Dodaj do ulubionych

Zameldowanie w Polsce!

04.10.02, 19:15
Dosc nagle pojawila sie sprawa spadkowa dla mnie i mojej zony .Czy
ktos sie przypadkiem orjentuje, jak sobie zalatwic zameldowanie w
Polsce? Gdzie sie to obecnie zalatwia i jak dlugo to trwa?
Niestety mieszkam poza krajem od wielu lat. Jest to dla mnie bardzo
wazna sprawa i z gory dziekuje za wszystkie rady!
Obserwuj wątek
    • pupla Re: Zameldowanie w Polsce! 04.10.02, 19:40
      Zamelduj sie cwelu
      U babuni na Helu.
      • super_maruda Re: Zameldowanie w Polsce! 04.10.02, 19:44
        Slyszalem jurz ten tekst na filmie "Psy" ... mocna rzecz!
    • super_maruda Re: Zameldowanie w Polsce! 04.10.02, 19:42
      Po co zameldowanie? Zatrudnij jakiegos rejenta i wszystko Ci zalatwi na
      miejscu w try-miga ... ile tego jest do podzialu?
      • pupla Re: Zameldowanie w Polsce! 04.10.02, 19:47
        super_maruda napisała:

> Po co zameldowanie? Zatrudnij jakiegos rejenta i wszystko Ci zalatwi na
        > miejscu w try-miga ... ile tego jest do podzialu?
        Bardzo duzo. Okolo 300 zlotych na mnie i 300 na moja zone. Pozwoli nam to
        dostatnio zyc na smietnku do konca zycia
        Pozdrawiam
        Bruno, Boczek, Maczacz i wszystkie odmiany Luizy.
    • Gość: Martin Re: Zameldowanie w Polsce! IP: *.euv / 10.173.13.* 04.10.02, 20:03
      maczacz napisał:

> Dosc nagle pojawila sie sprawa spadkowa dla mnie i mojej zony .Czy
      > ktos sie przypadkiem orjentuje, jak sobie zalatwic zameldowanie w
      > Polsce? Gdzie sie to obecnie zalatwia i jak dlugo to trwa?
      > Niestety mieszkam poza krajem od wielu lat. Jest to dla mnie bardzo
      > wazna sprawa i z gory dziekuje za wszystkie rady!

Maczacz, zalatwiasz w Ewidenji Ludnosci urzedu miasta lub gminy, gdzie sie
      bedziesz chcial zameldowac. Jak meldowalem sie u ciotki przy wyrabianiu prawa
      jazdy, poszlismy razem ona ze swoim dowodem (w wypadku mieszkania
      spoldzielczego potrzebna jeszcze bodaj zgoda spoldzielni) ja ze swoim (potem
      okazalo sie, ze ona mogla po prostu przyniesc moje dokumenty i sama to
      zalatwic) i po 5 minutach bylo po sprawie. Za 12 czy 15 zlotych dostalem
      zaswiadczenie, ze jestem zameldowany.
      • Gość: Zonder Re: Zameldowanie w Polsce! IP: *.sympatico.ca 04.10.02, 22:48
        Moj znajomy to sie blakal po urzedach przez trzy miesiace az wreszcie
        troche posmarowal i poszlo ... no ale on byl z dawnej Solidarki. Jak temu
        maczaczowi tez dlugo zejdzie, to jeszcze caly spadek szlag trafi ... he, he!
        • Gość: BURAK Re: Zameldowanie w Polsce! IP: *.proxy.aol.com 05.10.02, 07:11
          Martin a co zrobic gdy sie nie ma dowodu osobistego?
          Wogole ciekawi mnie definicja zameldowania?Co to jest i do czego sluzy,komu to
          potrzebne?
          • Gość: Martin ABC zameldowania w Polsce IP: *.euv / 10.173.13.* 05.10.02, 11:37

> Martin a co zrobic gdy sie nie ma dowodu osobistego?

Obowiazkowi meldunkowemu podlegaja rowniez obcokrajowcy. ("Osoba przebywająca
            na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana wykonywać obowiązek
            meldunkowy określony w ustawie"- art 2 ustawy o ewidencji ludnosci i dowodach
            osobistych). Brak dowodu nie uniemozliwi zameldowania sie: "Przy dopełnianiu
            obowiązku meldunkowego należy przedstawić dowód osobisty,a w uzasadnionych
            przypadkach - inny dokument pozwalający na ustalenie tożsamości"- art 9.
            Problemy moze w pewnych wypadkach sprawic okreslenie obywatelstwa. Jesli
            Maczacz nie ma zadnych polskich dokumentow (dowod, paszport, prawo jazdy) to
            pewnie i tak bedzie je musial wyrobic, zeby pozalatwiac swoje sprawy (choc z
            tego co slyszalem sprawy spadkowe mozna np w sadach na Slasku zalatwic rowniez
            z niemieckim paszportem). Osoby ze szczegolnie skomplikowana sytuacja prawa np
            urodzone juz zagranica z mieszanych malzenstw, albo przesiedlency do Niemiec i
            Izreaela (w zasadzie mieli tracic obywatelstwo z momentem wyjazdu z PRL, ale
            okazalo sie, ze rozporzadzenie Rady Panstwa w tej sprawie bylo wydane z
            naruszeniem prawa i uznane zostalo przez NSA za niewazne) powinny zlozyc
            wniosek o stwierdzenie obywatelstwa- albo w konsulacie, albo juz w PL- u
            wlasciwego wojewody. W innych wypadkach- np osob "zniknietych" z PRL, albo
            formalnie ciagle przez te 20 lat w Polsce zameldowanych- wystarczy zlozyc
            wniosek o wydanie papierow.

> Wogole ciekawi mnie definicja zameldowania?

"Osoba, która przebywa w określonej miejscowości pod tym samym adresem dłu-
            żej niż trzy doby, jest obowiązana zameldować się na pobyt stały lub czasowy
            najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia przybycia."- art 10 ust 1
            "Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym
            adresem z zamiarem stałego przebywania." art 6 ust 1 . "Pobytem czasowym jest
            przebywanie bez zamiaru zmiany miejsca pobytu stałego w innej miejscowości pod
            oznaczonym adresem lub w tej samej miejscowości,lecz pod innym adresem." art 7
            ust 1

Co to jest i do czego sluzy,komu to potrzebne?
            Coz, jako Gornoslazak nadwrazliwy na punkcie ewidencjonowania mojej osoby przez
            wladze publiczne czesto zadaje sobie to pytanie, ale potem dochodze do wniosku,
            ze jednak nie utrzymal bys w zaden sposob towarzystwa za morde w Polszy, gdyby
            nie bylo zadnej ewidencji ludnosci. Zreszta, w BRD (Land Brandenburg) musialem
            przy meldowaniu zadeklarowac rowniez religie sad, czego w PL na szczescie sie
            nie wymaga.

Acha, osobom ponizej bodaj 28 roku zycia- a wiec w wieku poborowym- radzilbym
            meldowanie sie na pobyt czasowy do 2 msc, bo wtedy nie trzeba odwiedzac panow o
            wygladzie i mentalnosci bialoruskich milicjantow w polskim WKU.
    • Gość: maurycy Re: Zameldowanie w Polsce! IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 05.10.02, 12:22
      W każdym Urzędzie Miasta, Wydział Spraw Obywatelskich. Aby sie zameldować
      trzeba mieć dowód osobisty i stałe miejsce zamieszkania. Wystarczy ktoś z
      rodziny, który udzieli ci gościny.

Na paszport można się zameldować tylko na tymczasowo. Jest to obowiązek, jeżeli
      pozostaje się w danym miejscu dłuzej niz 48 godzin. Hotele i pensjonaty robia
      to automatycznie.

Pozdr.

Maurycy
      • Gość: johnny Re: Zameldowanie w Polsce! IP: *.client.attbi.com 05.10.02, 16:45
        Czyli komuna dalej szaleje.
        Ja nigdy sie w Polsce nie meldowalem i nie mam takiego zamiaru
      • Gość: WC Re: Zameldowanie w Polsce! IP: *.sympatico.ca 05.10.02, 16:48
        Z tego co wiem, to zeby dostac "dowod osobisty" trzeba byc uprzednio
        zameldowanym przez 3 miesiace! Kura pierwsza czy jajko?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka