sasza17 24.10.05, 17:14 Witam. Nazywam sie Monika, jestem mama 20 miesiecznej Anniki. Mamusie z dani odezwijcie sie ! Sa mamy z calego Swiata mamus z Dani brakuje. Hejka. czekam na odzew.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gorajka Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 24.10.05, 22:35 czesc Monika tu tez Monika mama Mikolaja, 4-latka, mieszkamy w Humlebæk, od niedawna w sumie. Jest watek o nas jakies trzy strony nizej i nawet pare osob napisalo ale slabo nam idzie, chyba wszyscy zapracowani albo na kartoflanych wakacjach napisz cos wiecej moze ten watek lepiej sie rozwinie polsko-dunskie mamy laczcie sie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sasza17 Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 26.10.05, 16:22 Witam ponownie!! Mieszkam w Dani od 6 lat.Jak z Toba Monia ? Od kiedy jestes, masz pobyt,jak ci idzie nauka dunskiego ???Ja pobyt dostalam po 3,5 roku. Wyszlam tutaj za maz. Moj maz jest polakiem. Napisz cos wiecej o sobie.Nie wiem jak Ty, ale Ja tesknie strasznie za polskim jedzeniem..... Pozdrawiam Monika- Annika Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 15.11.05, 15:31 Jestem w Danii od dwoch lat, mam 8-letnia corke, mieszkam w Greve. Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 27.10.05, 10:10 Hej, nazywam sie Dorota. Mamusia zostane w najblizszych dniach. Planowo to 3 listopada ale zobaczymy kiedy malutka bedzie chciala w koncu zobaczyc swoich rodzicow. Mieszkam w Danii od roku a swoim dunskim jestem zalamana. Jak wam szla nauka tego jezyka? Tez tesknie za polskim jedzeniem, marza mi sie stale ogoreczki i kapustka kiszona...Tesknie za Polska, ale pewnie wkrotce nie bede miala czasu o tym myslec. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gorajka Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 27.10.05, 13:00 czesc dziewczyny ogoreczki robimy sobie sami z przywiezionych z Polski skladnikow a kapustke przywozimy takoz kielbasy, sery, budynie i kisiele i inne, chleb pieczemy wlasny wiec nie jest tak zle.Z dunskich produktow przyswoilam rygeost i kanelstange. W Danii jestem od 4 miesiecy, jako turystka bo nie mam zadnych pozwolen, na dunski nie chodze z powodu jak wyzej, cena 6.700 tys. koron za trin mnie odstrasza, a perspektywa czekania 3,5 roku jest rownie nieciekawa, sasza czemu tak dlugo? pracy nie mam bo nie znam jezyka ani nie mam pozwolenia, nawet nie wiem szczerze mowiac gdzie zaczac szukac. Napisz Sasza jak to bylo u ciebie moze mi to pomoze i bede wiedziala od czego zaczac pozdrawiam jesiennie i deszczowo z Humlebek Monika Odpowiedz Link Zgłoś
sasza17 Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 27.10.05, 17:07 Witam Monisiu!!!! U mnie bylo tak, moj maz mieszkal w Dani od 20 lat.Poznalam go na imprezie w naszej rodzinnej miejscowosci ( Szczecin )Zaprosil mnie do siebie, przyjechalam na 3 miesiace, wyjechalam i znow przyjechalam na 3 mie.Tak wyszlo ze po 6 miesiacach wzielismy slub w Odense. Od razu zlozylismy podanie na policji o pobyt staly,wszystko do kupy mialo trwac 6 mie.Znajac urzedy trwalo 13mie.W Dani zaostrzyli te wszystkie przepisy dla starajacych sie o pobyt , ze wzgledu na tych ciemnych. Nie pracuja tylko zyja na bistansach.po 13 miesiacach dostalismy odmowe, potrzebowali dodatkowych informacji.Moj maz sie wkurzyl wynajal adwokata,ktory prowadzil nasza sprawe. I nawet wtedy nie bylo lekko,Oni olewaja czlowieka, caly czas bylismy na zbyciu: Nowe informacje dotyczace mieszkania, zarobkow meza , jego opini, itd,itc tak ze myslelismy ze dostaniemy swira....Wreszcie dostalismy, akurat pismo przyszlo 21 grodnia , tak ze potraktowalismy to jako prezent pod choinke. Co do jezyka przyznaje szczeze , ze przez te 3,5 roku nie chodzilam do szkoly (Za droga )Zlikwidowalismy telewizje Polonia i tylko co ogladalam to dunskie programy:Naprawde polecam doslownie po roku testy czytalam bardzo dobrze. Do tego dyski wypozyczone w biblotece- tez bardzo duzo ucza. Ja siedzialam , nazekalam ze mi sie pieprzy w glowie od tego niby nic nie pamietalam, a do dzisiaj pamietam te pierwsze slowa , kolory, itp. mam dysk. mysle ze mam . Jak przydusze meza to moze mozna by to jakos sciagnac. Wiem dziewczyny ze nie jest lekko.Moj maz stwierdzil ze ten jezyk wymyslil pijany wiking. Bardzo serdecznie pozdrawiam MONIKA Jak jest wiecej pytan prosze do mnie . P.S.Jakie mieszkanie -wynajmowane czy spoldzielcze Odpowiedz Link Zgłoś
sasza17 Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 27.10.05, 17:36 Witam Dorotka. Tez marze o polskim jedzeniu,tym bardziej jak ostatnio ogladalam program na dunach o ich wedlinach. W wiekszosci sa niesamowite bakterie , tak ze Ja nigdy nie kupie dunskiej kielbasy!!!!!!Bardzo trzymam kciuki za rozwiazanie, chyba bedziesz rodzic w Danii.?Jezeli tak to nie martw sie , ja tez rodzilam tutaj i obsluga- polozne sa wspaniale. Nigdy nie widzialam zeby tak babki skakaly. Mi na samolocie zmienialy skarpetki co 15 minut, bo niby to pomaga krazeniu. tak ze porod tutaj to RAJ -o co poprosisz to masz... Z zyczeniami szczesliwego rozwiazania MONIKA Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 28.10.05, 10:52 Hej Monika Dzieki za mile slowka. Zdecydowalismy sie, ze malutka urodzi sie w Danii choc do tej pory mam pewne obawy. Pewnie przed nieznanym - w Polsce po prostu wiem jak to jest. Tutaj oczywiscie nie bedzie gorzej ale i tak jest to poczucie nieznanego plus kwestia jezyka. Mysle jednak, ze jakos damy sobie obie rade. Juz przykazalam mezowi, ze nie moze nas opuscic nawet na chwile. Ciagle tez czekam na pozwolenie na pobyt. Cala procedure rozpoczelismy w czerwcu, prosili nas dwa razy o uzupelnienie informacji i do tej pory cisza. Jesli uzyskanie tego pozwolenia jest tak trudne jak nauka jezyka dunskiego to moge dlugo czekac. Maz stara sie mnie dopingowac w nauce ale jeszcze dlugo angielski bedzie naszym podstawowym jezykiem. A za polskimi wedlinkami tez tesknimy, ale chyba jeszcze bardziej za zwyklym zoltym i bialym serkiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hustru Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 03.11.05, 20:43 Witajcie, ja tez jestem Polka w Danii (maz dunski + dwa chlopaki - 6 lat i 2 lata) Jak tam u ciebie Dorotko? Urodzilas? Co do kapusty kiszonej to mozna kupic w puszkach (niemiecka) w Føtex'ie - calkiem niezla, a serki, kielbasy itp w sklepach polskich z tego co wiem to tylko w Kopenhadze. Odpowiedz Link Zgłoś
ayme Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 04.11.05, 16:11 pozdrawiam z Hillerød ,rodzilam tutaj 14 lat temu nie znajac jezyka kompletnie teraz juz bym sie nie zdecydowala ale coz bylam mloda i odwazna.porod poszedl gladko chociaz to jest inaczej niz w PL wiecej na plus oczywiscie.polozna byla super ,gorzej z lekarzem ktorego nie bylo(tutaj to jest niewymagane).sa 3 polskie sklepy na sankt anna gade 33 w kopenhadze,na nørreport station i na aboulevard kopenhaga.polecam strone gazeta.dk lub polonia.dk! Odpowiedz Link Zgłoś
sasza17 Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 14.11.05, 15:59 Witam Orzeszka ????? Jak tam urodzilas juz smerfa ?Odezwij sie , jak tam bylo. Przypuszczam ze OK!!! Sasza17 Odpowiedz Link Zgłoś
sasza17 Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 23.11.05, 16:57 Witam Orzeszka... Napisz nam czy juz urodzilas i jak bylo ???? Z pozdrowieniami SASZA17 Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 25.11.05, 11:28 Hej, w koncu udalo mi sie dobrac do komputera. Urodzilam 8 listopada przecudna coreczke. Niestety po urodzeniu Laury zaczely sie nieoczekiwane komplikacje. Minute po pojawieniu sie na swiecie malutka przestala oddychac. Reakcja lekarzy byla natychmiastowa i oddech udalo sie przywrocic jeszcze w pokoju porodowym ale te kilka minut to byly najdluzsze i najstraszniejsze chwile w moim zyciu. Malutka musiala jednak spedzic kilka dni na intensywnej terapii. Na szczescie po tygodniu moglismy wrocic juz do domu. Musze przyznac ze opieka w szpitalu byla doskonala. Porod przebiegl w doskonalej atmosferze i wszyscy starali sie mi pomoc jak tylko to bylo mozliwe. Nie sprawdzily sie moje obawy co do braku mozlwosci dobrej komunikacji z racji mojego slabego dunskiego - wszyscy mowili po angielsku i nie bylo z tym zadnego problemu. Niestety w czasie porodu nie obeszlo sie bez naciecia a szwy nie chcialy sie goic jak nalezy - efekt byl taki ze dopiero w ten wtorek bylam w stanie w miare normalnie usiasc i chodzic. Najwazniejsze jednak bylo to ze Laura ma sie dobrze. Jej waga w chwili narodzin to 3540g i 54cm. Teraz wazy juz 3800g wiec wszystko jest w normie. Jeszcze zajmie nam troche czasu dojscie do siebie - odbilo mi sie to wszystko silnie na psychice. Na szczescie mam teraz pomoc mojej mamy, ktora przyjechala do nas na trzy tygodnie. Cieszymy sie ze urodzilam w Danii bo opieka i standard byl na pewno wyzszy niz w Polsce. Malutka domaga sie juz jedzonka wiec musze konczyc. Pozdrawiam Orzeszka Odpowiedz Link Zgłoś
hustru Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 27.11.05, 12:28 Gratulacje orzeszka! Dobrze, ze macie sie dobrze Zycze Ci szybkiego "dochodzenia do siebie" i pozdrowienia dla corci. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulaba Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 15.11.05, 13:44 Witajcie, mam na imie Ula. Mieszkam w Danii od 2 lat z 3letnim synkiem Jasiem i mezem (tez z Polski). Jutro mam koncowy egzamin w sprogskole, wiecej napisze po egzaminie. Pozdrawiam cieplutko. Ula i Jas Odpowiedz Link Zgłoś
urszulaba Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 18.11.05, 09:29 Witajcie, tu jeszcze raz ja mama Jasia. Chcialabym podzielic sie z wami moim egzaminem z dunskiego. W srode zdawalam koncowy egzamin ( modul 5),rezultat za 2 tygodnie .Zadania byly dosc trudne,ale mam nadzieje ,ze zdalam. Podzielam opinie, ze jezyk dunski jest trudny i mysle ,ze ukonczenie nauki w sprogskole jest niewystarczajace do podjecia dobrej pracy, niestety trzeba uczyc sie dalej.Moze ktoras z was mamusie zna inna sprogskole i chcialaby sie podzielic ze mna opinia na jej temat. Ja chodzilam w Esbjerg. Poza tym moj synek dzisiaj pierwszy raz gra w teatrze. Sztuke zorganizowaly panie z vuggestue.Biegne zobaczyc mojego synka. Pa pa pozdrawiam cieplutko - Ula. P Odpowiedz Link Zgłoś
hustru Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 27.11.05, 12:46 Witaj Ula, Swieta racja ten dunski to trudny jezyk... Ja chodzilam najdluzej do Studieskolen w Kopenhadze(10 lat etmu) i bardzo sobie chwalilam, trzeba bylo lekcje odrabiac i do egzaminow przystepowac ale dobrze bylo. Bardzo pomoglo mi w nauce tego jezyka to ze zaczelismy w domu rozmawiac po dunsku chociaz poczatki byly trudne, bo zawsze rozmawialismy ze soba po angielsku a tutaj raptem musialam sie gimnastykowac zeby mu wytlumaczyc jak ugotowac zupe albo ze mnie glowa boli... Pomimo wszystko polecam takie wlasnie rozmowki, staraj sie jak najwiecej rozmawiac po dunsku i tyle Pozdrawiam i zycze sukcesow Odpowiedz Link Zgłoś
urszulaba Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 28.11.05, 13:59 Hustru, dzieki za rade.Staram sie jak najwiecej rozmawiac po dunsku, lecz to jest dla mnie w dalszym ciagu trudne.Dzisiaj otrzymalam wyniki z mojego koncowego egzaminu w sprogskole i okazalo sie , ze zdalam. Jestem bardzo zadowolona. Teraz mysle gdzie uczyc sie dalej dunskiego. Czy zrobic studieprøven, czy isc do VUC(3 GODZ tygodniowo). Pozdrawiam wszystkie mamy pa pa Ula. Odpowiedz Link Zgłoś
klarinia Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 19.12.05, 00:46 Witam wszystkie dziewczyny serdecznie. W wigilie skoncze 26 lat,przeprowadzilam sie do Århus jakies dobre szesc i pol roku temu.Jestem mama dwoch niesamowitych chlopcow.Obaj praktycznie caly dzien spedzaja razem,pomimo tego iz jeden jest przedszkolakiem a drugi zlobkowiczem.Zintegrowane przedszkole jak to sie w Danii nazywa Pozdrawiamy swiatecznie klarinia i chlopaki Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 19.12.05, 14:19 Witam. w koncu ktos z moich okolic, mieszkam ok 60 km od Århus. Przed urodzeniem malutkiej dosc czesto bywalam w duzym miescie. Wczoraj udalo nam sie tam wybrac z malutka, ma juz 6 tygodni, na przedswiateczne zakupy. Ciagnie mnie do miasta bo pochodze z Warszawy i po ponad roku mieszkania w malym miasteczku czuje tesknote za zyciem miejskim. Teraz mam stale towarzystwo mojej coreczki i na nadmiar wolnego czasu nie moge narzekac. Najbardziej brakuje mi jednak spotkan i pogaduszek z przjaciolmi i znajomymi. ktorzy niestety zostali w Polsce a tutaj to w wiekszosci znajomi meza, z ktorymi mam kontakt. To na tyle na teraz bo malutka dopomina sie o mleczko a swoje zdanie wyraza niesamowitym krzykiem. Pozdrawiamy w atmosferze swiatecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
klarinia Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 06.01.06, 14:16 Orzeszka w ktorym kierunku te 60 km od Arhus? Czyzbys mieszkala w Horsens czy Hobro?A moze jeszcze w innym kierunku..Ikast? Odpowiedz Link Zgłoś
lori08 Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 08.01.06, 18:12 60km w kierunku Hobro - mieszkamy w Mariager, spokojnym i cichym miasteczku. Dla mnie czasami az za spokojnym, strasznie ciagnie mnie do miasta. Na szczescie za tydzien jade z coreczka do Polski - do Warszawy. Pozyje troche miejskim zyciem. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 10.01.06, 10:01 Klarinia to nadal ja Orzeszka. Mieszkam w Mariager, a lori08 to moja przyjaciolka z Polski. Pisalysmy sobie na forum i nie zauwazylam, ze odpowiadam pod jej loginempozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klarinia Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 16.01.06, 21:04 Spokojnie Orzeszka Mariager to wcale nie tak daleko od Arhus.Jak znajdziecie chwilke czasu ,niekoniecznie teraz ,moze byc wiosna,kiedy sie ociepli, zapraszam na spotkanko .Fajnie byloby sie spotkac z Wami wszystkimi i poplotkowac... Pozdrawiam i do uslyszenia klarinia Odpowiedz Link Zgłoś
mamcianatalki Re: do...Klarinia 19.01.06, 17:43 Dorotko pisałam do Ciebie na maila... niestety nie odpisałaś mi.. nie wiem co się dzieje ... prosze skontaktuj się ze mną.... pozdrawiam Anna Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 08.02.06, 10:33 Witam po dość długiej przerwie. Wróciłam z córeczką właśnie z Polski. Było super, choć strasznie mroźno i śnieżnie. Zawsze miło wracać w rodzinne strony. Mogłam w końcu sama wyskoczyć tu i tam bo dziadkowie aż się rwali do opieki nad wnuczką. Nareszcie nagadałam się i poplotkowałam a tego mi trzeba było. Maile mailami ale nie ma jak spotkanko z przyjaciółmi. Klarinia, myślę, że to super pomysł spotkać się od czasu do czasu. My się na to piszemy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
urszulaba Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 09.02.06, 15:01 Orzeszka ,fajnie ze odswiezylas watek. Pozdrawiam cieplutko wszystkie mamusie z Danii. Odpowiedz Link Zgłoś
amelian26 Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 12.02.06, 18:27 czesc klarina. nazywam sie Amelia i mam 4 tyg.Oskara.mieszkam 15 km od Arhus w Harlev,rowniez mam 26 lat.Szukam kontaktu z polonia.Moj numer tel 60635447.Jak masz ochote i czas to prosze o kontakt. pozdrawiam goraco Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 12.02.06, 19:31 Cześć Amelia, mimo, że post nie do nas to się wtrącimy. Moja Malutka ma teraz 3 miesiące. Mieszkamy niedaleko Arhus (nie 15 ale 60 km ale samochodem to dla nas godzinka więc czasami bywamy w mieście). Z przyjemnością nawiążemy kontakt. Gdybyś też miała ochotę to pisz do nas, może być też na mail gazetowy. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
amelian26 Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 15.02.06, 14:17 czesc orzeszka! Super ze napisalas.jesli chodzi o odleglosc to nie ma problemu.fajnie by bylo pogadac z kobitkam ,zwlaszcza z Polski.Mnie otacza srodowisko meski,synek,chlopak i jego koledzy,wiec juz mam powyzej uszy meskich problemow i tematow. Pozdrawiamy goraco PS.moj e-maila amelianowak@op.pl tam czesciej sprawdzam poczte Odpowiedz Link Zgłoś
mifku Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 01.05.06, 21:37 Czesc Dziewczyny! wlasnie po raz pierwszy weszlam na to forum i widze, ze troche nas jest na tej obczyznie mieszkam od konca marca w Aarhus (dokladnie Viby J, to dzielnica Aarhus), dojechalysmy tu z coreczka (ma juz 4,5 miesiaca) do meza, pracuje tu od wrzesnia, zdecydowalismy, ze corcia bedzie sie rodzic w Polsce i nie zaluje, bardzo chetnie bym sie z Wami spotkala, bo samotnie mi tu troszke (, corcia wypelnia czas, ale kontkatow towarzyskich strasznie brakuje, tak wiec odezwijcie sie koniecznie! pozdrawiamy Gosia i mala Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
lori08 Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 09.02.06, 16:13 Bo jakoś tak cicho i ponuro na naszym forum. Wy dziewczyny pewnie w większości pracujące a ja z Malutką siedzę w domku prawie cały dzień sama więc internet to dla mnie źródło kontaktów. A w taką ponurą i deszczową pogodę jak dziś to nie chce się nawet na spacer wychodzić. Już wolałam jak padał prawdziwy śnieg a nie taki ohudny mokry. Oj chyba dzisiaj ogarnął mnie nastrój marudzenia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 09.02.06, 19:56 Kurcze, muszę coś zrobić z tym logowaniem bo mi automatycznie wchodzi przez logo mojej koleżanki, z którą logowałyśmy się przez mojego kompa. Już zabrałam się do zmiany i koniec z tymi numerami. Zobaczyłam teraz jej nick na naszym forum i byłam nieźle zaskoczona, cóż to ona napisała, a to się okazuje, że to moje bazgraniePozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
merlana Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 10.02.06, 16:11 dziewczyny mam pytanie urodziłam niedawno dziecko,mieszkam w danii,chciałabym pojechać odwiedzić rodzinę w polsce,czy musze miec dla małego paszport i jak coś to gdzie załatwia się takie rzeczy pomóżcie!!!!!plis!!! Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 11.02.06, 01:08 Musi mieć paszport. Sama niedawno to załatwiałam jak wyjeżdżałam z Malutką do Polski. Nie wiem tylko czy chodzi Tobie o duński paszport? Jeśli tak to dokumenty składa się na Policji w rejonie. Potrzebna jest kopia aktu urodzenia dziecka (może być akt urodzenia lub akt urodzenia i nadania imienia), zdjęcie paszportowe dziecka i 115DKK (jeśli dobrze pamiętam). Na paszport czeka się około 14 dni. Gdybyś potrzebowała więcej infornmacji to pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
merlana Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 11.02.06, 08:07 dziecko nie ma jeszcze metryki i imienia gdzie to sie załatwia?podobno trzeba jakis chrzest robic?dziecko ma 3 tygodnie,ja w ogóle nie wiem jak sobie to załatwić mój partner jest duńczykiem i robi mi trudności z wyjazde.dzięki z góry za odpowiedż pozdrawiam pa Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 11.02.06, 10:49 Dziecko nie musi mieć chrztu. W kościele Waszej gminy (w każdym jest biuro ds.spraw formalnych bo to kościoły pełnią te funkcje co w Polsce urząd stanu cywilnego)dostaje się akt urodzenia i nadania imienia (Fødsels- og Navneattest). Wydają go od ręki, ale muszą być przy tym obecni oboje rodzice bo składa się podpisy. Oczywiście dziecko musi być wcześniej zarejestrowane, ale to robi się od razu po urodzeniu i na tej podstawie mają już w bazie wszystkie dane. Oczywiście dziecko może być później ochrzczone i wówczas wymienia się akt. Z aktem na policję - dział wydawania paszportów. Jeżeli bardzo się Wam spieszy to można poprosić o przyspieszony tryb i wówczas paszport jest po 5 dniach roboczych (ja prosiłam i dostałam 5 dnia). W razie czego pisz. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
merlana Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 11.02.06, 15:15 dzieki pozdrawiam pa Odpowiedz Link Zgłoś
ewka2004 Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 13.02.06, 10:31 Czesc Mamy z Danii, Widze ze jestescie dobrze zorganizowane ) Moze w takim razie niektore z Was chcialyby dolaczyc do naszego forum na temat dwu (i wiecej) jezycznych dzieci. Znajdziecie tam bardzo ciekawe posty na temat wychowywania dzieci w roznych jezykach i kulturach. Wam pewnie tez nie zawsze jest latwo, dunski nie wydaje sie byc latwym jezykiem. Chociaz jak dla mnie i tak najtrudniejszym jest wegierski. No ale coz, z mezem (i wlasnym dzieckiem) jakos dogadac sie trzeba... Zapraszam serdecznie w imieniu wlasnym i innych rodzin mieszanych, Ewa forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12142 Odpowiedz Link Zgłoś
1806norge Re: Kochane mamy z Dani. Odezwijcie sie !!!!! 27.05.06, 22:38 Zapraszamy zony i partnerki panow ze Skandynawii forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38686 Odpowiedz Link Zgłoś
1806norge Zapraszamy zony i partnerki panow ze Skandynawii 27.05.06, 22:39 Zapraszamy zony i partnerki panow ze Skandynawii forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38686 Odpowiedz Link Zgłoś
duszka30 Mamy z Danii 20.09.06, 15:03 Ogromnie zazdroszczę Wam, że tam mieszkacie!! Strasznie marzę o tym aby zrobić to samo, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Mamy dwóch synków, jeden właśnie poszedł do szkoły a drugi ma 1,5 roku. Słyszałam, ze ciężko wynająć w Danii mieszkanie, bo duńczycy niechętnie patrzą na małżeństwa z dziećmi, jeśli chodzi o pracę to nie od razu potrzebowałibyśmy, bo mamy parę pomysłów na zarobienie tam pieniędzy. Ale nie wyobrażam sobie wyjechać tam bez pewnego lokum. Cieszę się, że Wam się udało i zazdroszczę z całego serca. Byłam w Danii raz i uważam, że jest piękna!! Odpowiedz Link Zgłoś
gorajka Re: Mamy z Danii 19.12.06, 12:38 czesc piger og drenge czy ktoś tu jeszcze zagląda? jak wam idą przygotowania świąteczne, pierogi, pierniki, farsze, rybki i inne łazanki i kutie, a może będzie kaczka? my spędzimy nasze pierwsze święta razem w nowym domku dlatego nie chcieliśmy nigdzie wyjeżdżać. Już się nie mogę doczekać tych własnoręcznie robionych specjałów, będą smakować dwa razy lepiej niż normalnie. Pozdrawiam wszystkich Swiątecznie i noworocznie. Spotykamy sie na Radhuspladsen na Sylwestra? Monika Odpowiedz Link Zgłoś