sa chamami..i nie umia prowadzic dyskusji. Kazdy oczywiscie ma prawo do wlasnego zdania i wlasnych opinii i ja osobiscie nie mam nic przeciwko. Nawet jesli nie sa one zgodne z moim przkeonaniami.. Wystarczy w kulturalny sposob je napisac. Ale mowienie..o osobie ktorej sie niezna jakies historie ( i to ma byc szacunek?)czy branie udzial w dyskusji jednoosobowej (nie bede wymieniac kto)i najezdzanie na innych przyprawia mnie o mdlosci i bede to tepic.Czy komus sie to podoba czy tez nie. Ja dla odmniany pozdrawiam wszystkich Polakow Z Canady Gość portalu: MAREK napisał(a): > LUDZISKA JO WAM INO POWIAM NIE KLUCTA SIE.ZYLEMY INO DALECKO OD KRAJU-MY SOM > PSECIE EMIGRONTY TO SIE INO TSYMOJMA ROZEM.....A tak powaznie nie wymieniajmy > wzajemnych zlosliwosci tylko z zartem i szacunkiem.Nie uzywajmy chamstwa bo to > jest prymityw i brak oglady.Sam jestem ok.20lat emigrantem i roznych-pajacow- > widzialem no ale coz trzeba tych normalnych selekcjonowac.Uwazam,ze nauczylem > sie tutaj szanowac ludzi i to z wzajemnoscia wraca.POZDRAWIAM POLAKOW w > HOLANDI.Marek-Canada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amsterdamczyk Re: podsumowanie IP: *.dialup.zonnet.nl 24.08.02, 00:08 powyzszy temat skomentowalem na "mister" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: podsumowanie IP: *.nyc.rr.com 24.08.02, 00:14 Gość portalu: amsterdamczyk napisał(a): > powyzszy temat skomentowalem na "mister" ... jaa rowniez, mister ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: do MM IP: PROXY* / 145.4.198.* 24.08.02, 12:50 i jak zwykle bez sensu MM,czy nie wiesz naprawde (moze i nie wiesz,bo masz zawod nieco inny) jak wyglada ID ? Mozesz i z USA zarejestrowac sie na www.zonnet.nl (koszty - tylko polaczenie telefoniczne - z NL do USA taniocha,nie wiem jak w druga strone) i bedziesz miala tez holenderskie ID - zonnet. Panimaju ? i przestan zabierac glos (zlosliwie do tego) w sprawach o ktorych masz pojecie dosc fragmentaryczne. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: do MM IP: *.nyc.rr.com 24.08.02, 12:56 Gość portalu: Mister napisał(a): > i jak zwykle bez sensu MM,czy nie wiesz naprawde (moze i nie wiesz,bo masz > zawod nieco inny) jak wyglada ID ? > Mozesz i z USA zarejestrowac sie na www.zonnet.nl (koszty - tylko polaczenie > telefoniczne - z NL do USA taniocha,nie wiem jak w druga strone) i bedziesz > miala tez holenderskie ID - zonnet. > Panimaju ? i przestan zabierac glos (zlosliwie do tego) w sprawach o ktorych > masz pojecie dosc > fragmentaryczne. > Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal ID czy IP, mister? IP: *.nyc.rr.com 24.08.02, 13:00 Gość portalu: Mister napisał(a): > i jak zwykle bez sensu MM,czy nie wiesz naprawde (moze i nie wiesz,bo masz > zawod nieco inny) jak wyglada ID ? ... wiem, mister, ze mam 'pojecie dosc fragmentaryczne' o wielu sprawach, ale czy nie masz powyzej na mysly IP raczej ... ? ... ... ID (identification document) to mam w portfelu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: ID czy IP, mister? IP: PROXY* / 145.4.198.* 24.08.02, 13:26 za to we lbie masz pusto - napij sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: ID czy IP, mister? IP: PROXY* / 145.4.198.* 24.08.02, 13:33 nie wpadlo ci nigdy do glowy - ze ID moze tez znaczyc " identyfikacja (PC) "? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: ID czy IP, mister? IP: *.nyc.rr.com 24.08.02, 13:42 Gość portalu: Mister napisał(a): > nie wpadlo ci nigdy do glowy - ze ID moze tez znaczyc " identyfikacja (PC) "? ... yeah, right ... mr. manager w IT ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amsterdmczyk Re: ID czy IP, mister? IP: PROXY* / 145.4.198.* 24.08.02, 14:18 mister cie bronil,ale jednak leb masz pusty. Masz jeszcze miesiaczke ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: ID czy IP, mister? IP: *.nyc.rr.com 24.08.02, 14:30 Gość portalu: amsterdmczyk napisał(a): > mister cie bronil,ale jednak leb masz pusty. > Masz jeszcze miesiaczke ? ... a czemu, amsterdamczyk, z mistera IP piszesz (Mister IP: PROXY* / 145.4.198.*) ... ?... no, wiemy, wiemy, koledzy jestescie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola nauczyciel akademicki hehe, swietny poziom :-)))nt IP: *.extern.kun.nl 24.08.02, 17:12 Odpowiedz Link Zgłoś
windmolen pozdr. dla Poli 24.08.02, 19:19 czesc Pola, widze ze sie udzielasz, ja zrobilem sobie dluzsza przerwe z tym forum i nie wiem czy ona sie wogole kiedys skonczy...wczoraj zajrzalem i widze ze ty walczysz )) nie daj sobie w kasze dmuchac !!! ale dzisiaj leje w krainie deszczowcow hehehe pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdamczyk Re: pozdr. dla Poli 24.08.02, 19:25 znasz jej meza? z pewmoscia sam intelekt ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola amsterdamczyk IP: *.extern.kun.nl 25.08.02, 18:59 > znasz jej meza? z pewmoscia sam intelekt ! chcesz sie przekonac osobiscie? Po co informacje z trzeciej reki, porozmawiacie sobie i sam zobaczysz czy to "sam intelekt". Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdamczyk Re: pozdr. dla Poli 24.08.02, 19:25 znasz jej meza? z pewmoscia sam intelekt ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Windy :-))))))) IP: *.extern.kun.nl 25.08.02, 18:55 Dzieki, pozdrawiam rowniez ))) Ja tez powoli wymiekam, zalamuje rece, jak czytama naszego forumowego Sarmate Mistera, hihi. Pola Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdamczyk Re: nauczyciel akademicki hehe, czy ja wiem... 24.08.02, 19:23 redakcje popularnych polskich tygodnikow tego nie zauwazyly (gamonie !) - czesto pisuje we "Wprost" napisz do red Marka Krola ze jestem idiota nie na pozionie please ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: podsumowanie IP: 24.83.56.* 24.08.02, 22:04 Prosze popatrzcie na post-Marka-bedziecie wiedzieli o co chodzi-prosty,a inteligentny.BRAWO Marek.Pozdrawiam-JA- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: podsumowanie ???? IP: *.nyc.rr.com 24.08.02, 22:32 Gość portalu: JA napisał(a): > Prosze popatrzcie na post-Marka-bedziecie wiedzieli o co chodzi-prosty,a > inteligentny.BRAWO Marek.Pozdrawiam-JA- ... marek napisal: 'Uwazam,ze nauczylem sie [na emigracji] szanowac ludzi i to z wzajemnoscia wraca.' ... a moze zaczniemy tak tego 'nawyku' szanowania drugiej osoby uczyc w Polsce, a wtedy i na emigracji nie trzeba bedzie wznosic okrzykow a'la marek 'MY SOM PSECIE EMIGRONTY TO SIE INO TSYMOJMA ROZEM' ... ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja Re: podsumowanie ???? IP: 145.92.44.* 26.08.02, 11:07 czesc, chora troche bylam, ale nawet fajnie mi sie chorowalo, ten moj maz wstretny-holnederski-skapiec-z-ktorym-wedlug-statystyk-mistera-na-pewno-sie- rozwiode piekl mi croisanty, wypozyczal ulubione filmy i w srodku nocy jezdzil do apteki... W Holandii niewiele widac pieknych posiadlosci ziemskich (u belgijskich sasiadow ile dusza zapragnie),ujrzenie na ulicy blyszczacego Rolls- Royce�a czy Cadillaca jest prawie niemozliwe. mister, gdzie ty zyjesz, w blokowisku w bijlmer? przejedz sie np. do zeist. a poza tym znowu wychodza twoje braki co do kulturowych podstaw holenderskiej tradycji. nieobnoszenie sie ze swoimi pieniedzmi wynika z kalwinistycznej skromnosci, a nie skapstwa. a poza tym, szanowni panowie, ktorzy dwadziescia czy trzydziesci lat mieszkaja w holandii, sa od nas pokolenie starsi i uwazaja ze wszystko wiedza na temat tego kraju: wcale a wcale nie przekonuja mnie wasze wywody, wlasnie dlatego, ze mieszkacie tu tak dlugo i nalezycie do generacji, ktora pamieta holanhdie jeszcze taka, jak byla: w czasach kryzysu, biedy i narodowego oszczedzania, ktore, nawiasem mowiac, holandie z tej biedy wyciagnelo. wedlug modelu, ktory opisujecie, zyja teraz jeszcze ludzie (glownie starsi) w malych, protestanckich, silnie religijnych i konserwatywnych wioskach. one istniejea, to prawda, ale to od was zalezay, w jakich srodowiskach bedziecie sie obracac. rodzina mojego meza pochodzi z poludnia. nie zamierzam was przekonywac, ze nikt w tej rodzinie, z nim samym na czele, nie potwierdza stereotypow co do holenderskiego skapstwa, wystarczy, ze ja to wiem. i naprawde dziwie sie temu, co wypisuje mister na temat zawierania znajomosci, przyjazni itd. panowie, swiat sie zmienia, a holandia razem z nim. przejrzyjcie na oczy. a tak na marginesie: uwazam informacje o 'statystyce' dotyczacej rozwodow co najmniej za niesmaczna. co niby mister chciales nam powiedziec? - 'nie cieszcie sie kobitki, dlugo tu miejsca nie zagrzejecie?'. a ja powiem ci jedno: uwazam (wiekszosc, bez obrazania mniejszosci) polskich mezczyzn za brzydkich, chamskich i brudnych. dlatego miedzy innymi wybralam holendra. pozdrawiam duzy usmiech do wszystkich 'polskich zon' anja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: podsumowanie IP: PROXY* / 145.4.198.* 26.08.02, 13:17 Anju nie kazdy holenderski maz jest ohydnym potworem (mniejsza na to szansa,zwlaszcza jak pochodzi z katolickiego poludnia), ja nawiasem mowiac w Zeist pracuje a nie mieszkam w murzynskim-amsterdamskim slumsie,lecz w calkiem przyzwoitej dzielnicy Utrechtu (i nie w blokowisku). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISTER Re: podsumowanie IP: 24.83.56.* 29.08.02, 23:48 C0 BY NIE PISALI TO JA MAM SWOJA OPINIE O TOBIE-POZYTYWNA-.GDY ZADAJE PYTANIA ODPOWIADASZ TRAFNIE I INTELIGENTNIE.POZDROWIENIA DLA MISTER I NL.-MAREK-CANADA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: podsumowanie IP: PROXY* / 145.4.198.* 30.08.02, 15:38 nasze drogie panie zamieszkale w Nl sa zdania wrecz przeciwnego... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
canadopitek Re: podsumowanie 30.08.02, 16:47 Gość portalu: Mister napisał(a): > nasze drogie panie zamieszkale w Nl sa zdania wrecz przeciwnego... > Pozdrowienia Czy ty, mister tego forum, nie widzisz, ze Marek z Kanady gra z toba w kulki. Zostaw Panie w spokoju. Week-end sie zbliza, pogadaj z Wdowa Kciuk i jej czterema corkami. Tanio to i zdrowo... Dla ciebie, nie dla Niej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.Canadop. Re: podsumowanie IP: 24.83.56.* 30.08.02, 21:32 Czy Ty masz cos z TAPNIECIEM W GLOWIE.Pokaz chocby jeden Post czy zagrywam z kims w kulki.Napewno odpowiednio opisuje Tych co sa ODPORNI na WIEDZE.Pozdrawiam Marek-Canada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mister1 Re: podsumowanie IP: *.dialup.zonnet.nl 30.08.02, 21:56 obawiam sie canada ze jestes oslem... Odpowiedz Link Zgłoś