brittany 05.04.07, 18:55 Dziewczyny , czy bylyscie w Maroko /agadir albo Marrakesz? chetnie poslucham porad i opowiesci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monigrove Re: Maroko 09.04.07, 18:09 Zalezy co chcesz wiedziec? Ja mieszkalam w Agadirze przez pol roku w 2001 r. Moglo sie troche zmienic, ale pytaj, chetnie odpowiem. W skrocie Agadir ma piekne plaze, natomiast Marakesh jest ok na krotki pobyt kilkudniowy, po to, by obejrzec miasto. Jezeli wybierasz sie na wakacje, to raczej polecam Agadir. Odpowiedz Link Zgłoś
brittany Re: Maroko 09.04.07, 19:37 prawde mowiac 99% osob zapytanych przeze mnie co sadza o Maroku powiedzialo ze nie polecaja ... chodzi mi o urlopowanie a nie wycieczke poznawcza Odpowiedz Link Zgłoś
monigrove Re: Maroko 14.04.07, 18:33 Czesc to ponownie ja, Wiesz co nie wiem, ja tam pracowalam i mieszkalam, i szczerze mowiac wszyscy moi znajomi, ktorzy tam byli byli zachwyceni. Ale wszystko zalezy od gustu. Jezeli chodzi o klase hoteli, to Egipt na pewno przewyzsza Maroko, morze tez tam cieplejsze. Mnie sie natomiast podobalo ze wzgledu na specyficzny klimat i niespotykana w innych krajach arabskich egzotyke. Wiesz, ja mieszkalam takze pol roku w Tunezji, pol roku w Egipcie, Grecji i 5 lat na Cyprze i szczerze mowiac Maroko z tych wszystkich krajow mnie i mojemu mezowi wydaje sie najpiekniejsze i zawsze bedziemy tam wracac. Ale, jak juz wspomnialam rzecz gustu. Najlepiej chyba przekonac sie na wlasnej skorze. Zycze podjecia wlasciwej decyzji jezeli nadal rozwazasz plany urlopowe. Pozdrawiam, Moni Odpowiedz Link Zgłoś
annie_pl Re: Maroko 21.04.07, 14:45 Hej, my sie wlasnie wybieramy na wczasy do Agadiru) Strasznie mnie neci egzotyka i mam nadzieje ze nie zabraknie mi jej wlasnie tam. Moni jesli mozesz poradzic co warto zobaczyc to bede nieslychanie dzwieczna) A tak poza tym to Zi ciebie niezla Globtroterka - zazdroszcze podrozy) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Maroko 21.04.07, 19:53 bylismy w Marakeszu na Boze Narodzenie -4 dni -w zupelnosci wystarczy aby zwiedzic porzadnie miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Maroko 21.04.07, 19:54 Marrakesz: wersja negatwyna: brudno, jakies bezpanskie koty, o wszystko trzeba sie targowac, samochody jezdza jak chca, przerosnieta jagniecina serwowana jako danie lokalne wersja pozytywna: tanie hotele, tanie jedzenie, super klimaty wieczorem, poranne nawolywania mullow, medina tetniaca zyciem moja wersja: przystanek w drodze do Atlasu PS. Tak wogole to Marakesz jest jednym ze swietych miast hippisów. Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: Maroko 21.04.07, 22:47 Ja co prawda nie urlopowo, ale bylam w Maroko kilkanascie razy sluzbowo, bo kilka lat temu pracowalam nad projektem w marokanskim oddziale firmy. Jesli wolisz urlop nad morzem, to moim zdaniem Essaouira jest duzo ladniejsza od Agadiru, tez co prawda bardzo nastawiona na turystow, ale troche bardziej wysublimowana niz Agadir. Ogolnie Maroko ma swoj niezaprzeczalny urok. Podobnie jak przedmowca, tez polecalabym wypad w gory Atlas, sporo nie-turystycznego Maroka mozna tez zobaczyc wynajmujac samochod i zwiedzajac mniej oblegane miasta jak np. Fez czy Meknes. Fakt, ze trzeba miec mocne nerwy, zeby tam prowadzic samochod, ale glowne drogi sa lepszej jakosci, niz by sie mozna spodziewac, i kierowcy, aczkolwiek niezdyscyplinowani, nie sa chamscy. Jesli tam sie wybierasz na dluzej, to warto wiedziec, ze wszystkie towary importowane sa w Maroku bardzo drogie. Np. importowane kosmetyki kosztuja ponad dwa razy tyle, co w UK, wiec za zapominalstwo potem sie slono placi Poza miejscami turystycznymi, kobieta Europejka nadal wzbudza konsternacje, chociaz musze przyznac, ze nigdy mnie nie spotkalo nic chamskiego ani niebezpiecznego, co najwyzej nachalne "gapienie sie" na ulicy. Poruszalam sie tam z kolezanka i czasami sama, i nigdy mnie nic nieprzyjemnego nie spotkalo. Co prawda ja mam ciemne wlosy, ale za to krotkie, co w Maroku jest ewenementem, bo tamtejsze kobiety, prawie jak jeden maz, nosza dlugie wlosy. Pomaga zawiazanie na glowie chustki, nawet takiej typu bandana, wtedy ludzie odnosza sie z wiekszym szacunkiem. Natomiast w miejscach typowo turystycznych, typu Essauira, Agadir, Marrakech, to wlasciwie wszystko jest dozwolone, bo cala lokalna ekonomia jest nastawiona na turystow. Zaczepki slowne tez tam sa czestsze, kazdy Ci chce cos sprzedac :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
n20062006 Re: Maroko 26.04.07, 23:56 dwa tygodnie temu byliśmy w Maroko z naszym 10 miesięcznym synkiem. Nie zapomniane chwile. Na pewno tam wrócimy. Odpowiedz Link Zgłoś