Dodaj do ulubionych

macierzyński w UK

27.02.06, 11:02
Zastanawiam się, mocno na wyrost, bo dopiero wybieram się za granicę do
pracy, jak wygląda zasiłek macierzyński w UK. Urlop podobno 26 tygodni
płatny, ale tylko 100 funtów tygodniowo, czy to prawda? Za 100 funtów to
chyba tylko pampersy można kupić?
Obserwuj wątek
    • honorcia77 Re: macierzyński w UK 28.02.06, 16:01
      Przez pierwsze 6 tyg dostawałam 90% pensji, a przez kolejne 20 - 106Ł brutto
      (czyli 102 na rękę). Ta kwota jest stała dla wszyskich mam.

> Za 100 funtów to chyba tylko pampersy można kupić?

Każde pierwsze dziecko dostaje też 17Ł tygodniowo od państwa (kolejne coś koło
      11Ł). A jeśli to twoje jedyne dochody to możesz się starać o różne inne dodatki.
      • jagienkaa Re: macierzyński w UK 28.02.06, 16:09
        ale Twój pracodawca może Ci dać więcej pieniędzy niż Statutory Maternity pay
        jeśli chcesmile
        Po 26 tygodniach można iść na additional maternity pay (urlop bezpłatny) -
        następne 26 tyg
    • basiak6 Re: macierzyński w UK 28.02.06, 16:24
      Moj pracodawca daje 3 mce platne 100% pensji, potem SMP. Te 100 funtow to
      faktycznie malo, zwykle ludzie wczesniej oszczedzaja aby sobie jakos radzic, my
      tak robilismy.
      Z Child Benefit sie zwykle nie korzysta, najlepiej wplacac na konto dziecku.
      • jagienkaa Re: macierzyński w UK 28.02.06, 17:14
        jak to się nie korzysta? my korzystamysmile
        • basiak6 Re: macierzyński w UK 28.02.06, 17:33
          Po prostu ani my ani znajomi nie korzystamy, za takie grosze i tak nic nie kupie
          a jak sie odklada dziecku na konto to uzbiera sie do 16 roku zycia calkiem
          pokazna kwotasmile Nie wiem, moze to tylko u nas tak przyjete ze to sie dla dziecka
          odklada? Zreszta kazdy robi z tym co chce.
        • dorota.dent Re: macierzyński w UK 28.02.06, 17:56
          Dziękuję za odpowiedzi! Czyli chyba już lepiej urodzić w ojczyźnie
          • bary14 Re: macierzyński w UK 28.02.06, 18:31
            Czemu uważasz że lepiej urodzić w Polsce?
    • ma.pi Re: macierzyński w UK 28.02.06, 20:27
      dorota.dent napisała:

> Zastanawiam się, mocno na wyrost, bo dopiero wybieram się za granicę do
      > pracy, jak wygląda zasiłek macierzyński w UK. Urlop podobno 26 tygodni
      > płatny, ale tylko 100 funtów tygodniowo, czy to prawda? Za 100 funtów to
      > chyba tylko pampersy można kupić?

Jakies wyjatkowo drogie te Pampersy w UK. ;o) W Kanadzie duza paczka co starcza
      dluzej niz na tydzien kosztuje okolo $20 CAD co jest pewnie z 10 funtow.

Pozdr.
      • dorota.dent Re: macierzyński w UK 28.02.06, 20:54
        Ja mówię tylko za siebie i mogę się mylić. Zastanawiam się nad wyjazdem do
        pracy do UK z rodziną. Mam roczną córeczkę, kontrakt w UK muszę podpisać na 2
        lata. Nie chcielibyśmy, żeby nasze dziecko było jedynakiem. I tu jest problem,
        czy zostać na razie w Polsce i wyjechać jak skompletujemy rodzinę smile czy
        wyjechać i ewentualnie zdecydować się tam na dziecko.
        A po drugie "na pampersy" dla mnie tzn na podstawowe wydatki dla dziecka- bo
        chyba 100funtów/tydz na życie nie wystarczy? Nie słyszałaś nigdy określenia "na
        waciki"? - to analogicznie
    • bary14 Re: macierzyński w UK 28.02.06, 21:08
      Zanim podejmiesz decyzję dowiedz się też jak wygląda sprawa opieki nad
      dzieckiem, nawet tym które już masz, bo ubranka, pampersy itp wg mnie nie są
      problemem.
      Chyba że spodziewasz sie wysokiej pensji w pracy więc to nie miałoby znaczenia.
      • dorota.dent Re: macierzyński w UK 28.02.06, 22:11
        No właśnie. Zastanawiam się nad wieloma rzeczami i dlatego pytałam o
        macierzyński. Dzięki forum udało mi sie ,mniej więcej oszacować, że żłobek
        kosztuje około 600funtów/mc. Chcę podjąć decyzję czy wyjechać do pracy
        sprawdzając i przemyślając jak najwiecej rzczy, nawet drobnostek. Ale nie jest
        łatwo. Tu mam mamę, która zostaje z dzieckiem, kiedy ide do pracy. Pacuję 25-30
        godz tygodniowo. W UK pracowałabym na pełny etat i nie miałabym mamy smile Byłam w
        Londynie na wakacjach po maturze (10lat sad temu) w celach turystycznych, więc
        bladego pojęcia nie mam jak wygląda szara rzeczywistość, ale wszyscy mówią, ze
        jest mniej szara od rzeczywistośći polskiej. Dlatego pytam Was, choć może
        niektóre pytania sa dziwne lub głupie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka