simonkapl 11.01.06, 20:10 Dziewczyny, jak to jest: czy dziecko uodzone we Francji z matki Polki i ojca Francuza, moze miec podwojne obywatelstwo?Dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szymama Re: Do mam z Francji 12.01.06, 15:35 zajrzyj na bebemanie, tam bardzo dzialaj dziewczyny w francji. jest tam tez moja siostra, ktora ma meza francuza i dziecko mieszane Mysle, ze tam szybko znajdziesz odpowiedz. www.bebemania.com Odpowiedz Link Zgłoś
kamysiap Re: Do mam z Francji 12.01.06, 15:42 Co rozumiesz przez podwojne obywatelstwo? Jesli dziecko urodzi sie we Francji z matki Polki i ojca Francuza, otrzymuje obywatelstwo francuskie. Aby dziecko mialo obywatelsto polskie musisz zlozyc francuski akt urodzenia wraz z tlumaczeniem przysieglym w USC Twojego ostatniego stalego pobytu w PL wraz z prosba o umiejscowienie aktu urodzenia (taki druczek dostalam na miejscu w USC). Z polskim aktem urodzenia nalezy udac sie do Urzedu Miasta do wydzialu meldunkowego i poprosic o zameldowanie dziecka oraz nadanie nr PESEL. To chyba tak w skrocie. Wszystko mozesz rowniez zalatwic przez polska ambasade lub konsulat... za odpowiednia oplate. Jednak dla wladz polskich dziecko bedzie mialo obywatelstwo polskie i tylko polskie, a dla wladz francuskich francuskie. Polska nie uznaje podwojnego obywatelstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mareczek2004 Re: Do mam z Francji 12.01.06, 19:16 kamysiap napisała: > Polska nie uznaje podwojnego obywatelstwa. prawda, ale nie nakazuje rowniez zrzeczenia sie polskiego obywatelstwa aby miec obywatelstwo innego kraju. chodzi tylko o to, ze : "Obywatel polski w myśl prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa. W związku z tym nie może on powoływać się na terenie Rzeczypospolitej Polskiej na posiadane obywatelstwo obce dla uniknięcia skutków obowiązującego prawa polskiego." Ale Polska pozwala miec dwa paszporty i teoretycznie jest to jakby podwojne obywatelstwo. chyba nie namieszalem zbytnio pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś