Dodaj do ulubionych

grzybobranie

13.08.02, 20:33
gdzie wybrac sie na grzyby w okolicach NY ?
mam zamiar polazic po lasach na LI, Hamptons Bay ect choc troche sie obawiam z racji
niedawnych bliskich spotkan z Poison Ivy.
Tereny sa nie sprawdzone ale wygladaja obiecujaco- same iglaki pieknie jak w bajce, nie
wiem wiec czy znajde jakiegos grzyba co to sie ususzyc da, czy tylko drapac mi sie
przyjdzie tygodniami....
Moze macie jakies obstawione lasy i moglibyscie podzielic sie wskazowkami / jezdze
zawsze w ciagu tygodnia wiec konkurencji w zbieractwie nie bedzie ; )/
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: grzybobranie 13.08.02, 20:38
      aniutek napisała:

> gdzie wybrac sie na grzyby w okolicach NY ?
      > mam zamiar polazic po lasach na LI, Hamptons Bay ect choc troche sie obawiam
      z
      > racji
      > niedawnych bliskich spotkan z Poison Ivy.
      > Tereny sa nie sprawdzone ale wygladaja obiecujaco- same iglaki pieknie jak w
      b
      > ajce, nie
      > wiem wiec czy znajde jakiegos grzyba co to sie ususzyc da, czy tylko drapac
      mi
      > sie
      > przyjdzie tygodniami....
      > Moze macie jakies obstawione lasy i moglibyscie podzielic sie wskazowkami /
      jez
      > dze
      > zawsze w ciagu tygodnia wiec konkurencji w zbieractwie nie bedzie ; )/

w harriman state park rosna borowiki i kurki... tylko nie wszedzie :> kolo
      jeziora "za drugim rondem" , jezeli ci to cos mowi.... poza tym duzo
      muchomorow! trzeba uwazac.
      • sachel Re: grzybobranie 13.08.02, 20:55
        tylko po co zbierac. jeszcze nawyki z Polski. Tam bylo to konieczne nieomal
        zeby przezyc a tu?
        • Gość: gadula Re: grzybobranie IP: *.sympatico.ca 13.08.02, 20:58
          wyzsze sfery siem nudzom
          • yonder gadula, najlepszy komentarz od dluzszego czasu! 14.08.02, 00:33
        • aniutek Re: grzybobranie 13.08.02, 21:36
          sachel napisała:

> tylko po co zbierac. jeszcze nawyki z Polski. Tam bylo to konieczne nieomal
          > zeby przezyc a tu?

a tu zeby bylo co do gara wlozyc hehehehehe
          • Gość: zybi Re: grzybobranie ....w poskim super-samie IP: 130.68.2.* 13.08.02, 22:31
            Aniutek przyjedz do NJ w srodku tygodnia.
            Kupisz sobie obiad na wynos :
            -zupa
            -schabowy z ziemniakami
            -salatka warzywna 2 rodzaje
            -ciasto
            za jedyne $4
            ja kupuje 2 obiady iiiiii..... 4 osoby jedza przez 2 dni.

Jezeli chodzi o grzyby to Krakus ma do wyboru i koloru.

Zobacz jak robia amerykanie - lowia ryby dla sportu.
            zlowione ryby wpuszczaja do wody.
            Po co chodzic do lasu na grzyby kiedy grzyby sa w sklepie.
            • Gość: XYZ Re: grzybobranie ....w poskim super-samie IP: *.enter.net 13.08.02, 23:26
              Niestety Duszy grzybiarza nik nie zrozumie kto nim nie jest.Moja malzonka w
              drodze do spitala przed narodzeniem dziecka kazala sie zawiesc na grzyby
              Jest to rozrywka o wiele ciekawsza od innych i ile adrenaliny,co chwila i
              radosci.

Co do miejsca to jest swietne w Pa ale w czwartym roku zbiorow /same
              prawdziwki na piaseczkach i kozaczki w wierzbowych lasach/ mielismy
              nieciekawe spotkanie z misiem i jego rodzina.Od dwoch lat zbieramy tylko to co
              wyrosnie na dzialce pod kubkami i garnkami/schowane przed sarnami/do bigosu i
              pierogow na Swieta wystarcza.
              Pozdrawiam i samych prawdziwkow Zycze.

Ps.Ponoc w polowie drogi 75 z Trenton na wschod sa super grzyby i nie ma misiow
              • izabelski Re: grzybobranie ....w poskim super-samie 13.08.02, 23:53
                misiow nie zazdroszcze ale grzybkow w ogrodku jak najbardziej.
                jak zbieram sobie grzybki na wigilie w lasku kolo pracy to wspolpracownicy
                patrza jak na czarownice - zupelnie w ten sam sposob reaguja na moje opowiesci
                o zsiadlym mleku, pieczeniu chleba na zakwasie, kiszeniu kapusty.
                A tak wogole to wokol Londynu coraz trudniej o grzyby, bo to italianskie i
                francuskie potrawy wymagaja owych i zawodowi zbieracze (jak w Polsze) o 3 rano
                jada w lasy coby wieczorkiem w restauracjach paniska mieli co jesc.

rozmarzony (myslami o grzybobraniu) izabelski

ps. z kolega Polakiem, urodzonym tutaj z polskich rodzicow probowalismy
                wytlumaczyc Anglikom co to jest grzybobranie - najlepszym porownaniem wydawal
                sie nam - polowanie.
    • Gość: dorota zdolność przetrwania w warunkach ekstremalnych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.02, 00:27
      sachel napisała:

> tylko po co zbierac. jeszcze nawyki z Polski. Tam bylo to konieczne nieomal
      > zeby przezyc a tu?

Córuś, jak już dojdzie to tej ogólnej rozpierdalanki, o którą wszyscy tak
      mężnie zabiegają, i nie będzie już highway, your way, mall, wall i fast food,
      docenisz umiejętność grzybobrania.
      Przyszłość to łapcie z łyka.
      • yonder Re: zdolność przetrwania w warunkach ekstremalnyc 14.08.02, 00:37
        niestety, ale masz racje, Dorota. Gratuluje trzezwosci umyslowej o ktora tak
        ciezko na tym forum. zadne tam jaja.
    • demoncleaner Re: grzybobranie 15.08.02, 00:01
      Slyszalem o owocnych polowaniach w DaKocie.
      • Gość: XYZ Re: grzybobranie IP: 63.83.145.* 15.08.02, 00:16
        W polnocnej tez pewnie misie
    • kluba11 Re: grzybobranie 15.08.02, 00:23
      Aniutek, uwazaj , grzyby moga wygladac tak samo , jak te ktore znasz z Polski
      ale moga byc trujace.
      • Gość: dorota zawsze uważać IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.02, 00:41
        grzyby wyglądają tak samo, ale są trujące. Psy, z pozoru przyjacielskie, gryzą.
        Dupami.
    • aniutek Re: grzybobranie 17.08.02, 20:54

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka