Dodaj do ulubionych

ozdoby na choinke

01.12.05, 19:42
czesc,
czy macie jakies pomysly na ozdoby choinkowe wlasnorecznie robione mam zamiar
cos zrobis z moja coreczka musi to byc prosta rzecz wszystko co mi przychodzi
doo glowy to lancuszek na choinke , moze macie lepsze poysly?
pozdrowienia
Edyta
Obserwuj wątek
    • poleczka2 Re: ozdoby na choinke 01.12.05, 21:08
      My robimy ozdoby z masy solnej które potem piecze się w piekarniku i maluje
      farbami plakatowymi. Robimy też lampiony, czyli oklejamy słoiki bibułą i
      naklejamy świąteczne kształty, typu gwiazdki, czy choinki też z bibuły w innych
      kolorach. Potem wkłada się do tego świeczkę lampion gotowy. Robimy też witraże,
      wycinamy kształy np. choinkę w kawałku sztywnego papieru i oklejamy dziury
      bibułą różnego koloru. To tylko kilka rzeczy które robimy, mam nadzieję, że się
      przyda.
    • tijgertje Re: ozdoby na choinke 01.12.05, 23:22
      Z moim 22-miesiecznym brzdacem zrobilismy figurki z masy solnej, za pomoca foremek do ciasta. Walek przypadl mu bardzo do gustusmile
      • edytais Re: ozdoby na choinke 02.12.05, 01:09
        Tez dopisuje sie pod ten watek z pytaniem jak sie robi taka mase solna i jak ja
        sie piecze?
        • edytaon Re: ozdoby na choinke 02.12.05, 03:40
          wlasnie jak robicie mase solna , walki mysle ze sie spodobaja mojej dwulatce
          Edyta
          dziekuje tez za wszystkie pomysly
          • izkad Re: ozdoby na choinke 02.12.05, 14:06
            Przepis na masę solną:

• 1 szklanka wody
            • 1 szklanka soli
            • 1 szklanka mąki
            • izkad Re: ozdoby na choinke 02.12.05, 14:12

www.kuradomowa.com/zrobtosama/masa_solna.html
              www.kuradomowa.com/zrobtosama/masa_solna_ozdoby_na_choinke.html
            • migotka999 Re: ozdoby na choinke 07.12.05, 19:43
              w tym przepisie jest za duzo wody, on jest dobry wtedy, gdy ta mase wlejemy do
              garnka teflonowego i na malym ogniu ciagle mieszajac gotujemy do momentu, az
              odparuje odpowiednia ilosc wody i masa bedzie dobrze sie formowac, nie moze byc
              za miekka, bo sie wtedy przy lepieniu rozplywa, po tym gotowaniu ta masa jest
              gladziutka, bo sol sie rozpusci, a moj przepis, bez gotowania jest nastepujacy:
              1 szklanka maki
              1 szklanka soli
              pol szklanki wody
              ja ostatnio lepie aniolki z makaronu, ale to raczej nie zabawa z dziecmi, bo
              trzeba kleic na goraco, pozdrawiam

• poleczka2 Re: ozdoby na choinke 02.12.05, 22:24
      Masa solna tak jak ja robię: 2 szklanki mąki, szklanka soli, szklanka wody,
      łyżka gliceryny. Pozdrawiam.
    • marafioti Re: ozdoby na choinke 04.12.05, 17:44
      a moze ktos robi choinki gwiazdki i inne ozdoby z piernika. moze macie cos
      sprawdzonego bo swieta tuz tuz. a poza tym mam za duza choinke w salonie i
      musze ja jakos zapelnic wydajac majatku na ozdoby.pozdr

• poleczka2 Re: ozdoby na choinke 04.12.05, 20:53
        Robię pierniki co roku ale nie zawieszam na choince. Tylko ciasto wyrabiam na
        nie w połowie listopada a piekę przez świętami, do tego czasu siedzi w lodówce.
        W ostatnim numerze Good Food jest fajny przepis na ciastka do powieszenia na
        drzewo. 85g masła, 100g caster sugar, 1 jedno ubite jajko, 1 łyżeczka ekstraktu
        z wanilii, 2 łyżeczki mixed spice, 2 łyżki golden syrup, 250g mąki (plain), pół
        łyżeczki proszku do pieczenia. Po wyrobieniu ciasta włożyć do lodówki na 1h.
        Wykrawać świąteczne kształty. Piec w temp 180C/gas 4, 10 minut. Zrobić dziurę
        przed upieczeniem i przeciągnąć wstążkę. Nie wiem czy o coś takiego Ci
        chodziło, pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka