right_wing 16.03.07, 10:25 Podziekujcie Bushowi. Jak tak dalej pojdzie to zaraz frank szwajcarski was wyprzedzi, a sklepowa z GSu w Monkach bedzie zarabiac tyle co wy biznesmani w USA, haha. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jp.hi Re: Dolary juz prawie nic nie warte 16.03.07, 10:34 U mnie dolar ciagle tyle samo warty. Podrozaly co prawda hamburgery o 25c ale jak swiat swiatem zawsze drozaly. Potanialy za to telewizory plazmowe i LCD. Odpowiedz Link Zgłoś
zorbathegreek Re: Dolary USA juz prawie nic nie warte 16.03.07, 10:55 jp.hi napisał: U mnie dolar ciagle tyle samo warty. Podrozaly co prawda hamburgery o 25c ale jak swiat swiatem zawsze drozaly. Potanialy za to telewizory plazmowe i LCD. - Hamburgery powinny u ciebie potaniec, bo w nich coraz mniej miesa, a coraz wiecej przetworzonych (recycled) odpadow. Telewizory tanieja, bo Chinczycy je coraz taniej produkuja. Ale spadek kursu USD musi wywolac wzrost cen w U$A, gdyz nizszy kurs dolara oznacza wyższe ceny ropy, czyli wyzsze koszta transportu, ogrzewania, klimatyzacji itd.. I jak pisalem, to dolary U$A przestaly byc cokolwiek warte w latach 1970tych, gdy prezydent Nixon "zawiesil tymczasowo" ich wymienialnosc na zloto, na skutek recesji zwiazanej z nieudanym najazdem U$A na Wietnam i okoliczne kraje. Od tego czasu USD funcjonowal glownie jako symbol, ale z roku na rok coraz slabszy. Sila i prestiz USD spada wraz ze spadkiem sily i prestizu U$A. To chyba normalne. Nadchodza czasy euro i waluty ChRL, ktora, w odroznieniu od dolara U$A, jest warta wiecej niz mozna za nia otrzymac w kantorze... Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Dolary USA juz prawie nic nie warte 17.03.07, 21:00 a przy okazji zmniejszyli rozmiar bulki. Smak wszystkiego jest w miare tragiczny, w ten twor miesny lepiej sie nie wpatrywac i lepiej lykac bez zucia to nie bedzie niespodzianek. Odpowiedz Link Zgłoś
zorbathegreek Re: Dolary juz prawie nic nie warte 16.03.07, 10:51 Przestaly byc cokolwiek warte w latach 1970tych, gdy prezydent Nixon "zawiesil tymczasowo" ich wymienialnosc na zloto, na skutek recesji zwiazanej z nieudanym najazdem U$A na Wietnam i okoliczne kraje. Od tego czasu USD funcjonowal glownie jako symbol, ale z roku na rok coraz slabszy. Sila i prestiz USD spada wraz ze spadkiem sily i prestizu U$A. To chyba normalne. Nadchodza czasy euro i waluty ChRL, ktora, w odroznieniu od dolara U$A jest warta wiecej niz mozna za nia otrzymac w kantorze... Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Stare dolary 16.03.07, 11:30 Mam problem. Zostalo mi troche dolarow z mojego ostatniego pobytu w USA przed 11 wrzesnia 2001. Od tego czasu nie odwazylam sie tam pojechac! Ktos napisal, ze te stare dolary beda dalej wazne, ale w kantorze w Polsce nie chieli ich wymienic i to wlasnie tam dowiedzialam sie, ze sa juz od dlugiego czasu nowe. Gdybym NIE POJECHALA wiecej do Stanow, to co mam z nimi zrobic (oprocz oddania ich forumowiczom)? Odpowiedz Link Zgłoś
zorbathegreek Re: Stare dolary 16.03.07, 11:35 Postaraj sie je wymienic w banku, np. PEKAO (PKO SA). Tam maja gorszy kurs niz w kantorze, ale powinni przyjac KAZDY dolar USA. Chyba, ze bankierzy stracili resztke zaufania do USD, czemu bym sie wcale nie dziwil... pia.ed napisała: Mam problem. Zostalo mi troche dolarow z mojego ostatniego pobytu w USA przed 11 wrzesnia 2001. Od tego czasu nie odwazylam sie tam pojechac! Ktos napisal, ze te stare dolary beda dalej wazne, ale w kantorze w Polsce nie chieli ich wymienic i to wlasnie tam dowiedzialam sie, ze sa juz od dlugiego czasu nowe. Gdybym NIE POJECHALA wiecej do Stanow, to co mam z nimi zrobic (oprocz oddania ich forumowiczom)? Odpowiedz Link Zgłoś
nadau Bo coraz trudniej zyć na krechę ! 16.03.07, 12:07 finanse.wp.pl/POD,11,wid,8774851,prasa.html?P%5Bpage%5D=2 Odpowiedz Link Zgłoś
zorbathegreek Re: Bo coraz trudniej zyć na krechę ! 16.03.07, 12:09 I w Polsce , i w U$A! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Dolary 17.03.07, 20:43 W banku sie nie pytalam, ale PEKAO.SA ma niemal identyczny kurs jak kantory. Niedawno wymienialam tam inna walute. Natomiast z doswiadczenia sprzed kilku lat wiem, ze PKO mialo niesamowicie niski kurs, to bylo niemal oszustwo! Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Bo coraz trudniej zyć na krechę ! w Polsce! 18.03.07, 01:13 masz racje Nadau, to straszne: "Natomiast sprawa może stać się bardzo ważna pod koniec tego czy w początkach przyszłego roku, gdyby spełniły się czarne scenariusze dla USA. Wtedy gorsza koniunktura w amerykańskiej gospodarce stopniowo przekładałaby się na pogorszenie globalnej koniunktury, w tym u naszego zachodniego sąsiada. Niemcy są największym odbiorcą naszego eksportu. Natomiast dużo większy wpływ ma kondycja rynku nieruchomości w USA na nasze rynki finansowe. Niepokój o stan amerykańskiej gospodarki zwiększa ryzyko inwestycji. To zazwyczaj powoduje mniejsze zainteresowanie aktywami z takich krajów, jak Polska. Już teraz to widzimy. Zwiększa się dysproporcja między rentownością polskich i niemieckich obligacji, złoty przestał zyskiwać, mimo korzystnych wiadomości z gospodarki, słabnie giełda. Ta druga jest szczególnie zagrożona ze względu na to, że kryzys na rynku nieruchomości zaczyna uderzać w notowania firm finansowych na świecie. To przyczynia się do jeszcze większego przewartościowania naszych banków względem nich. Stopy procentowe wzrosną także u nas Koszty obsługi zobowiązań dalej się zwiększą Od kondycji rynku nieruchomości za oceanem większy wpływ na sytuację na naszym rynku mieszkaniowym mają wysokie ceny oraz koszty obsługi zadłużenia. Pierwsze powodują konieczność zaciągania większych kredytów." itd. Odpowiedz Link Zgłoś
burgerking1 Re: Bo coraz trudniej zyć na krechę ! w Polsce! 18.03.07, 02:51 Ameryka tzn USa da sobie rade ,nie takie kryzysy przezywala !!! Kiedy USA ma czkawke !! to Europa jest w letargu lub w stanie smierci klinicznej !! Odpowiedz Link Zgłoś