Dodaj do ulubionych

Do mam z Francji

11.01.06, 20:10
Dziewczyny, jak to jest: czy dziecko uodzone we Francji z matki Polki i ojca
Francuza, moze miec podwojne obywatelstwo?Dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • szymama Re: Do mam z Francji 12.01.06, 15:35
      zajrzyj na bebemanie, tam bardzo dzialaj dziewczyny w francji. jest tam tez
      moja siostra, ktora ma meza francuza i dziecko mieszanebig_grin Mysle, ze tam szybko
      znajdziesz odpowiedz.
      www.bebemania.com
    • kamysiap Re: Do mam z Francji 12.01.06, 15:42
      Co rozumiesz przez podwojne obywatelstwo?
      Jesli dziecko urodzi sie we Francji z matki Polki i ojca Francuza, otrzymuje
      obywatelstwo francuskie.
      Aby dziecko mialo obywatelsto polskie musisz zlozyc francuski akt urodzenia
      wraz z tlumaczeniem przysieglym w USC Twojego ostatniego stalego pobytu w PL
      wraz z prosba o umiejscowienie aktu urodzenia (taki druczek dostalam na miejscu
      w USC).
      Z polskim aktem urodzenia nalezy udac sie do Urzedu Miasta do wydzialu
      meldunkowego i poprosic o zameldowanie dziecka oraz nadanie nr PESEL.
      To chyba tak w skrocie. Wszystko mozesz rowniez zalatwic przez polska ambasade
      lub konsulat... za odpowiednia oplate.

Jednak dla wladz polskich dziecko bedzie mialo obywatelstwo polskie i tylko
      polskie, a dla wladz francuskich francuskie.
      Polska nie uznaje podwojnego obywatelstwa.
      • mareczek2004 Re: Do mam z Francji 12.01.06, 19:16
        kamysiap napisała:

> Polska nie uznaje podwojnego obywatelstwa.

prawda, ale nie nakazuje rowniez zrzeczenia sie polskiego obywatelstwa aby miec
        obywatelstwo innego kraju. chodzi tylko o to, ze : "Obywatel polski w myśl
        prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa.
        W związku z tym nie może on powoływać się na terenie Rzeczypospolitej Polskiej
        na posiadane obywatelstwo obce dla uniknięcia skutków obowiązującego prawa
        polskiego."
        Ale Polska pozwala miec dwa paszporty i teoretycznie jest to jakby podwojne
        obywatelstwo.
        chyba nie namieszalem zbytnio smile
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka