Dodaj do ulubionych

emigracja do USA

IP: *.zab.citynet.pl / 10.5.19.* 26.03.03, 10:54
Pozwole sobie zadac pare pytan. Bardzo prosze mnie nie oceniac i nie
moralizowac jestem zainteresowana tylko i wylacznie kwestiami technicznymi.
Jakie sa szanse i sposoby na zalegalizowanie pobytu w USA? Mieszkam w Polsce
jednak bylam kilkakrotnie w USA i wiem ze wlasnie tam chcialabym
mieszkac.Jestem zdecydowana na wyjazd na stale, ale tylko i wylacznie
legalnie. Obecnie posiadam tylko wize turystyczna czy mozna cokolwiek zaczac
zalatwiac juz w Polsce, czy dopiero w USA?
Jakie sa szanse i ewentualny czas oczekiwania na pozwolenie na prace lub
zielona karte, jakie sa procedury? Bylabym ogromnie wdzieczna za jakiekolwiek
wskazowki.
Teraz pare slow o mnie- skonczylam studia jestem w trakcie robienia doktoratu
(jesli to ma jakiekolwiek znaczenie)znam j.angielski i jestem osoba wolna.
Bardzo prosze osoby, ktore moze zalatwialy niedawno takie formalnosci o
podzielenie sie swymi doswiadczeniami. Bardzo prosze o nie ocenianie mojej
decyzji. pozdrawiam Magda
Obserwuj wątek
    • admin_polonia Re: emigracja do USA 26.03.03, 11:18
      Administracja tego Forum nie bierze odpowiedzialnosci za opinie,
      ktore moga byc na nim wyrazone przez jego uczestnikow.
      • Gość: piotr Re: emigracja do USA IP: *.proxy.aol.com 26.03.03, 11:38
        bardzo duze
    • Gość: Kraken Re: emigracja do USA IP: *.ipt.aol.com 26.03.03, 15:15
      Gość portalu: Mada napisał(a):
      Odpowiem brytalnie-ale i zycie to "nie jebajka"

> Pozwole sobie zadac pare pytan. Bardzo prosze mnie nie oceniac i nie
      > moralizowac jestem zainteresowana tylko i wylacznie kwestiami technicznymi.
      > Jakie sa szanse i sposoby na zalegalizowanie pobytu w USA? Mieszkam w Polsce
      > jednak bylam kilkakrotnie w USA i wiem ze wlasnie tam chcialabym
      > mieszkac.Jestem zdecydowana na wyjazd na stale, ale tylko i wylacznie
      > legalnie.
      -Kr. Mozliwosci masz kilka-mozesz wyslac zgloszenie na program Immigration Visa
      Programm(szanse obecnie prawie zadne-6mln. Polakow wpadlo na ten pomysl w
      zeszlym roku,co przy 3,5 tys.wiz szanse daje mizerne)-jesli masz rodzine-mozesz
      zlozyc petycje w USA Ebassy(i czekac kilka lat na rozpatrzenie)

Obecnie posiadam tylko wize turystyczna czy mozna cokolwiek zaczac
      > zalatwiac juz w Polsce, czy dopiero w USA?
      -Kr. Roznie Polki sobie z tym radza-mozesz bedac w kraju "zlapac na dupe"
      obywatela USA(nie musim byc to rodowity Jankes-moze byc Polak z obywatelstwem)-
      mozesz to samo zrobic przebywajac po drugiej stronie Atlantyku-jednak
      te "zlote" czasy dla bezpruderyjnych panienek minely-Jankesi mocno ostygli w
      swych zapalach,bo nasze babki sa zbyt cwane ostatnio i wiedza,ze w razie
      rozwodu dostaja polowe majatku

> Jakie sa szanse i ewentualny czas oczekiwania na pozwolenie na prace lub
      > zielona karte,
      -Kr. ZADNE

jakie sa procedury? Bylabym ogromnie wdzieczna za jakiekolwiek
      > wskazowki.
      -Kr. Patrz wyzej

> Teraz pare slow o mnie- skonczylam studia jestem w trakcie robienia doktoratu
      > (jesli to ma jakiekolwiek znaczenie)
      -Kr. Jesli nie jest to doktorat z fizyki czastek elemntarnych-raczej na nikim
      wrazenia nie zrobi

znam j.angielski i jestem osoba wolna.
      -Kr. Co druga osoba starajaca sie o legalizacje dysponuje tymi samimi
      atrybutami-a dla twej wiadomosci-Jankesi wola rodziny od osob samotnych

> Bardzo prosze osoby, ktore moze zalatwialy niedawno takie formalnosci o
      > podzielenie sie swymi doswiadczeniami. Bardzo prosze o nie ocenianie mojej
      > decyzji. pozdrawiam Magda
      -Kr. Nie ludz sie,ze ci ktorym sie udalo-podziela sie z toba
      doswiadczeniami,lub udziela jakiejs konstruktywnej rady-przeciez stanowisz dla
      nich KONKURENCJE-mnie to zwisa-ja wylosowalem po pijanemu wize imigracyjna,wiec
      rada w tym zakresie sluzyc raczej nie moge-co najwyzej adresem,pod ktory mozna
      wysylac zgloszenia-ale dokladniejsze dane uzyskasz na stronach "SupeExpressu"-
      DECYZJE POCHWALAM-OSOBY NIE OCENIAM-POWODZENIA!!!
      • Gość: ep9q83hgtbq Re: emigracja do USA IP: 128.103.231.* 26.03.03, 20:07
        Gość portalu: Kraken napisał(a):

> -Kr. Roznie Polki sobie z tym radza-mozesz bedac w kraju "zlapac na dupe"
        > obywatela USA(nie musim byc to rodowity Jankes-moze byc Polak z
        obywatelstwem)-
        > mozesz to samo zrobic przebywajac po drugiej stronie Atlantyku-jednak
        > te "zlote" czasy dla bezpruderyjnych panienek minely-Jankesi mocno ostygli w
        > swych zapalach,bo nasze babki sa zbyt cwane ostatnio i wiedza,ze w razie
        > rozwodu dostaja polowe majatku

Oprocz tego weszly nowe przepisy i facet teraz podpisuje cyrograf wedlug
        ktorego zona nie ma przez 10 lat prawa do zasilku a w zamian za to on ma
        obowiazek ja w 100% utrzymywac nawet gdyby byli rozwiedzeni albo gdyby
        mieszkala z innym. Cos takiego wymaga ze strony faceta naiwnosci lub
        niesamowitego zaufania.

Kobieta moze tez zaplacic za malzenstwo jakiemus desperatowi, na przyklad
        narkomanowi bo jak taki sam nie ma pieniedzy to i panstwo nie ma co z niego
        sciagac.
    • Gość: akaWill Re: emigracja do USA IP: *.snet.net 26.03.03, 19:29
      Nie piszesz co moglabys lub chcialabys robic w USA. Tu wazne sa Twoje studia i
      fakt ze robisz doktorat. Jednym z latwiejszych sposobow emigracji do USA jest
      ten poprzez studia doktoranckie w USA, ale dotyczy raczej kierunkow scislych.
      • cantroll Re: emigracja do USA 26.03.03, 19:33
        Gość portalu: akaWill napisał(a):

> Nie piszesz co moglabys lub chcialabys robic w USA. Tu wazne sa Twoje studia
        i
        >
        > fakt ze robisz doktorat. Jednym z latwiejszych sposobow emigracji do USA
        jest
        > ten poprzez studia doktoranckie w USA, ale dotyczy raczej kierunkow scislych.

Doktorow mniemanologii stosowanej u nas ci dostatek, hehehehe
      • Gość: mada Re: emigracja do USA IP: *.zab.citynet.pl / 10.5.19.* 26.03.03, 20:06
        Gość portalu: akaWill napisał(a):

> Nie piszesz co moglabys lub chcialabys robic w USA. Tu wazne sa Twoje studia
        i
        >
        > fakt ze robisz doktorat. Jednym z latwiejszych sposobow emigracji do USA
        jest
        > ten poprzez studia doktoranckie w USA, ale dotyczy raczej kierunkow scislych.

Hmm niestety to sa nauki politycznesad
        • cantroll Re: emigracja do USA 26.03.03, 20:15
          Gość portalu: mada napisał(a):

> Gość portalu: akaWill napisał(a):
          >
          > > Nie piszesz co moglabys lub chcialabys robic w USA. Tu wazne sa Twoje stu
          > dia
          > i
          > >
          > > fakt ze robisz doktorat. Jednym z latwiejszych sposobow emigracji do USA
          > jest
          > > ten poprzez studia doktoranckie w USA, ale dotyczy raczej kierunkow scisly
          > ch.
          >
          > Hmm niestety to sa nauki politycznesad

To jest wlasnie mniemanologia stosowana, hehehehe. Konczylas Akademie
          Pierwszomajowa?
    • Gość: ep9q83hgtbq Re: emigracja do USA IP: 128.103.231.* 26.03.03, 19:42
      Duzo zalezy od tego z czego ten doktorat. Moze byc mozliwosc sponsorowania
      przez pracodawce.
      • cantroll Re: emigracja do USA 26.03.03, 19:51
        Gość portalu: ep9q83hgtbq napisał(a):

> Duzo zalezy od tego z czego ten doktorat. Moze byc mozliwosc sponsorowania
        > przez pracodawce.

Z turkologii. Moze byc? Moze amerykanskie Turasy, podobnie jak ich ziomale w
        Turlandii tez sponsoruja i "lansuja" polskie blondynki, hehehe?
        • Gość: Elka Re: widzisz Magdziu? IP: *.tnt2.penrith.au.da.uu.net 27.03.03, 11:17
          No i widzisz Magdziu, tak mozna porozmawiac z Polakami. Niz dziwnego ze
          usilujesz sie wyrwac. Nic nie moge poradzic ale, zycze powodzenia. Jesli Ci sie
          uda radze trzymaj sie z dala od polaczkow.
          • Gość: Mada Re: widzisz Magdziu? IP: *.zab.citynet.pl / 10.5.19.* 27.03.03, 12:34
            Gość portalu: Elka napisał(a):

> No i widzisz Magdziu, tak mozna porozmawiac z Polakami. Niz dziwnego ze
            > usilujesz sie wyrwac. Nic nie moge poradzic ale, zycze powodzenia. Jesli Ci
            sie
            >
            > uda radze trzymaj sie z dala od polaczkow.

Dzieki za mile slowasmile
            Ale jesli komus ma sie humor poprawic przez dogryzanie mi to prosze bardzosmile
            na szczescie jeszcze potrafie smiac sie z siebiewinkJa jestem optymistka i wiem
            ze musi sie udac.
            pozdrowienia dla wszystkich ktorzy odpisali

pozdrawiam
            • cantroll Re: widzisz Magdziu? 27.03.03, 14:56

> Dzieki za mile slowasmile
              > Ale jesli komus ma sie humor poprawic przez dogryzanie mi to prosze bardzosmile
              > na szczescie jeszcze potrafie smiac sie z siebiewink

I to jest bardzo cenne. Wcale mi nie chodzilo o dogryzanie, a tylko zeby sie
              troche posmiac. Jak ktos jest mimoza, tak jak te dwie inne panie, to sie
              obrazi, ze deszcz pada. Ty nie jestes. Poza tym wiedzialem, ze ktos ci rzeczowo
              odpowie. Ja tez czasem odpowiadam rzeczowo, ale czasem jestem znudzony -
              posmiac sie nie mozna?

>Ja jestem optymistka i wiem, ze musi sie udac.

"Where is a will, there is a way". Cos ci powiem - 16 lat temu bylem w kraju
              przejsciowym. W pewnym momencie zamknely sie przede mna prawie wszystkie
              mozliwosci dalszej emigracji. Tam gdzie bylem, nie chcialem zostac. Powrot do
              Polski absolutnie nie wchodzil w gre. Dno. Chodzily mi po glowie najbardziej
              fantastyczne pomysly (tonacy brzytwy sie chwyta) jak np. Legia Cudzoziemska (to
              prawie mi sie udalo - dobrze, ze nie do konca, hehehe) lub wyprawa do USA od
              strony Meksyku bez papierow. Znalazlo sie inne wyjscie, znacznie wygodniejsze,
              a niespodziewane. A zatem powodzenia.

> pozdrowienia dla wszystkich ktorzy odpisali

Ja tez odpisalem, wiec tez przyjme pozdrowienia. Mogiem, hehehe?
              • Gość: Mada Re: widzisz Magdziu? IP: *.zab.citynet.pl / 10.5.19.* 27.03.03, 20:40
                cantroll napisał:

> > pozdrowienia dla wszystkich ktorzy odpisali
                >
                > Ja tez odpisalem, wiec tez przyjme pozdrowienia. Mogiem, hehehe?

przeciez pisalam ze dla wszystkichsmile

wiec zeby nie bylo watpliwosci-
                pozdrawiam WSZYSTKICH

Magda
          • cantroll Re: widzisz Magdziu? 27.03.03, 15:24
            Gość portalu: Elka napisał(a):

> No i widzisz Magdziu, tak mozna porozmawiac z Polakami. Niz dziwnego ze
            > usilujesz sie wyrwac. Nic nie moge poradzic ale, zycze powodzenia. Jesli Ci
            sie
            >
            > uda radze trzymaj sie z dala od polaczkow.

A ty sie podmywalas dzisiaj? Ona usiluje sie wyrwac od polaczkow do polaczkow?
            Co za tepy belkot.
        • Gość: Grem Re: emigracja do USA IP: *.prodigy.net.mx 28.03.03, 08:30
          Co za totalne dno. 90% opini pisanych na na ten temat pisana jest rzeczywiscie
          przez fachowcow od dachow albo przez pijane chamstwo. Nie Polacy w Polsce nie
          maja klasy, ale wlasnie szczegolnie w wielu przypadkach Polacy ktorzy wyjechali
          z Polski ktorzy czuja sie jakby wylosowali loterie co w niektorych przydakach
          jest doslowna prawda. W wiekszosci wypadkow,z malymi wyjatkami,to jest belkot
          pijakow, nieukow, ludzi po prostu prymitywnych, ktorych celem zycia jest
          dogryzanie i obrzydzanie zycia innym bo sami chyba maja zycie beznadziejne.
          WSTYD WSTYD WSTYD. Topcie sie we wlasnym blocie ale nie ciagnijcie innych z
          soba.
    • zalamana1 Re: Elka, przeczysz sama sobie 27.03.03, 12:03
      To wy, na wyjezdzie tak "piknie" umiecie odpowiadac i chamstwo swe ukazywac w
      calej krasie.
      Ona chce wyrywac do was, do tego belkotu.

ps. Kraken te 6 mln to jest razem z toba i takimi jak ty. 3/4 Polakow
      startujacych na zielona karte, mieszka poza Polska.
      • Gość: Mirko A czy jestes ladna? IP: *.union01.nj.comcast.net 27.03.03, 14:14
        Przyjmij chamstwo jako objaw slabosci.

Ale:
        Legalnie? A jak szybko? Jesli ponizej 5-7 lat to:
        Tylko slub lub loteria wizowa - Zielona karta w reku w ciagu roku.
        Obywatelswo w ciagu 3-ch w pierwszym wypadku a 5-ciu w drugim.
        Doradzam przylot, zamieszkanie i prace w poblizu jakiejs bazy wojskowej. N.p.
        jako kelnerka. To, ze Armia pozwala zolnierzom deponowac sperme w lodowkach
        przechowalni jest objawem pewnego zjawiska, ktore mozesz wykorzystac, jesli
        zechcesz spotkac kogos bardziej ekscytujacego niz polski fachowiec od dachow,
        przy calym szacunku do polskich fachowcow.
        Mlodzi, silni, zdrowi, nagrzani i przestraszeni rychlym wyjazdem w zakurzone i
        upiornie gorace nieznane.

Jedno jest pewne: NICZEGO nie zalatwisz na Tym forum poza watpliwa satysfakcja
        z dyskusji o roznych odcieniach.

• Gość: ep9q83hgtbq Re: A czy jestes ladna? IP: 128.103.231.* 27.03.03, 16:31
          Gość portalu: Mirko napisał(a):

> Doradzam przylot, zamieszkanie i prace w poblizu jakiejs bazy wojskowej. N.p.
          > jako kelnerka. To, ze Armia pozwala zolnierzom deponowac sperme w lodowkach
          > przechowalni jest objawem pewnego zjawiska, ktore mozesz wykorzystac, jesli
          > zechcesz spotkac kogos bardziej ekscytujacego niz polski fachowiec od dachow,
          > przy calym szacunku do polskich fachowcow.

To by byl plus meza-zolnierza. Minus jest taki, ze sa to faceci tak szkoleni by
          byc nieczulymi na przemoc i z tym jest problem w rodzinach wojskowych. Paru
          facetow zamordowalo zony po powrocie z Afganistanu.
      • cantroll Re: Elka, przeczysz sama sobie 27.03.03, 15:21
        zalamana1 napisała:

> To wy, na wyjezdzie tak "piknie" umiecie odpowiadac i chamstwo swe ukazywac w
        > calej krasie.

Ja nie jestem na zadnym wyjezdzie. Ja tam mieszkam i to od dawna. Co do
        chamstwa, to jest to oczywiscie chamstwo w/g ciebie jak ja troche podre z niej
        lacha na forum (czy to co napisalem nie jest zreszta prawda?), ale za to nie
        bedzie chamstwem jak ona czy jakas inna (bo i taka mozliwosc rozwaza) omota
        jakiegos leszcza po to zeby dostac zielona karte. Jak Kali ukrasc komus krowe,
        to bardzo dobrze?

> Ona chce wyrywac do was, do tego belkotu.

O tym czy tu jest belkot czy nie wiesz b. malo.

> ps. Kraken te 6 mln to jest razem z toba i takimi jak ty. 3/4 Polakow
        > startujacych na zielona karte, mieszka poza Polska.

Czyli 4,5 mln z tych starajacych sie mieszka poza Polska? Z Polski tylko 1,5
        mln, bo w Polsce jest cool, hehehehe? Koniowi takie teksty. Sama tu niedawno
        wylas jak to w Polsce fajnie sie szuka pracy? Juz znalazlas i rogi ci wyrosly?
        Typowe dla polaczkow.
        • Gość: Mada dzieki IP: *.zab.citynet.pl / 10.5.19.* 27.03.03, 20:54
          Dziekuje bardzo wszystkim za zainteresowanie moim postem i kilka usmiechow- (ja
          jako blondynka sponsorowana przez turkasmile)

tak jak myslalam cudow nie ma- jednak zaryzykuje co ma byc to i tak bedzie. Mam
          tam przyjaciol i daleka rodzine wiem ze moge na nich liczyc na poczatku.

A Wam wszystkim zycze zebyscie byli szczesliwi tam gdzie mieszkacie, bo kazde
          miejsce stanie sie ojczyzna jesli jest sie tam szczesliwym. A jak to bedzie w
          moim przypadku to czas pokaze jednak wiem ze jesli nie zaryzykuje to bede tego
          zalowac.
          • Gość: Kraken Re: dzieki IP: *.ipt.aol.com 28.03.03, 07:52

> Dziekuje bardzo wszystkim za zainteresowanie moim postem i kilka usmiechow-
            (ja
            >
            > jako blondynka sponsorowana przez turkasmile)
            >
            > tak jak myslalam cudow nie ma- jednak zaryzykuje co ma byc to i tak bedzie.
            Mam
            >
            > tam przyjaciol i daleka rodzine wiem ze moge na nich liczyc na poczatku.
            >
            > A Wam wszystkim zycze zebyscie byli szczesliwi tam gdzie mieszkacie, bo kazde
            > miejsce stanie sie ojczyzna jesli jest sie tam szczesliwym. A jak to bedzie w
            > moim przypadku to czas pokaze jednak wiem ze jesli nie zaryzykuje to bede
            tego
            > zalowac.
            -Kr. swietna odpowiedz-ZYCZE POWODZENIA I SZCESCIA W PRZYPADKU ZDOBYCIA
            OBYWATELSRWA INNEGO NIZ POSLKIE- -i trzymaj sie rady ktorejs z forumowiczek-JAK
            NAJDALEJ OD "POLONII"-ZNAJDZ KILKA ZAUFANYCH OSOB-I TYCH SIE TRZYMAJ-JESZCZE
            RAZ POWODZENIA!!!!
        • Gość: Mada Re: Elka, przeczysz sama sobie IP: *.zab.citynet.pl / 10.5.19.* 27.03.03, 22:00
          cantroll napisał:

Co do
          > chamstwa, to jest to oczywiscie chamstwo w/g ciebie jak ja troche podre z
          niej
          > lacha na forum (czy to co napisalem nie jest zreszta prawda?), ale za to nie
          > bedzie chamstwem jak ona czy jakas inna (bo i taka mozliwosc rozwaza) omota
          > jakiegos leszcza po to zeby dostac zielona karte.

Co do chamstwawink jak pisalam o nic sie nie obrazam

Ale w ogole nie bralam pod uwage mozliwosci malzenstwa w zamian za obywatelstwo
          ( ale ze mnie idealistkasmile) kiedy pisalam ze jestem osoba wolna mialam na
          mysli, ze bez zobowiazan- nie mam dzieci jestem odpowiedzialna tylko za siebie
          jesli cokolwiek nie wyjdzie tylko ja bede za to placic, nie ucierpi na tym nikt
          z moich bliskich.
          Mimo wszystko nie jestem az tak zdeterminowana aby zwiazac sie z obcym
          czlowiekiem na minimum 2 lata wiec ta opcja w zadnym wypadku nie wchodzi w gresad

Pojawila sie jednak kolejna opcja- jak najbardziej legalna i uczciwa zeby nie
          zapeszyc opisze dopiero po weekendzie

czesc i nie wkurzajcie sie wszyscy az taksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka