Dodaj do ulubionych

slub zagranica

23.08.03, 15:57
Zwracam sie do dziewczyn, ktore braly slub (cywilny) za granica - chodzi mi
o slub Polakow. Gdzie taki slub sie odbywa? Jakie dokumenty sa potrzebne?
Kogo i kiedy trzeba zawiadomisc? A moze ktoras z Was brala przypadkiem slub
w Chile i moze sie podzielic doswiadczeniem?
Obserwuj wątek
    • dorotka1970 Re: slub zagranica 25.08.03, 09:17
      My sie pobralismy na Karaibach, wg prawa brytyjskiego. Potrzebne byly tylko
      paszporty i akty urodzenia (+ tlumaczenia przysiegle na angielski). Z tego co
      wiem, jezeli ktos byl rozwiedziony musi dostarczyc tez dokument, ktory to
      potwierdza.
      Potem taki slub oczywiscie trzeby zarejestrowac w Polsce i znow sa potrzebne
      tlumaczenia przysiegle (tym razem na polski).

Jak jest w Chile niestety nie wiem.

Pozdrawiam,
      Dorotka
      --------
      Swiat lubi ludzi, ktorzy lubia swiat
      • juleczka7 Re: slub zagranica 25.08.03, 14:46
        Dorotka,

dziekuje za odpowiedz. A gdzie braliscie slub? W ambasadzie? I czy musieliscie
        wczesniej zawiadomic o swoich zamiarach? Slub na Karaibach musial byc piekny wink
        • ma.pi Re: slub zagranica 25.08.03, 15:00
          Mozesz wziac slub w ambasadzie i bedzie to "polski" slub. Co jest potrzebne to
          nie wiem. Najlepiej zadzwon i sie dowiedz.

Mozesz tez pewnie wziac slub w miejscowym USC i tez pewnie musisz sie
          dowiedziec jakie papiery sa Ci potrzebne, bo w roznych krajach sa rozne
          wymagania.

Ja bralm slub w Kanadzie w kanadyjskim urzedzie. Tutaj jest tylko potrzebny
          paszport (jezeli nie jestes obywatelem Kanady) i przed urzednikiem skladasz
          przysiege, ze nie ma zadnych przeszkod abys mogla ten slub wziac. I dostajesz
          pozwolenie na slub. Nawet jak nie masz pobytu stalego i zadna ze stron nie jest
          obywatelem, mozesz wziac slub w kanadyjskim urzedzie.

Jezeli jestes tylko tymczasowo za granica to lepiej chyba wziac slub w
          ambasadzie, zeby pozniej uniknac wszystkich szopek zwiazanych z rejstrowaniem
          tego w Polsce.

Pozdrowienia
        • dorotka1970 Re: slub zagranica 25.08.03, 16:40
          juleczka7 napisała:

> Dorotka,
          >
          > dziekuje za odpowiedz. A gdzie braliscie slub? W ambasadzie? I czy
          musieliscie
          > wczesniej zawiadomic o swoich zamiarach? Slub na Karaibach musial byc
          piekny wink

Najpiekniejszy dzien mojego zycia! smile
          Nie trzeba brac w ambasadzie. Mozna zamowic specjalny pakiet slubny w hotelu,
          wychodzi taniej i wliczone sa w to oprocz slubu, urzednika, prawnika, tortu i
          kwiatow rowniez noclegi i wyzywienie dla mlodej pary. Z tym ze taka ceremonia
          jest oczywiscie po angielsku.
          My poplynelismy na swoj slub jachtem, a po ceremoni plynelismy przy
          niesamowitym zachodzie slonca! Nie da sie tego zreszta opisac smile)

Acha, z kwestii formalnych zapomnialam dodac, ze slub trzeba zamowic zdaje sie
          na 3 miesiace przed i byc na miejscu 48 godzin przed ceremonia i 48 po (zeby
          odebrac certyfikat). Czyli w sumie minimum 5 dni (od razu "miesiac" miodowy
          smile)

Powodzenia!
          I gratuluje smile)
          Dorotka
          --------
          • dorotka1970 jeszcze jedno 25.08.03, 16:44
            Nasz w ogole nie byl w budynku tylko na plazy. Jezeli jestes
            zainteresowana "bajkowym" slubem to poszukaj na necie "wedding package" - jest
            cale mnostwo, na calym globie smile Wez tylko pod uwage klimat i pory roku smile

Moja kuzynka nic nie zalatwiala wczesniej i pobrali sie w Las Vegas -
            potrzebne byly tylko paszporty.

Tyle, ze musisz potem zalatwic rejestracje w Polsce. Troche sie czeka na
            papierek, ale nie jest uciazliwe smile

Pozdrawiam,
            Dorotka
            --------
    • irenkab Re: slub zagranica 25.08.03, 16:47
      Ja bralam slub w Madrycie w ambasadzie. Okolo miesiac wczesniej idzie sie do
      konsula, trzeba miec akty urodzenia i paszporty (jesli partner rozwiedziony to
      dokument rozwodowy), spisuje sie dane, ustala godzine, ilosc osob (mniej
      wiecej) i placi tyle ile sobie dana ambasada ustala (w Hiszpanii ok. 160 euro)
      Sam slub jest taki sam jak w USC z tym ze urzednikiem jest konsul. Potem
      papiery ida do USC Warszawa Srodmiescie i akt malzenstwa wracado ambasady gdzie
      nastepnie mozna go odebrac i przetlumaczyc na jezyk danego kraju (jesli jest
      taka potrzeba).
      • kasiapro1 Re: slub zagranica 25.08.03, 20:20
        Ja bralam slub na Mauritiusie w takiem wlasnie pakiecie
        slubnym.Potrzebowalismy kopie paszportow,akt urodzenia-tlumaczony na
        angielski.W Pl umiejscowilam slub,a najgorzej bylo wytlumaczyc ze slub odbyl
        sie na plazy-chyba z ciekawosci dopytywali o ceremonie.Polecam!takie zdjecia
        sa bajkowe....i przezycia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka