Dodaj do ulubionych

Holandia dla informatyka

21.11.01, 09:36
Witam wszystkich,

Poszukuję informacji na temat możliwości zatrudnienia w Holandii w zawodzie
informatyka. Może ktoś z Was wie co i jak się dzieje na rynku pracy (w tym
sektorze) w Holandii. Będę wdzięczny za podpowiedzi, może jakieś linki itp.

Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • agatka123 Re: Holandia dla informatyka 23.11.01, 10:49
      hej,
      ja tez wkrotce przeprowadzam sie do Holandii i rowniez bede poszukiwac pracy w
      IT. W tej chwili sytuacja nie wyglada najlepiej, wiekszosc firm nie prowadzi
      rekrutacji. Najlatwiejszym sposobem jest zatrudnienie poprzez headhunter'ow
      • Gość: Bolo Re: Holandia dla informatyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.01, 19:16
        Byłem miesiąc temu na interview w Rotterdamie. Odpadłem z powodu braku
        znajomości niemieckiego.
        • Gość: Lena Re: Holandia dla informatyka IP: *.upc-d.chello.nl 27.11.01, 18:51
          Gość portalu: Bolo napisał(a):

> Byłem miesiąc temu na interview w Rotterdamie. Odpadłem z powodu braku
          > znajomości niemieckiego.

Jezeli chce sie pracowac w NL i nie zna sie holenderskiego trzeba umiec angielski
          i niemiecki. Proponuje zostawic swoje CV w sieci. Duzo jest bankow pracy gdzie
          poszukuje sie pracownikow.

Powodzonka i pozdrowionka.
          • Gość: mixt Re: Holandia dla informatyka IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.06.02, 18:08
            a jakieś adresy tychże banków?
            • Gość: Viljoen Re: Holandia dla informatyka ale nie polskiego! IP: *.proxy.aol.com 30.06.02, 21:41
              Gość portalu: mixt napisał(a):

> a jakieś adresy tychże banków?

Po co Ci adresy i linki?. Holandia nie potrzebuje informatykow z Polski.
              Otrzymac oferte pracy jest praktycznie niemozliwoscia.W rozmowach wszyscy sa mili
              ale niestety nie interesuje ich Polak informatyk.Trzeba miec dobre wejscia i
              uklady,zeby zalapac sie do pracy jako informatyk.Osobiscie znam 14 ludzi z
              Polski,ktorzy starali sie zalapac do pracy w swoim zawodzie w ostatnich trzech
              latach.Rezultat jest taki,ze zaden z nich nie zostalzatrudniony.Dlaczego?.Bariery
              jezykowe i niestety dalej uwazaja nas za trzeci swiat.
              • Gość: k Re: Holandia dla informatyka ale nie polskiego! IP: *.kub.nl 30.06.02, 22:59
                > Holandia nie potrzebuje informatykow z Polski.
                > Otrzymac oferte pracy jest praktycznie niemozliwoscia.(...) Dlaczego?.
                >Bariery
                > jezykowe i niestety dalej uwazaja nas za trzeci swiat.

Glownym powodem jest fakt, ze nie jestesmy czlonkiem UE. Obywatele panstw UE maja
                zawsze pierwszenstwo w zatrudnieniu w panstwach Unii.
                • Gość: Viljoen Re: Holandia dla informatyka ale nie polskiego! IP: *.proxy.aol.com 01.07.02, 05:05
                  Gość portalu: k napisał(a):

> > Holandia nie potrzebuje informatykow z Polski.
                  > > Otrzymac oferte pracy jest praktycznie niemozliwoscia.(...) Dlaczego?.
                  > >Bariery
                  > > jezykowe i niestety dalej uwazaja nas za trzeci swiat.
                  >
                  > Glownym powodem jest fakt, ze nie jestesmy czlonkiem UE. Obywatele panstw UE ma
                  > ja
                  > zawsze pierwszenstwo w zatrudnieniu w panstwach Unii.

> Czy wierzysz w to,ze jak Polska bedzie czlonkiem UE to wszystko sie zmieni
                  > i Polakow zaczna zatrudniac na zachodzie?.Zobacz ile ofert pracy dla
                  > informatykow z Indii zaproponowala Anglia i Niemcy, ze o USA nie wspomne.
                  > To sa tysiace ofert a jestem pewny,ze polscy informatycy nie ustepuja az tak
                  > bardzo hindusom a jednak Niemcy wola hindusow.Anglikow jestem w stanie
                  > zrozumiec.Dawna kolonia brytyjska i jezyk angielski.Sami hindusi preferuja
                  > Anglie i USA.
                  • Gość: k Re: Holandia dla informatyka ale nie polskiego! IP: *.kub.nl 01.07.02, 08:00
                    > > Czy wierzysz w to,ze jak Polska bedzie czlonkiem UE to wszystko sie zmieni
                    >
                    > > i Polakow zaczna zatrudniac na zachodzie?.Zobacz ile ofert pracy dla
                    > > informatykow z Indii zaproponowala Anglia i Niemcy, ze o USA nie wspomne.
                    > > To sa tysiace ofert a jestem pewny,ze polscy informatycy nie ustepuja az t
                    > ak
                    > > bardzo hindusom a jednak Niemcy wola hindusow.Anglikow jestem w stanie
                    > > zrozumiec.Dawna kolonia brytyjska i jezyk angielski.Sami hindusi preferuja
                    >
                    > > Anglie i USA.

Oczywiscie, ze Polakom bedzie wowczas latwiej tutaj znalezc zatrudnienie, na
                    pewno latwiej niz obecnie. Mieszkam w Holandii i podobnie jak w innych krajach UE
                    istnieje tu przepis o pierwszenstwu zatrudnienia ludzi z UE. Zanim jakikolwiek
                    pracodawca zatrudni osobe spoza Unii, musi udowodnic, ze poszukiwal kandydatow na
                    dane stanowisko w krajach nalezacych do Unii, ale nie znalazl. Przepisy te sa
                    bardzo skrupulatnie przestrzegane i zdarza sie, ze osobom spoza UE odmawia sie
                    zatrudnienia argumentujac, ze pracodawca nie szukal pracownikow w UE w sposob
                    wystarczajacy. Dotyczy to np. takze odplatnosci za studia: najnizsze sa dla UE,
                    drozsze dla mieszkancow USA, a najdrozsze dla reszty swiata.
    • mister1 Re: Holandia dla informatyka 01.07.02, 10:17
      pracy dla informatykow jest w NL dosyc (sam tez jestem informatykiem)
      - caly problem to zezwolenie na prace (paszport unijny).
      Jezyk angielski wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka