winczenzo 04.06.03, 20:45 Moze ktos podac adresy polskich sklepow spozywczych w Montrealu? Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bozena_l Po co ci polski sklep ? 04.06.03, 20:47 winczenzo napisał: > Moze ktos podac adresy polskich sklepow spozywczych w Montrealu? > Z gory dziekuje Po co ci polski sklep ? W innych jest pelno towarow a w polskich na pewno maly wybor i w dodatku drogo bo przeciez wyszsko musza przywiezc z polski, nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
bozena_l Nie mowisz jeszcze po angielsku i dlatego ? 04.06.03, 20:49 winczenzo napisał: > Moze ktos podac adresy polskich sklepow spozywczych w Montrealu? > Z gory dziekuje Aha rozumiem. Nie mowisz jeszcze po angielsku i dlatego. W samoobslugowym co prawda spikac ingliszem nie trzeba ale kto w takim razie zrozumie co jest napisane na pudelku no nie ? A w polskim wszysko wytlumacza ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strzelec Re: Nie mowisz jeszcze po angielsku i dlatego ? IP: 5.3.* / 10.1.69.* 04.06.03, 22:11 bozena_l napisała: > winczenzo napisał: > > > Moze ktos podac adresy polskich sklepow spozywczych w Montrealu? > > Z gory dziekuje > > Aha rozumiem. Nie mowisz jeszcze po angielsku i dlatego. W samoobslugowym co > prawda spikac ingliszem nie trzeba ale kto w takim razie zrozumie co jest > napisane na pudelku no nie ? A w polskim wszysko wytlumacza ... No moze i tam spikowac po angielsku w supermarketach ni trzeba ale panie teraz tak zycie utrudniaja normalnym ludziom, ze instaluja takie kasy teraz samoobslugowe, samemu trzeba sobie towary zeskanowac, zwazyc, komputer pieniadze przyjmie, reszte wyda...tylko, ze instrukcje sa same po angielsku, taka pani mowi przez glosnik co trzeba robic...w tym sek...bez angielskiego ani rusz...no i jeszcze te kompjutery...a tak w polskim sklepie wystarczy krzyknac: no ukroj mi tam Jagna pol kilo krakowskiej, w papier pakowy Jagna zawinie, olowkiem cene napisze, w drugiej kolejce trzeba bedzie odstac zeby Marychna wszystko skasowala...a te kolejki to takie swojskie, jak za PRL'u... > Odpowiedz Link Zgłoś
bozena_l Osobiscie kiedys kupilam mleko 04.06.03, 20:52 Osobiscie kiedys kupilam mleko a ze nie mowie po angielsku wiec nie skumalam instrukcji obslugi i musialam wywalic ! Dobrze ze mieszkam w polskiej dzielnicy i mam blisko polski sklep gdzie ludzie mowia po ludzku wiec poszlam i kupilam polskie mleko gdzie ladnie po naszemu bylo napisane co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
wozak Re: Osobiscie kiedys kupilam mleko 04.06.03, 20:57 Zal mi Ciebie Bozeno L.Jedynym twoim atutem jest to ze znasz angielski i masz kiepskie kanadyjskie wyksztalcenie . Kanadole Ciebie pierdola wiec tkwisz tu na polskim forum .Jestes drugim straconym pokoleniem ktore nie potrafilo sie zasymilowac z Kanada .Najlepiej jedz do Polski i ucz dzieci polskie jezyka angielskiego , bedziesz lep[iej zyla jak teraz w Kanadzie . Odpowiedz Link Zgłoś
bozena_l Dobra uspokajam sie 04.06.03, 21:01 Dobra uspokajam sie Do polski moglbym pojechac pozwiedzac troche ale nie moge dostac wizy ani paszportu - gdybym mial to bym prawdopodobnie wcale na tym forum nie siedzial ... A wogole to forum to jedyny moj kontakt z jezykiem - pisalem o tym wiec od czasu do czasu robie sobie jaja.. Siemanko ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Polskie sklepy w Montrealu IP: *.44-131-66.nowhere.mc.videotron.ca 04.06.03, 22:15 bozka sie zaasimilowala,widzialam ja niedawno na rogu ontario,asimilowala jednego tubylca Odpowiedz Link Zgłoś
bozena_l @ myszka - A co ? Szukasz pracy ? 04.06.03, 23:50 Gość portalu: myszka napisał(a): > bozka sie zaasimilowala,widzialam ja niedawno na rogu ontario,asimilowala > jednego tubylca Na rogu ontario obok baru u Mietka w sobote ? Alez to nie byl tubylec tylko zwyczajny Amerykan i wcale go nie asymilowalam tylko sugerowalam numerek u Miecia w hoteliku. Bo nie wiem czy wiesz ale Mietek caly strych przerobil na malutkie pokoiki i teraz mozna asymilowac sie do woli za niecale 100 $ za godzinke ! A co ? Szukasz pracy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Polskie sklepy w Montrealu IP: *.44-131-66.nowhere.mc.videotron.ca 05.06.03, 02:33 bozka matko polko-dziewicom nie moge ci robic konkurencji Odpowiedz Link Zgłoś
winczenzo Szkoda mi niektorych... 05.06.03, 05:44 Zal mi tych ktorych stac jedynie na glupie odpowiedzi. Ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec gdy ktos pyta o polski sklep. Jak nie masz nic madrego do powiedzenia to lepiej nic nie mow... A ja po prostu jade w przyszlym tygodniu z synem na wyscig Grand Prix do Montrealu i przy okazji mam zamiar kupic troche krowek, piernikow torunskich, i innych polskich smakolykow. Pewnie ze sa drozsze od podobnych towarow ktorych pelno w innych sklepach ale to juz kwestia smaku i gustu. Z jezykiem akurat nie mam problemow, problem mam z tym ze w Halifaxie nie jest latwo o swieze polskie slodycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgrBurak Re: Szkoda mi niektorych... IP: *.proxy.aol.com 05.06.03, 07:54 nie jedz za duzo cukru bo zle skonczysz Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Szkoda mi niektorych... 05.06.03, 15:26 winczenzo napisał: > Zal mi tych ktorych stac jedynie na glupie odpowiedzi. Ciekawych rzeczy mozna > sie dowiedziec gdy ktos pyta o polski sklep. Jak nie masz nic madrego do > powiedzenia to lepiej nic nie mow... > > A ja po prostu jade w przyszlym tygodniu z synem na wyscig Grand Prix do > Montrealu i przy okazji mam zamiar kupic troche krowek, piernikow torunskich, i > > innych polskich smakolykow. Pewnie ze sa drozsze od podobnych towarow ktorych > pelno w innych sklepach ale to juz kwestia smaku i gustu. > > Z jezykiem akurat nie mam problemow, problem mam z tym ze w Halifaxie nie jest > latwo o swieze polskie slodycze. Wincenty, prawde powiedziawszy, to nie marnowalbym czasu na odwiedziny polskiego sklepu, w montrealu jest zapewne wiele innych miejsc o wyzszej wartosci poznawczej, niz Polski Sklep. eee o czym to ja chcialem... polskie "przysmaki" mozna dostan na internecie, o kazdej poze dnia i nocy. www.polstore.com/html/chocolatesandother.html Odpowiedz Link Zgłoś
winczenzo Re: Odwiedzanie sklepu 05.06.03, 17:46 Czy jak idziesz na zakupy to tez jest to "wartosc poznawcza"? Pewnie ze jest wiele ciekawych miejsc w Montrealu; mielismy okazje troche pozwiedzac bedac tam na wakacjach. Tym razem nie jade w celach "poznawczych" - powod jest jeden: wyscig Formuly 1. W piatek, sobote, niedziele wiekszosc czasu spedzimy na wyspie dzielac czas miedzy torem, La Ronde, i pewno kasynem. Rozne rzeczy kupuje poprzez internet ale nigdy nie kupie zywnosci. Lubie sprawdzic date waznosci i widziec cos zanim to trafi na stol. Ale i tak dzieki za link. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Polskie sklepy w Montrealu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.06.03, 14:00 Jezeli pojdziesz do tej restauracji to moze oni Ci dadza namiary na sklepy (znalazlem w sieci) Mazurka (veg-friendly) 64 Prince Arthur East (514) 844-3539 Polish. At this family run Polish restaurant, the prices have barely changed since the early 1980s and the food is as good as ever. They have recently added some vegetarian dishes to their menu. Don't miss the Borsch (Beet Soup) included in the daily specials which start at about $5.25 (CAD). The portions on the specials are a bit smaller than what most restaurants consider normal but quite sufficient for the average appetite. Larger appetites should go with one of the many House Specialties. Open daily. Full service. $ - $$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter2715626 Re: Polskie sklepy w Montrealu IP: *.dialup.xtra.co.nz 06.06.03, 07:35 Z mojego doswiadczenia najlepsze sa cukiernia Rosemont i Wawel. Charcuterie Cracovia (450) 443-8492 Charcuterie Euro 2000 (514) 481-2662 Charcuterie Euro-Deli (514) 341-9764 Charcuterie Monk (514): 762-4747 Charcuterie Transilvania (450): 681-9551 Charcuterie Europe (514): 727-5505, 684-5760, 363-5065 Chopin (514) 481-0302 Cukiernia Danka (514) 620-1253 Felix Mish Inc. (514) 766-2094 Kopernik (514) 725-3224 Mako (514) 276-6997 Cukiernia Rosemont (514) 728-7711 Saucisses Polonaises Inc. (514) 526-0991 Sezam (514) 426-2209 Slovenia (514) 842-3558 Syrena Deli (514) 748-9464 Tonsel - hurtownia (514) 332-8462 Wawel (514) 524-3348 Zytynskys Deli, tel: (514) 722-0826 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Polskie sklepy w Montrealu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.06.03, 12:51 Peter zdradz gdzie znalazles ta liste bo nie przypuszczam bys trzymal hard copy Czy sa w tej liscie tez adresy tych sklepow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter2715626 Re: Polskie sklepy w Montrealu IP: *.dialup.xtra.co.nz 07.06.03, 12:17 Dostalem od kuzynki z Montrealu. Chcialem pokazac jak solidarna moze byc Polonia Odpowiedz Link Zgłoś
winczenzo Lista na internecie 08.06.03, 01:25 Dzieki za liste. Znalazlem taka sama liste na internecie - na stronie biuletynu polonijnego ale tez bez adresow biulpol.com/Firmy.htm#delikatesy Ale to juz cos. jak bede w Montrealu to znajde Dzieki za "normalna" odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Polskie sklepy w Montrealu IP: *.197-203-24.mtl.mc.videotron.ca 08.06.03, 00:19 jest jeden sklep niedaleko centrum rog saint-viateur i saint-urbain obok jest polski kosciol,bardzo latwo znalesc,jak masz mapke montrealu to popatrz,jest to fajny sklep i jedzonko tez robia na miejscu,do mazurki nie idz ostatnio to porcje mikroskopijne i wogole syf Odpowiedz Link Zgłoś
winczenzo Re: Polskie sklepy w Montrealu 08.06.03, 01:27 Dzieki za informacje. Dobrze ze ktos "normalny" tez zaglada na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Polskie sklepy w Montrealu IP: *.197-203-24.mtl.mc.videotron.ca 08.06.03, 01:30 my tu wszyscy normalni tylko czasem trzeba sie powyglupiac Odpowiedz Link Zgłoś
bozena_l Dzienx mysio ze mnie bronisz ... 08.06.03, 02:21 Gość portalu: myszka napisał(a): > my tu wszyscy normalni tylko czasem trzeba sie powyglupiac Dzienx mysio ze mnie bronisz ... Wpadne do ciebie kiedys na ciasto francuskie a potem polecimy "na domki" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter2715626 polskie sklepy IP: *.dialup.xtra.co.nz 08.06.03, 02:59 Polskie sklepy to ciekawy temat. Gdy wyjezdzalem na stale z PL, bylem przekonany, ze nie beda mnie interesowac polskie sklepy, gazety, kielbasy itd itp. Teraz widze, ze jest inaczej. Musze sie przyznac, ze ciezko to przezywam. Kiedys tez kpilbym z ludzi, ktorzy szukaja polskich sklepow na drugiej polkuli. Teraz zazdroszcze tym, ktorzy maja je blisko. Nic nie zastapi smaku polskiej kielbasy. Odpowiedz Link Zgłoś