Dodaj do ulubionych

OPIEKA MEDYCZNA w Londynie

17.12.05, 18:32
Witajcie. Mam pytanko związane z wuyjazdem do Londynu i opieką medyczną na
miejscu. Chodzi o o czy trzeba wykupić przed wyjazdem jakieś specjalne
ubezpieczenie w Polsce, czy prawo do opieki nabywa się jak się legalnie
podejmie pracę? A co jeśli praca będzie nielegalna???
Acha i jak to jest z opieką małego 2 latka? czytałam gdzieś że leki dla
dzieci są za darmo, ale trzeba mieć receptę?? Czy to prawda? A jak
porozumiewałyście sie z lekarzami - pytanie do mam znających srednio
angielski....
Obserwuj wątek
    • mrufkaa Re: OPIEKA MEDYCZNA w Londynie 18.12.05, 22:11
      Jak sie pracuje nielegalnie to sie nie ma zadnych praw i jest to statnia rzecz,
      na ktora powinni sie decydowac rodzice dzieciom, zwlaszcza, ze pracy legalnej
      jest pod dostatkiem. Jesli masz kiepski angielski, zglaszasz to w przychodni,
      gdy sie rejestrujesz i zapewniaja ci tlumacza. Leki dla dzieci sa za darmo do
      16-tego roku zycia, tak jak i dla kobiet w ciazy i w ciagu roku po porodzie.
      Sluzba zdrowia ma jednak diametralnie inne podejscie do pacjenta i choc wyglada
      to z opisu jak bajka, bajka nie jest. W wiekszosci przypadkow zostaniesz
      odeslana z niczym, badz z chorym dzieckiem bedziesz czekac 48h na wizyte u
      lekarza, a potem przepisza ci paracetamol.
      Zatem zycze cierpliwosci i duzej elastycznosci w zmianie realiow.
      P.S. Watkow na ten temat bylo tysiace, uzyj wyszukiwarki, wrzuc haslo GP albo
      przychodnia, albo co badz...
    • betunia80 Re: OPIEKA MEDYCZNA w Londynie 18.12.05, 23:35
      Ja tu nie pracuje i nie mam problemow z lekarzem - poszlam do przychodni i
      podalam adres zamieszkania. Nie wiem jak z dziecmi, bo nie mam narazie -
      jeszcze 2 miesiace smile
      • mrufkaa Re: OPIEKA MEDYCZNA w Londynie 19.12.05, 11:55
        Ale Twoj partner pracuje?
        A bylas kiedys przyjeta do szpitala? Zapytana o skladki na IN? Co, jesli Twoje
        dziecko achoruje, a Ty nie masz podstawowgo ubezpieczenia? Nie mowie o
        emergency, ale dluzszej hiospitalizacji...
    • mama5plus Re: OPIEKA MEDYCZNA w Londynie 19.12.05, 17:20
      czytałam gdzieś że leki dla
      > dzieci są za darmo, ale trzeba mieć receptę??

Oczywiscie, ze trzeba miec recepte.
      To tak nawet na logike.
      W przeciwnym razie
      kazdy by przychodzil i zyczyl sobie gratis
      czego dusza zapragnie wink
      • zuzik30 Re: OPIEKA MEDYCZNA w Londynie 21.12.05, 09:11
        Drogie emamy, jak już kiedyś pisałam wybieramy się z mężem (i dzieckiem) do
        pracy w UK, jesteśmy lekarzami. Mąż będzie miał pracę załatwioną wcześniej ,ja
        na razie nie. Kiedy czytam o waszych kłopotach zastanawiam się , czy miałoby
        sens otworzenie prywatnego gabinetu internistycznego. Nie będzie to Londyn,
        raczej północno- wschodnie wybrzeże. Proszę napiszcie, czy wy skorzystałybyście
        z takiej formy opieki lekarskiej.
        • mrufkaa Re: OPIEKA MEDYCZNA w Londynie do zuzik 21.12.05, 11:21
          Jesli jestes pediatra, z polskim podejsciem do dzieci ( nie paracetamol na
          wszystko), to na pewno bys miala pacjentow. nie wiem ile polonii jest tam,
          gdzie sie wybierasz.
          • mamadomi1 Re: OPIEKA MEDYCZNA w Londynie do zuzik 30.12.05, 21:26
            hej jestescie tu jak najbardziej potrzebni napisz prosze kiedy sie mniej wiecej
            wybieracie i do jakiego miasta
        • mama5plus Re: OPIEKA MEDYCZNA w Londynie 31.12.05, 00:24
          Ja raczej nie wink
          Nie mam zastrzezen do tubylczej wiec nie widze
          powodu by placic prywatniesmile
        • ewunia_uk Re: OPIEKA MEDYCZNA w Londynie 31.12.05, 10:06
          Jesli przez gabinet internistyczny rozumiesz prytwatny gabinet GP, to pare lat
          temu otworzono takowy w Gateshead w Metro Centre, i... zamknieto po niecalych
          12 miesiacach z powodu braku zainteresowania. Wizyta tam kosztowala 25 funtow,
          czyli niewiele.

Tutejsza ludnosc ma inna mentalnosc niz Polacy, jesli chodzi o opieke
          zdrowotna, i GP w ramach NHS im zupelnie wystarcza, tak wiec na "prywatnych GP"
          nie bylo chetnych. Poza tym, nie wiem, na ile latwo jest otworzyc taki wlasny
          gabinet. Ten w Metro Centre to byla jakas firma, ktora, z tego, co sie
          orientuje, zatrudniala lekarzy pracujacych normalnie dla NHS-u na zasadzie
          freelance

Ja mieszkam w okolicach Newcastle Upon Tyne, i tu jest Polakow stosunkowo
          niewiele (w porownaniu z innymi duzymi miastami w UK). Ale moze jakbys sie
          odpowiednio zareklamowala, to bys miala klientow. Chociaz ja przyznam, ze ja
          osobiscie bym do prywatnego GP nie chodzila, bo moj NHS-owy mi w zupelnosci
          wystarcza.
          • zuzik30 Re: OPIEKA MEDYCZNA w Londynie 04.01.06, 08:11
            Dziękuję wam za odpowiedzi. Na GP się nie nadaję, bo nie mam specjalizacji z
            medycyny rodzinnej jak to się w Polsce nazywa. Docelowo będę szukać pracy w
            szpitalu, a ten pomysł wpadł mi do głowy po przeczytaniu paru postów na tym
            forum, w których dziewczyny skarżą się na "olewanie" przez angielskich lekarzy.
            Nie wiem kiedy wyjedziemy, bo to zależy kiedy mąż dostanie ofertę pracy-
            rozmowy z NHS mają być na wiosnę. Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka