Dodaj do ulubionych

Mamy z Francji pomocy

IP: *.* 06.11.02, 16:26
Mam problem. Babcia mojego męża urodziła się we Francji tam pracowała, potem przeniosła się do Polski ale z Francji miała emeryturę. Niestety odeszła od nas w poprzednim tygodniu. Czy we Francji istnieje coś takiego jak zasiłek pogrzebowy? Bo w Polsce nam nie przysługuje, a rodzice męża emeryci pokryli pogrzeb z własnych pieniędzy.Bardzo prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: romain Re: Mamy z Francji pomocy IP: *.* 06.11.02, 17:25
      Witaj Ewo!Na twoim miejscu zadzwonilabym do Ambasady Francji w Polsce (lub do Konsulatu najblizszego twojemu miejscu zamieszkania) i wytlumaczylabym na czym sprawa polega.Tak, czy inaczej macie,jako spadkobiercy, obowiazek poinformowania instytucji francuskich o smierci osoby, ktora pobiera emeryture od panstwa (Francji).W konsulatach i Ambasadzie pracuja osoby mowiace po polsku, wiec nie powinniscie miec z tym zadnego problemu.Sadze, ale nie wiem na pewno, ze taki zasilek jest wyplacany, badz tez mozecie liczyc na zwrot kosztow pogrzebu, ale jak powiedzialam nie wiem czy na pewno tak jest. Francuskie sluzby konsularne sa zobowiazane udzielic wam wszystkich informacji.Jezeli jednak potrzebowalibyscie jakis informacji z Francji, sluze pomoca.Pozdrawiam!
      • Gość: ez Re: Mamy z Francji pomocy IP: *.* 07.11.02, 12:20
        Spróbujemy, mama męża mówi dobrze po francusku więc nie ma problemu. Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka