aksiegowy Re: Niezaleznosc finansowa 05.01.07, 20:38 to bardzo ciekawe zagadnienie - masz cos do powiedzenia? A tak na marginesie - mini sonda Ile trzeba miec majatku (net) by mozna naprawde byc niezaleznym finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk1 Re: Niezaleznosc finansowa 05.01.07, 20:51 Nie trzeba miec ani grosza by byc niezaleznym finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
aksiegowy Re: Niezaleznosc finansowa 05.01.07, 21:02 rozumiem ze spisz pod mostem, jesz obierki, i chodzisz w beczce po sledziach jak przyjechalem to wydawalo mi sie ze wystarczy 50K rocznego dochodu (po podatku i indexowanego co roku wraz ze wrostem kosztow zycia) + wyplacony dom teraz mysle ze 150K nie bylo by za duzo Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk1 Re: Niezaleznosc finansowa 05.01.07, 21:03 A ja rozumiem, ze dla ksiegowego "dochody" to to samo co "majatek netto". Moglbys mi powiedziec, gdzie pobierales nauki ? Odpowiedz Link Zgłoś
aksiegowy Re: Niezaleznosc finansowa 06.01.07, 02:11 masz racje takze praca rak wlanych go wytrwarza - ale to nie jest niezaleznosc finansowa. no i zeby bylo jasne - kiedys myslalem ze wystarczy 1mm gotowki (czyli 50k rocznie) a teraz nie mysle o ilosci majatku ale ile ten majatek moze wytworzyc dochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
yaponczyk1 Re: Niezaleznosc finansowa 06.01.07, 02:28 Aha. Czyli osobnik, ktory zarabia milion dolarow rocznie i wszystkie je wydaje na przyjemnosci ale majatku zadnego nie ma- nie jest NIEZALEZNY FINANSOWO. Cyzli inaczej- zarabia banke na rok, leasuje samochod za 100K i mieszka w apartamencie za 10 K miesiecznie, NIE jest niezalezny finansowo. Czyli po prostu jest finasowo ZALEZNY. Zas Polak ktory mieszka w piwnicy wlasnego domu a wynajmuje gore tego domu i ma z tego na czysto 1000 miesiecznie- jest finansowo NIEZALEZNY. Dobrze zesmy to sobie wyjasnili.... Co to jest 1 mm gotowki? milimetr ? Odpowiedz Link Zgłoś
hotdog1 Re: Niezaleznosc finansowa 06.01.07, 02:11 Bruner zaloz tablice z dykty i spaceruj po ulicy to bedziesz nie zalezny. Odpowiedz Link Zgłoś
onnnnn Re: Niezaleznosc finansowa 06.01.07, 03:17 Rokefeler kiedy powiedzial, ze "nalezy miec tylko troche wiecej niz ma sie obecnie". Odpowiedz Link Zgłoś
aksiegowy Re: Niezaleznosc finansowa 06.01.07, 04:12 dobrze powiedzial, ale zapomnial dodac ze apetyt rosnie w miare jedzenia. Jednemu wystarczy beczka po sledziach, a innemu bedzie malo w 6000sf domie. Odpowiedz Link Zgłoś
onnnnn Re: Niezaleznosc finansowa 06.01.07, 04:52 Zmartwie ciebie zapewne, ale bylo o tym powiedziane w jego wypoowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sascar Re: Niezaleznosc finansowa 06.01.07, 04:42 Definicja bylaby, byc finansowo zabezpieczonym wystarczajaco, by do konca zycia zyc na wybranym albo wyzszym poziomie, bez potrzeby martwienia sie o dochod. W rzeczywistosci dla tych z nas, ktorzy nie urodzili sie ze 100 milionami dolarow, znaczy to by ich pieniadze albo biznesy pracowaly bez ich w to ingerencji i przynosily na tyle dochodu by mozna z tego zyc, zawsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kadi-lak Re: Niezaleznosc finansowa 06.01.07, 15:16 Niezaleznosc finansowa i zabezpieczenie finansowe do konca zycia to dwie kompletnie rozne rzeczy. Stosujesz definicje sprzedawcow whole life insurrance albo firm namawiajacych ludzi do pracy w domu przy stuffing envelopes. Odpowiedz Link Zgłoś
sascar Re: Niezaleznosc finansowa 10.01.07, 05:48 No wiec jak ty kadilaku widzisz niezaleznosc finansowa? Oswiec, ze mnie biednego, niedouczonego rodaka. Odpowiedz Link Zgłoś
kawalerowicz Re: Niezaleznosc finansowa 06.01.07, 05:02 Ja jestem z takiego miejsca w Polsce, gdzie przetrwanie bylo zaszczytem(chyba ciagle jest). Nie wiem co chciales powiedziec, ale Noa, byl najleprzym przykladen czlowieka, ktorzy umial przetrwac. Arke zbudowali amataorzy, a Tytanika najlepsi zawodowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Re: Niezaleznosc finansowa 06.01.07, 20:30 Zycie z odsetek ze zgromadzonego kapitalu lub z inwestcji gieldowych. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Re: Niezaleznosc finansowa 06.01.07, 20:53 Kazdy pracujacy powinien dazyc do niezaleznosci finansowej to powinno byc jego celem a nie wyrabianie do konca zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
marych7 Re: Niezaleznosc finansowa 10.01.07, 01:00 Bruno , agdzie masz tablice z dykty ? Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Re: Niezaleznosc finansowa 10.01.07, 21:23 Liczy sie tylko kasa nie jakas robota.Najwazniejszy jest kapital >albo sie go posiada albo trzeba wyrabiac do konca swoich dni. Odpowiedz Link Zgłoś