karol-cia23 11.02.08, 19:12 jedziemy w czerwcu do londynu nie wiem czy moja 15 m-czna corka powinna miec paszport czy wystarczy jak wyrobie jej dowod osobisty.dodam,ze ani ja ani maz nie mamy paszportu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolkowa1 Re: paszport czy dowod 16.02.08, 21:41 dowodu przez konsulat nie wyrobisz,tylko w Polsce w UM odpowiednim do ostatniego miejsca zameldowania.Nie masz wyboru,musisz wyrobic paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Troche z innej strony 17.02.08, 11:41 Jezeli jedziecie do Londynu na urlop to dowody osobiste wystarcza,ale jezeli chcecie tu pracowac i mieszkac to proponuje zrobienie dla Was (znaczy dla doroslych) rowniez paszportow. Po co? Chocby dlatego,ze czesto bedzie potrzebny drugi dokument (glownie mam tu na mysli bank,choc nie kazdy),a poza tym jak bedziecie zalatwiac Home office to musicie wyslac jeden dokument-czesto jest tak,ze na zwrot czeka sie miesiacami (czasem poczta ginie itp.) i wtedy posiadanie drugiego dokumentu jest niezbedne. Juz nie mowiac o problemach zwiazanych z zalatwieniem paszportu w konsulacie jezeli zgubicie lub Wam ukradna dowod osobisty. DLatego naprawde dobrze radze zwyrobic paszporty przed wyjazdem i na 10 lat macie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: masz satysfakcje? 18.02.08, 11:15 ogromna. sa w Polsce i moga wyrobic dowod. Odpowiedz Link Zgłoś
karol-cia23 Re: masz satysfakcje? 20.02.08, 15:13 chyba nie zrozumialas mojego postu zapytalam czy wyrobic malej takze paszport oprocz dowodu.najpierw przeczytaj pozniej wrzucaj beznadziejne komentarze.nie rozumiem po co tacy jak ty tu pisza,zeby wkurzyc innych?radze nauke czytania ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: masz satysfakcje? 20.02.08, 17:30 To ja radze nauke czytania ze zrozumieniem oraz zwracanie uwagi na ktory post odpowiedz lub uwaga zostala udzielona. Napisalas ze jedziesz do Londynu i pytalas czy corka powinna miec paszport czy wystarczy jak wyrobisz jej dowod osobisty. Ktos ci odpowiedzial, ze w konsulacie dowodu nie wyrobisz i ze nie masz innego wyboru jak wyrobienie paszportu. I to do tej osoby zostala skierowana moja uwaga. Bo: nie musisz wyrabiac paszportu. Bo: mozesz tylko dowod. Bo: jesli chcesz mozesz wyrobic oba dokumenty. I konsulat nie ma w Twoim przypadku nic do rzeczy jak mniemam, skoro jestes w Polsce, prawda ? No chyba ze w Polsce nie jestes. Tacy jak ja sie zapytuja, czy wystarczajaco zrozumiale sie wytlumaczylam. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: masz satysfakcje? 21.02.08, 08:39 Dokladnie, ja tak ten post odebralam.Zdziwilam sie , ze sie dziewczyny zdenerwowaly Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: masz satysfakcje? 21.02.08, 09:24 Takie jak ja sie nie denerwuja )) Odpowiedz Link Zgłoś
monikamurray Re: paszport czy dowod 18.02.08, 00:06 To niepelnoletnim tez teraz mozna wyrobic dowod? Cos nowego dla mnie, ale dobrze wiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: paszport czy dowod 18.02.08, 11:17 Tez sie o tym niedawno dowiedzialam. Dowod maloletniego ktory nie ukonczyl 13 r.z. jest wazny 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia33 Re: paszport czy dowod 25.02.08, 10:25 Ale mi w gminie powiedzieli, że jak nie planujemy wracać i nie mamy już meldunku w Polsce, to nie warto się upierać i wyrabiać dziecku (już tu urodzonemu), dowodu, bo musieliby to dziecko zameldować dziadkowie i potem byłyby problemy z obowiązkiem szkolnym. Dziewczyny, które urodziłyście dzieci w UK, macie wyrobione dowody dla swoich maluszków? Może jednak warto się "uprzeć"? Odpowiedz Link Zgłoś
d.hassenpflug Re: paszport czy dowod 25.02.08, 10:40 Mi powiedzieli w Urzedzie ze i tak musze zameldowac dziecko w Polsce, zeby mu wyrobic normalny 5 letni paszport. Gdyz musi miec pesel, a do tego niby niezbedne jest zameldowanie. Tez nie mam juz meldunku w Polsce wiec rowniez dzieciaka bede meldowac u babci. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
vivaespana Re: paszport czy dowod 26.02.08, 15:05 My nie mamy meldunku w Polsce, w Hiszpanii mamy meldunek i rezydencje. Dzwoniac w zeszlym tygodniu do konsulatu pani powiedziala mi ze wyrabiajac paszport wystarczy tylko akt urodzenia dziecka i rodzicow paszporty. Zdjecia i osobiste stawienictwo- normalne. Ale nie mamy my-osoby bez meldunku obowiazku wyrabiania dowodu osobistego. Ja w czasie tych wakacji tylko musze z przetlumaczonym aktem urodzenia dziecka zglosic go w Urzedzie Miasta w wydziale cywilnem-ze przybylo Polsce nowego obywatela...I o meldunku i dowodzie nie bylo mowy-bo faktycznie meldunek potem wszystko komplikuje... Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: paszport czy dowod 27.02.08, 12:38 Tak, to jest paranoja. Nasz synek ma podwojne obywatelstwo, wiec teoretycznie w Pl jestem zobowiazana okazywac sie polskimi dokumentami.Zameldowalismy go u babci, wyrobilismy dowod, a, zgodnie z porada znajomej tam pracujacej, wymeldujemy go tuz po otrzymaniu dowodu, bo po co maja nas scigac w sprawie skzoly lub szczepionek. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia33 Re: paszport czy dowod 27.02.08, 19:53 Podobno ten meldunek do umiejscowienia aktu urodzenia w Polsce to nie jest taki zwykły, on się potem nie liczy - teżź informacja z gminy. Do dowodu musiałabym zameldować małego 'naprawdę'. Odpowiedz Link Zgłoś
abocijawiem Re: paszport czy dowod 29.02.08, 22:32 Jestem wlasnie po umiejscowieniu aktu urodzenia w USC dziecka urodzonego za granica. Otoz sa 2 mozliwosci, albo wpisuje sie dziecko w USC w miescie ostatniego zameldowania jednego z rodzicow, a jesli takowego nie ma to w USC Warszawa Srodmiescie. Jesli potrzebny jest dziecku dowod osobisty to dziecko mozna zameldowac np. u dziadkow i w Urzedzie Miejskim poinformowac o tymczasowym wymeldowaniu, bo mieszka sie za granica. A jesli ktos nie ma gdzie zameldowac dziecka, to i tak wydaje sie dowod osobisty w Warszawie. Bo jest Obywatelem RP i takowy mu sie nalezy jak psu kosc! A skandalem jest, ze za umiejscowienie aktu urodzenia w Polsce pobiera sie oplate 50 zl! Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: paszport czy dowod 01.03.08, 10:51 Tyle , ze wedlug prawa, jesli twoje dziekco posiada obywatelstwo polskie, musi miec dokumenty polskie, bo w Pl obowiazuje jedno obywatelstwo.W praktyce roznie to wyglada, ale wg prawa wlasnie tak jest.Dlatego ja wyrobilam w obu krajach.Tym bardziej, ze gdybym keidys chciala leciec do Pl sama w dzieckiem, a mialoby tylko dokumenty francuskie, podczas gdy ja mam polskie, musialabym meic zgode ojca na wylot. Odpowiedz Link Zgłoś