Dodaj do ulubionych

do mam w Londynie-szkola dla 3 latka

04.05.07, 19:34
istnieje mozliwosc ze przeprowadzimy sie do Londynu(chwilowo jestesmy na
bliskim wschodzie).mam 3,4 letniego synka, ktory chodzi do przedszkola z
British Curriculum, od wrzesnia mial pojsc do Foundation w szkole.Jak
powinnam zaczac szukac mu szkoly w Londynie(jakie sa opcje) i (to pytanie
pewnie wyda sie Wam dziecinne), ale jak mam go do tej szkoly dowozic-metrem?
Jak pamietam po Londynie nie da sie jezdzic samochodem(korki i brak miejsc
parkingowych) nie wspominajac o lewostronnym ruchu...smile
Serdeczne pozdrowienia
M.
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: do mam w Londynie-szkola dla 3 latka 04.05.07, 20:57
      W zaleznosci od miesiaca urodzenia we wrzesniu poszedl by do nursery, albo
      reception ( to dla 4 latkow). W lepszych szkolach miejsca juz sa zapelnione w
      tym momencie. Samochodem bez problemow mozna sie poruszac po Londynie - ja
      codziennie dowoze synka do szkoly. Metrem to nie bardzo, bo najczesciej trzeba
      mieszkac w rejonie szkoly, wiec dojezdzanie tym srodkiem transportu bedzie
      zbedne i drogie.

Pobaw sie wyszukiwarka i wrzuc chasla : szkola uk, przedszkole uk, nursery uk -
      i bardzo duzo sie dowiesz.

Kinga
      • madziulek8 Do kingaolsz 04.05.07, 22:15
        dzieki! jak jest z tym nursery-synek jest z grudnia i dlatego idzie (ma pojsc)
        do szkoly od wrzesnia bo skonczyl 3 lata(tutaj brytyjskie szkoly biora dzieci
        do Foundation od ukonczonych 3 lat)a dotad chodzil do nursery....
        Czy moglabyc dac mi znac jakie to szkoly sa uwazane za "dobre"(musze negocjowac
        w firmie meza) i gdzie sie mieszcza(jak slusznie zauwazylas trzeba mieszkac tam
        gdzie szkolysmile)-jak mieszkalismy w L., 5 lat temu nie mielismy takich
        problemowsmilesmile
        I jeszcze cos-czy sadzisz,ze znajdzie sie praca dla lekarza w jakiejs
        outpatient clinic na pol etatu?
        dzieki
        M.
        • kingaolsz Re: Do kingaolsz 05.05.07, 20:43
          O pracy dla lekarza nic nie napisze, bo nie mam zielonego pojecia smile

Co do szkol, to Twoj synek najprawdopodobniej pojdzie do nursery, a za rok do
          reception. Musi miec skonczone 4 lata we wrzesniu, zeby zaczac reception ( a
          skoro jest z grudnia, to przechodzi na kolejny rok). Sa szkoly, ktore dwa razy
          w roku przyjmuja dzieci i np. Twoj synek powinien sie zalapac od stycznia, ale
          bardzo rzadko sie takie szkoly spotyka.

Co do dobrych szkol - sa wszedzie ( nooo prawie wink)) i ciezko powiedziec Ci
          konkretnie , ze ta i ta. Dobre wyniki (jedne z najlepszych) maja szkoly
          katolickie. Ktos kiedys podawal linka do rankingow szkol - poszukaj.

Jakbys wiedziala chociaz w ktorej czesci Londynu macie byc to mozna byc cos
          konkretniej polecic.

Wiecej niestety nie pomoge sad

Pozdrawiam
          Kinga
          • madziulek8 Re: Do kingaolsz 05.05.07, 22:16
            Dzieki!
            Jak nam sie cos wyklaruje to dam znac..
            Szczerze mowiac niezbyt chce mi sie stad ruszac,ale jak trzeba to trzeba
            Milego tygodnia
            M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka