05.04.07, 18:55
Dziewczyny ,
czy bylyscie w Maroko /agadir albo Marrakesz?
chetnie poslucham porad i opowiesci

Obserwuj wątek
    • monigrove Re: Maroko 09.04.07, 18:09
      Zalezy co chcesz wiedziec? Ja mieszkalam w Agadirze przez pol roku w 2001 r.
      Moglo sie troche zmienic, ale pytaj, chetnie odpowiem.
      W skrocie Agadir ma piekne plaze, natomiast Marakesh jest ok na krotki pobyt
      kilkudniowy, po to, by obejrzec miasto. Jezeli wybierasz sie na wakacje, to
      raczej polecam Agadir.
      • brittany Re: Maroko 09.04.07, 19:37

prawde mowiac 99% osob zapytanych przeze mnie co sadza o Maroku powiedzialo ze
        nie polecaja ...
        chodzi mi o urlopowanie a nie wycieczke poznawcza
        • monigrove Re: Maroko 14.04.07, 18:33
          Czesc to ponownie ja,

Wiesz co nie wiem, ja tam pracowalam i mieszkalam, i szczerze mowiac wszyscy moi
          znajomi, ktorzy tam byli byli zachwyceni. Ale wszystko zalezy od gustu. Jezeli
          chodzi o klase hoteli, to Egipt na pewno przewyzsza Maroko, morze tez tam
          cieplejsze. Mnie sie natomiast podobalo ze wzgledu na specyficzny klimat i
          niespotykana w innych krajach arabskich egzotyke. Wiesz, ja mieszkalam takze pol
          roku w Tunezji, pol roku w Egipcie, Grecji i 5 lat na Cyprze i szczerze mowiac
          Maroko z tych wszystkich krajow mnie i mojemu mezowi wydaje sie najpiekniejsze i
          zawsze bedziemy tam wracac. Ale, jak juz wspomnialam rzecz gustu. Najlepiej
          chyba przekonac sie na wlasnej skorze.

Zycze podjecia wlasciwej decyzji jezeli nadal rozwazasz plany urlopowe.

Pozdrawiam,

Moni
          • annie_pl Re: Maroko 21.04.07, 14:45
            Hej,

my sie wlasnie wybieramy na wczasy do Agadirusmile)
            Strasznie mnie neci egzotyka i mam nadzieje ze nie zabraknie mi jej wlasnie tam.
            Moni jesli mozesz poradzic co warto zobaczyc to bede nieslychanie dzwiecznawink)

A tak poza tym to Zi ciebie niezla Globtroterka - zazdroszcze podrozysmile)

Pozdrawiam
    • gato.domestico Re: Maroko 21.04.07, 19:53
      bylismy w Marakeszu na Boze Narodzenie -4 dni -w zupelnosci wystarczy aby
      zwiedzic porzadnie miasto.
    • xiv Re: Maroko 21.04.07, 19:54

Marrakesz:

wersja negatwyna: brudno, jakies bezpanskie koty, o wszystko trzeba sie
      targowac, samochody jezdza jak chca, przerosnieta jagniecina serwowana jako
      danie lokalne

wersja pozytywna: tanie hotele, tanie jedzenie, super klimaty wieczorem, poranne
      nawolywania mullow, medina tetniaca zyciem

moja wersja: przystanek w drodze do Atlasu

PS. Tak wogole to Marakesz jest jednym ze swietych miast hippisów.
    • ewunia_uk Re: Maroko 21.04.07, 22:47
      Ja co prawda nie urlopowo, ale bylam w Maroko kilkanascie razy sluzbowo, bo
      kilka lat temu pracowalam nad projektem w marokanskim oddziale firmy.
      Jesli wolisz urlop nad morzem, to moim zdaniem Essaouira jest duzo ladniejsza
      od Agadiru, tez co prawda bardzo nastawiona na turystow, ale troche bardziej
      wysublimowana niz Agadir.

Ogolnie Maroko ma swoj niezaprzeczalny urok. Podobnie jak przedmowca, tez
      polecalabym wypad w gory Atlas, sporo nie-turystycznego Maroka mozna tez
      zobaczyc wynajmujac samochod i zwiedzajac mniej oblegane miasta jak np. Fez czy
      Meknes. Fakt, ze trzeba miec mocne nerwy, zeby tam prowadzic samochod, ale
      glowne drogi sa lepszej jakosci, niz by sie mozna spodziewac, i kierowcy,
      aczkolwiek niezdyscyplinowani, nie sa chamscy.

Jesli tam sie wybierasz na dluzej, to warto wiedziec, ze wszystkie towary
      importowane sa w Maroku bardzo drogie. Np. importowane kosmetyki kosztuja
      ponad dwa razy tyle, co w UK, wiec za zapominalstwo potem sie slono placi smile

Poza miejscami turystycznymi, kobieta Europejka nadal wzbudza konsternacje,
      chociaz musze przyznac, ze nigdy mnie nie spotkalo nic chamskiego ani
      niebezpiecznego, co najwyzej nachalne "gapienie sie" na ulicy. Poruszalam sie
      tam z kolezanka i czasami sama, i nigdy mnie nic nieprzyjemnego nie spotkalo.
      Co prawda ja mam ciemne wlosy, ale za to krotkie, co w Maroku jest ewenementem,
      bo tamtejsze kobiety, prawie jak jeden maz, nosza dlugie wlosy. Pomaga
      zawiazanie na glowie chustki, nawet takiej typu bandana, wtedy ludzie odnosza
      sie z wiekszym szacunkiem.

Natomiast w miejscach typowo turystycznych, typu Essauira, Agadir, Marrakech,
      to wlasciwie wszystko jest dozwolone, bo cala lokalna ekonomia jest nastawiona
      na turystow. Zaczepki slowne tez tam sa czestsze, kazdy Ci chce cos sprzedac :-
      )
      • n20062006 Re: Maroko 26.04.07, 23:56
        dwa tygodnie temu byliśmy w Maroko z naszym 10 miesięcznym synkiem. Nie
        zapomniane chwile. Na pewno tam wrócimy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka