Dodaj do ulubionych

Podzial watkow

08.12.05, 03:36
Drogie panie,

Czytam to nasze forum i musze przyznac ze coraz ciezej mi to
przychodzi. Moze to pogoda (zimno sie u mnie robi), moze przepracowanie
a moze brak snu (mlodszy potomek daje nam ostatnio popalic). ALE, czyzbym
byl jedyna osoba ktora odnosi nastepujace wrazenie:

- 30% watkow to jakie dostac benefity w Irlandii i WB. Temat zapewne frapujacy
dla wielu z Was ale dla mnie bezwartosciowy. Ja osobiscie, pomimo
zamieszkiwania w Kanadzie czuje sie obecnie na silach napisac dobry poradnik
na temat roznych brytyjskich dodatkow dla dzieci, dofinansowanych mieszkan i
przedszkoli.

- 25% to lista mam. Wyglada to tak ze ktos pisze "Hej, jestem Kasia z Gornej
Wolty i mam trzy letniego Damianka. Maz pracuje calymi dniami a ja w domu -
szalasie pod palmami. Moze sie gdzies spotkamy"? Potem inne osoby sie
dopisuja. Takie watki sa czasami szalenie popularne i osiagaja setki postow.

- 20% To temat egzystotialno-wspomnieniowy typu "Brakuje mi chleba, smalcu i
grzybow. Strasznie tesknie za moimi znajomymy a poza tym to czyje sie tutaj
samotna bo ludzie sie sztucznie usmiechaja". Oczywiscie troche to przerysowuje
ale wiecie o co mi chodzi. Wliczam w to posty na temat polskosci, wychowaniu "
po polsku" itp itd

- 15% (conajmniej) to posty z Polski typu "Chce ale sie boje". Ludzie radza
sie calkowitych nieznajomych jak podjac decyzje zycia. Tez moze dla niektorych
ciekawe.

- 5% To pytania ogolne typu "Gdzie mieszkacie, co jecie, co czytacie i co
ogladacie". Czasami mam wrazenie ze ktos pisze magisterke i zbiera dane do pracy.

Pozostaje 5%, czasami mniej. Jestem tez winny bo watkow nie zapodaje, ale
drogie Panie, na litosc Boska, konia z rzedu tej ktora zada jakis ciekawy
temat. I obiecuje postarac sie cos ciekawego dodac. Bo inaczej to forum nam
padnie (jako miejsce wymiany pogladow/pomyslow) smiercia naturalna a stanie
sie tablica ogloszen. Pzdr.
Obserwuj wątek
    • michigan_mama Re: Podzial watkow 08.12.05, 04:08
      Ja sie z Toba zgadzam. Jak znalazlam ten forum to chcialam "porozmawiac" z
      Polakami na calym swiecie o tym jak tam sie znalezli, co robia, jak zycie leci
      w tych roznych katach swiata, etc. Raz na jaki czas znajduje cos ciekawego ale
      jest bardzo duzo klotni w tych ciekawszych watkach. Jakos tu ludzie nie moga
      sie pogodzic z roznymi opiniami. Let's just agree to disagree! Ale
      przynajmniej "spotkalam" sie z dziewczyna ktora niedlugo sie przeprowadza do
      USA niedaleko mnie! smile

Pozdrawiam!

Agata - Ann Arbor, Michigan (USA)
    • ewmag Re: Podzial watkow 08.12.05, 11:05
      No to prosze Pana czekamy na podanie ciekawych tematowwink Latwo jest napisac,
      ze tematy nie te, ale juz wymyslic cos co bedzie "te" ciezko. Mnie tez nie
      wszystkie watki sie podobaja, ale nie musze wszystkich czytac. A ludzie czesto
      potrzebuja jakis konkretnych porad/ odpowiedzi i to forum jest jednym z miejsc,
      gdzie mozna o cos zapytac. Nie widze w tym nic zlego. Ja sie nie dziwie, ze
      tyle jest watkow o UK i Irlandii, bo tu ostatnio najwiecej ludzi przyjezdza i
      probuje sie jakos odnalezc. A na poczatku najwiecej czasu i wysilku czlowiek
      spedza na tym, zeby sie dowiedziec co, gdzie i jak sie zalatwia (niekoniecznie
      benefity), wiec jesli pytanie na forum moze przyspieszyc takie rozeznanie sie w
      nowym miejscu to bardzo dobrze. I nie widze nic zlego w szukaniu osob z
      okolicy, gdzie ktos mieszka, bo forum to jest tylko namiastka kontaktu z
      ludzmi, a jak dzieki niemu mozna kontakt "na zywo" zlapac to czemu nie?
    • beatak Re: Podzial watkow 08.12.05, 12:20
      Chyba lekka przesada wink
      Pretensje do garbatego ze ma proste dzieci?
      Forum wydaje mi sie sluzy do tego aby sie kogos poradzic, pogadac, zapytac,
      podpytac itd. A to, ze ludzie pytaja obcych ludzi... sam piszesz do nas, a tez
      nie znamy sie. Jakby ktos chcialby porady znajomych to nie wchodzilby na forum.
      Dziwne masz podejscie.
      Takie czasy - ludzie jezdza po calym swiecie, a UK jest teraz na czasie. I co
      to komu przeszkadza, ze ktos chce sie czegos dowiedziec o zyciu za granica...??
      A np co kto czyta, jakie robi ozdoby na choinke, jak spedza czas i jakie
      miejsca np w UK moze polecic aby zwiedzic uwazasz za nudne, to chyba musisz
      zmienic forum. Mnie akurat to ciekawi wink
      Wiecej luzu wink
    • izabelski Re: Podzial watkow 08.12.05, 13:42
      zaloz wiec nowe, ciekawsze forum moderowane - problem bedziesz mial z glowy smile
      • natalia.brzeska Re: Podzial watkow 08.12.05, 17:55

Voytek, zapomniałeś napisać, że 7,8% to wątki "do mam, które leciały z
        dzieckiem liniami xyz..." - najczęściej pytanie o wózek...

Nie mam dzieci, a już wiem, która linia zabiera wóżek, oddaje go przed
        schodami, pozwala zabrać nosidełko na pokład, itd itp...
        • ewmag Re: Podzial watkow 08.12.05, 18:02
          To jest forum w dziale "Dziecko". Dlaczego takie pytania Cie dziwia? A skoro
          nie masz dzieci i te tematy Cie nie interesuja, to po co zagladasz na forum?
          Zeby sie poczepiac, ze o dzieciach tyle tematow?
          • natalia.brzeska Re: Podzial watkow 08.12.05, 18:23

Zaglądam na forum "dziecko", gdyż wkrótce takowe pewnie będę miała...

I nie przyczepiłam się, że o dzieciach tyle tematów, tylko napisałam, że wiele
            wątków jest na jeden i ten sam temat. Wystarczy nawet przejrzeć jedną stronę
            zanim się rozpocznie wątek, aby zobaczyć czy dany temat już był, czy nie.
            • ewmag Re: Podzial watkow 09.12.05, 13:14
              No to fakt z tymi tematami. Pewnie, ze nudne to jesli co chwila sie jakis temat
              powtarza, ale co zrobic. Ktos napisal, ze moderatorzy nie dostali zgody na
              uporzadkowanie forum za pomoca linkow (o ile dobrze zrozumialam), dziwne to
              troche, bo to chyba najlepszy sposob. A moze by po prostu mogli kasowac pytania
              ciagle sie powtarzajace, a nie wnoszace nic nowego?
      • voytek74 Re: Podzial watkow 08.12.05, 18:43
        Sugestia prosta ale na dluzsza mete najprawdopodobniej nieskuteczna. Pisze od
        czasu do czasu na tym forum bo uwazam ze jest ono (pomimo wyraznego deficytu
        facetow) fajnym pomyslem. Napisalem jak ja to widze nie zeby komus cos
        wypomniec tylko zeby raczej spowodowac jakas dyskusje jak my to wszystko widzimy
        bo mi na tym forum zalezy. Nie wiedzialem, jak Jangienkaa napisala ze byly
        proby stworzenia przynajmniej czesci FAQ. Uwazam to za dobry pomysl. Bo mi
        naprawde ciezko sie czasami przebic/przeczytac wszystki watki na temat
        swiadczen socjalnych w Anglii. Jeszcze innym rozwiazaniem byloby moze
        stworzenia oddzielnych dzialow takich jak "Spotkajmy sie" (na wszystkie listy
        mam/tatusiow z najrozniejszych zakatkow swiata) oraz "Swiadczenia Socialne w
        Innch Krajach" itp. Nie mowie ze sa to pomysly najlepsze albo jedyne ale jezeli
        chcemy aby to forum zylo naprawde i bylo wymiana opinii i pomyslow na zycie (a
        nie tylko w 90% zasypane pytaniami/odpowiedziami i ogloszeniami) to cos chyba
        bedzie trzeba zmienic.

izabelski napisała:

> zaloz wiec nowe, ciekawsze forum moderowane - problem bedziesz mial z glowy :-
        )
    • jagienkaa Re: Podzial watkow 08.12.05, 18:13
      była też propozycja, żeby zrobić 'ściągę' z najpopularniejszych, pojawiających
      się w kółko pytań, ale adminini gazety.pl nie pozwolili.
    • kulju Re: Podzial watkow 08.12.05, 21:54
      Zdazylam napisac wielki elaborat i system mnie wylogowal, wiec tylko w skrocie
      to co myslewink
      Ja z Wojtkiem sie doskonale zgadzam, przynajmniej w tej kwesti, ze forum zrobilo
      sie po prostu nudne i ciekawych watkow brakuje.
      Nie ma juz zupelnie nic do dyskusji. Ja mniej pisze, bo jestem kilkutematyczna i
      to tez niektorych moze denerwowac, bo ilez mozna dyskutowac na temat equality w
      Kanadzie, a raczej jej braku, laicyzacji spoleczenstwa a wrecz
      anychrzescijanskiego nastawienia, problemow edukacji, przenoszenia produkcji/IT
      do Chin czy Indii, problemow ekonomicznych jakie stoja przed Kanada itd
      Wiec ja tez mniej pisze wink)) I coraz rzadziej juz zagladam na to forum. Moze
      moderatorzy nie maja po prostu czasu na uporzadkowanie forum, ale przeciez latwo
      pogrupowac watki:
      Przepisy, podatki, benefity
      Samoloty, podroze, bagaze
      Watek sentymentalny
      Watek powitalno/pozdrowieniowo/poszukiwawczy
      Pozdr,
      Magda
      • mrufkaa Re: Podzial watkow 08.12.05, 22:18
        Wojtek,
        stanowczo za malo sie udzielasz, poza wypowiedziami krytycznymi. To tak a
        propossmile
        Proby uporzadkowania tego forum juz byly wielokrotne, tyle, ze admini gazety
        maja nas w dup.e, albo w DUP.E.
        Bo skoro linkowni nam zalozyc nie wolno, to niby jak moderatorki - jedna matka
        dzieciom i kobieta na stanowisku, druga matka karmiaca oseska plus
        wielodzieckowa- maja ten balagan uprzatnac??? siedziec i przenosic watki
        recznie caly bozy dzien?
        Chetnie pozanalabym osobe, ktora autorytatywnie zarzadzila, ze stworzenie
        linkowni nie rozwiazuje problemu nawrotu motywow na forach. Albo glupia, albo
        leniwa - wiecej opcji nie widze.
        • voytek74 Re: Podzial watkow 08.12.05, 22:41
          Jezeli emanuje jakims krytycyzmem to przepraszam. Zapewniam ze w realu jestem
          czlowiekiem pogodnym i z poczuciem chumoru smile No chyba za jade na 3 godzinach
          snu, oba dzieciaki zakatarzone a w pracy terminy gonia! Wtedy jest ciezej. Ale
          postaram sie poprawic - obiecuje smile

mrufkaa napisała:

> Wojtek,
          > stanowczo za malo sie udzielasz, poza wypowiedziami krytycznymi. To tak a
          > propossmile
          > Proby uporzadkowania tego forum juz byly wielokrotne, tyle, ze admini gazety
          > maja nas w dup.e, albo w DUP.E.
          > Bo skoro linkowni nam zalozyc nie wolno, to niby jak moderatorki - jedna
          matka
          > dzieciom i kobieta na stanowisku, druga matka karmiaca oseska plus
          > wielodzieckowa- maja ten balagan uprzatnac??? siedziec i przenosic watki
          > recznie caly bozy dzien?
          > Chetnie pozanalabym osobe, ktora autorytatywnie zarzadzila, ze stworzenie
          > linkowni nie rozwiazuje problemu nawrotu motywow na forach. Albo glupia, albo
          > leniwa - wiecej opcji nie widze.
          • jagienkaa Re: Podzial watkow 08.12.05, 22:51
            poza tym nie wiem jak inni, ale ja się zraziłam do forum po tym jak się zrobiło
            kilka pyskówek.
            Za to teraz jest opcja Czerwonej Szpili - można 'powiesić'ważne wątki na samej
            górze żeby się rzucały w oczy.
            A Voytek - jak to facet - oszczędny jest w zachwytach, za to krytykować się nie
            boismile
        • michigan_mama Re: Podzial watkow 09.12.05, 02:54
          No wlasnie o tym mowilam. Voytek nie napisal nic zlego o zadnej osobie, tylko
          napisal o problemach w tym forum. I od razu tu go babki atakuja ze jest
          negatywny, ze sie nie udziela, itd. To tylko dowoduje mi ze niektore osoby sa
          naprawde niedojrzale do doroslej rozmowy. Nie ma potrzeby na zadnych watkach
          aby ludzi atakowac. A ja to widze bardzo czesto tutaj. Nie wiem, ja bardzo
          czesto pisze z matkami na Amerykanskim "WebMD Message Boards" dla nowych matek
          niemowlat i nie widze takiego zachowanie. Troche spokoju, drogie panie. Nie
          wszyscy sie musza ze soba zgadzac. Ja tez mam dosyc niekonczoncych watkow na
          temat child benefit w UK. Szukam wtedy bardziej ciekawych tematow, ale, jak
          napisal voytek, to sie rzadko zdaza. Zaczelabym watek ale nie chce byc
          krytykowana jezeli mam inna opinie o n.p. wychowania coreczki jako Amerykanke a
          nie Polke.

Just my opinion smile

Pozdrawiam,
          Agata
          • voytek74 Re: Podzial watkow 09.12.05, 03:08
            Agata,

Niczym sie nie przejmuj bo ja wychowuje dwoje malych Kanadyjczykow smile
            Tak dlugo jak nie wychowasz synow na fanow Detroit Red Wings to
            wszystko bedzie OK!

michigan_mama napisała:

> No wlasnie o tym mowilam. Voytek nie napisal nic zlego o zadnej osobie, tylko
            > napisal o problemach w tym forum. I od razu tu go babki atakuja ze jest
            > negatywny, ze sie nie udziela, itd. To tylko dowoduje mi ze niektore osoby sa
            > naprawde niedojrzale do doroslej rozmowy. Nie ma potrzeby na zadnych watkach
            > aby ludzi atakowac. A ja to widze bardzo czesto tutaj. Nie wiem, ja bardzo
            > czesto pisze z matkami na Amerykanskim "WebMD Message Boards" dla nowych matek
            > niemowlat i nie widze takiego zachowanie. Troche spokoju, drogie panie. Nie
            > wszyscy sie musza ze soba zgadzac. Ja tez mam dosyc niekonczoncych watkow na
            > temat child benefit w UK. Szukam wtedy bardziej ciekawych tematow, ale, jak
            > napisal voytek, to sie rzadko zdaza. Zaczelabym watek ale nie chce byc
            > krytykowana jezeli mam inna opinie o n.p. wychowania coreczki jako Amerykanke a
            >
            > nie Polke.
            >
            > Just my opinion smile
            >
            > Pozdrawiam,
            > Agata
            • michigan_mama Re: Podzial watkow 09.12.05, 17:00
              Ha! Wlasnie z mezem jestesmy wielkimi fanami Detroit Red Wings! smile To pewnie
              coreczka tez bedzie! smile Let's Go Red Wings!!! smile
              • edytkus Re: Podzial watkow 10.12.05, 02:14
                eee, odkad Gretzky odszedl hokej padl wink
                • voytek74 Re: Podzial watkow 10.12.05, 03:26
                  Hokej nie padl a nawet me sie bardzo dobrze! Gretzky tez nie odszedl
                  tylko zyje reinkarnowany jako trener!

edytkus napisała:

> eee, odkad Gretzky odszedl hokej padl wink
                  • edytkus Re: Podzial watkow 10.12.05, 06:38
                    voytek74 napisał:

> Hokej nie padl a nawet me sie bardzo dobrze! Gretzky tez nie odszedl
                    > tylko zyje reinkarnowany jako trener!

To juz nie to samo.
        • ewunia_uk Re: Podzial watkow 09.12.05, 20:32
          mrufkaa napisała:

> Bo skoro linkowni nam zalozyc nie wolno, to niby jak moderatorki - jedna
          matka
          > dzieciom i kobieta na stanowisku, druga matka karmiaca oseska plus
          > wielodzieckowa- maja ten balagan uprzatnac??? siedziec i przenosic watki
          > recznie caly bozy dzien?

Hmm, ja bym tego tak na "ostrzu noza" nie postawila. Argumentacja
          przeciw "linkowni" nad forum byla taka, ze taka "linkownia" bardzo niewiele
          zmienia, tzn. powtarzajace sie watki wcale nie znikaja, a nawet nie jest ich
          mniej. Na powtarzajace sie watki jest tylko jeden sposob - kasowanie, albo
          czasochlonne i konsekwentne "porzadkowanie" przez moderatora, co zreszta daje
          rezultaty tylko na prywatnych, silnie moderowanych forach z ograniczonym
          dostepem.

Mnie jakos trudno przekonac do "silnej reki", tzn. wycinania lub ostrego
          traktowania powtarzajacych sie watkow. Wychodze z zalozenia, ze "natura zrobi
          swoje", tzn. na zadane po raz piecdziesiaty pytanie raczej nikt sie nie bedzie
          kwapil do odpowiedzi. A ostre "po lapach" czesto zniecheca nowych gosci na
          forum. Trzeba wziac pod uwage, ze wiele zagladajacych tu osob nie ma duzego
          doswiadczenia z internetem i etykieta for dyskusyjnych.

A ze forum czasami bardziej przypomina tablice ogloszen niz nasiadowke z
          ciekawymi dyskusjami - coz, taka juz uroda publicznych, ogolnie dostepnych
          for. Poza tym, nie zapominajmy, ze dla przerazonej mamy, ktora los po raz
          pierwszy w zyciu rzucil na Atlantyde w ksztalcie np. malej miesciny w Walii,
          gdzie ona nie zna zywej duszy, watek "czy jest tu ktos z..." moze byc, i
          wielokrotnie jest, kolem ratunkowym w calkiem powaznym tego slowa znaczeniu.
          • mrufkaa Re: Podzial watkow 09.12.05, 23:25
            Ale za ja sie zgadzam, mi osobiscie watki poszukujace bratnich dusz, nawet po
            raz setny na Balham, nie przeszkadzaja. Natomiast linkownia na temat ulatwien
            ustrojowych, systemow sluzby zdrowia w poszczegolnych krajach czy podatkow - na
            pewno wiele by zmienila. Bo jesli po wejsciu na forum, nawet po raz pierwszy, w
            czolowce forum znajdzie sie leksykon na poszukiwany temat, to naprawde niewiele
            osob rozpocznie kolejny watek na walkowany tamze temat.
            To moze by przyszpilic pare sztandarowych watkow o Ukejowie, zeby sie tu
            przestronniej zrobilo?
    • elik12 Re: Podzial watkow 10.12.05, 06:16
      A jakie wedlug ciebie beda ineresujace watki z emigracji? opisy krajobrazu?
      interesujace miejsca do zwiedzenia? Po to sa przewodniki. CO zlego w tym, ze
      ludzie probuja sie przez net namierzyc, w nowym dla siebie miejscu znalezc
      kogos z Polski? Albo pytaja sie o praktyczne rzeczy np. GB? Po co wywazac
      otawarte drzwi, skoro ktos juz przez to przechodzil?

LAtwo jestt napisac: zaloz ciekawy watek, to ja sie podlaczewink

NO walasnie - zaloz to ja tez cos napisze smile
      • sugar_mami Re: Podzial watkow 10.12.05, 11:14
        A mnie post Vojtka (moge tak pisac: w ogole nie oburzyl. Rzeczywiscie czesto
        przynudzamy lub przerabiamy temat po raz dziesiaty czy dwudziesty...lub
        setny smile Czasem zagladam na forum i przez tydzien nie widze nic godnego
        wiekszej uwagi (mojejsmile ale nieraz ktos cos fajnego napisze. Kogo za to winic?
        Chyba nawet niczyja tu wina, taka forma forum.
        Szczerze mowiac jak mam ochote na cos bardziej specjalistcznego niz kolejny
        przepis na domowy sposob na kaszelek, historie o parszywych osemkach czy
        postach typu moj maly synus powiedzial 'ma-ma' to zagladam sobie gdzie indziej.
        Lubie forum Turystyka (bo tym sie interesuje) i jeszcze pare innych nie
        edzieckowych ale wciaz zagladam na 'Z dala od Polski' bo tu jest poprostu
        swojsko i tu sa osoby, z ktorymi sie w jakis sposob zzylam. Czasem o wiele
        waznejsza rzecza od tresci i sensu postu jest dla mnie fakt, ze widze owo osobe
        na forum i ciesze sie z jej obecnosci i z tego, ze cos tam 'nastukala'.

pozdrawiam
        sugar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka