Dodaj do ulubionych

Fiance(e) visa (K-1) do USA

IP: *.office.ih.pl 21.05.01, 15:43
Czy ktoś czekał na wizę narzeczeńską do Stanów? Ja już czekam 4 miesiące i nie
wyszłam poza pierwsze kroki... Nie mogę się nigdzie dowiedzieć ile to trwa.
Pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: carramba Re: Fiance(e) visa (K-1) do USA IP: *.s134.tnt1.blb.md.dialup.rcn.com 21.05.01, 19:46
      Nie ma sie pani czym martwic poniewaz prawo emigracyjne, a raczej urzad jaki
      sie tym zajmuje ma ogrom pracy i czeka sie dlugo. Normalnie powinna zajac to od
      1 do 4 miesiecy, ale znajac zycie i wiedzac ze ambasada w warszawie kontaktuje
      sie w tych sprawach z oddzialem INS w Vermont moze potrwac dluzej. Po
      zatwierdzeniu aplikacji moze zajac od 1 do 3 miesiecy zanim wiza zostanie
      przyznana. Spowodowane jest to nietypowym obiegiem informacji i jesli wszystko
      w pani przypadku jest dobrze zalatwione w ciagu roku powinna pani dostac wize
      K-1. Tak wiec prosze sie nie martwic, bo jesli tak jak mowilem wszystkie
      papiery sa odpowiednio wypelnione i zlozone w odpowiednim czasie, nikt nie
      bedzie mial podstaw prawnych do odrzucenia pani aplikacji.
      Mala rada, prosze sie przyzwyczaic, bo zaraz po slubie czeka pania ubieganie
      sie o zielona karte, co moze zajac znacznie dluzszy czas i znacznie wiecej
      stresu bedzie pani to kosztowalo, choc w przypadku wizy K-1 nie bedzie problemu
      z jej uzyskaniem.
      Jesli ma pani wiecej pytan, bardzo prosze o e-mail davka@starpower.net Postaram
      sie odpowiedziec na tyle na ile moja wiedza o temacie mi pozwoli.

• Gość: Slonko Re: Fiance(e) visa (K-1) do USA IP: *.mtp.com.pl 22.05.01, 15:33
      Moj chlopak zlozyl aplikacje w XI'00, ja dostalam potwierdzenie z ambasady z
      Warszawy na koniec III'01 Nie wiem ile jeszcze przede mna.
      Teraz czeka mnie przygotowanie wszystkich dokumentow i rozmowa z konsulem.
      Czy ktos ma moze swoje doswiadczenie z takiego spotkania i chcialby sie tym ze
      mna podzielic???
      Z gory dziekuje.
      • Gość: Rena Re: Fiance(e) visa (K-1) do USA IP: *.office.ih.pl 22.05.01, 16:12
        Gość portalu: Slonko napisał(a):

> Moj chlopak zlozyl aplikacje w XI'00, ja dostalam potwierdzenie z ambasady z
        > Warszawy na koniec III'01 Nie wiem ile jeszcze przede mna.
        > Teraz czeka mnie przygotowanie wszystkich dokumentow i rozmowa z konsulem.
        > Czy ktos ma moze swoje doswiadczenie z takiego spotkania i chcialby sie tym ze
        > mna podzielic???
        > Z gory dziekuje.

Czy pisząc "aplikację" masz na myśli petycję do ambasady po zatwierdzeniu przez
        amerykański INS? Czy czekałaś 4 miesiące tylko na odpowiedź z ambasady???

• Gość: Uno Re: Fiance(e) visa (K-1) do USA IP: *.physik.uni-ulm.de 23.05.01, 20:33
          Polish government is financing actions of military
          counterinterinteligence
          against residents with Polish origin.
          The goal of those actions is to erode financial and
          social status
          of those who work for US government, state governments
          and
          just in USA and have ties to 2nd Republic of Poland.
          The State Depertment is monitoring engagement of
          European
          Union and further tolerance.
          Any further visa applications (F1/H1B or K1) for the
          residents without asylum appllication pending will be
          denied.
          As the reponse to those actions US government is
          considering
          closure of all dyplomatic posts in Poland.

Department of State
          • Gość: Rena Re: Fiance(e) visa (K-1) do USA IP: *.office.ih.pl 24.05.01, 08:12
            Uprzejmie proszę bez takich. Ja naprawdę staram się zdobyć jakieś informacje.
            • Gość: Lena Re: Fiance(e) visa (K-1) do USA IP: *.49.226.24.troy.grid.net 18.06.01, 08:23
              My zlozylismy petycje w maju (Lincoln, Nebraska), w sierpniu przyszedl do mnie
              pierwszy package z Ambasady w Warszawie a w pazdzierniku wezwanie do zrobienia
              badan lekarskich, szczepien itd a interview mialam w listopadzie. Potem masz 6
              miesiecy zeby wjechac do US, a nastepnie 90 dni na zawarcie malzenstwa.
              Prawo do pracy dostajesz niemal od reki, na uregulowanie pobytu musisz czekac
              kilka miesiecy. Powodzenia!!!
              • Gość: Rena Re: Fiance(e) visa (K-1) do USA IP: *.office.ih.pl 18.06.01, 15:25
                Lena,
                napisz do mnie, jesli mozesz - chcialabym uzyskac od Ciebie wiecej informacji.
                Pozdrawiam,
                rena33@poczta.gazeta.pl
    • Gość: Fiancee Re: Fiance(e) visa (K-1) do USA IP: *.HAWI.splitrock.net 25.06.01, 00:00
      United States Department of State
      Bureau of Consular Affairs

U.S. State Dept. Consular Bureau: Visa Services
      http://travel.state.gov/visa;fiancee.html

pytania E- mail: usvisa@state.gov

A citizen of a foreign country who would like to come to the United States to
      marry an American citizen and reside in the U.S. will have to obtain a K-1 visa.
      PETITION

To establish K-1 visa classification for an alien fiance(e), an American citizen
      must file a petition, Form I-129F, Petition for Alien Fiance(e), with the
      Immigration and Naturalization Service (INS) having jurisdiction over the place
      of the petitioner''s residence in the United States. Such petitions may not be
      adjudicated abroad. The approved petition will be forwarded by INS to the
      American consular office where the alien fiance(e) will apply for his or her
      visa. A petition is valid for a period of four months from the date of INS
      action, and may be revalidated by the consular officer.

AFTER ENTRY INTO THE U.S.

The alien fiance(e) must apply for work authorization with the INS. The marriage
      must take place within 90 days of admission into the United States. Following the
      marriage, the alien spouse must apply to the INS to establish a record of entry
      for conditional permanent residence status. After two years, the alien may apply
      to the INS for removal of the conditional status.

http://travel.state.gov/marriage_visas.html

http://dosfan.lib.uic.edu/ERC/visa_bulletin/index.html

VISA BULLETIN
      Number 33
      Volume VIII
      Washington, D.C.

IMMIGRANT NUMBERS FOR JULY 2001

FAMILY-SPONSORED PREFERENCES

First: Unmarried Sons and Daughters of Citizens: 23,400 plus any numbers not
      required for fourth preference.

Second: Spouses and Children, and Unmarried Sons and Daughters of Permanent
      Residents: 114,200, plus the number (if any) by which the worldwide family
      preference level exceeds 226,000, and any unused first preference numbers:

A. Spouses and Children: 77% of the overall second preference limitation, of
      which 75% are exempt from the per-country limit;

B. Unmarried Sons and Daughters (21 years of age or older): 23% of the overall
      second preference limitation.

Third: Married Sons and Daughters of Citizens: 23,400, plus any numbers not
      required by first and second preferences.

Fourth: Brothers and Sisters of Adult Citizens: 65,000, plus any numbers not
      required by first three preferences.

http://dosfan.lib.uic.edu/ERC/visa_bulletin/2001-07bulletin.html

Dla Wrzesnia 2001 bedzie:

United States Department of State
      Bureau of Consular Affairs

VISA BULLETIN
      Number 34
      Volume VIIII
      Washington, D.C.

IMMIGRANT NUMBERS FOR AUGUST 2001

http://dosfan.lib.uic.edu/ERC/visa_bulletin/2001-08bulletin.html

*** w miejcu XX wprowadz miesiac 08 09 10 11 12 etc ...
      http://dosfan.lib.uic.edu/ERC/visa_bulletin/2001-XXbulletin.html
      • Gość: Rena Re: Fiance(e) visa (K-1) do USA IP: *.office.ih.pl 25.06.01, 00:00
        To wszystko znalazłam sobie sama. Dziękuję wszystkim za pomoc wszystkim. Już
        dowiedziałam się wszystkiego innymi kanałami, dlatego zamykam temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka