Dodaj do ulubionych

Jak załatwić w UK

24.06.07, 22:26
witajcie. Jestem mamą 4letniej Poli i 11miesięcznego Filipa. mój mąż od marca
jest w UK w Whitby koło Weston. Ma już NIN i kartę insurance. Mam pytanie czy
w Polsce mogę załatwić benefity bo on jeszcze ma problemy z językiem. Mam
jeszcze jeden dylemat on chce abyśmy do niego dojechali a ja mam opory.
Poradźcie co robić??
Obserwuj wątek
    • basia313 Re: Jak załatwić w UK 25.06.07, 00:33
      Wrzuc w wyszukiwarke, na pewno duzo znajdziesz.
      Benefity to zasilki, a Wam pewnie chodzi o ulgi podatkowe, tudziez dodatki na
      dziecko. Powodzenia.
    • aula27 Re: Jak załatwić w UK 25.06.07, 01:27
      To, czy do męża jest sens jechać zależy od jego zarobków. Musicie wykalkulować,
      czy się utrzymacie. ChB na dwójkę dzieci to ok. 120 funtów miesięcznie, do tego
      Working tax credit lub child tax credit, oba zależne od wysokosci zarobków. Ale
      załatwienie tego trwa srednio pól roku lub dłużej. Zeby otrzymać child benefit
      podstawowym warunkiem jest uznawanie UK jako swojego miejsce pobytu. W
      formularzach jest pytanie kiedy dziecko przyjechało do UK i jak długo będzie
      przebywać. Dlatego myslę, że trzeba tu już mieszkać, żeby o to wystąpić.
      • fili77 Re: Jak załatwić w UK 25.06.07, 10:03
        Najważniejsze, aby Twój mąż miał WRS - bez tego nie załatwi żadnego zasiłku.
        To podstawa.
        • olimpia_b81 Re: Jak załatwić w UK 25.06.07, 13:38
          fili77 napisała:

> Najważniejsze, aby Twój mąż miał WRS - bez tego nie załatwi żadnego zasiłku.
          > To podstawa.

bzdura,nikt sie nas o to nie pytal,a zalatwilismy WRS dlugo po tym jak dostalismy CHB czy tax credits.
          poza tym ostatnio na matkach polkach wypowiadala sie mama,ktora jest w PL,maz tutaj a maja taxy,CHB i szczerze mowili,ze ona mieszka w PL.Wiec lepiej niech maz zlozy wnioski a potem bedzie dosylal stosowne dokumenty.Niestety musi to sam robic,moze jednak poprosic kogos o pomoc kto lepiej zna angielski i np kiedy musi zadzwonic w tej sprawie np jak dzwoni do IR on podaje swoje dane,NIN,adres i pyta o to czy ktos moze rozmawiac w jego imieniu,na co przystaja i kolega/kolezanka tlumaczy jego sprawe.
          • xiv Re: Jak załatwić w UK 25.06.07, 14:17

> bzdura,nikt sie nas o to nie pytal

to nie jest bzdura - od pewnego czasu IR pyta sie o waznosc pobytu - u nas
            skonczylo sie to awantura - bo w angielskim prawie nigdzie o tym nie ma;

oni dostali wytyczne z góry... co powoduje nieprzyjemne sytuacje
            • fili77 Re: Jak załatwić w UK 26.06.07, 01:47
              Pisze to co wiem, ze swojego doświadczenia,
              W naszym przypadku, pomimo tego że mieszkam razem z mężem w Szkocji, przez
              prawie pół roku walczyłam z CHB o uzyskanie tego zasiłku, ponieważ ciągle nam
              wmawiali iż mąż nie ma WRS i nam odmawiali przyznania CHB, pomimo tego, że ów
              WRS mąż posiadał.Pomogła dopiero wizyta w Citizens Advice Bureaux i do trzech
              dni dostaliśmy decyzje o przyznaniu CHB.
    • paulinkazal Re: Jak załatwić w UK 26.06.07, 13:13
      My jestesmy a trakcie załatwiania chb,odesłano nam akt urodzenia,ale chcą Home
      Office,maz nie ma,wiec znowu się przedłuża,musimy załatwiać WRS i czekac...
      • maniaz0 Re: co to jest WRS? 26.06.07, 14:45
        co to jest WRS? tez sie przymierzam do załatwiania chb...
        • pyza_uk Re: co to jest WRS? 26.06.07, 15:29
          www.workpermit.com/uk/worker_registration_scheme
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka